- Ημιμάθεια και Αμάθεια - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Εκεί κόλησε το "Εν είδα οτι ουδεν είδα" ώς προς το ΤΗΡΩ
ΔΙΟΤΙ
Ο παρατηρητής Α που βλέπει
α) έναν αμαθή
και
β) έναν ημιμαθή
Θεωρεί εαυτόν σχετικά πολυμαθή
Ο παρατηρητής Β που βλέπει τον παρατηρητή Α που παρατηρεί τους
άλλους δύο θεωρεί και τους τρείς αμαθείς ή και ημιμαθείς.
Αντίστοιχα ο Γ τον Β ο Δ τον Γ κ.ο.κ
Άρα το επίπεδο της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ είναι ανάλογο του ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΥ
του ΜΑΘΗΤΕΙΑΖΟΝΤΑ και του ΑΠΕΙΡΟΥ που έχει δύο έννοιες και όχι
τυχαία. Άπειρος ο χωρίς πείρα ΜΑΘΗΤΗΣ και ΑΠΕΙΡΟΣ ώς προς την
έννοια της ατέρμονης συνέχειας των πάντων.
Άπειροι παρατηρητές, Άπειροι μαθητές, ημιμαθείς και αμαθείς...
Και αφού Άπειρος ο Σωκράτης (Χωρίς πείρα) δεν είχε δεί τίποτα...
Για παράδειγμα,οι "Ελληνοκεντριστές".Γνωρίζουν,ίσως,πράματα για την αρχαιοελληνική Ιστορία,έχοντας,όμως,άγνοια της ευρύτερης Ιστορίας,πολλές ομοιότητες,λ.χ.,της ελληνικής μυθολογίας με μιαν άλλη ινδοευρωπαϊκή τις ερμηνεύουν ως "επιρροή των Ελλήνων" στον αντίστοιχο λαό.
Νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα περίπτωσης "ημιμάθειας".
Ακόμα & ο Σοφότερος μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μικρό ποσοστό ΗΜΙΜΑΘΗΣ & Τίποτα περισσότερο
Οι Αρχαίοι Πρόγονοι λέγοντας το συγκεκριμένο ρητό προφανώς θα εννοούσαν την παρεξήγηση την οποία θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί. Έτσι είναι δυνατόν κάποιος Τυπικός γνώστης μιάς Επιστήμης (π.χ. Ιατρικής), να το πάρει επάνω του, & να αποκτήσει τόσο μεγάλη ιδέα για τον Εαυτό του νομίζοντας οτι έγινε ΣΟΦΟΣ!!
Σε αυτήν την περίπτωση "Η Ημιμάθεια είναι χειρότερη της Αμάθειας"
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΑΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΕΛΗ
Οπότε δεν θα γράψω τίποτα φιλοσοφικό, απλά ότι συμφωνώ μαζί σου.
Ένα μικρό σχόλιο θέλω να προσθέσω σε αυτά που αναφέρει ο junk95.
Συγκεκριμένα σε αυτό:
"Νομίζω το έπιασε ο ΝΙκηΦΟΡΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ: το "η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας" συνδυαζόμενο με το "εν οίδα ότι ουδέν οίδα" οδηγούν φιλοσοφικά (λογικότατα και η λογική είναι απίστευτα ποσοτικό πράγμα) στην απόλυτη αδράνεια. Κάτι που αποκλείεται να ισχύει, διότι "τα πάντα ρει" .
Και όντως, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος αυτό που σκέφτηκε και ο junk95, ότι δηλαδή αφού οτι και να κάνω, και ολη μου την ζωή να διαβάζω, ημιμαθής θα μείνω (σκέψη σωστή) γιατί να μπώ στον κόπο;
Δεν κάνω τίποτα και είμαι και ευχαριστημένος!!
Λοιπόν για εμένα ο συνδυασμός των δύο γνωμικών αυτών (κανόνων για άλλους) σημαίνει όχι την αρχή της αδράνειας αλλά την αρχή της σοφίας.
Ένα απο τα χαρακτηριστικά του σοφού (εδω εκφράζω υποκειμενική γνώμη) είναι η ταπεινότητα. Προσοχή οχι η δουλικότητα αλλά η ταπεινότητα.
Να σέβεσαι τα πάντα γύρω (εμψυχα και μη) και να τους δίνεις την δέουσα προσοχή γιατί ολα έχουν να σου δώσουν γνώση.
Ας σταματήσω εδω......

quote:
Ένα απο τα χαρακτηριστικά του σοφού (εδω εκφράζω υποκειμενική γνώμη) είναι η ταπεινότητα. Προσοχή οχι η δουλικότητα αλλά η ταπεινότητα.
>>
T.A.Z.©Μ.Ο.Ζ.
quote:
Ο ημιμαθής είναι χειρότερος του αμαθούς
Ο χειρότερος ως προς τί και σε ποιόν?
Ως προς τον εαυτό του?
Ως προς τους άλλους?
Η αμάθεια ίσως αποδειχτεί χρησιμότερη της ημιμάθειας.
Η ημιμάθεια επίσης μπορεί να φανεί χρησιμότερη της αμάθειας
αλλά ο ημιμαθής ίσως φανεί στις περισσότερες των περιπτώσεων πιο επικίνδυνος από όσο ένας αμαθής!!
Ο ημιμαθής θα περάσει στην διαδικασία της παραγωγής έργου με τα όσα γνωρίζει και εκεί θα γίνει επικίνδυνος, ο αμαθής αντιθέτως, γνωρίζει πως δεν γνωρίζει και δεν θα μπει στην ίδια διαδικασία, έτσι αυτό τον καθιστά λιγότερο επικίνδυνο!
Τα υπόλοιπα περί ξερολίασης δεν αφορά την ημιμάθεια καθ'αυτή αλλά την τάση του ατόμου ξεχωριστά, αν θέλει να επιβληθεί και την παιδεία που έχει...Δυστυχώς αυτό είναι πολύ έντονο χαρακτηριστικό μεταξύ των ανθρώπων, κάτι που γνωρίζουμε όλοι.
Έτσι δεν αρκεί να γνωρίζουμε πως δεν γνωρίζουμε τίποτα αλλά πως μέσα σε αυτή την ημιμάθειά μας θα πρέπει τουλάχιστον να ξέρουμε πως τα <<όπλα>> χρειάζονται ικανά χέρια, κάτι που εμείς ακόμα μαθαίνουμε...
Δυστυχώς ακόμα φτιάχνουμε όπλα που δεν ξέρουμε πως να χρησιμοποιήσουμε!
Δεν αρκεί λοιπόν να εγχειρήσεις τον άρρωστο αλλά και να τον βοηθήσεις να αναρρώσει..σωματικά και <<ψυχικά>>
Αυτά λοιπόν τα λιγοστά μέσα στην ημιμάθειά μου...![]()
Φιλικά!!
Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ
Η ομορφιά απλώνεται.....
S I M O R I L .......
Edited by - simori on 06/03/2006 22:56:32
εχουμε την περιπτωση α
δυο ατομα βρησκονται σε πλοιο που βουλιαζει ο ενας εχει κανει δυο τρια μαθηματα κολημβησης ο αλλος δεν ξερει τι θα πει κολημβηση
το πιθανοτερο ειναι να γλητωσει ο ημιμαθης
στην περιπτωση β
εχουμε δυο ατομα βρησκονται μπροστα σε ναρκοπεδιο
ο ενας εχει κανει μερος της εκπαιδευσης που απαιτητε για την ασφαλη διελευση ναρκοπεδιου
ο αλλος δεν εχει ιδεα
ο πρωτος προτημα να περασει μεσα απο το ναρκοπεδιο παρα τις ελυπεις γνωσεις του
ο δευτερος που δεν εχει ιδεα διαλεγει την περιμετρικη διελευση του ναρκοπεδιου
εδω γλητωνει ο αμαθης
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
Και με την χαρακτηριστική υπερένταση που φαίνεται στα γραπτά σου...
Και είναι μια από τις σπάνιες (πιστεύω) φορές που συμφωνώ μαζί σου!
Χαιρετώ σας και τους υπολοίπους!
Να καταθέσω κι εγώ τον προβληματισμό μου γι' αυτήν την φράση.
"Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας"
Δηλαδή είναι κακό να ξέρεις την προπαίδεια αν δεν είσαι μαθηματικός;
Και αυτός που το λέει αυτό, θέλει να μας προτρέψει στην μάθηση, ή θέλει να μας αποτρέψει από αυτήν;
Αν δεχθούμε ότι με αυτήν την φράση, θέλει να μας προτρέψει στην μάθηση, τότε για να μας αποτρέψει, πως θα διατύπωνε αυτήν την φράση;
"Η ημιμάθεια είναι καλλίτερη της αμάθειας";
Αν σας ακούγεται οξύμωρη η ανωτέρω ρήση, σε σχέση με την (υποθετική) πρόθεση τού λέγοντος, τότε μάλλον και η πρώτη είναι οξύμωρη.
Και εάν ισχύει αυτό, τότε αυτός που χρησιμοποιεί αυτήν: "Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας" την ρήση, ΔΕΝ θέλει το καλό μας...![]()
quote:
Καλώς μας ώρισες πίσω αγαπητέ junk95!
Και με την χαρακτηριστική υπερένταση που φαίνεται στα γραπτά σου...
Και είναι μια από τις σπάνιες (πιστεύω) φορές που συμφωνώ μαζί σου!
Δυστυχώς ο junk95 δεν γύρισε. Τυπικα ειναι ακομα διαγραμμενος λογω αθυροστομίας.
Μηπως αν του εστελνε η διοικηση ενα mail να τον ενημερώση για την εκπλήρωση της ποινής ? ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ...
Αγγελος.
quote:
(γι αυτο κι αλλοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, ενω διέθεταν κάποτε ατμόσφαιρα, την έχασαν οταν εξασθένισε το βαρυτικο τους πεδίο)
Κανένα βαρυτικό πεδίο δεν εξασθένισε. Σε κανέναν πλανήτη. Αυτό μπορεί να συμβεί συν τω χρόνω, μόνο σε τυχόν ηλεκτομαγνητικό πεδίο. Όχι σε βαρυτικό. Εκτός και αποκοπεί σημαντικό μέρος του ίδιου του πλανήτη.
Απλώς, σε κάποιους πλανήτες όπως π.χ. ο Άρης, η ατμόσφαιρα ήταν πυκνότερη, αλλά όχι αρκετά ωστε να υφίσταται στο διηνεκές. Και η εξαφάνισή της οφείλεται κυρίως στην εξασθένιση του Η/Μ πεδίου, που επέτρψε έτσι την σάρωσή της από τον ηλιακό άνεμο και την ακτινοβολία.
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
σε εξασθένηση του μαγνητικού πεδίο αναφερόμουν (μαγνητόσφαιρα),
εκ παραδρομής (λόγω προηγούμενης αναφοράς στη βαρύτητα) έγραψα "βαρυτικό"

Γιατι εγκαταλείπεις τόσο εύκολα, την συζήτηση με την maria3?
Γιατι σου είναι δύσκολο να αντιλαμβάνεσαι τι θέλει να πει και όχι τι διατυπώνει?
Πως γίνεται δηλαδή να την καταλαβαίνει μόνο η ΜΥΘΗΡΑ?
Εμείς οι υπόλοιποι είμαστε χαζοί?
DSM εσυ καταλαβαίνεις την maria3, θα μπορούσες να μας πείς τι συμβαίνει τελικά με τα σωματίδια του αέρα και δεν πέφτουν στην Γη?
Πώς αιωρούνται και δεν μπερδεύονται μεταξύ τους?
Πώς ξέρουν ποιό είναι το οξυγόνο και ποιό είναι ο Αιθέρας?
Αυτα για αρχή.
Μετά θέλω να μάθω, σε παρακαλώ, αν ανέβω στην στρατόσφαιρα την Πέμπτη και πετάξω ένα μπαλάκι του τένις, θα πέσει στην Γη.Αν το πετάξω την Παρασκευή όμως, θα φύγει στο διάστημα και θα μπεί σε τροχιά.
Γιατι?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ:
Γιατι εγκαταλείπεις τόσο εύκολα, την συζήτηση με την maria3?
Εγκατέλειψα γιατί προχωρήσαμε σε έννοιες πολύ πιο πάνω
απο τις γενικές γνώσεις που διαθέτω.
Το αφήνω σε εσάς τώρα (τους ειδικούς) που μπορείτε να μιλήσετε για τη συμπεριφορά των φωτονίων,
εγω μόνο ακουστά τα έχω... ![]()

quote:
DSM εσυ καταλαβαίνεις την maria3, θα μπορούσες να μας πείς τι συμβαίνει τελικά με τα σωματίδια του αέρα και δεν πέφτουν στην Γη?
Μα είναι προφανές. Αν τα σωματίδια του αέρα έπεφταν στη γη, θα έπαυαν να είναι του αέρα, και θα ήταν πλέον της γης. Γήινα δηλαδή. Το αντίστροφο συμβαίνει με τα σωματίδια της σκόνης και του χώματος όταν φυσάει. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση φεύγουν μακριά, και δεν ξέρουμε τελικά που καταλήγουν.
quote:
Ποιός είπε οτι δεν μπερδεύονται? Το θέμα είναι πόσο, σε ποιό ύψος, και με ποιά ταχύτητα.
quote:
Πώς ξέρουν ποιό είναι το οξυγόνο και ποιό είναι ο Αιθέρας?
Αυτό το καθορίζει το άζωτο, αλλά κυρίως τα ευγενή αέρια. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτει και ο όρος "ευγενή". Αυτά δηλαδή, που δεν ανακατεύονται με τα υπόλοιπα, αλλά αναλαμβάνουν τον διαχωρισμό τους, ωστε να μην υπάρχει θολούρα και δεν βλέπουμε.
quote:
Μετά θέλω να μάθω, σε παρακαλώ, αν ανέβω στην στρατόσφαιρα την Πέμπτη και πετάξω ένα μπαλάκι του τένις, θα πέσει στην Γη.Αν το πετάξω την Παρασκευή όμως, θα φύγει στο διάστημα και θα μπεί σε τροχιά.
Γιατι?
Αυτό γίνεται με κατά βάση θρησκευτικά κριτήρια. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, είναι ιερές μέρες προσευχής και πνευματικότητας για Μουσουλμάνους, Εβραίους και Χριστιανούς. Όλων των δογμάτων μάλιστα. Αντίστοιχα, και για λόγους σεβασμού και αρμονίας, τα μπαλάκια του τένις αλληλεπιδρούν με τους κατά τόπους πιστούς.
Τα μπαλάκια του πινγκ-πονγκ από την άλλη, έχουν δικές τους συνήθειες, αλλά αυτό είναι πλέον καθαρά θεολογικό θέμα, και δεν προτίθεμαι να επεκταθώ.
quote:
AitheroVamonΓιατι εγκαταλείπεις τόσο εύκολα, την συζήτηση με την maria3?
Γιατι σου είναι δύσκολο να αντιλαμβάνεσαι τι θέλει να πει και όχι τι διατυπώνει?
Πως γίνεται δηλαδή να την καταλαβαίνει μόνο η ΜΥΘΗΡΑ?
Εμείς οι υπόλοιποι είμαστε χαζοί?DSM εσυ καταλαβαίνεις την maria3, θα μπορούσες να μας πείς τι συμβαίνει τελικά με τα σωματίδια του αέρα και δεν πέφτουν στην Γη?
Πώς ξέρουν ποιό είναι το οξυγόνο και ποιό είναι ο Αιθέρας?Αυτα για αρχή.
Γιατι?ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Είναι πολύ απλά τα πράγματα σε όλους τους νόμους παίρνουμε ότι μας δίνει η φύση αν θες να δεις τον αιθέρα ε ως έναν ζωντανό οργανισμό και τις αντιδράσεις του έχει καλός.
Αν θες να δει την βαρύτητα που για μένα είναι εικονική και να την δεις σαν μία εικονική διάσταση έχει καλώς.
Εάν θέλεις να μην υλοποιούνται η πράξεις σου και να μένεις στις θεωρίες που σου δώσανε και πίσω από την πλάτη σου να εξελίσσονται και να γίνονται πειράματα μέχρι εσύ να τα μάθεις έχει καλώς.
Από και πέρα δική σου είναι η νοημοσύνη και όλων σας απλά τα ερώτημα το δικό μου είναι αφού έχουμε τις γνώσεις και γνωρίζουμε τόσα πολλά γιατί δεν τα νικάμε αυτά τα φυσικά φαινόμενα και δεν εξελισσόμαστε παρά μένουμε σε νόμους που κρατάνε αιώνες, βάση πειραμάτων πάντα.
Edited by - maria3 on 03/10/2013 19:45:31
Πολυ ωραία και καινοτόμος η σκέψη σου.
Οι ψαλμωδίες σε πλανητικό επίπεδο, φαίνεται έχουν επίδραση στο μπαλάκι.
Είναι μια έξοχη ιδέα, την οποία θα μεταφέρω στο προσεχές συνέδριο αστροφυσικής, στο Πράσινο Ακρωτήρι.
Η ηχητική δύναμη των ψαλμών,του τριημέρου, εξηγεί το χρόνιο πρόβλημά μας, γιατι κάθε Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή, τα μπαλάκια μας μπαίνουν σε...τροχιά!!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:Είναι μια έξοχη ιδέα, την οποία θα μεταφέρω στο προσεχές συνέδριο αστροφυσικής, στο Πράσινο Ακρωτήρι.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Συγνώμη που επεμβαίνω απλά όταν θα πας στο συνέδριο να συναντηθούμε γιατί μάλλον θα είμαι και εγώ εκεί.
Απλά θύμισε μου την ημερομηνία γιατί αν πέφτει Τετάρτη ή Παρασκευή δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ γιατί νηστεύω.