- ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ - ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΗ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Χαιρετω τους αναζητητές της ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
Ξεκινώντας ως νέο μέλος σκέφτηκα να θέσω το θέμα της Φιλανθρωπίας -Ελεημοσύνης, σε συζήτηση,γιατι θεωρώ οτι ειναι παρα πολυ παρεξηγημένο θέμα στην σημερινή εποχή.
Θα περιμένω τις απόψεις σας καταθέτωντας και εγώ τις δικές μου.
Σας χαιρετώ
Καλως ήρθες στα φόρουμς του εσωτέρικα!
Μιλώντας για φιλανθρωπία και ελεημοσύνη, αναφέρεις ότι είναι πάρα πολύ παραξηγημένο θέμα στη σημερινή εποχή.
Αν θες, πριν αρχίσουμε τη συζήτηση, μπορεις να εξηγήσεις τι εννοείς "παρεξηγημένο";
Μιλάς για διάφορες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις;
Μιλάς για το κίνητρο του κάθε φιλάνθρωπου;
Μιλάς για άτομα τα οποία με απάτη προσπαθούν να ξυπνήσουν φιλανθρωπικές ενέργειες;
Ας μην υποθέτω όμως.
Ας ακούσουμε πρώτα τη δική σου τοποθέτηση.![]()
αυτή...που τα κατάφερε!
Και η ελεημοσύνη είναι το Φώς της Ολόφωτης Παρουσίας Του διαμέσου του Ελεήμονως.
Και τα δύο υφιστανται καθ' ολοκληρία όταν γίνονται πράξη και όχι λόγος που μεταβιβάζεται απο αυτί σε αυτί.

living every day is like drinking a bottle of God's Whiskey
Edited by - Hui-Neg on 22/06/2003 01:40:32
Γεια σου αμαλία.
Λέγωντας παρεξηγημένο εννοώ: ΞΕΡΕΙ ο καθένας τον σκοπό για τον οποίο κανει φιλανθρωπία. είναι για να λέει οτι είναι φιλάνθρωπος; είναι για να έχει "καθαρη την συνειδησή του;"
Ποιος είναι ο σκοπος της Φιλανθρωπίας; Υπάρχει σκοπός η απλώς βοηθάμε κάποιον που έχει ανάγκή; Ειναι αυτο που ζητά κάποιος η πραγματική του ανάγκη;
Οι απαντήσεις στα παραπάνω συγχέονται...
Για μένα η φιλανθρωπία είναι η κάλυψη της πραγματικής ανάγκης του συνανθρώπου με απώτερο σκοπό την αφύπνιση του βαθύτερου εαυτού του.
Συνεχίζεται...

Σε αυτο το κοσμο η Φιλανθρωπια και η Ελεημοσυνη εναι η μονη λυση και ο μονος τροπος για να προσφερει ο ανθρωπος στον ανθρωπο.
Τα λεμε
love for what is comming and forgivness for the past...
«Οταν δε συ καμνης ελεημοσυνην, ας μη γνωριση η αριστερα σου τι καμνει η δεξια σου.»

Συμφωνω με τους φίλους αλλα θα επιμείνω στην ερώτηση: ποιος ο σκοπός της φιλανθρωπίας;
Είναι η φιλανθρωπί - Ελεημοσύνη ο τρόπος για να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας; Είναι ένας απ' τους τρόπους για την πνευματική αφύπνιση του συνανθρώπου μας;
Υποδηλώνει την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων της Γης, ανεξάρτητα από φυλή, φύλο, εθνότητα, θρησκεία και πέρα από κάθε οικονομική, πολιτική ή κοινωνική διάκριση ή οποιαδήποτε ατομική ιδιαιτερότητα. Εμπεριέχει την αποδοχή και το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την πίστη στην ισότητα των ευκαιριών μέσα στην κοινωνία για κάθε άνθρωπο.
Σήμερα όμως ζούμε στην εποχή της αλαζονείας και η φιλανθρωπία έχει γίνει η επιδειξιμανία των ανθρώπων χάνοντας την αρχικό της χαρακτήρα. Έτσι συνηγορεί στην περιθωριοποίηση και την κοινωνική απομόνωση ατόμων με ιδιαιτερότητες, ορμώμενη από αισθήματα οίκτου και εκφραζόμενη κυρίως μέσα από την ελεημοσύνη.

quote:
Η φιλανθρωπία είναι πια πράξη καρδιάς και έργο της αρετής.
Αλλά θα ήθελα να παραθέσω και μία άλλη άποψη σχετικα με αυτό το θεμα που εξέφερε ο ντοσκογιέφσκι στους αδερφούς καραμαζοφ : ο ντοσκογιεφσκι μεσα από το στόμα ενός ήρωά του λέει ότι ουσιαστικα όταν κάνουμε ελεημοσύνη απλώς είναι ένας τρόπος να καθυσηχάσουμε τη συνείδησή μας και να αισθανθούμε καλύτερα ενώ ουσιαστικα με το κατοσταρικο δεν έχουμε κάνει τίποτα για αυτόν τον άνθρωπο . Λέει πως το μόνο που κάνουμε είναι να εξαγοράζουμε υποσυνείδητα και μαλιστα φτηνά την ψυχική ικανοποίηση ότι "έκανα το καθήκον μου . έκανα μια καλή πράξη " και ότι "έχω την ψυχή μου ήσυχη" . Ομως αν και αυτό συμβαίνει με κάποιους ανθρώπους δεν νομίζω ότι είανι ο κανόνας . Οταν βοηθάς κάποιον γιατί πραγματικα το νιωθεις πιστεύω πως αξίζει και είναι απλώς έργο ανθρωπιάς και αγάπης με την ουσιαστικλή ένοια του όρου . Βέβαια όπως λέει και ο χαλιλ " όταν μία καλή πράξη αντικρύζει την εαυτό της στον καθρεύτη παύει να υπάρχει" έτσι και εμείς δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό επλώς για να νιωσουμε περήφανοι για τον εαυτό μας και να σκεφτόμαστε απλω΄ς "τι καλό που κάναμε!" αλλά να συνεχίζουμε να βοηθάμε . Με αυτήν την συζήτηση θυμήθηκα μία από τις πρώτες φορές που είχα παει αθήνα όταν ήμουν κάπου 15 ένα γεγονός που το θυμάμαι και γελάω και...γιατί να το κρύψω αλωστε , νίωθω και ωραία για την αθρωπιά μου : θυμάμαι όταν επέστρεψα από την αθήνα την ίδια μέρα είχα στην τσάντα μου 5 πακέτα χαρτομάντηλα...δεν μπορούσα να πω ΄όχι σε κατι παιδάκια που αναγκάζονταν από τόσο νωρίς να βιώσουν την σκληρο΄τητα αυτού του κόσμου . και ξέρετε πως είναι στην αθήνα , κάθε 100 μέτρα κάποιος πουλάει και κάτι .βέβαια στο 5 πακέτο σταμάτησα γιατί το παρατραβούσα , δεν μπορούσα να βοηθήσω όλους τους ανθρωπους...
"Οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει και να πιστέψει ο ανθρώπινος νους μπορεί και να το καταφέρει"
Φιλε hui-neg είναι πολυ σημαντικο το κίνητρο, που κάνει κάποιος φιλανθρωπία.οχι για να ξέρω, αλλα για το αν πραγματοιείται η φιλανθρωπία η απλως ικανοποιούμαστε ψυχικά οπως λέει ο φίλος T-SEEKER. Οι ρίζες του δέντρου κάνουν πολυ καλά την δουλεια τους για το δεντρο συμφωνα με τους νόμους της Φύσης. Εμείς οι άνθρωποι κι νούμαστε με βάση τους Νόμους που μας διέπουν; η κάνουμε οτι μας βολεύει και μας ικανοποιεί;
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ
Στις μέρες μας η φιλανθρωπία ενώ δείχνει πως είναι στα φόρτε της παρουσιάζει μία αλλοίωση χαρακτήρα.
Δείτε πόσες εταιρείες για πχ. συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις – φροντίζοντας βέβαια αυτό να γίνει γνωστό μέσω του τύπου. Πόσα εκατομμύρια ξοδεύονται για αυτές ? Όλα αυτά σίγουρα δεν γίνονται μέσα από την αλτρουισμό του κάθε εργοδότη και ανιδιοτελή σκοπό.
Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες ότι ο σκοπός κάθε πράξης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, ίσως και το σημαντικότερο. Μέσα από την φιλανθρωπία μπορούν να δοθούν λύσεις ταξικής συνεργασίας βοηθώντας στην κοινωνική εξέλιξη.
Καλό λοιπόν θα ήταν απώτερος σκοπός μας μέσα από κάθε ενέργεια να είναι το πλησίασμα προς το Θεό - μέσα από όλα όσα έχουμε διδαχθεί – Επίσης να μην μένουμε μόνο στην αυτοεπιβεβαίωση και άμεση ικανοποίηση του εγώ μας αλλά να εστιαζόμαστε στο σκοπό επιδιώκοντας την αρετή.
quote:
Καλησπέρα σε όλους
Κατα την γνώμη μου ο άνθρωπος πρέπει να ξέρει τι κάνει, γιατί το κάνει και πότε το κάνει.
Μιλάμε για τον απώτερο σκοπό μιας πράξης φιλανθρωπίας- ελημοσύνης και οχι φυσικά , να κινούμαστε με σκοπιμότητες...
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ
Φανηκε απο την αρχη οτι η φιλανθρωπια και η ελεημοσυνη
δεν εστιαζονται μονο στην υλικη προσφορα, αν και ολα
τα παραδειγματα ειναι απο αυτη την οπτικη γωνια.
ΣΥΜΒΟΛΟ των δυο αυτων δρασεων ειναι το Κερας της Αμαλθειας.
Αυτο που, παιζωντας ο Διας, το εσπασε απο την γιδα που
τον ετρεφε. Μεσα δε απο το κομμενο κερατο ξεπηδησαν
λογεις καρποι.
Και μονο που βρισκεται στα χερια ενος θεου, νομιζω, οτι
ισης αξιας, αν οχι μεγαλυτερης, ειναι η προσφορα ενος καλου
λογου, μιας ζεστης αγκαλιας, κλπ.
Πραγματα πολυτιμα, που συχνα λειπουν απο ολους μας.
Δινοντας τετοια δωρα, θερμενωντας και ηρεμωντας, καρδιες
πονεμενες, η οσες βρισκονται στην δινη της θλιψης η της οργης κλπ., σιγουρα κανεις δεν γνωριζει την προσφορα μας.
Ακομα δε σημαντικο ειναι οτι αν εσυ, εγω, ο διδων, δεν εχεις ζεστη καρδια, δεν μπορεις να λαβεις το γαλα αυτης της 'θειας αιγας'.
Και οπως ελεγε ενα παλιο τραγουδι "κι αν δεν εχουμε ολοι γεματο πορτοφολι εχουμε ζεστη καρδια..."
LOVE IS THE LAW
HARMONY THE EFFECT
Knight ΜΙΧΑΗΛ

Αγαπητέ Πασχάλη λες :
quote:
Η φιλανθρωπία με σκοπιμότητα παύει ναναι φιλανθρωπία.
Επέτρεψε μου να διαφωνήσω μιας και η άποψη μου είναι πως όλα έχουν ένα σκοπό. Το κλειδί όμως είναι στο είδος του σκοπού.
Όσον αφορά την φιλανθρωπία – κατά την άποψη μου – ο σκοπός θα πρέπει να είναι ανιδιοτελής και πάντα στόχος να είναι το καλό.
quote:.....ο σκοπος πρεπει ναναι ανιδιοτελης....., μεταφραση: ο σκοπος πρεπει ναναι χωρις προσωπικο σκοπο. (ανιδιοτελης=α+ιδιον+τελος=χωρις+προσωπικο+σκοπο).Αυτο εγραψα καλη μου. ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ, ΠΑΥΕΙ ΝΑΝΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ.
Επέτρεψε μου να διαφωνήσω μιας και η άποψη μου είναι πως όλα έχουν ένα σκοπό. Το κλειδί όμως είναι στο είδος του σκοπού.
Όσον αφορά την φιλανθρωπία – κατά την άποψη μου – ο σκοπός θα πρέπει να είναι ανιδιοτελής και πάντα στόχος να είναι το καλό.
Καλησπέρα σε όλους.
quote:
Για μένα η φιλανθρωπία είναι η κάλυψη της πραγματικής ανάγκης του συνανθρώπου με απώτερο σκοπό την αφύπνιση του βαθύτερου εαυτού του
Ετσι ανέφερα την τοποθέτησή μου στην αρχή του topic.
Καλέ μου Πασχάλη πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για ποια σκοπιμότητα μιλάς. Ανιδιοτελής είναι αυτός που δεν κάνει κατι για δικό του συμφέρον αλλα για τους άλλους.
όταν λέμε σκοπό στην φιλανθρωπία είναι ό χ ι σκοπιμότητα για μας αλλα αν ξέρουμε πόσο θα βοηθήσει τον συνάνθρωπο
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ
Πριν χρόνια ένας πιτσιρίκος μου ζήτησε ένα εκατοστάρικο γιατί πεινούσε. Το είπα λοιπόν ότι λεφτά δεν δίνω αλλά αν ήθελε ας περίμενε λίγο γιατί θα πηγαίναμε και εμείς για σουβλάκια. Έτσι και έκανε. Όταν φτάσαμε έφαγε τα πάντα , και μετά συζητήσαμε. Μου εμπιστεύτηκε και μου είπε ότι ο πατέρας του , του ζητάει να του φέρνει κάθε μέρα 26 χιλιάρικα. Ε΄΄ιχε άλλα 5 αδέρφια άρα ο πατέρας αυτός (συγγνώμη που ρεζιλεύω την λέξη πατέρας) έβγαζε 4,500 ,000 εκατομμύρια τον Μήνα. Μετά τον ρώτησα αν καμία μέρα βγάζει παραπάνω λεφτά. Τότε ο πιτσιρικάς μου είπε ότι παλιά ο μπαμπάς του του ζήταγε 10.000 δρχ. όταν όμως ο πιτσιρίκος του έφερνε περισσότερα , άρχισε να ζητάει και αυτός πιο πολλά. Γι αυτό και από τότε του φέρνει πάντα λίγο λιγότερα από 26,000δρχ. η όλη συζήτηση είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αλλά δεν θα σας κουράσω άλλο. Το ερώτημα όμως παραμένει. Πόσο καλό κάνουμε δίνοντας λεφτά σε αυτά τα παιδάκια. Ίσως αν όλα αυτά τα παιδιά γυρνούσαν κάθε μέρα με άδεια χέρια να αναγκαζόντουσαν να τα στείλουν στο σχολείο. Ίσως πάλι όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο δίνουμε τόσο στηρίζουμε μια υπέρ κερδοφόρα μηχανή η οποία δουλεύοντας ανοίγει την όρεξη σε κάτι υπάρξεις που τα τσιμπούρια ντρεπόντουσαν για αυτούς, και τους έδιωξαν από την συνομοταξία τους.
Φίλε CLOAK ΑΝ αν για οποιοδήποτε λόγο διαφωνείς με την μικρή μου παρέμβαση μπορείς να θεωρήσεις το μήνυμα ως μη γραφομενο και να συνεχιστεί η συζήτηση ως έχει. Απλά νομίζω ότι και αυτή η πτυχή του θέματος είναι πολύ σημαντική.