- Η ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Επι τη ευκαιρια να σας εκφρασω και τα θερμα μου συγχαρητηρια για την προσπαθεια που κανετε στις σελιδες σας και να σας ευχαριστησω.
quote:
Γλωσσολόγος;Με συγχωρείτε, κ.Μ.Κ., αλλά θεωρώ ότι με το να θεωρείτε τον εαυτό σας Γλωσσολόγο-ερευνητή, μάλλον εξαπατάτε τους χρήστες αυτής της υπηρεσίας. Οι απόψεις που διατυπώνονται στην ιστιοσελίδα που προτείνετε, όχι μόνο δεν έχουν γλωσσολογική βάση, αλλά φανερώνουν ότι ο συγγραφέας (είτε είστε εσείς είτε όχι) δεν γνωρίζει ούτε καν τις βασικές αρχές της γλωσσολογίας και έχει μάλλον ιδεολογικά κίνητρα παρά επιστημονικά. Θα το θεωρούσα τίμιο εκ μέρους σας να αναφέρετε τον εαυτό σας ως ενδιαφερόμενο για τη γλώσσα, εκτός κι αν μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι έχετε γλωσσολογική παιδεία με τη μορφή κάποιου πανεπιστημιακού πτυχίου τουλάχιστον. Δεν ξέρω πόσο άδικη φαίνεται η "επίθεσή" μου στους χρήστες και σε εσάς, απλά θα ήθελα να παροτρύνω όσους νιώθουν έτσι να αναρωτηθούν πόσο κύρος και αξία θα έδιναν στα λεγόμενα ενός π.χ. αποφοίτου Γυμναστικής Ακαδημίας σχετικά με την Κβαντική Φυσική. Και αν θεωρείτε αυτή τη σύγκριση ατυχή, σας πληροφορώ ότι η Γυμναστική Ακαδημία απονέμει πανεπιστημιακό πτυχίο. Και πάλι όμως δεν σημαίνει ότι ο απόφοιτός της είναι ικανός να αποφαίνεται για επιστημονικά ζητήματα άλλων επιστημών.
Διοτίμα Ιωάννου
http://experts.pathfinder.gr/index.php?view=16&answer_id=78680&topic=355
quote:
Κύριε Μ.Κ.,1) Ειδικά εσείς δεν έχετε ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά προσόντα. Οι "ειδικές και προσωπικές μελέτες σας" δεν έχουν καμία επιστημονική αξία. Από ποιον έχουν κριθεί, αλήθεια; Μόνο εσείς τις θεωρείτε αξιόλογες;
2) Αυτό που γράφετε στη δεύτερη παράγραφο είναι απαράδεκτο και δείχνει ότι δεν έχετε καταλάβει τι σημαίνει επιστημονική ειδίκευση και γνώση. Δηλ., κατά τη γνώμη σας, έχουν την ίδια βαρύτητα μεταξύ τους η άποψη ενός ανθρώπου που έχει φάει τη ζωή του στα φοιτητικά αμφιθέατρα και ενός άλλου που απλώς έχει μάθει να διαβάζει και να γράφει; Πάντως, χαίρομαι, γιατί έστω και έμμεσα δηλώσατε ότι αυτό ακριβώς είναι το μόνο που μάθατε, έστω και ελλιπώς, αν κρίνουμε από τα ορθογραφικά σας λάθη.
3) Το θέμα της τρίτης παραγράφου πώς προέκυψε; Έκανα λόγο εγώ για το θέμα αυτό; Επειδή όμως με προκαλέσατε να απαντήσω, σας ανταποδίδω: μήπως πρέπει να απαντήσετε εσείς σε ορισμένα ερωτήματα όπου δεν μπορείτε να δώσετε απάντηση και αποδεικνύουν ότι η "θεωρία" σας μπορεί να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος;
Μέσω google βρήκα ένα χαρακτηριστικό κείμενο που λέει μεταξύ άλλων:"ο Α.Κ., υποστηρικτής της θεωρίας ότι η προφορά της Αρχαίας δεν ήταν διαφορετική από τη σημερινή, καλείται να αναλύσει ως προς το μέτρο έναν στίχο από τα ομηρικά έπη, π.χ. τον πρώτο της ραψωδίας σ της Οδύσσειας: ήλθε δ’επί πτωχός πανδήμιος, ος κατά άστυ. Ο Α.Κ. καλείται, ειδικότερα, να βγάλει το μέτρο του συγκεκριμένου στίχου, χωρίς να αναγνωρίσει τη διάκριση μακρών και βραχέων φωνηέντων..."
Ιδού η Ρόδος, κ. Μ.Κ. - απαντήστε!
Διοτίμα Ιωάννου
http://experts.pathfinder.gr/index.php?view=12&question_id=20259
1. Ο <<ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ>>, που τελικά είναι ο πιο διαβασμένος από όλους μας, λέει σοφά πράγματα. Μιλά όπως ο Πλάτωνας στους διαλόγους του.Με κατηγορία, κρίση και υποστήριξη ή καταδίκαση κ.τ.λ. Τον ευχαριστώ για την προτροπή του και τα καλά λόγια του.
2. Ο Κρατύλος και η Διότιμα λένε πράγματα που αν και δε στέκουν, εγώ θα υπερασπίζω να τα λένε εφόσον τα πιστεύουν.
3. Ο Κρατύλος και η Διότιμα βρίζουν ή λένε ασυνάρτητα πράγματα, όπως αυτοί που δεν μπορούν να διαψεύσουν ή να αντικρούσουν κάτι. Φυσικά αυτό το κανουν, για να φανούν καλοί στους καθηγητές τους για ευνόητους λόγους.Ομως , αν εγώ λέω ανοησίες, γιατί δεν το διαψεύδουν οι ίδιοι οι καθηγητές τους
4. Ο Κρατύλος και η Διότιμα Λένε ότι όποιος δεν είναι γλωσσολόγος λέει βλακίες ή δεν πρέπει να μιλά Μα αν είναι έτσι, τότε πως λένε ή πως πιστεύουν τα λεγόμενα του Ερασμου, του Sausure...(αυτοί, αν και δεν είναι γλωσσολόγοι, βεβαίως, λένε σωστά πράγματα, μόνο που ισχύουν στις γλώσσες τους και όχι στην ελληνική), αφού αυτοί δεν ήταν γλωσσολόγοι?!
5. Με επιχειρήματα και διάλογο, όπως ο <<αδιάβαστος>> μιλά ο κόσμος. Φυσικά, για να δούμε αν η ελληνική γραφή είναι ιστορική, όπως υποστηρίζουν η Διότιμα και ο Κρατύλος, ας μας γράψουν π.χ. την λέξη (φωνητικά) <<καλό>> χωρίς να τους πως τίποτε άλλο. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να το κάνουν, γιατί στην ελληνική γραφή οι λέξεις γράφονται ανάλογα με την ετυμολογία τους (μέρος λόγου, τύπο κ.τ.λ.)και όχι ιστορικά, όπως γίνεται στις γραφές με λατινικούς χαρακτήρες, παρβλ π.χ. ότι τα ρήματα γράφονται με -ω,ει, για να διακρίνονται από τα επίθετα, που αυτά γράφονται με -ο,η,οι: καλό, καλή, καλοί, καλώ, σύκο & σήκω, γελώ... Περισσότερα στο site, www.krassanakis.gr
quote:Βέβαια, αφού σου έδωσε και θερμά συγχαρητήρια, «τελικά είναι ο πιο διαβασμένος από όλους μας» και «λέει σοφά πράγματα»... Δεν έχω διαβάσει όλα τα κείμενά του, αλλά όποιος δίνει συγχαρητήρια στον δημιουργό μιας τέτοιας ιστοσελίδας σίγουρα δεν έχει ιδέα από γλωσσολογία.
1. Ο <<ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ>>, που τελικά είναι ο πιο διαβασμένος από όλους μας, λέει σοφά πράγματα.
quote:Μήπως αυτό είναι υπερβολικό; Όχι και όπως ο Πλάτωνας!
Μιλά όπως ο Πλάτωνας στους διαλόγους του.Με κατηγορία, κρίση και υποστήριξη ή καταδίκαση κ.τ.λ.
quote:Το θέμα είναι να αποσπάσεις καλά λόγια για τις απόψεις σου και από κάποιον γνώστη του αντικειμένου. Πήγαινε σε κάποιο συνέδριο γλωσσολογίας (τι λέω τώρα...) και δοκίμασε την τύχη σου. Δοκίμασε να κριθείς. Και τότε θα δούμε τα σχόλια που θα εισπράξεις.
Τον ευχαριστώ για την προτροπή του και τα καλά λόγια του.
quote:Ευχαριστούμε, αλλά πρέπει και να αποδείξεις ότι δεν στέκουν - δεν αρκεί να το γράφεις δογματικά.
2. Ο Κρατύλος και η Διότιμα λένε πράγματα που αν και δε στέκουν, εγώ θα υπερασπίζω να τα λένε εφόσον τα πιστεύουν.
quote:Ούτε βρίζουν ούτε λένε ασυνάρτητα πράγματα. Μάλλον εσύ τα κάνεις αυτά. Το ότι σε διαψεύδουν, σε αντικρούουν και έχουν δίκιο φαίνεται από κάτι πολύ απλό: από την προφανέστατη αδυναμία σου να απαντήσεις στα ερωτήματα που σου έχουν τεθεί. Σου ζητήθηκε να αναλύσεις μετρικά έναν στίχο από τα ομηρικά έπη, χωρίς να διακρίνεις μακρά και βραχέα. Όπως είδε όλος ο κόσμος, επέδειξες χαρακτηριστική αδυναμία να απαντήσεις. Απόλυτη σιωπή από την πλευρά σου γι'αυτό το θέμα!
3. Ο Κρατύλος και η Διότιμα βρίζουν ή λένε ασυνάρτητα πράγματα, όπως αυτοί που δεν μπορούν να διαψεύσουν ή να αντικρούσουν κάτι.
quote:Φυσικά, εσύ πηγαίνεις αλλού το θέμα, επειδή εφαρμόζεις τακτική αποπροσανατολισμού από τα αναπάντητα ερωτήματα. Πάντως, σε ενημερώνω ότι οι καθηγητές της Διοτίμας δεν έχουν ιδέα για τις συζητήσεις αυτές. Σιγά μην κάθεται η Διοτίμα να δίνει αναφορά για μερικές απαντήσεις που έριξε σε ένα φόρουμ. Και, αν πιστεύεις ότι οι καθηγητές της κάθονται να ασχολούνται με τον κάθε άσχετο που δηλώνει «ερευνητής» και ότι η Διοτίμα έτσι κερδίζει πόντους, είσαι μακριά νυχτωμένος.
Φυσικά αυτό το κανουν, για να φανούν καλοί στους καθηγητές τους για ευνόητους λόγους.
quote:Γιατί, πολύ απλά, έχουν σοβαρότερα πράγματα να κάνουν. Και, επαναλαμβάνω, πήγαινε σε ένα συνέδριο, για να δούμε τα κότσια σου, κύριε δημόσιε υπάλληλε, που παριστάνεις τον γλωσσολόγο. Εκεί θα σε διαψεύσουν μια χαρά οι ειδικοί.
Ομως , αν εγώ λέω ανοησίες, γιατί δεν το διαψεύδουν οι ίδιοι οι καθηγητές τους
quote:Αυτό ισχύει ειδικά για σένα και για μερικούς άλλους. Υπάρχουν όμως και μη γλωσσολόγοι που λένε σωστά πράγματα. Ένας από αυτούς είναι ο Junk 95. Ένας άλλος είναι ο Χ. Μαραβέλιας, γνωστός δικηγόρος που απαντά εύστοχα σε μερικούς «ερευνητές».
4. Ο Κρατύλος και η Διότιμα Λένε ότι όποιος δεν είναι γλωσσολόγος λέει βλακίες ή δεν πρέπει να μιλά
quote:Παρακαλώ; Δεν ήταν γλωσσολόγος ο Saussure;
Μα αν είναι έτσι, τότε πως λένε ή πως πιστεύουν τα λεγόμενα του Ερασμου, του Sausure...(αυτοί, αν και δεν είναι γλωσσολόγοι, βεβαίως, λένε σωστά πράγματα, μόνο που ισχύουν στις γλώσσες τους και όχι στην ελληνική), αφού αυτοί δεν ήταν γλωσσολόγοι?!
quote:Συμφωνώ, μόνο που εσύ δεν απαντάς!
5. Με επιχειρήματα και διάλογο, όπως ο <<αδιάβαστος>> μιλά ο κόσμος.
quote:Ανάλογα με την ετυμολογία τους γράφονται και στην Αγγλική, αγαπητέ. Γι'αυτό, αν σου πω νάιτ, δεν θα ξέρεις αν πρόκειται για το knight «ιππότης» ή για το night «νύχτα». Φαίνεται ότι δεν θέλεις να καταλάβεις, γιατί θα καταρρεύσει η θεωρία σου, αν παραδεχτείς το λάθος σου.
Φυσικά, για να δούμε αν η ελληνική γραφή είναι ιστορική, όπως υποστηρίζουν η Διότιμα και ο Κρατύλος, ας μας γράψουν π.χ. την λέξη (φωνητικά) <<καλό>> χωρίς να τους πως τίποτε άλλο. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να το κάνουν, γιατί στην ελληνική γραφή οι λέξεις γράφονται ανάλογα με την ετυμολογία τους (μέρος λόγου, τύπο κ.τ.λ.)και όχι ιστορικά, όπως γίνεται στις γραφές με λατινικούς χαρακτήρες, παρβλ π.χ. ότι τα ρήματα γράφονται με -ω,ει, για να διακρίνονται από τα επίθετα, που αυτά γράφονται με -ο,η,οι: καλό, καλή, καλοί, καλώ, σύκο & σήκω, γελώ... Περισσότερα στο site, www.krassanakis.gr
Αν ίσχυαν αυτά που υποστηρίζεις, τότε θα έπρεπε όλη αυτή η ποικιλία των ι και των ε να υπάρχει μόνο στα ομόηχα. Υπάρχει όμως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, εκεί που δεν χρειάζεται η μία λέξη να διακριθεί από την άλλη. Γιατί ο θόρυβος γράφεται με υ, αν όχι επειδή το υ προφερόταν αλλιώς; Υπήρχε λόγος; Έπρεπε να το ξεχωρίζουμε από κάτι άλλο; Υπάρχει π.χ. λέξη θόρυβος γραμμένη με ι;
Αγαπητε Κρατύλε,διατυπώνονταςτην παρακατω αποψη
quote:
Βέβαια, αφού σου έδωσε και θερμά συγχαρητήρια, «τελικά είναι ο πιο διαβασμένος από όλους μας» και «λέει σοφά πράγματα»... Δεν έχω διαβάσει όλα τα κείμενά του, αλλά όποιος δίνει συγχαρητήρια στον δημιουργό μιας τέτοιας ιστοσελίδας σίγουρα δεν έχει ιδέα από γλωσσολογία
θελεις να σε θεωρησομε σοβαρο ;
Και το αλλο ;
quote:
Το θέμα είναι να αποσπάσεις καλά λόγια για τις απόψεις σου και από κάποιον γνώστη του αντικειμένου. Πήγαινε σε κάποιο συνέδριο γλωσσολογίας (τι λέω τώρα...) και δοκίμασε την τύχη σου. Δοκίμασε να κριθείς.
Δηλαδη απο καποιον σαν τον Μπαμπινιωτη ;
Ο οποιος γραφει την λεξη ορθοπαιδικος ιατρος με αι!
Και επι τη ευκαιρια δωσε μας εσυ τα φωτα σου ως...γλωσσολογος,πως γραφετε η ανωτερω λεξη, αλλα και η λεξη :"υπώθετο" με ωμεγα ή "υπόθετο" με ομικρον,οχι τιποτα αλλο αλλα για να δουμε αν συμφωνειτε μεταξυ σας οι γλωσσολογοι.
ΕΣΕΤΕ ΗΜΑΡ
quote:Αγαπητε Κρατύλε,διατυπώνονταςτην παρακατω αποψη
quote:
Βέβαια, αφού σου έδωσε και θερμά συγχαρητήρια, «τελικά είναι ο πιο διαβασμένος από όλους μας» και «λέει σοφά πράγματα»... Δεν έχω διαβάσει όλα τα κείμενά του, αλλά όποιος δίνει συγχαρητήρια στον δημιουργό μιας τέτοιας ιστοσελίδας σίγουρα δεν έχει ιδέα από γλωσσολογία
θελεις να σε θεωρησομε σοβαρο ;Και το αλλο ;
quote:
Το θέμα είναι να αποσπάσεις καλά λόγια για τις απόψεις σου και από κάποιον γνώστη του αντικειμένου. Πήγαινε σε κάποιο συνέδριο γλωσσολογίας (τι λέω τώρα...) και δοκίμασε την τύχη σου. Δοκίμασε να κριθείς.
Δηλαδη απο καποιον σαν τον Μπαμπινιωτη ;
Ο οποιος γραφει την λεξη ορθοπαιδικος ιατρος με αι!Και επι τη ευκαιρια δωσε μας εσυ τα φωτα σου ως...γλωσσολογος,πως γραφετε η ανωτερω λεξη, αλλα και η λεξη :"υπώθετο" με ωμεγα ή "υπόθετο" με ομικρον,οχι τιποτα αλλο αλλα για να δουμε αν συμφωνειτε μεταξυ σας οι γλωσσολογοι.
ΕΣΕΤΕ ΗΜΑΡ
Aγαπητέ, Αδιάβαστε, σε χαιρετώ.
Μόλις σήμερα είδα την ανακοίνωσή σου.
Δεν έχω πρόθεση να σε προσβάλω, αλλά πραγματικά μου είναι αδιάφορο αν με θεωρήσεις σοβαρό. Εγώ άλλο έγραψα και το εννοώ. Πράγματι, όποιος δίνει συγχαρητήρια στον δημιουργό μιας τέτοιας ιστοσελίδας σίγουρα δεν έχει ιδέα από γλωσσολογία. Αυτή είναι η αλήθεια (και, όπως βλέπεις, εγώ δεν μιλάω για δική σου έλλειψη σοβαρότητας...). Σκέψου και κάτι άλλο: αν ο krassanakis είχε επιχειρήματα, θα απαντούσε. Η σιωπή του κάτι δηλώνει και μάλλον επιβεβαιώνει τα όσα γράφω εγώ... Από το να βρίζει, βέβαια, πάλι καλά που σωπαίνει.
Για το άλλο που αναφέρεις: Πολύ καλά κάνει o Μπ. και γράφει τον ορθοπαιδικό με -αι-. Μπορείς να ανατρέξεις στο οικείο λήμμα του λεξικού του και να δεις το σχετικό σχόλιο. Αυτή είναι η ετυμολογική ορθογραφία, χωρίς να απορρίπτεται και η γραφή με -ε-. Όμως, αυτή η τελευταία είναι απλώς η πιο συνήθης. Η ορθοπαιδική στο αρχικό της στάδιο αφορούσε τη διόρθωση των δυσπλασιών στα παιδιά.
Σχετικά με το υπόθετο, δεν έχω υπόψη ποιος το γράφει με -ω- !
ΥΓ.: κοίτα όμως κι εσύ αυτό το ΕΣΕΤΕ ΗΜΑΡ. Αλήθεια, έτσι γράφεται; ![]()
Φιλικά, Κρατύλος.
Ριξε μια ματια στο λεξικο του Ι.Σταματακου στο λημμα "πεδαω"(σημ. :δενω δια δεσμων - δεσμευω - δενω σφικτα - στερεωνω ).Αυτο λοιπον δεν ειναι και το εργο του ορθο-πεδικου;
Σχετικα με το υποθετο και με το ανωτερω σχκεπτικο του Μπ. επρεπε να γραφοταν με -ω- (απο το υπο και ωθω και οχι με -ο- απο το υπο και τιθημι).
Με φιλικους χ-αι-ρετισμους ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ.
Οσο για το ΕΣΕΤ-Ε ,τι να πω ,κεκτημενη ταχυτητα.(ΕΣΕΤΑΙ)
quote:Όταν ο γιατρός σού κάνει εγχείριση, τον κρίνεις; Γιατί σε εκείνη την περίπτωση δεν διατυπώνεις τη δική σου "γνώμη"; Ή γιατί δεν πας σε κάποιον μη γιατρό να σε εγχειρίσει;
Αγαπητε Κρατύλε,ποτε δεν ειπα πως ειμαι γλωσσολογος ,αυτο δεν σημαινει ομως πως δεν μπορω να κρινω τα γραφομενα τους .
quote:H ορθή γραφή της λέξης ορθοπεδικός / ορθοπαιδικός δεν είναι με -ε-, γιατί δεν ετυμολογείται από τα ορθός και πεδάω. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τη σύνδεση του μεταγενέστερου (του 18ου αι.) όρου ορθοπαιδική με το αρχ. πεδώ "περιδένω".
Ετσι λοιπον εγω πιστευω πως το ορθοπ-αι-δικος σημαινει αυτος που κανει ορθα παιδια και ορθοπ-ε-δικος αυτος που στερεωνει ορθα.Κατα συνεπεια και οι δυο τροποι γραφης ειναι σωστες,με την διαφορα πως οταν κανουμε αναφορα σε ορθοπ-ε-δικο γιατρο πρεπει να ειναι σωστο με το "εψιλον".
Δεν πρέπει να βλέπεις ποια είναι η σημερινή σημασία της λέξης (όποια κι αν είναι), αλλά ποια η αρχική. Αυτό σημαίνει ετυμολογική ορθογραφία: είναι το είδος της ορθογραφίας που ρυθμίζεται με βάση την ετυμολογία της λέξης. Και ετυμολογία σημαίνει αρχική μορφή ή σημασία. Στην προκειμένη περίπτωση, μας ενδιαφέρει η αρχική σημασία, που αφορούσε σε παιδιά.
quote:Το λεξικό του Σταματάκου δεν έχει τον σύγχρονο όρο ορθοπαιδική. Έχει το πεδάω. Από πουθενά δεν τεκμηριώνεται η ετυμολογική σχέση του αρχαίου πεδάω με το σύγχρονο ορθοπαιδική.
Ριξε μια ματια στο λεξικο του Ι.Σταματακου στο λημμα "πεδαω"(σημ. :δενω δια δεσμων - δεσμευω - δενω σφικτα - στερεωνω ).
quote:Τι δουλειά έχει το υπόθετο με το ωθώ; Αυτός ο παραλληλισμός είναι εντελώς ακατανόητος.
Σχετικα με το υποθετο και με το ανωτερω σχκεπτικο του Μπ. επρεπε να γραφοταν με -ω- (απο το υπο και ωθω και οχι με -ο- απο το υπο και τιθημι).
quote:
Όταν ο γιατρός σού κάνει εγχείριση, τον κρίνεις; Γιατί σε εκείνη την περίπτωση δεν διατυπώνεις τη δική σου "γνώμη";
Μα τι λες;Μπορει καποιος γιατρος να μου κανει εγχειρησει χωρις να με ρωτησει ;Τι ειμαι ,πειραματοζωο ; Και αν ειναι μαλιστα ιδιωτης και τον πληρωσω κιολας ,τοτε να δεις τι γνωμη θα διατυπωσω!
quote:
Ή γιατί δεν πας σε κάποιον μη γιατρό να σε εγχειρίσει;
....Αυτο κι αν ειναι επιχειρημα!Μπορει να το κανω ....Δηλαδη φιλε μου αν εισαι "ζωολογος" και πεις πως ο γαϊδαρος πεταει,θα πρεπει να συμφωνησω μαζι σου ή με τον τσοπανη τον αγραμματο που εχει αλλη αποψη ή πρεπει να ρωτησω τον γαϊδαρο(δεν ξερω ξενες γλωσσες);
Εν τελει φιλε μου να πουμε πως ο ορος "ορθοπεδικη ιατρικη" χρησιμοποιηθηκε για πρωτη φορα απο τον Γαλλο γιατρο Νικολα Αντρυ (1658-1742)το 1741, για να δειξει την τεχνη προληψης και θεραπειας σκελετικων παραμορφωσεων.Αρα εχει να κανει με "οστα" και την "στερεωση" τους, και οχι με "παιδια" οπως αναφερεις.
quote:Γιατι;Θα μπορουσε κανεις να πει < ωθω = σπρωχνω ,υπο = απο κατω > (αστεϊσμος!)
Τι δουλειά έχει το υπόθετο με το ωθώ; Αυτός ο παραλληλισμός είναι εντελώς ακατανόητος.
Υ.Γ.Αν δεν σου κανει το λεξικο του Στ. δες και την εγκυκλοπ-αι-δεια Παπυρος Λαρους ή την Δομη ή καποια αλλη
quote:Πρόσεξε τι είχα γράψει:
Μα τι λες;Μπορει καποιος γιατρος να μου κανει εγχειρησει χωρις να με ρωτησει ;Τι ειμαι ,πειραματοζωο ; Και αν ειναι μαλιστα ιδιωτης και τον πληρωσω κιολας ,τοτε να δεις τι γνωμη θα διατυπωσω!
«Όταν ο γιατρός σού κάνει εγχείριση, τον κρίνεις; Γιατί σε εκείνη την περίπτωση δεν διατυπώνεις τη δική σου "γνώμη";»
Εννοώ δηλ. ότι είναι αδιανόητο, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, να υποδεικνύεις στον γιατρό τι πρέπει να κάνει και να τον "διορθώνεις" για τα δήθεν λάθη του. Και, αφού αποκλείεται να δείξεις μια τέτοια συμπεριφορά απέναντι σε έναν γιατρό, γιατί τη δείχνεις απέναντι σε έναν επιστήμονα άλλου κλάδου, στην προκειμένη περίπτωση γλωσσολόγο; Δεν είναι παράδοξο αυτό;
Τώρα, δεν ξέρω τι σημαίνει
«Μπορει καποιος γιατρος να μου κανει εγχειρησει [sic] χωρις να με ρωτησει ; »
Φυσικά, δεν είσαι πειραματόζωο. Ο γιατρός θα σου πει ότι χρειάζεται να γίνει εγχείριση. Εννοείται ότι μπορείς την ημέρα της εγχείρισης να κάτσεις σπίτι σου. Εγώ δεν μίλησα για τη "συγκατάθεσή σου" να γίνει η εγχείριση. Σε περίπτωση που χρειάζεσαι εγχείριση καρδιάς, αν σου βαστάει, μη δώσεις αυτή τη συγκατάθεση. Όμως, εγώ δεν μίλησα για όλα αυτά. Άλλο εννοούσα: ότι σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα κρίνει, με βάση τις ειδικές επιστημονικές του γνώσεις, αν πρέπει να γίνει η εγχείριση και κατά τη διάρκεια της επέμβασης εκείνος θα κάνει ό,τι κρίνει πως πρέπει να κάνει.
quote:Φυσικά και είναι επιχείρημα αυτό που έγραψα! Εννοείται! Όπως δεν θα πήγαινα σε έναν μη γιατρό να με εγχειρίσει, έτσι και δεν θα ζητήσω την άποψη ενός μη γλωσσολόγου για ένα θέμα γλωσσολογίας. Δεν είναι παράλογο στη μία περίπτωση να βασίζομαι στον ειδικό και στην άλλη στον μη ειδικό;
....Αυτο κι αν ειναι επιχειρημα!Μπορει να το κανω ....Δηλαδη φιλε μου αν εισαι "ζωολογος" και πεις πως ο γαϊδαρος πεταει,θα πρεπει να συμφωνησω μαζι σου ή με τον τσοπανη τον αγραμματο που εχει αλλη αποψη ή πρεπει να ρωτησω τον γαϊδαρο(δεν ξερω ξενες γλωσσες);
Το επιχείρημά σου είναι εντελώς άτοπο. Αποκλείεται ένας ζωολόγος να σου πει ότι ο γάιδαρος πετάει. Άρα, περιττεύει η σύγκριση με τον βοσκό, που θα σου πει το σωστό.
quote:Δεν το αναφέρω εγώ... Ο ίδιος ο Andry διαβεβαιώνει ότι έπλασε τη λέξη με βάση το ελληνικό παιδίον. Και όλο το βιβλίο του μιλάει για τη διόρθωση σωματικών δυσπλασιών σε παιδιά. Αυτή είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα, που δεν αλλάζει, ό,τι κι αν πούμε εγώ ή εσύ. Δεν μπορείς να αρνείσαι μια πραγματικότητα και δεν μπορείς να αρνείσαι ένα γεγονός (ότι ο Andry έπλασε τη λέξη ορθοπαιδική με βάση το ελληνικό παιδίον).
Εν τελει φιλε μου να πουμε πως ο ορος "ορθοπεδικη ιατρικη" χρησιμοποιηθηκε για πρωτη φορα απο τον Γαλλο γιατρο Νικολα Αντρυ (1658-1742)το 1741, για να δειξει την τεχνη προληψης και θεραπειας σκελετικων παραμορφωσεων.Αρα εχει να κανει με "οστα" και την "στερεωση" τους, και οχι με "παιδια" οπως αναφερεις.
quote:Ως αστείο, ας πούμε ότι το δέχομαι. Όμως, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητάμε και ο παραλληλισμός των δύο περιπτώσεων είναι ατυχής.
Γιατι;Θα μπορουσε κανεις να πει < ωθω = σπρωχνω ,υπο = απο κατω > (αστεϊσμος!)
quote:Δεν έγραψα ότι "δεν μου κάνει" το λεξικό Σταματάκου. Έγραψα τα εξής:
Υ.Γ.Αν δεν σου κανει το λεξικο του Στ. δες και την εγκυκλοπ-αι-δεια Παπυρος Λαρους ή την Δομη ή καποια αλλη
«Το λεξικό του Σταματάκου δεν έχει τον σύγχρονο όρο ορθοπαιδική. Έχει το πεδάω. Από πουθενά δεν τεκμηριώνεται η ετυμολογική σχέση του αρχαίου πεδάω με το σύγχρονο ορθοπαιδική».
Τα ίδια ισχύουν και για τις άλλες πηγές που αναφέρεις.
quote:
. Άλλο εννοούσα: ότι σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα κρίνει, με βάση τις ειδικές επιστημονικές του γνώσεις, αν πρέπει να γίνει η εγχείριση και κατά τη διάρκεια της επέμβασης εκείνος θα κάνει ό,τι κρίνει πως πρέπει να κάνει.
Και εγω αλλο εννοουσα!
Αν δηλαδη ο γιατρος ειναι κομπογιαννιτης ή ταγμενος στον βωμο του χρηματος (και μη μου πεις πως δεν υπαρχουν τετοιοι...ε; Μαλλον ειναι και η πλειοψηφια),ολοι εμεις οι αδαεις θα γινουμε θυματα αυτου του παραλογισμου ;Σε ποιες σαθρες επιστημονικες γνωσεις να κανουμε βαση.Ελπιζω να αντιλαμβανεσαι το σκεπτικο μου.
quote:Αυτοαναιρεισαι φιλε μου ,ο Αντρυ ηταν γιατρος ,οχι γλωσσολογος!
! Όπως δεν θα πήγαινα σε έναν μη γιατρό να με εγχειρίσει, έτσι και δεν θα ζητήσω την άποψη ενός μη γλωσσολόγου για ένα θέμα γλωσσολογίας. Δεν είναι παράλογο στη μία περίπτωση να βασίζομαι στον ειδικό και στην άλλη στον μη ειδικό;
Οταν γεννηθηκε η κορη μου (πριν 17 ετη)μετα απο 15 ημερες (11+30΄μ.μ.περιπου, ημερα πεμπτη) η γυναικα μου παρουσιασε μαστιτιδα.(ετυχε να ηξερα τα συμπτωματα και οτι χρηζει αμεσης φαρμακευτικης αγωγης).Την πηγα αμεσως στο νοσοκομειο του Κιλκις και ο " ειδικος " γιατρος μας αφησε να περιμενουμε την αφεντια του μεχρι το πρωι γιατι γαμ..σε καποια νοσοκομα καπου και εκρινε πως δεν ηταν επειγον περιστατικο! Αποτελεσμα,41 πυρετο στις 7+45΄π.μ.,και ακολουθει μια οδυσσεια για να αποφυγουμε τα χειροτερα (μη σου πω ποια ειναι αυτα...).Αυτα για τις γνωμες των ειδικων...
Μη μου λες λοιπον για ατοπα και παραλογα επιχειρηματα.
quote:
... Ο ίδιος ο Andry διαβεβαιώνει ότι έπλασε τη λέξη με βάση το ελληνικό παιδίον. Και όλο το βιβλίο του μιλάει για τη διόρθωση σωματικών δυσπλασιών σε παιδιά.
Ακριβως ιδια περιπτωση με το ανωτερω περιστατικο που σου ανεφερα ,με την διαφορα πως ο Αντρυ ηταν γιατρος ,οχι γλωσσολογος.Εσυ ως γλωσσολογος οφειλης να επεμβεις και να θεσεις στη σωστη βαση τον ορο "ορθοπεδικος".
Γιατι πως θα ονομασουμε φιλε μου ,τον γιατρο που ασχολειται με την διορθωση σωματικων (των οστων εννοω) βλαβων σε ατομα τριτης ηλικιας;ορθογεροντικη;Επιτελους μ΄αυτη την στενοκεφαλια σας,σας δειχνουν το φεγγαρι και κοιτατε το δαχτυλο,ελεος.
quote:Κατάλαβα πολύ καλά τι εννοούσες. Το θέμα είναι ότι εσύ αρνείσαι να καταλάβεις τι εννοώ εγώ, γι'αυτό ο διάλογος οδηγείται σε αδιέξοδο.
Και εγω αλλο εννοουσα!
quote:Το σκεπτικό σου είναι βλακώδες. Υποστήριξα εγώ ποτέ ότι δεν υπάρχουν κομπογιαννίτες γιατροί; (το αν είναι οι περισσότεροι δεν το ξέρω και δεν έχω τρόπο να το ελέγξω) Το ότι υπάρχουν τέτοιοι δεν σημαίνει ότι εγώ, ένας αδαής σχετικά με την Ιατρική, θα αρχίσω να παριστάνω τον γιατρό. Ακόμη κι αν έχω την ατυχία να πέσω σε έναν κακό γιατρό, και πάλι σε γιατρό θα απευθυνθώ για ένα πρόβλημα υγείας.
Αν δηλαδη ο γιατρος ειναι κομπογιαννιτης ή ταγμενος στον βωμο του χρηματος (και μη μου πεις πως δεν υπαρχουν τετοιοι...ε; Μαλλον ειναι και η πλειοψηφια),ολοι εμεις οι αδαεις θα γινουμε θυματα αυτου του παραλογισμου ;Σε ποιες σαθρες επιστημονικες γνωσεις να κανουμε βαση.Ελπιζω να αντιλαμβανεσαι το σκεπτικο μου.
quote:Σώπα! Σοβαρά; Καλά που μου το έγραψες. Καταλαβαίνεις, άνθρωπέ μου, τι συζητάμε; Το ξέρω ότι ήταν γιατρός. Δεν με ενδιαφέρει αυτό, όμως. Το θέμα είναι ότι αυτός δημιούργησε τον όρο ορθοπαιδική.
Αυτοαναιρεισαι φιλε μου ,ο Αντρυ ηταν γιατρος ,οχι γλωσσολογος!
quote:Άλλα αντ'άλλων. Τόσα λόγια, για να μη γράψεις τίποτα. Το ξέρω ότι υπάρχουν κακοί γιατροί. Δεν μας γράφεις τίποτα καινούργιο. Όσο για τις γνώμες των ειδικών, που απαξιώνεις, μάθε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας γλωσσολόγος που να μη δέχεται ότι ο όρος ορθοπαιδική συνδέεται ετυμολογικά με το παιδί (άλλο αν μερικοί δέχονται και την απλοποιημένη γραφή με -ε-). Άρα, ή όλοι οι ειδικοί κάνουν λάθος ή εσύ δεν έχεις καταλάβει τι διαβάζεις και προβάλλεις άτοπα και παράλογα επιχειρήματα.
Οταν γεννηθηκε η κορη μου (πριν 17 ετη)μετα απο 15 ημερες (11+30΄μ.μ.περιπου, ημερα πεμπτη) η γυναικα μου παρουσιασε μαστιτιδα.(ετυχε να ηξερα τα συμπτωματα και οτι χρηζει αμεσης φαρμακευτικης αγωγης).Την πηγα αμεσως στο νοσοκομειο του Κιλκις και ο " ειδικος " γιατρος μας αφησε να περιμενουμε την αφεντια του μεχρι το πρωι γιατι γαμ..σε καποια νοσοκομα καπου και εκρινε πως δεν ηταν επειγον περιστατικο! Αποτελεσμα,41 πυρετο στις 7+45΄π.μ.,και ακολουθει μια οδυσσεια για να αποφυγουμε τα χειροτερα (μη σου πω ποια ειναι αυτα...).Αυτα για τις γνωμες των ειδικων...
Μη μου λες λοιπον για ατοπα και παραλογα επιχειρηματα.
quote:Τι θα πει αυτό; Σου εξήγησα ότι στη Νέα Ελληνική εφαρμόζουμε κατά κανόνα ετυμολογική ορθογραφία. Άρα, θα γράψουμε τη λέξη ορθοπαιδική με βάση την ετυμολογία της. Ετυμολογία σημαίνει αρχική μορφή ή σημασία μιας λέξης. Η αρχική σημασία της εν λόγω λέξης αποδεδειγμένα αφορούσε σε παιδιά. Άρα, θα γράψουμε τη λέξη με -αι-. Λυπάμαι αν δεν μπορείς να καταλάβεις τι σου γράφουν. Το θέμα δεν είναι ιατρικό, αλλά γλωσσολογικό. Επόμένως, περιττή η παρατήρησή σου ότι ο Andry ήταν γιατρός. Και ως γλωσσολόγος δεν έχω ...να επέμβω πουθενά. Σου εξήγησα ότι άλλο η σημερινή σημασία της λέξης και άλλο η αρχική. Η ορθογραφία της, εφόσον εφαρμόζουμε ετυμολογική ορθογραφία, θα εξαρτηθεί από την αρχική.
Ακριβως ιδια περιπτωση με το ανωτερω περιστατικο που σου ανεφερα ,με την διαφορα πως ο Αντρυ ηταν γιατρος ,οχι γλωσσολογος.Εσυ ως γλωσσολογος οφειλης να επεμβεις και να θεσεις στη σωστη βαση τον ορο "ορθοπεδικος".
quote:Δεν ξέρω αν υπάρχει ιατρικός όρος για τέτοιες βλάβες σε άτομα τρίτης ηλικίας. Σου εξήγησα, αλλά δεν θέλεις ή δεν μπορείς να καταλάβεις. Και όταν λες σήμερα ορθοπαιδική, δεν εννοείς βλάβες σε παιδιά, γιατί πλέον η λέξη έχει αλλάξει σημασία και δεν δηλώνει πλέον δυσπλασίες παιδιών.
Γιατι πως θα ονομασουμε φιλε μου ,τον γιατρο που ασχολειται με την διορθωση σωματικων (των οστων εννοω) βλαβων σε ατομα τριτης ηλικιας;ορθογεροντικη;
Δεν μπορείς να αποδείξεις ότι η λέξη ορθοπαιδική συνδέεται ετυμολογικά με τα πέδηση, πεδώ κ.τ.ό. και προσπαθείς να δικαιολογήσεις το -ε- με βάση τη σημερινή σημασία του όρου. Σου εξήγησα ότι αυτό είναι λάθος. Μην κοιτάς τη σημερινή σημασία της λέξης.
quote:Δεν έχει κανένα νόημα να γίνεσαι αγενής. Έλεος, ό,τι είχα να γράψω το έγραψα. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις. Είθισται οι μη ειδικοί σε θέματα γλώσσας να υποστηρίζουν ανακρίβειες. Μερικοί από αυτούς όμως, όταν βλέπουν τελικά πώς έχουν τα πράγματα, σταματούν. Μερικοί άλλοι επιμένουν και καταντούν κουραστικοί.
Επιτελους μ΄αυτη την στενοκεφαλια σας,σας δειχνουν το φεγγαρι και κοιτατε το δαχτυλο,ελεος.
Αν δεν έχεις να γράψεις τίποτα καινούργιο, είναι προτιμότερο να σταματήσεις. Δεν έχω χρόνο για χάσιμο.
quote:
L'orthopedie, ou l'art de prevenir et de corriger dans les enfants, les difformites du corps, le tout par des moyens a la porte des peres et des meres, et de toutes les personnes qui ont des enfants a elever
Δηλαδή:?
Ορθοπεδική, ή η τέχνη της πρόληψης και διόρθωσης στα παιδιά, των παραμορφώσεων του σώματος, με το σύνολο των μεθόδων (=μέσων) στις οποίες έχουν πρόσβαση οι γονείς και που μπορούν να εφαρμοστούν από τους ίδιους (ενν. τους γονείς), και όλους όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση (=ανατροφή) των παιδιών.
Επισης στον προλογο του βιβλιου του λεει :
quote:
quant au titre en question, Orthopedie, je l’ai forme de deux mots grecs, a savoir d’Orthos, qui veut dire Droit, et Paidίon, qui signifie Enfant
οτι δηλαδη "ως προς τον εν λόγω τίτλο, ορθοπαιδική, τον δημιούργησα από δύο ελληνικές λέξεις, δηλ. ορθός και παιδίον".
Αρα φιλτατε ,αν θελουμε να ακριβολογουμε ,μιλαμε για "τεχνη" κι οχι για ιατρικη (?),κατα συνεπεια εκ των ανωτερω εχουμε --> ορθοπαιδικη τεχνη ( ?? )ορθως γραμμενη με -αι- και του ανηκει δικαιωματικα ο ορος!
Οταν μιλαμε ομως για "ορθοπεδικη ιατρικη" (απο το ορθος και το πεδαω) η σωστη γραφη ειναι με -ε- και δεν του ανηκει ο ορος.
Αυτα για σημερα,καλο βραδυ.
quote:
Αφου θελεις να τελειωνουμε , ας τελειωνουμε.Λεει λοιπον ο Αντρυ :quote:
L'orthopedie, ou l'art de prevenir et de corriger dans les enfants, les difformites du corps, le tout par des moyens a la porte des peres et des meres, et de toutes les personnes qui ont des enfants a eleverΔηλαδή:?
Ορθοπεδική, ή η τέχνη της πρόληψης και διόρθωσης στα παιδιά, των παραμορφώσεων του σώματος, με το σύνολο των μεθόδων (=μέσων) στις οποίες έχουν πρόσβαση οι γονείς και που μπορούν να εφαρμοστούν από τους ίδιους (ενν. τους γονείς), και όλους όσοι ασχολούνται με την εκπαίδευση (=ανατροφή) των παιδιών.
Επισης στον προλογο του βιβλιου του λεει :
quote:
quant au titre en question, Orthopedie, je l’ai forme de deux mots grecs, a savoir d’Orthos, qui veut dire Droit, et Paidίon, qui signifie Enfant
οτι δηλαδη "ως προς τον εν λόγω τίτλο, ορθοπαιδική, τον δημιούργησα από δύο ελληνικές λέξεις, δηλ. ορθός και παιδίον".Αρα φιλτατε ,αν θελουμε να ακριβολογουμε ,μιλαμε για "τεχνη" κι οχι για ιατρικη (?),κατα συνεπεια εκ των ανωτερω εχουμε --> ορθοπαιδικη τεχνη ( ?? )ορθως γραμμενη με -αι- και του ανηκει δικαιωματικα ο ορος!
Οταν μιλαμε ομως για "ορθοπεδικη ιατρικη" (απο το ορθος και το πεδαω) η σωστη γραφη ειναι με -ε- και δεν του ανηκει ο ορος.
Αυτα για σημερα,καλο βραδυ.
Δεν το πιστεύω! Είναι δυνατόν να χάνω τον χρόνο μου έτσι;
Σίγουρα η ορθοπαιδική την εποχή του Andry βρισκόταν ακόμη σε αρχικό στάδιο και αργότερα εξελίχθηκε.
quote:Σου το έχω εξηγήσει ένα εκατομμύριο φορές: δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει ετυμολογικά την ορθοπαιδική με το πεδάω. Μπορείς να το καταλάβεις αυτό ή θα συνεχίσεις να μας τρως τον χρόνο;
Αλλά εφ όσον το κάνατε
ας μου εξηγήσει λίγο τι "εννοεί εδώ ο ποιητής". (αντιγράφω το κείμενο από το θέμα για την Ελληνική Γλώσσα στο φόρουμ της Γνώσης)
Στον Θουκυδίδη, στην Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 πΧ) ως αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τον λοιμό που έπεσε στην Αθήνα.
Λέει λοιπόν (στο κεφ.54, στίχοι 2-4 περιληπτικά το βάζω)
Οταν ξέσπασε ο λοιμός στην Αθήνα, κάποιοι ηλικιωμένοι στην αγορά, θυμήθηκαν έναν παλιό στίχο-χρησμό που τραγουδούσαν παλιά (της πυθίας;) και θεώρησαν ότι αναφερόταν στην κατάσταση που τους είχε βρει. Ανάμεσα στους παρόντες, ξέσπασε διαφωνία, επειδή μερικοί επέμεναν ότι ο χρησμός έλεγε:
"με τον Δωρικό πόλεμο θα έρθη λοιμός",
ενώ άλλοι επέμεναν ότι έλεγε
"με τον Δωρικό πόλεμο θα έρθη λιμός".
Οι χρησμοί ήταν προφορικοί... Αρα οι Αθηναίοι δεν μπορούσαν να μπερδέψουν τις δύο λέξεις, εκτός κι αν ήταν ομόηχες.
Στα "Ερασμικά Ελληνικά" ο ΛΟΙΜΟΣ θα προφερόταν 'λοϊμος' (όπως στο αγγλικό oil) και το ΛΙΜΟΣ 'λιμος'.
To κείμενο βρίσκεται εδώ
www.ucpress.edu/scan/ca-e/162/maurizio.162.pdf
http://www.perseus.tufts.edu/GreekScience/Thuc.+2.47-55.html
Στο πρώτο αγγλικό κείμενο οι δύο λέξεις μεταφράζονται ως "plague" και "famine", ενώ στο perseus ως "death" και "dearth".
Δεν έχω καταφέρει να βρω το αρχαίο κείμενο, αν το βρείτε σας παρακαλώ να το παραθέσετε.
Ευχαριστώ!![]()
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Καλά ε;! Εχετε ξεφύγει τελείως από το θέμα!Αλλά εφ όσον το κάνατε
ας μου εξηγήσει λίγο τι "εννοεί εδώ ο ποιητής". (αντιγράφω το κείμενο από το θέμα για την Ελληνική Γλώσσα στο φόρουμ της Γνώσης)
Στον Θουκυδίδη, στην Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου (431 πΧ) ως αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει τον λοιμό που έπεσε στην Αθήνα.
Λέει λοιπόν (στο κεφ.54, στίχοι 2-4 περιληπτικά το βάζω)
Οταν ξέσπασε ο λοιμός στην Αθήνα, κάποιοι ηλικιωμένοι στην αγορά, θυμήθηκαν έναν παλιό στίχο-χρησμό που τραγουδούσαν παλιά (της πυθίας;) και θεώρησαν ότι αναφερόταν στην κατάσταση που τους είχε βρει. Ανάμεσα στους παρόντες, ξέσπασε διαφωνία, επειδή μερικοί επέμεναν ότι ο χρησμός έλεγε:"με τον Δωρικό πόλεμο θα έρθη λοιμός",
ενώ άλλοι επέμεναν ότι έλεγε
"με τον Δωρικό πόλεμο θα έρθη λιμός".Οι χρησμοί ήταν προφορικοί... Αρα οι Αθηναίοι δεν μπορούσαν να μπερδέψουν τις δύο λέξεις, εκτός κι αν ήταν ομόηχες.
Στα "Ερασμικά Ελληνικά" ο ΛΟΙΜΟΣ θα προφερόταν 'λοϊμος' (όπως στο αγγλικό oil) και το ΛΙΜΟΣ 'λιμος'.
To κείμενο βρίσκεται εδώ
www.ucpress.edu/scan/ca-e/162/maurizio.162.pdf
http://www.perseus.tufts.edu/GreekScience/Thuc.+2.47-55.htmlΣτο πρώτο αγγλικό κείμενο οι δύο λέξεις μεταφράζονται ως "plague" και "famine", ενώ στο perseus ως "death" και "dearth".
Δεν έχω καταφέρει να βρω το αρχαίο κείμενο, αν το βρείτε σας παρακαλώ να το παραθέσετε.Ευχαριστώ!
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
To -οι- εξομοιώθηκε στην προφορά με το -ι- τον 10ο αι. μ.Χ., όπως αποδεικνύεται από ορθογραφικά λάθη σε βυζαντινά κείμενα, που αποτυπώνουν τα ενδιάμεσα στάδια από τα οποία πέρασε το -οι- μέχρι να γίνει -ι- σε επίπεδο προφοράς.
Ο πατέρας της ελληνικής γλωσσολογίας Γεώργιος Χατζιδάκις στο έργο του Ακαδημεικά αναγνώσματα, τόμ. Α΄ (Αθήνα, β΄ έκδ. 1924, σελ. 93-94) γράφει:
«ουδαμώς αποδείκνυται δια του παρά Θουκυδίδη Β΄ 54, 1 κειμένου ήξει Δωριακός πόλεμος και λοιμός αμ’αυτώ, ότι τότε το οι και το ι συνεχέοντο κατά την εκφώνησιν. Ο χρησμός φερόμενος άγραφος ανά τα στόματα των ανθρώπων (ανεμνήσθησαν του έπους φάσκοντες οι πρεσβύτεροι πάλαι άδεσθαι), ηδύνατο, του μέτρου επιτρέποντος, και δια του λοιμός και δια του λιμός να εφέρηται, τούτο δε και εγίνετο κατά τας εκάστοτε χρείας, ώστε οι άνθρωποι ηγνόουν ποτέρα εκφορά ην η γνησία, ήτοι αν λοιμόν (ήτοι λο-ιμόν όπως βόηθα) ή λιμόν ενόει το κατ’αρχάς ο θεός».
Ο ισχυρισμός ότι «οι Αθηναίοι δεν μπορούσαν να μπερδέψουν τις δύο λέξεις, εκτός κι αν ήταν ομόηχες» δεν είναι ακριβής. Μπορούσαν κάλλιστα να τις μπερδέψουν, αρκεί οι δύο λέξεις να διέφεραν λίγο και να έμοιαζαν πολύ. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση της σύγχυσης η πλήρης ταύτιση των δύο λέξεων ως προς όλους ανεξαιρέτως τους φθόγγους! Τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς προβάλλει όποιος αντλεί γλωσσολογική γνώση από βιβλία ερασιτεχνών. Βρείτε το βιβλίο του Χατζιδάκι και δείτε τι γράφει στο εκτενές κεφάλαιο για την προφορά. Υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη πίσω από αυτά τα θέματα, τα οποία - ειρήσθω εν παρόδω - έχουν ξεκαθαριστεί εδώ και δεκαετίες.
Αυτά, αν ενδιαφέρεστε να μάθετε κάτι. Αλλιώς, αντλείστε γνώση από τους καλεσμένους του κ. Χαρδαβέλλα στις εκπομπές του για τη γλώσσα...
quote:Και εγω προσπαθω να σου εξηγησω πως η "ορθοπαιδικη" του Αντρυ με την "ορθοπεδικη" ιατρικη δεν εχει καμμια σχεση ,διαχωριστε το επιτελους να ησυχασουμε.
Σου το έχω εξηγήσει ένα εκατομμύριο φορές: δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει ετυμολογικά την ορθοπαιδική με το πεδάω. Μπορείς να το καταλάβεις αυτό ή θα συνεχίσεις να μας τρως τον χρόνο;
Δες και τα παρακατω και πες μου αν υπαρχει σχεση.
quote:
Στην Καινή Διαθήκη υπάρχουν οι όροι ορθοποδέω και ορθοποδήσω ενώ στο Σοφοκλή μαρτυρείται ο τύπος ορθόπους
Δεν εχεις παρα να το ψαξεις.Αν ο χρονος σου ειναι πολυτιμος σταματα να γραφεις γιατι με επρηξες την χολη (με το χασιμο του χρονου σου),αμαν πια.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ostria Θα προσπαθησω να βρω το αρχαιο κειμενο συντομα (δεν καταλαβα σε τι ακριβως θελεις βοηθεια).
Επειδή η συγκεκριμένη ερμηνεία του Χατζιδάκι εμένα δεν με πείθει, μπορείς να μας πει σε ποιά άλλα γλωσσολογικά στοιχεία στηρίζει την απόλυτη θέση του υπέρ της Ερασμιακής προφοράς;
Αν βαριέσαι να αντιγράψεις το κείμενο, τουλάχιστον δώσε μας κάποια κατάλληλη μελέτη online, όχι πάνω στο πώς πρέπει να προφέρονται τα αρχαία Ελληνικά, αλλά σύμφωνα με τι στοιχεία και ποιούς κανόνες πρέπει να τα προφέρουμε έτσι και όχι αλλιώς.
-Arthur C. Clarke-
-Arthur C. Clarke-
quote:Δεν υπάρχει όρος ορθοπαιδική ή ορθοπεδική σε ελληνικό κείμενο πριν από το 1741, το έτος δηλ. κατά το οποίο ο Andry έπλασε τον όρο ορθοπαιδική. Δεν υπάρχουν δύο ...«ορθοπεδικές» ή «ορθοπαιδικές». Η ορθοπαιδική είναι μία και τον όρο έπλασε ο Andry το 1741. Έλεος πια.
Και εγω προσπαθω να σου εξηγησω πως η "ορθοπαιδικη" του Αντρυ με την "ορθοπεδικη" ιατρικη δεν εχει καμμια σχεση ,διαχωριστε το επιτελους να ησυχασουμε.
quote:Τύπος ορθοπεδική ή ορθοπαιδική όμως δεν υπάρχει. Τι με ενδιαφέρουν οι τύποι ορθοποδέω και ορθόπους; Τεκμηριώνουν την οποιαδήποτε ετυμολογική σχέση της λέξης ορθοπαιδική με τη λέξη πους; Υπάρχει τέτοια ετυμολογική συνάφεια; Πολύ φοβάμαι ότι δεν καταλαβαίνεις τι σου γράφω.
Στην Καινή Διαθήκη υπάρχουν οι όροι ορθοποδέω και ορθοποδήσω ενώ στο Σοφοκλή μαρτυρείται ο τύπος ορθόπους
quote:Τι να πω κι εγώ με την επιμονή σου...
Αν ο χρονος σου ειναι πολυτιμος σταματα να γραφεις γιατι με επρηξες την χολη (με το χασιμο του χρονου σου),αμαν πια.