- ΤΟ ΘΙΒΕΤΑΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Dying Incubus: el.elyon, σου έχω κάνει αμέτρητες παρατηρήσεις να προσπαθείς να παραμείνεις στα πλαίσια του αρχικού σκοπού ενός θέματος.
Είμαι στα πλαίσια του θέματος!!!!!!!
quote:
Dying Incubus: Ειλικρινά δεν ξέρω αν η τάση που επιδεικνύεις να μπαίνεις σε ένα θέμα και να βομβαρδίζεις με συνεχόμενες ερωτήσεις - άσχετες με το αρχικό θέμα - τον θεματοθέτη ή κάποιον από τους συμμετέχοντες είναι εσκεμμένη από την πλευρά σου ή όχι.
Οι ερωτήσεις μου έχουν σχέση με τα όσα έχουν γράφει στο θέμα!!!!!!!
quote:
Dying Incubus: Ο παρών Χώρος δεν είναι ούτε ρινγκ για παιχνίδι, ούτε χώρος προπονήσεων, ούτε σκακιέρα.
Είναι ένας χώρος διαλόγου επί εσωτερικών θεμάτων, μεταφυσικής, εξέτασης επιστημονικών επιτευγμάτων, φιλοσοφικού στοχασμού κλπ.
Χώρος μονολόγου σε πολλά θέματα!!!!!!!
quote:
Dying Incubus: Πέραν τούτου αποτελεί μεταξύ άλλων μια ευκαιρία ανθρώπινης επαφής των συμμετεχόντων, ενός ανοίγματος ψυχής που επιχειρεί ο ένας προς τον άλλον - και μερικές φορές ακόμη και προς τον ίδιο του τον εαυτό - αλλά και της κατάκτησης της ελευθερίας του νου, σε όποιον βαθμό κι αν μπορεί να επιτευχθεί από τον καθένα μας.
Περιορισμένη και ελεγχόμενη, επικρατεί μια προσωποληψία εις βάρος των Χριστιανών!
quote:
Dying Incubus: Εάν έχεις οποιεσδήποτε απορίες για τα Θεϊκά Όντα, την Θεοσοφία, το Κάρμα, το Ντάρμα, τη Μετενσάρκωση κλπ κλπ μπορείς να ψάξεις και να διαβάσεις από όλες τις πολυάριθμες πηγές που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα σου.
Υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία, εσωτερικές διδασκαλίες που μπορούν να σε κατατοπίσουν κι αρκετά θέματα στις Συζητήσεις του Esoterica που μπορούν να σου δώσουν κάποιες πληροφορίες.
Dying Incubus τι έγινε ο χώρος του διαλόγου???????
quote:
Dying Incubus: Το να μπαίνεις σε ένα θέμα - το οποίο μάλιστα ο θεματοθέτης ακόμη παρουσιάζει - και να θέτεις σωρηδόν ερωτήσεις είναι και πάρα πολύ διασπαστικό για την συνοχή των πληροφοριών που παρατίθενται κι αποτελεί έλλειψη σεβασμού τόσο στον θεματοθέτη, τόσο στα μέλη που επιθυμούν να κάνουν ένα διάλογο επάνω στο θέμα, στους αναγνώστες - μη εγγεγραμμένα μέλη ακόμα που είναι πάρα πολλοί σε σύγκριση με τους εγγεγραμμένους χρήστες - που θέλουν να λάβουν πληροφορίες για το θέμα αλλά κι απέναντι στον Χώρο που σε φιλοξενεί και σου δίνει το βήμα για να εκφράσεις τις απόψεις σου και να μοιραστείς τις ανησυχίες σου μαζί με τους υπόλοιπους συνομιλητές σου.
Είναι ή δεν είναι δικαίωμα μου να μπω σε ένα θέμα???????
Οι ερωτήσεις μου έχουν άμεση σχέση με το θέμα!
Αυτό το ηθικό κήρυγμα περί σεβασμού δεν σας πάει!
quote:
Dying Incubus: Το θέμα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον κι οι πληροφορίες πολύ χρήσιμες, οπότε ας επιστρέψουμε όλοι σ' αυτό κι ας ακούσουμε τα όσα έχει να μοιραστεί μαζί μας ο losar σχετικά με το Θιβετανικό βιβλίο για την Ζωή και τον Θάνατο.
Σωστά, ο μονόλογος θα πρέπει να συνεχιστεί!!!!!!!
Ο διάλογος είναι μόνο για το Χριστιανισμό και τους Χριστιανούς!!!!!!!
Dying Incubus καλημέρα σου!
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
losar -Μια απο τις βασικες αρχικες μεθοδους προσπαθειας επαναφορας του πνευματος στην αρχικη του ηρεμια ειναι ο διαλογισμος
Οταν το καταφερουμε πραγμα καθολου ευκολο, αρχιζουμε να βιωνουμε τα πρωτα σταδια επαφης με τη φυση του πνευματος χωρις την επιδραση του samsara της ζωης
losar η κατάσταση που αναφέρεις (πνευματική επαφή – ηρεμία) βιώνεται μόνο όταν είμαστε σε κατάσταση διαλογισμού ή είναι μια κατάσταση που συνεχίζει και εκτός διαλογισμού ;
sorry για την ερώτηση, αλλά έχω άγνοια στο συγκεκριμένο θέμα;

quote:quote:
losar -Μια απο τις βασικες αρχικες μεθοδους προσπαθειας επαναφορας του πνευματος στην αρχικη του ηρεμια ειναι ο διαλογισμος
Οταν το καταφερουμε πραγμα καθολου ευκολο, αρχιζουμε να βιωνουμε τα πρωτα σταδια επαφης με τη φυση του πνευματος χωρις την επιδραση του samsara της ζωης
losar η κατάσταση που αναφέρεις (πνευματική επαφή – ηρεμία) βιώνεται μόνο όταν είμαστε σε κατάσταση διαλογισμού ή είναι μια κατάσταση που συνεχίζει και εκτός διαλογισμού ;sorry για την ερώτηση, αλλά έχω άγνοια στο συγκεκριμένο θέμα;
Φίλε elo και εγώ άγνοια έχω στο συγκεκριμένο θέμα. Για να δούμε μήπως επειδή ρωτάς εσύ και όχι εγώ, θα λάβουμε την απάντηση…….!!!!!!!???????
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Ο διαλογισμος ειναι μια ασκηση και οχι κατι ιδιαιτερο απο μονο του Το εαν θα βιωνεις την πνευματική επαφή – ηρεμία εξαρταται απο ολη την πορεια και την προσπαθεια και χρειαζεται χρονο
losar
Μετενσάρκωση , μετενσάρκωση, και στο τέλος Νιρβάνα!!!!!!!
Θα φτάσουν όλοι στην Νιρβάνα??????
Αν ναι μετά τι θα γίνει???????
Αν όχι γιατί???????
Και οι Χριστιανοί, και οι Μουσουλμάνοι, και οι Εβραίοι θα ακολουθήσουν την μετενσάρκωση και στο τέλος Νιρβάνα???????
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Μετα σταματαει η μετενσαρκωση
Τα θρησκευματα δεν εχουν σχεση
losar
quote:
Στη nirvana φτανεις αναλογα με την πορεια και την προσπαθεια
Μετα σταματαει η μετενσαρκωση
Τα θρησκευματα δεν εχουν σχεσηlosar
Ευχαριστώ!!!!!!!
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
losar - Ο διαλογισμος ειναι μια ασκηση και οχι κατι ιδιαιτερο απο μονο του Το εαν θα βιωνεις την πνευματική επαφή – ηρεμία εξαρταται απο ολη την πορεια και την προσπαθεια και χρειαζεται χρονο
Πολύ σωστή και κατασταλαγμένη απάντηση losar, σ’ ευχαριστώ !!!
quote:
el.elyon - Φίλε elo και εγώ άγνοια έχω στο συγκεκριμένο θέμα. Για να δούμε μήπως επειδή ρωτάς εσύ και όχι εγώ, θα λάβουμε την απάντηση…….!!!!!!!???????
Φίλε μου el.elyon όταν ξεκινάει κάποιο θέμα όπως αυτό, έχει σκοπό το να προσφέρει σε κάποιους την ευκαιρία να γνωρίσουν κάτι καινούργιο ή κάτι που κάποιος δεν έχει κατανοήσει όπως και όσο πρέπει .
Αυτό το κάτι βέβαια δεν πάει να πει ότι είναι απόλυτα σύμφωνο με όλους, αλλά και ούτε ότι δεν ενδιαφέρει κάποιους και ακόμα περισσότερο πως δεν είναι αναγκασμένος κάποιος που δεν τον ενδιαφέρει να γνωρίσει, να το παρακολουθήσει..
Αυτό που λαμβάνω εγώ από εσένα φίλε μου, μέσω τον μονολεκτικών επαναλαμβανόμενων ερωτωαπαντήσεων, είναι μια προδιάθεση στο να αποδείξεις πως προσωπικά μόνο εσύ γνωρίζεις ……ενώ όλοι οι άλλοι απλά προφέρουν έναν επικίνδυνο δρόμο μακριά από την δική σου πίστη, που πρέπει με κάθε τρόπο να την πολεμήσεις και να την ξεσκεπάσεις .
Και όμως άμα προσέξεις καλύτερα φίλε μου, θα δεις ότι κανείς δεν λέει ότι αυτό που λέω είναι η αλήθεια, απλά σε αφήνει να προβληματιστείς και να βρεις (βιώσεις) μόνος σου αν πρέπει να πιστέψεις ή όχι ……
Αυτά βέβαια είναι η προσωπική μου άποψη και δεν πάει να πει ότι είναι και δεκτή από εσένα…..
Συγνώμη losar που ξέφυγα από το θέμα που άνοιξες.

quote:
elo: Αυτό που λαμβάνω εγώ από εσένα φίλε μου, μέσω τον μονολεκτικών επαναλαμβανόμενων ερωτωαπαντήσεων, είναι μια προδιάθεση στο να αποδείξεις πως προσωπικά μόνο εσύ γνωρίζεις ……ενώ όλοι οι άλλοι απλά προφέρουν έναν επικίνδυνο δρόμο μακριά από την δική σου πίστη, που πρέπει με κάθε τρόπο να την πολεμήσεις και να την ξεσκεπάσεις .
Φίλε elo αυτό είναι προκατάληψη.
Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια φίλε μου.
quote:
elo: Αυτά βέβαια είναι η προσωπική μου άποψη και δεν πάει να πει ότι είναι και δεκτή από εσένα…..
Ευχαριστώ φίλε elo που πάντα εκφράζεις ελεύθερα τις απόψεις σου.
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Με τον ορο μετενσαρκωση καταλαβαινουμε συνηθως οτι κατι, μια οντοτητα, μετενσαρκωνεται, και περναει με καποιο τροπο απο τη μια ζωη στην αλλη.
Αυτη η αποψη δεν εχει σχεση με τη βουδιστικη θεωρεια συμφωνα με την οποια δεν υπαρχει συνολο , οντοτητα, οπως η ψυχη η το εγω που να παραμενει μετα το θανατο. Αυτο που δημιουργει το συνδετικο κρικο αναμεσα στις ζωες δεν ειναι μια οντοτητα που μεταφερεται αλλα η πρωταρχικη συνειδηση.
Οι συνεχομενες ζωες δεν ειναι ενα κολιε με περλες οι οποιες συνδεονται με μια αλυσιδα, τη ψυχη. Μοιαζουν πιο πολυ με ενα πακο πραγματων . Καθε πραγμα ειναι αυτονομο αλλα στηριζεται στο προηγουμενο. Η σχεση δε βασιζεται στην ταυτοτητα αλλα στη θεση και κατασταση (αποσπασμα απο μια συνομιλια του Dalaï Lama με τον φυσικο David Bohm.)
Σχετικα με αυτο το θεμα εναι γνωστες οι απαντησεις του σοφου Nagaséna στις ερωτησεις του βασιλια Milinda.
- Οταν ενα ατομο ξαναγεννιεται ειναι ιδιο με αυτο που μολις εχει πεθανει η διαφορετικο ;
- Δεν ειναι ιδιο απαντησε o Nagaséna και δεν ειναι και διαφορετικο. Πες μου, εαν καποιος αναψει ενα φαναρι μπορει αυτο να καιει ολη τη νυχτα ;
- Ναι, απανταει ο Milinda
- Η φλογα που καιει στην αρχη ειναι η ιδια που καιει και στη μεση η στο τελος της vυχτας ;
- Οχι
- Το φαναρι αλλαςει και αυτο ;
- Οχι, απανταει ο βασιλιας ,το φαναρι ειναι το ιδιο ολη τη νυχτα
Tο ιδιο λοιπον συμβαινει με τη μετενσαρκωση. Ενα φαινομενο σταματαει και ενα αλλο αρχιζει .Η πρωτη συνειδηση της καινουργιας υπαρξης δεν ειναι ιδια με την τελευταια της προηγουμενης αλλα δεν ειναι και ξενη.
losar

Shot at 2007-08-11
quote:
losar -Οταν ενα ατομο ξαναγεννιεται ειναι ιδιο με αυτο που μολις εχει πεθανει η διαφορετικο ; .... - Οχι, απανταει ο βασιλιας ,το φαναρι ειναι το ιδιο ολη τη νυχταTο ιδιο λοιπον συμβαινει με τη μετενσαρκωση. Ενα φαινομενο σταματαει και ενα αλλο αρχιζει .Η πρωτη συνειδηση της καινουργιας υπαρξης δεν ειναι ιδια με την τελευταια της προηγουμενης αλλα δεν ειναι και ξενη.
Δηλαδή εάν κατάλαβα καλά το (πνεύμα = συνείδηση) ανάλογα με τον βαθμό της εξέλιξης που είχε και συνεχίζει να έχει σε κάθε μετενσάρκωση, όσο ποιο ανοδική είναι, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ενθύμηση της πρωταρχικής συνείδησης, αλλά και των προηγούμενων μετενσαρκώσεων .
Συγνώμη φίλε μου αν διαστρεβλώνω αυτά που γράφεις, αλλά βλέπεις μιλάω βάση αυτά που (γνωρίζω)και που έχω κατανοήσει .
Οπότε είναι φυσιολογικό να τα αντιλαμβάνομαι με την δικιά μου διαίσθηση .

Edited by - elo on 12/08/2007 01:12:58
Θα συνεχισω λιγο με τη διαδικασια του θανατου και νομιζω οτι θα απαντηθει αυτο που ρωτας Εαν οχι θα επιστρεψω στην ερωτηση σου
Φιλικα
losar

Shot at 2007-08-11
Η σανσκριτικη λεξη Dharmata περιγραφει τη πραγματικη φυση του καθε πραγματος.
H Dharmata ειναι η γυμνη αληθεια της υπαρξης.
Το τελος της διαδικασιας της διαλυσης και το ξεκινημα της φωτεινης διαστασης ανοιγουν μια καινουργια φαση.
Στο τελικο σταδιο της διαδικασιας της διαλυσης μπαινουμε σε ενα βαθυ σκοταδι το οποιο δειχνει το τελος αυτου του σταδιου
Αμεσως μετα ξεκιναει η φωτεινη διασταση.
Η φαση αυτη ονομαζεται « αυθορμητη παρουσια » γιατι το πνευμα υπαρχει μεσα στην καθαρη πρωταρχικη ενεργεια. Στο επομενο bardo θα παρει καποια forma.
Το bardo της Dharmata εχει 4 σταδια κατα τη διαρκεια των οποιων υπαρχει δυνατοτητα απελευθερωσης απο το samsara. Εαν δεν αξιοποιηθει καποια ευκαιρια αρχιζει το επομενο σταδιο
(Κανονικα στο σημειο αυτο πρεπει να μελετηθει η πρακτικη του Tögal με την οποια εξασκουμαστε στην αναγνωρηση του φωτεινου bardo αλλα προκειται για πολυπλοκη τεχνικη και πιστευω οτι δεν εχει θεση σε θεμα εισαγωγικης παρουσιασης )
1 Η Φωτεινη διασταση
Στο bardo της Dharmata παιρνουμε ενα φωτεινο σωμα. Η πρωτη φαση αυτου του bardo ξεκιναει οταν το συνολο διαλυεται σε φως. Νιωθει κανεις λοιπον ενα κοσμο που ρεει, με ζωηρους ηχους, φως και χρωματα. Η σταθεροτητα αυτων των εικονων μπορει να υπαρξει μονο για οσους εχουν ασκηθει πανω σε αυτο με τη μεθοδο του Tögal
Διαφορετικα το bardo της Dharmata περναει γρηγορα σα μια λαμψη και δεν προλαβαινεις να αναγνωρισεις την παρουσια της φυσης του πνευματος που σε αυτη τη φαση εκφραζεται ως φως
2 Η διαλυση του φωτος στην Ενωση
Στη φαση αυτη το φως διαλυεται μεσα στην εικονα της εμφανiσης πεφωτησμενων οι οποιοι προσπαθουν να δειξουν τη σταθεροτητα της πραγματικης φυσης του πνευματος Η καλοπροαιρετη διαθεση τους διαλυεται μεσα στο πνευμα και ενωνεται με αυτο
3 Η Σοφια
Εαν και αυτη τη φορα ακομα δεν καταφερει το πνευμα να αποκτηση σταθεροτητα μεσα στην πραγματικη φυση του πνευματος ξεκιναει η φαση που ονομαζεται διαλυση της Ενωσης μεσα στη Σοφια
Εμφανιζονται λοιπον οι 5 σοφιες
Η σοφια του απεραντου η σοφια που μοιαςει με καθρεφτη η σοφια της ισοτητας η σοφια της διορατικοτητας και η σοφια που πραγματωνει τα παντα Το πνευμα βλεπει λοιπον μπροστα του ολη τη δυνατοτητα της καταστασης του πεφωτησμενου
Εαν χαθει η ευκαιρια να μεινει το πνευμα αταραχο μεσα στη φυση του πνευματος και να γινει ενα με αυτη ξεκιναει το τελευταιο σταδιο της Αυθορμητης Παρουσιας
4 Η Αυθορμητη Παρουσια
Σε αυτη τη φαση το πνευμα βλεπει ολες της πραγματικοτητες δηλαδη το σχετικο κοσμο, τις προηγουμενες ζωες του και αλλες εικονες αλλα και τον πραγματικο κοσμο της αταραχης ουσιας του πνευματος
Εαν φτασει το πνευμα στην αταραχη σταθεροτητα γινεται ελευθερο Εαν τραβηχτει απο τις οικειες εικονες του παρελθοντος θα πεσει στη παγιδα της αυταπατης του samsara και προχωραει προς τη μετενσαρκωση
losar

Shot at 2007-08-11
Μπορείς να κάνεις copy - paste το παρακάτω, ώστε να σου εμφανίζεται σωστά η υπογραφή:
[img]http://img380.imageshack.us/img380/78/logolerablingwy8.gif[/img]
Shot at 2007-08-11
![]()

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
quote:
losar
1 Η Φωτεινη διασταση
Στο bardo της Dharmata παιρνουμε ενα φωτεινο σωμα. Η πρωτη φαση αυτου του bardo ξεκιναει οταν το συνολο διαλυεται σε φως. Νιωθει κανεις λοιπον ενα κοσμο που ρεει, με ζωηρους ηχους, φως και χρωματα. Η σταθεροτητα αυτων των εικονων μπορει να υπαρξει μονο για οσους εχουν ασκηθει πανω σε αυτο με τη μεθοδο του Tögal
Φίλε losar , παρακολουθώ με πολύ προσοχή αυτά που γράφεις και προσπαθώ κατά το δυνατόν να τα κατανοήσω . Όμως υπάρχουν μερικά πράγματα που για εμάς τους αδαείς είναι εντελώς άγνωστα και ίσως θα ήθελαν μία σύντομη έστω περιγραφική επεξήγηση , όπως η μέθοδος Tögal που αναφέρεις . Τι είναι σωματική άσκηση , πνευματική , ή συνδυασμός σωματικής και πνευματικής άσκησης ;
Πιστεύω όμως ότι είναι καλύτερα να σε αφήσω να κάνεις την παρουσίαση του ωραίου θέματος που άνοιξες και μετά να συνεχίσω με τις απορίες μου

Αγαπητε Sesostris, η πρακτικη του Lhündrub Tögal στο Dzogchen (μεταφραση : « Περασμα » η « Αμεσο περασμα » ειναι συνδυασμός σωματικής και πνευματικής άσκησης.
Το Tögal ειναι η πρακτικη των " 6 φαναριων"
Στην αρχη ξεκινας διαλογιζομενος πανω στο διαχωρισμο samsara - nirvana (djungne-drosom).
Ο ορος φαναρι ειναι μεταφορα σχετικα με το αντικειμενο/μεθοδο η οποια διαλυει το σκοταδι και οδηγει στη γνωση
Υπαρχουν 6 σταδια :
1. Το φαναρι που μενει στη γη
2. Το φαναρι της σαρκας
3. Το φαναρι του λεπτου ασπρου καναλιου
4. Το μακρινο φαναρι του νερου
5. Το καθαρο φαναρι του απεραντου
6. Το bardo φαναρι του χρονου
Οι βασικες αρχες του Tögal θεωρεια και πραξη ειναι διδασκαλιες και διαδικασιες ανοιχτες σε προχωρημενο σταδιο πρακτικης και μελετης δηλαδη μακρια ακομα απο το δικο μου επιπεδο. Θα μπορεσω να σου πω πιο πολλα σε καποια χρονια.
Για να καταλαβεις, στο δικο μου επιπεδο, προσπαθω να μελετησω/πραγματωσω το διαλογισμο
Μετα θα περασω στο σταδιο της μελετης/πρακτικης του Ngöndro (μεταφραση : « Aυτο που υπαρχει πριν «
Διαλογισμος και Ngöndro αποτελουν μονο την εισαγωγη στη μελετη πρακτικη του Vajrayana που ειναι το τριτο βασικο Yana (οχημα – μεθοδος για να φτασεις στη nirvana ) του βουδισμου μετα απο τη Theravada και το Mahayana.
Αυριο θα δουμε το Vajrayana
Ps : Ελπιζω να βγει σωστα τωρα η ψηφιακή μου υπογραφή με την εικόνα. Ευχαριστω πολυ αμαλια

Πιστεύω ότι θα ήταν καλή ιδέα να κάνεις μια αναφορά σε κάθε μια πρακτική των 6 φαναριών (Tögal), ώστε να τις κατανοήσουμε καλύτερα .
Όπως επίσης καλό θα ήτανε δίπλα από κάθε σανσκριτική ορολογία να υπάρχει και η ελληνική μετάφραση, πχ (samsara = πλάνη ) .

Στις εξηγησεις που δινω δεν περιλαμβανω καποια βασικα πραγματα η ορολογια που εχουν παρουσιαστει στο σημειωμα της αμαλιας
Το Τögel ειναι μια εσωτερικη πρακτικη για προχωρημενους οπως θα λεγαμε και μπορουμε να επανελθουμε αργοτερα για να μην μεινουμε σε αυτο το σημειο τωρα και χασουμε αυτο που ειναι πολυ σημαντικο για το βουδισμο δηλαδη τη συνολικη εικονα/σημασια της προσπαθειας/μεθοδου.
Φιλικα
losar

Εκφραζει την « περιπλανηση » δηλαδη τον κυκλο των υπαρξεων
Ειναι δηλαδη οι διαδοχικες καταστασεις υπαρξης διαμορφωμενες απο την αγνοια/πλανη οπως λεει και ο φιλος elo
και το karma που γεννιεται απο αυτην
Η ακριβης μεταφραση απο τα σανσκριτικα ειναι « φαυλος κυκλος » δηλαδη διαδοχικες μετενσαρκωσεις αναλογα με τις πραξεις
Οσο το πνευμα μενει προσκολλημενο στα παθη και την αγνοια δεν μπορει να ξεφυγει απο τις μετενσαρκωσεις
Ως γενικη συνειδηση ολης της πλανης το σαμσαρα δεν εχει ουτε αρχη ουτε τελος. Ως προσωπικη συνειδηση σταματαει ολοκληρωτικα οταν σταματησουν τα παθη και οι αιτιες που τα προκαλουν
Ο βουδας ειπε « ο φαινομενικος κοσμος ειναι εφημερος . Οτι ειναι φθαρτo ειναι πηγη πονου »
Τα φαινομενα ειναι εφημερα και ακολουθουν τον κυκλο γεννηση θανατος γι’αυτο και οι ανθρωποι υποφερουν απο τις αλλαγες και το εφημερο της ζωης τους
Επισης ολα τα φαινομενα γινονται αντιληπτα μεσα απο το πρισμα του προηγουμενου karma γι’αυτο και εχουν ως αντικειμενο την επιθυμια η την απεχθεια παθη που οδηγουν σε καινουργιο καρμα
Αναλογα με τη φυση αυτου του καρμα μεσα στις μετενσαρκωσεις , ζουμε χαρες και λυπες, αλλα οχι τη μονιμη ευτυχια. Αυτος ειναι ο ατελης δρομος του samsara
Φιλικα
losar