- Περί ΑΝΕΜΩΝ και ΥΔΑΤΩΝ Νο10!!! - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
quote:
Καλώς σας βρήκα.
Αυτό είναι το πρώτο μου μύνημα.Μήπως ο μύθος της δημιουργίας του ανθρώπου από πηλό - χώμα θέλει να δείξει ότι ο ανθωπος προέρχεται από στοιχεία και ουσίες που υπάρουν στη φύση και πολύ απλά ειναι ένα προιόν της?
Μήπως ο Θεός παίζει το ρόλο του συντονιστή - δημιουργού?
Καλώς ήρθες Εμπεδοκλή!
Αυτό που λες είναι λογικότατο, μόνο που στην Π. Διαθήκη τουλάχιστον οι συγγραφείς δεν νομίζω να συμμερίζονται την θεωρία του Θεού συντονιστή-δημιουργού. Έχω την εντύπωση ότι αυτός ο μύθος είναι δανεικός και προσαρμοσμένος στα ισραηλίτικα πρότυπα περί κοσμογονίας γενικώς -ίσως και από την ελληνική μυθολογία, δεν ξέρω αν υπάρχει ανάλογος μύθος στους Αιγύπτιους ή στους Βαβυλώνιους-.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
βγάζει και κουνάει με βιά:
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
Edited by - velial on 21/11/2005 05:15:19
quote:
το σίγουρο είναι πως αν αποδειχτει πως η ζωη προηλθε απο υποθαλασσια ηφαιστεια, τοτε παυει οριστικα η αναγκη για υπαρξη Θεου- δημιουργου. ¨Οχι οτι δεν εχει ήδη καταρριφθει, αλλα λεμε τωρα
Και εγώ έχω απορία σχετικά με την παρατήρηση αυτή.
Άν και επίσης δέν πιστεύω στην ύπαρξη Θεού - δημιουργού δέν καταλαβαίνω ποιά η διαφορά στο θέμα αυτό της ζωής που προήλθε απο τα υποθαλάσσια ηφαίστεια, με την ζωή που προήλθε απο το διάστημα![]()
http://www.seasite.niu.edu/Indonesian/Indonesian_Elections/Indo-pemilu99/21.jpg
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ
βγάζει και κουνάει με βιά:
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
Δέν σημαίνει αυτό οτι στην μιά περίπτωση υπάρχει Θεός, στην άλλη όχι οι πιθανότητες να κρύβεται κάποιος Θεός απο πίσω σε όλες τις περιπτώσεις είναι ίδια. Υπάρχουν αναρίθμητα μέρη στο Σύμπαν με κατάλληλες συνθήκες σύστασης, ατμόσφαιρας, πίεσης, θερμοκρασίας ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ζωή όπως στην γή.
http://www.seasite.niu.edu/Indonesian/Indonesian_Elections/Indo-pemilu99/21.jpg
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ
περίεργη συγχρονικότητα αυτό το θέμα αγαπητέ peronosporos...
σήμερα μόλις το πρωϊ είχα μία παρόμοια συζήτηση και ξαφνικά, τσουπ!,
στα ενεργά εμφανίζεται μπροστά μου το παρόν θέμα...
για χάρη και μόνο αυτής της συγχρονιστικής περίπτωσης θα ήθελα να
αναφέρω την άποψη μου...
η ζωή και η δημιουργία της μοιάζουν πολύ με την κατασκευή αντικειμένων
από πηλό... έχω δουλέψει κάποια χρόνια πάνω σε αυτή την τέχνη και αυτή μου η εμπειρία είναι που διαμορφώνει την παραπάνω άποψη....
για αρχή, ο πηλός είναι "ζωντανός", έχει αυτό που στην κεραμική ορολογία λέμε "μνήμη". Προσπαθείς να τον οδηγήσεις κάπου και αυτός έχει δική του "πνοή" και σε οδηγεί σε μια μορφή που θέλει αυτός....
Ξεκινάς να φτιάξεις μια γοργόνα και σου βγαίνει φώκια στο τέλος.
Στην ίδια λογική που ο άνθρωπος ξεκίνησε να βρίσκεται σε έναν "Παράδεισο"
και εξέπεσε αυτού...
έπειτα, η δημιουργία στον πηλό προϋποθέτει μεράκι, προσοχή, αφοσίωση, σεβασμό στην ύλη, στους χρόνους που χρειάζεται για να μετουσιωθεί...
αν τον αγαπήσεις (όπως υποθέτουμε πως έκανε ο Θεός) το αποτέλεσμα βγαίνει μοναδικό (όπως περίπου κι ο άνθρωπος)....
ο άνθρωπος και το κεραμικό αντικείμενο σπάνε εύκολα, αλλά αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και μετουσιώνονται σε κάτι πιο δυνατό...
και στο τέλος όταν αποδομούνται γίνονται ένα με την πρώτη τους (αρχική) ύλη....
αυτά...
να είστε όλοι καλά
την καλησπέρα μου
Galadriel

bitch and bites
quote:Η μη ύπαρξη θεού δεν μπορεί να αποδειχθεί έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω...
Που ειναι το παραξενο? Αν η δημιουργία των έμβιων όντων αποτελεί μια φυσική διαδικασία, αυτομάτος παυει η αναγκη της ύπαρξης ζωοποιού θεού. Η δημιουργία ζωής θα είναι αποτέλεσμα της φύσης. Που ειναι το παραξενο???
Οφείλεται σε μια αδυναμία στον τρόπο απόδειξης των θεωριών..
τὰ δὲ πάντα οἰακίζει Κεραυνός - Ηράκλειτος
αλλά τον όρο "συγχρονιστικό" φαινόμενο...
και πάλι την καλησπέρα μου
Galadriel

bitch and bites
quote:
Η μη ύπαρξη θεού δεν μπορεί να αποδειχθεί έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω...
Στο πείραμα;
Πάντως την ίδια άποψη έχω και γω, και χαίρομαι που βρίσκω άνθρωπο να συμφωνεί μαζί μου ανεξάρτητα από εμένα. ![]()
![]()
----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.
quote:
Επιτέλους ένας το καταλαβαίνει...
Να' σαι καλά φίλε Περονόσπορε. ![]()
----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.
Ο Θεός τον έπλασε από "χώμα της γης" και του έδωσε ζωή φυσώντας μέσα του (Γένεση 2:7).
Μέσα στο βιβλίο της γένεσης αναφέρει για "χώμα" και όχι για "πηλό". Αν ο μύθος προέρχονταν όντως από την τέχνη της αγγειοπλαστικής δεν θα έγραφε για πηλό που είναι η πρώτη ύλη της αγγειοπλαστικής;;. Όμως δεν το κάνει. Άρα αυτή η ερμηνεία του μύθου κάπου πάσχει...στα βασικά της στοιχεία.
Αναρωτιέμαι επίσης γιατί επικράτησε ο "πηλός" αντί του ορθού "χώματος" στον περισσότερο κόσμο. Αυτη η παρεξήγηση πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή του "μήλου" αντί του ορθού "καρπός".

Οσο για το μήλο και τον καρπό, ίσως εδώ ο καρπός έπρεπε να γίνει πιό συγκεκριμένος. Πάντως μου κάνει εντύπωση που η μηλιά δεν θεωρήθηκε "καταραμένο δέντρο", εφ όσον ο καρπός της ήταν η αιτία της "Πτώσης" του Ανθρώπου...
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Το ίδιο ισχύει και για το χώμα από τη Γή και όχι πηλός...
Πρέπει να προσέχουμε τις ακριβείς λέξεις που χρησιμοποιούνται στο ορίτζιναλ για να μην βγάζουμε λάθος συμπεράσματα.

quote:
Peronosporos:
Η μη ύπαρξη θεού δεν μπορεί να αποδειχθεί έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω...
Και όμως κάποιοι προσπαθούν με το ζόρι να μας επιβάλλουν να καταλάβουμε οτι δέν υπάρχει θεός. Καμιά όμως επιστημονική εξήγηση δέν μας δίνουν για την ψυχή και την μεταθάνατο ζωή. Το μόνο που θέλουν να σε βάλουν με τον ζόρι να πιστέψεις είναι οτι δέν υπάρχει τίποτα πέρα απο την ύλη.
Και όμως η επιστήμη έχει σηκώσει πολλές φορές ψηλά τα χέρια. Όποτε περνάει στα χωράφια που δέν είναι εξαρτημένα απο την ίδια, αλλά απο τον Θεό δέν μπορεί να δώσει καμία εξήγηση. Και οι μεγαλύτερη επιστήμονες έχουν αναγκαστεί να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του Θεού δημιουργού και συντηρητή ολόκληρου του σύμπαντος.
Ατομα του ιδιου ειδους δημιουργουν τα λεγομενα χημικα στοιχεια.
Τα στοιχεια παλι δημιουργουν βαση καποιων ΚΡΥΣΤΑΛΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ μορια και χημικες ενωσεις οπως πχ ο αργυλος.
Καποιος νομπελιστας Βρετανος βιοφυσικος (δεν θυμαμαι το ονομα του) υποστηριζε οτι η κρυσταλικη δομη των ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ειναι ιδια με αυτη του αργυλου.
Οταν μιλαμε για κρυσταλικες δομες να διευκρινισουμε οτι δεν μιλαμε για κατι που εχει ΥΛΙΚΗ υποσταση.
Δηλαδη δεν ειναι κατι που εχει ουσια.
Ειναι κατι που εχει ΜΟΡΦΗ.
Η κρυσταλικη δομη εμφανιζεται συμφωνα με τον συγκεκριμενο τροπο με τον οποιο συνδιαζονται τα ατομα και τα μορια.
Σας χαιρετω
999
quote:
Δεν νομίζω όταν το έγραψαν οι εβραίοι αυτό να ενοούσαν το δέντρο μηλιά. Αναφέρεται αόριστα με τον όρο "καρπός", ενώ το δέντρο είχε την ονομασία "δέντρο της γνώσεως του καλού και του κακού". Συνεπώς δεν ήταν η μηλιά, γιατί να το καταραστούν το έρμο το δεντράκι;
Σωστά!![]()

Τελικά μήπως ήταν σύκο; Γιατί μετά καλύφθηκαν με φύλλα συκιάς, έτσι δεν είναι; ![]()
Εψαξα λίγο να δω γιατί μας έχει μείνει το μήλο. Μια απάντηση που βρήκα είναι η εξής.
Η Λατινική λέξη για το "κακό" είναι malum και η Λατινική λέξη για το μήλο είναι πάλι malum.
Tov 4o αιώνα μΧ, η λέξη malum εμφανίστηκε στην Λατινική μετάφραση Vulgate της Γένεσης ως μετάφραση της φράσης "το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού". Από τότε λέει, οι άνθρωποι άρχισαν να συσχετίζουν το μήλο με τον καρπό που έφαγε η Εύα.
Καλησπέρα zagrea ![]()
Ενδιαφέροντα αυτά που μας είπες. Ηξερα ότι οι πρωτεϊνες αποτελούνται από αμινοξέα...
-Arthur C. Clarke-
quote:Zagrea θα ήθελα διευκρινήσεις σε παρακαλώ για το τί εννοείς "άργιλλο" γιατί από όσο ξέρω δεν έχουν παρόμοια δομή τα αμινοξέα και η άργιλλος. Η κρυσταλλική μορφή είναι μορφή υψηλής σταθερότητας και δεν την παρουσιάζουν τα αμινοξέα σε ζωντανούς οργανισμούς. Για παράδειγμα οι "σκληρές ουσίες" από τις οποίες απαντώνται στην φύση είναι η κερατίνη και η κυτταρίνη, η λίγνίνη κτλ. Οι περισσότερες από αυτές είναι πολυσακχαριτες και όχι ενώσεις αμιοξέων.
Ατομα του ιδιου ειδους δημιουργουν τα λεγομενα χημικα στοιχεια.Τα στοιχεια παλι δημιουργουν βαση καποιων ΚΡΥΣΤΑΛΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ μορια και χημικες ενωσεις οπως πχ ο αργυλος.
Καποιος νομπελιστας Βρετανος βιοφυσικος (δεν θυμαμαι το ονομα του) υποστηριζε οτι η κρυσταλικη δομη των ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ ειναι ιδια με αυτη του αργυλου.
Οταν μιλαμε για κρυσταλικες δομες να διευκρινισουμε οτι δεν μιλαμε για κατι που εχει ΥΛΙΚΗ υποσταση.
Δηλαδη δεν ειναι κατι που εχει ουσια.
Ειναι κατι που εχει ΜΟΡΦΗ.Η κρυσταλικη δομη εμφανιζεται συμφωνα με τον συγκεκριμενο τροπο με τον οποιο συνδιαζονται τα ατομα και τα μορια.
Οι πρωτείνες (που δημιουργούνται από συνενώσεις αμινοξέων)έχουν πολύ μικρή σταθερότητα σε υψηλές θερμοκρασίες >45 βαθμούς C γιατί καταστρέφεται η δομή τους στον χώρο και μετουσιώνονται.
Φιλικά Περονόσπορος
Ο ανθρωπος δεν μιλησε για κρυσταλικες μορφες και τις σταθεροτητες αυτων, αλλα για κρυσταλικες δομες δηλαδη κατι σαν ..τριδιαστατο αρχιτεκτονικο σχεδιο (γεμισμα χωρου).
Θυμισου τα Πλατωνικα πολυεδρα.
--------------------------------------------------------------
Hi Ostria.
Χρονια και ζαμανια...
Επειδη και ενας μυθος των Αυστραλων Αβοτιτζιανς λεει οτι καποιος θεος τους πηρε πηλο εφτιαξε ενα ομοιομα ανθρωπου και του εμφυσηξε ζωη.
Εχω την απορια αν οι Αβοριτζιανς χρησιμοποιουν την αγγειοπλαστικη η συμπεριφερονται σαν προτογονοι συλεκτες.
Σε χαιρετω
999