ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ξεκαθάρισμα - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Ξεκαθάρισμα - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Bokken30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
kynikosΜέλος
13/05/2004, 13:32:42
Φίλε beyond,
quote:
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΧΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Εδώ νομίζω οτι πιάνεις την κεντρική ουσία του θέματος.

Ο μέσος Έλληνας είναι ουσιαστικά δεισιδαίμων (περισσότερο απ'οτι είναι μοιρολάτρης!), είτε θρησκευόμενος, είτε άθρησκος, είτε ενδίαμεσος.

Αυτό δεν είναι κάτι που θα διορθωθεί αυθημερόν, γιατί είναι βαθειά ψυχική διαδικασία - θα χρειαστεί γενιές ολόκληρες. Εδώ βλέπεις στο esoterica, που υποτίθεται οτι είναι χώρος εσωτερικής αναζητήσεως, και τί έχουμε;
- Κάθε λογής Φουράκηδες, Κεραμυδάδες, Πλεύρηδες, Λιαντίνιδες, Πουλιανοί, "Εθνικοί", UFO-MOUFO, Ανδρομεδιανοί, χαρτορίχτρες, λείψανα, το Αληθινό Αίμα του Ιησού, και δεν συμαζεύεται.
Όλα λύσεις "εκτος εαυτού".

Να σου πώ οτι ώρες-ώρες πιστεύω οτι ο αχαλίνωτος καταναλωτισμός και υλισμός της κοινωνίας κάνουν πιο πολύ καλό από όλο αυτό το συνοθήλευμα, γιατί τουλάχιστον ξεχνάει ο κοσμάκης τη δεισιδαιμωνία του!

Φυσικά, καλό και σωστό είναι να διαλύεται η μεσαιωνιοκή επιρροή της ΧΟ εκκλησίας πάνω στο κράτος, αλλά μέσα απο πολιτικές και συνταγματικές διαδικασίες, γιατί αν είναι να αντικαταστήσουμε την μία δεισιδαιμωνία με την άλλη, ε, τότε..... σωθήκαμε.

K.

ΝemertesΜέλος
13/05/2004, 15:37:53
Αγαπητοί,

αυτό το κυριαρχεί δεν λέει τίποτα. Κυριαρχεί στους Έλληνες που μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου πήραν την κατιούσα και βρήκε πρόσφορο έδαφος, όταν οι Ρωμαίοι ξεκίνησαν τις κατακτήσεις. Οι καταστάσεις λοιπόν οδήγησαν τη χώρα στο τέλμα και έδωσαν ευκαιρία στους απανταχού χριστιανούς να μας πουν οτι ο δικός τους θεός θα μας σώσει. Λες και δεν είχαμε δικούς μας, έπρεπε να κάνουμε και εισαγωγή.

Σχετικά με αυτή την αναγέννηση μου λες σε παρακαλώ που την είδες; Είμασταν το λίκνο του πολιτισμού και έχουμε γίνει το λίκνο του χριστιανισμού. Ταπείνωση, υποταγή, υποδούλωση αντί για ελευθερία, ελευθερία και ελευθερία. Πώς να πάμε μπροστά αν σκύβουμε συνέχεια το κεφάλι και γυρίζουμε το μάγουλο όπως ο "καλός" χριστός προστάζει;
Πριν βιαστείς να πεις οτι για αυτά δεν ευθύνεται ο χριστιανισμός, κοίτα λίγο πίσω να δεις από πότε πήραμε την κατηφόρα. Είναι τυχαίο λες; Δεν νομίζω...

Όσο για τα ευχολόγια κλπ, τι να πεις; Λες δεν είμαι χριστιανή και επιμένουν να σου λένε ο χριστός μαζί σου και άλλα όμορφα. Αρχίζουν χάριν εντυπωσιασμού τα ο θεός μου είναι μεγάλος και σε αγαπάει και εσένα και ας μην τον πιστεύεις, είσαι καλός άνθρωπος άρα είσαι στο δρόμο του θεού μου και ας μην το ξέρεις κλπ. Το ότι αυτός ο τόσο καλός θεός θα σώσει μόνο 144.000 εβραίους δεν τους λέει τίποτα. Είπαμε, μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, αυτό είναι αλήθεια.

Κλείνοντας να πω ότι απλά δεν θέλω. Ούτε τις ευχές του θεού τους, ούτε τα καλά του λόγια, ούτε να με σώσει. Ας μου δώσουν ευχές που δεν περιέχουν μέσα το χριστό τους και τα κυρήγματά του, έχουν μεγαλύτερη αξία.
Δεν θέλω επίσης -απαγορεύω για την ακρίβεια- σε οποιονδήποτε χριστιανό να ενστρνίζεται την ύπαρξη μου. Είμαι καλός άνθρωπος όχι επειδή βρίσκομαι στο δρόμο του χριστού χωρίς να το ξέρω, είμαι καλός άνθρωπος γιατι έχω βρει το δικό μου δρόμο και πουθενά εκεί μέσα δεν συνάντησα κανένα θεό να μου δώσει οδηγίες.

Αυτά τα ολίγα. Ξεφύγαμε λίγο, αλλά αξίζει πιστεύω...

-------------------------
...The Unerring Nereis...

13/05/2004, 15:52:17
fatboy51,

φίλτατε η «διαμάχη» αυτή είναι παλαιά και συνάμα πάντοτε επίκαιρη. Μοιάζει σαν ένα βαρέλι δίχως πάτο. Η διαφοροποίηση πάντως μάλλον εμπλουτίζει τα μέσα της αναζήτησης.

Προς διευκόλυνση των διαφορών-ερμηνειών ας πάρουμε ένα υπαρκτό παράδειγμα πνευματοκρατούμενης σχολής.

Το εβραιοχριστιανικό δόγμα π.χ. προσφέρεται στους πιστούς ως «Θεία» και «υπερβατική αλήθεια», πλην όμως ΜΗ ΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ από τον ανθρώπινο Λόγο, πράγμα που το ξεκαθαρίζει επαρκώς και με μεστό λόγο ο Αυγουστίνος: Η πίστη προηγείται της νόησης (fides praecedit intellectum) και επομένως «πιστεύω ίνα εννοήσω» (credo ut intelligam) και άρα παραιτούμαι του «εννοώ ίνα πιστεύω».

Σε συνέχεια αυτής της ερμηνείας συναντάμε τα λεγόμενα του Μάξιμου του ομολογητή: «Πίστις εστί γνώσις αναποδείκτους έχουσα τας αρχάς, ως υπόστασις των υπέρ νουν πραγμάτων».

Μιλάμε λοιπόν για μια θρησκευτική πίστη, θα μπορούσαμε δίχως να ρισκάρουμε πολλά να πούμε μία φαντασιακή προβολή της επιθυμίας ή του φόβου (που καλλιεργείται από τις βιωματικές επιρροές του δόγματος) με ουτοπιστική βάση. Η πίστη ενισχύεται επιπλέον από την αυθυποβολή και την υποβολή του εκάστοτε θρησκευόμενου.

Είναι άλλο πράγμα λοιπόν, κατά την ταπεινή μου άποψη, η λογική (διανοητική) πίστη του επιστήμονα που ξεκινάει από το πραγματικό για να πολιορκήσει το άγνωστο, και άλλο η συναισθηματική πίστη του θρησκευόμενου που όμως ξεκινάει από το άγνωστο (πνευματοκρατία) για να κατακτήσει την πραγματικότητα. Σε ετούτη τη κολυμπήθρα της πίστης βαφτίζεται σταδιακά το ανύπαρκτο και αναπόδεικτο σε υπαρκτό, πάντοτε με την αρωγή της ανθρώπινης επιθυμίας.

Ο τεράστιος κίνδυνος που ταυτόχρονα καραδοκεί σε αυτή τη πίστη-ψευδαίσθηση είναι ότι όταν της προσφέρεις το ένα σου δάκτυλο εκείνη σου παίρνει ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΧΕΡΙ! Τα εκατομμύρια σφαγιασθέντων εις το όνομα της εκάστοτε πίστης αποτελούνε τεκμήριο των κατορθωμάτων που υποστηρίζονται από τις ΧΥ θρησκείες.

Συνοπτικά θα έλεγα, σεβόμενος πάντοτε την άποψη σου, πως οι φαντασιακές υποθέσεις οδηγούν στην πίστη. Οι επιστημονικές αποδείξεις οδηγούν στην βεβαιότητα. Για αυτό και δεν υπάρχει πίστη αληθινή: η πίστη που επαληθεύεται αυτοαναιρείται. Μετατρέπεται σε βεβαιότητα.

13/05/2004, 17:21:06
Στον γνωστό μύθο του Ηρακλή τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας ξεπηδούσαν τόσο συχνά όσο περισσότερο κόβονταν.

Είναι άτοπο να θεωρούμε ότι το Σφάλμα, τραυματισμένο, σφαδάζει από τους πόνους και πεθαίνει στα πόδια αυτών, οι οποίοι το λάτρεψαν.

Η Αλήθεια κατακτά αργά. Υπάρχει μία τρομερή ζωτική δύναμη στο Σφάλμα.
Η Αλήθεια, τις περισσότερες φορές, περνάει απαρατήρητη από τις μάζες.
Εάν ένα σφάλμα ηττηθεί για λίγο καιρό, ορθώνεται αμέσως και μάλιστα περισσότερο ζωντανό από ποτέ.
Δεν πεθαίνει ούτε και όταν οι επινοητές του αποβιώσουν, ενώ τα πιο ηλίθια και πλέον παράλογα λάθη είναι αυτά με τη μεγαλύτερη μακροβιότητα.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

TelxinasΜέλος
14/05/2004, 01:46:03
Αν και δεν το "πιάνω" αυτό που έγραψες, νομίζω ότι κάτι καρτερείς σιωπηλά.

Όταν η λογική ξεπερνάει τα όρια της φαντασίας, τότε μόνο βρίσκεις την αλήθεια.

beyondΜέλος
14/05/2004, 08:45:43
ΧΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΡΙΑΛΙΤΙ ΤΗΝ ΦΑΡΜΑ !! ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ !!

ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΤΑΓΕΣ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΓΕΣ ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΕΠΕΖΗΣΕ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ..

ΕΙΧΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΚΡΥΟ,ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ,ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ,ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ,ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ..ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ..

ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ,ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ,ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ,ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΘΗΡΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΤΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ...(ΟΧΙ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΦΥΣΙΚΑ...)

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΟΙ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ,ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ?

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΔΕΝ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΛΛΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΣΥ ΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΣΟΥ..),ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΦΥΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ,ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ,ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΩΜΗ-ΖΩΩΔΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΠΑ,ΤΗΝ ΕΥΦΥΙΑ !!

ΒΕΒΑΙΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ,ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Κ.Λ.Π..
Η ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ !! ΠΟΙΕΣ ? ΜΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΤΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤ'ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ..

ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΛΥΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΩΣ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΑΥΤΗ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΑΜΕΙΛΙΚΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ..

ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΠΟΥ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ,ΟΥΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ,ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ,ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ "ΚΑΛΗΣ" ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΠΟΣΟ "ΧΡΗΣΙΜΟΣ" ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ?

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ? ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ? ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ,ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ? ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ? ΤΙ ΑΛΛΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ?

ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΞΕΦΥΓΕΙ ΚΑΠΟΥ ..ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΤΕ,ΟΥΤΕ ΥΛΙΣΤΗΣ ΟΥΤΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΑΚΡΑΙΟ ΕΙΜΑΙ..

Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος

fatboy51Νέο Μέλος
14/05/2004, 09:17:55
Καλημέρα, Schwabe. Μάλλον το προηγούμενο μήνυμά μου θέλει λίγο περισσότερο ξεκαθάρισμα.

Παρακολουθώντας την συζήτηση εδώ, αλλά και δίπλα με τον Πλάτωνα (και όχι μόνο με τον Πλωτίνο – συγνώμη), σχημάτισα την εντύπωση πως αντιπαραθέτεις την ελληνική φιλοσοφία στη χριστιανική θρησκεία. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πλάτωνας χρειάστηκε να επιστρατεύσει το βαρύ (ελληνικό) πυροβολικό του χριστιανισμού, για να μιλήσετε επί της ουσίας. Για τη δικιά μου θεώρηση, αυτή η αντιπαράθεση είναι, επιεικώς, άνιση. Δε μπορείς να αντιπαραθέσεις κάτι θεοκρατικό και μυστηριακό και τόσο στραβωμένο, με απόψεις που προσπαθούν να εξηγήσουν τον κόσμο, δηλαδή να ρίξουν φως στον κόσμο… Για όσους έχουν στοιχειώδη ρεαλισμό, σε φιλοσοφικό επίπεδο, η σύγκριση είναι άνιση.

Εγώ πάλι αντιπαρέθεσα την πίστη με την οργανωμένη θρησκεία. Κάπου εδώ βρίσκεται και η διαφωνία που έχω με εσένα. Εγώ δέχομαι πως μπορείς να καταλάβεις τον κόσμο και μέσα από την πίστη, δηλαδή αυτή η οδός είναι εξίσου έγκυρη με εκείνη της επιστήμης. Υποψιάζομαι πως εσύ την αρνείσαι ολοκληρωτικά. Αν έχω δίκιο, καλά κάνεις. Δε σκοπεύω να προσπαθήσω να σου «αποδείξω» το βάσιμο της άποψής μου, δε λέει με τίποτα!!

Θα πρέπει όμως να διαχωρίσω την προσωπική μου πίστη από τη χριστιανική πίστη. Για μένα, η πίστη μόνο προσωπική, μόνο ιδιωτική μπορεί να είναι. Όλα τα άλλα, εκκλησίες και δόγματα και τάγματα και διαχωρισμοί και τέτοια, είναι εκ του πονηρού: Ο καυγάς γίνεται πάντα για το πάπλωμα.

Και μια θεολογική παρένθεση: Ο χριστιανισμός αντιπαραθέτει έμμεσα το θεό με τη φύση, θεωρώντας ότι ο θεός είναι κάτι εκτός φύσεως, μια δύναμη που δημιούργησε τη φύση. Αντίθετα, οι έλληνες φιλόσοφοι και οι παλιές θρησκείες, θεωρούσαν είτε τη φύση ως θεό, είτε το θεό ως μέρος της φύσης. Έτσι, αυτόματα, ο σεβασμός στο θεό ήταν σεβασμός στη φύση. Ενώ η χριστιανική δοξασία, εμπεριέχοντας την αποδοχή στην ανωτερότητα του θεού έναντι της φύσης, εμπεριέχει και την «άδεια», ας μου επιτραπεί η έκφραση, για εκμετάλλευση της φύσης. Μπορεί να μην είναι τυχαίο που ο καπιταλισμός πάτησε σε χριστιανικό υπόβαθρο…

--------------------
USE IT OR LOSE IT !!

dimitris2Μέλος
14/05/2004, 09:17:55
beyond ,
Νομίζω ότι οι Δυτικοί κατάφεραν περισσότερα στο τεχνολογικό τομέα, γιατί τον τελευταίο αιώνα με την έκρηξη της επιστήμης, εμείς προσπαθούσαμε να απελευθερώσουμε το κράτος μας.
Σήμερα βλέπουμε έλληνες πρωτοπόρους σε διάφορες επιστήμες, σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του πλανήτη.
Και κάτι ακόμη.
Λένε ότι οι μεγαλύτεροι κομπιουτεράδες σήμερα είναι οι Ινδοί και μετά οι έλληνες.
Αυτό ίσως να σημαίνει ότι ο κάθε λαός έχει κλίση σε κάποιο τομέα.
Φοβερό λάθος είναι να φωνάζουμε ξένους αρχιτέκτονες να μας φτιάξουν τα στάδια ολυμπιακών, τη στιγμή που οι έλληνες έχουν χτίσει παρθενώνες και καταλαμβάνουν θέσεις αρχιτεκτονικής σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ισως αυτό έχει μείνει απ την τουρκοκρατία.
Ο "επεμβατικός" Θεός κατά τη γνώμη μου δεν επεμβαίνει να σταματήσει το έργο του ανθρώπου ούτε ο άνθρωπος παρακαλάει το θεό για κάτι τέτοιο. Συνήθως το Θεό τον σκέπτεται ο άνθρωπος σε κάποιο αδιέξοδο που ούτε οι τέχνες ούτε οι επιστήμες μπορούν να του προσφέρουν κάτι.

dimitris2Μέλος
14/05/2004, 09:18:30
beyond ,
Νομίζω ότι οι Δυτικοί κατάφεραν περισσότερα στο τεχνολογικό τομέα, γιατί τον τελευταίο αιώνα με την έκρηξη της επιστήμης, εμείς προσπαθούσαμε να απελευθερώσουμε το κράτος μας.
Σήμερα βλέπουμε έλληνες πρωτοπόρους σε διάφορες επιστήμες, σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια του πλανήτη.
Και κάτι ακόμη.
Λένε ότι οι μεγαλύτεροι κομπιουτεράδες σήμερα είναι οι Ινδοί και μετά οι έλληνες.
Αυτό ίσως να σημαίνει ότι ο κάθε λαός έχει κλίση σε κάποιο τομέα.
Φοβερό λάθος είναι να φωνάζουμε ξένους αρχιτέκτονες να μας φτιάξουν τα στάδια ολυμπιακών, τη στιγμή που οι έλληνες έχουν χτίσει παρθενώνες και καταλαμβάνουν θέσεις αρχιτεκτονικής σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ισως αυτό έχει μείνει απ την τουρκοκρατία.
Ο "επεμβατικός" Θεός κατά τη γνώμη μου δεν επεμβαίνει να σταματήσει το έργο του ανθρώπου ούτε ο άνθρωπος παρακαλάει το θεό για κάτι τέτοιο. Συνήθως το Θεό τον σκέπτεται ο άνθρωπος σε κάποιο αδιέξοδο που ούτε οι τέχνες ούτε οι επιστήμες μπορούν να του προσφέρουν κάτι.

beyondΜέλος
14/05/2004, 09:45:23
" Συνήθως το Θεό τον σκέπτεται ο άνθρωπος σε κάποιο αδιέξοδο που ούτε οι τέχνες ούτε οι επιστήμες μπορούν να του προσφέρουν κάτι."

ΑΚΡΙΒΩΣ !! ΣΚΕΨΟΥ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΘΑ ΤΟΝ ΦΩΝΑΖΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ Η ΜΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ,ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙ ΑΥΤΑ..
ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ.ΚΑΡΚΙΝΟΣ,ΑΙDS,Κ.Λ.Π ΟΤΑΝ ΛΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΜΕΤΑ ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΑΜΕ ?

Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος