ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙ ΘΕΜΑΤΩΝ (TOPICS) ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ..... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙ ΘΕΜΑΤΩΝ (TOPICS) ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ..... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

pixeldream60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/3
29/01/2007, 08:49:29
quote:
Για τον λόγο αυτό, η μεγάλη πλειοψηφία των Άθεων είναι κατά βάση και κατ' ουσία οπαδοί κοινωνικοπολιτικών συστημάτων, όπως ο υλισμός, ο μηδενισμός, ο υπαρξιστικός αθεϊσμός, ο ιστορικός υλισμός του Μαρξ, η φιλοσοφία του Νίτσε, η θεωρία του πανσεξουαλισμού του Φρόυντ, κλπ..

Αγαπητέ isNGood, προσωπικά θα απέφευγα να προβώ σε μια γενίκευση όσον αφορά τους λόγους που κάνουν έναν άνθρωπο να οδηγείται στην αθεΐα.
Ίσως αρκετές να υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα σ' αυτά που αναφέρεις και στην αθεΐα αλλά και πάλι αυτό δεν αποτελεί κάποιον κανόνα.
Έχοντας περάσει προσωπικά από αυτό το στάδιο μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως δεν ίσχυε κάποιος από τους παραπάνω λόγους.
Ο λόγος ήταν η μη κατανόηση από την πλευρά μου κάποιων πραγμάτων που μπορώ να κατανοήσω τώρα.
Όσον αφορά την παράλληλη πορεία που μπορούν να έχουν η επιστήμη κι η θρησκεία πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει αν το άτομο βρει την χρυσή τομή ανάμεσα σ' αυτά τα δύο.
Αν δε μπορεί να το πράξει αυτό πάντοτε το ένα θα καταρρίπτει το άλλο.

Φίλε μου Trithemius, μάλλον δεν κατάλαβα εγώ τι εννοούσες!
Σ' αυτή την περίπτωση ένα πράγμα μου έρχεται μονάχα στο νου:

Sine Diabolo nullus Dominus

Παιδιά, επειδή έχω αρχίσει να μπερδεύομαι λίγο αναλύουμε την θρησκεία γενικά ως έννοια ή επικεντρωνόμαστε στην θρησκεία του Χριστιανισμού?

quote:
Καταρχάς, η αμφισβήτηση στηρίζεται στη γνώση , στο δεν δέχομαι ότι μου μαθαίνουν και ας το πιστεύω κατά βάθος , αλλά το ψάχνω με κάθε εφικτό μέσο που μπορώ να έχω .Δυστυχώς σε πολλά θέματα η γνώση μπορεί να βρίσκεται μπροστά μας αλλά να είμαστε τόσο τυφλοί ( δόγμα = φανατισμός ) που να μην μπορούμε να το αντιληφθούμε, με αποτέλεσμα το κάθε τι που αμφισβητούμε , να σημαίνει έλλειψη σεβασμού .

Φίλε μου elo, συμφωνώ απόλυτα μ' αυτό που αναφέρεις.
Για να είμαστε σε θέση να αμφισβητήσουμε κάτι ή έστω να το απαρνηθούμε θα πρέπει να το έχουμε γνωρίσει όσο πιο σφαιρικά γίνεται.
Πολλές φορές όμως τείνουμε να αμφισβητούμε πράγματα που δεν γνωρίσαμε ποτέ μας, μάλλον επειδή με μια πρώτη ματιά αυτά αντιτίθενται στις απόψεις μας.
Αυτό που μας φαίνεται όμως αντίθετο είναι απλά η εξωτερική του οπτική, αν το απαρνηθούμε τόσο γρήγορα δε μπορούμε να δούμε την ουσία που κρύβει.
Οπότε καταλήγουμε να απαρνούμαστε κάτι το οποίο δεν γνωρίσαμε ποτέ μας...

In anticipation of my resurrection...

METKAΝέο Μέλος
29/01/2007, 14:49:49
quote:
τι δημιουργήθηκε πρώτα ο Θεός ή η ανάγκη για τον Θεό ;

Νομίζω ότι η αρχή η αλλιώς η δημιουργία του θεού οφείλετε σε δυο αιτίες , στον φόβο στα πρώτα βήματα του ανθρώπου πάνω στη ΓΗ και στον εγωισμό στη συνεχεία με τον οποίο ο άνθρωπος, δεν μπορεί να δεχτή ότι αποτελεί ένα απλό κρίκο στην αλυσίδα αυτού του βιολογικού κύκλου της ύλης, (γένεση ζωή θάνατος) και έτσι έχουμε τη δημιουργία του θεού, και για να δείτε ακόμα μια φορά της συνέπειες αυτού του εγωισμού ούτε καν κατάφερε να έχει ένα αποδεχτώ από όλους κοινό θεό, αλλά χωριζόμενος σε μεγάλες ομάδες ,δημιούργησε η κάθε μια ένα διαφορετικό θεό και προσπάθησε και προσπαθεί μέχρι και σήμερα να επιβάλει η μια ομάδα το δικό της θεό στην άλλη, της πιο πολλές φορές όπως μας έχει διδάξει και η ιστορία με βίαιο και αιματηρό τρόπο, καταργώντας οι ίδιοι τα θεμελιώδη πιστεύω τους που είναι η αγάπη η δικαιοσύνη το αυτεξούσιο και στη θέση τους έβαλαν το μίσος την αδικία την κατοχή τον εξαναγκασμό πεποιθήσεων μέχρι να το καταφέρουν και μετά να επανέλθουν στα αρχικά θεμελιώδη πιστεύω τους σαν γνήσιοι χαμαιλέοντες

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ;
ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ;
ΘΕΛΩ ΝΑ «ΣΩΘΩ »;
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ

EPAITHSΜέλος
29/01/2007, 17:12:35
quote:
Η διάφορα μεταξύ αρχαίου Ελληνικού πνεύματος και στο άσχημο δόγμα του χριστιανισμού ήτανε ότι οι αρχαίοι `Έλληνες ποτέ δεν επέβαλαν σε άλλους, τα πιστεύω τους. Ούτε έφτιαξαν τον μύθο του «Εκλεκτού Λαού» του Θεού τους.Δεν κρύφτηκαν ποτέ πίσω από το Εγώ τους ( αλάνθαστο ) , φτιάχνοντας ένα υποτιθέμενο αδιαπέραστο οχυρό ,πολεμώντας το κάθε τι που είχε διαφορετική άποψη από την δικιά τους . Οι Έλληνες πίστευαν στην Ανεξιθρησκεία και στον Ανθρωπισμό.

Δυστυχώς φίλε μου elo αυτή είναι η θεολογική αλήθεια όλων των εβραιογενών θρησκειών συμπεριλαμβανομένων του χριστιανισμού και του μωαμεθανισμού. Παντού βλέπεις τα ίδια και τα ίδια την εκλεκτή θρησκεία, τον εκλεκτό λαό, τον περιούσιο λαό, τους περιούσιους ανθρώπους.
Και η νοοτροπία αυτή έχει οδηγήσει τους ανθρώπους που ασπάζονται τις συγκεκριμένες θρησκείες στα μεγαλύτερα εγκλήματα της ιστορίας. Είναι γνωστό άλλωστε απο συζητήσεις και σε άλλα θέματα η ανοχή που έδειχναν οι ισλαμιστές Οθωμανοί στο χριστιανικό στοιχείο, όπως και η αδελφική αγάπη στον ηγήτορα πατριάρχη.
Παρατηρήστε την χριστιανική νοοτροπία που δέν διαφέρει και πολύ τόσο απο την Ιουδαική του εκλεκτού λαού, όσο και απο την μουσουλμανική. Οι πιστοί και οι άπιστοι, οι άνθρωποι του θεού οι άνθρωποι του διαβόλου και πολλά άλλα. Οι αρχαίοι Έλληνες με κανέναν τρόπο δέν μπορεί να διανοηθεί κανείς οτι έβαζαν αυτής της μορφής τις διαχωριστικές γραμμές τεμαχίζοντας τους ανθρώπους στα δύο.
Οι πιστοί όλων των θρησκειών, και οι απόψεις τους ήταν καθόλα σεβαστές.
Η μόνη διαφορά του χριστιανισμού και του μωαμεθανισμού απο τον πατερούλη Ιουδαισμό είναι οτι επέκτειναν τον διαχωρισμό αυτό απο το καθαρά φυλετικό επίπεδο των εβραίων σε διαχωρισμό μεταξύ πιστών ξεχνώντας την φυλετικότητα για συμφεροντολογικούς σκοπούς προκειμένου να προσεγγίσουν οπαδούς. Αλλά η εβραική ανωτερότητα αναφέρεται πάντοτε ακόμα και με προκλητικό τρόπο στα βιβλία των συγκεκριμένων θρησκειών, ενδεικτικό της καταγωγής τους.
Κοινή νοοτροπία, κοινά μυαλά, κοινές θεωρίες.

30/01/2007, 00:53:52
quote:
EPAITHS
Οι αρχαίοι Έλληνες με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς ότι έβαζαν αυτής της μορφής τις διαχωριστικές γραμμές τεμαχίζοντας τους ανθρώπους στα δύο.
Οι πιστοί όλων των θρησκειών, και οι απόψεις τους ήταν καθόλα σεβαστές.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, κατά την αρχαιότητα, επιφανών ανθρώπων, πολιτικών, φιλοσόφων, επιστημόνων, που διώχθηκαν, δολοφονήθηκαν, εξοστρακίστηκαν, συνάχθηκαν και ρίχθηκαν στην πυρά τα συγγράμματά τους.
Πιστεύω πως τα γνωρίζεις και εσύ αυτά φίλε EPAITHS.

Ας μην ξεχάσουμε επίσης και τους πρώτους τρεις αιώνες μ.Χ., όπου οι Χριστιανοί υπέστησαν απάνθρωπους διωγμούς.

Καλή η προσπάθεια να τα ωραιοποιήσουμε όλα, αλλά ας είμαστε λιγάκι ρεαλιστές και ας κοιτάμε κατάματα την πραγματικότητα, όποια κι αν είναι, είτε μας αρέσει, είτε όχι!

30/01/2007, 02:02:05
quote:
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, κατά την αρχαιότητα, επιφανών ανθρώπων, πολιτικών, φιλοσόφων, επιστημόνων, που διώχθηκαν, δολοφονήθηκαν, εξοστρακίστηκαν, συνάχθηκαν και ρίχθηκαν στην πυρά τα συγγράμματά τους.

Ας μην ξεχάσουμε επίσης και τους πρώτους τρεις αιώνες μ.Χ., όπου οι Χριστιανοί υπέστησαν απάνθρωπους διωγμούς.

Εν μέρη Ψηλέ έχεις ένα δίκιο σε αυτά που γράφεις , αλλά έχεις παράλειψη ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της όλης ιστορίας .
Την τότε Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία , και τον μεγάλο ρόλο που έπαιξε σε αυτά που αναφέρεις .
Η Ελλάδα παρά το ότι ήτανε υποταγμένοι στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία , είχε υψηλό πολιτιστικό επίπεδο , αποτελώντας πνευματική , γλωσσική και πολιτισμικοί υπερδύναμη . Ακριβώς αυτόν τον πολιτισμό καπηλεύτηκε η ρωμαϊκή δύναμη , με αποτέλεσμα την θεοποίηση των ρωμαίων αυτοκρατόρων , το κτίσιμο βωμών στους αρχαίους Ναούς με της προτομές των ρωμαίων αυτοκρατόρων , με αποτέλεσμα αυτό που αναφέρεις .
Την ποινή θανάτου σε όσους δεν λάτρευαν και δεν θυσίαζαν στο όνομα του αυτοκράτορα – Θεού .

30/01/2007, 02:07:47
quote:
Ψηλός

Ε, καλά, μην τρελλαθούμε τελείως. Αν σκεφτεί κανείς πως η ελλαδική εκκλησία βάφτισε "διωγμό" την απαλοιφή του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε τι εννοούν οι χριστιανοί με τον όρο "διωγμός".

Για την ιστορία πάντως, ούτε οργανωμένοι διωγμοί υπήρξαν στην ανεξίθρησκη Ρώμη ούτε άλλα παραμύθια.

macedon

isNGoodΜέλος
30/01/2007, 02:14:04
quote:

Αγαπητέ isNGood, προσωπικά θα απέφευγα να προβώ σε μια γενίκευση όσον αφορά τους λόγους που κάνουν έναν άνθρωπο να οδηγείται στην αθεΐα.
Ίσως αρκετές να υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα σ' αυτά που αναφέρεις και στην αθεΐα αλλά και πάλι αυτό δεν αποτελεί κάποιον κανόνα.
Έχοντας περάσει προσωπικά από αυτό το στάδιο μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως δεν ίσχυε κάποιος από τους παραπάνω λόγους.
Ο λόγος ήταν η μη κατανόηση από την πλευρά μου κάποιων πραγμάτων που μπορώ να κατανοήσω τώρα.

Αγαπητέ,

Εγώ δεν μίλησα για αίτια, αλλά για μορφές ιδεολογικής επένδυσης του σύγχρονου Αθεϊσμού.

Θα ήθελα να επιμείνω λίγο όμως στην απλοϊκή, αυθαίρετη και αφελή άποψη που διατυπώθηκε στο εισαγωγικό μήνυμα, ότι δήθεν
"Η «θρησκευτικότητα» αποτελούσε πάντα ένα παγκόσμιο φαινόμενο κατά την προϊστορική εποχή εξαιτίας του πρωτογονισμού και της αμάθειας".

Και σήμερα δηλαδή, που οι πλατιές μάζες έχουν ξεφύγει από τον "πρωτογονισμό", πως εξηγείται το φαινόμενο της πίστης και των θρησκειών;

Γενικότερα, όμως, σε αυτό το φόρουμ κυκλοφορεί από κάποιους μια γελοιότητα, που συνδέει την αμάθεια με τις Θρησκείες. Το ότι πρόκειται για γελοιότητα είναι φανερό για τρεις λόγους:

1. Όπως έχω πει μεγάλοι εκπρόσωποι διαφόρων επιστημών έχουν υπάρξει΄Ένθεοι, όπως οι Νεύτων, Λαιμπνιτς, Γκάους, Παστέρ, Πλανκ, Χαϊζεμπεργκ, Αϊνσταϊν, Μαξγουέλ, Γιουγκ, και αλλοι.

2. Δεν είναι δυνατό σε μια Ευρώπη, Η.Π.Αμερικής και λοιπό πολιτισμένο κόσμο με υψηλό επίπεδο διαβίωσης και θρησκευτικότητας να μιλάμε για γενικευμένη αμάθεια.

3. Είναι ειρωνικό δε, ότι οι ίδιοι που εκφέρουν τέτοιες απόψεις, τουλάχιστον εδώ μέσα (στο φόρουμ), δεν εκφράζουν ένα λόγο που να δικαιολογεί υψηλές ερευνητικές περγαμηνές και επομένως υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

30/01/2007, 05:32:50
quote:
isNGood
Και σήμερα δηλαδή, που οι πλατιές μάζες έχουν ξεφύγει από τον "πρωτογονισμό", πως εξηγείται το φαινόμενο της πίστης και των θρησκειών;

Η πίστη και η θρησκεία είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εν πάσει περιπτώσει, κατά τη γνώμη μου όσο πιο αμαθής είναι κανείς τόσο πιο πιστός είναι, και αναφέρομαι στις τρεις ιουδαϊκές θρησκείες. Ασχετα με το τι θεωρείς εσύ γελοιότητα, η ίδια η καθημερινή εμπειρία επιβεβαιώνει πως μεγαλύτερη γελοιότητα από το να προσκυνάει κόκκαλα πεθαμένων ανθρώπων εν έτει 2007 για να γίνει καλά, δε νομίζω να υπάρχει.

Επίσης, οι πλατιές μάζες που αναφέρεις (και τις οποίες δεν ορίζεις) είναι το ιδανικό πεδίο εφαρμογής τόσο θρησκευτικών όσο και πολιτικών θεωριών, οι οποίες θέλουν τον άνθρωπο μαζάνθρωπο (όπως έμμεσα παραδέχεσαι) και όχι αυτόνομη, αυτόβουλη και σκεπτόμενη μονάδα.

Με άλλα λόγια, η αιτία που οι πλατιές μάζες ακολουθούν τις θρησκείες είναι η ίδια με την αιτία που οι πλατιές μάζες ακολουθούσαν το Χίτλερ, το Μουσολίνι, το Στάλιν και τον Μπους.

quote:
isNGood
1. Όπως έχω πει μεγάλοι εκπρόσωποι διαφόρων επιστημών έχουν υπάρξει΄Ένθεοι, όπως οι Νεύτων, Λαιμπνιτς, Γκάους, Παστέρ, Πλανκ, Χαϊζεμπεργκ, Αϊνσταϊν, Μαξγουέλ, Γιουγκ, και αλλοι.

Μετά το επιχείρημά σου περί "επιστημονικής απόδειξης του Θεού", τώρα προσπαθείς να αντικρούσεις "τις γελοιότητες του φόρουμ" με το γελοιοδέστατο επιχείρημα πως πολλοί επιστήμονες ήταν ένθεοι (φοβερό επιχείρημα μα την αλήθεια...). Με άλλα λόγια μου λες πως ο Παστέρ πίστευε πως τις αρρώστιες τις στέλνει ο Θεός και ο Νεύτων διατύπωσε τη θεωρία της μηχανικής αποδίδοντας για παράδειγμα την αλληλεπίδραση των σωμάτων σε κανόνες που έθεσε ο θεός.

Το ότι οι άνθρωποι αυτοί, εκτός από επιστήμονες είχαν και μεταφυσικές ανησυχίες ή το ότι μεγάλωσαν σε χριστιανικές οικογένειες σαφώς και δεν τους βάζει στην ίδια κατηγορία των μαζανθρώπων των θρησκειών που πιστεύουν πως ο άνθρωπος έγινε από χώμα και σάλια του Γιαχωβά και σαφώς δεν αποδεικνύει τίποτε, όσον αφορά την εγκυρότητα των θρησκειών. Υπήρξαν άλλωστε άλλοι τόσοι επιστήμονες που ήταν άθεοι.

Αλλωστε αν ήταν πιστοί και θρήσκοι, θα δεχόταν τις εξηγήσεις της θρησκείας τους περί της ερμηνείας του κόσμου και δεν θα ασχολούνταν με την περαιτέρω προσπάθεια ερμηνείας του.

quote:
isNGood
2. Δεν είναι δυνατό σε μια Ευρώπη, Η.Π.Αμερικής και λοιπό πολιτισμένο κόσμο με υψηλό επίπεδο διαβίωσης και θρησκευτικότητας να μιλάμε για γενικευμένη αμάθεια.

Το κάστρο της αμάθειας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις Η.Π.Α. όπου το 68% είναι λειτουργικά αναλφάβητοι. Υψηλό επίπεδο διαβίωσης δεν υπάρχει με 37 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας και περίπου 60 εκατομμύρια κάτω από το πραγματικό όριο, με 3,5 εκατομμύρια αστέγους και με σχολεία που επιχορηγούνται με 6 δολλάρια το μήνα ανά τάξη. Δεν είναι τυχαίο πως σε μια τέτοια χώρα υπάρχει μεγάλος θρησκευτικός (λέγε με "χριστιανικός) φονταμενταλισμός, με ένα πρόεδρο που μιλάει με το θεό και με δικαστές που δικάζουν εκπαιδευτικούς γιατί διδάσκουν στα σχολεία τη θεωρία της εξέλιξης και όχι την Αγία Γραφή.

Οντως, ένα τέτοιο περιβάλλον είναι ιδανικό για την ανάπτυξη της θεολογικής πίστης και σ'ευχαριστώ που επιβεβαιώνεις την άποψή μου.

quote:
isNGood
3. Είναι ειρωνικό δε, ότι οι ίδιοι που εκφέρουν τέτοιες απόψεις, τουλάχιστον εδώ μέσα (στο φόρουμ), δεν εκφράζουν ένα λόγο που να δικαιολογεί υψηλές ερευνητικές περγαμηνές και επομένως υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Συγνώμη, δεν γνώριζα ότι για να εκφράσω την άποψή μου περί θεού σε ένα δημόσιο φόρουμ, θα έπρεπε να σου υποβάλω τα επιστημονικά μου διαπιστευτήρια και τις περγαμηνές μου. Ζητώ ταπεινά συγνώμη τόσο από σένα όσο κι από τους υπόλοιπους εκπροσώπους του Γιαχβέ εδώ μέσα.

macedon

30/01/2007, 14:31:42
1)isNGood
αν διαβαζες τι εχει γραψει ο Daniel C. Dennett δεν θα τον συπεριλαμβανες στην λιστα σου

2)την τελευταια φορα που κοιταξα ειδα οτι η επιστημη αποτελειτε απο πολλα περισοτερα ατομα και οχι απο αυτα τα 3 που εδωσες

3)υποθεσεις κανουν οι ανθρωποι

4)αν ακολουθησουμε την λογικη σου (οτι αφου το εγραψαν2-3 επιστημονες ειναι αληθεια)τοτε πρεπει να δεχτουμε και την αποψη του SIR FRANCIS CRICK που λεει οτι την ζωη στην γη την εφεραν με διαστημοπλοια
και εχει και νομπελ

5)ο συλογισμος σου
"ειναι γραμενο στο dna αρα υπαρχει θεος γιατι αλλιως δεν θα ηταν γραμμενο"
ειναι λαθος
γιατι και η σκωληκοειδης αποφυση ειναι γραμενη στο dna αλλα δεν χρησιμευει πουθενα

quote:
Όπως έχω πει μεγάλοι εκπρόσωποι διαφόρων επιστημών έχουν υπάρξει΄Ένθεοι, όπως οι Νεύτων, Λαιμπνιτς, Γκάους, Παστέρ, Πλανκ, Χαϊζεμπεργκ, Αϊνσταϊν, Μαξγουέλ, Γιουγκ, και αλλοι.

μονο που δεν πιστευαν ολοι στην ιδια θρησκεια
αρα απο την στιγμη που δεν μπορει ολες οι θρηκειες να ειναι σωστες εχουμε προβλημα

ας παμε τωρα στον ψηλο

quote:

σε αυτο συμφωνω αν εξαιρσουμε διαφορους διωγμους που εγιναν για πολιτικους λογους υπαρχουν και διωγμοι που εγιναν απο την στενοκεφαλια των θεοφοβουμενων

quote:

οσο γι αυτο σε θεμα που ειχαμε αναπτηξει ειχε αποδηχτει ποιους διωκαν και για ποιους λογους

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

EPAITHSΜέλος
30/01/2007, 17:53:00
quote:

Υπάρχουν δέν αντιλέγω, αλλά στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε και ο περίφημος βωμός στον "άγνωστο θεό!" απο τον οποίο ο Απόστολος Παύλος κατα την δική σας χριστιανική μαρτυρία κύρηξε τον χριστιανισμό στους Αθηναίους. Άν ήταν τόσο βάρβαρα τα πράγματα δέν θα τολμούσε να πλησιάσει σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων.
Και άν υπήρχαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις δέν μπορεί με κανέναν τρόπο να συγκριθούν με τα πογκρόμ διώξεων κατά των εθνικών και τις μαζικές δολοφονίες στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους!!

quote:

Σου ανταπαντώ αυτό που σου έγραψε ο Μακεδόνας.
Ο Παρασκευαίδης θεωρεί διωγμό σήμερα και μόνο του ότι του στέρησαν λίγες απο τις παμπάλαιες εξουσίες που είχε και δέν του δικαούνταν.

31/01/2007, 01:11:12
Μια ερώτηση προς όλους ;
Έχετε ακούσει ή διαβάσει κάπου , την θεωρία ότι ο άνθρωπος πλάστηκε πριν 5.000 χιλιάδες χρόνια κατά την βίβλο
Και αν ναι , που το γράφει ή από πού έχει βγει αυτό το συμπέρασμα ;

Και για να προλάβω κάποιους που θα τρέξουν να επιτεθούν για αυτό που ρωτάω , είναι ένα πιστεύω που έχω ακούσει από πολλούς( θεοσεβούμενους )
χωρίς βέβαια να μπορεί κάποιος να μου πει από πού βγαίνει αυτό το συμπέρασμα ;

Αληθεύει η όχι ;

isNGoodΜέλος
31/01/2007, 02:14:14
quote:

κατά τη γνώμη μου όσο πιο αμαθής είναι κανείς τόσο πιο πιστός είναι,

Από πότε μπορείς και μετράς την πίστη, ώστε να την συσχετίσεις στη συνέχεια με διάφορες μεταβλητές; Μήπως έχεις εφεύρει τον ψυχομετρητή της πίστης και μας το κρατάς μυστικό;

Η καλοπροαίρετη πίστη, στη φιλοσοφική της διάσταση, δίχως φανατισμούς και σκοταδισμούς είναι στοιχείο πολιτισμού. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι Ημών Πρόγονοι ήταν βαθύτατα θρήσκοι και πιστοί, όπου κι αν πίστευαν, και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ήταν αμαθείς.

Επίσης, οι κυριότεροι εκπρόσωποι της φιλοσοφίας, που θεωρώ πως είναι οι Πλάτων και Αριστοτέλης με διαφορετικό τρόπο ο καθένας δέχονται και δείχνουν την εν χρόνω δημιουργία του κόσμου από τον Θεό.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να κάνω ένα διαχωρισμό. Άλλο πράγμα οι χειραγώγηση των λαϊκών μαζών από τους Θρησκευτικούς ηγέτες και τα θρησκευτικά κινήματα και άλλο πράγμα η πίστη, με όλο το περιεχόμενο και τη σημασία τοy όρου.

Η πίστη είναι ένας κρίκος, που συνδέει την ψυχή του ανθρώπου με το Όλον. Είναι πέρα από οποιαδήποτε λογική, αν και πολλές φορές είναι συμβατή. Είναι επίσης πέρα από πάνω από Θρησκευτικούς ηγέτες, οι οποίοι πολλές φορές αλλοιώνουν το πραγματικό νόημα της πίστης.
Επομένως, το να συσχετίζει κανείς τα θρησκευτικά 'πιστεύω' με τις προπαγανδιστικές και ολοκληρωτικές πρακτικές του φασισμού δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εκατοντάδες Θρησκείες δεν σημαίνει βέβαια ότι υπάρχει μια αυθαίρετη επινόηση ενός ανύπαρκτου Θεού. Αφής στιγμής, όλες οι θρησκείες έχουν ένα κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο -κ έτσι είναι- αυτό σημαίνει ότι είναι απλά διαφορετικές ερμηνευτικές εκφάνσεις ενός κοινού χώρου αντίληψης και σκέψης.

Επίσης, παρενθετικά, στην περιγραφή της οικονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ, υπάρχει μια πλασματική περιγραφή. Σε τιμές '90, το μέσο ακαθάριστο ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα των ΗΠΑ είναι περίπου στα $20.000, πολύ περισσότερο από το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα οποιασδήποτε άλλης χώρας. Οι ΗΠΑ κατά μέσο όρο δεν είναι πτωχές, αλλά υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή του πλούτου. Περίπου ένα 20% του πληθυσμού είναι φτωχοί. Επίσης, στις ΗΠΑ υπάρχει το καλύτερα οργανωμένο ακαδημαϊκό σύστημα του κόσμου και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι κατά μέσο όρο αμόρφωτοι ή φονταμεταλιστές κλπ. χαρακτηρισμοί.

Επίσης, μια τελευταία παρατήρηση σχετικά με την γνωστή πολωτική έκφραση και ταμπέλα "εκπρόσωπος του Γιαχβέ", που ουδεμία σχέση έχει με εμένα αλλά ούτε και με το θέμα και που συνηθίζουν να εκστομίζουν οι μη έχοντες πειστικά επιχειρήματα και πολλές φορές και μη έχοντες και πολύ μυαλό. Θυμίζει λίγο ένα ανέκδοτο με τον Τοτό, που του είχαν μάθει ένα μόνο πράγμα και κάθε φορά στις εκθέσεις του, οποιοδήποτε θέμα και αν είχαν, τις προσάρμοζε σε αυτό που είχε μάθει.

Προς gigeni: Τις αναφορές τις παρέθεσα, δίχως κριτική, απλώς ως απάντηση, ως μια πιθανότητα, σε σχετική ερώτηση. Δεν σημαίνει ότι υϊοθετώ τα πάντα, ούτε καν αυτές τις απόψεις γιαυτό τις άφησα και ασχολίαστες. Περισσότερο θα είχαν νόημα ίσως αν τις συσχετίζαμε και με την θεωρία του Γιουγκ περί συλλογικού ασυνειδήτου, το οποίο μεταβιβάζεται μέσα από το DNA.

31/01/2007, 02:25:13
quote:
elo
Μια ερώτηση προς όλους ;
Έχετε ακούσει ή διαβάσει κάπου , την θεωρία ότι ο άνθρωπος πλάστηκε πριν 5.000 χιλιάδες χρόνια κατά την βίβλο

To 1650 o Ιρλανδός επίσκοπος James Usher υπολόγισε ότι η δημιουργία του κόσμου έγινε στις 23 Οκτωβρίου 4004 παχχ στις 9 το πρωί(!) Σε πολλές δίκες εναντίον εκπαιδευτικών που έγιναν στις Η.Π.Α. επειδή δίδασκαν τη θεωρία της εξέλιξης και όχι την Αγία Γραφή, η παραπάνω θέση χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους κατηγόρους.

Η Εκκλησία της Ελλάδας δέχεται σαν χρονολογία δημιουργίας του κόσμου το 5.508 παχχ, όπως σημειώνεται στο Δίπτυχο κάθε έτους που εκδίδεται από "Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδας".

macedon

31/01/2007, 03:02:07
macedon όταν λες ( κόσμος )εννοείς το σύμπαν η την γη ;

Αλλά όπως και να έχει το συγκεκριμένο πιστεύω αποδεικνύει για μια άλλη φορά το παράλογο του , αλάνθαστου που έχει πάνω σε κάποια πράγματα η θρησκεία μας , και την αντίθεση που υπάρχει με την επιστήμη.

1 : Κατά τον δρ. Νίκο Πουλιανό, οι Αρχάνθρωποι που έζησαν στα Πετράλωνα της Χαλκιδικής πριν από 700 χιλιάδες χρόνια είχαν μόλις αρχίσει να χρησιμοποιούν το λόγο ως μέσο επικοινωνίας - ένα χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί τον Ηomo sapiens από τους προγόνους του. Οι Αρχάνθρωποι των Πετραλώνων, ωστόσο, βρίσκονταν ακόμα χαμηλά στην κλίμακα της εξέλιξης, απέχοντας κατά πολύ από τους προγόνους μας, των οποίων οι βραχογραφίες απεικονίζουν σκηνές κυνηγιού. Ζούσαν σε μικρές ομάδες. Ο μέσος όρος ζωής τους ήταν μόλις τα 18 με 20 χρόνια - ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων ήταν 30 με 35 χρονών, δηλαδή υπερήλικος για την εποχή του. Είχαν, πάντως, αρχίσει να κατασκευάζουν εργαλεία που τους επέτρεπαν να κυνηγούν πιο αποτελεσματικά και να τεμαχίζουν με ευκολία την τροφή τους. Είχαν, επίσης, μόλις ανακαλύψει τη φωτιά - μέσα στο σπήλαιο των Πετραλώνων βρέθηκαν τα ίχνη της αρχαιότερης ίσως φωτιάς που άναψε ποτέ ανθρώπινο χέρι.

2 : αστέρια και γαλαξίες που υπήρχαν πριν από εκατομμύρια έτη

31/01/2007, 03:03:15
quote:
isNGood
Από πότε μπορείς και μετράς την πίστη, ώστε να την συσχετίσεις στη συνέχεια με διάφορες μεταβλητές; Μήπως έχεις εφεύρει τον ψυχομετρητή της πίστης και μας το κρατάς μυστικό;

Η βασική μας διαφορά είναι εκείνη του δογματικού από τον μη δογματικό. Οι απόψεις σου που παρατίθενται εδώ, καίτοι αυθαίρετες, εντούτοις παρουσιάζονται ως θέσφατα, εκπορευόμενες προφανώς από την ίδια πηγή που πιθανώς εγκυροποιούν και την πίστη σου.

Αντίθετα, οι δικές μου είναι καθαρά προσωπικές, δεν τις παρουσιάζω σαν δογματικές αλήθειες και γι'αυτό στην πρότασή μου που σχολιάζεις παραπάνω, έβαλα στην αρχή "κατά τη γνώμη μου". Η γνώμη μου δε αυτή της σύνδεσης της αμάθειας με την πίστη ενισχύεται τόσο από τη συμπεριφορά των "πιστών" του φόρουμ όσο και από τον κοινωνικό μου περίγυρο. Αρα, η πρότασή σου, εκτός από ειρωνική, δείχνει πως δεν έχεις καταλάβει τι διαβάζεις, πράγμα κατανοητό μέχρι ένα σημείο για τους ανθρώπους με παρωπίδες.

quote:
isNGood
Η πίστη είναι ένας κρίκος, που συνδέει την ψυχή του ανθρώπου με το Όλον.

Αυτό είναι προσωπική σου άποψη; Τεκμηριωμένη επιστημονική θεωρία; Φιλοσοφική άποψη κάποιου ρεύματος; Ψυχολογική θεωρία;

quote:
isNGood
Επομένως, το να συσχετίζει κανείς τα θρησκευτικά 'πιστεύω' με τις προπαγανδιστικές και ολοκληρωτικές πρακτικές του φασισμού δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική.

Δε σύνδεσε κανείς τα θρησκευτικά πιστεύω με τις ολοκληρωτικές πρακτικές, πρόσεχε τι διαβάζεις κι αν δεν καταλαβαίνεις ρώτα. Το παράδειγμα ήταν σαφές και συνδέει την αιτία που η μάζα πιστεύει, είτε σε θρησκείες είτε σε πολιτικές. Τώρα αν μερικές θρησκείες μοιάζουν κιόλας με ολοκληρωτικά καθεστώτα, ε, γι'αυτό δεν φταίω εγώ.

quote:
isNGood
Επίσης, παρενθετικά, στην περιγραφή της οικονομικής κατάστασης στις ΗΠΑ, υπάρχει μια πλασματική περιγραφή. Σε τιμές '90, το μέσο ακαθάριστο ετήσιο κατά κεφαλή εισόδημα των ΗΠΑ είναι περίπου στα $20.000, πολύ περισσότερο από το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα οποιασδήποτε άλλης χώρας. Οι ΗΠΑ κατά μέσο όρο δεν είναι πτωχές, αλλά υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή του πλούτου. Περίπου ένα 20% του πληθυσμού είναι φτωχοί. Επίσης, στις ΗΠΑ υπάρχει το καλύτερα οργανωμένο ακαδημαϊκό σύστημα του κόσμου και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι κατά μέσο όρο αμόρφωτοι ή φονταμεταλιστές κλπ. χαρακτηρισμοί.

1. Το κατα κεφαλή εισόδημα δεν αποτελεί πραγματικό στοιχείο διαβίωσης του λαού αλλά μονάδα μέτρησης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και χρησιμοποιείται για στατιστικούς λόγους.

2. Οι απόλυτοι αριθμοί είναι αυτοί που μετράνε τα πραγματικά γεγονότα και είναι όπως σου τους περιέγραψα, με στοιχεία παρμένα από το Υπουργείο Εργασίας και την ετήσια έρευνα του Πανεπιστημίου Yale (στοιχεία 2005).

3. Το ακαδημαϊκό σύστημα των Η.Π.Α. είναι από τα χειρότερα στον κόσμο, ειδικά στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με απαρχαιωμένα συστήματα και πρακτικές που έχουν καταργηθεί στην Ευρώπη εδώ και 50 χρόνια. Το ποσοστό των λειτουργικά αναλφάβητων, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου UCLA (2002) είναι στις Η.Π.Α. 67,72%. Αν χρειάζεσαι στοιχεία για την εκπαίδευση στις Η.Π.Α. ευχαρίστως να στα παραθέσω, μια και αποτελούν τμημα του διδακτορικού μου.

4. Οι Η.Π.Α. είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου το "ακαδημαϊκό σύστημα" δίνει πτυχίο πανεπιστημίου σε αναλφάβητους που δεν ξέρουν να γράφουν ούτε το όνομά τους, αν αυτοί ήταν μέλη της ομάδας ποδοσφαίρου ή basket του πανεπιστημίου.

macedon

31/01/2007, 03:11:12
quote:
elo
όταν λες ( κόσμος )εννοείς το σύμπαν η την γη ;

Υποθέτω ότι εννοεί το σύμπαν μάλλον, καθώς ο Usher την υπολόγισε με βάση τη Γένεση, πράγμα που σημαίνει πως ο άνθρωπος έχει ακόμη μικρότερη ηλικία, σύμφωνα με το Χριστιανισμό.

Στα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδας (έκδοση του 2000 που έχω πρόχειρη) αναφέρεται επί λέξει (για το 2000):

"Από κτίσεως κόσμου: 5508+2000=7508"

Αυτά που αναφέρεις για τον αρχάνθρωπο των Πετραλώνων είναι γνωστά, αλλά επίσης γνωστό είναι και το ρητό του Ι. Χρυσοστόμου "Προτιμώ να πλανώμαι μετά της Εκκλησίας παρά να ορθοφρονώ μόνος μου", ρητό που φαίνεται να ακολουθεί σύμπαν το ποίμνιο (=κοπάδι) των πιστών...

macedon

31/01/2007, 08:40:57
Φίλε μου elo, σύμφωνα με την Χριστιανική διδαχή το σύμπαν δημιουργήθηκε 6 ημέρες πριν από την δημιουργία του ανθρώπου.
Ο Αδάμ δημιουργήθηκε το έτος που αναφέρει κι ο macedon (κατά προσέγγιση).
Δεν είναι λίγες οι ερμηνείες που μπορεί να δοθούν για αυτήν την παραδοχή η οποία πράγματι αντιτίθεται στα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που υπολογίζονται σε εκατομμύρια χρόνια.

Έχω ακούσει καταρχάς οτι οι 7 ημέρες της Δημιουργίας αναφέρονται με συμβολικό χαρακτήρα κι αφορούν πολύ μεγαλύτερες περιόδους.
Έχω ακούσει πάλι οτι ο Αδάμ κι η Εύα δημιουργήθηκαν πολύ πριν το 7508 π.Χ. αλλά εκείνο το έτος "έπεσαν" στην Γη από τον Παράδεισο.
Αυτό και πάλι αντιτίθεται στα αρχαιολογικά ευρήματα...

Γενικά παίζουν αρκετές εκδοχές για την κατανόηση της δημιουργίας του ανθρώπου μέσα από τις Χριστιανικές γραφές οπότε ίσως ακούσεις αρκετά πράγματα.
Κι η δημιουργία του ανθρώπου είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που κάνουν την επιστήμη να αντιπαραβάλλεται στην θρησκεία και το αντίθετο...
Θα μπορούσα να πω οτι από όσες αναφορές έχω ακούσει σχετικά μ' αυτό το θέμα, δε με καλύπτει καμία.
Κάποτε με απασχολούσε ιδιαίτερα να κατανοήσω τι γίνεται αλλά και να προσπαθήσω να αποδείξω τα αυτονόητα, σύντομα όμως κατάλαβα οτι αυτό είχε τελικά μικρή σημασία.
Αν ένας άνθρωπος αποφασίσει να δει τι είναι αυτό που πραγματικά ισχύει μέσα σε μια θρησκεία ενδεχομένως να μπερδευτεί, να απογοητευτεί και το κυριότερο, να "κολλήσει" σε μια διαδικασία εξήγησης πραγμάτων που είναι αυτονόητα, προφανή αλλά και μικρότερης σημασίας από αυτά που θα έπρεπε να αναλύσει.
Ίσως ακούγεται παράδοξο να πιστέψουμε οτι ο άνθρωπος ζει στην Γη περίπου 10.000 χρόνια, ίσως ακούγονται παράδοξες οι αναφορές για μια παρθενογένεση, για μια ανάσταση, για έναν πύργο της Βαβέλ κτλ.
Όταν όμως αποφασίσουμε να ερευνήσουμε κάτι για να αντιληφθούμε που αποσκοπεί, θα ήταν πολύ άδικο να μείνουμε μόνο στο εξωτερικό περίβλημα των διδασκαλιών.
Ποιό είναι το βαθύτερο, το εσωτερικό νόημα ενός πύργου, μιας Σταύρωσης κι Ανάστασης, ενός κατακλυσμού, ενός φιδιού που παραπλανεί μια γυναίκα, ενός αδελφοκτόνου?
Είναι πολλά τα νοήματα, φίλε μου, αρκεί να προχωρήσεις λίγο παραπέρα από τα προφανή.
Το κλειδί λοιπόν της υπόθεσης πιστεύω πως έγκειται σ' αυτό ακριβώς το σημείο.
Ναι μεν να ερευνάς για την πιστότητα μιας θεωρίας/διδαχής/πεποίθησης αλλά να κοιτάς αυτό που βρίσκεται πίσω απ' αυτό.
Αν απλά το αρνηθείς και κλείσεις τις "πόρτες" σου, δεν αντικρύζεις τίποτα, δε λαμβάνεις αυτό που θα μπορούσε να σου δώσει μια ουσιαστικότερη μελέτη.
Αν το αποδεχθείς τυφλά πάλι και πιστέψεις πως ό,τι διδάσκεσαι είναι αληθινό αφαιρείς από τον εαυτό σου το δώρο της έρευνας και την ευκαιρία της ανακάλυψης πολύ σπουδαιότερων πραγμάτων...

In anticipation of my resurrection...

31/01/2007, 10:29:51
quote:
Ίσως ακούγεται παράδοξο να πιστέψουμε οτι ο άνθρωπος ζει στην Γη περίπου 10.000 χρόνια, ίσως ακούγονται παράδοξες οι αναφορές για μια παρθενογένεση, για μια ανάσταση, για έναν πύργο της Βαβέλ κτλ.
Όταν όμως αποφασίσουμε να ερευνήσουμε κάτι για να αντιληφθούμε που αποσκοπεί, θα ήταν πολύ άδικο να μείνουμε μόνο στο εξωτερικό περίβλημα των διδασκαλιών.
Ποιό είναι το βαθύτερο, το εσωτερικό νόημα ενός πύργου, μιας Σταύρωσης κι Ανάστασης, ενός κατακλυσμού, ενός φιδιού που παραπλανεί μια γυναίκα, ενός αδελφοκτόνου?
Είναι πολλά τα νοήματα, φίλε μου, αρκεί να προχωρήσεις λίγο παραπέρα από τα προφανή.
Το κλειδί λοιπόν της υπόθεσης πιστεύω πως έγκειται σ' αυτό ακριβώς το σημείο.
Ναι μεν να ερευνάς για την πιστότητα μιας θεωρίας/διδαχής/πεποίθησης αλλά να κοιτάς αυτό που βρίσκεται πίσω απ' αυτό.
Αν απλά το αρνηθείς και κλείσεις τις "πόρτες" σου, δεν αντικρύζεις τίποτα, δε λαμβάνεις αυτό που θα μπορούσε να σου δώσει μια ουσιαστικότερη μελέτη.
Αν το αποδεχθείς τυφλά πάλι και πιστέψεις πως ό,τι διδάσκεσαι είναι αληθινό αφαιρείς από τον εαυτό σου το δώρο της έρευνας και την ευκαιρία της ανακάλυψης πολύ σπουδαιότερων πραγμάτων...

με την ιδια λογικη (βλεπουμε τι θελει να μας πει ο ποιητης) και ο μπομπ ο σφουγκαρακης ειναι μια ευκαιρια για ανακαλυψη σπουδαιοτερων πραγματων

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

snoopyΜέλος
31/01/2007, 17:51:05
quote:
elo:
Μια ερώτηση προς όλους ;
Και αν ναι , που το γράφει ή από πού έχει βγει αυτό το συμπέρασμα ;

ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ Η ΒΙΒΛΟΣ ΑΥΤΟ ... ΠΟΥΘΕΝΑ
ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ (π.χ. ο Ευσέβειος της Καισάρειας είχα διαβάσει κάπου οτι έκανε αναλυτικά την συγκεκριμένη χρονολόγηση θέλοντας να δώσει στα γεγονότα της βίβλου καθαρά ιστορική έννοια) ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ.
ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΓΝΩΜΗ ... με εξαίρεση μερικούς παντελώς αμόρφωτους.
Βέβαια μερικοί για λόγους εντυπώσεων προκειμένου να γελοιοποιήσετε τους ανθρώπους που πιστεύουν στον χριστιανισμό έχετε κάνει ποιήμα το οτι πιστεύουν όλοι οι χριστιανοί σε αυτό το πράγμα, ενώ κανέναν χριστιανό δέν έχω ακούσει ή διαβάσει να ισχυρίζεται στα σοβαρά κάτι τέτοιο.
Σε τελική ανάλυση το να αχρηστεύουμε διάφορα κείμενα όπως αυτά της βίβλου μόνο και μόνο γιατί κάποιοι τα μετέφρασαν με εσφαλμένο τρόπο είναι κάτι που δείχνει δική μας ανικανότητα να τα κατανοήσουμε.

31/01/2007, 18:31:51
quote:
snoopy
ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ

Τα οποία δεν εμποδίζουν την Ορθόδοξη εκκλησία να τα πιστεύει.

quote:
snoopy
ΚΑΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΓΝΩΜΗ

Για την ενημέρωσή σου:

macedon