ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Telekinesis10 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/1
TelekinesisΜέλος
23/11/2005, 12:39:00
Γειά σας,

Θα ήθελα να αναλύσουμε λίγο την περιγραφή του Ησίοδου για τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα και να τον συγκρίνουμε με τον βιβλικό κατακλυσμό που περιγράφει η μυθολογία του Ισραήλ.

Στην δική μας, σαφώς παλαιότερη μυθολογία συναντάμε 4 κατακλυσμούς + αυτήν που μας περιγράφει ο Ησίοδος ως 5η.

Πριν αρχίσω θα ήθελα να παρακαλέσω ΕΥΓΕΝΙΚΑ, το θέμα να απαντηθεί ή να σχολιασθεί με τρόπο επιπέδου και όχι με ύβρεις, ειρωνείες και γενικώς να μην υπάρξουν συμπεριφορές που θα υποβαθμίσουν την ποιότητα της συζήτησης.
Σε περίπτωση που κάποιος/α προσπεράσει αυτό το όριο, παρακαλούνται οι διαχειριστές της σελίδας να παρέμβουν άμεσα.

Έχουμε λοιπόν:

Το χρυσό γένος που ήταν θέλημα του Διός να βυθιστεί στην Γη και να μετατραπεί σε καλά πνεύματα για την προστασία των ανθρώπων.

Το αργυρό γένος που δεν έμοιαζε στο χρυσό ούτε στο σώμα ούτε στην ψυχή και που τελικά ο Δίας το αφάνισε επειδή δεν τιμούσαν τους Ολύμπιους Θεούς.

Το χάλκινο γένος που χαιρόταν μόνον στα αξιοθρήνητα έργα βίας του Άρεως και που φαγώθηκε απο τα ίδια του τα όπλα και εξαλέιφθηκε απο την οργή του Δία.

Το γένος των ηρώων που πολέμησαν στην Θήβα και την Τροία.

Το σιδερένιο γένος που είναι οι σημερινοί άνθρωποι.

Περιγράφει λοιπόν ο Ησίοδος οτι ο Δίας ήθελε να αφανήσει εντελώς το χάλκινο γένος με έναν κατακλυσμό.
Ήταν τότε που ο Προμηθέας συμβούλεψε τον υιό του τον Δευκαλίωνα να κατασκευάσει μια ξύλινη κιβωτό.
Ο Δευκαλίωνας μπήκε μέσα στην κιβωτό μαζί με την γυναίκα του την Πύρρα, κόρη του Επιμηθέως και της Πανδώρας, παίρνοντας μαζί του προμήθειες αλλά και συγκεκριμένα ζώα που του είχε στείλει ο Δίας.
Ο κατακλυσμός άρχισε και το χάλκινο γένος αφανίστηκε.
Επί 9 ημέρες και 9 νύκτες ο Δευκαλίωνας περιφερόταν χωρίς σκοπό.
Τότε με την βοήθεια του Δία η κιβωτός προσάραξε στον Παρνασό.
Ο Δευκαλίωνας βγήκε απο την κιβωτό και αφού θυσίασε στον Δία, ήρθε σε αυτόν ο φτερωτός Ερμής που τον καθοδηγούσε τα 9 ημερόνυκτα και ρώτησε τον Δευκαλίωνα τι θα ήθελε.
Ο Δευκαλίωνας απάντησε πως ήθελε ανθρώπους και τότε ο ίδιος ο Δίας τον διέταξε να πάρει μαζί με την γυναίκα του πέτρες και να τις πετάξουν πίσω τους.
Οι πέτρες που πέταγε ο Δευκαλίωνας γίνανε άνδρες ενώ οι πέτρες της Πύρρας γίνανε γυναίκες.
Απο την λέξη "λάας"* και "λαός"* που σημαίνει πέτρα, σημαίνει κιόλας πλήθος ανθρώπων.

*Θα ήθελα να υπάρχει πολυτονικό πληκτρολόγιο για να γράψω αυτές τις λέξεις σωστότερα.

Περιμένω τα σχόλιά σας, ευχαριστώ._

Υπέρτερον πάντων αγαθών, η υγεία της διανοίας.

23/11/2005, 12:53:09
Καλημέρα. Σκέφτηκα πως ίσως θα σ'ενδιέφερε να δεις κ αυτά...

Κιβωτός - ΜΥΘΟΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ?

ΟΙ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ

"Beautiful thing, the destruction of words. "
Valnta + 1984

skepticΜέλος
23/11/2005, 16:57:40
Σίγουρα οι δύο κατακλυσμιαίοι μύθοι ομοιάζουν αρκετά. Τώρα το ποιος αντέγραψε ποιόν νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο.
Telekinisis ποιοι είναι οι άλλοι 4 κατακλυσμοί στους οποίους αναφέρεσαι;
Εγώ γνωρίζω τους: Δευκαλίωνος, Ογύγου, Καταβύθισις Αιγηίδος.

"All that is necessary for evil to triumph is for good men to do nothing" -- Εdmund Burke

TelekinesisΜέλος
23/11/2005, 18:41:35
Φίλε μου Valnta

Πριν ανοίξω το topic είχα διαβάσει πολλύ προσεκτικά αυτά τα θέματα.
Θεώρησα δε σκόπιμο να ανοίξω μια πολλύ πιό εξειδικευμένη συζήτηση, πάνω στο θέμα του Δευκαλίωνα διότι είμαι της απόψεως οτι ο κος Χλέτσος Β. δεν έχει διαβάσει προσεκτικά την περιγραφή του Ησίοδου.
Επαναλαμβάνω λοιπόν οτι ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα έγινε μετά το χάλκινο γένος και πριν το γένος των Ηρώων.
Δηλαδή ο Ηρακλής, ο Αχιλέας κ.λ.π. ήρθαν μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.
Λογικά το γένος των Ηρώων ξεκινά το 9.000π.χ.εφ' όσσον ο Ηρακλής πήρε μέρος στην μάχη εναντίον των Ατλάντων και τελειώνει το 2.800 π.χ. με την εικαζόμενη μάχη της Τροίας όπου πολέμησε ο Αχιλέας.
Επομένως ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι πριν το 9.000π.χ. και όχι νεώτερος.
Για το "κιβωτός μύθος ή πραγματικότητα", απαντώ ως εξής:
Φίλτατε Valnta ΔΕΝ εξετάζω το αν είναι μύθος ή πραγμματικότητα διότι έχω ήδη σχηματίσει την άποψη οτι αυτά είναι μυθολογίες, ελληνική μυθολογία, εβραϊκή μυθολογία, αιγυπτιακή μυθολογία κ.ο.κ. (παντού υπάρχει ένας μύθος) :-)
Κάθε λαός έχει την δική του μυθολογία, εδώ εξετάζω τις ομοιότητες και τον τρόπο που ο λαός του Ισραήλ "υοθέτησε" τους μύθους άλλων λαών για να σχηματίσει τον δικό του μύθο.

Ευχαριστώ._
---------------------------------------------------------------------

Φίλε Skeptic

quote:
Στην δική μας, σαφώς παλαιότερη μυθολογία συναντάμε 4 κατακλυσμούς + αυτήν που μας περιγράφει ο Ησίοδος ως 5η.

Ζητώ συγνώμη, θα ήθελα να κάνω μιά διόρθωση.

Οι κατακλυσμοί ήταν οι 4 που ανέφερες, το γένος των ηρώων δεν κατακλύστηκε, πέρασε τον θάνατο εκουσίως για να μεταβεί στα νησιά των μακάρων όπου τα κυβερνούσε ο Κρόνος.

Ευχαριστώ._

κώσταςΜέλος
23/11/2005, 22:28:07
Αγαπητέ φίλε Telekinesis καλωσόρισες

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξες.

Ο Ησίοδος κοινοποίησε απόρρητα έγραφα των ιερατείων, γιαυτό είχε οικτρό θάνατο.

Λες ότι Το χάλκινο γένος καταστράφηκε το 9.000 π.χ δηλαδή από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα τον οποίο περιγράφει και ο Πλάτωνας.

Εγώ ξέρω ακόμα του Ογύγου και του Δάρδανου.

Έχεις χρονολογίες για τους άλλους κατακλυσμούς;

quote:
Ο Δευκαλίωνας απάντησε πως ήθελε ανθρώπους και τότε ο ίδιος ο Δίας τον διέταξε να πάρει μαζί με την γυναίκα του πέτρες και να τις πετάξουν πίσω τους.
Οι πέτρες που πέταγε ο Δευκαλίωνας γίνανε άνδρες ενώ οι πέτρες της Πύρρας γίνανε γυναίκες.
Απο την λέξη "λάας"* και "λαός"* που σημαίνει πέτρα, σημαίνει κιόλας πλήθος ανθρώπων.

Αυτό είναι ένα άλυτο αίνιγμα που κρύβει ένα τεράστιο μυστικό.

Ποιοι να είναι αυτοί οι άνθρωποι του "λαας", της πέτρας, του λίθου.

Μια πιθανή ερμηνεία είναι πως όντας πολιτιστικά ανεπτυγμένος ο Δευκαλίωνας συνάντησε ανθρώπους της λίθινης εποχής και τους εκπολίτισε.

Μια ακραία περίπτωση έχει να κάνει με DNA και κλωνοποίηση.

CNΩΘΙ ΣΕΑVΤΟΝ
23/11/2005, 22:32:02
Αγαπητέ Telekinesis αμφισβητείς και ορθώς πράττεις το άρθρο μου, που αφορά υπολογισμούς μου σε σχέση με τους κατακλυσμούς.
Για να τεκμηριώσεις την δική άποψη αναφέρεις πως:

quote:
Λογικά το γένος των Ηρώων ξεκινά το 9.000π.χ.εφ' όσων ο Ηρακλής πήρε μέρος στην μάχη εναντίον των Ατλάντων και τελειώνει το 2.800 π.χ. με την εικαζόμενη μάχη της Τροίας όπου πολέμησε ο Αχιλλέας.

Πρόσεξε όμως φίλε μου, διότι εγώ προσπάθησα και να υπολογίσω τις περιόδους που έλαβαν χώρα οι κατακλυσμοί, με βάση γεωλογικές μελέτες που επιβεβαιώνουν ή όχι τις μυθολογικές αναφορές.
Και αυτό διότι οι μυθολογικές αναφορές σαφώς και στον πυρήνα τους κουβαλούν αρχέγονη μνήμη, είναι όμως σχεδόν αδύνατον να εντοπίσουμε την ακριβή χρονική περίοδο που έλαβαν χώρα τα γεγονότα.
Η δική σου λοιπόν θέση βασίζετε όχι μόνο σε μία μη επιβεβαιωμένα επιστημονική θέση - αυτή της Ατλαντίδος - ( η οποία κατά την γνώμη μου υπήρξε – το πότε είναι άλλο θέμα - ε ) αλλά εντοπίζεις χρονικά και τον χρόνο δράσης του Ηρακλή την στιγμή που γνωρίζουμε ότι Ηρακλής δεν υπήρξε μόνο ένας…

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

TelekinesisΜέλος
24/11/2005, 23:55:23
Aγαπητέ ΠΛΩΤΙΝΕ απαντώ πρώτα σε εσένα:

1) Όσοι Ηρακλήδες και να υπήρξαν (έστω και μεταφορικά), ανήκουν στο γένος των ηρώων, δηλαδή μετά το χάλκινο γένος.

2) Οι γεωλογικές μελέτες όσσο κατάφεραν να αποδείξουν τον κατακλυσμό του Νώε άλλο τόσσο κατάφεραν να αποδείξουν και τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.

3) Οι γεωλογικές μελέτες βασίζονται στην εξέταση απολιθωμάτων των μετεωριτών, κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα οτι οι αναφορές των Σουμέριων, των Αιγυπτίων αλλά και του Σόλωνα σχετικά με την Ατλαντίδα είναι βάσιμες.
Τούτο διότι στις αναφορές έχουμε όχι μόνον καταιγίδα νερού αλλά και πτώση αερόλιθων.
Τέτοια πτώση είχαμε στον πλανήτη γύρω στο 9.400 π.Χ. και λέγεται οτι εάν η Ατλαντίδα υπήρξε, καταστράφηκε εκείνη την περίοδο.

4) Επειδή το νερό της θάλασσας είναι πολλύ οξειδωτικό, μην περιμένεις σε καμιά περίπτωση να βρεθεί ποτέ κάτι άθικτο απο την Αττλαντίδα, η Ατλαντίδα είναι πλέον λάσπη στον βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού.

5) Θεωρώ ανόητο να προσπαθούμε να αποδείξουμε ποιός είναι ο ποιό παλαιός κατακλυσμός, αυτός του Δευκαλίωνα ή αυτός του Νώε.
Να σου πω και το γιατί:
Γιατί και οι 2 μιλάνε για την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο.

6) Το ερώτημα είναι πότε το Ισραήλ "υοθέτησε" την μυθολογική αναφορά του Ισίοδου, αυτό μπορεί να απαντηθεί χρονολογώντας την ηλικία της εβραϊκής γλώσσας.

Θα ήθελα παράθεση στοιχείων προς μελέτη, επίσης κάπου είδα μια δήθεν φωτογραφία που δείχνει την ανακάλυψη της κιβωτού, θα παρακαλέσω να ελέγχετε τις φωτογραφίες στο photoshop για να διαπιστώσετε αν τα pixel της κάθε φωτογραφίας είναι παραβιασμένα, (φωτομοντάζ ή αλλιώς ψεύτικες φωτογραφίες).

Ευχαριστώ._
---------------------------------------------------------------------

Φίλε μου Κώστα.

Δεν νομίζω οτι χρειάστηκε DNA, κλωνοποίηση κ.τ.λ.
Ο άνθρωπος κατάφερε να επιζήσει πολλών και χειρότερων συνθηκών.
Δυστυχώς δεν έχω τις χρονολογίες για τους άλλους κατακλυσμούς, κάτι θα γίνει και γι' αυτό όμμως, όλο και κάτι θα σκαλίσω.

Ευχαριστώ._

25/11/2005, 01:41:12
Αγαπητέ Telekinesis, εντοπίzω ασάφειες σε αυτά που γράφεις. Πιο συγκεκριμένα:

1. Ο/ι Ηρακλής μπορεί να ανήκει στο ηρωικό γένος (την προϊστορική εποχή δηλ δηλ), αλλά δεν αναφέρεις με ποιόν τρόπο θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε χρονικά την δράση του Ηρωικού γένους

2. Οι γεωλογικές μελέτες γίνονται προς χάριν της επιστήμης της γεωλογίας, και όχι προς επιβεβαίωση των μυθολογικών αναφορών.

3. Οι γεωλογικές μελέτες σε σχέση με τους κατακλυσμούς βασίζονται στην μελέτη των γεωλογικών στρωμάτων της επιφάνειας του πλανήτη, και όχι με μετεωρίτες θα ήταν σχήμα οξύμωρο εξάλλου αυτό…

Τι σε κάνει να πιστεύεις πως η Εβραϊκή εκδοχή έχει αντιγράψει την Ελληνική?
Γιατί για παράδειγμα να μην έχει αντιγράψει οποιαδήποτε άλλη μεσοποταμιακή εκδοχή του μύθου?
Μην ξεχνάς πως ο Εβραϊκός λαός υποδουλώνεται συνεχώς από άλλα έθνη .
Το 922 π. χ από τους Αιγυπτίους, το 700π.χ από τους Ασσυρίους, το 586π.χ από τους Βαβυλώνιους, το 332 από τους Έλληνες το 198 π.χ από τους Σύρους, και το 63 π.χ από τους Ρωμαίους.
Η πρώτη αναφορά σε λαό του Ισραήλ γίνεται το 1300 π.χ.Πιο πριν ιστορικά τουλάχιστον δεν υφίσταται λαός του Ισραήλ, συνεπώς είναι λογικό ο όποιος επηρεασμός να συμπίπτει με την υποδούλωση τουλάχιστον πριν του 198 που υφίσταται η υποδούλωση από τους έλληνες.
Εκτός βέβαια εάν υποστηριχθεί πως και οι Αιγύπτιοι αντέγραψαν τον Ελληνικό μύθο.
Θα πρέπει πάντως να έχουμε υπόψιν πως ο κατακλυσμικός μύθος αφορά έναν πανανθρώπινο αρχετυπικό μύθο, συνεπώς εφόσον ο μύθος περιγράφει γεγονός που συνέβη σε παγκόσμια κλίμακα να μπορεί να μεταφερθεί αυτόνομα έχοντας κοινά στοιχεία σε διαφορετικούς πολιτισμούς..

Μην ξεχνάς εξάλλου πως παντού υπάρχει ένας μύθος…Ο πλησιέστερος στην κάβα της γειτονίας…!!!!

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

25/11/2005, 03:07:37
Και εδώ θα βρεις αρκετές πληροφορίες παρόλο που το θέμα είναι μόνο 2 σελίδες... προσπαθήσαμε να δούμε πού μπορεί να οφείλεται ο κατακλυσμός αλλά άκρη δεν βγάλαμε.

http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=6239

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

TelekinesisΜέλος
25/11/2005, 03:29:29
Φίλε μου ΠΛΩΤΙΝΕ,

Κοίταξε να δεις, συμφωνώ πως η επιστήμη δεν προσπαθεί να αποδείξει την υπαρκτότητα των μύθων, αλλίμονο, δεν είπα κάτι τέτοιο!
Δεν παύει όμμως να διασταυρώνει τις μυθολογικές αναφορές με τα στοιχεία που ανακαλύπτει με βάση τον ορθολογικό τρόπο.
Αυτό το κάνει για να διαπιστωθεί η πιστότητα ΟΧΙ των μύθων ΑΛΛΑ της ικανότητας καταγραφής των συμβάντων απο τον αρχαίο κόσμο.

Για το ηρωίκό γένος νομίζω πως ήμουν σαφέστατος, επαναλαμβάνω λοιπόν ότι: Η 1η αναφορά ήρωα στην μυθολογία είναι αυτή του Ηρακλή, ενώ η τελευταία είναι αυτή του Αχιλέα.
Απο τον Ηρακλή μέχρι τον Αχιλέα είναι σαν να λέμε απο την Ατλαντίδα μέχρι την Τροία.
Οι ερευνητές λένε οτι η Ατλαντίδα ΑΝ υπήρξε, έπαψε να υπάρχει γύρω στο 9.400 π.Χ. διότι οι γεωλογικές μελέτες έδειξαν πως εκείνη την περίοδο υπήρξε πτώση μετεωριτών, όπως την περιέγραφαν και τα αρχαία κείμενα.
Οι ερευνητές επίσης και οι αρχαιολόγοι, τοποθετούν την μάχη της Τροίας γύρω στο 2.800 π.Χ.
Επομένως 1+1 κάνουν 2, με απλά λόγια στην μυθολογία ή αν προτιμάς στην εν' μέρη μυθολογία το ηρωικό γένος φαίνεται να κυριαρχούσε απο το 9.400 π.Χ. έως και το 2.800 π.Χ.

Επίσης οι γεωλογικές μελέτες δεν γίνονται μόνον στους μετεωρίτες ή μόνον στα υποστρώματα της γης, οι γεωλογικές μελέτες γίνονται σε οτι-δήποτε γεωλογικό προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία.

Να σου απαντήσω και το γιατί πιστεύω οτι οι ισραηλινοί αντέγραψαν τον μύθο απο τους Έλληνες, διότι φίλε μου ΠΛΩΤΙΝΕ στην μυθολογία της ανθρωπότητας μόνον 2 Θεοί δημιουργούν κατακλυσμούς, μόνον που όταν γραφόταν ο κατακλυσμός του Δευκαλίωνα σε πήλινες πλάκες, ο εβραϊκός λαός δεν είχε ακόμη δική του γλώσσα.
Βέβαια υπάρχει και η φήμη οτι οι εβραίοι και οι έλληνες κάποτε είχαν την ίδια μυθολογία και την ίδια θρησκεία, αυτό διότι οι άνθρωποι που λέγονται σήμερα εβραίοι κάποτε λεγόντουσαν Άτλαντες.
Μετά την καταστροφή της Ατλαντίδας οι λιγοστοί εναπομείναντες μετατράπηκαν σε καραβάνια δίχως προορισμό και χώρα, σε τιμωρία δε για την απάνθρωπη τακτική πολέμου των Ατλάντων εναντίον των άλλων λαών οι Αίγυπτος τους πήρε ως σκλάβους.
Υπάρχουν πολλές εικασίες για το θέμα, σημασία έχει να δούμε το πως τελικά η μυθολογία της ελλάδας πέρασε στο ισραήλ.

Και μην νομίσεις οτι αντιπαθώ τους εβραίους, πιστεύω πως παντού υπάρχουν άνθρωποι καλοί και κακοί, ο ρατσισμός είναι ένα ρούχο που το έχω αφήσει να το φάει ο σκόρος, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν έχω τον τρόπο να προστατέυσω την κληρονομιά που μου άφησαν οι πρόγονοί μου.

Ευχαριστώ._