ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Νεοχριστιανισμός - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Νεοχριστιανισμός - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
31/03/2014, 21:58:01
quote:

Αν δεν υπάρχει κάτι άλλο, μιλάμε για ΗΛΙΘΙΟ (μπες στα ανάλογα νήματα).

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

maria3Μέλος
31/03/2014, 22:38:59
quote:

Καταλαβαίνεις, βέβαια, πως δεν καλύπτομαι. Άλλωστε, εκ της φύσεως του πράγματος, δεν μπορώ να γνωρίσω/νιώσω το βίωμα, όπως δεν μπορώ να ξέρω πως ήταν π.χ. το όνειρο που είδες χθες το βράδυ. Εσύ ξέρεις τί είδες κι εσύ ξέρεις αν αυτό που μου λες ότι είδες, είναι αλήθεια.

Αυτό που θέλω να δω κάνοντας αυτή την ερώτηση, είναι το αν ξέρουν αυτοί που πιστεύουν το γιατί πιστεύουν. Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα να πείθεται κάποιος μόνο από παραμύθια. Πρέπει να υπάρχει και κάτι άλλο. Μπορεί να μην είναι βίωμα αλλά ένα "κλειδί" που ανοίγει ένα κείμενο για να το δεις με άλλα μάτια.

Αν δεν υπάρχει κάτι άλλο, μιλάμε για ΗΛΙΘΙΟ (μπες στα ανάλογα νήματα).

Έκανες μια προσπάθεια και το εκτιμώ. Εν αντιθέσει με τους σταυροφόρους του φόρουμ που δεν μπορούν να εξηγήσουν ούτε τα βασικά.

Δεν καταλαβαίνω που το πας;

Υπάρχουν πολύ άνθρωποι που έχουν βιώσει και πιστεύουν, ότι υπάρχει Θεός, το να πιστεύω από το να αντιπαρατίθεμαι όμως έχει μεγάλη διαφορά δεν νομίζεις;

Ναι πιστεύω στην ύπαρξη του, σημαίνει ότι συμφωνώ κιόλας;

Άρα το ότι εγώ πιστεύω με το έχω πίστη έχει διαφορά, την πίστη του καθενός δεν μπορούμε να την κρίνουμε.

Όλα αυτά τι σημαίνουν ότι δεν ερμηνεύω σωστά, ότι τα πάντα γυρίζουν κυκλικά γύρω από αυτό;

Ποιο κείμενο για παράδειγμα θα ήθελες να αναλύσουμε για να το δεις με διαφορετικά μάτια, από την βίβλο;

Ο καθένας δίνει τις δικές του ερμηνείες και πιστεύει ανάλογα με τα βιώματα του, για εμένα δεν υπάρχει άυλος κόσμος για παράδειγμα αλλά τεχνολογία και ίσως άλλες διαστάσεις.

Εφόσον υπάρχουν, έχουν και ύλη, αλλά είναι ανάλογα το πως αντιλαμβάνονται το περιβάλλον και ποια είναι τα χαρίσματα τους ως προς αυτό.

Και η ενέργεια για εμένα ύλη είναι, υπάρχει, την βλέπουμε όλοι;

01/04/2014, 07:09:24
quote:

killuminati τελευταία προειδοποίηση!
Την επόμενη φορά που θα δυναμιτίσεις τη συζήτηση με άθλιες εκφράσεις
θα υποστείς τις συνέπειες.

Ο λόγος, το μήνυμα που ανάρτησες 31/03/2014, 06:40:36

Δεν έχεις κάνει ΟΥΤΕ ΜΙΑ επέμβαση στα υβριστικά μυνήματα που έχω δεχθεί.

Προτού μιλήσω για σερβ*, ήρθε ένα ωραίο μύνημα για λερωμένο σωβ*

31/03/2014, 00:23:20

01/04/2014, 07:32:30
quote:

killuminati, η σκληρότητα του Πλάτωνα (και γενικότερα η σκληρότητα της αρχαίας εποχής) απέναντι στην αθεϊα και την ασέβεια είναι γνωστή. Εξόρισε πχ. ολόκληρο Όμηρο (τον πνευματικό πατέρα όλων των Ελλήνων) από την πολιτεία του λόγω ανάρμοστων περιγραφών για τους θεούς...το έργο του Πλάτωνα όμως αποτελείται από πολλές χιλιάδες σελίδες (και περνάει από διάφορα στάδια σκέψης) τις οποίες προφανώς αγνοείς...με το να τον χρησιμοποιείς λοιπόν αποσπασματικά και με ευκολία για δικούς σου σκοπούς δεν καταφέρνεις κάτι αξιόλογο.

Καταλαβαίνω ότι κάποιος μπορεί να ψάξει πάση θυσία να βρει μαύρες κηλίδες στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα...και η χαρά του είναι μεγάλη όταν τις βρίσκει...επί της ουσίας όμως παραμένει σε νοητική αγκύλωση διότι εξετάζει τα πάντα υπό το δικό του φανατικό πρίσμα (αγνοώντας πχ. ότι ο Πλάτωνας είναι ο πρώτος διανοητής που διακήρυξε τις ίσες δυνατότητες και τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών).

Για το υπόλοιπο θέμα να πω ότι κάποια από τα ερωτήματα που θέτεις απευθύνονται προφανώς σε εμένα. Φαίνεται ότι έχεις (ξανα)διαβάσει πολύ πρόσφατα όσα έγραφα στις Βιβλικές Αμφισβητήσεις περί αντιφάσεων, αστρολογικών αλληγοριών, περί της εικόνας του Ιησού που σε αρκετά σημεία δεν αρμόζει καθόλου σε Θεό και διάφορα άλλα. Και απ'ότι φαίνεται δεν τα διάβασες ολοκληρωμένα.

Με την απαίσια αυτή εικόνα όμως που παρουσιάζεις στο θέμα αυτό απαντήσεις δεν πρόκειται να πάρεις...ρίξε λίγο νερό στα μούτρα, βγες από αυτή την επήρεια θρησκευτικών "ουσιών" που βρίσκεσαι και μετά τα λέμε.

Μένουμε στην θρησκεία, το "ίσα δικαιώματα άντρες-γυναίκες" είναι άλλο(για δικαιοσύνη γενικά μιλάνε και οι αρχαίοι προφήτες του Ισραήλ). Ο Πλάτων κάνει μια θρησκευτική δήλωση που θυμίζει "Μεσαιώνα".

Δεν με πειράζει ο Πλάτων και οι αρχαίοι, αλλά αυτοί που λένε πως ο Χριστιανισμός έφερε τον σκοταδισμό, την ιερά εξέταση και τον θρησκευτικό τρόμο. Είναι λοιπόν χαρά μου να δείξω πως αυτά προυπήρχαν. Μαύρες κηλίδες υπάρχουν παντού. Δεν υπήρχε ανεκτικότητα γενικά στους προχριστιανικούς αιώνες.

Στο νου σου, ποια είναι η διαφορά αρχαιοελληνικού και αρχαιοεβραϊκού πνεύματος, και για ποια περίοδος ακριβώς μιλάμε;

Αφορμή όμως του θέματος ήταν οι ξεκαρδιστικές για μένα δηλώσεις της Σοφίας, επειδή δήλωσε "χριστιανή ορθόδοξη" λέγοντας πως όλα είναι συμβολικά(για τον Χριστό κτλ) και αμφισβήτησε τον Θεό ως Δημιουργό του Κόσμου.

Ναι, είχες γράψει κατά του Ιησού της Βίβλου αλλά εγώ δεν είχα τον Ιησού στον νου όταν ρωτούσα για "εβραϊκή" θεώρηση του Θείου. Ξεχνάς πως ο Ιησούς δεν ήταν θεός μέσα σε ανθρώπινο σαρκίο, αλλά ομοιώθηκε 100% με τον άνθρωπο. Γι' αυτό είχε αδυναμίες, φόβους κτλ Κάποιοι ίσως πουν ήταν και θεός και άνθρωπος, όσο ήταν στην Γη. Εγώ δεν το πιστεύω. Είχε χάσει προσωρινά την θεία φύση Του, έχοντας την συμπαράσταση του Πατέρα μέσω του Αγίου Πνεύματος. Αυτά τα γράφει η Βίβλος στους Εβραίους Επιστολή και αλλού. Ο Ιησούς ελαττώθηκε και μετά την Ανάσταση και ο Πατέρας του χάρισε το υπεράνω πάντων όνομα. Κάθησε στον θρόνο του Πατέρα.

01/04/2014, 11:56:41
quote:

@Panpam

Είτε δεν καταλαβαίνεις τι γράφεις, είτε γράφεις ως έφηβος/η σε κατάσταση "σας γ@#$ όλους με ή χωρίς λόγο".

Έγραψες για :
"Κάποιες "μυθολογίες" όμως είναι πιο ευεργετικές και χρήσιμες από άλλες."

και απάντησα πως :
"Διαφωνώ. Είναι ευθέως ανάλογο με το πρόσωπο."

Ανταπαντάς :
"Δε διαφωνείς τελικά αφού ομολογείς ότι είναι αναλόγως."

;;;;;;;;; ορίστε ;;; τί ομολογώ ;;;;;...

Φέρνεις ένα παράδειγμα βιβλίου (εσύ έφερες παράδειγμα βιβλίου επίσης - οπότε μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις) και λέω: να, για σένα αυτή η "μυθολογία" είναι πιο ευεργετική από άλλες - αλλά στο "πρόσωπο" αποτυχαίνεις να το θεμελιώσεις γιατί μιλώντας για τη Βίβλο - από τη μεριά μου - μιλώ άμεσα για ορισμένο πρόσωπο. Εσύ μιλάς για ένα βιβλίο ορισμένο αλλά αφήνεις το "πρόσωπο" αόριστο.

...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ

01/04/2014, 11:58:16
quote:

killuminati τελευταία προειδοποίηση!
Την επόμενη φορά που θα δυναμιτίσεις τη συζήτηση με άθλιες εκφράσεις
θα υποστείς τις συνέπειες.

Ο λόγος, το μήνυμα που ανάρτησες 31/03/2014, 06:40:36

Δεν επικροτώ τα υβριστικά από καμιά πλευρά - αλλά είσαι πολύ επιλεκτικά "αυστηρός" - αφήνεις ορισμένους να βρίζουν και σε πειράζει το "πιΜι"

Edited by - panpam on 01/04/2014 11:58:34

01/04/2014, 13:44:37
Το θέμα είναι πολύ λεπτό.

Από την μια, η ιερά εξέταση και οι θρησκευτικοί καταναγκασμοί προκαλούν τον αποτροπιασμό για την καταπάτηση της θρησκευτικής ελευθερίας μειονοτήτων κτλ.

Από την άλλη, όταν προκύψει πρόβλημα πολυ-πολιτισμικότητας, οι Έλληνες την επικροτούν. Έχω την εντύπωση πως πολλά μέλη εδώ που είναι δωδεκαθεϊστές, αν είχαν την εξουσία δεν θα επέτρεπαν την ελεύθερη θρησκευτική έκφραση στους Χριστιανούς. Μπορεί τώρα να κατηγορούν την Χρυσή Αυγή που θέλει να πολεμήσει τους μουσουλμάνους και τα τζαμιά, αλλά το κάνουν επειδή ο ισλαμισμός είναι εχθρός του χριστιανισμού.

Γι' αυτό νομίζω πως κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του πολύ φιλελεύθερο και δημοκράτη.

Και στο αρχαίο Ισραήλ, οι Εβραίοι έπρεπε να έχουν μια θρησκεία. Αποστολή τους ήταν να χτίσουν την Βασιλεία του Θεού στην Γη και η λατρεία τους να ήταν υπόδειγμα στα άλλα έθνη. Γι' αυτό θα έπρεπε να εξαφανίσουν τις άλλες θρησκείες στο έθνος τους δια της βίας. Το ίδιο και στην πολιτεία του Πλάτωνα, για να στηθεί σωστά, πρέπει να υπάρχουν κανόνες για μια ισχυρή θρησκεία, οι θρησκευτικοί άρχοντες πρέπει να είναι αυστηροί.

Οπότε τελικά βρισκόμαστε σε δίλημμα. Από την μια η ιερά εξέταση έχει κακό πρόσωπο και από την άλλη καλό.

Την μια είμαστε ελεύθεροι δημοκράτες, την άλλη είμαστε εθνικιστές.

01/04/2014, 13:58:56
quote:

Το θέμα είναι πολύ λεπτό.

Από την μια, η ιερά εξέταση και οι θρησκευτικοί καταναγκασμοί προκαλούν τον αποτροπιασμό για την καταπάτηση της θρησκευτικής ελευθερίας μειονοτήτων κτλ....

Κοίτα όλα τα αποτρόπαια έχουν συνήθως κοινωνική ή οικονομική εξήγηση. Δηλαδή άλλοι λόγοι ήταν οι αιτίες που απλά εκμεταλλεύτηκαν πολλές φορές το θρησκευτικό αίσθημα για να βρούνε αφορμή.
Οι λόγοι γι'αυτό είναι ότι
1. τέτοια έγιναν και πριν και εκτός του χριστιανισμού (άρα δε μπορεί να φταίει ο χριστιανισμός.
2.τέτοια έγιναν παντού και πάντοτε (άρα μάλλον φταίει η ανθρώπινη επιθετικότητα ου προσαρμόζει τις 'θεολογίες' για να βολεύει άλλους στόχους.
2.

01/04/2014, 17:00:40

Άντε πάλι η ιερή εξέταση στην αρχαιότητα...η Ιστορία έχει ορίσει συγκεκριμένη εποχή της ανθρωπότητας ως "Μεσαίωνα"...εάν κάποιος τώρα επιθυμεί ντε και καλά να βαφτίσει την αρχαία κλασική εποχή, που όμοιά της δεν έχει ξαναφανεί, ως "Μεσαίωνα" ας το κάνει...εκτός από ανιστόρητος δείχνει να είναι και ανθέλληνας...

Και επειδή τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι άτοπες να πω το προφανές της υπόθεσης, ότι μακάρι στο σχολείο αντί για τις δύο Διαθήκες να διδάσκονταν ως "ιερά κείμενα" ο Φαίδων, ο Τίμαιος, η Πολιτεία, το Συμπόσιο, ο Παρμενίδης, ο Θεαίτητος κτλ...μακάρι...ο κόσμος μας μπορεί να μην ήταν τέλειος όμως θα ήμασταν σίγουρα καλύτερα εκπαιδευμένοι και πιο κοντά στο άριστο ήθος που είναι και το ζητούμενο για το άτομο και την κοινωνία.

01/04/2014, 17:35:05
quote:

Άντε πάλι η ιερή εξέταση στην αρχαιότητα...η Ιστορία έχει ορίσει συγκεκριμένη εποχή της ανθρωπότητας ως "Μεσαίωνα".......

κι αν μπεις στον κόπο να δεις τις χρονολογίες θα δεις ότι η Ιερή Εξέταση ξεκινά στο τέλος του μεσαίωνα και δρα στην Αναγέννηση!