- Γιατι οι άθεοι θίγονται όταν τους λές...άθεους!?? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
zip
Πιστεύεις πως υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις ;
Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις και σε περίπτωση που υπάρχουν δε γνωρίζω ούτε την προέλευσή τους ούτε τη μορφή τους. Ούτε με απασχόλησαν ποτέ οι "υπερφυσικές" δυνάμεις.
Οι "φυσικές" δυνάμεις είναι αυτές που μ'απασχολούν κυρίως.

macedon
Φίλε trexagireve
quote:
Φίλε Κωστάκης, οι άθεοι είναι προσωρινά άστεγοι...
Εγώ πάντως νοικιάζω σπίτι
. Νομίζω ότι η συγκεκριμένη θέση σου είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά. Είναι σα να μου λες ότι με τον ερχομό ενός ενδεχόμενου νέου δόγματος, μεγάλα μέρη από όλα τα γνωστά σήμερα δόγματα θα "μετακομίσουν". Νομίζω ότι δεν είναι έτσι...
quote:
Μια πανθρησκεία που θα κριθεί ώς μπαστάρδεμα, συμβιβαστική και τότε θα πιστευουμε όλοι το ίδιο...
Μπορεί να είναι επιθυμία κάποιων, αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει κιόλας!!!
quote:
Μην πιστεύεις ότι πολεμάνε τη παλιά τάξη...
Ποια είναι η παλιά τάξη;
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
quote:quote:
zip
Πιστεύεις πως υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις ;Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις και σε περίπτωση που υπάρχουν δε γνωρίζω ούτε την προέλευσή τους ούτε τη μορφή τους. Ούτε με απασχόλησαν ποτέ οι "υπερφυσικές" δυνάμεις.
Οι "φυσικές" δυνάμεις είναι αυτές που μ'απασχολούν κυρίως.
macedon
Ok και πάλι macedon, η απάντησή σου είναι απολύτως κατανοητή και σαφής. Μια τελευταία ερώτηση - η πιο σημαντική - που θα ήθελα να διαβάσω την άποψή σου.
Υπάρχουν στο λεξιλόγιό σου οι λέξεις "Θεός" και "Θεϊκό" ; Αν ναι, ποια είναι η έννοια που εσύ προσωπικά αποδίδεις σ' αυτές ; Δηλ. αν κάποιος μαθητής σου σε ρωτήσει "τι σημαίνει Θεός ;", τι θα του απαντούσες ;
υ.γ συγνώμη αν σε κούρασα με τις ερωτήσεις μου που μπορεί μερικές από αυτές να σου φαίνονται αστείες.
των διαφόρων "δογμάτων" που κυκλοφοράνε άστεγα...
Ξέρω τι σου λέω... Εδώ βλέπουμε παπάδες με βουντού σε τελετές
, μιλάνε για μια θρησκεία, μπαστάρδεμα όλων και συ δεν
πιστεύεις ότι είναι έτοιμη η "αποθήκη των ιδεών" που θα
στεγάσει τις θρησκευτικές και μη απόψεις στα πλαίσια κάλυψης
υπερβατικών αναγκών;
το αν γίνει ή όχι , συμφωνώ, αλλά έχουμε ζήσει στο παρελθόν
πολλούς φασισμούς, ο φασισμός των ιδεών θα είναι ειλικρινά,
ότι χειρότεορ. Βλέπεις, τώρα μιλάμε για πνευματική επιβολή,
όχι για πολιτικές εντάσεις και επιβολές. Ο νους δεν μπορεί
να προσκυνήσει έτσι εύκολα...
Φίλε D Incubus, λατρεύω τα χρώματα...Αλλά το άσπρο και το μαύρο
δεν μπερδεύονται...Κι ας βλέπουμε τελευταία αυτά τα μεταλλικά
χρώματα να απορροφούν το φώς....
quote:
europaios2:
ακριβώς στην ίδια μοίρα τους έχεις......
Ουφ.. όχι δεν τους έχω στην ίδια μοίρα, αν δεν θες να καταλάβεις τι ακριβώς γράφω δεν μπορώ να σε πείσω όμως.
quote:
europaios2:
Και εγώ μπορώ να θεωρώ ότι θέλω.............δεν είναι κακό.
Και μπορείς και το κάνεις και εσύ, και φυσικά δεν είναι κακό..
quote:
kostakis:
Συμφωνώ ότι η (νεο)ελληνική κοινωνία βασίζει τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σε όλους τους αλλους φορείς, πλην των καθ' ύλην αρμοδίων. Το λάθος βέβαια αποδίδεται εξ ημισείας α) στους φορείς εξουσίας και β) στους απλούς πολίτες, αλλά αυτό δεν είναι θέμα του παρόντος topic. Ο Χριστιανισμός μπορεί να δώσει κανόνες ηθικής, οι οποίοι εντάσσονται στις βασικές εσωτερικές (παν)ανθρώπινες αξίες, όπως η αγάπη προς τον πλησίονα ή την απόδοση σεβασμού προς τους γονείς, αλλά νομίζω ότι οποιαδήποτε εμβάθυνση σε παραβολές ή άλλα κείμενα, μάλλον κουράζει σε αυτή την ηλικία (και ίσως δημιουργεί ακραίες θέσεις, είτε υπέρ, είτε κατά του Χριστιανισμού), παρά πλάθει ηθικά. Γι' αυτό το λόγο πιστεύω ότι οι γονείς θα έπρεπε να βρίσκουν λίγο χρόνο να αναλύουν τις γενικότερες αξίες στα παιδιά τους και να τους δίνουν τη δυνατότητα επαφής με την ουσία του αντικειμένου και όχι με τους φορείς αυτού.
Με βρίσκεις σύμφωνο σε όλα.. Βέβαια δεν χρειάζεται και τη μεγάλη εμβάνθυνση στις παραβολές του Χριστού για να περάσουν απλά μηνύματα σε μικρά παιδιά, και για την (υποθετική) δημιουργία ακραίων θέσεων.. δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο (εκτός αν ο γονιός βάζει το παιδί ολημερίς-ολονυχτίς να αποστηθίζει χριστιανικά κείμενα..
quote:
kostakis:
Προσωπικά ξέρω να τα ξεχωρίσω. Επίσης όμως θεωρώ ότι οι βασικές ηθικές αρχές δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο μίας θρησκείας ή ιδεολογίας. Γιατί να αποδίδονται μόνο σε αυτή; Εμπεριέχονται, όπως σωστά γράφεις, και σε αυτή, δεν είναι αποκλειστικότητα.
Ποτέ δεν είπα ότι είναι αποκλειστικό προνόμιο, επίσης αν δεις στη (παραπάνω) απάντηση μου (σε εσένα και στον macedon) λέω: "αν δεν είχα τον χρόνο να του προσφέρω μία πιο ουσιαστική παιδεία (η ένα καλύτερο σύστημα αξιών)." - εννοώντας ότι αυτές οι αρχές εμπεριέχονται σε ένα (καλό) σύστημα παιδείας, όχι κατ'ανάγκη θρησκευτικό.
quote:
kostakis:
Εδώ βέβαια τίθεται και ένα άλλο ερώτημα : όταν η χριστιανική διδασκαλία συγκρούεται με τις αντιλήψεις της σύγχρονης Εκκλησίας, αν εγώ ακολουθήσω την πρώτη, δεν κινδυνεύω να χαρακτηριστώ από κάποιους (όχι εδώ μέσα) ως πολέμιος της εκκλησίας και (γι' αυτούς) κατ' επέκταση του Χριστιανισμού;
Φυσικά και κινδυνεύεις και για μένα είναι βέβαιο ότι θα χαρακτηριστείς.. Βλέπε Λούθηρο και Καζαντζάκη (ο οποίος ήταν άθρησκος με μεγάλες μεταφυσικές/υπαρξιακές ανησυχίες - απλά κατέγραφε τα κακώς κείμενα της συμμορίας (σωστός europaios2?
"Any fool can know. The point is to understand."
Albert Einstein
quote:
zip:
Ως υπερφυσικές δυνάμεις, εννοώ αυτές τις δυνάμεις που δεν εντάσσονται στα όρια της φύσης, που π.χ δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε εμείς και να τις ερμηνεύσουμε, κάποιες άλλες δυνάμεις που παρ' ότι δεν τις βλέπουμε, δεν μπορούμε με τα σημερινά μέσα να τις μετρήσουμε, εν' τούτις υπάρχουν. Αυτό εννοώ εν ολίγοις. Πιστεύεις πως υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις ;
Εννοείς κάτι σαν τα (φυσικά) ραδιενεργά υλικά που δεν ξέραμε την ύπαρξή τους πριν από 100χρόνια? Δεν μπορούσαμε να τα μετρήσουμε/αντιληφθούμε εν τούτοις είχαν φυσικό αποτέλεσμα (αν ζούσες σε τέτοια περιοχή, είχες τις γνωστές επιπτώσεις από την ακτινοβολία). Θα θεωρούσες κάτι τέτοιο "υπερφυσική δύναμη" αν ζούσες 100χρόνια πίσω?
Και για να το πάω λίγο παρακάτω, άν ένα χωριό ήταν χτισμένο στις παρυφές ενός λόφου (πριν 100χρόνια) που είχε μεγάλη συσσώρευση ραδονίου (φυσικό ραδιενεργό αέριο, άχρωμο, άοσμο), και όλο το χωριό πέθαινε μυστηριωδώς (με την πάροδο των χρόνων) - εσύ θα θεωρούσες (αν ζούσες τότε) ότι υπάρχει μια "υπερφυσική" δύναμη που έχει "καταραστεί" το χωριό, ας πούμε? Και αν όχι εσύ, δεν θα ήταν λογικό (για τότε) να υπάρχουν δεισιδαιμονίες για την συγκεκριμένη περιοχή? (αφού δεν θα υπήρχε λογική εξήγηση)
Albert Einstein
προλήψεις και δεισιδαιμονίες,δεν είναι η
δύναμη πουαποδίδεται σε θαύματα....Εδώ μιλάμε
για ανώτερη δύναμη που δεν εξηγείται και εμφανίζεται
εν πλήρη ισχύ,οπου χρειάζεται....
Το αστείο με το γονιό που βάζει το παιδί του να αποστηθίζει
χριστιανικά κείμενα, πολύ με άρεσε... Έχεις δίκιο,
σήμερα υπάρχουν ΄τοσα δαιμονικά κυριολεκτικά, καρτούν στην
τηλεόραση, που δεν υπάρχει περιθώρειο για χριστιαικά κείμενα..
Τόσο κακό να διαβάζεις βίους αγίων ή την αγία γραφή;
Δεν ξέρεις,απλά το λές...Δοκίμασε καμιά φορά, μπορεί να εκπλαγείς...
quote:
Αυτά που αναφέρεις φίλε Οδοιπόρε,είναι
προλήψεις και δεισιδαιμονίες
γιατί η θρησκεία τι είναι;
προλήψεις και δεισιδαιμονίες είναι
quote:
trexagireve:
Αυτά που αναφέρεις φίλε Οδοιπόρε,είναι
προλήψεις και δεισιδαιμονίες,δεν είναι η
δύναμη πουαποδίδεται σε θαύματα....Εδώ μιλάμε
για ανώτερη δύναμη που δεν εξηγείται και εμφανίζεται
εν πλήρη ισχύ,οπου χρειάζεται....
Φίλε trexagireve, αυτό που λες είναι η δική σου εκδοχή σε αυτό που λέει ο zip (εκτός αν σε ενημερώνει με pms, για το που θέλει να πάει η κουβέντα..). Μιλάει για "υπερφυσικές δυνάμεις" για ότι δεν "μπορούμε να τις αντιληφθούμε". Το παράδειγμά μου είναι δόκιμο μιας και κάτω από αυτές τις συνθήκες που το θέτω πληρεί αυτά που λέει ο zip. Άν είχε αναφέρει κάτι σαν "θεϊκές υπερφυσικές δυνάμεις" ή (σκέτο) "θεϊκές δυνάμεις" η απάντησή μου θα ήταν διαφορετική, αλλά αυτό δεν προκύπτει (αναγκαστικά).
quote:
trexagireve:
Το αστείο με το γονιό που βάζει το παιδί του να αποστηθίζει
χριστιανικά κείμενα, πολύ με άρεσε... Έχεις δίκιο,
σήμερα υπάρχουν ΄τοσα δαιμονικά κυριολεκτικά, καρτούν στην
τηλεόραση, που δεν υπάρχει περιθώρειο για χριστιαικά κείμενα..
Τόσο κακό να διαβάζεις βίους αγίων ή την αγία γραφή;
Δεν ξέρεις,απλά το λές...Δοκίμασε καμιά φορά, μπορεί να εκπλαγείς...
Χμμμ από που να αρχίσω.. Να αρχίσω με το ότι υποστηρίζω ότι ένα παιδί θα ήταν καλό να διδαχτεί τις παραβολές ή το ότι χρησιμοποιώ το παράδειγμα με την αποστήθιση σαν υπερβολή για να αντικρούσω αυτό που λέει ο kostakis για "ακραίες θέσεις"? Νομίζω ότι δεν θέλει πολύ κόπο για κάποιον να καταλάβει το νόημα της απάντησής μου..
Για αυτό που ρωτάς δεν ξέρω τι να σου πω.. Αν οι βίοι των αγίων είναι πχ του "Μέγα" Κωνσταντίνου, νομίζω ότι θα προτιμήσω ένα Μίκυ Μάους - τουλάχιστον αυτό (το τελευταίο) δεν εμπαίζει την νοημοσύνη μου..
Albert Einstein
quote:quote:
zip:
Ως υπερφυσικές δυνάμεις, εννοώ αυτές τις δυνάμεις που δεν εντάσσονται στα όρια της φύσης, που π.χ δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε εμείς και να τις ερμηνεύσουμε, κάποιες άλλες δυνάμεις που παρ' ότι δεν τις βλέπουμε, δεν μπορούμε με τα σημερινά μέσα να τις μετρήσουμε, εν' τούτις υπάρχουν. Αυτό εννοώ εν ολίγοις. Πιστεύεις πως υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις ;Εννοείς κάτι σαν τα (φυσικά) ραδιενεργά υλικά που δεν ξέραμε την ύπαρξή τους πριν από 100χρόνια? Δεν μπορούσαμε να τα μετρήσουμε/αντιληφθούμε εν τούτοις είχαν φυσικό αποτέλεσμα (αν ζούσες σε τέτοια περιοχή, είχες τις γνωστές επιπτώσεις από την ακτινοβολία). Θα θεωρούσες κάτι τέτοιο "υπερφυσική δύναμη" αν ζούσες 100χρόνια πίσω?
Και για να το πάω λίγο παρακάτω, άν ένα χωριό ήταν χτισμένο στις παρυφές ενός λόφου (πριν 100χρόνια) που είχε μεγάλη συσσώρευση ραδονίου (φυσικό ραδιενεργό αέριο, άχρωμο, άοσμο), και όλο το χωριό πέθαινε μυστηριωδώς (με την πάροδο των χρόνων) - εσύ θα θεωρούσες (αν ζούσες τότε) ότι υπάρχει μια "υπερφυσική" δύναμη που έχει "καταραστεί" το χωριό, ας πούμε? Και αν όχι εσύ, δεν θα ήταν λογικό (για τότε) να υπάρχουν δεισιδαιμονίες για την συγκεκριμένη περιοχή? (αφού δεν θα υπήρχε λογική εξήγηση)
Albert Einstein
Είχα κάποτε έναν καθηγητή μαθηματικών λίγο ... "φεύγα". Σε κάποια παράδοσή του, μας ρώτησε το εξής : "και 'που ξέρετε αν αυτή την στιγμή που γράφω εγώ στον πίνακα, δεν είναι τριγύρω στον αέρα διάφοροι τύποι που μας κοιτάζουν ;" Το πήραμε για αστείο βέβαια και γελάσαμε.
Σε κάποιο άλλο τόπικ κουβεντιάζουμε για το κατά πόσο μπορούμε ως άνθρωποι να αντιληφθούμε την πραγματικότητα και την φύση μας, με τα ανθρώπινα μέσα που έχουμε (τις αισθήσεις μας δηλ.) Είναι επιστημονικά αποδεκτό πως η όρασή μας είναι περιορισμένη, δηλ. δεν βλέπουμε όλο το φάσμα των οπτικών συχνοτήτων. Συνεπώς, με τα αισθητήρια όργανα που έχουμε, ας πάρουμε για παράδειγμα τα μάτια μας, οι παρατηρήσεις μας και κατ' επέκτασην οι μετρήσεις μας, δεν θα μπορούσαν ποτέ να χαρακτηριστούν εντελώς ακριβείς.
Όταν αναφέρομαι σε "υπερφυσικές δυνάμεις" εννοώ δυνάμεις που εμφανίζονται σε πεδία - αν εμφανίζονται, έτσι ; υπόθεση κάνω - που λόγω των περιορισμένων ανθρωπίνων αισθήσεων, δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε. Π.χ το μαγνητικό πεδίο μπορούμε να το δούμε πειραματικά. Με τα μάτια μας μπορούμε να το δούμε, έτσι ; Και ποιος μου λέει εμένα, πως παράλληλα με το μαγνητικό πεδίο δεν εμφανίζεται και ένα άλλο πεδίο που όμως δεν μπορώ να το δω - και δεν θα μπορέσω ποτέ να το δω - , γιατί η συχνότητά του δεν εντάσσεται στο φάσμα των οπτικών συχνοτήτων που πιάνει το μάτι μου ; Κάτι τέτοιο εννοώ. Δηλ. ως υπερφυσικές δυνάμεις εννοώ δυνάμεις που δεν μπορώ να τις αντιληφθώ με τις αισθήσεις μου, τις ανθρώπινες αισθήσεις μου δηλ.
Κατ' αυτήν την έννοια, εγώ δεν μπορώ να αποκλείσω το ενδεχόμενο να υπάρχουν τέτοια πεδία και κατά συνέπειαν και δυνάμεις που θα αναπτύσσονται μέσα σ' αυτά.
Όλες οι γνώσεις που έχουμε για το Σύμπαν, στηρίζονται στην παρατήρηση και στην μελέτη κάποιων φαινομένων. Πως όμως τα έχουμε παρατηρήσει ; Με τις αισθήσεις μας και χρησιμοποιώντας κάποια όργανα πάλι κατασκευασμένα στις δικές μας ανάγκες. Οι αισθήσεις μας όμως είναι ατελής. Κατά συνέπειαν, έχουμε μια ατελή γνώση όλων των φαινομένων. Τα υπόλοιπα γεγονότα, αυτά δηλ. που είναι εκτός των ικανοτήτων των αισθήσεών μας, ανήκουν στον χώρο του υπερ-φυσικού. Εγώ κάπως έτσι το εννοώ. Πιθανόν να κάνω και λάθος αλλά αναρρωτιέμαι : Αν εγώ μπορώ να βλέπω - ακόμη και με την χρήση μικροσκοπίων ή τηλεσκοπίων - κάποιες συγκεκριμένες συχνότητες του οπτικού φάσματος, τότε αυτό που θα δω, δεν θα είναι ένα συγκεκριμένο φαινόμενο ; ένα μέρος του φαινομένου και όχι ολόκληρο το φαινόμενο ; Το υπόλοιπο ; Τι γίνεται ; Δεν υπάρχει ; Κατά την άποψή μου υπάρχει, αλλά πολύ απλά ... δεν μπορώ να το δω, πρακτικά δηλ. δεν μπορώ να το δω. Δεν μπορεί να το πιάσει το μάτι μου. Αυτό εννοώ.
Εγώ δεν χαρακτηρίζω αυτές τις δυνάμεις "ανώτερες" ή "κατώτερες", δεν με απασχολεί αυτό. Κατά κάποιο τρόπο όμως, είναι υπερ-φυσικές. Δηλ. ξεπερνούν τα όρια της φύσης, του φυσικού, γιατί π.χ το μάτι μου βλέπει πολύ φυσικά κάποια πράγματα μέσα σε ένα φάσμα συχνοτήτων όμως. Τα υπόλοιπα που δεν τα βλέπει ή είναι α-φυσικά ή υπέρ-φυσικά ή μετά-φυσικά, έτσι δεν είναι ; Κάνω λάθος ;
Edited by - zip on 21/08/2008 16:58:59