- Βιβλική Έξοδος: μύθος ή πραγματικότητα; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Πράξεις Αποστόλων κεφάλαιο 7(Καινή Διαθήκη)
20 ἐν ᾧ καιρῷ ἐγεννήθη Μωϋσῆς, καὶ ἦν ἀστεῖος τῷ Θεῷ· ὃς ἀνετράφη μῆνας τρεῖς ἐν τῷ οἴκῳ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ. 21 ἐκτεθέντα δὲ αὐτὸν ἀνείλετο αὐτὸν ἡ θυγάτηρ Φαραὼ καὶ ἀνεθρέψατο αὐτὸν ἑαυτῇ εἰς υἱόν. 22 καὶ ἐπαιδεύθη Μωϋσῆς πάσῃ σοφίᾳ Αἰγυπτίων, ἦν δὲ δυνατὸς ἐν λόγοις καὶ ἐν ἔργοις. 23 Ὡς δὲ ἐπληροῦτο αὐτῷ τεσσαρακονταετὴς χρόνος, ἀνέβη εἰς τὴν καρδίαν αὐτοῦ ἐπισκέψασθαι τοὺς ἀδελφοὺς αὐτοῦ τοὺς υἱοὺς Ἰσραήλ. 24 καὶ ἰδών τινα ἀδικούμενον ἠμύνατο, καὶ ἐποιήσατο ἐκδίκησιν τῷ καταπονουμένῳ πατάξας τὸν Αἰγύπτιον. 25 ἐνόμιζε δὲ συνιέναι τοὺς ἀδελφοὺς αὐτοῦ ὅτι ὁ Θεὸς διὰ χειρὸς αὐτοῦ δίδωσιν αὐτοῖς σωτηρίαν· οἱ δὲ οὐ συνῆκαν. 26 τῇ τε ἐπιούσῃ ἡμέρᾳ ὤφθη αὐτοῖς μαχομένοις, καὶ συνήλασεν αὐτοὺς εἰς εἰρήνην εἰπών· ἄνδρες, ἀδελφοί ἐστε ὑμεῖς· ἵνα τί ἀδικεῖτε ἀλλήλους; 27 ὁ δὲ ἀδικῶν τὸν πλησίον ἀπώσατο αὐτὸν εἰπών· τίς σε κατέστησεν ἄρχοντα καὶ δικαστὴν ἐφ' ἡμῶν; 28 μὴ ἀνελεῖν με σὺ θέλεις ὃν τρόπον ἀνεῖλες ἐχθὲς τὸν Αἰγύπτιον; 29 ἔφυγε δὲ Μωϋσῆς ἐν τῷ λόγῳ τούτῳ, καὶ ἐγένετο πάροικος ἐν γῇ Μαδιάμ, οὗ ἐγέννησεν υἱοὺς δύο. 30 Καὶ πληρωθέντων ἐτῶν τεσσαράκοντα ὤφθη αὐτῷ ἐν τῇ ἐρήμῳ τοῦ ὄρους Σινᾶ ἄγγελος Κυρίου ἐν φλογὶ πυρὸς βάτου
40 χρονών έφυγε από την Αίγυπτο και είδε η βάτο
Έξοδος κεφάλαιο 7
1 ΚΑΙ εἶπε Κύριος πρὸς Μωυσῆν λέγων· ἰδοὺ δέδωκά σε θεὸν Φαραώ, καὶ Ἀαρὼν ὁ ἀδελφός σου ἔσται σου προφήτης· 2 σὺ δὲ λαλήσεις αὐτῷ πάντα, ὅσα σοι ἐντέλλομαι, ὁ δὲ Ἀαρὼν ὁ ἀδελφός σου λαλήσει πρὸς Φαραώ, ὥστε ἐξαποστεῖλαι τοὺς υἱοὺς Ἰσραὴλ ἐκ τῆς γῆς αὐτοῦ. 3 ἐγὼ δὲ σκληρυνῶ τὴν καρδίαν Φαραὼ καὶ πληθυνῶ τὰ σημεῖά μου καὶ τὰ τέρατα ἐν γῇ Αἰγύπτῳ. 4 καὶ οὐκ εἰσακούσεται ὑμῶν Φαραώ· καὶ ἐπιβαλῶ τὴν χεῖρά μου ἐπ᾿ Αἴγυπτον καὶ ἐξάξω σὺν δυνάμει μου τὸν λαόν μου τοὺς υἱοὺς Ἰσραὴλ ἐκ γῆς Αἰγύπτου σὺν ἐκδικήσει μεγάλῃ. 5 καὶ γνώσονται πάντες οἱ Αἰγύπτιοι, ὅτι ἐγώ εἰμι Κύριος ἐκτείνων τὴν χεῖρά μου ἐπ᾿ Αἴγυπτον, καὶ ἐξάξω τοὺς υἱοὺς Ἰσραὴλ ἐκ μέσου αὐτῶν. 6 ἐποίησε δὲ Μωυσῆς καὶ Ἀαρὼν καθάπερ ἐνετείλατο αὐτοῖς Κύριος, οὕτως ἐποίησαν. 7 Μωυσῆς δὲ ἦν ἐτῶν ὀγδοήκοντα , Ἀαρὼν δὲ ὁ ἀδελφὸς αὐτοῦ ἐτῶν ὀγδοηκοντατριῶν, ἡνίκα ἐλάλησε πρὸς Φαραώ.
8 Καὶ εἶπε Κύριος πρὸς Μωυσῆν καὶ Ἀαρὼν λέγων· 9 καὶ ἐὰν λαλήσῃ πρὸς ὑμᾶς Φαραὼ λέγων· δότε ἡμῖν σημεῖον ἢ τέρας, καὶ ἐρεῖς Ἀαρὼν τῷ ἀδελφῷ σου· λάβε τὴν ράβδον καὶ ρίψον ἐπὶ τὴν γῆν ἐναντίον Φαραὼ καὶ ἐναντίον τῶν θεραπόντων αὐτοῦ, καὶ ἔσται δράκων. 10 εἰσῆλθε δὲ Μωυσῆς καὶ Ἀαρὼν ἐναντίον Φαραὼ καὶ τῶν θεραπόντων αὐτοῦ καὶ ἐποίησαν οὕτως, καθάπερ ἐνετείλατο αὐτοῖς Κύριος· καὶ ἔρριψεν Ἀαρὼν τὴν ράβδον ἐναντίον Φαραώ, καὶ ἐναντίον τῶν θεραπόντων αὐτοῦ, καὶ ἐγένετο δράκων. 11
Όταν συντήθηκε πρώτη φορά με το Φαραώ ήταν 80 χρονών
Για πές μου, σε τι διαψεύστηκε, η Αγία Γραφή, ένα που αποδείχτηκε, ότι ήταν αλλοιώς, απο ότι έγραφε η Γραφή...;
Κι όσο για την στάση του ήλιου, με τον Ιησού του Ναυή, είμαι σίγουρος, ότι αν είχει μηχανικό αίτιο, θα το δεχόσουνα,
απο Θεό, όμως, δεν το δέχεσαι..Είναι θέμα πίστης, ή αληθειας,
τελικά;
Και όσο για το θρησκόληπτο μέρος, έ ρε φιλε, για θρησκεία
μιλάμε,αν καλύπτει τα πάντα, τι περίμενες να γράφουμε;
Φιλάκια....
quote:
Όταν συντήθηκε πρώτη φορά με το Φαραώ ήταν 80 χρονών....
Παιδί δηλαδή ακόμα...![]()
soul
quote:
Κι όσο για την στάση του ήλιου, με τον Ιησού του Ναυή, είμαι σίγουρος, ότι αν είχει μηχανικό αίτιο, θα το δεχόσουνα,
τελικά;
Θα μπορούσε βέβαια θεός ολόκληρος να μην ασχοληθεί με το τι θα κρατήσει ακίνητο . Θα μπορούσε απλά.....να ρίξει το φως <ν> προβολέων στο πεδίο του αγώνα. Έτσι γιθα να μην διαφωνούμε και εμείς σήμερα......
quote:
trexagireve -Κι όσο για την στάση του ήλιου, με τον Ιησού του Ναυή, είμαι σίγουρος, ότι αν είχει μηχανικό αίτιο, θα το δεχόσουνα,
τελικά;
Δηλαδή εσύ αγαπητέ trexagireve όταν πρόκειται για θέματα πίστης (θαύματα) ξεχνάς ένα βασικό ανθρώπινο γνώρισμα, την λογική… ![]()

ούτε η πίστη, όμως....Και τα δυο,στέκονται ισοδύναμα, όπως
έχει αποδείξει η ιστορία, πάμπολλες φορές και σε πολλές
διαφορετικές περιπτώσεις, ώστε ξεπερνά αυτή την έννοια
του παράδοξου και γίνεται αξίωμα...
Κι εννοώ, φυσικά, ότι η αλήθεια ισχύει,αλλά, τα όρια της
πίστης, δεν σταματούν στην αλήθεια που ξέρουμε...
Και τα δυο, στο τέλος τους, ενώνονται σε ένα κι αυτό λέγεται Θεός...Αφού η αλήθεια,είναι του Θεού και η πίστη, μόνο όταν απευθύνεται σε Αυτόν, έχει αξία...
Απο την άλλη, εδώ βλέπουμε το παράδειγμα της εξόδου,όπου, χρησίμευσε, σαν καθαρτήριο μέρος, για τον εβραικό λαό...
Για όσους εξ αυτών, τέλος πάντων...
Όσο για τη λογική φίλε μου, δεν μου αρέσει να δίνω πολύ χρονο σε εφήμερα πράγματα...
Πρώτα πρώτα οι σύγχρονοι αναλυτές της Αγίας Γραφής δε λένε αυτό που λες εσύ. Δεν το λέω εγώ, θεολόγοι το λένε που είναι αρμοδιότεροι των δύο μας. Λένε ότι η έκφραση έκανε τον ήλιο να σταθεί σημαίνει ότι έκανε τους Ισραηλίτες πολεμιστές να μην κουράζονται από την αϋπνία σαν να είναι ακόμα μέρα... Η' το ότι ο Θεός έκανε τον ήλιο να σταθεί μπορεί να σημαίνει ότι επιμηκύνθηκε η μέρα. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε πώς όριζαν τη μέρα οι Αρχαίοι λαοί,από την ανατολή μέχρι την επόμενη ανατολή έτσι; όχι ως πλήρη περιστροφή της γης γύρω από τον εαυτό της... Μήπως μια έκλειψη τις πρωινές ώρες παρέτεινε τη νύχτα ώστε η μέρα δηλαδή το χρονικό διάστημα από εμφάνιση του ήλιο μέχρι επανεμφάνισή του να είναι πάνω από 24 ώρες;
Πρώτα πρώτα το ακριβές χωρίο αναφέρεται στον ΗΛΙΟ όχι στη ΓΗ. Ο ήλιος στη σχετική του κίνηση ως προς τη γη ακίνητος είναι, έτσι και αλλιώς, με ή χωρίς θαύμα... Η γη γυρίζει γύρω του όχι το ανάποδο. Άρα αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια κοινή γνώση του σήμερα. Για να παρατείνεις τη μέρα (αν θέλαμε να μιλήσουμε για επιμήκυνση της ημέρας) πρέπει είτε να σταματήσεις την πετριστροφή της γης γύρω από τον εαυτό της είτε να την επιβραδύνεις. Δε διαφωνώ ότι ένας παντοδύναμος Θεός μπορεί να κάνει ένα πλανήτη ή ένα άστρο να αλλάξουν τροχία ή περιστροφή αλλά είναι λογικό λάθος να πεις ότι επειδή ο ήλιος σταμάτησε άλλαξε η μέρα. Είναι σαν να λέει κάποιος έγινε θαύμα ο Θεός έκανε το νερό να βράζει στους 5 βαθμούς και άρα είχα τη δύναμη να πετάω στον ουρανό...Είναι ένα λογικό λάθος αυτό, τα δύο γεγονότα είναι άσχετα παρόλο που ο Θεός μπορεί να κάνει το νερό να βράζει σε άλλη θερμοκρασία αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα του ανθρώπου να πετάει...
Και δεν είναι πρωτοφανές πολυάριθμοι λαϊκοί ήρωες(γιατί τέτοιος είναι ο Ιησούς του Ναυί) στην ιστορία πολλών λαών να περιβάλλονται με μια αύρα υπερφυσικού. Ας πούμε ο δικός μας Κολοκοτρώνης ή ο Δράκουλας των Ρουμάνων, πρόσωπα καθόλα ιστορικά, η οποίοι παρουσιάστηκαν ως γίγαντες, κύκλωπες, βρυκόλακες κτλ κτλ στις αφηγήσεις των Τούρκων.
και εκπρόσωπο τύπου των θεολόγων;...
Ρε αγόρι μου, εσύ τελικά, είσαι ο γιός του πάρτα όλα,αφού, παντού, έχεις τους ειδήμονες, με το μέρος σου και για όλα, δογματίζεις...
Άσε και τίποτε όρθιο, σε παρακαλώ...
Όσο για τον ήλιο και την πλάκα που κάνουμε με το συντακτικό, να σε διορθώσω, γιατί λέει , ότι εστάθει η μέρα και ο ήλιος έμεινε μετέωρος, γι αυτό το λόγο στον ουρανό....Για να μαθαίνεις κι εσύ τίποτε σωστό, όχι να τα έχεις όλα, σπασμένο τηλέφωνο...
Και μετά την αναφορά σου στον Κολοκοτρώνη, να σου υπενθυμίσω, ότι μιλάμε για μια έρμη έξοδο και προσπαθούμε να το κρατήσουμε, εκεί το καημένο το θεμα...
Do you mind?....
ότι εστάθει η μέρα και ο ήλιος έμεινε μετέωρος, γι αυτό το λόγο στον ουρανό
έτσι λες εσύ, δημοσιογράφε της πλάκας
Να δούμε τι λέει και αυτή η καημένη η Παλαιά Διαθήκη, που την έχεις σφάξει στην παρερμηνεία
12 Τότε ἐλάλησεν Ἰησοῦς πρὸς Κύριον, ᾗ ἡμέρᾳ παρέδωκεν ὁ Θεὸς τὸν Ἀμορραῖον ὑποχείριον Ἰσραήλ, ἡνίκα συνέτριψεν αὐτοὺς ἐν Γαβαὼν καὶ συνετρίβησαν ἀπὸ προσώπου υἱῶν Ἰσραήλ, καὶ εἶπεν Ἰησοῦς· στήτω ὁ ἥλιος κατὰ Γαβαὼν καὶ ἡ σελήνη κατὰ φάραγγα Αἰλών. 13 καὶ ἔστη ὁ ἥλιος καὶ ἡ σελήνη ἐν στάσει, ἕως ἠμύνατο ὁ Θεὸς τοὺς ἐχθροὺς αὐτῶν. καὶ ἔστη ὁ ἥλιος κατὰ μέσον τοῦ οὐρανοῦ, οὐ προεπορεύετο εἰς δυσμὰς εἰς τέλος ἡμέρας μιᾶς. 14 καὶ οὐκ ἐγένετο ἡμέρα τοιαύτη οὐδὲ τὸ πρότερον οὐδὲ τὸ ἔσχατον, ὥστε ἐπακοῦσαι Θεὸν ἀνθρώπου, ὅτι Κύριος συνεξεπολέμησε τῷ Ἰσραήλ.
Ανάποδα τα είπες το κατάλαβες;"Στήτω ο ήλιος" και επειδή στάθηκε ο ήλιος μεγάλωσε η μέρα.
Και λέω, αν ο ήλιος καρφωθεί ακίνητος θα έχουμε μέρες και νύχτες και εποχές; Ναι γιατί αυτά προκύπτουν από την κίνηση της γης όχι του ήλιου