ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Βιβλικές Αμφισβητήσεις (Νο 1) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Βιβλικές Αμφισβητήσεις (Νο 1) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
21/10/2013, 21:51:43
quote:

quote:
Χρίστος Έλ
Σέσοστρι αν οι ιερείς του Μεσαιώνα όντως μπλοκάρανε την έρευνα του φυσικού κόσμου και την ανάπτυξη των επιστημών, τότε πρέπει να τους ευγνωμονούμε γιατί επιβραδύνανε την καταστροφή του ανθρώπινου γένους.

LOL!!!

Φίλε Χρίστο ίσως θα πρέπη πρώτα να αναρωτηθής πόσοι, ακόμα και φανατικοί χριστιανοί, συμφωνούν με τις απόψεις σου, και θεωρούν υψίστη ευτυχία το πισωγύρισμα του πολιτισμού μας στα σκοτεινά χρόνια της δεισιδαιμονίας του Μεσαίωνα. Ή μήπως η λίθινη εποχή είναι ακόμα καλλίτερη;

*

Edited by - Sesostris on 21/10/2013 20:25:41

Εύκολο να το λες, αλλά τουλάχιστον ατομική βόμβα απέκτησε πρώτη χώρα όπου οι πολίτες έστω και λίγο, έστω και για τα μάτια, μετράνε. Φαντάσου να είχε ατομικές βόμβες κανένας Ερρίκος της Αγγλίας ή η Ιερά Συμμαχία κανένας από τους αμέτρητους ηγεμονίσκους και αυτοκράτορες πριν 800 χρόνια

21/10/2013, 23:04:49
Φίλοι Χρίστο και panpam δείτε εδώ πως μπορείτε κι εσείς να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα!

*

22/10/2013, 06:57:30
quote:

Φίλοι Χρίστο και panpam δείτε εδώ πως μπορείτε κι εσείς να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα!

*

Ενδιαφέρον. Και εγώ σκέφτομαι να ζήσω στην φύση σε καμμιά σπηλιά στο βουνό και να βρω την ησυχία μου(όπως οι χίπιδες).

"υψίστη ευτυχία το πισωγύρισμα του πολιτισμού μας στα σκοτεινά χρόνια της δεισιδαιμονίας του Μεσαίωνα. Ή μήπως η λίθινη εποχή είναι ακόμα καλλίτερη"

Δεν ξέρω αν μπορώ να τις θεωρήσω καλύτερες. Ίσως τότε να κινδύνευε περισσότερο η ζωή μας(ΑΛΛΑ αυτό δεν είναι απόλυτο). Εγώ σύγκρινα τις εποχές με βάση τις συνολικές επιπτώσεις της γνώσης και της τεχνολογίας. Τουλάχιστον, τότε έτρωγες αληθινές τροφές και όχι ραντισμένες με ένα σωρό χημικά. Δεν σε βαρούσαν ένα σωρό ακτινοβολίες από χιλιάδες ηλεκτρικές συσκευές. Ο άνθρωπος δεν είχε καταντήσει την φύση στο σημερινό χάλι(καταστροφή οικοσυστημάτων, ρύποι, αφανισμός ζώων). Δεν ανέπνεες ένα σωρό καυσαέρια από χιλιάδες εργοστάσια, οι μεγαλουπόλεις δεν είχαν τον σημερινό θόρυβο και κομφούζιο. Ακόμη και οι συγκοινωνίες οι οποίες είχαν δώσει την υπόσχεση ταχύτατης μεταφοράς, καταντούν την μετακίνηση βάσανο μια και έχουν πολλαπλασιαστεί τα μέσα μεταφοράς. Ενώ οι άνθρωποι έχουν αποξενωθεί μιλώντας με κινητά κτλ

Ζούμε τώρα στην {ύψιστη} ευτυχία; Η τεχνολογία θα συνεχίσει να καλυτερεύει ή να χειροτερεύει την ζωή μας; Αν για ένα καλό δέκα κακά, τότε για πια βελτίωση μπορούμε να μιλάμε αφού θα είναι εφήμερη και παροδική; Οι άνθρωποι μιλάνε για καλύτερες τεχνολογίες, που αντικαθιστούν παλαιότερες και οι οποίες τάχα δεν μολύνουν το περιβάλλον, αλλά αυτό είναι ψέμα γιατί εκείνο που δεν μολύνει τον γύρω κόσμο σου μολύνει εσένα. Δεν υπάρχει κατασκευή που έχει μόνο θετικές επιπτώσεις.

Γιατί λένε "κάθε πέρυσι και καλύτερα";

Οπισθοδρομικός

22/10/2013, 10:08:08
quote:

...

Κάποια λάθος ιδέα έχεις για το ποια μπορεί να είναι τα όνειρα των άλλων.

Δεν χρειάζεται να χωθείς στις τρύπες.

22/10/2013, 11:53:21
quote:

Φίλε Χρίστο ίσως θα πρέπη πρώτα να αναρωτηθής πόσοι, ακόμα και φανατικοί χριστιανοί, συμφωνούν με τις απόψεις σου

*

Edited by - Sesostris on 21/10/2013 20:25:41

Ξέχασα να σου απαντήσω και σε αυτό. Έχεις δίκιο πως πολλοί χριστιανοί (ιδιαίτερα επαγγελματίες απολογητές, ιερείς κτλ) μπορεί να θεωρήσουν τις απόψεις μου ως ζημιογόνες για τον Χριστιανισμό. Αλλά θεωρώ πως είναι ζημιογόνες μόνο για την εξουσία και το κύρος τους. Έχουν μια τάση να μην φανούν ντεμοντέ και να προσπαθήσουν να πάνε με τα νερά του συστήματος και της κοινής άποψης. Να βρουν ένα τρόπο να συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, και να ανανεώσουν τον Χριστιανισμό στην νέα εποχή κάνοντας αναθεωρήσεις.

Είναι πασιφανές πως βάζουν πρώτα την άποψη της επιστημονικής κοινότητας(δηλαδή της πλειοψηφίας των επιστημόνων) και έπειτα την Γραφή, οπότε δεν θέλει και πολύ να καταλάβεις ποιος είναι ο σκοπός τους.

Δεν με ενδιαφέρουν τα εξουσιαστικά τους συμφέροντα.

22/10/2013, 12:08:49
Και να ξεκαθαρίσω Σέσοστρι το εξής. Πιστεύω πως η Γραφή δεν είναι ένα βιβλίο ανθρώπινης φιλοσοφίας πάνω σε θέματα θεολογίας, ανθρωπολογίας, κοσμολογίας, κοινωνιολογίας, πολιτικής. Δεν περιέχει φιλοσοφικά δόγματα πάνω σε αυτά τα θέματα.

Η Βίβλος είναι ένα βιβλίο αποκάλυψης για την μοίρα του ανθρώπου και του κόσμου, κυρίως του σκοπού του Θεού για την αποκατάσταση της κτίσης και της σχέσης Θεού - ανθρώπου.

Οπότε εγώ αν φιλοσοφώ πάνω σε ένα θέμα που δεν σχετίζεται με τον σκοπό του Θεού, δεν ισχυρίζομαι πως το διδάσκει η Βίβλος. Αλλά παρατηρώ πως κάποιοι Χριστιανοί νιώθουν μεγάλη αγωνία μπροστά στον αθεϊσμό της επιστήμης, έτσι ώστε πέφτουν στο σφάλμα να εχθρεύονται κάποιες απόψεις ως επίκινδυνες για τον Χριστιανισμό(για την καρέκλα τους).

Ας πούμε εγώ πιστεύω στον Γεωκεντρισμό. Οι ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας όμως υποστηρίξανε με μένος τον Γεωκεντρισμό ως δόγμα της Βίβλου, το οποίο σε καμμιά περίπτωση δεν είναι. Σήμερα, που ο άνθρωπος έχει φθάσει στα άστρα και έχει τάχα κατανοήσει ξεκάθαρα τί γίνεται, υποστηρίζουν με μανία τον Ηλιοκεντρισμό. Είναι φανερό πως οι άνθρωποι της εξουσίας δεν είναι σταθεροί, αλλά συμβιβάζονται με την κοινή γνώμη για να έχουν ψήφους.

ΥΓ Και βγήκε τώρα ένας ηλίθιος και η παρέα του να βγάλει βιβλίο με τίτλο "Η {Καθολική} Εκκλησία είχε δίκιο, ο Γαλιλαίος είχε άδικο". Γιατί τον λέω ηλίθιο; Πρώτον γιατί το έδειξε η υπεροπτική συμπεριφορά του, δεύτερο γιατί αντί να αναπτύξει την θεωρία του μοναχά, υποστήριξει και την εξουσία του Καθολικού Ιερατείου. Από βλακεία, από συμφέρον προς κάποια "αίρεση" Καθολική; Ποιος ξέρει.

22/10/2013, 21:40:23
quote:
Χρίστος Έλ
Δεν ξέρω αν μπορώ να τις θεωρήσω καλύτερες. Ίσως τότε να κινδύνευε περισσότερο η ζωή μας(ΑΛΛΑ αυτό δεν είναι απόλυτο). Εγώ σύγκρινα τις εποχές με βάση τις συνολικές επιπτώσεις της γνώσης και της τεχνολογίας. Τουλάχιστον, τότε έτρωγες αληθινές τροφές και όχι ραντισμένες με ένα σωρό χημικά. Δεν σε βαρούσαν ένα σωρό ακτινοβολίες από χιλιάδες ηλεκτρικές συσκευές. Ο άνθρωπος δεν είχε καταντήσει την φύση στο σημερινό χάλι(καταστροφή οικοσυστημάτων, ρύποι, αφανισμός ζώων). Δεν ανέπνεες ένα σωρό καυσαέρια από χιλιάδες εργοστάσια, οι μεγαλουπόλεις δεν είχαν τον σημερινό θόρυβο και κομφούζιο. Ακόμη και οι συγκοινωνίες οι οποίες είχαν δώσει την υπόσχεση ταχύτατης μεταφοράς, καταντούν την μετακίνηση βάσανο μια και έχουν πολλαπλασιαστεί τα μέσα μεταφοράς. Ενώ οι άνθρωποι έχουν αποξενωθεί μιλώντας με κινητά κτλ

Φίλε Χρίστο εσύ όπως και κάποιοι άλλοι, μπορεί να έχεις στο μυαλό σου πλάσει μια ιδανική εικόνα του Μεσαίωνα, δίχως τα φώτα του πολιτισμού μας, την βιομηχανοποίηση των τροφίμων κλπ, η ακόμα, την πανίσχυρη εκκλησία της εποχής, που αν ζούσαμε τότε, όλους εμάς τους αντιρρησίες θα μας είχε κάνει "Ντονέρ κεμπάπ" σε κάποια πλατεία, θα σε είχε απαλλάξει άπαξ και δια παντός από την ενοχλητική παρουσία μας, και δεν θα είχες λόγο να στενοχωριέσαι με την κριτική που ασκούμε στη θρησκεία σου. Όμως φίλε μου δεν ήταν και τόσο ιδανικά τα πράγματα.
Η πείνα επανερχόταν περιοδικά σε όλη τη διάρκεια του 14ου αιώνα. Ακόμα και στις καλές χρονιές, οι περισσότεροι άνθρωποι δύσκολα κατάφερναν να χορτάσουν. Η δυσκολία της επιβίωσης φαίνεται στο μέσο όρο ζωής για έναν απλό άνθρωπο τα 30 χρόνια. Σύμφωνα με τα αρχεία της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, ο μέσος όρος ζωής των πιο καλοζωισμένων ανθρώπων έφτανε τα 35,28 χρόνια. Την περίοδο της Μεγάλης Πείνας ο μέσος όρος αυτός έπεσε στα 29,84 ενώ λίγα χρόνια αργότερα, την περίοδο του Μαύρου Θανάτου έφτασε τα 17,33.
Ποιο ολοκληρωμένη εικόνα όμως μπορείς να έχεις διαβάζοντας την εργασία της Ευτυχίας Παπαδοπούλου "ΠΕΡΊ ΤΗΣ ΗΛΙΚΊΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΉΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΑ ΤΟΥ ΕΝΔΈΚΑΤΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΈΚΑΤΟΥ ΑΙΏΝΑ", που μπορείς να την κατεβάσης εδώ σε pdf.

*

23/10/2013, 06:27:36
quote:

quote:
Χρίστος Έλ

Φίλε Χρίστο εσύ όπως και κάποιοι άλλοι, μπορεί να έχεις στο μυαλό σου πλάσει μια ιδανική εικόνα του Μεσαίωνα, δίχως τα φώτα του πολιτισμού μας, την βιομηχανοποίηση των τροφίμων κλπ, η ακόμα, την πανίσχυρη εκκλησία της εποχής, που αν ζούσαμε τότε, όλους εμάς τους αντιρρησίες θα μας είχε κάνει "Ντονέρ κεμπάπ" σε κάποια πλατεία, θα σε είχε απαλλάξει άπαξ και δια παντός από την ενοχλητική παρουσία μας, και δεν θα είχες λόγο να στενοχωριέσαι με την κριτική που ασκούμε στη θρησκεία σου. Όμως φίλε μου δεν ήταν και τόσο ιδανικά τα πράγματα.
Η πείνα επανερχόταν περιοδικά σε όλη τη διάρκεια του 14ου αιώνα. Ακόμα και στις καλές χρονιές, οι περισσότεροι άνθρωποι δύσκολα κατάφερναν να χορτάσουν. Η δυσκολία της επιβίωσης φαίνεται στο μέσο όρο ζωής για έναν απλό άνθρωπο τα 30 χρόνια. Σύμφωνα με τα αρχεία της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, ο μέσος όρος ζωής των πιο καλοζωισμένων ανθρώπων έφτανε τα 35,28 χρόνια. Την περίοδο της Μεγάλης Πείνας ο μέσος όρος αυτός έπεσε στα 29,84 ενώ λίγα χρόνια αργότερα, την περίοδο του Μαύρου Θανάτου έφτασε τα 17,33.
Ποιο ολοκληρωμένη εικόνα όμως μπορείς να έχεις διαβάζοντας την εργασία της Ευτυχίας Παπαδοπούλου "ΠΕΡΊ ΤΗΣ ΗΛΙΚΊΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΉΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΑ ΤΟΥ ΕΝΔΈΚΑΤΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΈΚΑΤΟΥ ΑΙΏΝΑ", που μπορείς να την κατεβάσης εδώ σε pdf.

*

Σέσοστρι έχω την εντύπωση πως δεν καταλαβαίνεις τίποτα απ' ότι λέω.

Ποιος σου είπε πως απ' όλο το παρελθόν θα προτιμούσα να ζω στον Μεσαιώνα; Εγώ θα προτιμούσα να ζω στον Παράδεισο του Χρυσού Γένους.

Έκανα ένα συσχετισμό όλων των εποχών που πέρασαν με την σημερινή σε ότι αφορά το θέμα της ευτυχίας σε συνάρτηση με την γνώση και την τεχνολογία. Προτιμώ λοιπόν μια ευτυχισμένη βρεφική ζωή σε έναν ατέλειωτο παράδεισο χωρίς έγνοιες, παρά μια δυστυχισμένη ενήλικη ζωή σε μια ατέλειωτη κόλαση με χίλια δυο προβλήματα.

Εσύ άλλωστε έχεις δηλώσει πως ζεις μακρυά από μεγαλουπόλεις.

23/10/2013, 06:39:05
Αυτό που είπα για "μαγεία του Μεσαιώνα", εννοούσα την δεισιδαιμονία της εποχής με τις μάγισσες, τους δράκους, τους ιππότες, τους σταυροφόρους, τους αλχημιστές, τους μάγους. Πολύ καλύτερη από την σημερινή βαρετή εποχή που είναι όλα προβλέψιμα και ψεύτικα.

Βέβαια θα ήθελα να ζούσα και στην εποχή της Θεογονίας, με αυτήν την μαγευτική δεισιδαιμονία των θεοσεβών αρχαίων Ελλήνων.

Πολύ ονειροπολούν το παρελθόν, γιατί το παρόν είναι τρομερά βαρετό και κουραστικό. Αλλά μπορείς να ζήσεις και τώρα την μαγεία του μύθου και του θρησκευτικού βιώματος, αρκεί να βρεις τον τρόπο να ξεφύγεις και να εισχωρήσεις στα άδυτα.

23/10/2013, 10:20:36
quote:
Χρίστος Έλ
Εσύ άλλωστε έχεις δηλώσει πως ζεις μακρυά από μεγαλουπόλεις.

Πράγματι έτσι είναι φίλε Χρίστο μένω σ' ένα ψαροχώρι με 150 μονίμους κατοίκους το χειμώνα. Όμως δεν έχω απεμπολήσει τις ανέσεις που μου προσφέρει ο σύγχρονος πολιτισμός, για να ζω με γκαζόλαμπα, φανάρι για τα τρόφιμα, κανάτι για νερό, και φουφού. Εκτός του ότι διαθέτω τα πάντα όπως και στο σπίτι της Αθήνας το οποίο επισκέπτομαι μια φορά περίπου το μήνα, έχω επιπλέον δορυφορική σύνδεση με τρεις δορυφόρους για να μαθαίνω τι γίνεται σε όλο τον κόσμο.

*