- Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
elo: Δηλαδή dimitris2 για να καταλάβω καλύτερα το σκεπτικό σου ,θέλεις να πεις ότι ο Χριστός είδε κάτι εσωτερικά στον ένα ληστή ,ενώ στον άλλον δεν μπόρεσε να δει τίποτα .
Αν θυμάμαι καλά όμως ο Χριστός πάντα ήτανε ανοιχτός και δίπλα σε όλους τους
Θα σου πώ την δική μου γνώμη ανεξάρτητα απο το σκεπτικό του dimitris2.
Στον ένα ληστή ο Χριστός είδε κάτι εσωτερικά στον έναν ληστή γιατί εκείνος ... ο ληστής ... του το ζήτησε. Ο ίδιος ο ληστής κατάλαβε οτι ο Χριστός μπορεί να δεί το εσωτερικό του.
Ο άλλος ληστής δέν ζήτησε τίποτα, δέν κατάλαβε τίποτα.
quote:
Ετσι και γιατί ο Χριστός σήμερα έχει στον παράδεισο μόνο το ληστή και όχι τους αποστόλους , τους οσίους, τους αγίους, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το απαντήσουμε.
Αγαπητέ dimitris2, ένα ακόμη στοιχείο το οποίο με μπερδεύει στην Χριστιανική θρησκεία είναι αυτό ακριβώς που αναφέρεις.
Ο μόνος άνθρωπος που κατόρθωσε να βρεθεί στον παράδεισο είναι ο ληστής ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα κριθούν στην Δευτέρα Παρουσία.
Εφόσον όμως οι άγιοι, οι απόστολοι κτλ δεν έχουν μπει ακόμα στον Παράδεισο, γιατί λατρεύονται από την Χριστιανική Εκκλησία?
Δεν είναι λίγο αντιφατικό να πιστεύει πχ ένας Χριστιανός σε έναν άγιο στον οποίο ο Ιησούς δεν επέτρεψε την είσοδο στον Παράδεισο ακόμα - ή και μπορεί να μην την επιτρέψει και στο μέλλον?

In anticipation of my resurrection...
quote:quote:
Ετσι και γιατί ο Χριστός σήμερα έχει στον παράδεισο μόνο το ληστή και όχι τους αποστόλους , τους οσίους, τους αγίους, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το απαντήσουμε.Αγαπητέ dimitris2, ένα ακόμη στοιχείο το οποίο με μπερδεύει στην Χριστιανική θρησκεία είναι αυτό ακριβώς που αναφέρεις.
Ο μόνος άνθρωπος που κατόρθωσε να βρεθεί στον παράδεισο είναι ο ληστής ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα κριθούν στην Δευτέρα Παρουσία.
Εφόσον όμως οι άγιοι, οι απόστολοι κτλ δεν έχουν μπει ακόμα στον Παράδεισο, γιατί λατρεύονται από την Χριστιανική Εκκλησία?
Δεν είναι λίγο αντιφατικό να πιστεύει πχ ένας Χριστιανός σε έναν άγιο στον οποίο ο Ιησούς δεν επέτρεψε την είσοδο στον Παράδεισο ακόμα - ή και μπορεί να μην την επιτρέψει και στο μέλλον?
Θα σου πω την προσωπική μου γνώμη.
Πάνω σε αυτό που ρωτάς έχουν εκφραστεί πολλοί Πατέρες της Εκκλησίας και είναι ένα πολύ λεπτό θέμα που έχει απασχολήσει αρκετούς Πνευματικούς Πατέρες στη διάρκεια της ζωής της Εκκλησίας μας.
Πρόκειται για έναν "πνευματικό, ουράνιο Παράδεισο" που είναι μια πρόγευση του επίγειου Παραδείσου που θα γευτούμε μετά την τελική κρίση, όπου θα αναστηθούν και οι νεκροί.
Ο ληστής μετέχει της ουράνιας βασιλείας του Χριστού, όπως μετέχουν και όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας.
Και μια διόρθωση. Οι Άγιοι δεν λατρεύονται, αλλά τιμώνται! Μόνο ο Ένας και Τριαδικός Θεός λατρεύεται.

quote:
Στον ένα ληστή ο Χριστός είδε κάτι εσωτερικά στον έναν ληστή γιατί εκείνος ... ο ληστής ... του το ζήτησε. Ο ίδιος ο ληστής κατάλαβε οτι ο Χριστός μπορεί να δεί το εσωτερικό του.
Ο άλλος ληστής δέν ζήτησε τίποτα, δέν κατάλαβε τίποτα.
snoopy έχεις αναρωτηθεί ποτέ ,πόσοι μεγαλώνουνε μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που δεν είχαν και δεν πρόκειται ποτέ να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον λόγο του Χριστού .
Μεγαλώνοντας με έναν ιερό σκοπό το πώς θα σκορπίσουν τον θάνατο σε δεκάδες άλλους αθώους ανθρώπους .
Αυτοί για εμάς τους δήθεν σωστούς χριστιανούς είναι με έναν χαρακτηρισμό ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ,χωρίς όμως να αναρωτηθούμε την πλύση εγκέφαλου που δέχονται από την παιδική τους ηλικία .
Βέβαια κάποιοι θα πούνε ότι ο Θεός και μόνο ,θα τους κρίνει διαφορετικά από τους υπόλοιπους .
Και ας μην καταλάβανε τίποτα .
quote:
«Ο άλλος ληστής δέν ζήτησε τίποτα, δέν κατάλαβε τίποτα. »

Είχα διαβάσει ότι ο ληστής και η Παναγία είναι στον παράδεισο. Αφού είπε ο Χριστός ότι θα είναι την ίδια μέρα στον παράδεισο και όχι στην πρόγευση του παραδείσου, ίσως να είναι.
Αυτό που μου έρχεται ανάποδο είναι ότι όταν ανοίξει ο παράδεισος μετά τη 2α παρουσία οι άνθρωποι θα πάρουν τα σώματά τους. Ο λήστής δεν αναστήθηκε φυσικά. Αρα υπάρχει διαφορά. Η Παναγία μετέστη με το σώμα της άρα καμιά διαφωνία ότι είναι στον παράδεισο και όχι ενδιάμεσα.
Τέλος πάντων δεν είναι αυτή η ουσία.
Η εκκλησία δέχεται ότι ο ληστής άνοιξε τον παράδεισο.
Το λογικό θα ήταν να άνοιγε τον παράδεισο ο Απ. Πέτρος που είναι και αρχηγός της εκκλησίας. "Πάνω σου θα οικοδομήσω την εκκλησία " του είχε πει ο Χριστός. Και θεωρείται στην κοινή γνώμη ο Πέτρος σαν ρεσεψιον του παραδείσου, κλειδοκράτωρ.
Ομως υπάρχει διαφορά.
Την ίδια στιγμή που ο Πέτρος αρνήθηκε το Χριστό 3 φορές, ο ληστής τον αποδέχτηκε με τη μία.
Ο Πέτρος δεν σταυρώθηκε , δεν πονούσε.
Ο ληστής πονούσε , δεν γνώριζε το Χριστό ώστε να τον απαρνηθεί δεν ήταν μαθητής του, δε γνώριζε τη διδασκαλία του ώστε να κάνει το καλό παιδί. Ληστής ήταν και όχι φιλόσοφος. Θα ήταν πιο λογικό μέσα στους πόνους να έλεγε αυτά που είπε και ο άλλος ληστής μπας και τον λυπηθούν.
Ήταν όμως παλικάρι και δεν παρακάλεσε.
Ούτε τους ιουδαίους ούτε τον Χριστό.
Κάτι είδε που δεν μπορούμε να αναλύσουμε και πάνω σ αυτό μίλησε.
quote:
elo: snoopy έχεις αναρωτηθεί ποτέ ,πόσοι μεγαλώνουνε μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που δεν είχαν και δεν πρόκειται ποτέ να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον λόγο του Χριστού .
Θα τους χαρακτήριζα απλά άτυχους.
Όση πλύση εγκεφάλου και άς υποστούν άν πραγματικά αξίζουν σάν άνθρωποι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή να κάνουν το κακούργημα το οποίο τους δίδαξαν δέν θα το πραγματοποιήσουν.
Δέν προχωράω το θέμα παραπέρα ... μονάχα ο Θεός, σωστά όπως λές ξέρει πώς θα αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένοι ανθρώποι.
Το σημείο όμως που εμένα μου έχει προκαλέσει εντύπωση είναι πως γίνεται να ανακηρύσσεται άγιος και να τιμάται από την Εκκλησία ένας άνθρωπος όταν ο Παράδεισος δεν έχει δεχθεί άλλο άτομο πέραν του ληστή.
Γιατί δηλαδή ο μόνος άγιος δεν είναι ο ληστής - που εισήλθε στον Παράδεισο από τον ίδιο τον Ιησού - αλλά τόσοι άνθρωποι τους οποίους για Χ λόγους ανακήρυξε αγίους η Εκκλησία?
quote:
Αυτό που μου έρχεται ανάποδο είναι ότι όταν ανοίξει ο παράδεισος μετά τη 2α παρουσία οι άνθρωποι θα πάρουν τα σώματά τους.
Αυτό ισχύει και για όλους τους ανθρώπους από την απαρχή του ανθρώπινου είδους που αποτεφρώθηκαν μετά τον θάνατο τους ή όχι?
Γιατί αν ισχύει, είναι παράλογο το να μην επιτρέπεται η καύση των νεκρών αφού θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα σώματα που είχαν πριν τον φυσικό τους θάνατο.
Αν πάλι δεν ισχύει και για εκείνους, δεν είναι μια διάκριση άδικη? ![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:
Το σημείο όμως που εμένα μου έχει προκαλέσει εντύπωση είναι πως γίνεται να ανακηρύσσεται άγιος και να τιμάται από την Εκκλησία ένας άνθρωπος όταν ο Παράδεισος δεν έχει δεχθεί άλλο άτομο πέραν του ληστή. Γιατί δηλαδή ο μόνος άγιος δεν είναι ο ληστής - που εισήλθε στον Παράδεισο από τον ίδιο τον Ιησού - αλλά τόσοι άνθρωποι τους οποίους για Χ λόγους ανακήρυξε αγίους η Εκκλησία?
Από που είδες ότι "ο μόνος άγιος είναι ο ληστής" και όλα τα υπόλοιπα; Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο παράδεισος "ανοίχτηκε" με τον θάνατο του Χριστού:
"Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ' εμού έση εν τώ παραδείσω" (Λουκ. 23:43)
και στον θεϊκό αυτό τόπο μπόρεσε να μεταβεί και ο Παύλος χωρίς να έχει συντελεστεί η κρίση:
"ότι ηρπάγη εις τόν Παράδεισον" (Β' Κορ. 12:4)
Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τον εσχατολογικό παράδεισο που παρουσιάζει η ΚΔ:
"Ο έχων ούς ακουσάτω τί τό Πνεύμα λέγει ταίς εκκλησίαις. Τώ νικώντι δώσω αυτώ φαγείν εκ τού ξύλου τής ζωής, ό εστιν εν τώ παραδείσω τού Θεού." (Αποκ. 2:7)
με το γεγονός ότι ο παράδεισος είναι ταυτόχρονα ανοιχτός ως προσωρινός τόπος ανάπαυσης των ψυχών (άνευ των σωμάτων):
"Και σε κάθε έναν δόθηκαν λευκές στολές, και τους ειπώθηκε να αναπαυθούν ακόμα λίγο καιρό, μέχρις ότου συμπληρωθούν και οι σύνδουλοί τους και οι αδελφοί τους..." (Αποκ. 6:11)
Το ίδιο βλέπουμε και στο (Εβρ. 11:39-40) όπου πάλι ο παράδεισος είναι τόπος αναμονής των δικαίων, προσωρινός όμως, αφού δεν έχουν ακόμη "λάβει την τελειότητα".:
"Και όλοι αυτοί...δεν απόλαυσαν την υπόσχεση...για να μη πάρουν την τελειότητα χωρίς εμάς."
Αυτός ο παράδεισος λοιπόν είναι ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΓΙΟΥΣ, τους απ' αιώνων δικαίους, οι οποίοι διαρκώς προσεύχονται:
"Και όταν πήρε το βιβλίο, τα τέσσερα ζώα και οι 24 πρεσβύτεροι έπεσαν μπροστά στο Αρνίο, έχοντας κάθε ένας κιθάρες, και χρυσές φιάλες γεμάτες από θυμιάματα, οι οποίες είναι οι προσευχές των αγίων·" (Αποκ. 5:8)
Το ίδιο έχουμε και στο Αποκ. 6:10
"και έκραζαν με δυνατή φωνή, λέγοντας: Μέχρι πότε, ω Κυρίαρχε άγιε και αληθινέ, δεν κρίνεις και δεν εκδικείσαι το αίμα μας από εκείνους που κατοικούν επάνω στη γη;"
Όπου οι άγιοι απευθύνονται στον Θεό παρακαλώντας τον.
Άρα, μάλλον κάποια παρεξήγηση υπάρχει στο όλο θέμα.
quote:
όταν ανοίξει ο παράδεισος μετά τη 2α παρουσία οι άνθρωποι θα πάρουν τα σώματά τους. Αυτό ισχύει και για όλους τους ανθρώπους από την απαρχή του ανθρώπινου είδους που αποτεφρώθηκαν μετά τον θάνατο τους ή όχι? Γιατί αν ισχύει, είναι παράλογο το να μην επιτρέπεται η καύση των νεκρών αφού θα μπορέσουν να ανακτήσουν τα σώματα που είχαν πριν τον φυσικό τους θάνατο. Αν πάλι δεν ισχύει και για εκείνους, δεν είναι μια διάκριση άδικη?
Για την σωτηρία ανθρώπων που δεν γνώρισαν τον Χριστό η ΚΔ γράφει απλώς:
Ρωμ. 2:14-16
Όσο για τα άλλα έθνη, που δε γνωρίζουν το νόμο, πολλές φορές κάνουν από μόνοι τους αυτό που απαιτεί ο νόμος, Αυτό δείχνει πως, αν και δεν τους δόθηκε ο νόμος, μέσα τους υπάρχει νόμος. Η διαγωγή τους φανερώνει πως οι εντολές του νόμου είναι γραμμένες στις καρδιές τους· και σ' αυτό συμφωνεί και η συνείδηση τους, που η φωνή της τους τύπτει ή τους επαινεί, ανάλογα με τη διαγωγή τους. Όλα αυτά θα γίνουν την ημέρα που ο Θεός θα κρίνει δια του Ιησού Χριστού τις κρυφές σκέψεις των ανθρώπων
Άρα, δεν αναφέρεται κάποια εξαίρεση για αποτεφρωμένους...
Βέβαια μιλά για εκείνους που δεν γνώρισαν Χριστό και όχι για εκείνους που π.χ. τον γνώρισαν αλλά τον βρίζουν. Αλλά και πάλι, μόνο ο Χριστός ξέρει.
Απλώς η Εκκλησία βασισμένη στο παράδειγμα του Ιησού το οποίο πρέπει να ακολουθεί ο Χριστιανός:
"ο Χριστός έπαθε...αφήνοντας παράδειγμα σε σας, για να ακολουθήσετε...", Α' Πέτρ. 2:21
συστήνει στους Ορθοδόξους να ακολουθούν το παράδειγμα ταφής του Χριστού και να μην αποτεφρώνονται.
-
Edited by - recto on 12/04/2007 00:24:27
Η εκκλησία πιστεύει στην δευτέρα παρουσία του Χριστού την κρίση και την εισαγωγή στον παράδεισο. Εχει αφιερώσει και μια Κυριακή του Τριωδίου που διαβάζεται το ευαγγέλιο περί του πως θα κρίνει ο θεός τον κόσμο (βάση της καλοσύνης και μόνο, (και όχι άλλα που προσθέτουν) δεν τα λέω εγώ ο Χριστός τα είπε). Ψάλλονται δε και τα τροπάρια "οι νεκροί εκ των μνημάτων εξαναστήσονται και ηλικία μία πάντες γενήσονται κτλ."
Επειδή κανείς δεν έχει αναστηθεί από το μνήμα του μέχρι σήμερα, λογικό είναι ότι ο Χριστός δεν μιλά διαχρονικά για την ώρα του θανάτου καθενός αλλά για κάποια στιγμή που θα γίνουν όλα αυτά. Δε νομίζω επίσης να μιλά συμβολικά η εκκλησία για ανάσταση πνεύματος γιατί ο άνθρωπος είναι διττός και θα ήταν ο μισός αν ευρίσκετο μόνο το πνεύμα του στον παράδεισο. Ισως γι αυτό και ο Παύλος λέει δεν ξέρω αν πήγα με το σώμα μου ή με το νου μου.
Δεν ξέρει ούτε ο ίδιος ο Παύλος.
Και κανείς πατέρας δεν έγραψε τίποτα για τα μετά θανάτου.
Απλά γιατί δεν ήξερε.
(Νομίζω ότι τα μόνα που έχουν γραφτεί είναι από τον Επιφάνειο).
Ο Παύλος λέει, δεν ξέρω πως πήγα εκεί που πήγα, μόνο ο Θεός ξέρει.
Οσο για την καύση των νεκρών.
Είπε ο Θεός στον Αδάμ, χώμα είσαι και σε χώμα θα καταλήξεις.
Η να το πούμε διαφορετικά ύλη είναι το σώμα και σε ύλη θα καταλήξει.
Η ύλη όταν αποσυντίθεται, πάει στα σκουλίκια , στα ψάρια , στο διάστημα. Είναι νεκρά , που σημαίνει ότι από την οργανική μεταβαίνει στην ανόργανη ύλη. Είτε δηλαδή με καύση είτε χωρίς καύση, το ανθρώπινο σώμα θα ακολουθήσει την πορεία του από την οργανική ύλη στην ανόργανη.
Οταν ο άνθρωπος ξαναλάβει το σώμα του θα το λάβει φυσικά από τα ανόργανα στοιχεία του.
quote:
Αγαπητέ recto ,
Η εκκλησία πιστεύει στην δευτέρα παρουσία του Χριστού την κρίση και την εισαγωγή στον παράδεισο. Εχει αφιερώσει και μια Κυριακή του Τριωδίου που διαβάζεται το ευαγγέλιο περί του πως θα κρίνει ο θεός τον κόσμο (βάση της καλοσύνης και μόνο, (και όχι άλλα που προσθέτουν) δεν τα λέω εγώ ο Χριστός τα είπε). Ψάλλονται δε και τα τροπάρια "οι νεκροί εκ των μνημάτων εξαναστήσονται και ηλικία μία πάντες γενήσονται κτλ."
Επειδή κανείς δεν έχει αναστηθεί από το μνήμα του μέχρι σήμερα, λογικό είναι ότι ο Χριστός δεν μιλά διαχρονικά για την ώρα του θανάτου καθενός αλλά για κάποια στιγμή που θα γίνουν όλα αυτά. Δε νομίζω επίσης να μιλά συμβολικά η εκκλησία για ανάσταση πνεύματος γιατί ο άνθρωπος είναι διττός και θα ήταν ο μισός αν ευρίσκετο μόνο το πνεύμα του στον παράδεισο. Ισως γι αυτό και ο Παύλος λέει δεν ξέρω αν πήγα με το σώμα μου ή με το νου μου.
Δεν ξέρει ούτε ο ίδιος ο Παύλος.
Και κανείς πατέρας δεν έγραψε τίποτα για τα μετά θανάτου.
Απλά γιατί δεν ήξερε.
(Νομίζω ότι τα μόνα που έχουν γραφτεί είναι από τον Επιφάνειο).
Ο Παύλος λέει, δεν ξέρω πως πήγα εκεί που πήγα, μόνο ο Θεός ξέρει.
Οσο για την καύση των νεκρών.
Είπε ο Θεός στον Αδάμ, χώμα είσαι και σε χώμα θα καταλήξεις.
Η να το πούμε διαφορετικά ύλη είναι το σώμα και σε ύλη θα καταλήξει.
Η ύλη όταν αποσυντίθεται, πάει στα σκουλίκια , στα ψάρια , στο διάστημα. Είναι νεκρά , που σημαίνει ότι από την οργανική μεταβαίνει στην ανόργανη ύλη. Είτε δηλαδή με καύση είτε χωρίς καύση, το ανθρώπινο σώμα θα ακολουθήσει την πορεία του από την οργανική ύλη στην ανόργανη.
Οταν ο άνθρωπος ξαναλάβει το σώμα του θα το λάβει φυσικά από τα ανόργανα στοιχεία του.
Μακάρι να μπορούσα να καταλάβω τι ακριβώς θέλεις να πεις για να απαντήσω.
Όλα τα παραπάνω που έγραψα αναφέρονται στο Ευαγγέλιο, αν και θα πρέπει κάθε Ορθόδοξος να γνωρίζει ότι πουθενά η Αγία Γραφή δεν γράφει ότι θα πρέπει να ακολουθούνται και να τηρούνται μόνο όσα γράφει η Αγία Γραφή.
Παρ' όλα αυτά, άντλησα επιχειρήματα μέσα από τη Γραφή για το ζήτημα των Αγίων και της αποτέφρωσης.
Σε όσα γράφεις παραπάνω, επειδή τα απευθύνεις σε μένα, εννοείς ότι διαφωνείς με κάτι από όσα έγραψα; Γιατί πραγματικά δεν το κατάλαβα.
Καταλήγοντας, αν τυχόν αναφέρεσαι σε αυτό που αμιδρά κατάλαβα, ΔΕΝ ΕΙΠΑ ότι η Ανάσταση περιλαμβάνει μόνο ψυχές. Μάλλον δεν διάβασες καλά ή παρεξήγησες.
Έγραψα για τον "προσωρινό παράδεισο" των δικαίων, τη "μέση κατάσταση" όπως πολλοί την ονομάζουν, όπου εκεί δεν βρίσκονται τα σώματα αλλά μόνο τα "πνεύματα".
ΜΟΝΟ μετά την τελική κρίση θα υπάρξει ανάσταση σωμάτων.
Είναι σαφές ότι χωρίς τελική κρίση, σώματα δεν υπάρχουν (εκτός της θεοτόκου που ΠΡΩΤΑ πέθανε και μετά μετέστη το σώμα της, σε αντίθεση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία που δογμάτισε για την εν ζωή μετάστασή της).
Εφόσον όμως παράδεισος υπάρχει και τώρα, χωρίς την τελική κρίση και ανάσταση, αυτό σημαίνει ότι όποιος βρίσκεται εκεί, βρίσκεται χωρίς το σώμα, το οποίο θα πάρει μόνο μετά την κρίση. Είναι και μια απάντηση της Γραφής κατά των Μαρτύρων του Ιεχωβά και άλλων που διδάσκουν τον θνητοψυχισμό.
Επίσης, η παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι σαφώς υπέρ της ταφής.
Αυτό είναι φανερό είτε στο Πηδάλιο είτε στην ορολογία του "Κώδικα Εκκλησιαστικής Νομοθεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος".
Για παράδειγμα, στον 8ο κανόνα του Γρηγορίου Νύσσης, ο Άγιος αναφέρεται στην Τυμβωρυχία. Στον Κανόνα αυτό θέλοντας να διαφοροποιήσει το άνοιγμα τάφου για αναζήτηση κοσμημάτων, από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια (π.χ. αφαίρεση μέρους του υλικού του για κάποιο κοινωφελή σκοπό ανάγκης) γράφει επακριβώς:
"Εί μέν γάρ τις της οσίας φειδόμενος, και άσυλον αφείς το κεκρυμμενον σώμα [...], Το δε διερευνάσθαι την κόνιν από της γεωθείσης σαρκός και ανακινείν τα οστά [...] τούτο τω αυτώ κρίματι κατεδικάσθη [...]"
δηλ.
"...αν κάποιος σέβεται την τιμή του νεκρού και αφήσει απείραχτο το θαμμένο σώμα [...] Το να ξεσκαλίζει όμως κανείς το χώμα πάνω από τη σάρκα που έχει ταφεί και να ανακινεί τα κόκαλα [...] αυτό καταδικάστηκε [...].
Και μόνο η ανακίνηση των οστών ή του χώματος καταδικάζεται, πόσο μάλλον η ηθελημένη καταστροφή τους. Αλλά και στο σύνολο του Πηδαλίου ή των Ιερών Κανόνων δεν υπάρχει καμμία άλλη αναφορά παρά μόνο σε ταφή.
-
Edited by - recto on 12/04/2007 09:19:18