ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΦΑΣΙΣΜΟΣ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- ΦΑΣΙΣΜΟΣ - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

Αίολος30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
06/08/2012, 17:24:52
quote:
Συμπέρασμα: Το να τινάζει κάποιος τα μυαλά του στον αέρα ή να τεμαχίζει τον εαυτό του, ή να αυτοπυρπολείται, είναι απολύτως φυσικό. Γιατί; Γιατί η επιστήμη της ψυχολογίας ασχολείται με ανθρώπους που αυτοκτωνούνε ή τεμαχίζουν τους εαυτούς τους ή αυτοπυρπολούνται.

Να το θέσω αλλιώς. Ένα "ψυχολογικό" φαινόμενο τόσο συχνό όσο η ομοφυλοφιλία γιαι δεν εκφράζει μια ακόμα "φυσική τάση".

quote:
Ο καθείς στη προσωπική του ζωή πράττει όπως επιθυμεί. Όμως, έχεις δει στην τηλεόραση να βάζουν τσόντες στις τρεις το μεσημέρι; Αν όχι, γιατί δεν το κάνουν; Θεωρείς ας πούμε οτι θα έπρεπε να το κάνουν;

Χμ... Αυτό για μένα είναι δείγμα του πόσο υποκριτές είμαστε.

Δε μας πειράζει το "Ράμπο Νο 2" που ο Σταλόνε πολυβολεί τους Σοβιετικούς και τους Βιετναμέζους ή κάποια αντίστοιχη ταινία στις 9 το βράδυ αλλά αν φανεί λίγο...στήθος σοκαριζόμαστε!!!!!!!

Εμένα προσωπικά με προσβάλλει περισσότερο ως άνθρωπο να βλέπω δολοφονίες και σφαγές (ακόμα και στην κινηματογραφική τους εκδοχή, δηλαδή στα ψέμματα) παρά τη γεννετίσια πράξη. Εσένα;

quote:
Όπως και 'χει, συμφωνώ με το ότι οι ομοφυλόφιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ακριβώς όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι, δεν υπάρχει κάποιος λόγος να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Ούτε υποτιμητικά ούτε υπερτιμητικά.

Με είδες να τους υμνώ πουθενά; Ρωτάω ποια θα είναι η θέση τους στο φασιστικό καθεστώς. Και μετά τους γκέυ, θα ρωτήσω και για άλλες κοινωνικές ομάδες και μεμονωμένα άτομα.

06/08/2012, 17:45:14
Italos,

quote:
Το "ποιηματάκι" που αναφέρεσαι το έχει γράψει ένας άνθρωπος που εντελώς τυχαία αποτελεί και ιδρυτικό μέλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ιστορικής έρευνας και διατήρησης, πέρα του ότι έχει συνεργαστεί με προσωπικότητες όπως ο Θεοδωράκης και έχει βραβευτεί για το έργο του. Ούτε ανθέλληνας είναι ούτε αναρχικός ούτε τίποτα.

Αυτό που εγώ ήθελα να επισημάνω είναι ότι όταν παραθέτεις ένα ποίημα(συγνώμη για το "ποιηματάκι" ο στόχος μου δεν ήταν αυτό),όταν οι άλλοι περιμένουν επιχειρήματα,δηλώνει μια αοριστία που όταν η συζήτηση έχει προχωρήσει σε πιο συγκεκριμένα μονοπάτια, είναι κατά την γνώμη μου αστοχία.
Νομίζω ότι επιτρέπεται να λέω τη γνώμη μου,καθ ότι γνωρίζω ότι δεν είσαι φασίστας.(καμμιά δόση ειρωνίας,το εννοώ αυτούσιο.)

quote:
Δεν προκάλεσα με ποκάλεσαν, και μάλιστα δεν απάντησα με χαρακτηρισμούς,

Νομίζω ότι μετά το -ειρωνικό το παραδέχομαι- απαντητικό ποιηματάκι της άλλης πλευράς,μίλησες για κρυφοφασίστες.Πολύ βαρύ για απάντηση σε ειρωνικό ποιηματάκι,πάντα κατά την γνώμη μου.Άρα την πρώτη χοντράδα εσύ την πέταξες αδερφέ.
Μετά καληνύχτα,η κουβέντα πήγε κατά διαόλου.
Για την ιστορία,και εγώ έχω υποστηρίξει θέσεις της Χ.Α. Αν εξαιρέσεις τα κεντρικά πρόσωπα που τα θεωρώ "λίγα" και αναξιόπιστα(ακριβώς λόγω του παρελθόντος τους κυρίως),το κεντρικό της πρόγραμμα με βρίσκει σύμφωνο σε πολλά σημεία.
Με το χέρι στην καρδιά ,με θεωρείς κρυφοφασίστα;

Πάρτο λίγο πιο απαλά,γιατί σωστές θέσεις υπάρχουν σε όλους όσους σκέπτονται,ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου-και εξαιρώ το ότι απολυταρχικό-
Πραγματικά πιστεύω ότι κανείς εδώ δεν είναι υποέρ απολυταρχικών καθεστώτων.
Αν όμως εδώ μέσα,ο "δεξιός" λέει τον αριστερό προδότη και ο "αριστερός" τον δεξιό φασίστα(γενικεύοντας εννοώ,γιατί εκτός του φορουμ υπάρχουν και δεξιοί φασίστες και αριστεροί προδότες),τότε την πατήσαμε φίλε μου.
Η Ελλαδίτσα μας έχει πολλούς αληθινούς αντιπάλους σε όλα τα επίπεδα,για να συνεχίζουμε εμείς να βγάζουμε τα ματια μας,αγνοώντας το.

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

06/08/2012, 17:45:57
quote:
Αίολος

Λάθος!
Δεν εξελίσσονται. Παραφθείρονται.
Δεν είναι το "παντρεμένος" ίσον με το "έγγαμος" στα ελληνικά.
Το "παντρεμένος" σημαίνει υπό-ανδρός. Σε λεξικά της ελληνικής γλώσας δεν υπάρχει αυτή η λέξη. Μόνο στα λεξικά των αγραμμάτων τύπου Μπαμπινιώτη.
Εξέλιξη ή αγραμματοσύνη;

Λάθος κάνεις εσύ Αίολε. Οι γλώσσες δεν είναι μηχανήματα ή ρούχα για να φθείρονται. Οι γλώσσες απλά εξελίσσονται όπως δέχεται και η αρμόδια επιστημονική κοινότητα. Επίσης το να κατηγορούμε τους ειδικούς που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο για...αγραμματοσύνη είναι άστοχο και δηλώνει εμπάθεια. Ok, δεν λέω, μπορείς να διαφωνείς με τον Μπαμπινιώτη αλλά η απόλυτη ισοπέδωση σε κάνει λιγότερο πειστικό.

quote:
Αίολος

Η καθαρεύουσα, για παράδειγμα, είναι γλώσσα λεξιπλάστης.
Πλουσιότατη και περιεκτικότατη. Καταργήθηκε με αποτέλεσμα να λέμε αμαθέστατα "εβδομαδιαία εφημερίδα". "Εφημερίδα" ή "εφημερίς"(*) στην καθαρεύουσα. Επί (της) ημερίς (ημέρας) σημαίνει.
Αυτό δεν είναι εξέλιξη. Είναι αγραμματοσύνη και παραφθορά.

Κατ' αρχήν όλες οι γλώσσες μπορούν να πλάθουν λέξεις, δεν είναι μόνο προνόμιο της καθαρεύουσας η οποία αναγκαζόταν κι αυτή να δανείζεται "κρυφά" ξένους όρους και φράσεις για να μιλήσει για πράγματα και καταστάσεις που δεν υπήρχαν στην αρχαιότητα (π.χ. ανοίγω πυρ από το γαλλικό παράγγελμα "ouvriez le feu"). Το παράδειγμά σου για την εφημερίδα σε σχέση με το συμπέρασμά σου περί αγραμματοσύνης είναι ατυχές διότι δεν λαμβάνεις υπόψη την ιστορία της λέξης. Ναι μεν τα συστατικά της στοιχεία είναι αυτά που λες αλλά η λέξη κάποια στιγμή στην ιστορία της ελληνικής χάθηκε. Επανήλθε τον 18ο αιώνα για να χρησιμοποιηθεί αντί του ιταλικού gazzetta που αφορούσε την φυλλάδα με τις ειδήσεις. Επομένως σύμφωνα με τη νέα της λειτουργία δεν είναι λάθος η φράση "ημερήσια εφημερίδα".

quote:
Αίολος

Αλλο ένα παράδειγμα η λέξη "καλός" με τον συγκριτικό και υπερθετικό βαθμό. Καλός - καλλίων - κάλλιστος στα ελληνικά.
Καλός - καλύτερος (ανορθόγραφο λόγω αγνοίας του "καλλίων") - καλυτερότερος (!), στην "Γραικών διάλεκτον" όπως την χαρακτήριζαν πριν 200 χρόνια.
Εξέλιξη είναι αυτό ή αγραμματοσύνη;

Ξέρεις στις γλώσσες υπάρχει ένα φαινόμενο που η γλωσσολογία αποκαλεί "αναλογία". Δηλαδή ένας τύπος αλλάζει κατά το πρότυπο άλλων που χρησιμοποιούνται συχνά στη γλώσσα. Ο συγκριτικός "καλύτερος" γράφεται σωστά διότι διαμορφώθηκε αναλογικά προς τους συγκριτικούς των επιθέτων σε -υς (ταχύς-ταχύτερος, μακρύς-μακρύτερος κλπ).

Σου προτείνω να μελετήσεις το φαινόμενο της αναλογίας από ένα σχετικό γλωσσολογικό εγχειρίδιο.

quote:
Αίολος

(*)Το "εφημερίς" είναι η ονομαστική της λέξης.
Καταργήσαμε την ονομαστική και χρησιμοποιούμε την αιτιατική.
Εξέλιξη ή αγραμματοσύνη;

Εξέλιξη βεβαίως. Η τάση του συστήματος να γίνεται απλούστερο σε συνδυασμό με αναλογικές επιδράσεις δημιουργεί τέτοια φαινόμενα. Παρόμοια φαινόμενα συναντάμε ήδη από την αρχαιότητα. Π.χ. στα χρόνια της Αλεξανδρινής Κοινής τα θηλυκά προτόκλιτα σε -α που σχημάτιζαν γενικής σε -ης (π.χ. η δόξα, της δόξης) μεταφέρουν το -α της ονομαστικής στην γενική (κι έτσι διαμορφώθηκε σταδιακά ο τύπος "της δόξας").

Και ένα τελευταίο σχόλιο. Στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής έγιναν διάφορες αλλαγές, κάποιες από πολύ παλιά. Π.χ. η οργανική πτώση που διαζώζεται στη Γραμμική Β και στον Ομηρο συγχωνεύτηκε με την δοτική. Το ίδιο και η τοπική. Ακολουθώντας τη λογική σου Αίολε τότε θα πρέπει να θεωρήσουμε "αγράμματους" και τους αρχαίους Ελληνες συγγραφείς που δεν ήξεραν τις παλαιότερες πτώσεις και αντί να χρησιμοποιήσουν τις σωστές, έμπλεκαν τα μπούτια τους λόγω αγραμματοσύνης και παραφθοράς...
Θα είσαι συνεπής στις θέσεις σου χαρακτηρίζοντας αγράμματους τους Αριστοτέλη και Πλάτωνα ας πούμε? Ή θα επιμένεις να θέτεις ένα αυθαίρετο χρονικό όριο στην αγραμματοσύνη των Ελλήνων από το σημείο που εξυπηρετείται η (αντιεπιστημονική και λανθασμένη) προσέγγισή σου?

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Edited by - Agnostic on 06/08/2012 19:43:25

06/08/2012, 18:05:00
quote:
IndustrialAngel

Και ρωτάω, σε ένα ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ κράτος ή σε ένα ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ κράτος, αν μαθευτεί ότι κάποιος είναι ομοφυλόφιλος, παρά τη θέλησή του να μείνει κάτι τέτοιο μυστικό, τι θα συμβεί; Κινδυνεύει πχ να χάσει τη δουλειά του ή τη θέση του, ειδικά αν είναι δημόσιος λειτουργός;

Εχουν συμβεί και χειρότερα. Π.χ. στο καθεστώς του γερμανικού εθνικισμού πολλοί ομοφυλόφιλοι εκτελέστηκαν, κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι οργανισμοί τους απαγορεύτηκαν, τα βιβλία τους καίγονταν και άλλα τέτοια "όμορφα" από μια ιδεολογίά που "σεβόταν" την ανθρώπινη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, από το καθεστώς που θαυμάζουν άλλοτε ενδόμυχα και άλλοτε φανερά κάποιοι ανά τον κόσμο εθνικιστές.

http://en.wikipedia.org/wiki/Persecution_of_homosexuals_in_Nazi_Germany_and_the_Holocaust

http://www.ushmm.org/museum/exhibit/online/hsx/

Γενικά οι εθνικιστικές ιδεολογίες δεν μου φαίνεται ότι μπορούν να δείξουν ιδιαίτερη ανοχή στη διαφορετικότητα, ειδικά σε τέτοιες "ευαίσθητες" περιπτώσεις που τρομάζουν τις παραδοσιακές και συντηρητικές κοινωνίες και τα πρότυπά τους.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

06/08/2012, 18:16:25
Agnostic,

quote:
από το καθεστώς που θαυμάζουν άλλοτε ενδόμυχα και άλλοτε φανερά κάποιοι ανά τον κόσμο εθνικιστές

Συμφωνώ ότι υπάρχουν τέτοιοι,και μάλιστα αρκετοί.Συmφωνείς ότι υπάρχουν και εθνικιστές που το σιχαίνονται;

quote:
Γενικά οι εθνικιστικές ιδεολογίες δεν μου φαίνεται ότι μπορούν να δείξουν ιδιαίτερη ανοχή στη διαφορετικότητα, ειδικά σε τέτοιες "ευαίσθητες" περιπτώσεις που τρομάζουν τις παραδοσιακές και συντηρητικές κοινωνίες και τα πρότυπά τους.

Η αρχή του ζητήματος και η πιθανή λύση του είναι μάλλον στην ένταξη των "διαφορετικών" με ομαλό τρόπο στις "παραδοσιακές και συντηρητικές" κοινωνίες,με συμβιβασμούς και από τα δυο μέρη,κάνω λάθος;

--Τα εισαγωγικά είναι τοποθετημένα και στις δυο εκφράσεις για λόγους ίσης αντιμετώπισης και ως παράδειγμα συμβιβασμού και σεβασμού στις δυο πλευρές.--

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

06/08/2012, 19:09:11
quote:

quote:
Συμπέρασμα: Το να τινάζει κάποιος τα μυαλά του στον αέρα ή να τεμαχίζει τον εαυτό του, ή να αυτοπυρπολείται, είναι απολύτως φυσικό. Γιατί; Γιατί η επιστήμη της ψυχολογίας ασχολείται με ανθρώπους που αυτοκτωνούνε ή τεμαχίζουν τους εαυτούς τους ή αυτοπυρπολούνται.

Να το θέσω αλλιώς. Ένα "ψυχολογικό" φαινόμενο τόσο συχνό όσο η ομοφυλοφιλία γιαι δεν εκφράζει μια ακόμα "φυσική τάση".

Φυσική τάση είναι π.χ. αυτή της αναπαραγωγής. Η διαφοροποίηση αυτής της τάσης σε κάτι διαφορετικό, δεν είναι φυσική με την έννοια οτι δεν εξυπηρετεί κάποιο φυσικό τέλος (σκοπό). Γενικά οι άνθρωποι έχουμε πολλές αφύσικες τάσεις. Αυτό δεν σημαίνει οτι είναι καλές ή οτι είναι κακές, απλά είναι αφύσικες.
quote:
Χμ... Αυτό για μένα είναι δείγμα του πόσο υποκριτές είμαστε.
Εγώ δε θα 'θελα το παιδί μου να βλέπει τσόντες στη τηλεόραση πάντως...
quote:
Δε μας πειράζει το "Ράμπο Νο 2" που ο Σταλόνε πολυβολεί τους Σοβιετικούς και τους Βιετναμέζους ή κάποια αντίστοιχη ταινία στις 9 το βράδυ αλλά αν φανεί λίγο...στήθος σοκαριζόμαστε!!!!!!!
Έτσι είναι, και έχει αποδειχθεί επιστημονικά οτι τα παιδιά που εκτίθονται σε σκηνές βίας, καλλιεργούν και τα ίδια μια τέτοια ψυχοσύνθεση. Βέβαια δε χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να το καταλάβεις αυτό, έχουμε μια ολοκληρη κοινωνία που βασίζεται στη μίμηση. Λογικό είναι αυτές οι εικόνες να επηρεάζουν.
quote:

Εμένα προσωπικά με προσβάλλει περισσότερο ως άνθρωπο να βλέπω δολοφονίες και σφαγές (ακόμα και στην κινηματογραφική τους εκδοχή, δηλαδή στα ψέμματα) παρά τη γεννετίσια πράξη. Εσένα;
Εγώ δεν θα είχα πρόβλημα να απαγορεύονταν ή να καταργούνταν και τα δυο. Όπως το κράτος οφείλει να προστατεύει τους πολίτες του απο τις σωματικές ασθένεις, έτσι πρέπει να τους προστατεύει και απο τις ψυχολογικές που δημιουργούν αυτές οι ταινίες.

ΥΓ: Αν και έχω κάποιες "συντηρητικές" για κάποιους απόψεις, δεν ενστερνίζομαι τον "Χρυσαυγιγισμό" και γενικά ιδέες και θεωρίες που οδηγούν στη βία.

Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 06/08/2012 19:12:08

06/08/2012, 19:48:44
quote:
@ΑΜΕΙΝΙΑΣ

Συμφωνώ ότι υπάρχουν τέτοιοι,και μάλιστα αρκετοί.Συmφωνείς ότι υπάρχουν και εθνικιστές που το σιχαίνονται;

Πιστεύω πως ναι.

quote:
@ΑΜΕΙΝΙΑΣ

Η αρχή του ζητήματος και η πιθανή λύση του είναι μάλλον στην ένταξη των "διαφορετικών" με ομαλό τρόπο στις "παραδοσιακές και συντηρητικές" κοινωνίες,με συμβιβασμούς και από τα δυο μέρη,κάνω λάθος;

Νομίζω είναι μια ψύχραιμη και ισορροπημένη πρόταση, καλή για ξεκίνημα.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

06/08/2012, 20:07:22
Αμεινία κατ' αρχάς από τον τρόπο που εκφράζεσαι, να ξέρεις ότι ακόμα και να με έβριζες θα σε σεβόμουνα, γιατί πάνω από όλα παραθέτεις άποψη, και αυτό είναι το πιο βασικό στη ροή μιας συζήτησης.
Πολλά πράγματα στις θέσεις της Χρυσής Αυγής με βρίσκουν σύμφωνο και μένα. Αλλωστε, διατηρώ ακόμα φίλους που είναι μέλη της, και σε πληροφορώ ότι είναι πολύ καλά παιδιά.
Οταν όμως μιλάμε για την οργάνωση Χρυσή Αυγή, θα πρέπει να την εκλάβουμε σαν ολότητα, δηλαδή όχι μόνο τι λέει, αλλά και τι κάνει, ποιοι είναι στα κέντρα αποφάσεων, ποιος ο ρόλος τους κτλ. Οι εκκαθαρίσεις από μέλη της πχ στην Κυψέλη (να μην προβώ σε λεπτομέρειες), το κάψιμο ανθρώπου επειδή δεν μας άρεσε το χρώμα, όλο αυτό το μίσος που εκτονώνεται για την καύλα της υπόθεσης, παραπέμπει σε φασιστικά κινήματα.
Επιπλέον, θα γνωρίζεις την παραίτηση του ταμεία και ιδρυτικού μέλους Κουσουμβρή, καθώς και του βιβλίου που έγραψε. Γνωρίζεις από που λέει ότι βρίσκει τα λεφτά η Χρυσή Αυγή για να κάνει την προώθηση της όλα αυτά τα χρόνια? αΠΌ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΌ. Ποιοι έχουν κέρδος από το εξωτερικό να προωθούν ένα "εθνικιστικό" κίνημα της ελλάδας, που ως σκοπό έχει το καλό μας?
Τέλος όσον αφορά τη Χρυσή Αυγή, Πρόεδρος της είναι ο Μέγας Παν, ο οποίος στα ποιήματα που γράφει γουστάρει εωσφόρο. Προσπάθησα να βρώ κάτι το αρχαιοελληνικό στο ύφος του, αλλά δεν το βρήκα φίλε μου.
Σε ότι καλό κάνει πάντως για τον τόπο να σαι σίγουρος φίλε μου ανεξάρτητα του τι πρεσβεύει θα το επικροτήσω.
Ο εθνικισμός όπως τον παρουσιάζεις Αμεινία είναι κάτι που εμένα δεν με βρίσκει αντίθετο,ίσα ίσα. Μπορείς να αγαπάς την πατρίδα σου, να γουστάρεις τα αρχαία ελληνικά, να θεωρείς ότι η κουλτούρα σου είναι απείρως καλύτερη από αυτή των ξενέρωτων Βορειοευρωπαίων,ή των έγχρωμων ή των πακιστανών ή ότι άλλο, μπορείς να θές τη χώρα σου για τους έλληνες και όχι για τους ξένους, και όμως να μην μισείς κανέναν. Σιχαίνομαι την κουλτούρα των Αμερικανών, και όμως τους Zepellin τους θεωρώ ότι καλύτερο έχει βγάλει η ροκ. Με εκνευρίζει η αλβανική ξεροκεφαλιά αλλά θα θαυμάσω τον Αλβανό που δουλεύει 20 ώρες τη μέρα για να ταίσει το σόι του όλο. Δεν είναι όλα μαύρα ή άσπρα. Τρόποι υπάρχουν, απλά στο ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς που ζούμε η διαφορετικότητα μας πεθαίνει γιατί δεν βολεύει τα αφεντικά των δοσίλογων.
06/08/2012, 20:22:44

Itale είσαι άμεσος και κατανοητός! Μία μικρή διόρθωση μόνο, οι μεγάλοι Zeppelin ήταν άγγλοι και όχι αμερικάνοι!! Και καλά κάνεις που θίγεις το θέμα των "εωσφορικών" (ή "τεκτονικών" αν προτιμάς) καταβολών της ΧΑ διότι ακούγεται συχνά η άποψη ότι η ΧΑ είναι ό,τι πιο "αντι-συστημικό" κυκλοφορεί στον πολιτικό χώρο...

Το χωρίο του Αριστοτέλη είναι από τα Ηθικά Νικομάχεια (βιβλίο 7, κεφάλαιο 5) όπου έμμεσα πλην σαφώς αναφέρεται στην ομοφυλοφιλία λέγοντας ότι "όσα έχουν ως αιτία τους τη φύση δεν πρέπει να θεωρηθούν ως ακρασία, με την ίδια λογική που δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τις γυναίκες επειδή από τη φύση τους έχουν παθητικό ρόλο στην ερωτική συνεύρεση".

Η πιο ενδιαφέρουσα στάση είναι όμως του Πλάτωνα. Στο Συμπόσιο υμνεί τον Έρωτα (και κυρίως τον αντρικό έρωτα, γενικώς το 90% της ερωτικής ποίησης στην αρχαιότητα αφορά τον αντρικό έρωτα) και παρουσιάζει ακόμα και το φλερτ μεταξύ ανδρών στον κύκλο του Σωκράτη, σκηνές ζηλοτυπίας ακόμα και την "χυλόπιτα" που ρίχνει εκείνος στον Αλκιβιάδη

Στη δε Πολιτεία λέει ότι "θα πρέπει να δίνουμε κίνητρο στους φύλακες να αριστεύουν στη μάχη τάζοντάς τους όταν αριστεύουν να μπορούν να φιλήσουν όποιον θέλουν, άντρα ή γυναίκα".

Στους γεροντικούς "Νόμους" βέβαια ο Πλάτωνας φαίνεται να αλλάζει στάση και ονομάζει "παρά φύσιν" την ομοφυλοφιλία και ότι "θα είναι μάλλον καλύτερο να απαγορευτούν από την πολιτεία μας τέτοια φαινόμενα".

Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό το σημείο διότι βλέπουμε τον ίδιο φιλόσοφο καθώς γερνάει -έγραψε τους Νόμους σε ηλικία 80-85 ετών- να υιοθετεί πιο συντηρητικές απόψεις, τη στιγμή που την εποχή της ωριμότητάς του παρουσίαζε τον αντρικό έρωτα ως φυσιολογικό και υγιές φαινόμενο.

06/08/2012, 20:24:26

Θα επανέλθω macedon και στα άλλα που με ρώτησες