- ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο...."ΝΑΖΩΡΑΙΟΣ"? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
ΕΡΙΩΠΙΣ:
Φιλαράκια, γι' αυτόν τον πολύ απλό λόγο σας κάθεται στο λαρύγγι ο Απολλώνιος Τυανεύς. Τι σχέση μπορεί να έχετε εσείς οι πολυεθνικοί με την Ελληνική Ψυχή; Εεεε;

quote:
Sesostris:
Ε ! Όχι και να μου ανέβει το ζάχαρο που δεν έχω αγαπητά παπαγαλάκια europaioi...2? . Ίσα ίσα που έχετε γίνει απαραίτητοι και δεν γνωρίζω πως αλοιώς θα διασκεδάζαμε δίχως τον θίασο ποικιλιών σας .
quote:
http://www.phorum.gr/images/smilies/005.gif
Εγώ να δεις πόσο διασκεδάζω όταν μου εμφανίζεις ως αποδεικτικά στοιχεία τα χωρία από μυθιστορήματα ......θυμάσαι με την πάπισσα.......

quote:
ευρτωπαίοι, απλώς με αυτό το μήνυμα επιβεβαιώνετε ότι αυτό που έγραψα πιο πάνω:"Καλό θα είναι να υπάρχουν απόψεις με τρόπο έκφρασης που καταδεικνύει ανθρώπους με χιούμορ, αλλά και ικανούς να επιλέγουν τον τρόπο, τη στιγμή και τα όρια που το χειρίζονται, όπως αρμόζει σε σοβαρούς συζητητές."
...δεν ανήκει κανείς σας, σ' αυτήν την κατηγορία...
Κάτι μου λέει ότι από δω και εμπρός θα φυσάς και το γιαούρτι........
..

Η σοφία είναι ένα μόνο πράγμα: να γνωρίζει κανείς την αρχή που κυβερνά τα πάντα με τη βοήθεια των πάντων.
(Ηράκλειτος).
quote:
Κάτι μου λέει ότι από δω και εμπρός θα φυσάς και το γιαούρτι.......
Ανυπομονώ (και μάλλον όχι μόνο εγώ) να σας ξαναπιάσει το ντελίριο αντιγραφής "στοιχείων", "θέσεων" και "αναλύσεων", καιρό έχουμε να ευθυμήσουμε...![]()
![]()
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Ανυπομονώ (και μάλλον όχι μόνο εγώ) να σας ξαναπιάσει το ντελίριο αντιγραφής "στοιχείων", "θέσεων" και "αναλύσεων", καιρό έχουμε να ευθυμήσουμε...
Σου έγραψα έλα να σε βαπτίσω......δε θέλεις.......

Η σοφία είναι ένα μόνο πράγμα: να γνωρίζει κανείς την αρχή που κυβερνά τα πάντα με τη βοήθεια των πάντων.
(Ηράκλειτος).
Με βαφτίσανε όταν ήμουν ενός έτους.
Είμαι κι εγώ μέσα στο 98% των ορθόδοξων Ελλήνων.![]()
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
γιαπετ:
Με βαφτίσανε όταν ήμουν ενός έτους.Είμαι κι εγώ μέσα στο 98% των ορθόδοξων Ελλήνων
Ξέφυγες όμως από τον καλό το δρόμο.....τώρα είσαι στον κακό.....πως αλλιώς να σε επαναφέρω?

(Ηράκλειτος).
ελληνικό στοιχείο, με θεότητες υποχθόνιες και ξένες
προς τη χώρα μας και να επιχειρείς, να διώξεις ανθρώπους
ξένους που επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας, με ένα φρόνημα,
την ορθοδοξία; Δημοκρατία, ή έλλειψη ανοχής;
Γιατί κι εμείς οι χριστιανοι, έχουμε τα ίδια με σας
δικαιώματα... Όχι μόνο λίγοι εκ των ίσων...
Τέλος, τα δυο μέτρα και σταθμά, πρέπει να σταματήσουν... Εκτός
αν έχετε πιεί και τα βλέπετε διπλα...Ο Europaios2,είναι ένας...
Θεωρώ προσβλητικό να συνεχίζουν κάποιοι να τον βλέπουν...διπλό...
quote:
Φιλαράκια, γι' αυτόν τον πολύ απλό λόγο σας κάθεται στο λαρύγγι ο Απολλώνιος Τυανεύς. Τι σχέση μπορεί να έχετε εσείς οι πολυεθνικοί με την Ελληνική Ψυχή; Εεεε;
Όση σχέση έχουνε με την Ελλάδα και οι ασπαζόμενοι τον νεοπαγανιστικό Οντινισμό και τον γερμανοτσολιαδίστικο Αντισημιτισμό.
Όση σχέση έχουνε με την Ελλάδα και αυτοί που θεωρούνε τη χιλιόχρονη βυζαντινή ιστορία, στην οποία έτρωγαν με πηρούνια και όχι με τα χερια όπως τους Φράγκους, ένα έκτρωμα.
Όση σχέση έχουνε με την Ελλάδα και αυτοί που βγάζουνε τα έντερά τους όταν μιλάνε για αυτά που θεωρεί ιερά και όσια η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Κάποιοι από εμάς, δεν έχουμε πρόβλημα να γράφουμε επώνυμα, και τα ονόματά μας είναι γνωστά στα άρθρα μας ή τα βιβλία μας. Κάποιοι από εμάς όμως, για διαφόρους λόγους γράφουν ανώνυμα.
Το ότι θίγουμε σκοτεινά συμφέροντα με την ιστοσελίδα μας, κάνει μερικούς οικογενειάρχες να ανησυχούν για την ασφάλεια της οικογενείας τους. Ειδικά αυτοί που ασχολούνται με άρθρα που εκθέτουν θρησκείες εχθρικές προς τον Χριστιανισμό. Άλλοι βρίσκονται ακόμα σε κάποια αίρεση, και προετοιμάζουν την οικογένειά τους για να ενταχθούν στην Ορθοδοξία. Και αυτό θέλει κάποιο χρόνο. Δεν μπορούν λοιπόν ακόμα να υπογράψουν πέρα από κάποιο ψευδώνυμο. Άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να δίνει ο αναγνώστης σημασία στο κείμενο και στα στοιχεία του κειμένου, και όχι στον κειμενογράφο, και δεν θέλουν να υπογράφουν. Κάποιοι από αυτούς υπογράφουν μόνο με τα αρχικά τους. Άλλοι το κάνουν από ταπεινότητα. Ενώ άλλα άρθρα έμειναν ανυπόγραφα απλώς από απροσεξία μας.
Τέλος, ένας μεγάλος αριθμός άρθρων, αποτελούν συλλογική εργασία. Και εάν τα άρθρα αυτά τα έχουν επεξεργασθεί (ή συλλέξει τα στοιχεία τους) πολλοί άνθρωποι, δεν είναι δυνατόν να υπογραφούν από κάποιον, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με κατάχρηση των ξένων κόπων. Πολύ δε περισσότερο, όταν δεν γνωρίζουμε συχνά, ποιος ή ποιοι από εμάς έχουν επεξεργασθεί ένα κείμενο που μας αποστέλλεται για δημοσίευση!
Με δυο λόγια, επικεντρωθείτε στο άρθρο, και όχι στον αρθρογράφο, όπως κάνουμε κι εμείς! Γιατί πράγματι, δεν γνωρίζουμε ούτε εμείς ποιοι από εμάς έγραψαν το κάθε άρθρο. Απλώς αν το κρίνουμε χρήσιμο και ενδιαφέρον, το δημοσιεύουμε.
---------------------------------------------------------------------
Από την πόλη έρχομαι, δηλαδή και στην κορφή κανέλα!!!
Οικογενειάρχες αντιστασιακοί. ...Στε ωραίοι ρε!!!
Λουκάς
quote:
“Why do my eyes hurt?”
“You’ve never used them before.”
-------------------------------------------------------------------
@ Sesostris
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Φίλε Σαμουήλ, ο Ερίωπας έγραψε αυτή την φράση και όχι ο Sesostris.
Πάντως συμφωνώ με το αγγλικό σόφισμά σου. Σου πάει γάντι.
Λουκάς
quote:
Πως είναι δυνατόν φίλε ΕΡΙΩΠΙΣ, να μπερδεύεις το
ελληνικό στοιχείο, με θεότητες υποχθόνιες και ξένες
προς τη χώρα μας και να επιχειρείς, να διώξεις ανθρώπους
ξένους που επιθυμούν να μείνουν στη χώρα μας, με ένα φρόνημα,
την ορθοδοξία; Δημοκρατία, ή έλλειψη ανοχής;
Γιατί κι εμείς οι χριστιανοι, έχουμε τα ίδια με σας
δικαιώματα...
Καλά βρε ηλιαδέλφι, τι ήπιες πάλι χτές; (χα-χα)
Λουκάς
Ήρθε η στιγμή να ανοίξω κι ένα topic με την μορφή "Σειράς Γνώσης" για έναν από τους αγαπημένους μου φιλοσόφους-μυστικιστές, τον Βιβεκανάντα.
Ταυτόχρονα, μέσα από το έργο του Βιβεκανάντα, θα δούμε και ένα μεγάλο μέρος της Ινδικής Φιλοσοφίας και ειδικότερα της Αντβάιτα (Μη-Δυιστικής) Βεδάντα. Και κάποιες φορές, επίσης, θα έρθουμε σε επαφή και με άλλα κλασικά κείμενα της Ινδίας όπως η Μπαγκαβάτ Γκιτά.
Αυτή η σειρά θα συνεχίσει για καιρό γιατί έχω συλλέξει και έχω μεταφράσει πολλά αποσπάσματα από τις ομιλίες του Βιβεκανάντα.
Θα με συγχωρήσουν οι ειδικοί για τυχόν μεταφραστικά ολισθήματα αλλά ως ερασιτέχνης (εραστής της τέχνης) γαρ, δεν μπορώ να συγκριθώ με κάποιον επαγγελματία αλλά και ο επαγγελματίας δεν μπορεί να συγκριθεί με εμένα στο ότι προσφέρω αυτήν την εργασία, χωρίς οικονομική απολαβή, οπότε... πατσίσαμε. ![]()
Πολλοί δεν θα συμφωνήσετε με αυτά που λέει ο Βιβεκανάντα, άλλοι δεν θα τα καταλάβετε και άλλοι θα βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Τέλος κάποιοι λίγοι θα μάθουν για πρώτη φορά κάποια πράγματα για ένα είδος φιλοσοφίας που σπανίζει στην ελληνική βιβλιογραφία. Νομίζω όμως ότι όλες οι παραπάνω κατηγορίες αναγνωστών θα ωφεληθούν βαθύτατα γιατί θα βρουν λόγους να εμμείνουν στις... απόψεις τους. ![]()
Τα βιβλία του που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι τέσσερα από τις Εκδόσεις Κονιδάρη και είναι συλλογές ομιλιών του. Δυστυχώς επειδή είναι ομιλίες που κάνει με τα ίδια περίπου θέματα σε διαφορετικά ακροατήρια κάθε φορά, επαναλαμβάνει φυσικά κάποια πράγματα και αυτό ίσως κουράσει κάποιους αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το αποφύγω, πολλές φορές.
Πολύ λίγα λόγια βιογραφικά για τον Βιβεκανάντα:
Γεννήθηκε (με το όνομα Narendra Datta) στην Καλκούτα της Ινδίας το 1863 και πέθανε αρκετά νέος, στο 1902. Αν και είχε μια ακαδημαϊκή μόρφωση ωστόσο δεν μπορούσε να ξεδιψάσει πνευματικά και γνώρισε έναν δάσκαλο, τον Ραμακρίσνα, και έγινε μαθητής του.
Το 1893 ταξίδεψε στην Αμερική για να παρευρεθεί σε ένα μεγάλο συνέδριο των μεγάλων θρησκειών και εντυπωσίασε τους συνέδρους για την απλότητα, την σοφία και την δύναμη των λόγων του, αν και ήταν ο νεότερος των συνέδρων. Μετά από αυτό το γεγονός έκανε αρκετές ομιλίες στην Αμερική και κάποιες και στην Ευρώπη όπου δίδαξε τις βασικές αρχές της Βεδάντα και προσπάθησε να βοηθήσει την Δύση να κατανοήσει καλύτερα την Ινδική Σκέψη.
Στο επόμενο post θα παραθέσουμε την εισαγωγική ομιλία - χαιρετισμό που έδωσε στο Συνέδριο στο Σικάγο.

Απάντηση στο Καλωσόρισμα
Στο Παγκόσμιο Κοινοβούλιο των Θρησκειών
Σικάγο, 11 Σεπτεμβρίου 1893
(τι ειρωνεία, με αυτήν την ημερομηνία !!!)
Γεμίζει η καρδιά μου με ανείπωτη χαρά να ανταποκρίνομαι στο ζεστό και εγκάρδιο καλωσόρισμα που μας απευθύνατε. Σας ευχαριστώ εκ μέρους του πιο αρχαίου τάγματος μοναχών του κόσμου. Σας ευχαριστώ εκ μέρους της μητέρας των θρησκειών και σας ευχαριστώ στο όνομα των εκατομμυρίων και εκατομμυρίων Ινδών όλων των τάξεων και όλων των αιρέσεων.
Τις ευχαριστίες, επίσης, σε κάποιους από τους ομιλητές αυτού του συνεδρίου οι οποίοι, αναφερόμενοι στους εκπροσώπους της Ανατολής, σας είπαν ότι εκείνοι οι άνθρωποι από την μακρινή Ανατολή θα έπρεπε να τιμηθούν γιατί έσπειραν στις διαφορετικές χώρες την ιδέα της ανεκτικότητας. Είμαι περήφανος που ανήκω σε μια θρησκεία η οποία έχει διδάξει στον κόσμο την ανεκτικότητα αλλά και την παγκόσμια αποδοχή. Δεν πιστεύουμε μόνο στην παγκόσμια ανεκτικότητα αλλά αποδεχόμαστε και όλες τις θρησκείες ως αληθινές. Είμαι περήφανος που ανήκω σε ένα έθνος που έχει περιθάλψει τους διωκόμενους και πρόσφυγες όλων των θρησκειών και των εθνών της γης. Είμαι περήφανος να σας πω ότι έχουμε μαζέψει στο στήθος μας τα κατάλοιπα των Ισραηλιτών, που ήρθαν στην Νότια Ινδία όταν αναζήτησαν καταφύγιο μετά την καταστροφή του ναού τους από την Ρωμαϊκή τυραννία.
Είμαι περήφανος που ανήκω σε μια θρησκεία που περίθαλψε και δέχτηκε το κατάλοιπο του Ζωροαστρικού έθνους. Θα σας μεταφέρω λίγες γραμμές από έναν ύμνο που θυμάμαι να επαναλαμβάνω από την παιδική μου ηλικία, και ο οποίος κάθε ημέρα επαναλαμβάνεται από εκατομμύρια ανθρώπους:
«Όπως τα διαφορετικά ρεύματα έχοντας τις πηγές του σε διαφορετικά μέρη, συγκεντρώνουν το νερό τους, όλα, μέσα στην θάλασσα, έτσι, ω Κύριες, τα διαφορετικά μονοπάτια τα οποία παίρνουν οι άνθρωποι μέσα από τις διαφορετικές τους κλίσεις, όσο διαφορετικά κι αν φαίνονται, με καμπύλες ή με ευθείες, όλα οδηγούν σε Εσένα»
Το παρόν συνέδριο, το οποίο είναι από τις πιο σεβαστές συγκεντρώσεις που έχουν γίνει ποτέ, είναι από μόνο του μια δικαίωση, μια διακήρυξη της θαυμάσιας διδασκαλίας που ευαγγελίζεται η Μπαγκαβάτ Γκίτα:
«Οποιοιδήποτε έρχονται σε Εμένα, με οποιαδήποτε μορφή, τους προσεγγίζω, όλοι οι άνθρωποι αγωνίζονται μέσα από τα μονοπάτια, τα οποία στο τέλος οδηγούν σε Εμένα»
Ο σεχταρισμός, η στενοκεφαλιά, και ο τρομερός της ακόλουθος, ο φανατισμός, έχουν από καιρό κατακτήσει την όμορφη γη. Έχουν γεμίσει την γη με βία, την έχουν ποτίσει πολύ συχνά με ανθρώπινο αίμα, κατέστρεψαν τον πολιτισμό, και οδήγησαν ολόκληρα έθνη σε απόγνωση. Αν δεν ήταν αυτοί οι τρομεροί δαίμονες, η ανθρώπινη κοινωνία θα είχε προοδεύσει πολύ περισσότερο από ότι μέχρι τώρα. Αλλά ο χρόνος τους έχει τελειώσει, και ελπίζω ολόψυχα ότι το καμπανάκι που χτύπησε σήμερα το πρωί για να ξεκινήσει αυτό το συνέδριο να έχει σημάνει και την ώρα του θανάτου όλων των φανατισμών, όλων των διώξεων με το ξίφος ή με την πένα, και όλων των άσπλαχνων αισθημάτων μεταξύ των ανθρώπων που πορεύονται στον δρόμο τους προς τον ίδιο σκοπό.

Το ότι ξεκινώ με αυτό δεν είναι τυχαίο. Το κάνω γιατί μου... αρέσει περισσότερο.
Θα παραθέτω τους τίτλους των ομιλιών και μετά αποσπάσματα της κάθε ομιλίας με δικούς μου τίτλους για την εννοιολογική συμπύκνωση των αποσπασμάτων.
Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
Η απάρνηση ως υπόβαθρο της ηθικής
“Αυτή η εγκατάλειψη, αυτή η απάρνηση της προσπάθειας, είναι το υπόβαθρο της ηθικής. Η απάρνηση είναι η ίδια η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η ηθική. Ποτέ δεν κηρύχτηκε κανένας ηθικός κανόνας, που να μην έχει σαν βάση του την απάρνηση. Η ηθική πάντα λέει: “Όχι ο εαυτός μου, αλλά ο μη εαυτός μου”.” (σ. 22)
Ο φόβος για απώλεια της ατομικότητας.
“Τέλειος αυτομηδενισμός είναι το ιδεώδες της ηθικής. Αν ζητήσετε από τον κόσμο να μην σκέπτεται την ατομικότητά του, τρομάζει. Φοβάται πάρα πολύ μήπως χάσει εκείνο που ονομάζει ατομικότητά του. Ταυτόχρονα, ο ίδιος κόσμος δηλώνει ότι τα υψηλότερα ιδανικά της ηθικής είναι σωστά, χωρίς να σκέφτεται ούτε για μια στιγμή πως ο σκοπός το τέρμα, η σκέψη κάθε ηθικής είναι η καταστροφή, κι όχι η οικοδόμηση, του ατόμου” (σ. 22)
Ο αγώνας προς το Άπειρο ως προϋπόθεση της ηθικής
“Η αναζήτηση του Απείρου, αυτός ο αγώνας για την κατανόηση του Απείρου, αυτή η προσπάθεια να μεταβούμε πέρα από τους φραγμούς των αισθήσεών μας, σαν έξω από την ύλη, για τη φανέρωση του πνευματικού ανθρώπου, αυτός ο μόχθος, μέρα και νύχτα, για να κάνουμε το Άπειρο ένα με το είναι μας – αυτή η μάχη είναι η πιο μεγαλειώδης κι η πιο ένδοξη που μπορεί να δώσει ο άνθρωπος. Μερικά άτομα βρίσκουν την πιο μεγάλη ευχαρίστηση στο φαΐ. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους την αρνηθούμε. Άλλοι βρίσκουν την πιο μεγάλη ευχαρίστηση στην απόκτηση ορισμένων πραγμάτων. Δεν έχουμε το δικαίωμα να τους πούμε πως δεν θα έπρεπε. Αλλά κι αυτοί δεν έχουν πάλι δικαίωμα να πούμε “όχι” στον άνθρωπο που βρίσκει την πιο υψηλή ευχαρίστηση στην πνευματική σκέψη.” (σ. 25)
Η ηθική ως μέσο και όχι ως σκοπός. Γιατί να κάνουμε το καλό;
“Γιατί να κάνουμε το καλό; Το να κάνουμε το καλό είναι μια δευτερεύουσα υπόθεση. Πρέπει να έχουμε ένα ιδανικό. Η ίδια η ηθική δεν είναι το τέρμα, αλλά το μέσο για το φτάσιμο τους σκοπού. Αφού λοιπόν δεν υπάρχει εκεί το τέρμα, γιατί να είμαστε ηθικοί; Γιατί πρέπει να κάνω το καλό στους άλλους ανθρώπους και να μη τους βλάπτω; Αν η ευτυχία είναι ο στόχος της ανθρωπότητας, γιατί να μην κάνω ευτυχισμένο τον εαυτό μου και τους άλλους δυστυχείς; Τι με εμποδίζει;” (σ. 23)
Η σπουδαιότητα της κατάκτησης της εσωτερικής (και όχι μόνο) της εξωτερικής φύσης.
Ο ρόλος της θρησκείας.
“Η κατάκτηση της εξωτερικής φύσης είναι κάτι ωραίο και σπουδαίο, αλλά σπουδαιότερη ακόμα είναι η κατάκτηση της εσωτερικής μας φύσης. Είναι ωραίο και σπουδαίο να ξέρουμε τους νόμους που κυβερνούν τα άστρα και τους πλανήτες, αλλά είναι άπειρα καλύτερο και σπουδαιότερο να μάθουμε τους νόμους που κυβερνούν τα πάθη, τα αισθήματα, τη θέληση της ανθρωπότητας. Τούτη η κατάκτηση του εσώτερου ανθρώπου, η κατανόηση των λεπτών λειτουργιών που υπάρχουν μέσα στον ανθρώπινο νου, κι η γνώση των θαυμάσιων μυστικών του, ανήκουν αποκλειστικά στη θρησκεία.” (σ. 24)

Εγώ έχω ένα κόκκινο μεγάλο βιβλίο που λέγεται "Γιογκα με σχόλια του Βιβεκανάντα" αλλά δεν είναι Κονιδάρης.
Δυστυχώς είναι σπίτι και δε μπορώ να δώ τι έκδοση είναι.
Αυτό το βιβλίο λοιπόν είναι απο τα λίγα "συνειδητά" γιογκικά βιβλία που κυκλοφορούν. Αναλύει πολλά πράγματα για την ουσία του Γιόγκα και δίνει και κάποιους διαλογισμούς κάθαρσης. Πάντως συμφωνώ οτι είναι πολύ ξεχωριστός τρόπος προσέγγισης αυτός του Βιβεκανάντα.
Θα προσπαθήσω να σου γράψω το απόγευμα τι εκδόση είναι.
Δεν το ήξερα ότι υπήρχε τέτοιο βιβλίο. Θα περιμένω να δω τις εκδόσεις για να δω αν υπάρχει ακόμα και να το αγοράσω.
Πάντως νομίζω ότι το site http://www.ramakrishnavivekananda.info/vivekananda/complete~works.htm από το οποίο έχω συλλέξει πολύ υλικό πρέπει να περιλαμβάνει και αυτά τα στοιχεία.
Να είσαι καλά ΑΙΟΝ.
Τα τελευταία αποσπάσματα από την ομιλία αυτή (από το βιβλίο ΓΝΑΝΑ ΓΙΟΓΚΑ) ....
Ο όχλος θαυμάζει μόνο το εξωτερικό
“Ο ανθρώπινος νους – θέλω να πω ο κοινός ανθρώπινος νους – αρέσκεται να βλέπει μεγάλα υλικά γεγονότα. Ο κοινός άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τίποτα το λεπτοφυές. Καλά είπαν, πως ο όχλος θαυμάζει το λιοντάρι που σκοτώνει χίλια πρόβατα, και δε σκέπτεται ούτε για μια στιγμή ότι ο θάνατος των προβάτων αποτελεί το στιγμιαίο θρίαμβο του λιονταριού. Ο όχλος βρίσκει ευχαρίστηση μόνο σε εκδηλώσεις φυσικής δύναμης. Αυτή είναι η κανονική πορεία της κοινής ανθρωπότητας. Καταλαβαίνει και βρίσκει ευχαρίστηση σε καθετί που είναι εξωτερικό.” (σ. 24)
Οι θρησκείες του μέλλοντος πρέπει να έχουν αλληλοσεβασμό και να αγκαλιάσουν όλο το φάσμα της ανθρώπινης σκέψης και δράσης
“Τα θρησκευτικά ιδεώδη του μέλλοντος πρέπει να αγκαλιάσουν κάθε τι που υπάρχει στον κόσμο κι είναι ωραίο και μεγάλο και ταυτόχρονα να έχουν άπειρες πιθανότητες για μελλοντική ανάπτυξη. Ό,τι υπήρξε καλό από το παρελθόν πρέπει να διατηρηθεί και να αφήσουμε ανοιχτές τις πόρτες για μελλοντικές προσθήκες στην παρακαταθήκη που υπάρχει. Οι θρησκείες πάλι πρέπει να είναι περιεκτικές και να μη κοιτούν η μια την άλλη με περιφρόνηση, επειδή οι ιδιαίτερες ιδέες τους για το Θεό είναι διαφορετικές.” (σ. 26-27)
“Αυτό που χρειάζεται είναι ένα αίσθημα συναδέλφωσης ανάμεσα στα διάφορα είδη θρησκειών - αφού μαζί ή θα σταθούν ή θα πέσουν – ένα αίσθημα συναδέλφωσης που πηγάζει από αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό, κι όχι εκείνη τη συγκαταβατική πατρωνική ψευτοέκφραση καλής θέλησης, που είναι δυστυχώς της μόδας σε πολλούς σήμερα.” (σ. 27)

ΟΜΙΛΙΑ: Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Η πτώση του ανθρώπου ως κοινή αντίληψη σε όλες τις θρησκείες
Είναι σημαντικό το γεγονός πως όλες οι θρησκείες, χωρίς καμιά εξαίρεση, δέχονται πως ο άνθρωπος ξέπεσε από εκείνο που υπήρξε, είτε το επενδύουν με μυθολογικές λέξεις, ή με την καθάρια γλώσσα της φιλοσοφίας, ή ακόμα με ωραίες εκφράσεις της ποίησης. Μέσα από κάθε γραφή και κάθε μυθολογία βγαίνει ένα μοναδικό γεγονός: Ότι ο άνθρωπος είναι μια κατάπτωση αυτού που κάποτε υπήρξε.” (σ. 31)
Θρησκευτικές και επιστημονικές προλήψεις και “μύθοι”
“Αν είναι σωστό ότι οι άνθρωποι πρέπει να περιγελούν τη θρησκεία, επειδή οι περισσότερες θρησκείες λένε πως πρέπει να πιστεύουμε στις μυθολογίες που δίδαξε ο “Α” ή ο “Β” προφήτης, τότε κανείς θα έπρεπε μα περιγελάσει περισσότερο κάτι σύγχρονους. Στην σημερινή εποχή, αν κάποιος αναφέρει εδάφια των λόγων ενός Μωυσή ή ενός Βούδα ή ενός Χριστού, γίνεται περίγελως, αλλά αν δώσει το όνομα ενός Χάξλευ, ενός Τυντάλ, ενός Δαρβίνου, τον αποδέχονται αδιαμαρτύρητα. Για πολλούς είναι αρκετό “το είπε ο Χάξλευ”. Είμαστε πραγματικά ελεύθεροι από προλήψεις! Εκείνη ήταν μια θρησκευτική πρόληψη κι αυτή μια επιστημονική πρόληψη, μόνο που διαμέσου εκείνης της πρόληψης προήλθαν ζωογόνες ιδέες πνευματικότητας, ενώ διαμέσου και μέσα από αυτή την σύγχρονη πρόληψη προήλθε λαγνεία και πλεονεξία. Εκείνη η πρόληψη ήταν η λατρεία του Θεού, κι αυτή είναι η λατρεία του βρωμερού κέρδους, της φήμης και της δύναμης. Αυτή είναι η διαφορά.” (σ. 33)
Ο αληθινός και ο φαινόμενος άνθρωπος.
Η ψευδαίσθηση της σκλαβιάς.
“Ο χρόνος αρχίζει με το νου, ο χώρος, επίσης βρίσκεται μέσα στο νου. Η αιτιότητα δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς το χρόνο, χωρίς την ιδέα της διαδοχής δεν μπορεί να υπάρξει καμιά σχέση αιτιότητας. Άρα χρόνος, χώρος κι αιτιότητα υπάρχουν μέσα στο νου, κι αφού ο Άτμαν βρίσκεται πέρα από του νου, κι είναι άμορφος, πρέπει να είναι πέρα από το χρόνο, πέρα από τον χώρο και πέρα από την αιτιότητα. Αφού λοιπόν είναι πέρα από τον χρόνο, τον χώρο και την αιτιότητα, ο Άτμαν θα πρέπει να είναι άπειρος.
Σε αυτό το σημείο έρχεται η πιο υψηλή θεωρία της φιλοσοφίας μας. Το άπειρο δεν μπορεί να είναι δύο. Αν η Ψυχή είναι άπειρη, τότε δεν μπορεί να υπάρχει παρά μόνο μία Ψυχή, κι όλες οι ιδέες που έχουμε για διάφορες ψυχές – εσείς να έχετε μια ψυχή, εγώ μια άλλη κ.ο.κ. – δεν είναι αληθινές. Ο Αληθινός Άνθρωπος λοιπόν, είναι μοναδικός κι άπειρος, είναι το παντού παρόν Πνεύμα. Κι ο φαινόμενος άνθρωπος δεν είναι παρά ένας περιορισμός μονάχα εκείνου του Αληθινού Ανθρώπου.
(…) Ο Αληθινός Άνθρωπος, το Πνεύμα, όντας πέρα από την αιτία και το αποτέλεσμα, δεν είναι περιορισμένος από τον χρόνο και τον χώρο, και κατά συνέπεια πρέπει να είναι ελεύθερος. Ποτέ δεν υπήρξε δεσμευμένος, ούτε ήταν δυνατό να δεσμευτεί. Ενώ ο φαινόμενος άνθρωπος, η αντανάκλαση, είναι περιορισμένος από το χρόνο, το χώρο και την αιτιότητα, επομένως είναι δεσμευμένος. Μάλλον, στην γλώσσα μερικών φιλοσόφων μας φαίνεται σαν να είναι δεσμευμένος, στην πραγματικότητα όμως δεν είναι.” (σ. 36-37)

Εκδόσεις ΔΙΒΡΗΣ,Σειρά "Ινδική Σκέψη",έτος 1983, Μετάφραση Φίλιππος Βώκος
άκου περιεχόμενα...
1. Ράτζα Γιόγκα
2. Μπακτι Γιόγκα
3. Παρα-Μπακτι ή Η Υπέρτατη αφοσίωση
4. Κάρμα Γιόγκα
5. Αφορισμοί του Παταντζάλι (εδώ λέει πολλά...)
Ζήλευε τώρα...![]()
Που θα πάει, θα το βρω το βιβλίο... ![]()
Βέβαια τις Γιόγκα Σούτρας του Πατάντζαλι με τα σχόλια του Βιβεκανάντα υπάρχουν και στο βιβλίο Ράτζα Γιόγκα από τις εκδόσεις Κονιδάρη
Αλλά παρηγορούμαι, προς το παρόν, με το γεγονός ότι όλα αυτά τα έχω εκτυπωμένα στα αγγλικά από το site που προανέφερα. Αλλά είναι διαφορετικά να τα έχεις στα ελληνικά, σίγουρα.
Σε αυτό το topic έχω να αναφέρω πολλά από τα άπαντα του Βιβεκανάντα. Ακόμα και σπάνια αποσπάσματα και από γραπτά σχόλια των μαθητών του. Σε αυτά τα αποσπάσματα κρύβεται πολύ ουσία γιατί μιλάει πιο βαθιά και πιο άμεσα από ότι στις εξωτερικές ομιλίες που οφείλει να είναι πιο απλός και κατανοητός.
Ευχαριστώ ΑΙΟΝ.

Ατομικότητα υπάρχει μόνο στο Άπειρο.
Τι είναι η ατομικότητα; Πολύ θα ήθελα να τη δω. Το μωρό δεν έχει μουστάκι, όταν μεγαλώσει και γίνει άντρας, ίσως, αποκτήσει μουστάκι και γένια. Η ατομικότητά του θα χανόταν αν αναφερόταν στο σώμα. Αν έχανα ένα μάτι, ή αν έχανα ένα χέρι, τότε θα χανόταν η ατομικότητά μου, αν σχετιζόταν με το σώμα. Τότε ένας μεθύστακας δεν θα έπρεπε να αφήσει το πιοτό, γιατί θα έχανε την ατομικότητά του. Κι ένας κλέφτης δεν θα έπρεπε να γίνει καλός άνθρωπος, από το φόβο μήπως χάσει την ατομικότητά του. Αλήθεια κανένας δε θα έπρεπε να αλλάξει τις συνήθειές του, εξαιτίας τούτου του φόβου. Ούτε και στη μνήμη μπορεί να υπάρχει η ατομικότητα. Ας υποθέσουμε πως από ένα χτύπημα στο κεφάλι ξεχνάω όλο το παρελθόν μου, τότε χάνω την ατομικότητά μου κι έχω ξοφλήσει. Δε θυμάμαι τα δύο ή τρία χρόνια της βρεφικής μου ζωής, αν λοιπόν η μνήμη και η ύπαρξη ταυτίζονται, τότε ό,τι ξεχνάω χάνεται. Το κομμάτι της ζωής μου που δεν θυμάμαι, δεν το έζησα. Αυτή είναι μια πολύ στενή άποψη της ατομικότητας.
Δεν υπάρχει ατομικότητα παρά μόνο μέσα στο Άπειρο. Το Άπειρο είναι η μόνη κατάσταση που δεν αλλάζει. Ο,τιδήποτε άλλο, βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση ροής. Δεν είμαστε ακόμα άτομα. Αγωνιζόμαστε να φτάσουμε στην ατομικότητα, κι αυτή είναι το Άπειρο. Αυτή είναι η αληθινή φύση του ανθρώπου.” (σ. 38-39)
Ο φόβος του θανάτου νικιέται με την συνείδηση της άπειρης ζωής μας. - Υπέρβαση της χωριστικότητας
“Ζούμε αληθινά εκείνες μόνο τις στιγμές που η ζωή μας βρίσκεται μέσα στο σύμπαν, μέσα στους άλλους. Το να ζούμε τη μικρή αυτή ζωή, αυτό είναι θάνατος, σκέτος θάνατος και για αυτό έρχεται ο φόβος του θανάτου. Ο φόβος του θανάτου μπορεί να νικηθεί μόνον όταν βιώσει ο άνθρωπος, πως όσο υπάρχει έστω και μια ζωή μέσα στο σύμπαν, πάντα θα ζει. Όταν μπορεί να πει, “βρίσκομαι μέσα στο καθετί, μέσα στον καθένα, είμαι μέσα σε όλες τις ζωές, είμαι το σύμπαν” τότε μόνο έρχεται η κατάσταση της αφοβίας.” (σ. 39)
Η ψευδαίσθηση της εξέλιξης του Ατόμου. Παράδειγμα με τρύπα στο πέπλο
“Οι αλλαγές αυτές που συμβαίνουν – οι κακοί να γίνονται καλοί, τα ζώα άνθρωποι, πάρτε τα με όποιον τρόπο θέλετε – δεν υπάρχουν μέσα στο Πνεύμα. Όλα αυτά είναι εξέλιξη της φύσης κι εκδήλωση του Πνεύματος. Ας υποθέσουμε πως υπάρχει ένα πέπλο αναμεταξύ μας που με κρύβει από εσάς, και πάνω του βρίσκεται μια μικρή τρύπα μέσα από την οποία να μπορώ να δω μερικά από τα πρόσωπά σας, μόνο μερικά. Ας υποθέσουμε τώρα πως η τρύπα αρχίζει να γίνεται όλο και πιο μεγάλη κι όσο συμβαίνει αυτό, όλο κι αποκαλύπτεται περισσότερο η σκηνή μπροστά μου, κι όταν τελικά το πέπλο εξαφανιστεί, τότε στέκομαι πρόσωπο με πρόσωπο απέναντί σας. Εσείς δεν αλλάξατε καθόλου, ήταν η τρύπα που εξελισσόταν και εσείς εμφανιζόσασταν βαθμιαία. Έτσι γίνεται και με το Πνεύμα. Δεν πρόκειται να φτάσετε σε καμία τελειότητα. Είσαστε από τώρα ελεύθεροι και τέλειοι.” (σ. 39-40)
“Είναι εκείνος ο Θεός που βρίσκεται μέσα στον ίδιο τον εαυτό σας που σας σπρώχνει να τον αναζητήσετε, να τον πραγματώσετε” (σ. 40

quote:quote:
Ωπα...
Εκδόσεις ΔΙΒΡΗΣ,Σειρά "Ινδική Σκέψη",έτος 1983, Μετάφραση Φίλιππος Βώκος
άκου περιεχόμενα...
1. Ράτζα Γιόγκα
2. Μπακτι Γιόγκα
3. Παρα-Μπακτι ή Η Υπέρτατη αφοσίωση
4. Κάρμα Γιόγκα
5. Αφορισμοί του Παταντζάλι (εδώ λέει πολλά...)Ζήλευε τώρα...
Σας χαιρετώ.
Το έχουμε και εμείς....
Επιμέλεια ύλης: Νίκος Πετρακόπουλος.<<Η μεταφραστική δουλιά,
είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Περγιαλίτη,
του πρώτου μου δασκάλου και πνευματικού οδηγού.>>
Φίλιππος Σ. Βώκος.Ακόμα υπάρχει το βιβλίο: Ο βίος του Βιβεκανάντα. Εκδόσεις Φέξη. Μετάφραση Κ. Στεφανίδη. 1965. Νομίζω είναι η πρώτη Ελληνική έκδοση για τον Βιβεκανάντα ετούτη!
Ζήλευε τώρα...
Σας χαιρετώ.