- Είναι η αφή του ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ θαύμα; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Dying_Incubus:
Έχεις δίκιο, φίλε Impious Varmint.Αν σκεφθούμε μάλιστα την αδυναμία που έχουν πολλοί άνθρωποι στο να αποδεχθούν έμπρακτα το δικαίωμα του συνανθρώπου τους στο να έχει τις δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις, στην αδυναμία προς την διαφορετικότητα και τον αυτόματο μηχανισμό που έχουν υιοθετήσει ώστε να κατηγοριοποιούν τον άνθρωπο αυτόν ως άθεο - ίσως λόγω του φόβου τους ή της προσπάθειας τους στο να μην πληγούν τα δικά τους πιστεύω - τότε καταλαβαίνουμε πως ο άνθρωπος αυτός είναι χαμένος από χέρι.
Πολύ σωστά και να προσθέσω εδώ ότι: Αν σκεφθούμε μάλιστα την αδυναμία που έχουν πολλοί άνθρωποι στο να αποδεχθούν έμπρακτα το δικαίωμα του συνανθρώπου τους στο να έχει τις δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις, στην αδυναμία προς την διαφορετικότητα και τον αυτόματο μηχανισμό που έχουν υιοθετήσει ώστε να κατηγοριοποιούν τον άνθρωπο αυτόν ως πρόβατο, αγράμματο και ευκολόπιστο έρμαιο στα χέρια των Χριστιανών σφαγέων - ίσως λόγω του φόβου τους ή της προσπάθειας τους στο να μην πληγούν τα δικά τους πιστεύω - τότε καταλαβαίνουμε πως ο άνθρωπος αυτός ...................είναι χαμένος από χέρι.

"Μηνύστε με, μηνύστε με σε δίκες ξεφτιλίστε με"
quote:
Πολύ σωστά και να προσθέσω εδώ ότι: Αν σκεφθούμε μάλιστα την αδυναμία που έχουν πολλοί άνθρωποι στο να αποδεχθούν έμπρακτα το δικαίωμα του συνανθρώπου τους στο να έχει τις δικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις, στην αδυναμία προς την διαφορετικότητα και τον αυτόματο μηχανισμό που έχουν υιοθετήσει ώστε να κατηγοριοποιούν τον άνθρωπο αυτόν ως πρόβατο, αγράμματο και ευκολόπιστο έρμαιο στα χέρια των Χριστιανών σφαγέων - ίσως λόγω του φόβου τους ή της προσπάθειας τους στο να μην πληγούν τα δικά τους πιστεύω - τότε καταλαβαίνουμε πως ο άνθρωπος αυτός ...................είναι χαμένος από χέρι.
Αγαπητέ europaios2 σαφώς και συμφωνώ με την υιοθετημένη από τον Dying_Incubus αντίληψη σου
,με την μόνη διαφορά είναι πως θα προτιμούσα να το αναλύσω και να το αντιμετωπίσω ως γενικότερο φαινόμενο της συγχρονης παγκόσμιας κοινωνίας και όχι σε καθαρά θρησκευτικό επίπεδο.Σαφώς και ο Χριστιανισμός μπορεί να "κατηγορηθεί" για παρόμοιου είδους τακτικές αλλά είμαι αρκετά διστακτικός στο αν και οι υπόλοιπες θρησκείες δεν πράττουν κατά αυτο τον τρόπο.Δηλαδή μου φαίνεται αρκετά δύσκολο να αποδεχθεί αμαχητί π.χ ένας Μουσουλμάνος την αθεία να ανθίζει δίπλα του.Πιστεύω η όποια αντιμετώπιση της αθείας ή της αθρησκείας ή οποιάσδήποτε μορφής "αίρεσης" αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο,αναμφίβολα όμως πάνω σε θρησκευτικό υπόβαθρο και ανεξαρτήτου θρησκείας.
Impious Varmint
Μιλάμε για άθεους ή "άθεους"; Οι πρώτοι πρέπει να
είναι αυτοί που είναι ..άθεοι, δίχως πίστη σε κάτι
που να πιστεύουν ότι θα τους σώσει..
Οι άλλοι, υποκριτικά κινούμενοι, τυγχάνοντες οπαδοί
πίστεων που ακόμη δεν έχουν δεχτεί ολοκληρωτικά,αλλά
καιδεν είναι σίγουροι ότι θα το ακολουθήσουν...
Εγώ θέλω να πω πάνω σε αυτό, ότι δεν υπάρχει άθεος...
Όλοι πιστεύουν σε κάτι κι αυτο είναι ο θεός τους. Το θέμα
είναι ότι είναι της μόδας να δηλώνεις άθεός, προσβάλλοντας
νομίζουν κάποιοι το Θεό... Μπορεί να προσβληθεί ο τέλειο; Μπορεί
κανείς να προσβάλει την ομορφιά; Όχι βέβαια...
Οπότε,μένει να δούμε τι μόδα είναι αυτή και που το πάει...
quote:
Eπίσης αγαπητέ europaios2 θα ήθελα να σου τονίσω πως δεν βρίσκω καμία ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στους θρησκοφανατικούς και θρησκοφανατισμένους αυτής της κοινωνίας είτε αυτοί είναι Χριστιανοί,είτε Μάρτυρες,είτε Μουσουλμάνοι,είτε Αθεοι.Το να αντιμετωπίζεις τετοια ζητήματα από μια μόνο οπτική γωνία,θεωρώ πως ειναι τουλάχιστον τραγικό,τουλάχιστον για μας τους σύγχρονους,όπως θέλουμε να αυτοαποκαλούμαστε,που όπως διατυμπανίζουμε έχουμε έλευθερη πρόσβαση στην γνώση και την δυνατότητα να αξιολογήσουμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε και αναφέρονται σε θέματα που μας αφορουν.
Ειλικρινά,όταν κάποιος αντιμετωπίζει το θέμα σαν φανατικός οπαδός κάποιου δόγματος,δεν νομίζεις πως δεν διαφέρει και πολυ από κάποιον μεσαιωνικό του πρόγονο?Γιατί λοιπόν να μην προσπαθούμε να βλέπουμε τα πράγματα όσο το δυνατόν περισσότερο από την οπτική του ατόμου που κατηγορούμε?Διότι,στο κατά τα άλλα "δημοκρατικό" μας forum (και λέω μας διότι όλοι είμαστε ενεργά του μέλη) πολύς λόγος γίνεται για διάλογο,μόνο που κάτι τέτοιο δεν γίνεται και τόσο συχνά όσο θα περιμέναμε και αυτό γιατί είμαστε ολίγον τι μονόπλευροι θα έλεγα.Δεν νομίζεις πως θα ήταν καλύτερα να απότινάξουμε όσο γίνεται τον δογματισμό από πάνω μας?
Impious Varmint
κρατούν κάποιοι άνθρωποι μέσα τους σκόπιμα,
όποιος θέλει να τον αποτινάξει, είναι εύκολο..
Επαναλαμβάνω,΄ομως, πρέπει να το θέλει..
Πρέπει να θέλει να φαίνεται γι'αυτό και όσοι δηλώνουν
άθεοι, έχουν το δογματισμό τους, οι περισσότεροι,
αφού για την αθεία τους δεν σηκώνουν κουβέντα...
quote:
τον δογματισμο τον
κρατούν κάποιοι άνθρωποι μέσα τους σκόπιμα,
όποιος θέλει να τον αποτινάξει, είναι εύκολο..
Επαναλαμβάνω,΄ομως, πρέπει να το θέλει..
Πρέπει να θέλει να φαίνεται γι'αυτό και όσοι δηλώνουν
άθεοι, έχουν το δογματισμό τους, οι περισσότεροι,
αφού για την αθεία τους δεν σηκώνουν κουβέντα...
Αγαπητέ trexagireve δεν πήρα το μέρος ούτε των θρησκευόμενων,ούτε των άθρησκων,ούτε των άθεων.Σαφώς και οι περισσότεροι είναι αρκετά εως πολύ προσκολλημένοι στο δόγμα τους,άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο βαθμό.Το πρόβλημα μου,που μου έχει δημιουργηθεί εδώ και κάποια χρόνια που συμμετέχω στο forum είναι ότι από την αρχή κιόλας,παρατήρησα,όχι μια καθαρή διάθεση για ανταλλαγή απόψεων αλλά μια αυξανόμενη τάση,που φούντωνε καθώς προχωρούσαν οι συζητήσεις,για να αποδείξουν οι μεν στους δε ποιος είναι ο περισσότερο δογματικός και φανατισμένος.Λυπάμαι που το λεώ αλλά ελάχιστα άτομα -και δυστυχώς ούτε εγώ μέσα σ'αυτά τις περισσότερες φορές- προσπαθούσαν και προσπαθούν να αντιμετωπίζουν τα θέματα πολύπλευρα και όχι απλά από την σκοπιά του φανατικού Χριστιανού ή του φανατικού αντι-Χριστιανού.
Impious Varmint
quote:
Impious Varmint:
Ειλικρινά,όταν κάποιος αντιμετωπίζει το θέμα σαν φανατικός οπαδός κάποιου δόγματος,δεν νομίζεις πως δεν διαφέρει και πολυ από κάποιον μεσαιωνικό του πρόγονο?Γιατί λοιπόν να μην προσπαθούμε να βλέπουμε τα πράγματα όσο το δυνατόν περισσότερο από την οπτική του ατόμου που κατηγορούμε?Διότι,στο κατά τα άλλα "δημοκρατικό" μας forum (και λέω μας διότι όλοι είμαστε ενεργά του μέλη) πολύς λόγος γίνεται για διάλογο,μόνο που κάτι τέτοιο δεν γίνεται και τόσο συχνά όσο θα περιμέναμε και αυτό γιατί είμαστε ολίγον τι μονόπλευροι θα έλεγα.Δεν νομίζεις πως θα ήταν καλύτερα να απότινάξουμε όσο γίνεται τον δογματισμό από πάνω μας?
Δε διαφωνώ! 
quote:
είναι οι άθεοι, όχι οι χριστινοί κι οι αντιχριστιανοί,
αλλά οι άθεοι...
Αυτοί είναι άθεοι ή όχι;
θα ήθελα να απαντήσω στο θέμα
ένας άθεος δεν πρόκειται να θιχτεί όταν κάποιος τον πει άθεο
αυτός που θίγεται είναι όταν τον αποκαλούν άθεο άλλα δεν είναι
εγώ ας πούμε θίγομαι όταν με αποκαλεί κάποιος αντίχριστο
αυτό βεβαία έχει να κάνει με την οπτική του αλλού ότι και καλά από τη στιγμή που δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας
quote:
αθεος
καλήμερα σαςθα ήθελα να απαντήσω στο θέμα
ένας άθεος δεν πρόκειται να θιχτεί όταν κάποιος τον πει άθεο
αυτός που θίγεται είναι όταν τον αποκαλούν άθεο άλλα δεν είναιεγώ ας πούμε θίγομαι όταν με αποκαλεί κάποιος αντίχριστο
αυτό βεβαία έχει να κάνει με την οπτική του αλλού ότι και καλά από τη στιγμή που δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας
Σωστός.

quote:
αυτός που θίγεται είναι όταν τον αποκαλούν άθεο άλλα δεν είναι
Αγαπητέ αθεε προφανώς όπως δηλώνεις και εσύ αλλά όπως υποδηλώνει και το όνομα σου,είσαι άθεος
.Η πεποίθηση σου είναι πέρα για πέρα σεβαστή και δεν αμφισβητώ τους λόγους της.θα ήθελα όμως να έχω την αποψη σου πάνω στο θέμα:
Γιατί κάποιος να δηλώνει άθεος ενώ στην ουσία δεν είναι?
Είχα παραθέσει την άποψη μου σε παλαιότερο μήνυμα και θα ήθελα να μου πεις αν συμφωνείς ή αν έχεις να προσθέσεις κάτι ακόμη πιο έγκυρο μιας και έχεις μπει στην διαδικασία να περάσει από το στάδιο στο να διαλέξεις "στρατόπεδο".
Impious Varmint
είτε γιατί του είναι ευκολότερο να δηλώσει άθεος από το να πει ότι πιστεύει σε κάτι αόριστο μη προσδιορισμό
βεβαία αυτή η μερίδα δεν θα θιχτεί όταν τον αποκαλέσουν άθεο
θα θιχτεί αυτός που πιστεύει σε κάποια θρησκεία/ενοια άλλα ο άλλος τον θεωρεί άθεο
όσο για το στρατόπεδο
οι αθεοι δεν εχουν στρατοπεδο
γιατί η αθεΐα δεν έχει συγκεκριμένες αρχές
λές. Στην περίπτωση όμως που κάποιος δηλώνει άθεος
ενώ πιστεύει σε θεό, τοτε το κάνει από μόδα...
Έτσι για να παριστάνει τον αδέσμευτό. Ειδικά σε
περιπτώσεις άλλων θρησκειών,παραμένει το θλιβερό
να μην μιλάνε για τη δική τους θρησκεία, αλλά για
αυτή των άλλων... 'Αλλο βίτσιο αυτό...
ΆΘΕΟΙ όμως, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν, γιατί ο άνθρωπος έχει στη
γνώση του ότι έρχεται από κάπου, ότι δεν ..φύτρωσε...
Ξέρει ότι αυτο είναι ο Θεός, αλλά αφου δεν του είναι ένας
σκληρός και άδικος Θεό, γι' αυτό "παίζει" τον άνετο...
quote:
αθεος:
όσο για το στρατόπεδο
οι αθεοι δεν εχουν στρατοπεδο
γιατί η αθεΐα δεν έχει συγκεκριμένες αρχές
Φυσικά και έχει........αυτές της αθεΐας. Αν για παράδειγμα πιστεύεις ότι η καλύτερη θρησκευτική θεώρηση των πραγμάτων είναι μέσω του Βουδισμού! και οπότε και θεωρείς ότι πιθανόν ο Βούδας είναι Θεός...........αυτόματα βγαίνεις από την αθεΐα και ανήκεις στο Βουδισμό.
Αν κάποια στιγμή πεις ότι σίγουρα κάτι Θείο υπάρχει αλλά όχι αυτά τα γνωστά μέχρι στιγμής......αυτόματα βγαίνεις από το στρατόπεδο του άθεου και πας στις εγκαταστάσεις των Ένθεων μεν άθρησκων δε.......
Έτσι πιστεύω......αλλά ας ακούσουμε την τοποθέτησή σου!

quote:
trexagireve -Στην περίπτωση όμως που κάποιος δηλώνει άθεος
ενώ πιστεύει σε θεό, τοτε το κάνει από μόδα...
Έτσι για να παριστάνει τον αδέσμευτό.
Άθεος : αυτός που δεν πιστεύει πως υπάρχει θεός .
Άθρησκος : αυτός που δεν πιστεύει σε δόγματα, αλλά πιστεύει σε μια ανώτερη δύναμη .
Δηλαδή φίλε trexagireve δεν νομίζω ότι αυτός που πιστεύει πραγματικά σε κάτι, σε μια Αρχή, μπορεί να δηλώνει Άθεος λόγο μόδας, ποιο καλά μου κάθετε λόγο άγνοιας ή παρερμηνείας των όρων Άθεος και Άθρησκος… ![]()
Βέβαια αυτό είναι προσωπική μου άποψη .

Παρόλα αυτά εγώ δεν σκόπευα να αναφερθώ σε κάποιο συγκεκριμένο θρήσκευμα κι ούτε θα το πράξω διότι θεωρώ ότι ο δογματισμός που ανέφερα κι ο φόβος που οδηγεί μια μερίδα πιστών στο να αποκαλέσουν κάποιων ως άθεο είναι ένα χαρακτηριστικό ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Μπορεί να συμβεί είτε έχουμε να κάνουμε με Χριστιανούς είτε με Βουδιστές είτε με Ισλαμιστές.
Συμφωνώ επίσης απόλυτα με την επεξήγηση που έκανε ο elo στις έννοιες του "άθεου" και του "άθρησκου", κάτι που είχα κάνει κι εγώ σε παλαιότερο μήνυμα μου.
Όταν λοιπόν είμαι ένθεος αλλά άθρησκος είναι πολύ λογικό να θιχτώ όταν με αποκαλέσουν άθεο κι όχι άθρησκο.

In anticipation of my resurrection...
άθεοι, είναι πιστοί, αλλά ...πιστεύουν συγχρόνως ότι
δεν πρέπει να το λένε για να μην πέφτουν στα μάτια
των άλλων... Χριστιανοί και άλλοι..
Επίσης υπάρχιει αυτή η απίθανη, κατ΄εμέ κατηγορία ανθρώπων
που πιστεύει ότι το να δηλώνεις άθεος, άθρησκος, πέρα από
μόδα, σου δίνει και ένα πρεστίζ.. Βρίσκεις και γκόμενα,
άμα λάχει...Δεν κοροιδεύω κανέναν, έτσι είναι για πολλούς,
αν αντέχουν την αλήθεια...
Βλέπετε το θρησκευτικό συνάισθημα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα
της ανθρώπινης υπόστασης...Άρα κανείς δεν αρνείται τον εαυτο
του, αφού πίστη ειναι να πιστεύεις ότι θα σου τύχει
μια άλλη ζωή που θα σου αξίζει καλύτερα από ότι η τωρινή..
Το θέμα είναι ότι με την μεγάλη απελευθέρωση που ζόυμε,
όπου όμως απελευθερώθηκε ΄μονο ότι σαχλό και υποτιμητικό
για τον άνθρωπο, παράλληλα ζούμε κι έναν συντηριτισμό, σε
σχέση με ότι είναι σωστό...
Έχει γίνει μια αφηρημένη έννοια το καλό... Το κακό μόνο είναι
εύρωστο, συγκεκριμένο και δυνατό... Απέθαντο για την ακρίβεια,
φυσικά χάρη στον κινηματογράφο και τα ΜΜΕ που ελέγχονται όσο
και να μην το βλέπει κανείς...
Όσο για το μπέρδεμα που λες περι άθεου και άθρησκου, τι να σου πω,
είναι σαν να λες ότι δεν ξέρουν πως τους λένε,σαν να μην
ξέρουν το όνομα τους...Είναι ποτέ δυνατόν; Και να μην ξέρεις
αν είσαι άθρησκος ή άθεος, το βλέπεις κολακευτικό; Εγώ προσωπικά
θα ένοιωθα πολύ ηλίθιος αν πίστευα ότι δεν ξέρω τη διαφορά
άθρησκος - άθεος...
quote:ΆΘΕΟΙ όμως, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν, γιατί ο άνθρωπος έχει στη
γνώση του ότι έρχεται από κάπου, ότι δεν ..φύτρωσε...
Ξέρει ότι αυτο είναι ο Θεός, αλλά αφου δεν του είναι ένας
σκληρός και άδικος Θεό, γι' αυτό "παίζει" τον άνετο...
με λίγα λόγια με αποκαλείς ψεύτη
και δειλό
καλό είναι να διευρύνεις λίγο την οπτική σου και να μην έχεις θρησκευτικές παρωπίδες
η πίστη σου ότι προερχόμαστε από τον θεό δεν είναι παγκοσμίως αποδεκτή
για να μην σου πω και σε ταράξω ότι έχει καταρριφθεί η δημιουργία του κόσμου από ένα νοήμον ον
quote:
europaios2Φυσικά και έχει........αυτές της αθεΐας.
για πες μου ποιες είναι αυτές οι συγκεκριμένες αρχές της αθεΐας;;
όποια εμπειρία ζωής έχω, στα 43 μου χρόνια, αρκετές πίστεψε
με, αλλά και σύμφωνα με τις γνώσεις ου έχω.
Τώρα γιατί να προσβάλλεσαι, όταν όντως λές ότι
υπάρχει δυσκολία διαχωρισμού του άθεος- άθρησκος, δεν καταλαβαίνω.
Άθρησκος είναι κάποιος που δεν τον εκφράζει κάποια θρησκεία,
αλλά πιστεύει στον Θεό. Άθεος είναι αυτός που δεν πιστεύει
στο Θεό. Σχετικά παλό δεν είναι;
quote:
trexagireve -Καταχήν αγαπητέ μου Elo, πολλοί που δηλώνουν
άθεοι, είναι πιστοί, αλλά ...πιστεύουν συγχρόνως ότι
δεν πρέπει να το λένε για να μην πέφτουν στα μάτια
των άλλων... Χριστιανοί και άλλοι..
…πέρα από
μόδα, σου δίνει και ένα πρεστίζ.. Βρίσκεις και γκόμενα,
άμα λάχει...
Δεν λέω ότι διαφωνώ με αυτό που γράφεις, απλά ότι μου φαίνεται παράξενο, υπερβολικό, κάποιος/οι που έχουν μια Χ πίστη σε κάτι, να δηλώνουν αντίθετοι λόγο μόδας ή και οτιδήποτε άλλο…![]()
.
quote:
trexagireve -Βλέπετε το θρησκευτικό συνάισθημα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα
της ανθρώπινης υπόστασης...Άρα κανείς δεν αρνείται τον εαυτο
του, αφού πίστη ειναι να πιστεύεις ότι θα σου τύχει
μια άλλη ζωή που θα σου αξίζει καλύτερα από ότι η τωρινή..
Αυτό είναι ένα κομμάτι που πάντα διαφωνούσα .
Πίστη είναι το να μην περιμένεις να δώσεις για να πάρεις, δηλαδή η καλύτερη ζωή είναι αυτό που θα «χτίσεις» εδώ κάτω στο τώρα και για εσένα αλλά και για όλους και όχι το επουράνιο η ανταμοιβή που προσφέρει η κάθε Χ θρησκεία .