- Απόδοση της "αγ. γραφής" στα σύγχρονα Ελληνικά. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Δε θα το αντέξει, πίστεψε με, είναι η καλύτερη τιμωρία...
Γιατί πιστεύεις ότι ο τρεχα.... πρέπει να τιμωρηθεί;;;
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
Σε αυτό που έγραφες, ας το αποφορτίσουμε από την έννοια τη θρησκευτική για μια στιγμή ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα και μετά κάνουμε τη μεταφορά στη θρησκεία.
Ας πάρουμε ας πούμε τα έργα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Πολύ σπουδαίοι συγγραφείς: Ντοστογιέφσκυ, Ουγκό(ο αγαπημένος μου) και άλλοι πολλοί. Σίγουρα στο πρωτότυπο η δύναμη του λόγου είναι μεγαλύτερη. Ειδικά δε αν είναι ποίημα και έμμετρος λόγος χάνει πάρα πολύ από μία μετάφραση. Επίσης για να καταλάβεις το πρωτότυπο χρειάζεσαι εκτός από γνώση της γλώσσας και ένα πλήθος σχολίων που να σε συνδέουν με την εποχή. Γιατί πολλά πράγματα που λέγονται για το Παρίσι πχ του 1800 δεν τα ξέρουν ούτε οι σημερινοί Γάλλοι... Αλλά όλα αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι με πολύ κόπο μπορεί να υπάρξει μια καλή μετάφραση αυτών των έργων την οποία να απολαμβάνουμε όσοι δεν προλαβαίνουμε να μάθουμε 7-8 γλώσσες να βρίσκονται...
Μια συμβιβαστική (και απόλυτα δίκαιη )λύση θα ήταν παράθεση του πρωτότυπου κειμένου με πλήθος σχολίων που να εξηγούν τα πράγματα όπως και επεξήγηση των λέξεων που σήμερα δεν έχουν ανταπόκριση στη νέα ελληνική. Πχ από τη φράση που έδωσες θα μπορούσε να βάλει την επεξήγηση της λέξης δοκείτε και να αφήσει τον άνθρωπο να καταλάβει μόνος του ό,τι απομένει...
Δε λες κάτι διαφορετικό.
quote:
Μια συμβιβαστική (και απόλυτα δίκαιη )λύση θα ήταν παράθεση του πρωτότυπου κειμένου με πλήθος σχολίων που να εξηγούν τα πράγματα
Κι αυτό σωστό, με την προϋπόθεση της αγαθής πρόθεσης, πάντα...
quote:
Πχ από τη φράση που έδωσες θα μπορούσε να βάλει την επεξήγηση της λέξης δοκείτε και να αφήσει τον άνθρωπο να καταλάβει μόνος του ό,τι απομένει...
Το πρόβλημα δεν είναι στη λέξη "δοκείτε" αλλά στα δύο "και"...
Όσον αφορά όμως σε κείμενα που διαμορφώνουν ήθη και τρόπο ζωής, όπως αυτά μιας θρησκείας, το πράγμα θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ΑΝ ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ και δεν έχουν στόχο την παραπλάνηση.
Τις συνθήκες της εποχής τις περιγράφει ο λεπτομερέστατος Ιώσηπος, οπότε μπορεί κάποιος να κάνει τους... συνδυασμούς του και να βγάλει τα συμπεράσματά του.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Απο που ρε φιλαράκι, σου βγαινει τόσος εγωισμός, και νομίζεις ότι μπορείς να τον φορτώσεις σε μένα;
Ακόμη θυμάσαι τις αρχικές πλάκες, με το εργοστάσιο του μπαμπά σου;...
Φίλε μου Γιάπετ,"στην πυρά, στην πυρά"φωνάζουν κι αποκάλύπτουν,οι ..δημοκράτες....Εγώ, τι να πω, ο καθένας δειχνει την...ομορφιά που κρύβει μέσα του, με έργα, λόγια, κείμενα και τις προθέσεις του....Ανωριμότητες, βέβαια, αλλά τι να κάνουμε;
Παιδιά....
Αγαπητέ μου γιάπετ, ένα βιβλίο,γράφεται, αρχικά και μετά επανατυπώνεται,στο πρωτότυπο, απο κει κι έπειτα, η μετάφραση κι η απόδοση, χάνει....Αν η Αγία Γραφή, με πάνω απο 45 συγγραφείς, πέτυχε, να ειναι όλοι συννενοημενοι, να περνάνε του κάθε Τρεμπέλα την μετάφραση, μάλλον κατάλαβες λάθος...
Μιλάω για το αρχικό κείμενο, απο τους 70΄, που έχω και διαβάζω....Μεταφράσεις, έχω μια παλιά του πατέρα μου, σε καθαρεύουσα, που απέχει απο το πρωτότυπο...
Γι αυτό και λέω, ότι δεν μου αρέσουν οι μεταφράσεις, γιατι χάνεται το νόημα...
Άρα, συμφωνείς, ότι το πρωτότυπο, ειναι καλύτερο απο τις μεταφράσεις....
Η Καινή Διαθήκη, π.χ. ειναι δειγμα πρωτότυπου κειμένου..
Ούτως ή άλλως, η Παλαιά είναι ιστορια ενώ η Καινή διδασκαλία ζωής...
Το πρωτότυπο,συγκρίνεται ποτέ με το μεταφασθέν, όταν έχουμε να κάνουμε με θέσεις,απόψεις, ιδέες και αξίες;
Η μετάφραση του καθενός, λόγω του δικου του τύπου,είναι είναι απόδοση, στην δική του γλώσσα....Δεν είναι για όλους, που έχουν άλλα δεδομένα και θέσεις...
quote:
IndustrialAngel
Μια συμβιβαστική (και απόλυτα δίκαιη )λύση θα ήταν παράθεση του πρωτότυπου κειμένου με πλήθος σχολίων που να εξηγούν τα πράγματα όπως και επεξήγηση των λέξεων που σήμερα δεν έχουν ανταπόκριση στη νέα ελληνική.
Εδώ είναι που γίνεται το έλα να δης με τα λαμόγια , τους επαγγελματίες χριστιανοπατέρες , φίλε IndustrialAngel .
Για παράδειγμα πέρυσι γινότανε χαμός στο forum με ορισμένους χριστιανομαϊντανούς , που επέμεναν ότι όταν ο Παύλος γράφει στις επιστολές του :
Προς Εφεσίους Ε’
22 Αἱ γυναῖκες τοῖς ἰδίοις ἀνδράσιν ὑποτάσσεσθε ὡς τῷ Κυρίῳ, 23 ὅτι ὁ ἀνήρ ἐστι κεφαλὴ τῆς γυναικός, ὡς καὶ ὁ Χριστὸς κεφαλὴ τῆς ἐκκλησίας......
Προς Κολοσσαείς Γ’
18 Αἱ γυναῖκες ὑποτάσσεσθε τοῖς ἀνδράσιν, ὡς ἀνῆκεν ἐν Κυρίῳ.
Προς Τιμόθεον A΄ Β’
1 Γυνὴ ἐν ἡσυχίᾳ μανθανέτω ἐν πάσῃ ὑποταγῇ· 12 γυναικὶ δὲ διδάσκειν οὐκ ἐπιτρέπω, οὐδὲ αὐθεντεῖν ἀνδρός, ἀλλ' εἶναι ἐν ἡσυχίᾳ.
όπου έγραφε ότι οι γυναίκες πρέπει να υποτάσσονται στους άνδρες τους , αυτοί ερμήνευαν ότι το υποτάσσονται σημαίνει σέβονται . Αλλά το εξωφρενικότερο είναι με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά οι οποίοι επειδή στα αρχαία ελληνικά η λέξη σταυρός = πάσσαλος και σταύρωση = περίφραξη με πασσάλους , επέμεναν ότι στα Ευαγγέλια που γράφουν σταύρωση , εννοούν ότι ο Χριστός καρφώθηκε επάνω σε σανίδα . Πάλι καλά που δεν είπαν ότι τον Χριστό τον περίφραξαν με πασσάλους .
Γι’ αυτό λέω φίλε μου κι εγώ σαν άλλος Πάριος «Ας το να πάη , άστο . Ας το πονάει , ας το» γιατί ο καθένας θα γράφη το κοντό του και το μακρύ του .
*
quote:
IndustrialAngel
ΔΕΝ είναι πρωτότυπο η μετάφραση των Ο'. Πρωτότυπο με την αυστηρή έννοια είναι μόνο στα αρχαία εβραϊκά (για την ΠΔ μιλάω)
Ούτε και αυτή είναι πλέον πρωτότυπη φίλε μου , γιατί μετά την επιβολή και επικράτηση του χριστιανισμού , οι μεν «πατέρες της εκκλησίας» άρχισαν τις παραχαράξεις στην αρχική μετάφραση των Ο’ και ιδιαίτερα στις προφητείες προκειμένου να αποδείξουν ότι ο Χριστός ήταν ο αναμενόμενος «Μεσσίας» των προφητών , και από την άλλη οι Ραβίνοι έκαναν το αντίθετο στα δικά τους κείμενα , με αποτέλεσμα όσες προσπάθειες και αν έκαναν οι ερευνητές για να επανασυνθέσουν το αρχικό κείμενο , να στεφθούν με αποτυχία . Η μόνη ελπίδα να μάθουμε τι ακριβώς έγραφε το πρωτότυπο , είναι να βρεθή σε ανασκαφές κάποιο χαμένο αντίγραφο .
*
Ξέχνα όσα έχουμε πει έως τώρα και πες μου.
Αν κάποιος θέλει να μάθει για τους αρχαίους Έλληνες και δεν γνωρίζει την αρχαία, τι θα διαβάσει;;;
Είναι σωστό, για σένα, να προτιμήσει να μην ασχοληθεί καθόλου;;;
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ