ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Το περίεργο ΕΙ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Το περίεργο ΕΙ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

serpentpan45 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
ilias1990Μέλος
17/01/2017, 17:33:03
quote:

ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΒΟΛΑ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ. ΘΕΩΡΡΩ ΟΤΙ Η ΨΥΧΗ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΗ ΚΑΙ ΖΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣΗ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΗΛΙΚΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΙΟ ΛΕΠΤΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΑΠ' ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ.

Κοίτα κι εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ψυχή χωρίς να είμαι απόλυτος βέβαια. Όμως όσον αφορά αυτά που λένε οι θρησκείες περί τιμωρίας ή ανταμοιβής είναι για να έχουν τον κόσμο υπό τον έλεγχό τους. Η αλήθεια είναι ότι μέσω του υπνωτισμού κάτι μπορείς να καταλάβεις, ίσως για την μετεμψύχωση. Έχω ασχοληθεί λίγο γι'αυτό το λέω...

nefeli137Μέλος
17/01/2017, 19:29:41
ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΗ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΘΕΩΡΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΛΟ. ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΨΥΧΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΡΟΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΣΚΟΤΕΙΝΗ.

17/01/2017, 21:19:20
Ποια η διαφορά (για σένα) μεταξύ μετεμψύχωσης και μετενσάρκωσης;

Abyssus Abyssum Invocat

nefeli137Μέλος
18/01/2017, 00:46:20
Η ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΟΤΙ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΟΡΦΗ. Η ΜΕΤΕΜΨΥΧΩΣΗ ΟΤΙ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ (Π.Χ. ΕΝΤΟΜΑ, ΠΟΥΛΙΑ, ΖΩΑ Κ.Λ.Π.)

18/01/2017, 08:48:43
Σε ποιο σύστημα ή παράδοση αναφέρεται αυτό για την μετεμψύχωση;

Abyssus Abyssum Invocat

ilias1990Μέλος
18/01/2017, 12:11:23
Heretic εσένα ποια είναι η γνώμη σου περί ψυχής μετενσάρκωσης κτλ; Επειδή από όσα έχω καταλάβει έχεις ασχοληθεί με το θέμα. Εγώ μίλησα για υπνωτισμό γιατί έχω δει να κάνουν και οι υπνωτισμένοι έκαναν αναφορές σε κάτι που έμοιαζε με προηγούμενη ζωή. Βέβαια όλα αυτά μπορεί και να είναι στο ασυνείδητο...

Edited by - ilias1990 on 18/01/2017 12:12:25

18/01/2017, 14:48:47
quote:

Σε ποιο σύστημα ή παράδοση αναφέρεται αυτό για την μετεμψύχωση;

Abyssus Abyssum Invocat

οι πυθαγόριοι είχαν μια τέτοια άποψη (αν και το αποκαλούσαν τότε "μετενσωμάτωση"

...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ

18/01/2017, 15:27:51
ilias δεν μπορώ να σου δώσω σίγουρη απάντηση. Και όποιος το κάνει αυτό, μάλλον θα σου περιγράψει τις φαντασιώσεις του ή τους μύχιους πόθους του, παρά κάτι συγκεκριμένο. Δες για παράδειγμα τις μεταθανάτιες εμπειρίες ή αυτές κοντά στο θάνατο. Δεν συμβαίνουν σε όλους τους ανθρώπους (που παραλίγο να πεθάνουν ή είναι κοντά).
Συμβαίνουν σε μερικούς. Και το εκπληκτικό είναι πως μερικοί από τους μερικούς αυτούς, έδωσαν απτές αποδείξεις, μίλησαν μετά για θέματα που δεν ήξεραν και δεν θα μπορούσαν να ήξεραν. Άρα για να υπάρχει καπνός, σίγουρα υπάρχει φωτιά. Το σίγουρο είναι ότι κάτι γίνεται. Γίνεται όμως σε όλους ή μόνο σε μερικούς. Αυτοί οι μερικοί έχουν κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους; Ανέπτυξαν κάτι κατά τη διάρκεια της τωρινής ζωής τους ή σε κάποια παλαιότερη ενσωμάτωση; (για να το πούμε όπως το εννοεί η nefeli).

Ας δούμε όμως κάτι άλλο. Την περίφημη αναδρομή σε προηγούμενες ζωές, κάτι που μάλλον εννοείς εσύ μιας και έθιξες τον υπνωτισμό. Εχω παράδειγμα παιδικού μου φίλου που πέρασε από αυτή τη διαδικασία ο ίδιος, η γυναίκα του και ο πατέρας του. Στους δυο πρώτους τα πράγματα ήταν περίπου όπως στους υπόλοιπους, είχαν κάποιες εικόνες, κάποιες σκέψεις, κάποια αίσθηση deja vu αλλά μέχρι εκεί. Το εκπληκτικό έγινε με τον πατέρα του (μακαρίτης πια).

Ο παππούς άρχισε να απαγγέλλει λατινικά. Μάλλον άρχισε και δεν σταμάταγε να μιλάει, μέχρι που τον έβγαλαν από την ύπνωση. Μιλάμε για άνθρωπο βοσκό, που έβγαλε μόνο το δημοτικό (από σπόντα) και δεν είχε επαφή με λόγιους, ούτε να γράψει ελληνικά δεν ήξερε καλά καλά (από Βόρεια Ήπειρο καταγωγή και μίλαγε τα βλάχικα επίσης, αλλά ούτε αυτά ήξερε να γράψει).

Στη συνέχεια, όταν έδωσαν την κασέτα σε άνθρωπο που ήξερε πέντε πράγματα, τους πληροφόρησε ότι ο παππούς απήγγειλε Βιργίλιο και μάλιστα με τρόπο περίεργο, θα έλεγε κανείς πως είχε άποψη για το πως έπρεπε να απήγγειλαν λατινικά κάποτε (απροσδιόριστο πότε).
Το θέμα ήθελε ειδικό γλωσσολόγο, αλλά ο φίλος άρχισε να ζαλίζεται και τα παράτησε. Επίσης, έκανε το λάθος κάποια στιγμή να θίξει το θέμα σε κληρικό, ευτυχώς δεν έδωσε συνέχεια στην απάντηση που πήρε. Διαφορετικά θα έτρεχε τον άνθρωπο για εξορκισμούς, "να του βγάλουν την λεγεώνα" όπως του είχαν πει.

Τώρα, ξανά πίσω στο θέμα της nefeli, εξακολουθώ να έχω την απορία σε ποια παράδοση (ελληνική, ινδουιστική κτλ) αναφέρεται η μετεμψύχωση σε ζώα

Abyssus Abyssum Invocat

ilias1990Μέλος
18/01/2017, 16:12:32
Από όσο ξέρω για μετενσάρκωση και σε άλλα σώματα πέρα του ανθρώπινου μιλάει η θεοσοφία. Άλλα η Μπλαβάτσκυ μπέρδεψε πόσες εσωτερικές διδασκαλίες και τα έκανε κουλουβάχατα. Όσον αφορά την ιστορία σου τώρα, άκρως ενδιαφέρουσα. Είχα δια ζώσης μια εμπειρία υπνωτισμού, σαν θεατής απλός. Ο δέκτης σε κάποια φάση έλεγε ότι βρίσκονταν σε κάποιο αγρόκτημα σε μια πολιτεία της Αμερικής. Δίπλα του είχε μια εφημερίδα και τον ρώτησαν να διαβάσει την ημερομηνία , κάτι που έκανε με δυσκολία και μας ενημέρωσε πως ήταν το 189κάτι... Όταν τον ρώτησαν το όνομά του εκεί άρχισε να ζορίζεται πολύ και το διέκοψαν... Το συγκεκριμένο όμως μπορεί να ήταν και σκηνές από ταινίες γουέστερν που εντυπώθηκαν στο μυαλό του. Η δικιά σου περίπτωση είναι πολύ πιο αξιόπιστη...

nefeli137Μέλος
18/01/2017, 16:36:39
ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΖΩΕΣ, (ΓΥΡΩ ΣΤΑ ΕΙΚΟΣΙ ΕΦΤΑ, ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΡΙΑ) ΓΝΩΡΙΖΑ ΓΙΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΓΕΛΑΣΩ. ΕΚΤΟΤΕ ΕΧΩ ΔΙΖΒΑΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗΣ ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΑΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΩ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ. ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΛΙΕΥΣΑ ΚΑΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

«Λένε ότι όταν κάποτε είδε να βασανίζουν ένα σκυλάκι, το συμπόνεσε και είπε: "Σταμάτα, μην το χτυπάς, γιατί είναι η ψυχή κάποιου φίλου· την αναγνώρισα όταν άκουσα τη φωνή του."» Η ειρωνεία είναι έκδηλη στους στίχους αυτούς του Ξενοφάνη, όπου για πρώτη φορά στην αρχαία γραμματεία μνημονεύεται ο Πυθαγόρας. Για να γίνει όμως αντιληπτή η ειρωνεία στο κοινό του Ξενοφάνη, θα πρέπει να ήταν ήδη γνωστό ότι ο Πυθαγόρας πίστευε στη μετεμψύχωση. Η πεποίθηση ότι ο Πυθαγόρας κήρυσσε το δόγμα της μετεμψύχωσης, και μάλιστα ότι ήταν ο εισηγητής του στον ελληνικό χώρο, είναι κοινός τόπος στους αρχαίους συγγραφείς. Ο Ηρόδοτος (Ιστορίαι 2.123) θεωρεί ότι αυτή η δοξασία έχει αιγυπτιακή καταγωγή, αφού, κατά τα λεγόμενά του, οι Αιγύπτιοι είναι οι πρώτοι που υποστήριξαν ότι η ψυχή του ανθρώπου είναι αθάνατη και ότι συμπληρώνει έναν κύκλο διαδοχικών μετενσαρκώσεων σε άλλα ζωικά είδη, που διαρκεί 3.000 χρόνια, πριν επιστρέψει σε ένα νέο ανθρώπινο σώμα. Ο Πυθαγόρας, που είχε ιδιαίτερες σχέσεις με τους ανατολικούς πολιτισμούς, έφερε αυτή τη δοξασία στην Ελλάδα. Γύρω από τη μέριμνα για τη μεταθανάτια μοίρα της ανθρώπινης ψυχής οργανώθηκαν από τα τέλη του 6ου αιώνα ποικίλα θρησκευτικά κινήματα, σημαντικότερο από τα οποία αναδείχθηκε το κίνημα των Πυθαγορείων.

nefeli137Μέλος
18/01/2017, 16:59:38
ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 3 ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΨΥΧΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ "ΚΑΡΜΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ" ΠΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΙΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΜΟΥ. ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

ilias1990Μέλος
18/01/2017, 19:41:33
Νεφέλη ο Πυθαγόρας δεν έγραψε τίποτα, όλα οι μαθητές του τα έγραψαν. Λέγεται ότι ταξίδεψε πολύ και έγινε μύστης εσωτερικών διδασκαλιών της εποχής. Μερικοί ισχυρίζονται πως στους πολύ κοντινούς μαθητές του δίδασκε το ηλιοκεντρικό σύστημα κάτι αιρετικό για την εποχή. Πολλά που έχουν γραφτεί για αυτόν είναι υπερβολές έως και ψέματα οπότε καλό είναι να μην τα πιστεύουμε όλα

nefeli137Μέλος
18/01/2017, 20:13:21
ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΗΤΑΝ ΜΥΣΤΕΣ. ΕΙΧΑΝ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΓΗΙΝΟ ΚΟΣΜΟ. ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΥΧΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΥ ΓΙΑΥΤΟ. ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗ ΦΩΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ. ΤΟ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΦΘΑΣΕΙ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΕΙΧΕΣ ΦΘΑΣΕΙ, ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΘΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΘΕΛΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ. ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΛΛΟΙ ΠΕΡΙΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΕΡΓΑ ΑΓΑΠΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

19/01/2017, 23:27:32
quote:
Νεφέλη ο Πυθαγόρας δεν έγραψε τίποτα, όλα οι μαθητές του τα έγραψαν.

Αυτό δεν το ξέρουμε και οι απόψεις διίσταντο μεταξύ των τριών βιογράφων (οι οποίοι έζησαν 800 χρόνια μετά τον Πυθαγόρα!).

Bέβαια ο Ηράκλειτος, που έζησε πολύ κοντά στην εποχή του Πυθαγόρα, τον κατηγορεί για 'πολυμάθεια' (κακότεχνο μίγμα γνώσεων και έλλειψη σοφίας) και αυτό δείχνει προς την κατεύθυνση ότι όλο και κάτι θα έγραψε...

Την θεωρία της μετενσωμάτωσης φαίνεται να την έφερε ο Πυθαγόρας στην Ελλάδα, παράλληλα ίσως με τους Ορφικούς. Ο Εμπεδοκλής την δίδαξε και αυτός με τα ποιήματά του, ενώ ο Πλάτωνας την αναλύει επισταμένα σε διάφορυος διαλόγους (αν και σε κάθε διάλογο δίνει μία σχετικά διαφορετική εκδοχή της όλης διαδικασίας). Για την μετεμψύχωση δεν το πολυσαφηνίζει αν την πιστεύει ή όχι, κάπου λέει ότι η ψυχή εάν υποπέσει σε κάποιο βαρύ παράπτωμα, πχ. έναν άγριο φόνο, λόγω του εξαγριωμένου θυμικού θα εισέλθει την επόμενη φορά σε σώμα λύκου ή λιονταριού...κάπου αλλού όμως λέει ότι αυτή η αλλαγή είναι περισσότερο συμβολική και όχι κυριολεκτική).

Όπως και να'ναι εμένα προσωπικά η θεωρία της μετενσάρκωσης με έχει πείσει προ πολλού. Είναι κάποια πράγματα που παρ'ότι δεν μπορούν να αποδειχτούν, παρ'ότι μπορεί να φαντάζουν παράλογα, ωστόσο έχουν τέτοια λογική που καταντάνε αυταπόδεικτα...κάποιοι μπορεί να την πιστεύουν ώστε να διώξουν τη φοβία του αγνώστου, ωστόσο ακόμα και αν αφαιρέσουμε τέτοιου είδους ανασφάλειες το θεωρώ δεδομένο ότι ερχόμαστε και ξαναρχόμαστε...απλά συμβαίνει το ίδιο με τα όνειρα, όταν ξυπνάς έχεις ακόμα τις προηγούμενες εικόνες ζωντανές, αλλά αμέσως μετά πέφτει λήθη και σκοτεινιά...και λέει σωστά ο άλλος ότι α-λήθεια δεν είναι παρά η επανάκτηση της χαμένης γνώσης από τα εντός

nefeli137Μέλος
19/01/2017, 23:53:09
kost ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΣΟΥ ΜΕ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗ. ΛΕΩ ΣΧΕΔΟΝ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΦΟΒΟ, ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΠΟΛΛΟΙ ΘΕΩΡΡΩ ΟΤΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ, ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΗΝ ΔΕΧΘΟΥΝ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.

ilias1990Μέλος
20/01/2017, 18:24:32
Φίλε Κοστ, οι ιερείς είχαν πει στον Πυθαγόρα πριν φύγει από την Σάμο: Ο ουρανός των πνευμάτων υπήρχε πριν απο τον ουρανό της γης. Από εκεί ήρθε η ψυχή σου και να προσεύχεσαι εκεί να γυρίσει. Άρα κάτι ξέραν και οι μυημένοι στην Ελλάδα. Έπειτα ήταν τυχερός να μυηθεί και στα αιγυπτιακά αλλά και βαβυλωνιακά μυστήρια και να πάρει μια πιο εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη άποψη για την μετενσάρκωση. Το θέμα είναι ότι σίγουρα κάτι υπάρχει. Δεν μπορώ όμως να ακούω απόλυτα πράγματα, όπως το ότι η ψυχή μας θα μπει σε επτά σώματα μέχρι να γυρίσει στην δημιουργό οντότητα και άλλα τέτοια δογματικά, για κάτι που περισσότερο νοιώθουμε παρά μπορούμε να αποδείξουμε.
Ένα τελευταίο όμως που πάντα με γέμιζε απορία: Γιατί να υπάρχει αυτή η ρημάδα η λήθη στο μεσοδιάστημα δύο ενσαρκώσεων; Και γιατί να είναι τόσο δύσκολο να παρακαμφθεί;

20/01/2017, 22:31:57
nefeli, η θεωρία της μετεμψύχωση έτσι όπως την εννοείς, έχει να εμφανιστεί στον Ελλαδικό χώρο γύρω στους 25 αιώνες. Η ύπαρξη ψυχής που μεταναστεύει σε ζώα μετά θάνατον, μπορεί και σε φυτά ή σε ορυκτά, είναι πεποιθήσεις αρχαίων πολιτισμών. Επιζούν στις μέρες μας μόνο σαν φολκλόρ σε γηγενείς πληθυσμούς (Αφρική, Νότια Αμερική Αυστραλία; Δεν είμαι και τόσο σίγουρος για αυτό).
Την ιδέα της μεταμψύχωσης την πρωτοανέφεραν οι Ορφικοί. Η Ορφική παράδοση (διδασκαλίες του Ορφέα) έχει μακρά προφορική ιστορία, άσχετα αν καταγράφεται πολύ αργότερα. Τότε συμπίπτει με τις διδασκαλίες του Πυθαγόρα, που θεωρείται πως έχει επηρεαστεί από τους Ορφικούς. Πάντως μη βασίζεσαι πολύ σε αυτά που διαβάζεις στο διαδίκτυο, υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση, γράφει ο καθένας ότι θέλει και βάζει ένα "όπως δίδαξε ο Πυθαγόρας" από κάτω.

Θεωρώ τον Πυθαγόρα θρησκευτική φυσιογνωμία και λιγότερο φιλόσοφο. Είναι αμφίβολο τι ακριβώς είπε, το σίγουρο είναι πως ήταν κάπως σκοτεινή μορφή και μερικοί μαθητές του πρέπει να είχαν επιδοθεί σε εγκλήματα, όπως με αφορμή την περίφημη Πυθαγόρειο σιωπή. (αναφέρομαι στο μύθο για τους άρρητους αριθμούς).
Δεν ξέρω αν έχει καν προταθεί ότι η ιδέα της μετεμψύχωσης υπήρχε στον Ελληνικό χώρο, κάπου, κάποτε, ή ήρθε από την Αίγυπτο ή την Ανατολή γενικά. Τα πιο παλιά γραπτά κείμενα (στα Σανσκριτικά) πρέπει να προέρχονται από την Βεδική παράδοση των Ινδών. Σήμερα η πιο σύγχρονες οργανωμένες πεποιθήσεις που εξερευνούν πρακτικά, (εκτός από το θρησκευτικό κομμάτι) το αντικείμενο αυτό είναι το δόγμα του Καρντέκ (spiritism) και είναι σε σχετικά σταθερή πορεία στη Βραζιλία (Ευαγγέλιο κατά Καρντέκ, αλλά και spirits/mediums book).

ilias, υπάρχουν πολλές ερμηνείες γύρω από αυτό το θέμα. Η πιο προφανής είναι πως δεν υφίσταται πραγματικά λήθη, αλλά οι εμπειρίες της τρέχουσας ζωής χάνονται μετά τον θάνατο. Αυτό που παραμένει είναι κάτι άλλο, το οποίο κουβαλάει διάφορα πρωταρχικά χαρακτηριστικά, και πάνω σε αυτά χτίζεται η προσωπικότητα του ατόμου στη συνέχεια (των ενσαρκώσεων). Οι διάφορες προσπάθειες ενθύμησης, στην ουσία διαβάζουν καταγραφές (σε κάποιον χώρο-μέσο) οι οποίες έκαναν οι περασμένες σου προσωπικότητες, που δεν είναι σίγουρο αν είναι καν δικές σου ή κάποιων άλλων.

* Στο θέμα αυτό που συμμετέχεις στο metafysiko, θίχτηκαν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα γι' αυτό το θέμα, νομίζω πως δεν είναι κατάλληλοι γενικά οι χώροι των φόρουμ για εμβάθυνση, γι' αυτό και δεν συμμετείχα. Μιας και στο τέλος αναφέρθηκε η Βεδάντα, πρέπει να σου πω πως είναι αρκετά πολύπλοκο το θέμα του Εαυτού (Atman) όπως διαμορφώνεται στη σύγχρονη Αντβάιτα και δεν το κατέχω καλά για να το ερμηνεύσω. Επίσης οι νεοπλατωνικοί (Πλωτίνος - Εννεάδες) έχουν αναπτύξει το θέμα αυτό παράλληλα σε σημείο αξιόλογο, που θεωρώ ότι μπορεί να θεωρηθεί η πιο αυθεντική Ελληνική πεποίθηση πάνω στο θέμα της "ψυχής" (παρότι ελληνιστική). Το χειρότερο απ' όλα φυσικά είναι η χριστιανική ερμηνεία, κάτι που αποφεύγω και να αναφέρω (γι' αυτό αν με δεις να αφορίζω τον όρο "ψυχή", αφορά αποκλειστικά την χριστιανική θέαση). Στα παραπάνω πάντως κείμενα, υπάρχουν οι ερμηνείες που σε ενδιαφέρουν.

Abyssus Abyssum Invocat

ilias1990Μέλος
21/01/2017, 15:11:10
Όσον αφορά τον Πυθαγόρα, ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Τα βιβλία που έχω διαβάσει για αυτόν ήταν γραμμένα από θαυμαστές του οπότε πήρα μονόπλευρη ενημέρωση. Έχω ακούσει για εγκλήματα που διέπραξαν οι Πυθαγόριοι αλλά κι αυτοί κυνηγήθηκαν πολύ.
Πάντως Heretic για το άρθρο στο μεταφυσικό που μου σύστησες να διαβάσω σε ευχαριστώ πολύ, γενικά δυσκολεύομαι με την εύρεση αξιόπιστης βιβλιογραφίας...

Edited by - ilias1990 on 21/01/2017 15:12:08

22/01/2017, 15:27:51

Πολλά τα κενά που έχουμε για τον Πυθαγόρα, για τον δε Ορφέα δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα (οι αρχαίοι ποιητές δεν τον αναφέρουν και πιθανόν να μην υπήρξε καν). Η μεγαλύτερη πάντως πρωτοτυπία και συμβολή του Πυθαγόρα και των μαθητών του είναι η ιδέα ενός μαθηματικού σύμπαντος (η οποία έχει επεκταθεί από σύγχρονους επιστήμονες) και μία καλοδουλεμένη θεωρία του 'παντός' που διασυνδέει μαθηματικά, μουσική, αστρονομία και πολλά άλλα! Kαι νομίζω ότι σίγουρα πρέπει να ταξίδεψε στην Αίγυπτο και να έμεινε πολλά χρόνια εκεί δεδομένου ότι οι Αιγύπτιοι είχαν ήδη αναπτύξει την μαθηματική έρευνα.

Ας κάνουμε όμως μία σύνδεση με το θέμα που ρωτάει 'Τι βλέπουν πριν φύγουν;'. Πίστευαν οι αρχαίοι ότι οι ετοιμοθάνατοι κατέχονται από κάποιο μαντικό χάρισμα, πριν διαφύγει του σώματος η ψυχή διευρύνει την συνειδητότητά της και βλέπει πιο καθαρά...λογικό ακούγεται και αυτό...οι ετοιμοθάνατοι ήρωες του Ομήρου προφητεύουν στους αντιπάλους τους το τέλος που θα βρουν και οι ίδιοι, ενώ ο Σωκράτης, επικαλούμενος την προφητική ικανότητα των μελλοθάνατων, προαναγγέλλει κακά μαντάτα σε εκείνους που τον καταδίκασαν. Για να τονίσει, αυτό που λένε και οι Βουδδιστές, πόσο σημαντικό είναι η ψυχή να εξέρχεται του σώματος γαλήνια και ατάραχη, χωρίς φόβο για το άγνωστο, χωρίς κακία για όσους επιχείρησαν να τη βλάψουν και χωρίς θλίψη για τις εγκόσμιες απολαύσεις που αποχαιρετά. Η διδασκαλία αυτή σίγουρα θα είχε ήδη διατυπωθεί από τους Πυθαγόρειους οι οποίοι τόνιζαν πόσο σημαντικό είναι τα βράδυ πριν τον ύπνο, ακόμα κι αν ο κόσμος καίγεται, ακόμα κι αν μας βασανίζουν χίλια μύρια, να κάνουμε τον καθημερινό απολογισμό με τρόπο διαλεκτικό και να φροντίζουμε ώστε η ψυχή -προτού εξέλθει του σώματος- να τελεί σε ηρεμία.

Πάντως η ιδέα μιας προ-θανάτιας αποκάλυψης συναντάται και σε σύγχρονους συγγραφείς. Λέει κάτι αντίστοιχο ο Κλαρκ για μία μηχανή που λίγο πριν ‘εκπνεύσει’ αποκτά συνειδητότητα και πραγματική γνώση, ενώ αν θυμάστε την εκπληκτική ταινία π του Αρονόφσκι (η οποία βασίζεται στον Πυθαγορισμό και την Καμπαλά) ο υπολογιστής του Μαξ πριν κρασάρει παρουσιάζει τον περίφημο αριθμό του ‘Θεού’ (αποτελούμενο από 216 ψηφία), με βάση τον οποίο μπορούν να υπολογιστούν και να προβλεφθούν τα πάντα (από τα μαθηματικά μοτίβα της φύσης μέχρι τις αγορές του χρηματιστηρίου)!

Μυθεύματα, παλιές προκαταλήψεις ή αλήθειες; Εδώ σάς θέλω...και άντε βρες που τελειώνει ο τσαρλατανισμός των αριθμολόγων και που ξεκινάει η πραγματική σοφία των αριθμών...λέγανε Πλάτων-Αριστοτέλης ότι το 216 είναι ο αριθμός της μεταβολής στη φύση, των γεννήσεων και της αλλαγής των πολιτευμάτων, λέγανε οι πυθαγόρειοι ότι είναι ο ψυχογονικός κύβος του έξι που εφορεύει τις μετενσαρκώσεις, βλέπεις και στην αριθμητική μία σειρά ιδιοτήτων του εν λόγω αριθμού (όπως και πολλών άλλων αριθμών), αλλά άντε βγάλε ασφαλή συμπεράσματα...

retronio22Νέο Μέλος
22/01/2017, 18:51:46
Γειά σας κι από μένα.Ψυχίατρος μου έχει εξηγήσει γιατί συμβαίνει να βλέπουν οι ετοιμοθάνατοι αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν "φύγει".Τη στιγμή του θανάτου υπερλειτουργεί η αποθήκη των πληροφοριών του εγκεφάλου,η λεγόμενη αμυγδαλή όπου βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια,με αποτέλεσμα να προβάλλονται πληροφορίες που ακόμα και το ίδιο το άτομο έχει ξεχάσει.Επίσης αυτό γίνεται και για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση στον ετοιμοθάνατο ότι κάτι υπάρχει μετά.Βέβαια κανένας ψυχίατρος από αυτούς που έχω πάει,δεν πιστεύει στη μετά θάνατον ύπαρξη,όλοι πιστεύουν ότι ακολουθεί η ανυπαρξία και η εξάλειψη σκέψεων.Μάλιστα περιγράφουν την κατάσταση αυτή σαν ένα μαύρο πανί,ή σαν να κολυμπάς μέσα στο μαύρο σκοτάδι χωρίς να υπάρχουν σκέψεις,ή σαν ένα αιώνιο ύπνο χωρίς όνειρα.