- < ΑΡΘΡΑ - ΝΕΑ > ESOTERICA 2006 - 2014 - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
που εσύ γράφεις,αναρωτιέμαι αν θα σας ενδιέφερε να σας στείλω, κάποια θέματα επαρχίας, αποκλειστικού χαρακτήρα, για τον χώρο του
παραφυσικού, κλπ..Μπορώ να βγάλω και τιτλους με περιλήψεις,
αν θέλεις.
Περιμένω απάντηση...
Σου έχω στείλει email ![]()

|
πηγές:
-paranormal.about.com/cs/humanenigmas/a/aa112403.htm
-science.howstuffworks.com/invisibility-cloak1.htm
-mud.co.uk/richard/sbos18.htm
-ghoststudy.com/monthly/apr02/apr02mysterypic.html
-coasttocoastam.com/gen/page32.html

quote:
Οι επιστήμονες βρίσκουν φάρμακο για την εξάλειψη των άσχημων αναμνήσεων Αρχίζω να φοβάμαι τι μπορεί να καταφέρουν οι επιστήμονες. Αν δεν έχεις αναμνήσεις πώς θα έχεις μέλλον? Πώς θα μάθεις από τα λάθη σου??
Τι είναι η μνήμη; Που και πως αποθηκεύεται; Σε τι μας είναι χρήσιμες οι ευχάριστες και οι δυσάρεστες αναμνήσεις; Πόσο καλά ξέρουμε τον εαυτό μας μέσα από τις αναμνήσεις μας; Προτού καλά καλά εντρυφήσουμε στα μυστικά της αποθήκης της συνείδησής μας, φαίνεται πως η επιστήμη ανακάλυψε ένα φάρμακο που μπορεί να χειριστεί τις αναμνήσεις μας. Μπορούμε πλέον να αποφασίσουμε, για ποια γεγονότα του παρελθόντος θα στεναχωρηθούμε και ποια από αυτά θα τα ατενίζουμε με απάθεια, σα να είχαν συμβεί σε κάποιον άλλο.Μπορούμε να σβήσουμε τις δυσάρεστες αναμνήσεις μας; Ίσως η προσπάθεια αυτή να απέτυχε να χαρίσει την πολυπόθητη γαλήνη που αναζητούσε ο Jim Carrey στην βραβευμένη ταινία 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' (Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού), όμως οι επιστήμονες τώρα έχουν αναπτύξει έναν τρόπο για να μπλοκάρουν ακόμη και να διαγράψουν ανεπιθύμητες μνήμες από τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Κάποιοι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα φάρμακα για να εξαλείψουν μεμονωμένες και συγκεκριμένες αναμνήσεις, αφήνοντας τις υπόλοιπες ανέπαφες. Με το να χορηγούν σε ενέσιμη μορφή ένα φάρμακο που προκαλεί αμνησία την σωστή στιγμή - όταν ένα άτομο ανακαλεί μια συγκεκριμένη σκέψη - οι νεύροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να διαταράξουν τον τρόπο με τον οποίον μια ανάμνηση αποθηκεύεται και τελικά να την εξαλείψουν.
Η έρευνα παρόλα αυτά, έχει πυροδοτήσει αρκετές ανησυχίες σε πολιτικούς συμβούλους, οι οποίοι επιμένουν ότι θα πρέπει τώρα να υπάρξουν καινούριες ρυθμίσεις για να ελέγξουν την χρήση των φαρμάκων ώστε να αποτρέψουν στους υγιείς ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν ως την 'εύκολη λύση'.
Οι επιστήμονες όμως των Ηνωμένων Πολιτειών που διεξάγουν την έρευνα επιμένουν ότι τα φάρμακα αμνησίας θα μπορούσαν να ήταν αναποτελεσματικά στην θεραπεία ασθενών με ψυχιατρικές διαταραχές όπως το μετα-τραυματικό στρες.
Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychiatric Research, ψυχίατροι του Πανεπιστημίου McGill του Μόντρεαλ και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στην Βοστόνη χρησιμοποίησαν ένα φάρμακο αμνησίας για να αμβλύνουν τις αναμνήσεις θυμάτων τραυματισμού.
Ο καθηγητής Karim Nader του Πανεπιστημίου McGill είπε: "Όταν ανακαλείς παλιές αναμνήσεις αυτές μπορούν να 'ξεαποθηκευθούν' και να αποθηκευθούν ξανά".
"Καθώς η ανάμνηση αποθηκευόταν και πάλι, δώσαμε στους ασθενείς ένα φάρμακο το οποίο περιορίζει το συναισθηματικό μέρος μιας ανάμνησης. Άφησε το συνειδητό μέρος της ανάμνησης ανέπαφο έτσι ώστε να μπορούν να θυμηθούν ακόμη όλες τις λεπτομέρειες αλλά χωρίς να αναστατώνονται από την ανάμνηση".
Η έρευνα υποδεικνύει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τις αναμνήσεις, επειδή ενεργούν σα να έχουν φτιαχτεί από γυαλί που βρίσκονται σε μια 'ρευστή' κατάσταση όταν δημιουργούνται και μέχρι να γίνουν συγκεκριμένες. Παρόλα αυτά, όταν η ανάμνηση ανακαλείται, γίνεται και πάλι ρευστή και μπορεί να αλλάξει και πάλι προτού επανατοποθετηθεί.
Το φάρμακο που χρησιμοποιείται από τους επιστήμονες θεωρητικά μπορεί να διαταράξει την βιοχημική διεργασία που επιτρέπει στην ανάμνηση να 'παγιωθεί' όταν ανακληθεί.
Για τη συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιήθηκε η προπρανολόλη, μια ουσία που υπό κανονικές συνθήκες χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστεί η υπερένταση σε καρδιοπαθείς, στις περιπτώσεις που δημιουργεί προβλήματα μνήμης και μόνο. Στο πείραμα συμμετείχαν 19 άνθρωποι που ήταν είτε θύματα ατυχημάτων είτε βιασμού. Τους χορηγήθηκε για 10 ημέρες το φάρμακο αυτό ή placebo χάπια, ενώ τους ζητούσαν να τους περιγράψουν τις αναμνήσεις τους από κάποιο τραυματικό γεγονός που συνέβη 10 χρόνια νωρίτερα.
Μια εβδομάδα αργότερα διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους δόθηκε το φάρμακο έδειχναν λιγότερα σημάδια άγχους, όπως αυξημένους χτύπους καρδιάς, όταν ανακαλούσαν την τραυματική εμπειρία τους.
Η συγκεκριμένη μέθοδος θυμίζει κάποιες σκηνές από την ταινία "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" όπου οι χαρακτήρες που έπαιζαν, ο Jim Carrey κι η Kate Winslet, υποβάλλονταν σε κάποια θεραπεία για να διαγράψει ο ένας τις αναμνήσεις που είχε από την προηγούμενη σχέση του με τον άλλον.
Στην ταινία, οι επιστήμονες ζητούν από τους πρωταγωνιστές να θυμηθούν τις ανεπιθύμητες αναμνήσεις τους για να τους κάνουν μικρά ηλεκτρικά σοκ. Το εγχείρημα όμως αποτυγχάνει πλήρως, γιατί οι ήρωες ανακαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα ήθελαν να διατηρήσουν αυτές τις αναμνήσεις.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν μια άλλη νέα μελέτη στην οποία ισχυρίζονται ότι κατόρθωσαν να διαγράψουν μια μεμονωμένη ανάμνηση από τον εγκέφαλο των αρουραίων, αφήνοντας τις υπόλοιπες αναμνήσεις των ζώων ανέπαφες.
Οι αρουραίοι είχαν εκπαιδευθεί να συνδυάζουν δύο μουσικούς τόνους με ένα ήπιο ηλεκτροσόκ έτσι ώστε όταν άκουγαν κάποιον από τους δύο ήχους να προσπαθούν να προφυλαχθούν για να αποφύγουν το ηλεκτροσόκ.
Έπειτα οι ερευνητές χορηγούσαν στους μισούς αρουραίους ένα φάρμακο το οποίο ονομάζεται U0126 κι ήταν γνωστό ότι προκαλεί περιορισμένη αμνησία κάθε φορά που έπαιζε κάποιος από τους δύο ήχους.
Όταν ολοκληρώθηκε η αγωγή, οι αρουραίοι στους οποίους είχε χορηγηθεί το φάρμακο δεν συνέδεαν πλέον τον συγκεκριμένο ήχο με το επικείμενο σοκ, προφυλάσσονταν όμως όταν άκουγαν τον δεύτερο ήχο, κάτι που αποδείκνυε ότι είχε διαγραφεί μόνο μια ανάμνηση.
Ο καθηγητής Joseph LeDoux, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε: "Τέτοιου είδους θεραπείες μπορεί να έχουν αρκετά συγκεκριμένες και πιθανότατα μόνιμες επιδράσεις".
Από την άλλη η έρευνα εμπνέει ανησυχίες σε κάποιους ειδικούς, οι οποίοι φοβούνται ότι τα φάρμακα που μετατρέπουν τις αναμνήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από υγιείς ανθρώπους για να διαγράψουν ανεπιθύμητες αναμνήσεις με επιπόλαιο τρόπο.
Μια νέα αναφορά που δημοσιεύθηκε από το Κοινοβουλευτικό Γραφείο των Επιστημών και της Τεχνολογίας κι η οποία δίνει συμβουλές στους MPs για τα επιστημονικά επιτεύγματα, προειδοποίησε ότι πρέπει να τεθούν κανονισμοί ώστε να περιοριστεί η χρήση των ουσιών που 'μπλοκάρουν' τις αναμνήσεις, με το να επιβληθούν αυστηρά όρια στην χορήγηση συνταγών τους.
Ο δρ Peter Border, ο οποίος συνέταξε την αναφορά δήλωσε: "Υπάρχει μια εκκωφαντική σιγή από τις ρυθμιστικές διατάξεις για το αν πρόκειται να δίνεται η άδεια για φαρμακευτική χρήση σε ανθρώπους οι οποίοι δεν θα έχουν ιατρικά οφέλη. Είναι αναγκαίο να σκεφθεί κάποιος πως θα ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα".
Μετάφραση - Απόδοση - Σχολιασμός: Esoterica.gr
πηγή: livescience.com/health/070702_bad_memories.html
Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
Χαμογελάστε, κάνει τους άλλους ν' ανησυχούν.
|
πηγή:
livescience.com/history/081206-byzantine-empire-decline.html

|
πηγή:
dailymail.co.uk/sciencetech/article-1092827/The-Great-Sphinx-Giza-reborn-lion-desert.html

|
πηγή:
livescience.com/animals/top10_dragons.html

|
πηγή:
sciam.com/article.cfm?id=factoring-fear-what-scares

|
πηγή:
livescience.com/strangenews/top10-conspiracy-theories.html

|
πηγή:
guardian.co.uk/environment/2009/jan/18/jim-hansen-obama

Ρωτάω γιατί απ' όσα έχω διαβάσει έχω μείνει μόνο στο ποιός τους κατέστρεψε...
Αν πάντως εννοείς αυτό που κατάλαβα, αυτό είναι και μια λογική εξήγηση των αρχαίων προγόνων μας για την εύρεση χρυσού και μετάλλων γενικότερα...
Σχετικά με τον Ιαπετό έχει όντως μεγάλη σχέση με τον γιό του Νώς, τον Ιάφεθ.
Αυτό τι θα μπορούσε να σημαίνει?
quote:
Το πιό πιθανό. Ας μην ξεχνάμε και το εξής. Πώς μπορεί να μείνει η ανάμνηση μιάς πολύ παλιάς εποχής, από την οποία κανείς δεν γλύτωσε;
Για να μείνει η ανάμνηση πρέπει να υπάρξει συνέχεια και αυτή η εποχή να μην είναι υπερβολικά παλιά ώστε να κινδυνεύει να ξεχαστεί τελείως.
Αγαπητή μου Ostria ή ισχύει η εξήγηση που αναφέρεις ή τελικά κάποιος/οι θα γλύτωσε/αν.
quote:
Υπάρχει όμως και η εξής περίπτωση. Να έγινε συνδυασμός δύο διαφορετικών μύθων, που αναφέρονται σε διαφορετικούς χρόνους. Από την μία να έχουμε την ανάμνηση της Ατλαντίδας που είναι παλιότερη -ένας πολύ ανεπτυγμένος πολιτισμός που χάθηκε μετά από μία μεγάλη φυσική καταστροφή πιθανόν κατά την περίοδο που έλειωναν οι παγετώνες-, και από την άλλη κάποια απόκρουση εχθρών από τους προϊστορικούς Ελληνες λίγο μετά από την οποία έγιναν μεγάλες φυσικές καταστροφές στην περιοχή της Αττικής, πιθανότατα σύχρονη με την πλημμύρα της Μαύρης Θάλασσας.
Αυτό είναι κάτι το καινοτόμο, ομολογώ! ![]()
Στην Αττική όντως υπήρξε μια περίοδος που έγιναν μεγάλες φυσικές καταστροφές κι ο μύθος αναφέρει οτι προκλήθηκαν από την οργή του Ποσειδώνα που η πόλη της Αθήνας δόθηκε στην Αθηνά κι όχι σε εκείνον.
Αλήθεια, πολλές φυσικές καταστροφές δε μαζεύονται? ![]()
Λόγω έλλειψης χρόνου αυτή την στιγμή, θα τοποθετηθώ ξανά αφού διαβάσω με την ησυχία μου τις παραπάνω - και τις επόμενες - απαντήσεις.

In anticipation of my resurrection...
Δεν μπορώ να καταλάβω: συζητάμε για την ανταλλαγή απόψεων, για την ανταλλαγή ιδεών ή για να περιγράψουμε ένα γεγονός με άλλα λόγια; ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΞΕ!!!
Άλλωστε και ο Πλάτωνας ο οποίος και αναφέρει αναλυτικά την περίπτωση ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ανωτερότητα πολιτισμού σε σχέση με του κατοίκους της Ελλάδας εκείνη την εποχή!!! Με λίγα λόγια όλη η γη ήταν προηγμένη εκείνη την εποχή αλλά εμείς δεν μπορούμε να βρούμε ΤΙΠΟΤΑ σήμερα...
Καλέ τι ωραία - τι βολικό...
Και μια και επημένεται σε αυτό.
Την ξέρετε την θεωρία ότι όλη η αφήγηση του Πλάτωνα (άλλα και γενικά και ιδιαίτερα των πυθαγορίων), είναι μία παραπομπή σε σκέψεις που λίγοι θα μπορούσαν να καταλάβουν εκείνη την εποχή; Σκέψεις όπως το άτομο και η φύση γενικά; Ιδιαίτερα οι αλχημιστές του μεσαίωνα το πίστευαν αυτό και έψαχναν σε όλους τους αρχαίους μύθους (και γενικά παραβολές ή ιστορίες) της Ελλάδας και της Ρώμης για να βρουν την αλήθεια... Τώρα πως κάποιες από αυτές τις ιστορίες έβγαλαν λαυράκια είναι άλλη ιστορία....
Από την άλλη πλευρά όμως τι μπορεί να είναι προηγμένος πολιτισμός; Η αρχαία Ελλάδα του 6ου π.χ. αιώνα ήταν πολιτισμένη σε σχέση με τους αβορρίγινες ή τους πυγμιαίους;
Ουσιαστικά όταν θα χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη θα το κάνω πάντα σε σύγκριση με έναν άλλο λαό/πολιτισμό.
Π.χ. Τα αρδευτικά έργα των πόλεων των Σουμέριων ήταν πολύ προηγμένα σε σχέση π.χ. με αυτά των κατοίκων της Ιβηρικής(τυχαίο παράδειγμα). Ή τα δυόροφα κτίρια των Μινωιτών ήταν πιο προηγμένα σαν κτίσματα από τις ξύλινες και αχυρένιες καλύβες ιθαγενών στη Νιγηρία(επίσης τυχαίο παράδειγμα). Αυτό εννοώ εγώ με την έννοια προηγμένος. Πάντα σε λογικά πλαίσια και σε σύγκριση με κάτι άλλο.
Οσο για τους παγετώνες, την πλημύρα της Μαύρης Θάλασσας και τα σχετικά φυσικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα, είναι πιθανό διαμέσου μετάδοσης των γεγονότων από πληθυσμό σε πληθυσμό, από πρόγονο σε απόγονο κτλ, να καταλήγουν σε κάποιες μυθολογικες αναφορές "υδάτινου" περιεχομένου τύπου κατακλυσμού, κτλ.
Πάντως κάθε συνοικία μπορεί να έχει και από ένα μύθο για κατακλυσμό. Τι πιο λογικό για τη μυθολογική εξιστόρηση βροχοπτώσεων που όλοι οι άνθρωποι βίωναν πανω από τα κεφάλια τους και τις πλημύρες που κατέστρεφαν τις σοδειές τους ύστερα από δυνατές καταιγίδες...![]()
Θέλω να πω, ότι δεν είναι δα και τόσο εντυπωσιακό ή άξιο ερεύνης να υπαρχουν τέτοιοι βροχεροί και υδάτινοι μύθοι σε πολλούς λαούς. Είναι φυσιολογικότατο.
Επίσης μερικοί μύθοι για κατακλυσμούς, όπως αυτός της Εβραϊκής μυθολογίας πηγάζουν από παλιότερους μύθους της Σουμερίας. Αρκεί δηλαδή 2-3 λαοί να διαθέτουν ένα σχετικό μύθο, ώστε αυτός να υιοθετηθεί από άλλους μεταγενέστερους.

quote:
Πάντως κάθε συνοικία μπορεί να έχει και από ένα μύθο για κατακλυσμό. Τι πιο λογικό για τη μυθολογική εξιστόρηση βροχοπτώσεων που όλοι οι άνθρωποι βίωναν πανω από τα κεφάλια τους και τις πλημύρες που κατέστρεφαν τις σοδειές τους ύστερα από δυνατές καταιγίδες...
Θέλω να πω, ότι δεν είναι δα και τόσο εντυπωσιακό ή άξιο ερεύνης να υπαρχουν τέτοιοι βροχεροί και υδάτινοι μύθοι σε πολλούς λαούς. Είναι φυσιολογικότατο.
Φίλε μου Agnostic, δεν ξέρω τι μπορεί να παίζει με τους κατακλυσμούς και τους μύθους κάθε λαού για αυτούς.
Ίσως είναι αυτό που έχουμε ξαναπεί, πως αυτοί οι μύθοι δηλαδή είναι η απόρροια μιας προφορικής γνώσης για κάποιο μεγάλο κατακλυσμό που έπληξε πολλές περιοχές ταυτόχρονα.
Ίσως πάλι να υπάρχουν αυτές οι αναφορές λόγω κάποιων κατακλυσμών που έπληξαν τις διάφορες περιοχές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μεταξύ τους.
Αλλά πολλά κοινά, βρε φίλε... ![]()
Ξέρω γω![]()

quote:
Πώς μπορεί να μείνει η ανάμνηση μιάς πολύ παλιάς εποχής, από την οποία κανείς δεν γλύτωσε;
Για να μείνει η ανάμνηση πρέπει να υπάρξει συνέχεια και αυτή η εποχή να μην είναι υπερβολικά παλιά ώστε να κινδυνεύει να ξεχαστεί τελείως.
Όντως. Οπότε αν αυτές οι ιστορίες βασίζονται σε κάποια κοσμοιστορική καταστροφή αυτή πρέπει να συνέβη στο εγγύτερο παρελθόν. Αυτός νομίζω είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι ακαδημαικοί ερευνητές θεωρούν ως πιθανή λύση στο μυστήριο την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας για παράδειγμα.
quote:
Αγαπητή μου Ostria ή ισχύει η εξήγηση που αναφέρεις ή τελικά κάποιος/οι θα γλύτωσε/αν.
Και αυτό δεν είναι απίθανο, μάλιστα σε κάποιους κύκλους αυτή είναι η εξήγηση που προτιμάται.
quote:
Υπάρχει όμως και η εξής περίπτωση. Να έγινε συνδυασμός δύο διαφορετικών μύθων, που αναφέρονται σε διαφορετικούς χρόνους. Από την μία να έχουμε την ανάμνηση της Ατλαντίδας που είναι παλιότερη -ένας πολύ ανεπτυγμένος πολιτισμός που χάθηκε μετά από μία μεγάλη φυσική καταστροφή πιθανόν κατά την περίοδο που έλειωναν οι παγετώνες-, και από την άλλη κάποια απόκρουση εχθρών από τους προϊστορικούς Ελληνες λίγο μετά από την οποία έγιναν μεγάλες φυσικές καταστροφές στην περιοχή της Αττικής, πιθανότατα σύχρονη με την πλημμύρα της Μαύρης Θάλασσας.
Πολύ καλή ιδέα. Πόσο όμως μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Πλάτωνα; Εδώ χρειάζεται ένας νέος Σλήμαν. Γιατί κάποιοι θα πούνε και με το δίκιο τους ότι ο Πλάτωνας συχνά δημιουργούσε μύθους για να επιβεβαιώσει κάποιες φιλοσοφικές του ιδέες και όχι βασιζόμενος σε στοιχεία που τυχόν είχε. Το ερώτημα βέβαια αν ο μύθος της Ατλαντίδας στον Πλάτωνα είχε κάποια ιστορική βάση ή ήταν μια εκ του μηδενός δημιουργία του Πλάτωνα δεν είναι δυνατό να λυθεί εύκολα. Μια ένδειξη ιστορικότητας του μύθου θα ήταν και η ύπαρξη ανάλογων περιγραφών σε άλλους λαούς-συγγραφείς. Κάποια από αυτά τα στοιχεία τα έχουμε αναφέρει πιο πάνω αλλά θα κοιτάξω να δω αν υπάρχει κάτι πιο ενδιαφέρον.
Κάτι άλλο. Σχετικά με την πλημμύρα της Μαύρης Θάλασσας δεν θυμάμαι αν έχουμε αναφέρει τίποτα στο παρελθόν αλλά επειδή δεν ξέρω τίποτα αν θέλει κανένας ας βάλει κανα λινκ να το ψάξω. Τώρα ο πολιτισμός που βρήκε ο Ρωσσοπόντιος αρχαιολόγος εκεί κοντά δεν είναι;
Επίσης προτείνω να ρίξουμε μια ματιά στις ιδέες του προφέσσορα από το ΜΙΤ ονόματι Giorgio de Santillana γιατί ίσως βοηθήσουν. Μιας και τον βρήκα τυχαία στο ίντερνετ θα κοιτάξω κάποια πράγματα και θα τα παρουσιάσω τις επόμενες μέρες.

quote:
Φίλε μου A. Kircher, όταν λες για την Χρυσή κι Ασημένια Φυλή οτι τους κάλυψε η γη εννοείς οτι ο Κρόνος κι ο Δίας αντίστοιχα τους έθαψαν κάτω από την γη?
Ρωτάω γιατί απ' όσα έχω διαβάσει έχω μείνει μόνο στο ποιός τους κατέστρεψε...
Φίλε μου Dying Incubus από ότι θυμάμαι λέει ο Ησίοδος πως τους κάλυψε η γη. Δεν έχω το κείμενο μπροστά μου αλλά είμαι σίγουρος ότι το λέει.
quote:
Άντε πάλι το "πολύ προηγμένος πολιτισμός".
Δεν μπορώ να καταλάβω: συζητάμε για την ανταλλαγή απόψεων, για την ανταλλαγή ιδεών ή για να περιγράψουμε ένα γεγονός με άλλα λόγια; ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΗΡΞΕ!!!
Φίλε μου OANNHSEA, έχεις δίκιο ότι δεν υπάρχουν ούτε στοιχεία ούτε είναι λογικό κάτι τέτοιο. Να συμφωνήσω λοιπόν με τον φίλο Agnostic που λέει:
quote:
OANNHSEA εγώ συμφωνώ μαζί σου ότι δεν υπήρξε κάποιος προηγμένος πολιτισμός στην προϊστορία.
Ουσιαστικά όταν θα χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη θα το κάνω πάντα σε σύγκριση με έναν άλλο λαό/πολιτισμό.
Π.χ. Τα αρδευτικά έργα των πόλεων των Σουμέριων ήταν πολύ προηγμένα σε σχέση π.χ. με αυτά των κατοίκων της Ιβηρικής(τυχαίο παράδειγμα). Ή τα δυόροφα κτίρια των Μινωιτών ήταν πιο προηγμένα σαν κτίσματα από τις ξύλινες και αχυρένιες καλύβες ιθαγενών στη Νιγηρία(επίσης τυχαίο παράδειγμα). Αυτό εννοώ εγώ με την έννοια προηγμένος. Πάντα σε λογικά πλαίσια και σε σύγκριση με κάτι άλλο
Η έννοια της προόδου έχει όντως να κάνει με σύγκριση (πρόοδος σε σχέση με τι;) γιατί άμα το πάρεις απόλυτα δεν υπάρχει πρόοδος. Η πρόοδος μπορεί όμως να έχει να κάνει και με κοινωνικές δομές, φιλοσοφία, ιδέες και όχι απόλυτα με τεχνολογία αν και η τελευταία είναι και αυτή ένα μέρος της "προόδου". Και εγώ δεν πιστεύω ότι ποτέ θα βρούμε αρχαία CD player, F-16, και πλάσμα τηλεοράσεις. Από την άλλη όμως πιστεύω ότι η γνώση μας για το ανθρώπινο παρελθόν και ιδιαίτερα για το απώτερο είναι αρκετά ελειπής. Και αυτό ισχύει κατά την γνώμη μου και για την αρχαία τεχνολογία.
quote:
Την ξέρετε την θεωρία ότι όλη η αφήγηση του Πλάτωνα (άλλα και γενικά και ιδιαίτερα των πυθαγορίων), είναι μία παραπομπή σε σκέψεις που λίγοι θα μπορούσαν να καταλάβουν εκείνη την εποχή; Σκέψεις όπως το άτομο και η φύση γενικά; Ιδιαίτερα οι αλχημιστές του μεσαίωνα το πίστευαν αυτό και έψαχναν σε όλους τους αρχαίους μύθους (και γενικά παραβολές ή ιστορίες) της Ελλάδας και της Ρώμης για να βρουν την αλήθεια... Τώρα πως κάποιες από αυτές τις ιστορίες έβγαλαν λαυράκια είναι άλλη ιστορία....
Αν έχεις χρόνο γράψε περισσότερα γιατί με ενδιαφέρει.
Τα λέμε.

Η πλημμύρα της Μαύρης Θάλασσας
Η θεωρία αυτή ανήκει στους γεωλόγους Ουίλιαμ Ράιαν και Ουόλτερ Πίτμαν και γενικότερα φαίνεται να έχει μεγάλη αποδοχή από την γεωλογική κοινότητα.
Η Μαύρη Θάλασσα έως τότε ήταν μια λίμνη με γλυκό νερό η οποία χωριζόταν από τη Μεσόγειο αφού στο σημείο του Βοσπόρου υπήρχε ένα τμήμα γης.
Η στάθμη του νερού ήταν περίπου 120 μέτρα χαμηλότερη απ' ό,τι είναι σήμερα, κάτι το οποίο ανάγκασε τους οικισμούς που υπήρχαν στα παράλια της λίμνης να εγκαταλειφθούν.
Το σημαντικό της υπόθεσης είναι πως αυτή η πλημμύρα συνδέεται από τους 2 γεωλόγους με τον κατακλυσμό του Νώε... ![]()

μόλις διάβασα το άρθρο και το βρήκα πάρα πολύ ενδιαφέρον.
Έχω την εντύπωση ότι κάπου, κάποιος, κάποτε είχε αναφέρει αυτή την θεωρία (εδώ στο τόπικ, αλλού;) αλλά έχω χαθεί....
Πάντως τώρα κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσε η Όστρια. Οπότε ο πολιτισμός που βρήκε ο Ρωσσοπόντιος Sarianidi μάλλον πέφτει μακρυά.
Αυτά τα λίγα για την ώρα και τα λέμε.

Με αφορμή όμως αυτό που ανέφερε η αγαπητή Ostria θέλησα να ψάξω λίγο τι είχε συμβεί σχετικά με αυτή την πλημμύρα οπότε να 'μαστε τώρα.

Με αγάπη,
Unseen
***** Συγχώρεση. Αγάπη. Ευλογία. *****