- Τελούσαν ανθρωποθυσίες οι αρχαίοι Έλληνες, κατά την ιστορική περίοδο;(πρόσφατη αναγνώριση 12θεϊσμού) - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Σε παρακαλώ απόφυγε την γεμάτρια γιατί θα παίξεις εκτός έδρας. Ας φτιάξουμε π.χ έναν συσχετισμό:
ΒΑΙΤΥΛΟΣ=2+1+10+300+400+30+70+200=1013
για να δούμε 1013=484+529=ΘΕΟΥ ΟΥΔΕΝ. Πω,Πω.
Τρίχες...!!
Φιλικά πάντα...
Μιάς και ανέφερες την θυσία των 3ων νεαρών Περσών πριν την ναυμαχία της Σαλαμίνας καλό είναι να δούμε όλο το κείμενο του Πλουτάρχου.
Η μετάφραση που έχω είναι του 1954 του Σπ. Μαγγίνα
"Στον Θεμιστοκλή, την ώρα που έκανε θυσία μπροστά στην ναυαρχίδα, οδήγησαν τρεις αιχμαλώτους, που ήταν ωραιότατοι στην όψη, ντυμένοι με λαμπρά φορέματα και στολισμένοι με χρυσά κοσμήματα. Αυτοί οι αιχμάλωτοι επικρατούσε η φήμη πως ήταν παιδιά της Σανδάκης, της αδερφής του βασιλιά, και του Αρταύκτου. Οταν τους είδε ο μάντης Ευφραντίδης, καθώς την ίδια ώρα από τα ιερά σφάγια αναδόθηκε λάμψη λαμπρής και μεγάλης φωτιάς και ακούσθηκε σύγχρονα από το δεξιό μέρος κάποιο φτάρνισμα (σαν καλό σημάδι), συγχάρηκε το Θεμιστοκλή και τον συμβούλευσε ν' αρχίσει τη θυσία από τους νεανίσκους αυτούς και να τους θυσιάσει όλους, αφού προσευχηθεί στον ωμηστή Διόνυσο, γιατί (έλεγε) πως έτσι οι Ελληνες θα εξασφαλίσουν τη σωτηρία τους και τη νίκη.
Ο Θεμιστοκλής δοκίμασε μεγάλη κατάπληξη όταν άκουσε το μεγάλο αυτό και φοβερό μάντεμα, καθώς όμως γίνεται πάντα στους μεγάλους αγώνες και τις δύσκολες περιστάσεις, ο λαός που περιμένει τη σωτηρία του περισσότερο από τα παράλογα παρά από τα λογικά πράγματα ξέσπασε όλος μαζί σε επικλήσεις προς το θεό και αφού προσκόμισε τους αιχμαλώτους (τρεις Πέρσες) στο βωμό ζήτησε, όπως ήταν η εντολή του μάντη, να εκτελεστεί η θυσία. Αυτά λοιπόν έχει ιστορήσει ο Φανίας ο Λέσβιος, που ήταν φιλόσοφος και έμπειρος τν ιστορικών ζητημάτων."
Εδώ υπάρχουν τρία στοιχεία.
1. Η θυσία δεν στήθηκε για τους αιχμαλώτους, αφού είχε ήδη αρχίσει όταν τους έφεραν.
2. Ο Θεμιστοκλής άκουσε την μεγάλη και φοβερή μαντεία με κατάπληξη (άρα ήταν ασυνήθιστη και ο ίδιος ο Θεμιστοκλής δεν συμφωνούσε -ούτε βέβαια αυτός που μετέφερε την σκηνή, ούτε ο Πλούταρχος που την κατέγραψε.)
3. Επισημαίνεται η δυσκολία της περίστασης -λίγο πριν ξεκινήσει η ναυμαχία- και γενικότερα το παράλογο της απαίτησης (ο λαός που περιμένει τη σωτηρία του περισσότερο από τα παράλογα παρά από τα λογικά πράγματα) οπότε ο Θεμιστοκλής δεν μπορούσε να την αρνηθεί.
Με λίγα λόγια πάλι ο μάντης έκανε την ζημειά και ο λαός που μέσα στον φόβο του παραλογίζεται και προσπαθεί να πιαστεί από το κάθε τι που πιθανολογεί ότι μπορεί να τον βοηθήσει, όσο ακραίο κι αν είναι.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:Φίλη Έχιδνα , η (παρατήρησή) μου δεν ήταν για να αμφισβητήση την ακρίβεια των γραφομένων σου , άλλά επειδή το θέμα αναφέρεται στην ιστορική περίοδο , και τόσο η Μυκηναϊκή όσο και η Μινωϊκή εποχή δεν ανήκουν στην περίοδο αυτή .
Αγαπητέ Sesostris.
Το αν γίνονταν ή όχι ανθρωποθυσίες ή όχι στην μυκηναϊκή και μινωική εποχή, έχει σημασία ανάλογα με τα "φίλτρα" που ο καθένας χρησιμοποιεί.
Έχιδνα
quote:Εδώ φίλη μου κάνεις κατά την γνώμη μου λάθος .
Αλήθεια, σύμφωνα με την ετυμολογία σου οι κακόμοιροι οι Βαβυλώνιοι έκαναν λάθος που αποκαλούσαν την πόλη τους Πύλη του Θεού (Βαβ-Ηλί). Τζάμπα ασβέστωναν εκείνον τον βωμό για εκατονταετίες, έπρεπε να ξέρουν ελληνικά!!!!!!!
Οι πρόγονοί μας συνήθιζαν να εξελληνίζουν τις ξένες λέξεις για να μπορούν να τις προφέρουν καλύτερα , έτσι πράγματι η ετυμολογία της Βαβυλώνας προέρχεται από το Bab Ili ( Πύλη του Θεού } όπως και την πόλη Arbaa Ilou ( Τέσσερις Θεοί ) όχι μόνο την μετονώμασαν σε Άρβυλα , αλλά και έπλασαν και μύθο για κάποιον Άρβυλο που τα ίδρυσε .
Αγαπητή Ostria. Αν αρχίσουμε να μιλάμε για τους βαίτυλους, θα γεμίσουν σελίδες και σελίδες και θα φύγουμε εντελώς από το θέμα του τοπικ. Σου παραθέτω πάντως μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες:
Να ένας από την έρημο Νεγκέβ. Να δεις που βρίσκεται αυτή η έρημος;… να δεις που είναι; … δεν θυμάμαι…. Ίσως να θυμάται ο Ερίωπας.![]()
Απεικόνιση βαίτυλου σε νόμισμα : 
Παλαιόκαστρο Κρήτης:
Ο πλέον διάσημος βαίτυλος. Ο οφθαλμός των Δελφών:
Την καληνύχτα μου.
Edited by - Έχιδνα on 19/07/2006 00:56:22
Πάντως μόλις μου πεις ότι συνήλθε λιγάκι εγώ θα το πάρω πρώτο τραπέζι στην πίστα. Και το βλέπω να ρίχνει κάτι τσιφτετελάκια μετά τις ζεμπεκιές του Τραίνμαν που δεν θα το αναγνωρίζεις.
Σε τρώει και σένα ο P.C.νός σου μου φαίνεται. Θα ρίξω και για πάρτι σου μερικά καλαθάκια μην ανησυχείς.
Ρε Εχιδνούλα θα με βάλεις πάλι σε δουλειές μ' αυτόν τον "Βαίτ-υλο". Ρε μπας και έχεις φετιχ με το "Har-Am";
quote:
Να ένας από την έρημο Νεγκέβ. Να δεις που βρίσκεται αυτή η έρημος;… να δεις που είναι; … δεν θυμάμαι…. Ίσως να θυμάται ο Ερίωπας.
Έχιδνα Απεστάλη: 19/07/2006
Τελικά είσαι μεγάλο "ζουζούνι".
Θέλεις λοιπόν να μάθεις τι είναι ο Βαίτ-υλος. Εντάξει, θα σε βοηθήσω, αλλά πρώτα θα σε "χορέψω" λιγάκι για να δεις τι εστί Ερίωπας ...με Αλζχάϊμερ πάνω στην πίστα. Θέλω όμως και την "μπέμπα" στην "παρέα" διότι νάσαι σίγουρη ότι το τσιφτετελάκι της δεν το γλυτώνει. Και άντε μετά να την μαζεύεις.
Λοιπόν για να συναρμολογήσουμε το Βαίτ-υλο χρειαζόμαστε τα τρία κεφαλαία γιώτα (ΙΙΙ) του Τραίνμαν που έχει στην βιβλιοθήκη του.
Τώρα μ' αυτά που γράφω, φοβάμαι ότι ο Τραίνμαν μπορεί να ανησυχήσει λιγάκι μη τυχόν και προλάβει κανένας άλλος τον θησαυρό των Χάλκινων Πινάκων.
Δεν λεω, μου τεμπέλιασε λίγο, αλλά είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα προλάβει να φτάσει πρώτος.
Τώρα εσύ ρίξε μιά ματιά στο νόμισμα που απεικονίζει τον Βαίτ-υλο και θα την πάρεις χαμπάρι την δουλειά. Δεν σε έχω για χαζή.
Μήπως νομίζεις ότι και η OSTRIA έχει σκοπό να μείνει απ' έξω.
Όταν μίλαγε για "Τριαξονικές" νόμιζες ότι μίλαγε για νταλίκες.
quote:
Ζορίστηκες βλέπω με τον βαίτυλο. Χα!, ήταν μόνο το ζέσταμα. Τα καλύτερα, έπονται..Έχιδνα
Όρεξη νάχουμε να χορεύουμε.
Να μου φιλήσεις την "μπέμπα", και όπως είπαμε.
Λουκάς
Edited by - ΕΡΙΩΠΙΣ on 19/07/2006 02:39:07
quote:
Οι πρόγονοί μας συνήθιζαν να εξελληνίζουν τις ξένες λέξεις για να μπορούν να τις προφέρουν καλύτερα , έτσι πράγματι η ετυμολογία της Βαβυλώνας προέρχεται από το Bab Ili ( Πύλη του Θεού }
Sesostris Απεστάλη: 19/07/2006,
Φίλε Sesostris,
Βαβ-υλών!!!
Μην αγνοείς την λέξη "Υλών".
Η Εχιδνούλα μας νομίζει ότι οι Βαβυλώνιοι ήταν Ιρακινοί.
Δεν έχει διαβάσει μου φαίνεται Ιερεμία. Να δεις που θα μου τον βγάλει και αυτόν Εβραίο και εκεί ...θα θυμώσω, θα πάθω κανένα έμφραγμα και θα πάω για ...ΙΙΙ-πλό by pass.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Λουκάς
Edited by - ΕΡΙΩΠΙΣ on 19/07/2006 03:14:50
Το Ether net τσιπάκι σου γιατί το άφησες αγόρι μου εκτεθειμένο;
Απρόσεκτέ μου!!!
Φιλάκια απρόσεκτη "Αγορίνα" μου.
Λουκάς
Edited by - ΕΡΙΩΠΙΣ on 19/07/2006 07:11:06
quote:
Τώρα μ' αυτά που γράφω, φοβάμαι ότι ο Τραίνμαν μπορεί να ανησυχήσει λιγάκι μη τυχόν και προλάβει κανένας άλλος τον θησαυρό των Χάλκινων Πινάκων.
Δεν λεω, μου τεμπέλιασε λίγο, αλλά είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα προλάβει να φτάσει πρώτος.
Χαίρομαι που με κατανοείς Ερίωπη, αλλά είδες ότι είχα και άλλα καθήκοντα. Στο μεταξύ, μια που αρχίσαμε να εθνοκαθαρίζουμε ορισμένες λέξεις και ονόματα, τι θα έλεγες για τον Μενελίκ, το γιο του Σολομώντα και γενάρχη των Αιθιόπων;
Τι σχέση έχει ο Μενελίκ με το Μενέλαο; Όλο και κάτι θα έχεις σκεφτεί - για να χαρεί λίγο παραπάνω και ο Βασίλης!
Έχιδνα
Για τη θυσία των περσών αιχμαλώτων, παρέθεσε ο gigenis μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα, με μια εργασία που, αν δεν καταφέρνει να διαψεύσει την πληροφορία, τουλάχιστον την αποδυναμώνει. Ρίξε μια ματιά:
http://anistor.co.hol.gr/greek/grback/Themistorklis.pdf
Και βεβαίως, ας μην ξεχνάμε τον Πλούταρχο στο "Περί των εκλελοιπόντων χρηστηρίων", ο οποίος αποδέχεται ότι συνέβησαν ανθρωποθυσίες, προς εξευμενισμό κακόβουλων δαιμόνων.