- Υπάρχει καλό και κακό? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
“Κάτσε εσύ και μερικοί άλλοι να πιάσετε τον νού,να τον βάλετε
στο χειρουργικό τραπέζι,να τον κόψετε κομματάκια,να δείτε
απο τι αποτελείται,πώς δουλεύει και τότε θα υποκλιθούμε.
Μέχρι τότε όμως...!”
---------------------------------------------------------------------
Φίλε Νοκόμαχε, αν και εδώ μιλάμε καλού-κακού, για το καλό και το κακό και αν οι έννοιες αυτές μπορούν αφεαυτής να αποδοθούν, θα απαντήσω στην άποψη σου αυτή που ταιριάζει περισσότερο στην άλλη παράλληλη κουβέντα μας για το “θειικό γονίδιο” .
Φίλε μου αληθινά πιστεύεις πως κάθε προσπάθεια κατανόησης της λειτουργίας του εγκεφάλου, τον εντοπισμό και τη καταγραφή περιοχών και ουσιών που ευθύνονται για ψυχικές ανωμαλίες και συμπεριφορές κλπ κλπ είναι άσκοπες και υλιστικές, μόνο και μόνο επειδή δεν συμφωνούν με τις ιδεαλιστικές φιλοσοφικές προσεγγίσεις του Πλάτωνα?
Θα γυρίσουμε δηλαδή πίσω το ρολόι, στο “ούτος έφα”, αντικαθιστώντας το πρόσωπο του σπουδαίου Αριστοτέλη (στο οποίον αναφέρετο) με αυτό του Πλάτωνα?
Πίσω στο μεσαίωνα.
Φάγαμε που φάγαμε στην “μάπα” αυτή την τροχοπέδη (υψηλής φιλοσοφικής και ανθρωπιστικής αξίας), που εξύψωσε το μεγαλείο του ανθρώπου ως τα “μεσαιωνικά βασανιστήρια”
Όχι άλλο,.... φτάνει.
Και τι δηλαδή, όσα στοιχεία - και όχι ενδείξεις - (μεγάλη διαφορά) έχουν προκύψει, και οδηγούν στο συμπέρασμα πως τελικά η όλη ανθρώπινη συμπεριφορά είναι ουσιαστικά θέμα “ορμόνων και εκκρίσεων” ( όπως περιέγραφε ο Μπέργκμαν στη 'σιωπή' ), είναι για πέταμα?
Δεν είσαι υποχρεωμένος βέβαια να τα δεχτείς.
Μπορεί και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο παρουσιαστεί, να μην το δεχτείς.
Αυτό όμως κατά την γνώμη μου, δεν θα μειώνει την αξία των στοιχείων, αλλά μπορεί να επιβεβαιώνει την υπόθεση ύπαρξης του “θεϊκού γονιδίου” και την επίδραση του στην ελεύθερη βούληση, συνδέοντας τα δυο θέματα.
Δεν διαφωνώ καθόλου με τα ανωτέρω.Αντιθέτως είναι
σωστά τοποθετημένα και υποδηλώνουν έρευνα.
Αυτό είναι και το ζητούμενο για μένα,όλα υπό έρευνα
μέχρι τελικής απόδειξης του Α ή του Β.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Κάποτε όμως εδώ υψώνονταν περήφανοι ναοί , δικαστήρια και άλλα δημόσια κτίρια , καταστήματα ... ένα Ωδείο..ακόμα και ένα μεγάλο γυμναστήριο...και όλα γύρω-γύρω απο την αγορά που σχημάτιζε μια θεόρατη τετράγωνη πλατεία...
Σ'αυτόν εδώ το χώρο , μπήκαν τα θεμέλια ολόκληρου του Ευρωπαϊκού πολιτισμού , λέξεις όπως "πολιτική" , "δημοκρατία" , "βιολογία" , "οικονομία" , "ιστορία" , "μαθηματικά" , "λογική" , "φυσική" , "θεολογία" , "φιλοσοφία" , "ηθική" , "ψυχολογία" , "θεωρία" και "μέθοδος"..."ιδέα" και "σύστημα"...και πόσες τόσες άλλες γεννήθηκαν σε αυτήν εδώ την τετράγωνη πλατεία , όπου μιλούσε ο Σωκράτης , που μπορεί να άρπαζε απο το μπράτσο ένα δούλο που που κουβαλούσε μια στάμνα γεμάτη λάδι και να ξάφνιαζε τον δύστυχο τον άνθρωπο με μια φιλοσοφική ερώτηση...
Και αυτό διότι ο Σωκράτης -πολύ πριν κάποιους όψιμους σοφιστές- θεωρούσε ότι και οι δούλοι είχαν μυαλό και λογική , όπως οι ελεύθεροι πολίτες...μπορεί -δε- να διαπληκτιζόταν με κάποιον συμπολίτη του ή να σιγοκουβέντιαζε με τον μαθητή του τον Πλάτωνα σε κάποια γωνία...
Εμείς σήμερα μιλάμε για την "Σωκρατική" και την "Πλατωνική" Φιλοσοφία αλλα εκείνοι ήταν ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης!
Κάποτε ο Σωκράτης στάθηκε μπροστά σε ένα μαγαζάκι -απο τα πολλά που υπήρχαν- που πουλούσε πολλά πράγματα.
Αφού έμεινε για λίγο να κοιτάζει , τελικά είπε:"Για δές πόσα πράγματα χρειάζονται οι Αθηναιοι για να ζήσουν" και φυσικά εννοούσε ότι ο ίδιος δεν χρειαζόταν τίποε απ'ολ'αυτά....και το είχε πει πολύ πριν την εμφάνιση οψίμων εισαγώμενων σοφιστών
όπως και ο Αριστοτέλης μετέπειτα με διαφορετική διατύπωση...
Οι κυνικοί επίσης -μάλιστα οι Κυνικοί και όχι άλλοι- επέμεναν ότι η πραγματική ευτυχία είναι ανεξάρτητη απο τα υλικά αγαθά....ωστόσο ειπαν και ότι είναι ανεξάρτητη ΚΑΙ απο την πολιτική εξουσία ΚΑΙ την υγεία...
Οι κυνικοί με την σειρά τους , με το "εύρημα" του μικρόκοσμου και του μακρόκοσμου , παρέκαμψαν την διαφορά μεταξύ ανθρώπου και σύμπαντος και κατα τον ίδιο τρόπο αγνόησαν και την αντίθεση μεταξύ "πνεύματος" και "ύλης"...γι'αυτούς η φύση είναι μία -μονισμός-....σε αντίθεση με τον ξεκάθαρο δυϊσμό του Πλάτωνα , που θεωρεί ότι η πραγματικότητα είναι χωρισμένη στα δύο...
Οι Στωϊκοί επίσης θεωρούσαν ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να συμφιλιώνεται με την μοίρα του και ότι τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία...
Εν πάσει περιπτώσει , ο Επίκουρος έλεγε κάποια άλλα πράγματα , οι Νεο-Πλατωνιστές άλλα και οι "Μυστικοί" τα δικά τους...
Και μετά , ο Μεσσαίωνας και η οπισθοδρόμηση...."άλλο να προχωρήσεις κάμποσο δρόμο και άλλο να χαθείς" , ένα τέτοιο πράμα...
Ο Γιόχαν Βόλφανγκ Γκαίτε έγραψε:"Όποιος δεν ξέρει τις ρίζες του , οπιος δεν ξέρει τι έγινε και τι συνέβη , τα τελευταία τρείς χιλιάδες χρόνια , ζεί στο σκοτάδι και σκοντάφτει , απο την μια μέρα στην άλλη".
Υπάρχει "καλό" και "κακό" ή όπως είπε ο φίλος Gianipseftis...έτσι έχουν τα πράματα απλά και η ζωή???
Και τι διδαχθήκαμε άραγε , απο τόσες παρακαταθήκες "γνώσεων" που μας άφησαν όλοι οι "μεγάλοι δάσκαλοι-μαθητές-ερευνητές" δια βίου ανησυχούντες???
Κάναμε άσχημα που προχωρήσαμε ως ανθρωπότητα???
Κάναμε άσχημα που πατήσαμε πάνω σε βάσεις και πήγαμε μερικά ακόμα βήματα πιο πέρα και θεωρούμε ότι όλοι αυτοί αν υπήρχαν θα αντιδρούσαν???
Κάναμε λάθος που αποδώσαμε -όπου το καταφέραμε- την αλήθεια και προσφέραμε ενός κάποιου είδους ελευθερία απο παλιές δοξασίες και δεισιδαιμονίες???
Κάναμε λάθος που θέσαμε νέα ερωτήματα???
Το σίγουρο είναι ότι κάναμε λάθος -κακό- που δεν αναστηλώσαμε την Αρχαία αγορά και όχι μόνον...και τσιμεντάραμε την ζωή και το μυαλό μας!!!
Που βρίσκεται το "καλό" ... που το "κακό"...???

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Το πρώτο ήταν το Animal Armageddon και το δεύτερο το Planet science.
Το πρώτο λοιπόν επικεντρώθηκε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65.000.000 χρόνια με αφορμή την πρόσκρουση ενός μετεωρίτη διαμέτρου 10 χιλιομέτρων στην επιφάνεια της Γης μαζί με τα όσα ακολούθησαν (ωστικό κύμα που στην κυριολεξία εξάτμισε τα πάντα σε διάμετρο περίπου 400 χιλιομέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης, έναν σεισμό της κλίμακας 13 βαθμών Ρίχτερ, ένα παλλιροιακό κύμα μήκους εκατοντάδων μέτρων κλπ).
Οι αναλυτές αναφέρθηκαν στην πιθανότητα να συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον κι ανέφεραν πως εάν συμβεί πότε κάτι τέτοιο τότε είναι αμφίβολο εάν ο ανθρώπινος πολιτισμός θα επιβιώσει κι εάν επιβιώσει, σίγουρα τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά από όσο τα γνωρίζουμε σήμερα.
Το δεύτερο ντοκιμαντέρ είχε ως κύριο άξονα τις μαύρες τρύπες κι αναφέρθηκε κάποια στιγμή το φαινόμενο του "καννιβαλισμού" των γαλαξιών όπου ο μεγαλύτερος γαλαξίας απορροφά το μικρότερο.
Σκέφτομαι λοιπόν ότι κάποια γεγονότα μπορεί για εμάς τους ανθρώπους να φαντάζουν "Αποκαλυπτικά" κι ως τα χείριστα σενάρια που θα μπορούσαν ποτέ να λάβουν χώρα στο γαλαξία μας, στον πλανήτη μας, στην ανθρωπότητα ολόκληρη.
Γεγονότα τα οποία φέρνουν την καταστροφή, τον θάνατο και το τέλος.
Σε ένα μακροσκοπικό όμως επίπεδο δεν είναι τίποτα άλλο από μια "πάλη", την πάλη του δυνατότερου έναντι του ασθενέστερου κι αυτό στην Φύση μάλλον δε γνωρίζει από χαρακτηρισμούς όπως "καλό" ή "κακό". ![]()

In anticipation of my resurrection...
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ, ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΦΥΪΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΕΙ.
Ναι φίλε μου συμφωνώ, χρειάζεται έρευνα.
Και η έρευνα κατα την γνώμη μου πρέπει πάντα να συνεχίζεται.
Ακόμη και την απάντηση να βρούμε, πρέπει πάντα να εξετάζουμε και την περίπτωση, “γιατί όχι αλλιώς”
@ Εαρινέ
Μην γίνεσαι ....κυνικός και ... ισοπεδωτικός
Τζάμπα πάνε οι μεγάλες ιδέες, οι μεγάλες αξίες και ηθικές που μας μάθανε?
Σαν αυτές ξέρεις, που οδήγησαν στη θανάτωση της Υπατίας, της σπουδαιότερης ίσως γυναίκας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν θα υπενθυμίσω τον τρόπο θανάτωσης της, - γιατί είναι ανατριχιαστικός ακόμη και για μένα τον κυνικό – θα πω μόνο για την ανωτερότητα , το ηθικό και φιλοσοφικό ανάστημα του ηθικού αυτουργού του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος.
Μιλώ ασφαλώς για τον Επίσκοπο Αλεξανδρείας Κύριλλο, που για το ήθος, τη σεμνότητα του και τα έργα του χαρακτηρίστηκε και ΑΓΙΟΣ.
Για ποια έννοια του καλού και αγαθού μιλάμε?
@ Dying_Incubus
"Σκέφτομαι λοιπόν ότι κάποια γεγονότα μπορεί για εμάς τους ανθρώπους να φαντάζουν "Αποκαλυπτικά" κι ως τα χείριστα σενάρια που θα μπορούσαν ποτέ να λάβουν χώρα στο γαλαξία μας, στον πλανήτη μας, στην ανθρωπότητα ολόκληρη.
Γεγονότα τα οποία φέρνουν την καταστροφή, τον θάνατο και το τέλος.
Σε ένα μακροσκοπικό όμως επίπεδο δεν είναι τίποτα άλλο από μια "πάλη", την πάλη του δυνατότερου έναντι του ασθενέστερου κι αυτό στην Φύση μάλλον δε γνωρίζει από χαρακτηρισμούς όπως "καλό" ή "κακό"
-------------------------------------------------------------------
Φίλε Dying έχω την αίσθηση πως ουσιαστικά στη φύση δεν έχουμε “πάλη” αλλά “προσαρμογή” ή "αλλαγή".
Και αυτό είναι και η ΣΟΦΙΑ του συστήματος που εμείς οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουμε.
Αν εξετάσουμε την ζωή, για παράδειγμα, στην άγρια φύση επιφανειακά, φρικάρουμε με αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν “ζούγκλα”, σαν την επικράτηση δηλαδή του δυνατού έναντι του ασθενέστερου.
Δεν βλέπουμε την σοφία.
Στην Αφρικανική σαβάνα – παράδειγμα – το λιοντάρι δεν επιτίθεται ΠΟΤΕ σε ένα υγιή ενήλικα Ζέβρο ή Βούβαλο ( τις υγιείς αντιλόπες μπορεί να τις πιάσει λόγο ταχύτητας, αυτές τις “καθαρίζει” ο Γατόπαρδος)
Μόνο τα άρρωστα και αδύναμα ζώα θα κυνηγήσει.
Αυτό βοηθά να διατηρείται η αγέλη υγιείς. Ένα άρρωστο βουβάλι αν δεν θανατωθεί, θα μπορούσε να βλάψει ολόκληρη την αγέλη.
Αυτή λοιπόν η άγρια “ζούγκλα” που παρατηρούμε δεν είναι καθόλου άγρια αλά ενα σοφό ισορροπημένο οικολογικό σύστημα, που κατάφερε με αυτή την σοφία να επιβιώσει, και να εξελικτική στην μορφή που το παρατηρούμε σήμερα.
Εμείς οι πολιτισμένοι και οι ηθικοί είμαστε ουσιαστικά η ΜΟΝΑΔΙΚΗ απειλή του .
"@ Εαρινέ
Μην γίνεσαι ....κυνικός και ... ισοπεδωτικός
Τζάμπα πάνε οι μεγάλες ιδέες, οι μεγάλες αξίες και ηθικές που μας μάθανε?
Σαν αυτές ξέρεις, που οδήγησαν στη θανάτωση της Υπατίας, της σπουδαιότερης ίσως γυναίκας στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν θα υπενθυμίσω τον τρόπο θανάτωσης της, - γιατί είναι ανατριχιαστικός ακόμη και για μένα τον κυνικό – θα πω μόνο για την ανωτερότητα , το ηθικό και φιλοσοφικό ανάστημα του ηθικού αυτουργού του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος.
Μιλώ ασφαλώς για τον Επίσκοπο Αλεξανδρείας Κύριλλο, που για το ήθος, τη σεμνότητα του και τα έργα του χαρακτηρίστηκε και ΑΓΙΟΣ.
Για ποια έννοια του καλού και αγαθού μιλάμε"?
Καλησπέρα φίλε μου!
Αν παρασύρθηκα και αδίκησα ή πρόσβαλλα ή φάνηκα "ισοπεδωτικός" ζητώ ειλικρινά συγγνώμη , δεν είχα τέτοια ουδέποτε πρόθεση...ωστόσο αναγνωρίζω , ότι με διακρίνει ενός είδους κυνικότητας ορισμένες φορές και συνήθως μου συμβαίνει όταν είμαι λίγο "κουρασμένος ψυχικά"...το παλεύω ωστόσο..
..και η "μάχη" είναι διαρκής και ενίοτε εξουθενωτική!!!
Για να επανέλθουμε στο θέμα όμως , θα ήθελα να παρατηρήσω το εξής:
"Κατα την διάρκεια μιας αγχωτικής διέγερσης , ελκύονται οι λεγόμενες Κατεχολαμίνες [επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη] που είναι γνωστές και ως αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη, όπως και η ορμόνη του επινεφριδίου φλοιού και η προλακτίνη και τα φυσικά ναρκωτικά βήτα - ενδορφίνη και εγκεφαλίνη...
Η κάθε μια έχει ισχυρότατη επίδραση στα ανοσοποιητικά κύτταρα!
Παρότι οι σχέσεις είναι περίπλοκες , το βασικό στοιχείο αυτής της επίδρασης είναι ότι όσο αυτές οι ορμόνες "φουσκώνουν" μέσα στο σώμα , τόσο καταστέλλεται η λειτουργία των ανοσοποιητικών κυττάρων -το άγχος παραλύει το ανοσοποιητικό σύστημα ... τουλάχιστον προσωρινά.."
Θα κάνω σύδεση του παρόντος θέματος ΚΑΙ με το θέμα "ελευθερία της βούλησης" και αυτό διότι θεωρώ ότι όλα συνδέονται μεταξύ τους σαν αλυσίδα...
Ασφαλώς ο φόβος και ενδεχομένως και το άγχος ορισμένες φορές μπορεί να είναι ΚΑΙ ζωο-σωτήρια...ωστόσο ταλαιπωρούν και καταβάλλουν τον οργανισμό -τόσο σωματικά , όσο και ψυχικά- , επίσης δηλώνει η όλη αυτή διαδικασία την υποκειμενικότητα αλλα και την εξάρτηση κάθε υποκειμένου απο το ίδιο του το "είναι"....
Το αν είναι έτσι αυτά που αναφέρω είναι εύκολο να το ελέγξει κανείς , οπως επίσης και την διασύνδεση μεταξύ εγκεφάλου και καρδιαγγειακού και ανοσοποιητικού συστήματος !!!
Ασφαλώς ο κάθε άνθρωπος όταν απειλείται και τίθεται σε αγχώδεις καταστάσεις , βιώνει το συναίσθημα που αρχίζει και θεριεύει εντός του , επίσης αναγνωρίζει ποιός είναι η αιτία της δημιουργίας του...αναγνωρίζει επίσης πάρα πολά άλλα πράματα που δεν ξεχνά ποτέ του και καταχωρούνται ανεξίτηλα εντός του , έτοιμα για ανάκληση οποιαδήποτε στιγμή -με όλα όσα αυτό συνεπάγεται- και αυτό φίλε μου δείχνει το πόση ελευθερία βούλησης έχει αλλα και το αν υπάρχει ή όχι το καλό και το κακό ΚΑΙ επίσης πόση σχέση έχουν όλα αυτά με ορισμένες κοσμοθεωρίες -άλλα λόγια ν'αγαπιόμαστε- που όχι μόνο δεν έχουν ΟΥΔΕΜΜΙΑ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ με τον άνθρωπο αλλα αγορεύουν απ'έδρας ως ΟΙ αρμόδιοι....
Ίσως η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν -διότι ΠΡΕΠΕΙ να καταλάβουν- είναι αυτή της κυνικότητας και αυτό διότι αν αναλωνόμαστε σε "αισθήσεις" και "παραισθήσεις" υπάρχουν "εκεί έξω" άλλοι πολιτισμοί που αυτά τα θέματα τα έχουν ήδη ξεπεράσει και παράγουν έργο , ενώ εμείς εδώ καθόμαστε και γυρνάμε γύρω - γύρω όλοι , παριστάνοντας την μέλισσα...!!!
Καλή ή κακή , αυτή είναι η άποψή μου!!!

"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"
Όταν όμως συλλογιζόμουν σχετικά με τα όνειρα μου το επόμενο πρωί καταλάβαινα ότι αρκετές φορές τα μέρη αυτά ήταν πολύ παρόμοια με πραγματικά μέρη τα οποία έχω σκεφθεί ή τα οποία μου έχουν εντυπωθεί στη μνήμη επειδή τα έχω συνδέσει με συγκεκριμένες αναμνήσεις μου, σκέψεις μου, βιώματά μου κ.λπ.
Από την άλλη, έχουν υπάρξει και περιπτώσεις όπου έχω ονειρευθεί πως βρίσκομαι σε μέρη τα οποία δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα ή δεν γίνεται να υπάρχουν.
Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω, η ερμηνεία που έχω δώσει είναι ότι κάποιες φορές το γενικότερο ονειρικό περιεχόμενο συντίθεται από κάποιες σκέψεις που είχα κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αποδίδεται με έναν τρόπο που φαίνεται κάπως παράλογος...

In anticipation of my resurrection...