- ROCK 2 THE BONE! - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet
quote:
Ασφαλώς και υπήρχε. Δεν υπήρχε η έννοια Έλληνας με την έννοια του "έθνους" (που καταλαβαίνουμε σήμερα και είναι σύγχρονη). Ο άλλος αν ήταν Αθηναίος και τα είχε με τους Θηβαίους, δε νοιαζόταν που ήταν κι αυτοί Έλληνες.
Ίδια κατάσταση υπήρχε και ολόκληρη την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση ως την Βαυαροκρατία. Στην συνέχεια επειδή έγινε ανεξάρτητο κράτος στα πρότυπα των ξένων μεγάλων δυνάμεων υπο την βοήθεια και την ασφικτική καθοδήγηση τους αναγκάστηκε υποχρεωτικά να προσαρμοστεί με τα δικά τους δεδομένα.
quote:
Θυσία: Εκούσια προσφορά που συνεπάγεται προσωπικές υλικές ή πνευματικές στερήσεις ή ηθικές παραχωρήσεις.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ακούσια, θυσία με το ζόρι;
Δηλαδή να σε πιάσουν κάποιοι από το ιερατείο και να σε οδηγήσουν στον βώμο... γιατί ας πούμε μπορεί να κρίνουν πως εσύ έχεις αυτό που θέλει ο Θεός/η Θεά ή πως εσύ φταις(ένα παράπτωμα πο επισύρει την οργή του Θεού).
Δηλαδή σε κάθε θυσία είναι υποχρεωτική η θετική συγκατάθεση του θυσιαζόμενου - "ναι θέλω να θυσιαστώ";
Εμείς τώρα προσπαθούμε να εξετάσουμε το υψηλο νόημα της θυσίας, όχι αυτό των αδαών. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω. Ποιο το νόημα να ασχολούμαστε με πράξείς άγνοιας; Καλύτερα να ασχολούμαστε με πράξεις γνώσης.
quote:
Μπήκες στην ουσία του ζητήματος Νοτρικ.. εγώ είπα να το πάω μέσω Λαμίας, εσύ το πήγες κατευθείαν κέντρο.
..Δεν έχω κάτι να προσθέσω
Έχεις πολλά να προσθέσεις και πολλά να μάθουμε από σένα Gnostic Student και θα έλεγα να το κάνεις χωρίς παρακάμψεις...δεν υπάρχει εμπόδιο...ο δρόμος είναι ανοικτός....
quote:
Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι ακούσια, θυσία με το ζόρι;
Όχι.
quote:
Δηλαδή να σε πιάσουν κάποιοι από το ιερατείο και να σε οδηγήσουν στον βώμο...
Αυτό είναι δολοφονία και είσαι το θύμα....

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Δε καταλαβαίνω, τι νόημα έχει να μιλήσουμε για τέτοιες θυσίες Χρήστος Ελ;
Εμείς τώρα προσπαθούμε να εξετάσουμε το υψηλο νόημα της θυσίας, όχι αυτό των αδαών. Τουλάχιστον έτσι το βλέπω. Ποιο το νόημα να ασχολούμαστε με πράξείς άγνοιας; Καλύτερα να ασχολούμαστε με πράξεις γνώσης.
Δεν θα τους έλεγα αδαείς Πύρινε. Δεν ξέρω αν είναι ή δεν είναι.
Είναι ιστορικό γεγονός πως οι άνθρωποι θυσιάζαν(Ανθρωποθυσίες, θυσίες ζώων κτλ.) επίσης για να κατευνάσουν τους Θεούς και για ανταπόδωση στις ευεργεσίες των Θεών. Δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αν μας νοιάζει να το ερευνήσουμε.
Πρέπει να ψάξουμε αν είναι σωστό ή λάθος αυτό που κάνανε. Πρωτότοκα παιδιά, πρωτότοτοκα ζώα, καρποί κτλ κτλ

quote:Ασφαλώς και υπήρχε. Δεν υπήρχε η έννοια Έλληνας με την έννοια του "έθνους" (που καταλαβαίνουμε σήμερα και είναι σύγχρονη). Ο άλλος αν ήταν Αθηναίος και τα είχε με τους Θηβαίους, δε νοιαζόταν που ήταν κι αυτοί Έλληνες.quote:quote:quote:Δεν υπήρχε τότε αυτός ο διαχωρισμός Πύρινε.
Αν δε κάνω λάθος εννοούν τους πολυθεϊστές (ως έλληνες) και όχι τους έλληνες ως λαό.
ΥΓ. Έχεις δίκιο η Παλαιά Διαθήκη είναι ίσως το αντιεβραϊκότερο βιβλίο όλων, γιατί το ζητούμενο είναι άλλο κι όχι η εξύψωση ενός λαού, αλλά η εύρεση του λαού που θα δημιουργούσε το κατάλληλο υπόστρωμα για τη γέννηση του Λόγου.
Εγώ λίγα χρόνια πριν είχα επηρεαστεία από διάφορους(Πλεύρης κτλ.) και νόμιζα πως η Παλαιά Διαθήκη είναι έργο εθνικιστών εβραίων με στόχο να κατακτήσουν την Γη και να διαλύσουν όλα τα έθνη(ειδικά τους Έλληνες lol).
Διαβάζοντας την Παλαιά Διαθήκη για να καταλάβω το πνεύμα της, διαψεύτηκα, αλλά θέλει προσπάθεια να το καταλάβει κανείς. Το ιουδαϊκό ιερατείο δεν το ένοιαζε πραγματικά τί εθνικότητα είσαι, η ιουδαϊκή θρησκεία ήταν ανοιχτή σε όλα τα έθνη. Το ένοιαζε να κυριαρχήσει η θρησκεία και όχι το έθνος ή το φύλο. Άλλωστε διαβάζουμε πως ο Θεός λέει - Άσε με να τους εξολοθρεύσω και να σου δώσω άλλο έθνος ισχυρότερο". Ή αλλού "πως θα ονομάσω λαό μου τον μη λαό μου"!
Εκείνο που μπερδεύει είναι η υπόσχεση του Μεσσία από ιουδαϊκή γραμμή. Κάποιοι Ιουδαίοι το παίρνουν πάνω τους, νομίζουν πως ο Θεός τους ξεχωρίζει από τα έθνη ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, αλλά για κάποιο ξεχωριστό χάρισμα(επειδή τάχα δεν είναι ειδωλολάτρες τρομάρα τους), γι' αυτό λοιπόν προκαλείται όλη αυτή η ανακατωσούρα. Πω πω λένε ο Εβραίος Βασιλεύς της Ειρήνης θα κυβερνήσει από την Ιερουσαλήμ κατά γράμμα όλα τα έθνη.
Βλέπουμε ένα σωρό αναφορές στην Παλαιά Διαθήκη που εξευτελίζουν το εβραϊκό έθνος για απιστία, επομένως στόχος του ιερατείου δεν ήταν η εθνική εκκαθάριση.
Θέλω να σε ρωτήσω κάτι για την θυσία.
Η θυσία αφορά μια υπέρβαση που δεν ωφελεί άμεσα αυτόν/η που την κάνει αλλά πλαγίως εξυπηρετεί και δικούς του/της σκοπούς. Νομίζω πως η προέλευση βγήκε από παρατήρηση-διαπίστωση ότι λίγη στέρηση σήμερα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη άνεση αύριο. Ή στο ότι σε μια αρχέγονη ομάδα, περισσότεροι ζούσαν σε καιρό στέρησης αν όλοι είχαν από λίγο, παρά αν λίγοι είχαν πολύ και πολλοί, λίγο.
Έτσι η θυσία ήταν δεδομένος τρόπος έλκυσης καλής τύχης. Σου λέει, από ατυχία μπορεί να χάσω κανένα πρόβατο. Δε το θυσιάζω; μπας και αν είναι να το χάσω - το χάνω με τη θυσία ελεγχόμενα, παρά να το χάσω ανεγξέλεγκτα.
Πάνω σ'αυτό το πρότυπο (που για τις Γραφές εμφανίζεται νωρίς χωρίς εξήγηση προέλευσης) κινείται και η θυσία του Ιησού - αλλά σε Κοσμική κλίμακα αφού πρόκειται για τον Ποιητή που θυσάζεται για το ποίημα!
Edited by - panpam on 05/09/2013 16:55:04
Με την ένατη, τί θα γίνει?
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
quote:Καλά... ψάξ'το
Δεν θα τους έλεγα αδαείς Πύρινε. Δεν ξέρω αν είναι ή δεν είναι.Είναι ιστορικό γεγονός πως οι άνθρωποι θυσιάζαν(Ανθρωποθυσίες, θυσίες ζώων κτλ.) επίσης για να κατευνάσουν τους Θεούς και για ανταπόδωση στις ευεργεσίες των Θεών. Δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αν μας νοιάζει να το ερευνήσουμε.
Πρέπει να ψάξουμε αν είναι σωστό ή λάθος αυτό που κάνανε. Πρωτότοκα παιδιά, πρωτότοτοκα ζώα, καρποί κτλ κτλ
quote:Μέχρι ένα σημείο δεν είναι θέμα σωστού ή λάθους, αλλά αναγκαίου ή μη... δε μπορούμε με σημερινά κριτήρια να κρίνουμε ένα κόσμο θανάσιμο για μας.
....Πρέπει να ψάξουμε αν είναι σωστό ή λάθος αυτό που κάνανε. Πρωτότοκα παιδιά, πρωτότοτοκα ζώα, καρποί κτλ κτλ