ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ ΒΛΑΣΦΗΜΙΕΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ ΒΛΑΣΦΗΜΙΕΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

DSM30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
16/07/2013, 13:52:25
Pathetic.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.

16/07/2013, 14:51:24
quote:

Pathetic.

Σοφόν το σαφές έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι....

Αλλά να το ρωτήσω αλλιώς αφού βάζει σε δυσκολίες:
Αν όλ’αυτά τα μαντεία και οι μάντεις, οι ονειροπόλοι, οι θεοπρόποι, οι οιωνοπόλοι, οι βακχείες και οι μυήσεις κτλ, δεν πρόσφεραν «εξ’ αποκαλύψεως», τί πρόσφεραν και πώς;
Απάτες; Ψυχολογικά τρυκ; Κόλπα επιτήδειων που ξεγελούσαν τους βασιλιάδες (ή σε συνεννόηση με τους βασιλιάδες εξαπατούσαν το λαουτζίκο;)

Edited by - panpam on 16/07/2013 14:52:37

16/07/2013, 15:08:40
quote:
panpam
Σοφόν το σαφές έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι....

Τους οποίους (αρχαίους ημών προγόνους) παίζουμε στα δάχτυλα. Αφού λοιπόν τους κατανοήσαμε γενικώς και λεπτομερώς, πιάσαμε και τους πιό σύγχρονους, ξεκινώντας με τον Καστοριάδη.
Καλή επιλογή. Απλός, κατανοητός και εύκολα προσεγγίσιμος. Ά, και αριστερός, πρώην μαρξιστής. Άμα δεν μας βολέψει κάτι, νά' χουμε να λέμε για τα ιδεολογικά του κίνητρα και τις αγκυλώσεις εναντίον του χριστιανισμού και των θρησκειών γενικώς, και μπλα, μπλα, μπλα...

Εντελώς και απολύτως pathetic. Σαφέστατα.

Υ.Γ. Όταν ξεπετάξουμε και τον Καστοριάδη, πάμε ακάθεκτοι για Φρόυντ, Γιούνγκ, Καμύ και Σάρτρ. Όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε. Αμ πως!

Και η ξεφτίλα δεν έχει τέλος.

16/07/2013, 15:30:12
quote:

[...Καστοριάδη, ....

Κακώς εμπλέκεις το Καστοριάδη. Εδώ ρωτώ ένα απλό πράγμα.
Βλέπουμε σε αρχαιοελληνικά κείμενα για μαντεία και μάντεις, ονειροπόλους, οι θεοπρόπους, οι οιωνοπόλους,κτλ. Διαβάζουμε για βακχείες και μυήσεις
Μέ όλ' αυτά αναζητούσαν "αποκεκαλυμμένη" γνώση. Λοιπόν πως ισχυρίζεται κανείς ότι δεν ήταν τελικά «εξ’ αποκαλύψεως»;
Γι'αυτό ρωτώ, ήταν απάτες; Ψυχολογικά τρυκ; Κόλπα επιτήδειων που ξεγελούσαν τους βασιλιάδες (ή σε συνεννόηση με τους βασιλιάδες εξαπατούσαν το λαουτζίκο;)
16/07/2013, 15:45:52
quote:
panpam
Μέ όλ' αυτά αναζητούσαν "αποκεκαλυμμένη" γνώση.

Άκουσε panpam. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεννοηθούμε. Θέλεις δουλειά. Πολλή δουλειά. Δεν στο λέω υποτιμητικά. Να δεις πόση δουλειά θέλω κι εγώ, να πάθεις πλάκα.
Αλλά όσο δεν κατανοείς την απόλυτη αντίφαση της παραπάνω φράσης σου, δεν πάμε πουθενά.
Επιμένω πάντως. Είναι αδιανόητο να αμφισβητούμε πράγματα για τα οποία καταφανέστατα δεν έχουμε ιδέα. Αγγίζουμε τα όρια της γελοιότητας έτσι. Αυτά της γραφικότητας, έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.

16/07/2013, 15:49:32
quote:

quote:
panpam
Μέ όλ' αυτά αναζητούσαν "αποκεκαλυμμένη" γνώση.

Άκουσε panpam. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεννοηθούμε. Θέλεις δουλειά. Πολλή δουλειά. Δεν στο λέω υποτιμητικά. Να δεις πόση δουλειά θέλω κι εγώ, να πάθεις πλάκα.
Αλλά όσο δεν κατανοείς την απόλυτη αντίφαση της παραπάνω φράσης σου, δεν πάμε πουθενά.
Επιμένω πάντως. Είναι αδιανόητο να αμφισβητούμε πράγματα για τα οποία καταφανέστατα ...

Αυτό που ειναι καταφανέστατο δεν εχεις παρα να το δειξεις, αλλα αοριστολογίες 'θελουμε δουλεια' δεν ειναι απάντηση.

υγ μάλλον είναι απάντηση, νεοέλληνος πολιτικού

Edited by - panpam on 16/07/2013 15:50:32

16/07/2013, 15:54:34
quote:
panpam
υγ μάλλον είναι απάντηση, νεοέλληνος πολιτικού

Όχι panpam. Νεοέλληνας είμαι, αλλά όχι πολιτικός. Αντιθέτως, επισημαίνω κλασικές συμπεριφορές νεοελληναράδων. Και μάλλον γίνομαι ενοχλητικός.

16/07/2013, 17:31:57
και ο panpam, περί άλλων ετύρβαζε...!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

ΚostakourtasΜέλος
16/07/2013, 18:27:21
quote:
DSM

Νεοέλληνας είμαι, αλλά όχι πολιτικός. Αντιθέτως, επισημαίνω κλασικές συμπεριφορές νεοελληναράδων. Και μάλλον γίνομαι ενοχλητικός.

γίνε κατανοητός πρώτα...κ μετα ασε αλλους να κρινουν αν γινεσαι ενοχλητικος...αλλα με κατι χρησμους ξεροσφύρι τυπου "pathetic" σαν νεοπυθια των νεοδελφων που γραφεις δεν γινεται κατανοητο κανενα νοημα....κ δεν εχω σκοπο σαν αναγνώστης να μεταφραζω καμια πυθια ουτε νέα ούτε αρχαία.

p.s.αν καθομαι να μεταφράζω χρησμους απο πυθιες νέες κ αρχαιες, τοτε θα μαζευω στοιβες λογαριασμους απ τα χαρατσα απ τα πολυνομοσχεδια που περνάν καθε τρις κ λιγο
p.s.2.η πυθια δεν παει προσωπικα...σχημα λογου ειναι...αυτά τα ηξοις αφηξοις είναι σαν το σουβλάκι με απ όλα για να είμαστε μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα...να πεσουμε μεσα σε ολες τις πιθανοτητες

Ποιός ήρθε?

16/07/2013, 18:51:12
Κostakourtas

Πες πως δεν έγραψα τίποτα σε αυτό το topic. Καλύτερα για όλους.

16/07/2013, 20:31:07
quote:

Κostakourtas

Πες πως δεν έγραψα τίποτα σε αυτό το topic. Καλύτερα για όλους.

DSM
Καλώς ήλθες στο κλάμπ.
Χρίζεσαι Αρχιναύαρχος όλων των Θαλασσών.
Αν μπορείς, σε παρακαλώ, να αναλάβεις για λίγες μέρες, την αρχηγία της ομάδας, των Κυνηγών Αγρίων Κονίκλων, καθ' όσον προτίθεμαι να πάω...διακοπές!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

ΚostakourtasΜέλος
16/07/2013, 21:47:34
DSM
...αν κ δεν νομιζω πως ειναι για καλυτερα για ολους, να το πω αν το θες αλλα θα πω κ το αλλο...σωστο κ αυτο που εγραψε ο panpam με το σοφον το σαφες
...με αφορμη ομως τα περι πολλης δουλειας που χρειαζεται οπως γραφεις για να προχωρησει στην ουσια η κουβεντα κ τα πεταγματα προς επιρρωσιν του σεβαστου ΝΙΚΟΜΑΧΟΥ χωρις ομως να εξηγειται κ τιποτα επι της ουσιας
...ασχετα με σενα αλλα κ σε αντιθεση με σενα, θα γραψω μια απλη προσωπικη ιστορια που ειναι ομως ταλε κουαλε με τον τροπο που απαντατε εσυ κ ο ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ στον ΧριστοΕΛ κ στον panpam...(η ιστορια εχει κ γελιο )
...δεν λεω οτι γινεται με κακες προθεσεις αλλα δεν ξερω αν αυτος ο τροπος βοηθαει η εχει αντιθετο αποτελεσμα
...θα το γραψω για να μην νομιζετε οτι αναγνωστες που μπορει να διαβαζουν οτι γραφετε, μπορει να ειναι κ χαζονταμαρα like me
...λοιπον ειχα ενα γειτονα ταλε κουαλε οπως ο σεβαστος ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ...δεν ειναι μαναβης αστροφυσικος...ειναι οδηγος φορτηγων που διαβαζει Σωκρατη Πλατωνα Πυθαγορα Ηρακλειτο κλπ...λεει οτι χριστιανοι ειναι δογματικοι κ πολλα αλλα παρομοια οσα γραφει κ ο σεβαστος ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ...κ οπως εχει πει (ο γειτονας), επειδη εχει κανει ατελειωτα χιλιομετρα οδηγωντας φορτηγα στους δρομους της ευρωπης στις αουτοστραντες, εχει παει σε κατασκηνωσεις κ σε σπηλιες...οταν καταλαβε απ τα 20 του οτι με αστροπροβολες μπορει να βγαινει κ να πεταει στην αρχη δεν ηξερε κ φοβοταν μηπως ακουμπησει τα καλωδια της δεη αλλα μετα εμαθε οτι μπορει να τα περναει χωρις να παθαινει τιποτα...στα 20 εκανε διαλογισμο 12 κ 16 ωρες το 24ωρο κ τις υπολοιπες 8 η 12 ωρες δουλευε...οπως εχει πει μπορει να βλεπει το ηχος κ φως κατα βουλησιν, κ ποιος κ τι κ πως κ που ηταν δηλ ολη την ιστορια του κ ολα τα καλουδια
...λεει οτι ο δρομος της αληθειας κ της αυτογνωσιας του Σωκρατη θελει δουλεια μεχρι να καταλαβουμε οι Χριστιανοι κ οσοι δεν γνωριζουμε, αλλα κ οτι ειμαστε με παρωπιδες φοραμε παρωπιδες κ δεν βλεπουμε μπροστα μας τις φολες (ταλε κουαλε οτι λεει κ ο σεβαστος ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ)
...κ αλλα πολλα που βγαζουν ενα υποτιμητικο υφος προς τον αλλον...δεν λεω οτι αυτο ειναι το επιθυμητον αλλα αυτο βγαινει...κ οταν ρωτας για καντα λιανα ρε φιλε να καταλαβουμε τιποτα, εκει αρχιζουν τα αν κατσω να σου εξηγησω μεχρι να καταλαβεις ζησε μαη μου.
...ε κ εκει που λες κατσε να δωσω βαση, ρε μπας κ εχει πιασει το νοημα του Σωκρατη να μελετησω κ εγω τι ειπαν οι αρχαιοι ημων προγονοι προ αμνημονευτων χρονων μπας κ πιασουμε κανα δραμι νοημα πιο λεπτοφυες που το εχουμε χασει στο δρομο
...ε εκει αρχιζουν τα ευτραπελα...εχει κοντρα διαλογου ο γειτονας με μια δασκαλα στο σχολειο που παει το εγγονι του κ που η δασκαλα του λεει οτι ο Σωκρατης μαλλον ηταν ομοφιλος ομοφυλοφιλος κ τα σχετικα...κ αρχιζει ο καημος της κοντρας διαλογου πως ο Σωκρατης δεν ηταν ομοφιλος ομοφυλοφιλος, δεν ηταν γκει αρχιγκει, δεν ηταν διαφθορεας της νεολαιας, ηταν παντρεμενος με την γυναικα του την Ξανθιππη κ ειχαν τρια παιδια κλπ
...ε κ καπου εκει φιλε DSM...αρχιζουν τα ο δρομος της αληθειας του Σωκρατη κ της αυτογνωσιας περνα μεσα απ τον γαμο κ την γαμου κοινωνια με την γειτονισα ανεψια δεσποινις ετων 49 που για πρωινο καταβροχθιζει τρικιλο παγωτο ημερησιως κ μοιαζει με την γιαγια μου την γιωργαινα ετων 89 κ ονειρευεται οπως εκεινη η ευτραφης ηθοποιος με τα ξενοδοχεια στις ταινιες να παρει για αντρα της εναν ψηλο λιγνο κ ψευταρο σαν τον ψαλτη (οχι της εκκλησιας αλλα τον σταθη στις ταινιες) με πτυχια καλη δουλεια γνωριμιες κ θεσεις υψηλα αμοιβωμενες.
...εν τελει φιλε DSM, εγω παντως εχω βρει εδω κ μια δεκαετια την κουλα την κουλαρα μου...κ εχω αφησει τους δρομους της αληθειας κ του Σωκρατη σε αυτους που μου λενε οτι εχω παρωπιδες, οτι δεν καταλαβαινω κ οτι ουου εχω πολλη δουλεια μεχρι να καταλαβω τι ειχαν κ εχουν καταλαβει εκεινοι κ οι αρχαιοι ημων προγονοι προ αμνημονευτων χρονων, κ που δεν εξηγουν κ τιποτα μπας κ καταλαβει κ κανας αλλος...

p.s.δεν εχω κανενα προβλημα που ειμαι Χριστιανος κ ας λενε οτι εχω παρωπιδες κ δογματα κ οτι δεν ειμαι σωκρατικος αυτογνωστης...ας ειναι αυτογνωστες αυτοι που ξερουν κ καταλαβαινουν...

Ποιός ήρθε?

Edited by - Κostakourtas on 16/07/2013 21:51:04

16/07/2013, 22:43:38
Κostakourtas

Ζήτησα να μην συνεχιστεί το θέμα, τουλάχιστον όσον αφορά στην δική μου συμμετοχή, λέγοντας μάλιστα, ή μάλλον προτρέποντας τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, να θεωρήσουν τις παρεμβάσεις μου ως μη εκδηλωμένες.
Προφανώς δεν έγινε σεβαστή αυτή η παράκληση-προτροπή μου, τουλάχιστον από εσένα. Θα τα πω λοιπόν με έναν διαφορετικό τρόπο, για τον οποίο δεν είμαι πλέον υπεύθυνος, αλλά μάλλον δικαιολογημένα αισθάνομαι προκληθείς.

Για την ιστορία.
Για την εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος, ο Χρίστος θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί στις "εξ αποκαλύψεως" θρησκείες, με τον ισχυρισμό πως όλες οι θρησκείες του κόσμου είναι επί της ουσίας αυτού του τύπου. Υπεννόησα καταρχήν πως αυτό είναι λάθος, κι όταν είδα επιμονή σε αυτό, ισχυρίστηκα πως θα πρέπει να ξαναψάξει τον όρο. Εκεί κάπου επενέβη ο panpam, ο Sesostris που προσπάθησε να καταδείξει τη διαφορά, κι εν συνεχεία εσύ και κάτι ψιλά ο Νικόμαχος.

1. Είναι προφανές πως εσύ, ο Χρίστος και ο panpam, μιλάτε για πράγματα που δεν κατέχετε. Αν τα κατείχατε, θα αντιλαμβανόσασταν την κεντρική σημασία που έχει η ορθή κατανόηση του όρου στο όλον ζήτημα. Επίσης θα αντιλαμβανόσασταν πως δεν αφήνω κενά ερμηνείας, αλλά ούτε κενά τοποθέτησης. Απλώς δεν είσαστε γνωσιολογικά σε επίπεδο να καταλάβετε αυτά που σας είπα κι εγώ και ο Sesostris. Αυτό δεν είναι κακό. Είναι όμως απαράδεκτο να έχετε την εντύπωση πως μπορείτε να προκαλείτε τους συνομιλητές σας, όντες ελλιπείς και σε σημαντικό βαθμό απαίδευτοι επί των θεμάτων που καταπιάνεστε. Πολύ περισσότερο, όταν με απολύτως ευγενικό τρόπο (κυρίως από σεβασμό προς την ευγένεια του Χρίστου) σας εξηγώ πως δεν το κατέχετε το θέμα με κανέναν τρόπο, πόσο μάλλον όταν πέφτουν βαριά ονόματα στο τραπέζι, όπως του Κορνήλιου Καστοριάδη, τρομάρα μας.

2. Το esoterica, δεν είναι με κανέναν τρόπο κάποιου τύπου Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, πολλώ δε μάλλον, εγώ δεν είμαι καθηγητής. Την δυνατότητα την είχα, απλά έκανα συνειδητά άλλες επιλογές στη ζωή μου. Ως εκ τούτων, καμία υποχρέωση δεν έχω να σας εξηγήσω διεξοδικά που πάσχετε, ή και να αποπειραθώ να σας διδάξω πράγματα τα οποία λανθασμένα νομίζετε πως κατέχετε. Και μόνο που σας είπα να ανοίξετε κανένα βιβλίο και να μελετήσετε στα σοβαρά πριν προσέλθετε σε διάλογο, ήταν απαράδεκτη υπέρβαση εκ μέρους μου. Δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Απλώς θα ήθελα να υπενθυμίσω, πως όταν μια εντελώς καινούργια τοποθέτηση περί κοσμολογίας ετέθη στον αγαπητό Κηφέα, εκείνος ζήτησε χρόνο, ενημερώθηκε, μελέτησε, κι ενώ αρχικά χωρίς κανένα πρόβλημα ομολόγησε την άγνοιά του(!!!), στη συνέχεια μας έκανε την πραγματική τιμή και χάρη να συνδιαλεχθεί. Ο Κηφέας.
Διαλέγει κανείς και παίρνει λοιπόν.

3. Δεν κατάλαβα τον λόγο και τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεσαι σε εμένα, ενώ θες να μιλήσεις για τον Νικόμαχο, καταλήγοντας πάλι σε εμένα, τον απόλυτο Στάθη Ψάλτη, την Κούλα, τον Κυργιάκο και τον Σωκράτη του γείτονά σου νταλικιέρη. Υποθέτω πως με κάποια υπερβατική διαδικασία, θεωρείς χιουμοριστική την παρέμβασή σου, ενώ παραβολικά, κάποιος μεταξύ Νικόμαχου και της πάρτης μου, μελέτησε Πλάτωνα τις κρύες νύχτες προς Πρίντιζι. Ότι πεις. Όπως βολεύεται ο καθένας.

4. Για τελευταία φορά, με κανέναν τρόπο δεν με ενδιαφέρουν τα θρησκευτικά πιστεύω τα δικά σου, του Χρίστου, των αδερφιών μου και της μάνας μου. Ούτε καν της συζύγου μου. Μπορεί να έχω φάει άλλες πετριές, αλλά αυτήν, ούτε ξώφαλτσα.

16/07/2013, 23:23:56
Κostakourtas

Κρίνοντας απο το μακροσκελές κείμενό σου, θα πρέπει να νοιώθεις, υψηλού επιπέδου διανοητής-αναλυτής!

Χαίρομαι που επιβεβαιώνεις την υποψία μου, πώς ανήκεις, στους "μεγάλους" αριθμούς!

Φυσικά, θα αισθάνεσαι ιδιοφυϊα, που κατέθεσες ενώπιόν μας, το προϊόν του πνευματκού σου μόχθου.

Δεν ξέρω άν συναγωνίζεσαι τον γείτονά σου τον νταλικιέρη, ή την δέσποινα των 49 ετών, στην εφυϊα, αλλά αναγνωρίζω το δικαίωμά σου, να προσπαθείς να ξεφύγεις, απο την μοίρα των 'μεγάλων" αριθμών.Αλλωστε θεωρώ πώς είναι υποχρέωσή σου, να το κάνεις.

Σου εύχομαι καλή επιτυχία.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

16/07/2013, 23:57:43

Άλλοι είναι(?) καθηγητές,άλλοι τους καμώνονται,άλλοι θα ήθελαν να είναι,και άλλοι δεν θέλουν να είναι-ακόμη και αν πληρούν τις προυποθέσεις-
Μάλλον δυστυχώς.Δικαιωματικά ή όχι,αναλόγως την περίπτωση...

Τα δυο προβλήματα που δεν χρειάζονται χρήματα για να λυθούν,είναι τα εξής δυο:
α.ατιμωρησία
β.Έλλειψη αυτογνωσίας

Όσο για τον Καστοριάδη,και παρ΄ότι με "ενοχλεί" η διάσημη διαπίστωσή του ότι:
"στο μέτρο που μπορώ να ξέρω κάτι, είναι ότι η πολιτική ζωή του ελληνικού λαού τελειώνει περίπου το 404 π.χ."

οφείλω να πω ότι έχει δίκιο.

Δεν είμαι από αυτούς που αντιδρούν στη συνέχεια του ελληνικού γένους-έθνους.
Όμως ο Καστοριάδης έθιξε την ασυνέχεια του Ελλαδίτη, ως πολίτη,ως μη ενασχολούμενου με τα κοινά,ως μέσον επίτευξης του συμφέροντος του γένους-έθνους.
Είναι δυστυχώς η πικρή αλήθεια... Το έθνος άγεται και φέρεται από τρίτους ή τυχάρπαστους,εδώ και πάνω από 2000 χρόνια.
Τις επιπτώσεις τις ζούμε.
Δεν παράγουμε πολιτική.Παράγουμε φαυλότητα.
Ας ξεκινήσουμε με την έννοια αποδοχή.Αυτογνωσία.
Μετά όλα ίσως πάνε καλύτερα.
Μετά ίσως να χρειάζονται όλο και λιγότεροι δάσκαλοι και καθηγητάδες.
Μετά ίσως να μη χρειάζονται εξ'αποκαλύψεως αλήθειες.
Μετά η αλήθεια θα είναι απτή.

ΥΣ: η ένδεια διάνοιας ακολουθεί παντού τελικά...

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

17/07/2013, 08:12:14
quote:

Άλλοι είναι(?) καθηγητές,άλλοι τους καμώνονται,άλλοι θα ήθελαν να είναι,και άλλοι δεν θέλουν να είναι-ακόμη και αν πληρούν τις προυποθέσεις-
Μάλλον δυστυχώς.Δικαιωματικά ή όχι,αναλόγως την περίπτωση...

Τα δυο προβλήματα που δεν χρειάζονται χρήματα για να λυθούν,είναι τα εξής δυο:
α.ατιμωρησία
β.Έλλειψη αυτογνωσίας

Όσο για τον Καστοριάδη,και παρ΄ότι με "ενοχλεί" η διάσημη διαπίστωσή του ότι:
"στο μέτρο που μπορώ να ξέρω κάτι, είναι ότι η πολιτική ζωή του ελληνικού λαού τελειώνει περίπου το 404 π.χ."

οφείλω να πω ότι έχει δίκιο.

Δεν είμαι από αυτούς που αντιδρούν στη συνέχεια του ελληνικού γένους-έθνους.
Όμως ο Καστοριάδης έθιξε την ασυνέχεια του Ελλαδίτη, ως πολίτη,ως μη ενασχολούμενου με τα κοινά,ως μέσον επίτευξης του συμφέροντος του γένους-έθνους.
Είναι δυστυχώς η πικρή αλήθεια... Το έθνος άγεται και φέρεται από τρίτους ή τυχάρπαστους,εδώ και πάνω από 2000 χρόνια.
Τις επιπτώσεις τις ζούμε.
Δεν παράγουμε πολιτική.Παράγουμε φαυλότητα.
Ας ξεκινήσουμε με την έννοια αποδοχή.Αυτογνωσία.
Μετά όλα ίσως πάνε καλύτερα.
Μετά ίσως να χρειάζονται όλο και λιγότεροι δάσκαλοι και καθηγητάδες.
Μετά ίσως να μη χρειάζονται εξ'αποκαλύψεως αλήθειες.
Μετά η αλήθεια θα είναι απτή.

ΥΣ: η ένδεια διάνοιας ακολουθεί παντού τελικά...

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

Συμφωνώ για την αυτογνωσία.

Είπες όμως: "Το έθνος άγεται και φέρεται από τρίτους ή τυχάρπαστους,εδώ και πάνω από 2000 χρόνια."

Θα σου πω τί φταίει που είναι χάλια ο κόσμος. Δεν φταίει ούτε ο Χριστιανισμός, ούτε η Ρώμη κτλ.

Φταίει
1)η εγωϊστική βουλιμία του καθενός(όλα δικά μου, εγώ να περνάω καλά και στο διάολο όλος ο άλλος κόσμος - κλασική νοοτροπία φιδίσιου δημόσιου υπαλλήλου).
2)το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένας άνδρας. Η μαγκιά του Έλληνα είναι να μαρσάρει, να κάνει "τρομακτικά τατουάζ" και να πουλάει ανδρισμό στους αδύναμους. Όταν πρόκειται για το αφεντικό του γίνεται πιστό και δειλό κουτάβι. Παράδειγμα τα απολυμένα κομματόσκυλα και οι απεργοί αν ήταν άνδρες δεν θα έκλειναν τον δρόμο, αλλά το σπίτι εκείνου που τους προσέλαβε και τους απέλυσε. Αλλά φοβούνται τους μπράβους και τις σφαίρες. Δεν υπάρχουν πια ήρωες, αν και πριν 70 χρόνια υπήρχαν ακόμα.
3)Τα 400 χρόνια τουρκοσκλαβιάς και οι επιμιξίες, που κατέστρεψαν όσο τίποτε άλλο τον κλασικό Έλληνα, μεταδίδοντας τα άσχημα ήθη και έθιμα των μογγόλων. Ο Έλληνας του καφενείου...

Ο Χριστιανισμός σε καμμιά περίπτωση δεν αλλοίωσε τον Έλληνα. Χρειάζεται αυτογνωσία όπως λες.

17/07/2013, 08:34:17
Όσο για την θεωρία απουσίας δόγματος που ευνοεί την δημοκρατία και την παραλλαγή, διαστρέβλωση ή και ιεροσυλία ... έχω να πω τα εξής:

καταρχήν η αρχαία ελληνική θρησκεία (όπως και όλες άλλωστε) είναι βασιλική. Ο Δίας είναι ο βασιλιάς και η Ήρα η βασίλισσα. Μπορεί να έχουμε θείο δικαστήριο όπου ακούγονται μάρτυρες, όμως την τελική απόφαση την παίρνει ο Άρχων γιατί δεν γίνεται δημοκρατική ψηφοφορία.

Η δημοκρατία του Περικλή ευνόησε κάποιους να πειράξουν την θρησκεία, (όχι πως σε παλαιότερες μοναρχικές εποχές δεν θα μπορούσαν να το πράξουν αλλά θα είχαν υποστεί τις συνέπειες). Άλλωστε φαίνεται στον Προμηθέα Δεσμώτη η ταύτιση του Δία με τους ανθρώπινους τύραννους, όταν έχει το Κράτος και την Βία στο πλευρό του. Ο Προμηθέας είναι ο δημοκράτης. Αν ο Αισχύλος είχε ζήσει σε άλλη κοινωνία και εποχή ίσως να μην είχε το θάρρος να παίξει το έργο του. Ο Αισχύλος βέβαια είναι καθώς πρέπει. Το χειρότερο είναι οι κωμικοί, οι οποίοι επιτέθηκαν με μένος έναντι στην θρησκεία των προγόνων τους. Δεν τους επικροτώ βέβαια, ούτε δέχομαι την δημοκρατία ως ιδανικό πολίτευμα, γι' αυτό άλλωστε μιλάω για "βλασφημίες".

Το συμπέρασμα ποιο είναι λοιπόν; Ο χώρος και ο χρόνος ευνόησαν κάποιους να παίξουν με μια θρησκεία που είναι στις ρίζες της βασιλική, μοναρχική και ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ.

Όσο για τους Ιουδαίους γιατί ήταν πιο ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΙ από τους Έλληνες; Γιατί δεν ήταν χωρισμένοι σε πόλεις-κράτη. Όλες οι φυλές είχαν κοινό βασιλέα. Όταν βέβαια διασπάστηκε το βασίλειο σε Ιουδαία και Σαμάρεια, τότε υπήρχαν δυο βασιλιάδες. Αυτό δεν σημαίνει πως μείνανε πιστοί στην λατρεία του Ιεχωβά, άλλωστε το περισσότερο διάστημα αναφέρεται πως λατρεύανε αλλότριους θεούς... όμως ο βασιλιάς ήταν ο δογματικός άρχων.

17/07/2013, 08:35:57
quote:
Ο Χριστιανισμός σε καμμιά περίπτωση δεν αλλοίωσε τον Έλληνα. Χρειάζεται αυτογνωσία όπως λες.

Το μεγαλο ζητημα φιλε δεν ειναι μονο ο χριστιανισμος η ο καθε ''ΣΜΟΣ''

Ο οποιοσδηποτε δεχεται η και υιοθετει τον χαρακτηρισμο ''ΣΜΟΣ ''για τον εαυτο του το πιθανοτερο ειναι οτι θα παψει να αναρωτιεται και να ψαχνει

Να προσπαθει να γινεται ατομο !!!!!!

Ειναι η αδυναμια του καθενος απο εμας να ξεφυγει εστω και στο ελαχιστο απο τον συνηθισμενο τροπο λειτουργιας του

Ακομα και αν αυτο σημαινει οτι μεσα απο μια σειρα καταστασεων που απαρτιζουν ενα γεγονος θα ηταν η θα επρεπε να αποδρασουμε απο μια μικρη λεπτομερια μιας εξ αυτων των καταστασεων

Ειναι μια δυσκολη και επιπονη εργασια ......Μπορει καποιος πορολο προσπαθειων να μην καταφερει και πολλα πραγματα ...Ομως και για το ελαχιστο αποτελεσμα ολοι οι κοποι ανταμειβονται

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Η ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ

17/07/2013, 10:02:56
Είναι το γενικό κλίμα που επικρατούσε στην Αθήνα μετά τον Πεισίστρατο, που οδήγησε στην δημοκρατία του Περικλή, το οποίο ευνόησε την ελευθερία έκφρασης σε θρησκευτικά ζητήματα. Είναι όμως και η καταγωγή και η θέση πολλών τέτοιων Ελλήνων. Παράδειγμα ο Αισχύλος καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια...

Τώρα να ταυτίσουμε την αρχαία ελληνική θρησκεία που είναι καθαρά βασιλική με την περίοδο πολιτικών αλλαγών στην Αθήνα, δεν είναι σωστό. Καταρχήν η ελληνική θρησκεία είναι καθαρά μοναρχική όπως όλοι γνωρίζουμε. Έπειτα να πάρουμε τον χωροχρόνο της Αθήνας του 5ου αιώνα και να τον παρουσιάσουμε ως αντιπροσωπευτικό της ελληνικής θρησκείας ανά τους αιώνες, είναι εξίσου λάθος.

17/07/2013, 10:05:15
quote:

...1. Είναι προφανές πως εσύ, ο Χρίστος και ο panpam, μιλάτε για πράγματα που δεν κατέχετε. Αν τα κατείχατε, ....

Υπάρχει πιο "παθέτικ" από το συμπέρσμα "διαφωνούν με μένα" άρα "παθέτικ" - έθεσα κάποια σαφή στοιχεία και ρώτησα κάτι σαφέστατο. Πόσο δύσκολο είναι να έχω συνεπή απάντηση;