ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- τι ειναι χρόνος?! - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- τι ειναι χρόνος?! - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

xal31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
xalΜέλος
10/06/2007, 12:14:56
Ως τώρα μόνο ένα πράγμα φαίνεται ολοκάθαρα και με σαφήνεια:ούτε το μέλλον "ειναι", ούτε το παρελθόν, και δεν ειναι σωστό να λέμε οτι οι χρόνοι είναι τρείς, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.Ισως θα μπορούσαμε να πούμε πιο σωστά:υπάρχουν τρείς χρόνοι, το παρόν του παρελθόντος, το παρόν του παρόντος και το παρόν του μέλλοντος. Οι χρόνοι αυτοί, κατά κάποιο τρόπο, υπάρχουν μέσα μας,και μόνο εκεί τους βλέπουμε:το παρόν του παρελθόντος ειναι η μνήμη. το παρόν του μέλλοντος ειναι η προσμονή και το παρόν του παρόντος ειναι η άμεση αντίληψη.Μόνο με αυτό τον τρόπο αν μου επιτρέπεται, θα μπορούσα να αποφανθώ ότι βλέπω τρείς χρόνους.
Ετσι κι αλλιώς, σπάνια μιλάμε για τα πράγματα με ακρίβεια, και πιο συχνά οι εκφράσεις μας ειναι ανακριβείς.
και σας κάνω άλλη μια ερώτηση: ο χρόνος που μετράμε,απο πού έρχεται? απο που περνάει? και που πηγαίνει?!
Think_MathΜέλος
10/06/2007, 18:08:24

Φίλε oros777 καλημέρα .

quote:
Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που εκνευρίστηκες!
Ότι δεν καταλαβαίνεις συνηθίζεις να το χλευάζεις και να το κατηγορείς;

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με τα παραπάνω .
Που φαίνεται σε αυτά που έγραψα οτι εκνευρίστηκα ??
Σε ποιό σημείο χλεύασα τα λεγομένα σου ???
Γιατί δημιουργείς εντυπώσεις ?

Σε ένα σημείο απλά ανέφερα οτι αυτά που διαβάζω μου φαίνονται άρες μάρες κουκουνάρες , για τον απλό λόγο οτι χρησιμοποιούν μία επιτηδευμένη γλώσσα , απο την οποία εγω προσωπικά δεν βγάζω κανένα λογικό συμπέρασμα .

Για παράδειγμα στο απόσπασμα αυτό λές :

quote:
Κατά το μεγάλο κύκλο του τροχού της επαναγέννησης “η ιδέα του ηλιακού Αγγέλου επιτυγχάνει συγκεκριμένη σύμπηξη”.

Τι περιμένεις να καταλάβει κάποιος απο το παραπάνω ?
Μπορείς να εξηγήσεις με απλά λόγια τις ιδέες που παρουσιάζεις όπως κάνω εγώ , δηλαδή με επιχειρήματα και παραδείγματα , ή αυτό είναι αδύνατον ?

Αν εγώ αντίστοιχα σου παρουσίαζα τις εξισώσεις της θεωρίας της σχετικότητας και σου έλεγα απο κάτω : " Αυτό είναι ο χρόνος " πιστεύεις οτι θα μπορούσε να γίνει συζήτηση ???

Θα σου έγραφα επίσης απο κάτω :
χμ... αν είχες τελειώσει το Φυσικό θα καταλάβαινες ...
και θα ήμουν μια χαρά .
Δυστυχώς φίλε μου αυτό κάνεις .

quote:
Ευτυχώς που δεν βρισκόμαστε στον μεσαίωνα γιατί πιθανότατα να έκανες εισήγηση στο δογματικό και φανατικό τμήμα της κλασικής επιστήμης να μας κάψουν στην πυρά, όλους εμάς που μελετούμε εσωτερισμό, φιλοσοφία, αστρολογία και φυσικά που αγαπούμε τον Θεό και δεχόμαστε την θετική υπόσταση της Θρησκείας.

Τώρα θα σε "χλευάσω" και με το δίκιο μου .
Δεν μπορεί τα θύματα του μεσαίωνα , δηλαδή η επιστήμη και οι επιστήμονες να μετατρέπονται σε θύτες .
Αυτά που γράφεις εδώ είναι τουλάχιστον αστεία .

Δογματισμό διακρίνει κάποιος μόνο στα λεγομενά σου και όχι στα δικά μου.
Η απόδειξη :
Σου έθεσα κάποια ερωτήματα στα οποία δεν πήρα ποτέ απάντηση , παρα μόνο το εξής :
" Αν είχες διαβάσει Alice Bailey δεν θα είχες τις απορίες αυτές "
Και ξαναρωτάω :
Δηλαδή η Alice Bailey γνωρίζει τις απαντήσεις που δεν γνωρίζει η επιστήμη ?
Απάντηση : ...
Ποιός είναι ο δογματικός ? Εσύ η εγώ ??

quote:
Μήπως αγαπητέ μου μονοπωλείς την αλήθεια;
Μήπως εκπροσωπείς την επιστήμη; Σκέψου για λίγο! Εκπροσωπείς μόνον τον άτομό σου και φυσικά σε καμία περίπτωση κάποιο κλάδο, κι ακόμη περισσότερο όλους τους κλάδους της επιστήμης.

Δεν εκπροσωπώ την επιστήμη και δεν ισχυρίστηκα κάτι τέτοιο. Απλά έχω τα επιστημονικά ευρήματα σαν βάση της συλλογιστικής μου . Γιατί ?
Γιατί θέλω η σκέψη μου να έχει βάση την απτή πραγματικότητα και όχι μία "πραγματικότητα" που στηρίζεται στην διαίσθηση και στην εξ αποκαλύψεως "αλήθεια" που κατασκευάζουν έντεχνα μερικοί δήθεν "φωτισμένοι" και "σωτήρες".

quote:
Αν εσύ ως οντότητα αυτοπεριορίζεσαι μόνο ως ένα αισθητηριακό όν και δέχεσαι την φαινομενική αντικειμενική πραγματικότητα ως την αιτία των πάντων, σίγουρα δεν έχω να συζητήσω τίποτε μαζί σου.

Αυτή μου φαίνεται οτι είναι η αλήθεια με τα μέχρι τώρα δεδομένα . Μπορεί φυσικά να κάνω και λάθος .
Για να με πείσει κάποιος περι του αντιθέτου , θέλω κατάρχήν να μπορεί να απαντήσει αυτά που ρωτάω , και δεύτερον να μην θεωρεί οτι έχω τις ικανότητες της πυθίας διαβάζοντας ασυνάρτητα κείμενα .

quote:
Υπάρχει και το δικαίωμα όμως όλων εκείνων που γνωρίζουν υποκειμενικά ότι η ζωή συνεχίζεται και μετά τον θάνατο και δέχονται την ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ως το πρωταρχικό μέλημα της ζωής τους και κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να τους επιβάλει τις στενές του δογματικές θέσεις περί ζωής, αντικειμενικού χρόνου κτλ.

Εδώ θα σε "ξαναχλευάσω" με περισσότερο δίκιο απο πρίν .

Γιατί εγώ ξέρω οτι σε αυτήν την χώρα μου έχουν επιβάλει απο νήπιο , την αθανασία της ανθρώπινης ύπαρξης , γιαυτό και πρέπει να με βαφτίσουν χωρίς να με ρωτήσουν , για να σώσουν την ψυχή μου.
Και αυτό γίνεται με επιβολή και κοινωνικό ρατσισμό για όποιον πράξει αντίθετα .
Γιαυτό αν θέλεις να μιλάς για επιβολή κάποιας άποψης αυτή δεν γίνεται σίγουρα απο την πλευρά της επιστήμης , αλλά απο αυτούς που "πιστεύουν" στην ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ (Φυσικά πάντα με το αζημίωτο).

quote:
Η Σκέψη εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σήμερα στον πλανήτη κινείται υπεράνω των πολιτικών, θρησκευτικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών, οικονομικών και φυσικά επιστημονικών δογμάτων και θεωριών και κανείς δεν θα τους επιβάλει τον στενό του οραματισμό.

Πληροφοριακά να σου τονίσω οτι η επιστήμη δεν είναι δόγμα .

quote:
Ευχαρίστως θα συνέχιζα να συζητώ μαζί σου αν είχες καλοπροαίρετη συμπεριφορά, αλλά δεν θα το κάνω γιατί έχεις διάθεση για αντιπαράθεση.

Για να υπάρξη συζήτηση πρέπει οταν κάποιος ρωτάει κάτι , ό άλλος να είναι σε θέση να απαντήσει με κατανοητό τρόπο .
Διαφορετικά δεν έχουμε συζήτηση , άλλα σύνθεση μονολόγων .
Εχεις μπερδέψει επίσης την καλοπροαίρετη συμπεριφορά , με το να αποδεχθεί κάποιος αμάσητα τα λεγόμενα της Κυρίας Alice Bailey.
Αυτό όπως καταλαβαίνεις δεν είναι δυνατόν εαν δεν παρουσιάσεις και τα ανάλογα επιχειρήματα .

Τέλος να σου τονίσω οτι δεν έχω καμμία διάθεση για αντιπαράθεση αλλά για συζήτηση , αρκεί να υπάρχουν οι προυποθέσεις που ανέφερα παραπάνω .

Αυτα για την ώρα . Καλή σου μέρα .

maya1Μέλος
10/06/2007, 23:54:31

Αγαπητέ Think Math

Επειδή δεν έχεις ασχοληθεί απ’ ό,τι φαίνεται καθόλου με τον εσωτερισμό, ίσως θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός με τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς. Το να λες κείμενα που στηρίζεται ο εσωτερισμός «άρες μάρες κουκουνάρες» επειδή απλά δεν τα καταλαβαίνεις δεν σε τιμά ιδιαίτερα. Είναι σαν να μας έγραφες για τη θεωρία της σχετικότητας και να σου γράφαμε ότι είναι αρλούμπες αυτά που έγραψε ο Αϊνστάιν κατά τη γνώμη μας. Απλά θα παραδεχόμαστε την άγνοιά μας και θα προσπαθούσαμε να βρούμε ανάλογα βιβλία για να καταλάβουμε τις θεωρίες του. Δεν είναι κακό να παραδέχεται κανείς την άγνοιά του για κάτι.

Ένα μικρό παιδί του νηπιαγωγείου δεν μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα και παραδόσεις στο Πανεπιστήμιο. Φυσικό είναι να του φαίνονται όλα ακαταλαβίστικα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως ό,τι δεν καταλαβαίνει είναι αστεία.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Εσωτερική Φιλοσοφία. Πάρα πολλά χρόνια την μελετούμε και όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον εσωτερισμό, φυσικό είναι να μην μπορούμε να μεταδώσουμε πληροφορίες απλά γρήγορα και εύκολα σε άσχετους, όπως εσύ δεν μπορείς να μεταδόσεις γνώσεις για την πυρηνική φυσική σε μαθητές του νηπιαγωγείου.

Γιατί θέλεις έτοιμη τροφή και έστω και από περιέργεια δεν ανοίγεις να διαβάσεις κάποιο βιβλίο της Alice Bailey. Να δεις τι γράφει. Πρέπει κανείς να είναι ανοικτός στη γνώση.
Θα μπορούσα να σου παραθέσω κείμενα από άλλο Διδάσκαλο της Σοφίας (εκτός απ’ Aυτόν που μετέδωσε την Διδασκαλία στην Alice Bailey) σχετικά με τη γνώση, και για τον χλευασμό αυτών που δεν καταλαβαίνουν και αρνούνται να δεχτούν τίποτε άλλο εκτός αυτών που δέχεται η επιστήμη. Μην ξεχνάς ότι κάθε τόσο οι διάφορες θεωρίες αλλάζουν και επαναπροσδιορίζονται.
Είμαι θετικών επιστημών αλλά ασχολούμαι χρόνια με τον εσωτερισμό.

Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι θέμα συνείδησης για να αποδεχθείς ή όχι τον εσωτερισμό. Αν είναι έτοιμος κάποιος συμβαίνει ένα γεγονός στη ζωή του, «αφορμή» του δίνεται και αν την καταλάβει, έχει καλώς. Αλλιώς υπάρχουν και άλλες ενσαρκώσεις για να ασχοληθεί με τη μεταφυσική.

Xαιρετώ και ευχαριστώ

Η αγνή σκέψη αποτελεί άμεση εγγύηση συνεργασίας.

Think_MathΜέλος
11/06/2007, 05:41:17

Φίλη Maya1 γειά σου.
quote:
Επειδή δεν έχεις ασχοληθεί απ’ ό,τι φαίνεται καθόλου με τον εσωτερισμό, ίσως θα πρέπει να είσαι πιο προσεκτικός με τις εκφράσεις που χρησιμοποιείς. Το να λες κείμενα που στηρίζεται ο εσωτερισμός «άρες μάρες κουκουνάρες» επειδή απλά δεν τα καταλαβαίνεις δεν σε τιμά ιδιαίτερα.

Δυστυχώς διαπιστώνω οτι δεν διάβασες καλά τι έγραψα .
Είπα οτι αυτά που αναφέρει το κείμενο ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ άρες μάρες κουκουνάρες γιατί δεν καταλαβαίνω τίποτα .
Ελπίζω να καταλαβαίνεις την διαφορά του ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ απο το ΕΙΝΑΙ.
Και συνέχισα στο επόμενο μύνημα γράφοντας οτι θα μπορούσα και εγώ να παρουσιάσω 10 εξισώσεις για το τι είναι χρόνος και να τελείωνα .

Ομως αντί αυτού έδωσα δύο παραδείγματα σε κατανοητή γλώσσα για να καταλαβαίνουν όλοι αυτά που λέω .
Μπορεί κάποιος απο σας που ασχολείσται με τον εσωτερισμό να κάνει το ίδιο ??
Μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις που έθεσα ??
Απλά πράγματα .

Οταν θέλεις να σχολιάσεις τα λεγόμενα κάποιου οφείλεις πρώτα να τα διαβάσεις καλά .

quote:
Το ίδιο συμβαίνει και με την Εσωτερική Φιλοσοφία. Πάρα πολλά χρόνια την μελετούμε και όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τον εσωτερισμό, φυσικό είναι να μην μπορούμε να μεταδώσουμε πληροφορίες απλά γρήγορα και εύκολα σε άσχετους, όπως εσύ δεν μπορείς να μεταδόσεις γνώσεις για την πυρηνική φυσική σε μαθητές του νηπιαγωγείου.

Κάνεις λάθος .
Οταν κάποιος γνωρίζει καλά το αντικείμενο στο οποίο αναφέρεται μπορεί να περάσει τις βασικές του έννοιες και σε άσχετους με παραδείγματα που να είναι κατανοητά .

Στην επιστήμη αυτό γίνεται στα σχολικά βιβλία και στα βιβλία εκλαικευμένης επιστήμης απο ταλαντούχους συγγραφείς που μπορούν να αποδώσουν με απλά λόγια δύσκολες έννοιες .
Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στον εσωτερισμό ?
Μπορεί κάποιος με απλά λόγια να μου εξηγήσει τι εννοεί γράφοντας : Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΚΟΣ ΜΙΑΣ ΣΚΕΨΗΣ ?

quote:
Γιατί θέλεις έτοιμη τροφή και έστω και από περιέργεια δεν ανοίγεις να διαβάσεις κάποιο βιβλίο της Alice Bailey. Να δεις τι γράφει. Πρέπει κανείς να είναι ανοικτός στη γνώση.

Εγώ δεν σας έβαλα στην διαδικασία να διαβάσετε βιβλία φυσικής για να καταλάβετε την θέση μου .
Ανέφερα 3 ερωτήσεις και 2 παραδείγματα .
Γιατί εσυ θέλεις να με βάλεις σε τέτοια διαδικασία ??

quote:
Είμαι θετικών επιστημών αλλά ασχολούμαι χρόνια με τον εσωτερισμό.

Ολοι το ίδιο ισχυρίζεστε .
Δεν γίνεται να πατάς ταυτόχρονα σε δύο βάρκες . Ο τρόπος σκέψης ενός θετικού επιστήμονα δεν συμβιβάζεται με τα κείμενα που διάβασα παραπάνω .
Εκτός βέβαια αν θεωρείς θετική επιστήμη και την αστρολογία , οπότε πάω πάσο.

quote:
Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι θέμα συνείδησης για να αποδεχθείς ή όχι τον εσωτερισμό. Αν είναι έτοιμος κάποιος συμβαίνει ένα γεγονός στη ζωή του, «αφορμή» του δίνεται και αν την καταλάβει, έχει καλώς. Αλλιώς υπάρχουν και άλλες ενσαρκώσεις για να ασχοληθεί με τη μεταφυσική.

Τί εννοείς όταν λές "συμβαίνει ένα γεγονός στη ζωή του" και αν το καταλάβει έχει καλώς .
Κάτι σαν θαυμα , ένα μύνημα απο το υπερπέραν τι ακριβώς ?
Επίσης λές : "υπάρχουν και άλλες ενσαρκώσεις για να ασχοληθεί με την μεταφυσική ."
Δηλαδή ο σκοπός της ζωής (των ζωών καλύτερα) του ανθρώπου είναι να ασχοληθεί με την μεταφυσική ??
Να μου επιτρέψεις να αμφιβάλλω .

Αυτα για την ώρα . Καλή σου μέρα .

SkapaneasΝέο Μέλος
20/06/2007, 08:16:29
Χρονος ειναι η αισθηση της συνεχειας. Η αισθηση της αδιαλειπτης παρουσιας μας με καποιο συγκεκριμενο τροπο. Εαν δεν εχουμε "συνεχεια" δεν υπαρχει και χρονος, εσωτερικα ή εξωτερικα.
Κατα συνεπεια ο χρονος ειναι μια παραμετρος της συνειδησης μας, δια της οποιας "εισερχεται" η εμπειρια.
Εαν θεωρησουμε την κινηση του ηλεκτρονιου απο τροχια σε τροχια, η οποια γινεται αλματικα ή ασυνεχως, δηλαδη χωρις να περναει το ηλεκτρονιο απο τον ενδιαμεσο ή "μεσοτροχιακο" χωρο, η εννοια χρονος αλματος δεν υφισταται, εφ' οσον τουτο ( το ηλεκτρονιο ) εξαφανιζεται απο τη μια τροχια και εμφανιζεται ακαριαια στην αλλη. Δηλαδη χρονος κινησης μηδεν. Οποτε η μη συνεχεια συνεπαγεται τη μη διαρκεια!
Στη διαρκεια του υπνου στον οποιο δεν εχουμε αισθηση της συνεχειας, δεν εχουμε αισθηση της εισοδου πραγματικης εμπειριας, δεν υπαρχει και χρονος.
Υπαρχει καποιος που κοιμαται φυσιολογικα και γνωριζει οτι το ρολοϊ "τρεχει";

Σκαπανεας

Στο Τρισδιαστατο Σταυροδρομι Του Συμπαντος, Συναντιωνται οι Τυχες Του Κοσμου

Ο ΛΟΓΟΣ Ειναι Που Γεφυρωνει Τα Χασματα

Χ0^Χ0 = ... = 0*0*0
Το Ατομο Εξανθρωπιζεται ( Χ0^Χ0 ),
Αφουγκραζομενο Οραματικα
Τη Διδασκαλια ( 0*0*0 ) Των Δασκαλων Του

DiogenisMΝέο Μέλος
22/06/2007, 14:49:19
Χρόνος = κίνηση.
ΑΝ δεν υπάρχει κίνηση, δεν υπάρχει χρόνος.
Δεν το λέω εγώ, κάποιος Αρχαίος το είπε, δεν θυμάμαι ποιος...

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΑΣΑΣ

Odysseus_nemoΜέλος
02/07/2007, 04:05:58
Ο χρόνος έχει πράγματι μέσα του την κίνηση, ροή. Ωστόσο το βασικό του στοιχείο είναι (εν)αλλάγή, περιοδική ή μη, μόνιμη ή προσωρινή, τυχαία ή σκόπιμη.

Κάτι που παραμένει αναλλοίωτο, ίδιο το ονομάζουμε αθάνατο, αιώνιο, άχρονο. Αυτό γιατί δεν υπόκεινται σε καμία αλλαγή. Παραμένει ως έχει.

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo

theosoficusΜέλος
10/07/2007, 10:41:04
KΛΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.
ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ.
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ,ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΥ.
ΟΠΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ.
16/03/2008, 12:59:34
Αγαπητοί φίλοι

Τι είναι ο Χρόνος;
Ένα από τα πιό υπέροχα θέματα, με φιλοσοφικές, μεταφυσικές, επιστημονικές προεκτάσεις.

Θα δώσω πρώτα έναν πρόχειρο ορισμό :

Σαν χ ρ ό ν ο μπορούμε να ορίσουμε το μέγεθος που μας καθορίζει την αλληλουχία των γεγονότων . Παρόλο ότι ο ορισμός είναι διαβλητός, αφού περιέχει την έννοια του γεγονότος .

Ας βιώσουμε, τώρα, την αέναη ροή του χρόνου μέσα από το
« Τραγούδι του αγγειοπλάστη » του Henry Wandsworth Longfellow (αν και σε πολλούς μπορεί να είναι γνωστό):

« Το τραγούδι του αγγειοπλάστη »

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου! Γύρω – γύρω να γυρίζεις ,
δίχως μια στροφή να χάνεις , δίχως ήχο ν’αναδίνεις ,
έτσι όπως γυρνά κι’η γη μας μέσα στ’άπειρο ριγμένη .
Τούτος ο πηλός ο φρέσκος μ’άμμο κι’άσβεστο φτιαγμένος
του χεριού μου την ορμήνια ακολουθά υποταγμένος ,
κάποιος βλέπεις οδηγάει , κάποιος είν’ο οδηγημένος ,
μόνο που κι’αυτοί όπως όλοι είν’από πηλό πλασμένοι .

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου ! Ίδιο τίποτε μη μείνει
μα το κάθε τι ν’αλλάξει , νιο , παράξενο να γίνει
Τίποτε απ’ότι υπάρχει δεν μπορεί να σταματήσει ,
το φεγγάρι θα φουσκώσει , το φεγγάρι θα μικρύνει ,
η ομίχλη και το νέφος δίνουν της βροχής την κρήνη
κι’η βροχή νέφος κι’ομίχλη γρήγορα θα ξαναγίνει
και στου σήμερα τη θέση ταχειά τ’αύριο θα καθίσει .

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου ! Η ζωή μας είναι λίγη ,
ό,τι τώρα είναι μπουμπούκι φύλλο γρήγορα θα γίνει ,
ό,τι τώρα είναι φύλλο , γρήγορα θε να σαπίσει .
Άνεμος φυσά απ’τη δύση κι’από την ανατολή φυσάει ,
το πουλί μέσ’στη φωλιά του τα γαλάζι’αυγά κλωσσάει ,
που ταχειά θάχουνε ράμφος και καρδιά που θα χτυπάει
και καθένα θα πετάξει και μακριά θα φτερουγίσει .

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου ! Τούτο το σταμνί από χώμα
μι’αγγιξιά μπορεί να φτιάσει , μι’αγγιξιά να κάνει λυώμα ,
τότε το σταμνί θα γείρει και θα πεί στον αγγειοπλάστη :
Σαν τον άνθρωπο που κρίνει ότι τον ξέρει
Μα τι κάνεις , άνθρωπέ μου , δεν δουλεύει σου το χέρι ;
ένα κόσμο καμωμένο έτσι που δεν έχει ταίρι
από το Δημιουργό μας , το σοφώτατό μας Πλάστη .

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου ! Τάχ’ η φύση έτσι έχει σχεδιάσει ,
το παιδί να μεγαλώσει κι’άντρας πια να ωριμάσει
και ο άντρας να γεράσει , να ζαρώσει και ν’ασπρίσει .
Η γερή καρδιά της νιότης όλο αγάλλεται και ψάλλει
κι’έχει χαρωπούς τους χτύπους και φτερά στα πόδια βάζει ,
μα στα γερατιά του γρύλλου το τερέτισμα θα πάλλει
φέρνοντας όσα τη μέρα ο καθείς έχει θερίσει .

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου ! Όλ’οι ανθρώποι μαζεμένοι ,
ό,τι γλώσσα κι’αν μιλούνε , όπου ο καθείς κι’αν μένει ,
ή Καυκάσιοι ή Κόπτες ή Μαλαίσιοι ή άλλοι ,
όλοι όσοι τη μεγάλη τούτη γη την κατοικούνε ,
όσο κι’αν καθείς αξίζει , σ’όποιο τίτλο κι’αν ακούνε ,
είν’από το ίδιο αίμα όπου και να γεννηθούνε
κι’από τον πηλό τον ίδιο είναι καμωμένοι πάλι .

Γύρνα , γύριζε , τροχέ μου ! Ό,τι την αυγή έχει αρχίσει ,
πριν να πέσει το σκοτάδι πρέπει σίγουρα να κλείσει .
Αύριο μια άλλη μέρα την αυγή θα ξεπροβάλει ,
αύριο του φούρνου η φλόγα η καυτή που αντιφεγγίζει
την καρδιά βαθειά θα ψάχνει και το σώμα θα φλογίζει
και με δόξα η καταισχύνη το καθένα θα σφραγίζει
από τούτα ’δω τ’αγγεία , με πηλό φτιαγμένα πάλι .

Στάσου , στάσου , ω τροχέ μου ! Πριν το νοιώσουμε ακόμα
θα βρεθεί στη δύση ο ήλιος , βράδυ θα γενεί το γιόμα ,
πριν καλά το καταλάβεις , χτές το σήμερα θα γίνει
κι’ο καθένας θα πετάει πίσω του καθώς βαδίζει
όλα τα σπασμέν’ αγγεία που ο χρόνος του χαρίζει ,
που τα λυώνει και τ’αλέθει και σε σκόνη τα γυρίζει
κι’ως τα πόδια τα πατούνε μοναχά πηλός θα μείνει .

Henry Wandsworth Longfellow

Γιατί παρέθεσα τα προηγούμενα;
Ίσως γιατί αισθάνθηκα τον φουκαρά τον Χρόνο παραμελημένο, και σκέφθηκα ότι μπορεί να δοθεί ένα έναυσμα μ'αυτό τον τρόπο για να ασχοληθείτε ξανά μ'αυτόν.

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.

30/04/2008, 11:03:15
Φίλοι μου

Ας ξαναπροσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε αυτό το υπέροχο θέμα .

Το στοιχείο του χρόνου όμως, δεν είναι άσχετο με το στοιχείο του χώρου. Έννοιες καθοριστικές μα και αλληλένδετες, ίσως και αξεχώριστες, αν τις δούμε κάτω από το πρίσμα της σύγχρονης Φυσικής.

Θα αναφερθώ, πρώτα, στο θέμα "Χώρος - Χρόνος" σε σχέση με την έννοια του απείρου, που εκφράζει τις ακραίες τιμές και θέσεις που παίρνουν τα δύο αυτά φυσικά μεγέθη. Η εισαγωγή μου ας εκφρασθεί μέσα από τη Θεογονία του Ησιόδου:

"Πρώτα απ’όλα λοιπόν ήταν το Χάος και έπειτα η Γή
με την πλατιά αγκάλη, τόπος για τους ασφαλισμέ–
νους στον αιώνα, τους αθανάτους που διαφεντεύουν
τις χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου και τα
Τάρταρα τα σκοτεινά, στα βάθη της Γής με τους
φαρδείς δρόμους. Και ο Έρως, ο ωραιότερος από
τους αθάνατους θεούς, αυτός που λύνει τα γόνατα
των θεών όλων και των ανθρώπων και δαμάζει μέσα
στα στήθη καρδιά και φρόνηση. Από το Χάος
γεννήθηκαν το Έρεβος και η μαύρη Νύχτα. Από τη
Νύχτα γεννήθηκαν ο Αιθέρας και η Μέρα. Τους
γέννησε από το Έρεβος σμίγοντας ερωτικά μαζί του".

Και ήδη έχω αρχίσει, στο προηγούμενό μου μήνυμα, από τον ορισμό της έννοιας του χρόνου. Θα προχωρήσω τώρα και στον ορισμό του χώρου. Αν και στην καθημερινή μας ζωή διαρκώς συναντάμε τις έννοιες αυτές, δεν είναι και τόσο απλό να τις ορίσουμε με τρόπο αυτάρκη και ανεξάρτητο.

Παρ’όλα αυτά ως χ ώ ρ ο θα ορίσω την έννοια που καθορίζει τη σχετική θέση των υλικών σωμάτων. Και αυτός ο ορισμός, όπως και ο προηγούμενος του χρόνου, είναι ασφαλώς διαβλητός, επειδή και αυτός περιέχει την έννοια του σώματος.

Ας δεχθούμε όμως για την ώρα αυτούς τους ορισμούς και ας αναζητήσουμε την ανάγκη που μας έδωσε τα κίνητρα να ασχοληθούμε με αυτές τις έννοιες.

Την πιο ικανοποιητική απάντηση, μας δίνει η επικρατέστερη θεωρία για τη δημιουργία του Σύμπαντος.

Κατά τη θεωρία αυτή, αρχικά υπήρχε μια μέγιστη ενεργειακή συγκέντρωση που στη συνέχεια διασκορπίστηκε μετά από μιά μεγάλη έκρηξη, το λεγόμενο Big – Bang.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκέντρωση της ενέργειας ήταν αυξημένη τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητά της.
Η τελευταία ήταν τέτοια ώστε το φωτόνιο να θεωρείται υποβιβασμένη ενεργειακή μορφή !!!

Αυτή λοιπόν είναι η αρχή του Σύμπαντος και μαζί, του χρόνου.

Ο χρόνος δεν έχει νόημα χωρίς το γεγονός και ως πρώτο γεγονός εμφανίζεται η πρώτη στιγμή ύπαρξης του Σύμπαντος.
Στη συνέχεια έχουμε την εξέλιξη του χώρου.

Φιλικά

Κηφεύς

02/05/2008, 14:36:28
Αγαπητοί φίλοι

Η ενέργεια, μέσα από τις διαδοχικές υποβαθμίσείς της μετέπεσε στην ύλη δημιουργώντας σώματα.

Τα σώματα αυτά υπάρχουν σε διακεκριμένες θέσεις το ένα ως προς το άλλο μέσα στο χώρο.

Έτσι η ενέργεια “υπέστη φθορά” και παρήγαγε την ύλη κι’ο άνθρωπος καθώς στέκεται ανάμεσα στα δύο, ενώ κατευθύνεται προς τη φθορά και το θάνατο, πασκίζει να κατακτήσει την τάξη, την ποιοτικά αναβαθμισμένη ενέργεια, την αθανασία.

Σ’αυτό εδώ το σημείο εισάγεται η έννοια του απείρου. Τα σώματα που κατά καιρούς δημιουργούνται ή χάνονται αποτελούν το Σύμπαν.

Ο χώρος που καταλαμβάνει το Σύμπαν στην ολότητά του είναι πεπερασμένος, ενώ ο χώρος αυτός καθ’αυτός είναι άπειρος.

Ας προσεχθεί η διαφορά στο λογοπαίγνιο αυτής της έκφρασης.

Έχει αποδειχθεί ότι το Σύμπαν διαρκώς διαστέλλεται, γεγονός που μας δείχνει ότι το Σύμπαν καταλαμβάνει συνεχώς νέο χώρο ο οποίος δεν μπορεί να αντλείται από το πουθενά. Έτσι, ενώ κάθε στιγμή ο χώρος που περιγράφει το Σύμπαν είναι καθορισμένος, υπάρχει χώρος έξω απ’αυτόν που είναι ελεύθερος.

Πραγματικά, πόσο δέος διακατέχει τον καθένα μας καθώς συγκρίνει το μέγεθος του εαυτού του με τα όρια του ανεξερεύνητου της άλλης άκρης του Σύμπαντος, εκεί που οι εικασίες λένε διάφορα, από την ύπαρξη της αντιύλης και του αντικατοπτρικού κόσμου μας καμωμένου απ’αυτήν, μέχρι τη λιγότερο συγκλονιστική άποψη της ύπαρξης πλανητών και πολιτισμών αναλόγων με αυτούς της Γής.

Και λέμε ότι όλα αυτά περικλείονται στην έννοια του απείρου και υποτασσόμαστε ονομάζοντας το Θεό που μας δημιούργησε,
Α Π Ε Ι Ρ Ο Ο Ν .

Άραγε θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς;

Θα γινόταν, ενώ δεχόμαστε ότι το άπειρο υπάρχει σπάζοντας τα όρια του Σύμπαντος, το ΟΝ που δημιούργησε όλα αυτά να είναι πεπερασμένο; Ασφαλώς όχι !

Έτσι λοιπόν, μέχρις εδώ έχουμε τη Δημιουργία των όσων μπορούμε να διακρίνουμε, των πάντων.

Φιλικά

Κηφεύς