- H επιληψία [ασθένεια] , χθές και σήμερα... - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
"Οταν μού φέρνουν στο Καλύβι παιδάκια καί μου λένε ότι έχουν δαιμόνιο, γιά νά
διαπιστώσω αν είναι δαιμονισμένα, μερικές φορές παίρνω ένα τεμάχιο αγίου Λειψάνου
τού Αγίου Αρσενίου καί τό κρύβω στήν χούφτα μου. Καί νά δήτε, ένώ έχω κλειστά καί τά
δυό χέρια μου, τό παιδάκι, αν έχη δαιμόνιο, κοιτάζει φοβισμένο τό χέρι μέ τό όποιο κρατώ
τό άγιο Λείψανο. Αν όμως δέν έχη δαιμόνιο, άλλά λ.χ. κάποια αρρώστια εγκεφαλική, δέν
αντιδρά καθόλου. Άλλοτε πάλι τούς δίνω νερό στό όποιο προηγουμένως έχω βουτήξει
τεμάχιο άγιου Λειψάνου, αλλά, άν έχουν δαιμόνιο, δέν τό πίνουν απομακρύνονται. "
Αυτό θέτει προβληματισμούς.
Edited by - Narkissa555 on 03/04/2011 19:42:03
quote:
Φίλε Ψηλέ, σύμφωνα με το άρθρο, όσοι είναι "δαιμονισμένοι" αντιδρούν σε θρησκευτικά ερεθίσματα ακόμα και αν δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους και δεν τα βλεπουν. Χαρακτηριστικά, ο πάτερ λέει:"Οταν μού φέρνουν στο Καλύβι παιδάκια καί μου λένε ότι έχουν δαιμόνιο, γιά νά
διαπιστώσω αν είναι δαιμονισμένα, μερικές φορές παίρνω ένα τεμάχιο αγίου Λειψάνου
τού Αγίου Αρσενίου καί τό κρύβω στήν χούφτα μου. Καί νά δήτε, ένώ έχω κλειστά καί τά
δυό χέρια μου, τό παιδάκι, αν έχη δαιμόνιο, κοιτάζει φοβισμένο τό χέρι μέ τό όποιο κρατώ
τό άγιο Λείψανο. Αν όμως δέν έχη δαιμόνιο, άλλά λ.χ. κάποια αρρώστια εγκεφαλική, δέν
αντιδρά καθόλου. Άλλοτε πάλι τούς δίνω νερό στό όποιο προηγουμένως έχω βουτήξει
τεμάχιο άγιου Λειψάνου, αλλά, άν έχουν δαιμόνιο, δέν τό πίνουν απομακρύνονται. "Αυτό θέτει προβληματισμούς.
Edited by - Narkissa555 on 03/04/2011 19:42:03
Δηλαδή;

Μέχρι τώρα το στοιχείο ότι κάποιος είναι δαιμονισμένος και όχι ψυχασθενής ήταν οι βίαιες αντιδράσεις στην όψη ή στο άγιγμα θρησκευτικών συμβόλων κτλπ.
Το στοιχείο αυτό καταρρίπτεται από πολλούς, αφού τίθεται το ζήτημα του παραληρήματος από θρησκόληπτα άτομα τα οποία αντιδρούν στην όψη αυτών των συμβόλων «όπως θα ήθελαν να αντιδράσουν».
Αν όμως τα θρησκευτικά αυτά συμβολα δεν είναι ορατά και τα άτομα αυτά δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους, γιατί αντιδρούν έτσι? Γιατί ένα «δαιμονισμένο» παιδί αποφεύγει το αγιασμένο νερό δίχως να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι ειναι «αγιασμένο»?
Ελπίζω να έγινα κατανοητή.![]()
quote:
Να σου εξηγήσωΜέχρι τώρα το στοιχείο ότι κάποιος είναι δαιμονισμένος και όχι ψυχασθενής ήταν οι βίαιες αντιδράσεις στην όψη ή στο άγιγμα θρησκευτικών συμβόλων κτλπ.
Το στοιχείο αυτό καταρρίπτεται από πολλούς, αφού τίθεται το ζήτημα του παραληρήματος από θρησκόληπτα άτομα τα οποία αντιδρούν στην όψη αυτών των συμβόλων «όπως θα ήθελαν να αντιδράσουν».
Αν όμως τα θρησκευτικά αυτά συμβολα δεν είναι ορατά και τα άτομα αυτά δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους, γιατί αντιδρούν έτσι? Γιατί ένα «δαιμονισμένο» παιδί αποφεύγει το αγιασμένο νερό δίχως να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι ειναι «αγιασμένο»?
Ελπίζω να έγινα κατανοητή.
Ναι, ακριβώς.
Αυτά τα "κόλπα", αλλά και άλλα χρησιμοποιούν οι Πατέρες της Εκκλησίας για να διακρίνουν αν πρόκειται περί δαιμονισμού ή περί κάποιας ασθένειας.
Οπότε, πιστεύω, πως δεν υπάρχει χώρος για αμφιβολία.
**Έχεις ακούσει για το το γέροντα Παΐσιο; Έχεις διαβάσει τίποτα σχετικό γι' αυτόν;

quote:
Τον έχω ακουστά, αλλά δεν γνωρίζω κάτι ιδιαίτερο.
Εγώ δεν πρόλαβα, δυστυχώς, να τον γνωρίσω.
Γνωρίζω, όμως, άτομα που τον γνώρισαν.
Π.χ., ένας συμφοιτητής μου είχε συνοδέψει ένα φίλο του που επιθυμούσε να γίνει μοναχός και ήθελε να δει τον Πατέρα Παΐσιο, μου διηγήθηκε πως ο Γέροντας έκπεμπε κάτι το μοναδικό.
Τελικά, ο φίλος του δεν έγινε μοναχός, αλλά έγινε ο ίδιος μοναχός. Τον επισκέφθηκα στο Όρος.
Ο Γέροντας Παΐσιος ήταν ένας άνθρωπος της εποχής μας.
Τρεις ήταν οι Γέροντες που έζησαν περίπου την ίδια εποχή. Ο Γέροντας Παΐσιος, ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης και ο Γέροντας Πορφύριος του Ορωπού.
Χάρη σε αυτούς τους 3 Γέροντες, χιλιάδες κόσμου ωφελήθηκε και ήλθε κοντά στην Ορθοδοξία.

quote:
eloΕκτός από αυτά που αναφέρεις Sesostris πρέπει να δούμε και άλλα ιατρικά φαινόμενα που κατά το παρελθόν έχουν χαρακτηριστεί ως δαιμονισμός, εκτός από την επιληψία, πχ το Σύνδρομο Τουρέτ (Gilles de la Tourette ).
Μια ασθένεια που παρουσιάζει πολλές διαταραχές παρόμοιες με αυτές που έχουμε διαβάσει ή ακούσει ως δήθεν δαιμονισμός.Τίναγμα κεφαλιού
Μορφασμοί προσώπου
Κραυγές
Αυτοτραυματικές πράξεις
Δάγκωμα των χεριών
Αισχρολογία
Φωνητικά τικ
Περιστροφή των ματιών
……
Ειλικρινά φίλε elo δεν το ήξερα ....Πρώτη φορά ακούω γι αυτή την ασθένεια . Ευχαριστώ για την πληροφορία .

*
quote:
Φίλε μου, Ψηλέ, θα ήθελες να συνδέσεις τη δράση του Γέροντα αυτού με το θέμα?
θελησα απλα να αναφερω πως περα απο αυτα που βλεπουμε η που μπορουμε να διαγνωσουμε με τα επιστημονικα εργαλεια που εχουμε στη διαθεση μας, υπαρχουν καταστασεις που μπορει να βιωσουμε και η αιτια να βρισκεται στο χωρο του μεταφυσικου.
Ο Γεροντας αυτος ηταν ενας ανθρωπος σαν και εμας που βιωνε ηδη απο ετουτο εδω τον κοσμο το μετα. Ο Θεος χαριτωνει ορισμενους ανθρωπους και το πετυχαινουν για να βλεπουμε και εμεις οι αλλοι πως δεν ειναι ακατορθωτο.

*
Edited by - Sesostris on 06/04/2011 23:07:12

Έχω όμως σοβαρές ενστάσεις ως προς το “ορισμένους”
Η επιλεκτική του συνήθεια να προικίζει με χαρίσματα κάποιους, στερείται δικαίου και αγάπης.
quote:
Ψηλέ μου αρέσει η φράση σου “ο θεός χαριτώνει ορισμένους ανθρώπους” ώς προς το “χαριτώνει”Έχω όμως σοβαρές ενστάσεις ως προς το “ορισμένους”
Η επιλεκτική του συνήθεια να προικίζει με χαρίσματα κάποιους, στερείται δικαίου και αγάπης.
Το αντίθετο θα ήταν παραβίαση της ατομικής βούλησης και επιλογής.
Όσον αφορά στο πώς και στο γιατί του Θεού, δεν θεωρώ πως είμαι ικανός να Τον κρίνω.
Το σίγουρο είναι πως δεν αποστρέφεται κανέναν.

Όσον αφορά στο πώς και στο γιατί του Θεού, δεν θεωρώ πως είμαι ικανός να Τον κρίνω.
Το σίγουρο είναι πως δεν αποστρέφεται κανέναν.
---------------------------------------------------------------
Εμένα πάντως με αποστρέφεται.
Βεβαια τα αισθήματα είναι αμοιβαία,αλλα ποιος δίνει σημασία...
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Ψηλος:
Όσον αφορά στο πώς και στο γιατί του Θεού, δεν θεωρώ πως είμαι ικανός να Τον κρίνω.Το σίγουρο είναι πως δεν αποστρέφεται κανέναν.
---------------------------------------------------------------Εμένα πάντως με αποστρέφεται.
Βεβαια τα αισθήματα είναι αμοιβαία,αλλα ποιος δίνει σημασία...ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Σου το είπε στην κατ' ιδίαν συζήτηση που είχατε;

Οταν του έκανα δύσκολες ερωτήσεις
με διαολόστειλε!!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Ψηλός
Τι σχέση έχει το βιβλίο αυτό τώρα με την επιληψία Sesostris?
Τον βιβλίο δεν έχει άμεση σχέση με την επιληψία Ψηλέ , το έδωσα όμως με αφορμή αυτά που ανέφερες πιο κάτω
quote:
Ψηλός
Ο Γέροντας Παΐσιος ήταν ένας άνθρωπος της εποχής μας.
Τρεις ήταν οι Γέροντες που έζησαν περίπου την ίδια εποχή. Ο Γέροντας Παΐσιος, ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης και ο Γέροντας Πορφύριος του Ορωπού.
Χάρη σε αυτούς τους 3 Γέροντες, χιλιάδες κόσμου ωφελήθηκε και ήλθε κοντά στην Ορθοδοξία.
Και στην επόμενη απάντησή σου
quote:
Ψηλός
μπορει να βιωσουμε και η αιτια να βρισκεται στο χωρο του μεταφυσικου.
Ο Γεροντας αυτος ηταν ενας ανθρωπος σαν και εμας που βιωνε ηδη απο ετουτο εδω τον κοσμο το μετα. Ο Θεος χαριτωνει ορισμενους ανθρωπους και το πετυχαινουν για να βλεπουμε και εμεις οι αλλοι πως δεν ειναι ακατορθωτο.
Εδώ θέλω να διευκρινίσω ότι μολονότι δεν είμαι χριστιανός , κατ’ ουδένα λόγο δεν θέτω υπό αμφισβήτηση την ηθικότητα και την εντιμότητα αυτών των ανθρώπων που προανέφερες . Όμως εκτός από αυτούς τους επώνυμους και μερικούς άλλους της «Μονής Εσφιγμένου» , οι οποίοι είναι μεν κατά τη γνώμη μου ακραίοι ζηλωτές όμως πιστοί στις επιταγές της θρησκείας τους , υπάρχει στο «Άγιο Όρος» και η άλλη όψη του νομίσματος όπως ανέφερα , που την αντιπροσωπεύει η πλειονότητα των Real estates , των συναλλαγών , της σιμωνίας , των πλωτών οίκων ανοχής , των αρσενοκοιτών , των ψυχοφαρμάκων , της αρχαιοκαπηλίας , της ψυχολογικής καταπίεσης και των αυτοκτονιών μοναχών , οι οποίες εν πολλοίς καταγράφονται ως ατυχήματα . Μέσα λοιπόν στο βιβλίο αυτό Ψηλέ , καταγράφονται μερικά από αυτά τα οποία ισχύουν μέχρι σήμερα όπως τα βίωσε τότε ο Θέμος Κορνάρος , όταν θέλοντας να κάνη μια δημοσιογραφική έρευνα επισκέφθηκε το «Άγιο Όρος» μεταμφιεσμένος σε εργάτη .

*

In anticipation of my resurrection...