- ΣΥΝΥΠΑΡXΕΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
ΠΡΙΝ ΠΕΙ ΑΝΤΙΟ ΜΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ .
ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ .
«...Ο ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΛΕΙΣΕ, ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΑΨΑΝ. ΑΧ! , ΚΑΗΜΕΝΕ CHE ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΤΣΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΣΥ ΠΕΘΑΝΕΣ ΝΩΡΙΣ.
ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ;
ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ «ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ»,
«ΚΙ ΟΜΩΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΥΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΛΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΣΕ ΕΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΠΛΟΙΟ».
ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΗ ΡΕ!!! ΜΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ .
ΤΑ ΧΑΣΑΜΕ ΟΛΑ , ΟΝΕΙΡΑ ,ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΙΕΣ , ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ!
ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ,ΑΛΛΑ, ΤΟ ΜΥΑΛΟ ;! ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ;!
ΠΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΒΟΥΛΟΠΛΕΕΙ, ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΚΕΙ
ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΟΥΣ.
ΓΙΑ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΣΤΙΧΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΜΠΕΡΤΟ ΕΚΟ ,
« ΚΡΙΜΑ! ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΜΙΛΩ ;
ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ! ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ;
ΛΕΩ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΟΓΗ ΑΚΤΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΒΗ ΠΕΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΦΙΟ ΑΝΕΜΟ…
ΚΡΙΜΑ, ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΝΕΙΣ, ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΤΟ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ.»
ΚΑΙ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ :
ΣΑΣ! ΑΦΗΝΩ ΤΩΡΑ !
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΜΑΓΚΕΣ.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ:
ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΝΑ ΝΟΣΟΥΝ
, ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ.
ΟΙ ΜΑΧΕΣ ,ΑΡΧΟΝΤΑ, ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ…
ΦΙΛΙΚΑ…
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ Djaber ben Hayyan Ec Coufy 2.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ-ΒΟΥΗ ΑΘΗΝΑ.... ![]()
ΦΙΛΕ ΜΟΥ xeiram ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ...
quote:
ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΝΑ ΝΟΣΟΥΝ , ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ.
ΟΙ ΜΑΧΕΣ ,ΑΡΧΟΝΤΑ, ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΠΟΤΕ…
ΝΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ...
ΠΟΛΕΜΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ....
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ
OTAN HMOYN ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΜΙΑΛΟ ΜΟΥ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ...
ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΕΣ....
ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΡΘΡΑ ΕΠΕΣΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΜΟΥ....
ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 8 ΕΤΩΝ ΜΕΧΡΙ 16 ΤΑ ΕΧΟΥΝΕ ΔΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΑΛΕΤΑ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑ..
ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΦΑΓΗΤΟ...
ΛΙΓΟ ΚΟΣΤΟΣ - ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΡΔΟΣ......
ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΙΧΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ.....
ΕΚΕΙ 13 ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙΑ ΦΙΑΧΝΟΥΝ ΧΑΛΙΑ.....
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ "ΝΙΚΕ" (ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ) ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΙΔΙΑ....
ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΣΟΥΝ ??
ΓΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ....
ΤΙ ΓΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ????????
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΑ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΣΤ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΩ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΠΕΡ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ.
ΜΕ ΠΟΣΗ ΤΕΧΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΙΟΙΚΕΙΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ;
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ
ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, ΑΠΟ ΕΝΑ «ΦΙΛΟΤΙΜΟ» ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗ ΠΟΥ
ΘΑ ΚΟΙΤΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ
ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ» ΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ
ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ. ΑΠΟ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΕΒΑΙΑ , ΟΧΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΤΣΙ!
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΘΑ ΦΟΥΝΤΩΣΕΙ ΟΤΑΝ
ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΜΟΣΧΑΝΑΘΡΕΜΜΕΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΧΑΝΟΥΝ
ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ
ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ.
ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΣ» ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΒΡΟΥΝ ;
ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΠΟΥ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ;(ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ)
ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ;
ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΠΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΚΑΨΑΝ ΟΙ ΜΕΝ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ ΔΕ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΒΕΒΑΙΑ!
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ; ( γεια σας ελληναρες)![]()
ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ;
ΠΟΥ Η ΠΙΟ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΦΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ
ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΙ , ΠΡΩΙ ΟΤΑΝ ΦΤΥΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΧΙΟΝΙ;
ΔΥΣΤΥΧΩΣ «ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ» ΦΙΛΕ ΑΒΑΤΑΡ!
ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΓΝΗΣΙΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ , ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ!
ΚΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ…
ΦΙΛΙΚΑ…

Edited by - xeiram on 20/08/2005 19:46:50
quote:
ΔΥΣΤΥΧΩΣ «ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΝ ΟΜΗΡΟ»
Διαφωνώ
O Όμηρος δεν είναι δυνατόν να πεθάνει ποτέ. Και αυτό
όσο ανακαλύπτει κάθε μέρα, όσο ανακαλύπτεται απο εμάς
(εξωτερικά)
Ο Όμηρος δεν ΓΙΝΕΤΑΙ να σκοτωθεί ή να πεθάνει καθότι
η ζωή του είναι παράδειγμα για τους "πεθαμένους" που
ψάχνουν να βρούν τον ζωντανό εαυτό τους.
(ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ)
Μπορεί η κλασσική παιδεία να ελλατώνεται αλλα η ίδια
επανατροφοδοτείται απο τα ίδια της τα "φρούτα" μέσα
απο τους αιώνες.
(ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ+ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ)
Βεβαίως δεν γίνεται να ακυρώσω την άποψη αυτών των
ανθρώπων εγώ με μία τοποθέτησή μου ενώ αυτοί έγραψαν
ένα ολόκληρο βιβλίο με την άποψή τους...
Απλά τοποθετώ την δική μου βάζοντας να θυμηθούμε τον
ενεργό μας ρόλο σε αυτό το "ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ"...
Δέν υπάρχει αγαπητέ το εσύ και το εγώ το εμείς και το
αυτοί. Όλοι ένα είμαστε που εξελίσεται και τμηματικά
"ζεί" ή "πεθαίνει" ζώντας τον Όμηρο ή σκοτώνοντάς τον,
στο τμήμα που του αναλογεί.
Ίσως το προηγούμενο ποστ μου να αντικατόπτριζε την ψυχολογική διάθεση της στιγμής …
Ίσως να επηρεάστηκα και από το παράπονο που κρύβουν στις γραμμές οι συγγραφείς του βιβλίου.
Αν και το έχω διαβάσει πάνω από μία φορά , πάντα μου αφήνει αυτή την πικρή γεύση με το τελείωμα του!
Μην νομίζεις αγαπητέ ότι αποπιούμε των ευθηνών μου , μάλλον ορισμένοι έχουμε παραπάνω ευθύνες από το γενικό σύνολο και ίσως αυτό είναι που με πληγώνει πιο πολύ…
Το θέμα δεν είναι όμως αν στην ολότητα του 1 το δικό μας τμήμα ζει με τον Όμηρο
Θεωρώ ότι οφείλουμε να αναστήσουμε και τους πεθαμένους , το μεγάλο τμήμα τουλάχιστον ώστε να ζει και για αυτούς…
Κάθε εποχή βέβαια έχει τα φρούτα της, το δέντρο της γνώσης δεν έχει ξεραθεί ακόμα,και ούτε θα γίνει ποτέ αυτό,
απλά ένα σοβαρό κομμάτι από τις ρίζες του ήταν και η κλασσική παιδεία , και αυτό το κομμάτι έχει ατροφήσει…
Ο καρπός της γνώσης είναι το πιο θρεπτικό φρούτο για τους εσωαναστημένους...
Αρκεί το δέντρο που θα τον κόψεις να έχει όλες του τις ρίζες…
Για να είναι ολοκληρωμένη τροφή αυτό το φρούτο που γεύεσαι…
ΦΙΛΙΚΑ...

Τελικως καποιοι μπορουν γιατι εχουν τον χρονο και τη διαθεση ενω καποιοι δεν μπορουν για το αντιθετο...δεν νομίζω οτι τηθεται θεμα μακράς συζήτησης.
mike
k.
Τελικως καποιοι μπορουν γιατι εχουν τον χρονο και τη διαθεση ενω καποιοι δεν μπορουν για το αντιθετο...δεν νομίζω οτι τηθεται θεμα μακράς συζήτησης.
mike
k.
mike
k.
ΦΙΛΕ Palatianos ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ...
quote:
Για μενα η απάντηση στην αρχικη ερωτηση είναι απλη:καποιοι μπορουν και καποιοι δεν μπορουν, το γιατι να το σκεφτουν οι ίδιοι.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΗ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΗ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ)....
ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ ?????
ΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ...
ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ (ΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΖΕΙΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ) ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ ?????
ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ....
ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΣΑΜΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ ΕΙΣΗΛΘΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ...
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ...
ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΡΠΟΥΣΑ ΥΠΟΨΙΑ ΠΩΣ ΙΣΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΣΚΕΦΘΕΙ ,ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙ
ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ..
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
Ευχαριστούμε την Κάθυ από την Αυστραλία που μας τα μετέφρασε και μας τα πρόσφερε σε όλους μας.
quote:
Άνθρωπος - Δούλος ή Ελεύθερος;Από τέτοια υλιστική φιλοσοφία έχουν προκύψει ορισμένες θεωρίες πολύ επικίνδυνες για το ηθικό μέλλον του ανθρώπινου γένους. Πρώτον, ο άνθρωπος είναι μια δημιουργία και δούλος της ύλης. Μπορεί να κυριαρχήσει στην ύλη μόνο υπακούοντάς την. Δεύτερον, ο ίδιος ο νους είναι μια μορφή χοντροκομμένης ύλης και μη ανεξάρτητη ή κυρίαρχος επί των αισθήσεων. Τρίτον δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, διότι όλες οι πράξεις προσδιορίζονται από δύο μεγάλες ενέργειες, την κληρονομικότητα και το περιβάλλον. Είμαστε οι δούλοι της φύσης μας και όπου φαίνεται να είμαστε ελεύθεροι από την κυριαρχία τους, (της κληρονομικότητας και του περιβάλλοντος) είναι επειδή είμαστε χειρότεροι δούλοι του περιβάλλοντός μας, και των δυνάμεων που μας περιβάλλουν και μας μεταχειρίζονται.
Είναι αυτές οι θεωρίες, τα ψευδή και επικίνδυνα δόγματα του υλισμού, που τείνουν να ανατρέψουν το μέλλον του ανθρώπου και να εμποδίσουν την εξέλιξή του, αλλά η Γιόγκα, μας δίνει το μέσον να δραπετεύσουμε. Αυτή, σε αντίθεση με την θεωρία του υλισμού, βεβαιώνει την ελευθερία του ανθρώπου από την ύλη και του δίνει ένα μέσον να επιβεβαιώσει αυτή του την ελευθερία.Περισσότερα...
http://www.esoterica.gr/articles/eastern/auroslav/auroslav.htm
quote:
ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗΕαν εν τούτοις δεν μορούμε να ξεφύγομε από τον Νόμο, εαν η Φύση είναι υπέρτατη και αδυσώπητη, δεν θα μπορεί να υπάρξει σωτηρία, η ελευθερία γίνεται μια χίμμαιρα, μια αιώνια δουλεία. Δεν θα μπορεί να υπάρξει απόδραση, εκτός και αν υπάρχει κάτι μέσα μας που είναι ελεύθερο και κυρίαρχο, ανώτερο της Φύσης. Αυτή την οντότητα, η Ινδική διδαχή, την βρίσκει στο πνεύμα, εσαεί ελεύθερο και ευτυχισμένο, που είναι ένα στην ουσία και στη πραγματικότητα με την Υπέρτατη Ψυχή του Σύμπαντος.
Περισσότερα....
http://www.esoterica.gr/articles/eastern/aurofate/aurofate.htm
quote:
Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥΤο κακό, είναι το καλό που αποσυντίθεται για να ετοιμαστεί για ένα ανώτερο καλό. Αυτό που τώρα είναι τυραννία, κάποτε ήταν απαραίτητο να ενώσει την ανθρώπινη κοινωνία. Το τι ήταν κάποτε μια ιδανική κατάσταση για την κοινωνία, θα ήταν βάρβαρο και κακό τώρα.
(....)
Ήταν η γνώση του καλού και το κακού που επέφερε την λύπη και την αμαρτία στον κόσμο, όταν αυτή η γνώση υπερνικηθεί, ο άνθρωπος θα υψωθεί πάνω από την λύπη και τον πόνο. Πριν να φάει τον απαγορευμένο καρπό, είχε την αθωώτητα του ζώου, όταν παύσει να τον τρώει, θα έχει την αθωώτητα του Θεού.
Μήπως λοιπόν, στην φύση ο πόνος είναι μια πιθανότητα, που θα πρέπει να εξαντληθεί, και ο άνθρωπος έχει επιλεγεί σαν εργαλείο για να τον φέρει στην ύπαρξη, σε περιορισμένο χώρο και για περιορισμένο χρόνο, και να τον επεξεργαστεί για χάρη του σύμπαντος; Με αυτή την ιδέα το χριστιανικό δόγμα για τον Υιό του Ανθρώπου στον σταυρό παίρνει μια ιδιαίτερη σημασία, και ο ίδιος ο άνθρωπος γίνεται Χριστός του Σύμπαντος.
Περισσότερα...
http://www.esoterica.gr/articles/eastern/auroevil/auroevil.htm
Σε λίγο καιρό θα ακολουθήσει και το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον Βιβεκανάντα και αργότερα το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον Aurobindo.
Εμείς επιμένουμε... κόντρα στην μόδα και στον φανατισμό.
Ας ανοίξουμε τους ορίζοντές μας.
Όπως στην παραβολή του Χότζα χάσαμε το κλειδί της ψυχής μας στο σκοτάδι αλλά προτιμούμε να τα αναζητούμε μάταια εκεί που μας βολεύει, εκεί που υπάρχει ήδη φως.

Δεν την έχω ακούσει αυτή την παραβολή. Υπάρχει κάποιος να την παραθέσει ολόκληρη, επειδή το κεντρικό της δίδαγμα το βρίσκω πολύ πρακτικό;
Να προσθέσουμε εδώ δυο συμπληρωματικά λόγια για τον Sri Aurobindo. Λόγια από άρθρο εκπομπής που εκφωνήθηκε στον κρατικό σταθμό της Ινδίας την 1η Φεβρουαρίου του 1972 επ’ ευκαρία των 100 χρόνων από την γέννησή του.
«Μερικές φορές μια μεγάλη περιπλανώμενη Σκέψη βλέπει τους ατελείς αιώνες, συλλαμβάνει την ενέργεια στην αιώνια ροή της και καταιγίζει τη γη με ένα παντοδύναμο όραμα που είναι μια ισχύς ικανή να υλοποιήσει αυτό που βλέπει. Ο κόσμος είναι ένα όραμα που πλησιάζει προς στην πραγμάτωσή του. Το παρελθόν και το παρόν του κόσμου δεν είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας ασαφούς ώθησης που φθάνει μέχρι τα βάθη του χρόνου, μιας αργής συσσώρευσης ιζημάτων τα οποία σιγά σιγά μας διαμόρφωσαν μόνο και μόνο να μας καταπνίξουν και να μας περικλείσουν, αλλά είναι η παντοδύναμη χρυσή έλξη του μέλλοντος που μας τραβάει, σε πείσμα των εαυτών μας, όπως ο ήλιος τραβάει τον λωτό από την λάσπη και μας οδηγεί σε ένα κλέος μεγαλύτερου αυτού της λάσπης μας ή των προσπαθειών μας ή των τωρινών θριάμβων μας που θα είχαμε προβλέψει ή δημιουργήσει.
Ο Sri Aurobindo είναι αυτό το όραμα και αυτή η ισχύς της επίσπευσης του μέλλοντος μέσα στο παρόν. Αυτό που είδε σε μια στιγμή μέσα τους αιώνες, τα εκατομμύρια των ανθρώπων θα το πραγματοποιήσουν χωρίς την επίγνωσή τους. Χωρίς να το γνωρίζουν θα ξεκινήσουν την αναζήτηση αυτού του νέου και ασύλληπτου ταρακουνήματος που έχει ήδη διατρυπήσει την ατμόσφαιρα της γης. Από καιρό σε καιρό μεγάλες υπάρξεις έρχονται μεταξύ μας για να λαξεύσουν το μεγάλο άνοιγμα της Αλήθειας στον τάφο του παρελθόντος. Και αυτές οι υπάρξεις είναι στ’ αλήθεια, οι μεγάλοι καταστροφείς του παρελθόντος. Έρχονται με το σπαθί της Γνώσης να θρυμματίσουν τις εύθραυστες αυτοκρατορίες μας...
Αυτή τη χρονιά γιορτάζομε τα εκατό χρόνια από την γέννηση του Sri Aurobindo. Αν και δεν είναι γνωστός σε όλους μας, εν τούτοις το όνομά του θα ηχεί ακόμη και τότε που οι μεγάλοι του σήμερα ή του χθες θα έχουν ταφεί κάτω από τα ερείπιά τους. Η εργασία του μελετάται από τους φιλοσόφους και επαινείται από τους ποιητές. Το κοινωνιολογικό του όραμα και η γιόγκα του επευφημούνται. Πέραν όλων αυτών, ο Sri Aurobindo είναι η ζώσα ΔΡΑΣΗ , ο Λόγος που εκδηλώθηκε και που τώρα γίνεται αντιληπτός. Και με τις χιλιάδες περιστάσεις που φαίνεται να σχίζουν τη γη και να συντρίβουν τα οικοδομήματά της, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της πρώτης αμπώτιδος αυτής της ενέργειας την οποία ο Sri Aurobindo έχει θέσει σε κίνηση.
Στις αρχές του 20ου αιώνα όταν η Ινδία ακόμη αγωνιζόταν ενάντια στον Βρετανικό ζυγό, ο Sri Aurobindo αναφώνησε: ‘Δεν είναι μια επανάσταση ενάντια στην Βρεττανική Κυβέρνηση...(η οποία χρειάζεται) είναι στην πραγματικότητα μια επανάσταση ενάντια σε ολάκερη την συμπατική Φύση.’»
Καλή Εβδομάδα των Παθών.
Αυτή που σας μιλάει από το...μέλλον
Συγκεκριμμένα σε μια από τις μελέτες του ανέφερε το εξής: "Ειναι σχέτη απογοήτευση η ανθρωπότητα έτσι όπως είναι...τόσες χιλιάδες χρόνια ύπαρξης και τί έχει να παρουσιάσει; Έναν Πλάτωνα...κι ένα Shankara".
Κι επειδή είχε μια νοσηρή καχυποψία στις μεταφράσεις έμαθε Ελληνικά, αρχαία Ελληνικά παρακαλώ...και σε ηλικία 16 ετών γνώριζε τη γλώσσα μας καλύτερα από τον καθένα μας. Και όχι μόνον...Ήθελε να διαβάσει την "Κόλαση" του Δάντη στο πρωτότυπο και...σωστά φανταστήκατε έμαθε τη γλώσσα του Δάντη...και του Γκαίτε και του Ριμπώ...
Αυτή που σας μιλάει από το...μέλλον

Αστρονομική απόδειξη περί της υπάρξεως φούξια ελεφάντων...

In anticipation of my resurrection...
![]()
Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!