ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Μαθήματα Φυσικής - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Μαθήματα Φυσικής - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

Fysikos31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
thothΙδρυτικό Μέλος
19/09/2003, 19:02:06
Καλά... θα το σκεφτώ...

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

tomcatΜέλος
20/09/2003, 14:53:27
Γούτσι γούτσι και από μένα φίλε Thoth.... (ποίος είπε ότι δεν παρακολουθώ τα τεκταινόμενα.......)

Σοβαρά πάντως, πιστεύω φίλε Thoth, ότι το να υπάρχουν κάποιοι φίλοι του forum που θα μπορούσαν ίσως με τις γνώσεις τους να μας βοηθήσουν είναι καλό.Κυρίως σε ότι αφορά ψευδοεπιστημονικές "αλήθειες" και ορολογίες που διάφοροι τύποι στυλ Γκιόλβα κ.ο.κ. χρησιμοποιούν.

Αγαπητέ φίλε Τάσο, γιατί πιστεύεις ντε και καλά ότι αυτά που διάβασες για το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο και τον τρόπο κίνησής του έχουν κάποια στέρεη επιστημονική βάση?? Η φρασεολογία που αναφέρεις (και σίγουρα τη διάβασες στο εν λόγω βιβλίο) μου θυμίζει περισσότερο (ποιός την θυμάται ρε παιδιά άραγε???) τη Λευκή Κουκουβάγια (πού να χάθηκε αυτή η ψυχή )

Για τη ώρα, καλό φθινόπωρο και τα λέμε......If you want me, call for me (πώς τα λέω ο π.....)

Φιλικά όπως πάντα, και σήμερα με ιδιαίτερη διάθεση χιούμορ
Tomcat

AngelosΜέλος
21/09/2003, 12:11:31

Προς Μερλιν

Κβαντο (Quantum) απο τη λατινική λέξη που σημαίνει κομματι (αδιαίρετο).

Κβαντικό κύμα είναι η μαθηματική περιγραφή που χρησιμοποιούν οι φυσικοί για τα στοιχειώδη σωματίδια.
(Ηλεκτρόνια Φωτόνια κτλ).

Θα προσπαθήσω να το κάνω πιο λιανά (και να με συγχωρέσει ο φυσικός αν ξεφύγω λίγο απο τον αυστηρό φορμαλισμο)

Λοιπον.

Στη φυσική υπάρχει η έννοια του σωματιδίου. Εγω την καταλαβαίνω σαν "ενα μικρό βοτσαλάκι". Το μικρό βοτσαλάκι έχει καποιες ιδιότητες και συμπεριφέρεταισύμφωνα με συγγεκριμένο τρόπο. Δηλαδη αν το σπρώξεις κουνιέται, αν το αφήσεις στον αέρα θα πέσει και όλες τις γνωστές συνήθειες που έχουν τα καλά βοτσαλάκια.Μία σημαντική ιδιότητα που έχει το βοτσαλάκι (τοσοσημαντικη που τη θεωρούμε δεδομένη) είναι το να έχει συγγεκριμένη θέση. Α ναι το βοτσαλάκι υπακούει στο νόμο του Νευτωνα F=Μ*γ (ναι, αυτη τη χαζομάρα απο το σχολείο) Τέλος το βοτσαλάκι είναι αριθμήσιμο. Δηλαδή μπορούμε να έχουμε ενα βοτσαλακι, δύο βοτσαλακια, 56345 βοτσαλακια κτλ.

Στη φυσική επίσης υπάρχει και η έννοια του κύματος. Το κύμα πάλι εγω το καταλαβαίνω σαν το κυμα στη θάλασσα. Δηλαδή κατι που ταλαντώνεται και προχωράει. Το κύμα έχει και αυτό κάποιες ιδιότητες. Εχει μια ταχύτητα διάδοσης (ποσο γρήγορα πάει) έχει ένα πλάτος (ποσο πάνω-κάτω ταλαντώνεται), τι κάνει αν τρακάρει με άλλα κύματα (φτιάχνει περίεργα σχήματα που οι φυσικοί τα λένε κροσσούς συμβολής) και ολα τα γνωστά. Το κύμα ΔΕΝ έχει συγκεκριμένη θέση αφου για να υπάρξει πρέπει η κινηση του νερου σε ενα σημείο να σπρώχνει το νερό στο παραδίπλα σημείο που σπρώχνει ακόμα παραπέρα κτλ. Το κύμα έχει και αυτο την εξίσωσή του που λέγεται κυματική εξίσωση (πως αλλιώς θα λεγόταν ?) και η εξίσωση αυτή δεν μοιάζει με την εξίσωση του Νευτωνα. Τέλος το κύμα ΔΕΝ είναι αριθμήσιμο και αδιαίρετο γιατί μπορω να έχω οσο κύμα θέλω (κόψε 5 μέτρα κύμα, που λέμε και στο χασάπη)

Οπως φαίνεται, υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα στα κύματα και τα σωματιδια και ο καθένας μπορεί να τα ξεχωρίσει με την πρώτη ματιά.

Στην αρχή του αιώνα (του 20ου βρε ! όχι του 21ου !) κάτι "περίεργα πραγματάκια" σε κατι εργαστήρια συμπεριφέρονταν πολύ "ανάγωγα". Αλλοτε έμοιαζαν με κύματα, και δημιουργούσαν κροσσούς συμβολής και άλλοτε έμοιαζαν με σωματίδια και μετριόνταν μόνο με ακέραιους αριθμούς. Και φυσικά αρνούνταν να ακολουθήσουν την εξισωση του Νευτωνα η την κυματική εξίσωση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΑ ? αναφώνησε σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα

Η σπαζοκεφαλιά κράτησε για τους φυσικούς της εποχής εκέινη απο το 1900 μέχρι το 1940 (περίπου) οπότε και κατάφεραν τελικά να βρούν μία εξίσωση που να ταιριάζει στην παράξενη συμπεριφορά αυτών των "περίεργων πραγματακιων".

Στην εξίσωση αυτή, το "περίεργο πραγματάκι" περιγράφεται απο ένα κύμα που όμως εχει μιγαδικό (μιγαδικός είναι ένας αριθμος που αν τον πολλαπλασιάσεις με τον εαυτό του σου προκύπτει ένας αρνητικός αριθμος. π.χ. ι*ι = -1) πλάτος και παριστάνει την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να βρεθει το σωματίδιο σε ένα σημείο του χώρου.

Κατάλαβες ? Εγώ πάντως οχι

Ο Νομπελίστας Richard Feynman που πήρε το βραβείο για τη συνεισφορά του στην κβαντική φυσικη δήλωσε οτι ο ίδιος "δεν καταλαβαίνει" την κβαντική φυσική. Οπότε και εγώ δεν αισθανομαι πολυ χαζος.

Edited by - Angelos on 21/09/2003 12:26:34

21/09/2003, 13:11:41
Ενας, ένας με τις ερωτήσεις βρε παιδιά...

Τον τρομάξατε τον φυσικό μας και την έκανε...

"Τάδε έφη Avallon"
LOGOSΜέλος
21/09/2003, 13:33:12
Ο όρος μεταφυσική περιγράφει κάτι που ξεκινάει μετά τη φυσική.Το να υπάρχει λοιπόν και η συμμετοχή ενός φυσικού πιστεύω οτι είναι ότι το καλύτερο μιας και αυτός διευκρινίζοντας τα όρια της φυσικής γνώσης καθορίζει και το σημείο εκκίνησης μας.Το ίδιο συμβαίνει και με τον όρο υπερ-φυσική,πώς να υπερβώ κάτι όταν δεν ξέρω πόσο ψηλά εκτείνεται.
Κατακτήσαμε τους αιθέρες με τα αεροσκάφη στηριζόμενοι σε γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήσαμε απο την ζωή μας πάνω στη γή.
Σε αυτήν την ιστοσελίδα ,απο το λίγο καιρό που είμαι μέλος της,διέκρινα μια σοβαρότητα και κυρίως μια ισορροπία απο τα άτομα τα οποία συμμετέχουν.Σε γενικές γραμμές ο χώρος της μεταφυσικής διαθέτει όμως λογής λογής φρούτα και ενίοτε άτομα που προσπαθούν να βρούν μια τοποθεσία για να στεγάσουν την νευρωσική ή ψυχωσική απόδραση τους.Το να υπάρχει λοιπόν ένα άνοιγμα προς τις θετικές επιστήμες και μια επικοινωνία διασφαλίζει και το κύρος αυτών που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτά τα πεδία αναζήτησης.Κατα τη γνώμη μου (που δεν διεκδικεί κανενός είδους αλάθητο) ευπρόσδεκτη η προσφορά του φίλου φυσικού και σίγουρα ωφέλιμη.Οι πιθανές αντιθετες απόψεις και ο διάλογος που μπορεί να προκαλέσουν για να γεφυρωθούν ή εν πάσει περιπτώσει να συσχετιστούν και να συνυπάρξουν είναι κάτι που θα ωφελήσει όλους μας.

ΤΑΣΟΣΜέλος
23/09/2003, 13:33:42
ΦΙΛΕ tomcat ΔΕΝ ΑΣΠΑΖΟΜΑΙ ΤΙΠΟΤΑ,ΑΠΛΑ ΖΗΤΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΙΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΒΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ,ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙ,ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ & ΣΕΝΑ ΣΑΝ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ? ΑΥΤΟ ΖΗΤΩ,ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ.ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ?

Τ.Σ.

AngelosΜέλος
23/09/2003, 14:36:31
ΤΑΣΟ

Να σε βοηθήσω λιγο εγω παιδι μου...

Λοιπον, το "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΒΟΛΤ" ειναι μοναδα μετρήσης ενέργειας. Οπως για παράδειγμα η ΚΙΛΟΒΑΤΩΡΑ που πληρώνουμε στη ΔΕΗ.

1 Ηλεκτρονιοβολτ, αντιστοιχει σε 160 επι δεκα εισ την ΜΕΙΟΝ 21 Joule (ναι αυτη τη βλακεία απο τη φυσική που διαβαζεις στο σχολείο) και αν το μετατρέψουμε σε κιλοβατώρες (αυτο που πληρωνουμε στη ΔΕΗ) βγαίνει 4.4 επι 10 εισ την ΜΕΟΝ 26

αρα 1 Ηλεκτρονιοβολτ = 0.000000000000000000000000004 Κιλοβατώρες.

Ε, τα 12.482.110.115/ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΒΟΛΤΣ είναι

0.000000000000000055 Κιλοβατώρες. Δηλαδη ΨΙΧΟΥΛΑ.

Μια λαμπα καίει σε ενα δευτερόλεπτο 100000000000000 φορες
περισοτερη ενεργεια απο οτι παραγει ο κινητήρας του σαράβαλου.

Παρε καλύτερα ένα πατίνι

Με άλλα λογια, Τασο, μην ψαρώνεις. αυτος που το εγραψε δεν ξερει καν τι ειναι το ηλεκτρονιοβολτ. Ο καθένας μπορει να χρησιμοποιήσει 10 περιεργες λέξεις για να σε πεισει οτι
είναι ειδικός. Ενας που ξέρει κατι πραγματικά, μπορει να το πει με απλά λογια.

Και εγω έχω την απορία που είναι ο φυσικος ?
θελω να μάθω για το σβουρακι που πετάει !

μερλινΝέο Μέλος
24/09/2003, 05:07:44
ΦΙΛΕ "ANGELOS" ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΠΛΗΡΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ ΑΛΛΑ ΔΕ ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ...(ΦΥΣΙΚΟΣ ΕΙΣΑΙ?)
ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΥΜΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ?
ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΒΑΝΤΙΚΟ ΚΥΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ??

AngelosΜέλος
24/09/2003, 10:39:48
Μερλιν

Χαίρομαι που βοήθησα. Για το "αρνητικό πλάτος" δεν ξερω τι
να σου πω γιατί δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Αν θέλεις να σου προτείνω κανενα βιβλίο για διάβασμα, πες μου τι υπόβαθρο έχεις για να δω ποιό είναι το κατάλληλο.

Για τη σχέση του κβαντικού κυματος με την ψυχή, είναι πολυ απλο.

Το κβαντικό κύμα είναι μια έννοια της κβαντικής φυσικής.
Είναι ένα μαθηματικό κατασκέυασμα για την περγραφή της συμπεριφοράς των στοιχειωδών σωματιδίων. Το μαθαίνεις διαβάζοντας βιβλια φυσικής. Αυριο μπορεί η θεωρία να εξελιχθεί και να μην χρησιμοποιούμε πια αυτή την ένοια.

Η ψυχή είναι μια έννοια της θεολογίας-μεταφυσικής. Εδώ δεν υπάρχουν θεωρίες, συνταγές και μαθηματικές εξισώσεις. Για να την καταλάβεις πρέπει να κοιτάξεις μέσα σου.

Το δικό μου συμπέρασμα είναι πως δεν έχουν καμια σχέση μεταξύ τους.

Υ.Γ. ΟΧΙ δεν είμαι ο fyskios. Και ανυπομονώ οσο και εσείς να μαθω ΠΩΣ ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΣΒΟΥΡΑΚΙ ?

OannesΜέλος
24/09/2003, 16:52:02
Αγαπητοί φίλοι

Βλέποντας εδώ και καιρό την ύπαρξη του topic, θέλω να καταθέσω την άποψή μου που είναι η εξής:
Καμμία από τις κατακτήσεις των Φυσικών Επιστημών δεν μπορεί να να βοηθήσει τον άνθρωπο να εμβαθύνει στον εσωτερικό του κόσμο που αποτελεί την κυριότερη αιτία των των διαφόρων εκδηλώσεων που συγκροτούν την ανεξερεύνητη και ανερμήνευτη προσωπικότητα κάθε ατόμου.

Ο Ηράκλειτος είπε: «Η ψυχή του ανθρώπου είναι είναι πολύ δύσκολο να εξερευνηθεί οποιονδήποτε δρόμο και να ακολουθήσει κανείς. Τόσο απύθμενος και ανεξερεύνητη είναι

Ή ΘA BPOYME TO ΔPOMO Ή ΘA TON ΔHMIOYPΓHΣOYME

24/09/2003, 18:43:31
Αngelos - Fysikos = 3-0

Eυτυχώς δεν μπήκε αυτογκόλ!...

Παρακαλείται ο Fysikos να επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο για να δώσει συνέντευξη τύπου και να λύσει απορίες...

Ευχαριστώ!

"Τάδε έφη Avallon"