ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ινδοευρωπαίοι – πως, γιατί και πότε No1 - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Ινδοευρωπαίοι – πως, γιατί και πότε No1 - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

Πελασγός60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
14/08/2007, 12:52:09
quote:

Πελασγός

Πρέπει να διευκρινίσω επίσης ότι δεν αισθάνομαι καμία ανάγκη και καμία υποχρέωση να απαντώ επί της ουσίας για να αποδείξω κάτι σε σένα τον foscilis, τον Agnostic, τον Leporello ή οποιονδήποτε άλλο, εάν δεν κρίνω ότι υπάρχουν δυο τουλάχιστον πολύ στοιχειώδεις προϋποθέσεις: 1ον Να υπάρχει ένα ελάχιστο ενδιαφέρον σχετικό με το θέμα, και 2ον να υπάρχει ένας στοιχειώδης σεβασμός στον συνομιλητή.

......................

Βεβαίως τα γραπτά μένουν και έγκειται στον κάθε σώφρονα αναγνώστη να εκτιμήσει τα στοιχεία που παρατίθενται και να κρίνει ποιος έχει κάτι το ουσιαστικό να πει και ποιος αερολογεί αραδιάζοντας κατεβατά με πολύχρωμα ερωτήματα σε μορφή chat, για να γεμίζει οπτικά τη συζήτηση όπως στα πάρτυ γεμίζουν οπτικά το χώρο οι πολύχρωμες και πολυάριθμες φούσκες !

Μάλιστα

Κρίμα και είχα προετοιμαστεί ότι θα δω τον Ηρακλάρα να εκτελεί τους άθλους του σε προϊστορικά αγγεία της Ινδικής υποειπήρου καθώς και τις όμορφες Μινωίτισες να κάνουν γιόγκα στην αυλή των ανακτόρων της Κνωσού?

Ισως μια άλλη φορά....

Στο μέλλον.....

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Edited by - Agnostic on 14/08/2007 12:57:17

15/08/2007, 00:33:01

Κρατύλος,

1)
Προσπαθείς να δείχνεις αμερόληπτος.
Σίγουρα δεν είναι όλοι αμερόληπτοι όσοι ασχολούνται με θέματα γλώσσας έχοντας ιδεολογικά κίνητρα, δεν φαίνεται όμως να είσαι σε θέση ούτε να τους διακρίνεις ούτε και να κρίνεις εάν τα κίνητρα τους, τους οδηγούν σε ορθολογικές ή μη, σκέψεις και πράξεις.
Αν θέλεις να συγκεντρώσεις όλους εμάς τους ‘ελληνοκεντρικούς’ ερευνητές και τους εκδότες των βιβλίων μας να συμμετάσχουμε σε ένα επιστημονικό συνέδριο, θα πρέπει να μπορείς να κάνεις κάτι αποτελεσματικότερο από το να το παρουσιάζεις ως πρόκληση σε ένα forum, αλλιώς η δήλωση σου θα παραμείνει ένα ασήμαντο λεκτικό εφέ…

2)
Θέλεις να πεις ότι κατά τη γνώμη σου δεν έδωσα απάντηση στον Dr. Moshe, δεν το αιτιολόγησες όμως. Προφανώς θεωρείς την κάθε γνώμη σου αυταπόδεικτο αξίωμα. Κατά την δική μου γνώμη βέβαια του έδωσα, και scripta semper manent.

3)
Δεν σχολίασα το μήνυμα που εστάλη στις 06/08/2007, ώρα 02:56:11 για να μην φέρω σε δύσκολη θέση τους συντονιστές. Θα έπρεπε αν το είχα σχολιάσει, να τους ρώταγα γιατί δεν είχαν απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς Leporello και Agnostic όταν αυτοί εκτόξευαν συγκεκριμένες, επανειλημμένες και ποινικά κολάσιμες ύβρεις, τη στιγμή μάλιστα που τις απηύθυναν σε κάποιον που δεν καλύπτεται από την ανωνυμία, ενώ αναφέρονται και στο δημοσιευμένο έργο του υβριστικά.
Εκ φύσεως δεν σχολιάζω ύβρεις και κατά συνέπεια ούτε τις ύβρεις του ilios35. Οφείλω όμως να προσθέσω ότι είναι κατανοητό να αγανακτεί κάποιος βλέποντας την παραπάνω επιλεκτική αντιμετώπιση στην ανεξέλεγκτη υβρεολογία και είναι αναμενόμενο να ενθαρρύνεται από αυτήν την αδράνεια των συντονιστών στη συγκεκριμένη περίπτωση και να αντιγυρίζει ύβρεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προσωπικά υποστηρίζω την ενέργεια αυτή.

4)
Πράγματι το να απαντάς στη θέση κάποιου γραπτώς και μετά να λες ότι δεν απαντάς δεν είναι άκομψο. Είναι απλά παράλογο. Ίσως και εγώ να το έθεσα υπέρ του δέοντος κομψά και να σε μπέρδεψα. Εν πάσει περιπτώσει κάνουμε πράγματι διάλογο και δεν χρειάζεται άδεια για να απαντήσεις στη θέση του άλλου. Απλά αναφερόμουνα σε μια άγραφη δεοντολογία την οποία προφανώς αγνοείς.
Το να επαινείς μια θέση επειδή προέρχεται από κάποιον καθ’ ύλην αρμόδιο δεν είναι επιστημονική σκέψη. Είναι μεσσιανισμός. Η ειδίκευση δεν εξασφαλίζει την αμεροληψία, όπως και η επιστημονική γνώση δεν εξασφαλίζει την εντιμότητα. Αν επαινούσες κάποιον για την ορθότητα των θέσεων του ασχέτως αρμοδιοτήτων θα ήταν ορθολογικά μια ένδειξη αμεροληψίας και επομένως αντικειμενικότητας. Αντίθετα η εκ προοιμίου αποδοχή της αυθεντίας κάποιου λόγω της θέσης του είναι η βάση της προκατάληψης. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ επιστημονικής και παραεπιστημονικής δραστηριότητας Κατά τ’ άλλα, η ‘αδυναμία’ μου στο να επιχειρηματολογήσω με γλωσσολογικούς όρους ορίζεται από το γεγονός ότι αμφισβητώ την ορθότητα των όρων αυτών, καθώς στερούνται ορθολογικού θεωρητικού υποβάθρου.

5)
Βεβαίως και μπορώ να κρίνω τι δυνατότητα έχεις στο να χειριστείς θέματα γλωσσολογικά, εφ’ όσον κάνουμε ελεύθερο διάλογο. Όταν γράφεις σε ένα δημόσιο χώρο κρίνεται η επάρκεια σου από τον οποιονδήποτε και το τι έχεις σπουδάσει δεν έχει καμία σημασία στην προκειμένη περίπτωση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν αναγνωρίζω την αξία της ειδίκευσης. Απλά θέλω να τονίσω ότι είναι η φύση του διαλόγου τέτοια ώστε το να επισείει κανείς περγαμηνές δεν του χρησιμεύει σε κάτι, και συνήθως τον μειώνει εάν δεν μπορέσει να τις υπερασπισθεί επάξια. Η προσωπική μου πείρα σε συζητήσεις πάντως, μου δείχνει ότι όταν αρχίζουν να επισείονται περγαμηνές, συνήθως εξαντλούνται τα επιχειρήματα.
Και κάτι άλλο : ούτε εγώ ούτε ο εκδότης μου πιστεύουμε ότι χάρη στο βιβλίο μου η Ελληνική απεδείχθη μητέρα-γλώσσα από γλωσσολογική άποψη... δεν είναι κάτι άλλωστε που υποστήριξα ποτέ και φυσικά ούτε δηλώνεται κάτι τέτοιο μέσα στο βιβλίο μου. Προφανώς μέσα στον ‘ελληνοκεντρικό’ κουβά σου βάζεις ότι πέφτει μπροστά σου με βάση κάποια έκτη αίσθηση που προφανώς διαθέτεις ! Σίγουρα πάντως όχι με βάση την ανάγνωση !

6)
Χαίρομαι που δεν έχεις κάτι προσωπικά εναντίον μου, αλλά δεν μπορώ να σου δώσω αντίστοιχα κανενός είδους υπόσχεση σχετικά με το τι περνάει από το χέρι μου.
Το μόνο προφανές, είναι ότι αρνούμαι να χρησιμοποιήσω τους υπάρχοντες γλωσσολογικούς όρους σε αντιστοιχία με τις τρέχουσες γλωσσολογικές αντιλήψεις για την ανασκευή μιας εξαιρετικά αμφισβητήσιμης ‘πρωτογλώσσας’... Αυτό όπως εξήγησα και παραπάνω, συμβαίνει επειδή αμφισβητώ, όχι μόνο σε λεπτομέρειες, αλλά εκ βάθρων την θεωρητική βάση στην οποία έχει στηριχθεί η κατασκευή του ΙΕ ερμηνευτικού συστήματος φωνολογικών κανόνων.
Αν παρετυμολογία αποτελεί η ερμηνεία με διαφορετική θεωρητική βάση, τότε όπως καταλαβαίνεις και εγώ θεωρώ παρετυμολογία την όλη προσπάθεια ανακατασκευής μιας ανύπαρκτης γλώσσας, και την αναγωγή της απόπειρας αυτής σε επιστήμη.
Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν θα είχα ποτέ το θράσος να τοποθετήσω υπαρκτές αρχαίες λέξεις που έχουν υποστεί την πραγματική φθορά του χρόνου, δίπλα σε δικά μου υποθετικά γλωσσικά σχήματα, κατασκευασμένα με βάση δικούς μου κανόνες, για να δημιουργήσω την ψευδαίσθηση ότι συγκρίνω όμοια πράγματα.

Πελασγός
www.aegean-theory.gr

(=|=)

ΩόΝέο Μέλος
15/08/2007, 08:49:17
Καλημέρα σας,
σας είχα χάσει και ανησύχησα για λίγο.
Όποιος βρει τι απεικονίζεται εδώ:
http://rapidshare.com/files/49070875/sfragidolithoi.rar.html
κερδίζει δωρεάν ξενάγηση :)
Είπαμε,
αποδείξεις, απτά πράγματα χρειαζόμαστε, ε?
Αυτά!

Edited by - Ωό on 15/08/2007 08:51:46

17/08/2007, 19:42:27
Το παρακάτω αρθρο είναι αφιερωμένο σε όσους επιδιώκουν είτε μεσα στα βιβλία τους είτε μέσα από ποστς στα ελληνικά φόρουμ να μας πείσουν για τα "εκπολιτιστικά" (sic) ταξίδια των αρχαίων Ελλήνων (ή πρωτοελλήνων) στους Πολυνήσιους και στον ειρηνικό, βασιζόμενοι στους "έγκυρους" ισχυρισμούς του....μουσικολόγου Nors S. Josephson

Το άρθρο, πέρα από τα μεθοδολογικά και ετυμολογικά σφάλματα των ελλαδέμπορων που αναφέρει, κάνει και ωραίο, εύστοχο χιούμορ. Είναι πραγματικά απίθανο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η φαντασία μερικών ανθρώπων για να υποστηρίξουν τις λανθασμένες θέσεις τους. Το πιο τραγικό είναι να τους επισημαίνεις τα λάθη τους...αλλά αυτοί εκεί...στον δογματικό ελληνοκεντρικό κόσμο τους βιάζουν τις γλώσσες και την ιστορία άλλων λαών, αλλά φυσικά ενοχλούνται όταν άλλοι λαοί οικιοποιούνται κομμάτια της ελληνικής ιστορίας κάνοντας ουσιαστικά το ίδιο με αυτούς...
Είναι άραγε αυτή η στάση αμερόληπτη? Κατά τ'άλλα η επιστημονική κατάρτιση γι'αυτούς δεν εξασφαλίζει αμεροληψία...μήπως όμως εξασφαλίζει περισσότερη αμεροληψία η παραϊστορία?? Εννοείται πως όταν κάποιος είναι παντελώς άσχετος από έναν επιστημονικό κλάδο - εν προκειμένω τη γλωσσολογία - μπορεί εύκολα να υποστηρίζει ότι δεν υιοθετεί τις θέσεις της επιστημονικής κοινότητας. Αλλωστε δεν έχει κάποιο κόστος σ'αυτόν η εν λόγω αμφισβήτηση. Αντίθετα μπορεί να του αποφέρει και κάποια κέρδη όταν θα συμπυκώσει σε κάποιο έντυπο ή βιβλίο "εναλλακτική" προσέγγιση του θέματος προσελκύοντας έτσι άτομα ανενημέρωτα.....και πες πες...κάτι μένει...

Ας πάμε όμως στο περιεκτικό αρθράκι το οποίο είναι παρμένο από εδώ http://www.sarantakos.com/language/matakite.html

Ο Γιοζέφ, ο Νορς και ο Σι Μ@λ*κας

Ο Γιοζέφ Γιαχουντά και ο Νορς Τζόζεφσον είναι οι δυο αγαπημένοι μελετητές των ελληναράδων. Γλωσσολόγοι βέβαια δεν είναι, και η ενασχόλησή τους με τα γλωσσικά είναι σαφώς ερασιτεχνική, ωστόσο διαθέτουν ένα άλλο ακαταμάχητο προσόν: έχουν γράψει βιβλία στα οποία «τεκμηριώνουν» την επίδραση της ελληνικής γλώσσας στα εβραϊκά ο πρώτος και στις γλώσσες του Ειρηνικού ο δεύτερος.

Για τον Γιοζέφ Γιαχουντά δεν θα γράψω πολλά αφενός διότι δεν έχω το βιβλίο του στα χέρια μου και αφετέρου επειδή είναι αρκετά πειστικά τα όσα γράφει η ελληνική Βικιπαίδεια: Στο βιβλίο του Hebrew is Greek ο συγγραφέας συνέκρινε λέξεις βάσει επιφανειακής ομοιότητας και απέτυχε να εφαρμόσει το κριτήριο της ομοχρονίας. Επί παραδείγματι, συνέκρινε μια εβραϊκή λέξη του 15ου αι. π.Χ. με μια μέση αγγλική τού 10ου αι. μ.Χ., επειδή ταιριάζει η μορφή τους, αγνοώντας ωστόσο τους αιώνες που χωρίζουν τις εν λόγω λέξεις και τις εν τω μεταξύ μεταβολές τους. Σε άλλες περιπτώσεις παραβλέπει τη διαφορά μεταξύ τής γλώσσας των Εβδομήκοντα και της γλώσσας των ομηρικών κειμένων, παραβάλλοντας τύπους που δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Το βιβλίο του Γιαχουντά, είναι (ευλόγως) αρκετά δυσεύρετο, με αποτέλεσμα να έχει πάρει σχεδόν θρυλικές διαστάσεις και μερικοί ελληνοκεντρικοί κύκλοι να διατείνονται πως κάποια μυστική συνωμοσία (ασφαλώς σιωνιστική) το έχει εξαφανίσει –πάντως υπάρχει, το έχω δει, το έχω φυλλομετρήσει σε φιλικό σπίτι, αλλά δεν ήταν εύκολο να κρατήσω σημειώσεις. Να σημειώσω ότι σε επαινετική κατά τα άλλα παρουσίαση του βιβλίου σε ελληνοκεντρικό περιοδικό, ένας κατά δήλωσή του μελετητής έψεξε τον συγγραφέα ότι δεν διάβασε όλες τις πηγές, αλλιώς θα πρόσθετε και άλλες ακόμα πιο εξωφρενικές ελληνικές «ετυμολογήσεις», σαν το ραββί από το ράβδος!

Ο Γιοζέφ Γιαχουντά δεν θα μπορούσε να ακούσει τις ελληναράδικες προτροπές, αφού έχει αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο το 1995, πλήρης ημερών ωστόσο -95 χρονών!

Αντιθέτως, ο Νορς Τζόζεφσον ζει και βασιλεύει και δίνει και συνεντεύξεις, όχι μόνο σε ελληνοκεντρικά έντυπα, αλλά και σε μεγάλες εφημερίδες. Είναι μάλιστα καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, αλλά όχι στη γλωσσολογία ή έστω σε συναφή κλάδο παρά στη μουσικολογία. Στο βιβλίο του Greek linguistic elements in the Polynesian languages: (Hellenicum Pacificum) παραθέτει εκατοντάδες λέξεις από γλώσσες λαών του Ειρηνικού Ωκεανού που υποτίθεται ότι είναι ελληνικής αρχής. Σύμφωνα με τον κ. Τζόζεφσον, οι Έλληνες έφτασαν εκεί από το Περού, όπου είχαν πάει σε κύματα, πριν από τους Ίνκας και μετά.

Το γλωσσικό υλικό που έχει μαζέψει ο κ. Τζόζεφσον περιέχει πράγματι αρκετές γνήσιες ελληνικές λέξεις… με τη διαφορά ότι αυτές έφτασαν στις γλώσσες της Πολυνησίας όχι από τους προκατακλυσμιαίους ή τέλος πάντων τους αρχαίους έλληνες αλλά από τους πολύ μεταγενέστερους Ευρωπαίους ιεραπόστολους, δηλαδή είναι δάνεια από τα αγγλικά ή τα ισπανικά. Περιέχει επίσης πολλές λέξεις τοπικών γλωσσών που κάπως μοιάζουν ηχητικά με ελληνικές λέξεις κάπως παρόμοιας σημασίας, όπως π.χ. το toko-toko, που σημαίνει ξύλο, κλαδί στη γλώσσα των νησιών του Πάσχα και κατά τον κ. Τζόζεφσον «προέρχεται» από το ελλ. δοκός –αγνοεί βέβαια ο καλός μουσικολόγος ότι στα ελληνικά το δοκός ετυμολογείται από το δέχομαι (το βάρος) και δεν σήμαινε οποιοδήποτε ξύλο. Για τις ομοηχίες αυτές ισχύει πέρα για πέρα αυτό που έχει γράψει κρίνοντας μιαν άλλη παρεμφερή περίπτωση ο Στάντης Αποστολίδης: «πέραν του ότι αυτές δεν είναι καν πραγματικές ομοηχίες, παρά μόνο για τ’αφτιά εκείνων που ακούν ό,τι θέλουν ν’ακούσουν, ομοηχίες τέτοιες ή και πειστικότερες, συναντιούνται σε κάμποσες περιπτώσεις μεταξύ δύο γλωσσών κι είναι απλά συμπτωματικές, δεν υποδεικνύουν γλωσσολογικές συγγένειες, αν δεν υπάρχουν παραλληλίες στις γλωσσικές δομές (στη Γραμματική, στη Σύνταξη, στη Φωνολογία)».

Πραγματικά, οι εντυπωσιακές συμπτώσεις λέξεων περίπου ομόηχων που έχουν παρόμοια σημασία σε διαφορετικές και μεταξύ τους άσχετες γλώσσες είναι πάρα πολλές. Το περσικό bad σημαίνει ‘κακός’, χωρίς φυσικά να είναι δάνειο από τα αγγλικά ή να το έχουν δανειστεί στα αγγλικά. Το κορεάτικο ne σημαίνει ‘ναι’ και μέχρι τώρα κανείς δεν είπε ότι τους το δάνεισαν οι προκατακλυσμιαίοι έλληνες (ωχ… τους δίνω ιδέες). Το τουρκικό qayik (από όπου και το δικό μας καΐκι) δεν βρίσκεται πολύ μακριά, είτε φωνητικά είτε σημασιολογικά, από το καγιάκ των Εσκιμώων. Το δύο στα κορεάτικα είναι tu, πολύ όμοιο με το αγγλικό two, αλλά όχι δάνειο. Διαβάζω κάπου ότι στη γλώσσα των Ινδιάνων Ναχουάτλ ο Θεός είναι teo –κι εκεί πήγαν προκατακλυσμιαίοι μας πρόγονοι;

Μάτα Κίτε Ράνι
Όμως το βαρύ πυροβολικό της μελέτης του Τζόζεφσον και των ελληναράδων οπαδών του είναι το Μάτα Κίτε Ράνι. Τα αγάλματα της Νήσου του Πάσχα λέγονται στη ντόπια γλώσσα (τη Ραπανούι) «Μάτα Κίτε Ράνι» ή κάπως έτσι, και αυτό είναι αρκετά γνωστό. Δηλαδή, μάτια που κοιτούν τον ουρανό, αναφωνεί αμέσως κανείς, και τι χρείαν έχομεν άλλων μαρτύρων. Με μια δεύτερη ματιά, η εκπληκτική ομοιότητα γίνεται λιγότερο εκπληκτική και αρκετά λιγότερο ομοιότητα. Το μάτι είναι μεσαιωνικό, από το ομμάτιον, υποκοριστικό του όμμα. Αν οι προκατακλυσμιαίοι έλληνες μετέδωσαν τη λέξη στους πολυνήσιους, δεν θα μετέδωσαν ωστόσο μαζί και τους κανόνες δημιουργίας υποκοριστικών. Επίσης το κοιτάζω δεν είχε στην αρχαιότητα τη σημερινή σημασία: σήμαινε «φροντίζω κάποιον, τον βάζω να κοιμηθεί». Αν μεταδόθηκε τότε, έτσι, ασφαλώς δεν θα είχε την ίδια σημασιολογική εξέλιξη. Αφήνω ότι το «οι» δεν προφερόταν στην αρχαιότητα σαν «ι». Τέλος, το ράνι, που παρουσιάζει λιγότερα σημασιολογικά, μορφολογικά ή φωνολογικά προβλήματα από την ελληνική πλευρά της υποτιθέμενης σχέσης, δεν είναι «και τόσο» rani, αφού το βρίσκω να γράφεται έρρινο, rangi.

Αυτά τα αναφέρω πιο πολύ για να δούμε ότι μια εντυπωσιακή ομοιότητα, που αν δεν την ξέρει κανείς τον κάνει να εκπλήσσεται την πρώτη φορά που την ακούει, δεν είναι και τόσο εντυπωσιακή ούτε και τόσο ομοιότητα αν την εξετάσει κανείς από πιο κοντά. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν συντρέχαν αυτές οι σημασιολογικές και άλλες διαφορές, ακόμα κι αν τα μάτι και κοιτάζω ήταν απαράλλαχτα στην αρχαιότητα, πάλι θα έπρεπε να αποκλείσουμε κάθε ιδέα επαφής, εκτός πια κι αν υπήρχαν κι άλλες ενδείξεις. Να πω εδωπέρα ότι η «εκπληκτική ομοιότητα» δεν είναι πατέντα των ελληναράδων• ήταν γνωστό ακόμη και στον 19ο αιώνα ότι το μάτα σημαίνει μάτια σε κάποιες γλώσσες ινδιάνων της Νότιας Αμερικής, αφού το αναφέρει και ο Εμμ. Ροΐδης στα Είδωλα, σαν παράδειγμα ομοιότητας που δεν σημαίνει τίποτε άλλο.

Ωστόσο, για να ευθυμήσουμε λίγο, έρχομαι να προτείνω μια, πιστεύω αναντίρρητη, ένδειξη ελληνικής, και δη προκατακλυσμιαίας, παρουσίας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Όπως μπορείτε να δείτε με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο, ο γενάρχης των Φιλιππινέζων στη μυθολογία τους, το ανάλογο του Αδάμ δηλαδή ή του Δευκαλίωνα αν προτιμάτε, λέγεται Si Malakas και η καλή του, το αντίστοιχο της Εύας δηλαδή ή της Πύρρας αν προτιμάτε, λέγεται Si Maganda. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι Malakas σημαίνει δυνατός, και μάλιστα σύμφωνα με έναν μύθο ξεπήδησε, μαζί με την καλή του, από ένα καλάμι. Όμως τι ξέρουν οι φτωχοί; Αυτά είναι μυθολογίες.

Εμείς ξέρουμε την Αλήθεια. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο γενάρχης των Φιλιππινέζων ήταν προκατακλυσμιαίος έλληνας που έφτασε με τα ελληνικά κοίλα πλοία και αποβιβάστηκε στα νησιά του Ειρηνικού για να τους μεταλαμπαδεύσει τον ελληνικό πολιτισμό. Κι ενώ οι άγλωσσοι ιθαγενείς είχαν μαζευτεί στην ακτή και κοίταζαν γεμάτοι θαυμασμό τους λεβεντόκορμους επισκέπτες, ο πλοίαρχος έλεγε με μεγάλη φωνή (μεταφράζω από τα προκατακλυσμιαία ελληνικά): Εμπρός παλικάρια μου να μεταλαμπαδεύσουμε την τρισχιλιετή μας γλώσσα σε τούτη τη μακρινή γωνιά, να μεταδώσουμε τα ιδεώδη της φυλής μας στους απολίτιστους αγρίους… Όπως ξέρετε όμως, η πειθαρχία δεν είναι το φόρτε της φυλής μας και ούτε τότε ήταν.

Κάποιος ναύτης, ασφαλώς πρόγονος του Θερσίτη, είπε στον διπλανό του:
– Μας έπρηξε τούτος ο μ@λ*κας!
– Ποιος είναι μ@λ*κας ρε; ρώτησε εξαγριωμένος ο πλοίαρχος που το άκουσε.
– Συ, του απάντησε μεγαλόφωνα και θαρρετά ο Θερσίτης.
– Εσένα θα σε κανονίσω μετά, είπε ο πλοίαρχος κι έδωσε τόπο στην οργή συναισθανόμενος τη σημασία της στιγμής.
Και πήδηξε στη χρυσή άμμο. Και οι άγλωσσοι ιθαγενείς, που είχαν ακούσει όλη τη στιχομυθία και ρούφηξαν τον Έλληνα Λόγο όπως το διψασμένο χώμα τις πρώτες σταγόνες της βροχής, έσπευσαν να στεφανώσουν με άνθη τον μακρινό πρόγονό μας, κραυγάζοντας ρυθμικά το όνομά του «Σι Μ@λ*κας!», «Σι Μ@λ*κας!», «Σι Μ@λ*κας!» και να τον λατρέψουν σαν θεόσταλτο γενάρχη τους. Όσο κι αν προσπάθησε αργότερα να τους μεταπείσει ο ηρωικός εκείνος πλοίαρχος ότι δεν λέγεται έτσι, η αλήθεια είναι ότι καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα.

Γι’ αυτό και πιστεύω ότι όταν αναφερόμαστε στον μυθικό γενάρχη των Φιλιππινέζων πρέπει να τον γράφουμε «Συ Μ@λ*κας» για να διατηρούμε το ετυμολογικό ίνδαλμα της λέξης.

Υ.Γ.
Σπεύδω να διευκρινίσω ότι οι τελευταίες παράγραφοι (από το Εμείς ξέρουμε την αλήθεια… και μετά) είναι χιουμοριστικές. Η ατάκα για τους άγλωσσους ιθαγενείς είναι εμπνευσμένη από προηγούμενο σημείωμα. Ωστόσο, τα υπόλοιπα είναι πέρα για πέρα αλήθεια: ο μυθικός γενάρχης των Φιλιππινέζων πράγματι λέγεται Si Malakas, που σημαίνει δυνατός.

Lost in Necropolis

La ville de la mort

18/08/2007, 19:24:04
Πελασγέ, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

1. Οι "ελληνοκεντρικοί" "ερευνητές" και "εκδότες" έχουν ιδεολογικά κίνητρα. Διακρίνονται από πολύ μακριά!

2. Ναι, αυτό θέλω να πω. Ωστόσο, πράγματι τα γραπτά μένουν. Δεν θα γράφω συνέχεια τα ίδια. Δεν απάντησες και ίσως σε συμφέρει η "φλυαρία" και οι ατέλειωτοι διάλογοι. Οι αναγνώστες ας δουν λίγο παραπάνω και ας κρίνουν. Από μένα τέλος.

3. Καλά.

4. Ποιο παράλογο και ποια άγραφη δεοντολογία;; Μην απαντήσεις, ειλικρινά είναι βαρετή η συζήτηση που ξεφεύγει από την καρδιά του θέματος. Δεν θα συνεχίσω.

Τα όσα γράφεις ακολούθως είναι ....λόγια, λόγια, λόγια...
Τον επαινώ για την ειδίκευσή του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρίνονται οι απόψεις του. Τι λες, άνθρωπέ μου, ποιος μεσσιανισμός;

Το "ασχέτως αρμοδιοτήτων" είναι το κλειδί. Ο ειδικός έχει γνωστικά εφόδια λόγω πολύχρονων σπουδών. Όλα τα άλλα που γράφεις δίνουν άλλες διαστάσεις στο θέμα. Ειλικρινά, δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ. Εννοείται ότι ειδικός δεν σημαίνει κατ' ανάγκην και έντιμος. Και οι γιατροί που παίρνουν φακελάκι ειδικοί είναι. Δεν μίλησα γι' αυτό.

Το ορθολογικό θεωρητικό υπόβαθρο δεν είσαι σε θέση να το κρίνεις, γιατί δεν είσαι γλωσσολόγος.

5. Δεν "επισείω" περγαμηνές. ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ. ΠΑΝΕ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΣΥΧΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ. Το δικό σου βιβλίο επιτρέπεται να κριθεί;

Ο εκδότης σου πράγματι πιστεύει ότι χάρη στο βιβλίο σου η Ελληνική απεδείχθη μητέρα-γλώσσα από γλωσσολογική άποψη ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ. Ποια ...έκτη αίσθηση; ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΚΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ, ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Το γράφει ο ίδιος.

6. Ακόμη και μόνο με τη σύγκριση μη υποθετικών γλωσσών, η Ελληνική ΔΕΝ αποδεικνύεται μητέρα-γλώσσα.

ΩόΝέο Μέλος
19/08/2007, 06:02:14
Agnostic έγραψες:

Μάλιστα

Κρίμα και είχα προετοιμαστεί ότι θα δω τον Ηρακλάρα να εκτελεί τους άθλους του σε προϊστορικά αγγεία της Ινδικής υποειπήρου καθώς και τις όμορφες Μινωίτισες να κάνουν γιόγκα στην αυλή των ανακτόρων της Κνωσού?

Ισως μια άλλη φορά....

ρίξε μια ματιά εδώ http://rapidshare.com/files/49872711/1.jpg.html
τα κορίτσια σε φωνάζουν.

19/08/2007, 07:57:22
Συγγνώμη Ωο,
Αυτές οι δύο υποτίθεται ότι κάνουν γιόγκα;
Άσε που δεν την έχω ξαναδεί αυτή την τοιχογραφία, που βρίσκεται;
19/08/2007, 13:59:14
Κρατύλε πράγματι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, και δεν πρόκειται να δώσω έκταση απαντώντας σε σχήματα λόγου.

Όπως και να εννοείς πάντως την οικονομία λόγου, δεν δείχνει σοβαρότητα το να προσπαθείς να υποβαθμίσεις με τεχνητές συγκρίσεις το έργο κάποιου χωρίς να αισθάνεσαι καν τη στοιχειώδη υποχρέωση να διαβάσεις περίπου τι υποστηρίζει !

Δεν υπονοώ ότι πρέπει να διαβάσεις το βιβλίο μου… θα μπορούσες να έριχνες μια γρήγορη ματιά στην ιστοσελίδα μου ή σε κάποιο από τα μηνύματα μου στις 2 τελευταίες σελίδες, για να διαπιστώσεις εύκολα ότι δεν υποστηρίζω ότι η Ελληνική ούτε η Πρωτοελληνική είναι η μητέρα-γλώσσα των ΙΕ γλωσσών. Δεν πρόσεξες καν ότι αυτό το δέχονται ακόμα και οι συνομιλητές που γράφουν έντονα εναντίον μου, πράγμα που δείχνει το μέτρο της προκατάληψης σου.

Μιλώντας λοιπόν για ‘έκτη αίσθηση’ αναφέρομαι στο ότι με κατέταξες βιαστικά ανάμεσα σε αυτούς που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, βασιζόμενος σε κάποια διαίσθηση και όχι κάνοντας κάποια συνειδητή προσπάθεια να αντιληφθείς τι θέλω να πω.

Όσον αφορά το ότι διατείνεσαι ότι ο εκδότης μου στο τρέχον τεύχος του περιοδικού του ‘Ελληνική Αγωγή’ πιστεύει ότι χάρη στο βιβλίο μου απεδείχθη η Ελληνική ως μητέρα – γλώσσα, θα έλεγα τα εξής :

Μέχρι το προτελευταίο μήνυμα σου πίστευα ότι και αυτό το ‘είδες’ με βάση την ίδια ‘έκτη αίσθηση’ που σε βοηθάει να ξετρυπώνεις ‘ελλαδέμπορους’ … μετά όμως και το τελευταίο διευκρινιστικό μήνυμα μου και βλέποντας την εμμονή σου στην ίδια και πάλι απάντηση, ότι δηλαδή ο Α. Γεωργιάδης θεωρεί ότι με το βιβλίο μου αποδεικνύεται η Ελληνική ως μητέρα γλώσσα, διαπιστώνω με λύπη μου ότι πρόκειται για καθαρά οφθαλμολογικό πρόβλημα, οπότε θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι είναι βαρετή η συζήτηση που ξεφεύγει από την καρδιά του θέματος !

Όποιος θέλει ας ρίξει μια ματιά στο περιοδικό και τον πρόλογο του εκδότη και θα καταλάβει ποιος έχει δίκιο ! Δεν θα επαναλάβω το μέρος του προλόγου που αναφέρεται στην θεωρία μου για να μην θεωρηθεί ότι περιαυτολογώ…βρίσκεται όμως ακόμη στα περίπτερα …

Σε κανένα από τα δημοσιευμένα κείμενα μου σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μηνύματα δεν έγραψα ποτέ πως αποδεικνύω ότι η Ελληνική είναι μητέρα γλώσσα γιατί πολύ απλά ο όρος αυτός αποτελεί την συντομογραφία μιας διαδικασίας γλωσσικής εξέλιξης που δεν πίστεψα ποτέ ότι ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση του ΙΕ φαινομένου, και μάλιστα όταν προσπαθούμε να το ερμηνεύσουμε σε όλη του την έκταση.

Πιστεύω ότι ο όρος αυτός στην πραγματικότητα υποτιμά την Ελληνική γλώσσα, αλλά επίσης ότι υποτιμά και τις υπόλοιπες ‘ΙΕ’ γλώσσες !

Εάν ίσχυε αυτού του είδους η διαδικασία, (υπαρκτή κατά τ’ άλλα) αυτό θα σήμαινε ότι μέσα σε μερικές χιλιετίες η Πρωτο Ελληνική γλώσσα αλλοιώθηκε με τέτοια ευκολία ώστε να μεταλλαχθεί σε γλώσσες μη αμοιβαία κατανοητές με την αρχική γλώσσα, υποδεικνύοντας έτσι έμμεσα και μια εξαιρετικά περιορισμένη βιωσιμότητα και για την μεν και για τις δε.

Τέτοια ριζική ‘μετάλλαξη’ βέβαια δεν παρατηρείται ποτέ στις κλασσικές περιπτώσεις μητέρας-γλώσσας προς τις θυγατρικές της, όπως είναι η Λατινική, ή η Σλαβονική. Όλες οι θυγατρικές τους είναι αμοιβαία κατανοητές μεταξύ τους σε κάποιο βαθμό !

Ο συγκριτικός πίνακας 98 γλωσσών Χ 160 λέξεις που έχω κατασκευάσει, μου έδειξε ότι ο ρυθμός ‘μετάλλαξης’ των γλωσσών κατά την προϊστορική εποχή ήταν πολύ πιο αργός από ότι είναι γενικώς πιστευτό, και φυσικά ακόμη περισσότερο αργός από αυτόν που αντιλαμβανόμαστε σε εξέλιξη σήμερα.
O παραλληλισμός της διαδικασίας που προϋποθέτει την ύπαρξη μιας ‘μητέρας’ γλώσσας με αυτήν που πιστεύω ότι κατά κύριο λόγο ίσχυσε κατά την δημιουργία των γλωσσικών συγγενειών, έγινε με την εισαγωγή των αδόκιμων όρων 'μητρογονική ' και ‘πατρογονική' ώστε έτσι να ορισθεί η φύση της κάθε μιας διαδικασίας αφ΄ενός, και αφ' ετέρου το μέτρο της διαφοράς στην ταχύτητα της διεκπεραίωσης των γλωσσικών ‘γενετικών’ πράξεων, όπως αντίστοιχα ορίζεται εκ φύσεως για τον καθ΄ένα εκ των δύο γονέων :

Διότι για την μεν μητέρα η διαδικασία της γένεσης συμβαίνει να είναι χρονοβόρα και ενδοσωματική, για τον δε πατέρα ταχύτατη και εξωσωματική.

Με το παράδειγμα αυτό σε αντιστοιχία με την γένεση των διαφόρων ‘ινδοευρωπαϊκών' γλωσσικών σχέσεων, αποδεικνύεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η δεύτερη διαδικασία αποδίδει ορθότερα την πορεία διαμόρφωσης τους από την Πρωτο Ελληνική, με την χρήση του όρου ‘πατρική γλώσσα' αντί για ‘μητρική' για την περιγραφή ενός κοινού γλωσσικού προγόνου, ο οποίος μετέδωσε με σχετικά ταχείες όσο και πολλαπλές επαφές τα γλωσσικά του χαρακτηριστικά, σε πολλές και διαφορετικές ‘μητέρες' γλώσσες, και σε πολύ μικρότερους χρόνους απ' ότι γενικά θεωρείται φυσιολογικό για την ‘κυοφορία’ μιας νέας γλώσσας !

Η διαφορά λοιπόν μιας ‘μητρικής’ από μια ‘πατρική’ γλώσσα σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν αποτελεί σχήμα λόγου, αλλά περιγράφει μια ριζικά διαφορετική διαδικασία εξέλιξης από κάθε άποψη, γλωσσολογική ή ιστορική.

Πελασγός
www.aegean-theory.gr

(=|=)

19/08/2007, 15:59:09
Πελασγέ, σε ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινίσεις και ελπίζω ότι στο βιβλίο αναπτύσσονται τέτοια θέματα, όπως η διάκριση «μητρικής» και «πατρικής» γλώσσας.
19/08/2007, 20:05:50
quote:
Ωό

ρίξε μια ματιά εδώ http://rapidshare.com/files/49872711/1.jpg.html
τα κορίτσια σε φωνάζουν.

Ωο, δεν μπορώ να το κατεβάσω. Βάλε την φώτο εδώ να τη δούμε. Πέρα απ'αυτό θα ήταν εκτιμητέο να μας αναφέρεις χρονολογία της τοιχογραφίας καθώς και το μέρος (μουσείο, ανακτορο κτλ) που μπορούμε να τη βρούμε.
Πηγές please

Πάντως, όσο το έψαξα μέχρι τώρα, δεν μπορώ να βρω κάποιο αξιόλογο στοιχείο που να συνδέει τη yoga με τους Μινωίτες και την υποτιθέμενη προέλευσή της από αυτούς. Το πιο σχετικό που βρήκα είναι....τουριστικές προσφορές που περιλαμβάνουν περιηγηση στα ανακτορα της Κνωσού και μαθήματα yoga!

Για τον Ηρακλή τίποτα? Μήπως έχει ο φίλος Πελασγός εικόνα του σχετικού αγγείου στο βιβλίο του στο κεφάλαιο για τους Δραβίδες?
Αναμένουμε....
Εγώ βάζω στοίχημα ότι δεν έχει.

Αλλωστε αν είχε...τι πιο εύκολο απ'το να την παρουσιάσει στο ποστ του.

quote:
Πελασγός

Δεν υπονοώ ότι πρέπει να διαβάσεις το βιβλίο μου… θα μπορούσες να έριχνες μια γρήγορη ματιά στην ιστοσελίδα μου ή σε κάποιο από τα μηνύματα μου στις 2 τελευταίες σελίδες, για να διαπιστώσεις εύκολα ότι δεν υποστηρίζω ότι η Ελληνική ούτε η Πρωτοελληνική είναι η μητέρα-γλώσσα των ΙΕ γλωσσών. Δεν πρόσεξες καν ότι αυτό το δέχονται ακόμα και οι συνομιλητές που γράφουν έντονα εναντίον μου, πράγμα που δείχνει το μέτρο της προκατάληψης σου.

Κοίτα να δεις...
Πράγματι δεν υποστηρίζεις την καταγωγή των ΙΕ γλωσσών από την Ελληνική ως μητέρα γλώσσα. Αλλωστε μια τέτοια θέση εύκολα καταρρίπτεται από όποιον έχει μια γενική ιδεά για τις ΙΕ γλώσσες. Π.χ. οι 8 πτώσεις της Λιθουανικής, της Σανσκριτικής, διάφοροι αρχαϊσμοί τους που δεν υπάρχουν στην ελληνική είναι αρκετοί για να ακυρώσουν μια τέτοια θέση.

Εσύ,ενεργώντας πιο έξυπνα από άλλους συντάκτες των οποίων οι προσπάθειες κατάρριψης της ΙΕ θεωρίας έπεσαν στο κενό, διατύπωσες την άποψη ότι οι ομοιότητες οφείλονται στην επιδραστικότητα της πρωτοελληνικής. Ασχετα αν αυτός ο ισχυρισμός καταρρίφθηκε, είναι σαφώς δικαίωμά σου να διατηρείς αυτή την λανθασμένη άποψη. Το πρόβλημα της θεωρίας σου βρίσκεται στην τεκμηρίωση, στην οποία αγνοείς πλήθος ιστορικών και γλωσσικών μαρτυριών και στοιχείων, τα οποία και κατέδειξα στη σελίδα 29 ενώ πρσέθεσα λίγα ακόμα σχετικά με τους Δραβίδες.

Με λίγα λόγια, εσύ δεν υποστηρίζεις τη γέννηση των ΙΕ γλωσσών από την Πρωτοελληνική, αλλά για τις αναμφισβήτητες γλωσσικές ομοιότητες στο λεξιλόγιο, στις γραμματικές δομές, στα αριθμητικά κτλ δηλαδή για την πεμπτουσία της ΙΕ γλωσσολογίας,για το βασικό όχημα που οδήγησε στην αποδοχή της κοινής ΠΙΕ γλωσσας και στην ΙΕ γλωσσολογία, θεωρείς γενεσιουργό αιτία την Πρωτοελληνική.

Το να αποδιδεις ελληνική προέλευση στα αίτια των γλωσσικών ομοιοτήτων που εξετάζουμε, είναι σαφως μια πολύ κοντινή προσέγγιση σε μιά άλλη που θα μίλαγε για ελληνική προέλευση ολόκληρων των ΙΕ γλωσσών. Η θεωρία σου αποτελεί ουσιαστικά "ξαδερφάκι" της θεωρίας των ελληνοκεντρικών περί ελληνικής μητέρας γλωσσας των ΙΕ γλωσσών.

Και κανένας αντικειμενικός παρατηρητής δεν θεωρεί λογική την εξάπλωση των πρωτοελλήνων στις τετραπέρατες εκτάσεις που υποστηρίζεις. Ακόμα και η Ostria που αμφισβητεί την ΙΕ θεωρία, όταν σχολίασε την θεωρία σου, δεν αναφέρθηκε για πρωτοέλληνες αλλά για κοιτίδα αυτού του λαού στην Ελλάδα και το Αιγαίο...

quote:
Πελασγός

Σε κανένα από τα δημοσιευμένα κείμενα μου σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μηνύματα δεν έγραψα ποτέ πως αποδεικνύω ότι η Ελληνική είναι μητέρα γλώσσα γιατί πολύ απλά ο όρος αυτός αποτελεί την συντομογραφία μιας διαδικασίας γλωσσικής εξέλιξης που δεν πίστεψα ποτέ ότι ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση του ΙΕ φαινομένου, και μάλιστα όταν προσπαθούμε να το ερμηνεύσουμε σε όλη του την έκταση.

Πιστεύω ότι ο όρος αυτός στην πραγματικότητα υποτιμά την Ελληνική γλώσσα, αλλά επίσης ότι υποτιμά και τις υπόλοιπες ‘ΙΕ’ γλώσσες !

Δυστυχώς, σου βγαίνει εδώ αυθόρμητα μια τάση να ιδεολογικοποιείς τα πράγματα, μια τάση που μοιραία οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Τι θα πει ότι το ΙΕ φαινόμενο, δηλαδή η καταγωγή των συγκεκριμένων γλωσσών από μια γλώσσα της προϊστορικής εποχής, υποτιμά την ελληνική γλώσσα αλλά και τις υπόλοιπες ΙΕ? Ολες οι γλώσσες προήλθαν από παλιότερες. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία την οποία δυστυχώς, λόγω ιδεολογικών παροπίδων, δεν θες να αντιληφθείς.

quote:
Πελασγός

Εάν ίσχυε αυτού του είδους η διαδικασία, (υπαρκτή κατά τ’ άλλα) αυτό θα σήμαινε ότι μέσα σε μερικές χιλιετίες η Πρωτο Ελληνική γλώσσα αλλοιώθηκε με τέτοια ευκολία ώστε να μεταλλαχθεί σε γλώσσες μη αμοιβαία κατανοητές με την αρχική γλώσσα, υποδεικνύοντας έτσι έμμεσα και μια εξαιρετικά περιορισμένη βιωσιμότητα και για την μεν και για τις δε.

Τέτοια ριζική ‘μετάλλαξη’ βέβαια δεν παρατηρείται ποτέ στις κλασσικές περιπτώσεις μητέρας-γλώσσας προς τις θυγατρικές της, όπως είναι η Λατινική, ή η Σλαβονική. Όλες οι θυγατρικές τους είναι αμοιβαία κατανοητές μεταξύ τους σε κάποιο βαθμό !

Σε αυτούς τους ισχυρισμούς απάντησα στη σελίδα 27 κάτω κάτω, παραθέτοντας ορισμένα αίτια/παράγοντες(εσωτερικούς/εξωτερικούς) αλλαγών στις γλώσσες (επίδραση του υποστρώματος, του επιστρώματος, τάση για ευκολία στην προφορά κτλ). Προσωπικά δεν μου φαίνεται περίεργο π.χ. οι γλώσσες μιας οικογένειας να αλλάξουν περισσότερο από τις γλωσσες μιας άλλης. Το γλωσσικό φαινόμενο είναι από τη φύση του απρόβλεπτο και ευμετάβλητο.
Σε καμιά χιλιετία και οι λατινογενείς γλώσσες θα έχουν αλλάξει περισσότερο...

Lost in Necropolis

La ville de la mort

18/05/2008, 00:53:19
quote:
medtech
Γιατι πιστευω οτι ο ερημος αυτος τοπος θα ωφεληθει περισσοτερο απο σκεπτομενους ανθρωπους.

Όχι δεν θέλουμε άλλους "σκεπτόμενους ανθρώπους", ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και αλού στον κόσμο.

Χορτάσαμε από "σκεπτόμενους ανθρώπους".

Όσο κακό έκαναν στο πέρας των αιώνων οι «αμόρφωτοι και οι μη σκεπτόμενοι άνθρωποι», έχουν καταφέρει να το κάνουν, σε λίγα μόνο χρόνια (δεκαετίες), οι «μορφωμένοι και οι σκεπτόμενοι άνθρωποι».

Που στην ευχή είναι αυτοί οι «σκεπτόμενοι άνθρωποι», που θα μας σώσουν, βρε medtech;;
Τόσα χρόνια ακούω γι’ αυτούς αλλά δεν τους βλέπω!!!!
Με έχουν ζαλίσει όλοι όσοι συνεχώς επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια περί «σκεπτόμενων ανθρώπων», και εγώ να βλέπω αυτό τον τόπο να γίνεται συνεχώς πιο έρημος!!!

18/05/2008, 01:06:52
quote:
Pamavol
παιδιά συνχωρήστε με που διακινδυνεύω ένα ακόμη σχόλιο από τον macedon, αλλά θα ήθελα να ήξερα κάτι πρίν αποχωρήσει.

Δε νομίζω να δήλωσα ότι θα αποχωρήσω από οπουδήποτε...

quote:
Pamavol
macedon,
θα ήθελα να μου απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις

Ευχαρίστως, αν μπορώ...

quote:
Pamavol
1η. Πιστεύεις σε κάποιο θεό/α/ούς και άν όχι, γνωρίζεις ότι δέν υπάρχει θεός/α/οι?

Για να σου απαντήσω στην ερώτηση θα πρέπει να μου διευκρινίσεις τι εννοείς με τον όρο "θεός" για να σου πω αν πιστεύω στην ύπαρξή του ή όχι.

macedon

PamavolΜέλος
18/05/2008, 01:32:59
macedon,
Περίγραψε με δικά σου λόγια αυτόν/η/ούς που πιστεύεις πως είναι Θεός/ά/οί σου. Άν δέν έχεις τίποτα να περιγράψεις πές μας τι γνωρίζεις σχετικά με την μή ύπαρξη του Θεού/άς/ών.

Edited by - Pamavol on 18/05/2008 01:44:59

Edited by - Pamavol on 18/05/2008 01:46:44

40palikjΜέλος
18/05/2008, 03:12:34
αμαν πια....ειστε εκτος θεματος....φιλε macedon, δεν πας αγορι μου σε καμια παραλια λεω εγω; Αλλο ειναι το θεμα μας εδω. Το θεμα ειναι "ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ προφητειες για κοντινο πολεμο??? - Νο. 3". Αν εχεις να πεις κατι για αυτο πες το αλλιως μη λες κουβεντα....Απαγορευεται να λεμε οτι μας κατεβει και να χαλαμε το θεμα....
Τωρα στο θεμα.....εγω νομιζω θα τον ελεγα κοντινο πολεμο αν ειμασταν στο 2005 ή στο 2006...οσο για σημερα...μαλλον προετοιμασια θυμιζει..
Οι τουρκοι προετοιμαζονται διπλωματικα, δες τη νεα σελιδα τους, δεν ειναι τυχαια! Εμεις παλι, δεν υπογραψαμε για αγωγους γνωριζοντας οτι θα πηγαιναμε 'ξεβρακωτοι στα αγγουρια', δεν το πιστευω με τιποτα αυτο.
Ειναι αληθεια πως οταν λαλουν πολλα κοκκορια αργει να ξημερωσει, αλλα επίσης οταν λαλουν πολλα κοκκορια, μάλλον ξημερωνει...!!! ετσι γιατι πολυς κοσμος την ψιλιαζεται οτι το καλοκαιρι αυτο θα ειναι διαφορετικο. Δε γνωριζω καποιο 'ιδιαιτερο' μυστικο, απλα παρακολουθω τα γεγονοτα...και ολα αυτό δειχνουν. Επισης μου εκανε εντυπωση οι οι αμερικανοι μετα την πιτα που φαγαν με το βετο, σε υψηλο διπλωματικο επιπεδο, δεν αντεδρασαν καθολου...μαλλον ησυχια πριν ξεσπασει η καταιγιδα!!!!
Dimitris213Μέλος
18/05/2008, 03:22:49
Μη του βάζεις δύσκολα.Δε βλέπεις ; Μόνο με με quote λειτουργεί ο άνθρωπος.
Ακόμη και σε ένα ποστ 5 σειρών κατάφερε και απάντησε με 3 quotes.

Macedon γράψε επιτελους απλά και λογικά ένα πλήρες κείμενο που να απαντά σε κάποια ερωτήματα.Το επιλεκτικό reply κοινώς quoting κουράζει.

-------------------------------------

Έχεις δίκιο 40palikj .
Κατα τη γνώμη σας που οφείλεται αυτή η σιγή ιχθύως που τηρούν οι Αμερικάνοι;Λέτε να ετοιμάζουν τίποτα παρασκηνιακά;
Εννοώ για την Βαλκανική , γιατί για την Μέση Ανατολή δεν το κλείνουν καθόλου.

"Του ανδρειωμένου ο θάνατος
...θάνατος δεν λογιέται "

Edited by - Dimitris213 on 18/05/2008 03:26:59

40palikjΜέλος
18/05/2008, 03:42:23
"σιγή ιχθύως"...
φοβου τους δαναους και δωρα φερουσι...

βεβαια, σημερα, δαναοι,απο αποψη δυναμης, ειναι τα αμερικανα!!!
Παντος απο κατι τετοιες μικρολεπτομερειες παινομαι και λεω οτι κατι δεν παει καλα....

40palikjΜέλος
18/05/2008, 03:45:41
να πω και το αλλο...ασχετο μεν, αλλα...
οι σερβοι μετα τους βομβαρδισμους του νατο, λεγενε πως οταν τους προειδοποιησαν οτι το νατο θα τους χτυπησει, αυτοι αδιαφορουσαν γιατι δεν το πιστευαν...

μηπως 'αισθανομαστε' πολυ σιγουροι οτι δεν θα κανουν τιποτα οι τουρκοι, επειδη ειμαστε στην ΕΕ και γιναμε και φιλαρακια με τους ρωσσους;
Θελω να πω, ειναι μιας πρωτης ταξεως ευκαιρια, να μας πιασουν στον 'υπνο'!!!

18/05/2008, 04:16:39
quote:
Dimitris213

Macedon γράψε επιτελους απλά και λογικά ένα πλήρες κείμενο που να απαντά σε κάποια ερωτήματα.Το επιλεκτικό reply κοινώς quoting κουράζει.

Μάλλον είστε τυφλοί ή πάσχετε από αμνησία. Στις τελευταίες σελίδες ο άνθρωπος έχει γράψει τουλάχιστον 3 εκτενή κείμενα για το θέμα των προφητειών σχετικά με την εγκυρότητά τους, την αξιοπιστία τους, τους σκοπούς που εξυπηρετούν, την έλλειψη ιστορικών αναφορών την εποχή που υποτίθεται διαλαλούσε ο Αγιος Κοσμάς τις προφητείες κτλ...

Lost in Necropolis

La ville de la mort

Dimitris213Μέλος
18/05/2008, 06:01:25
Ναί έχει γράψει πλήρες κείμενο copy & paste βιβλίων τύπου που προανέφερα σε άλλα ποστ μου.
Στο σημείο που τόνισα οτι οι πηγές του δεν είναι σε τίποτα ανώτερες απο τις δικές μας.

Βέβαια ο ίδιος διαψέυδει την έκφραση "copy paste" λέγοντας οτι οι πηγές είναι στη βιβλιοθήκη του ,λες και το να αντιγράφει κάποιος απο βιβλίο σε Η/Υ δεν είναι αντιγραφή και επικόλληση....

Άλλος είναι τυφλός ή έχει αμνησία λοιπόν.

Και για αν είμαι και συγκεκριμένος γιατί πολλοί παριστάνουν τους χαζούς:

quote:

macedon
ΜΕΛΟΣ "Forums ESOTERICA"

Greece
2617 Μηνύματα

Ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σάθας στο έργο του "Βιογραφίαι των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων"
(έκδοση 1868) αφιερώνει 7 σελίδες (487-493) για τη ζωή και το θάνατο του Κοσμά. Απουσιάζει παντελώς
οποιαδήποτε αναφορά σε προφητείες. Ο ίδιος ο συγγραφέας δηλώνει πως είναι γνωστά δύο χειρόγραφά του μόνον
που βρίσκονται στα χέρια του Διακόνου Χριστοφόρου Κοντού του Ακαρνάνος (πρόκειται για τις δύο επιστολές
που έστειλε στον αδελφό του και στους κατοίκους της Πρεβέζης).

Ο Παναγιώτης Αραβαντινός στον 1ο τόμο της "Χρονογραφίας της Ηπείρου" που εκδόθηκε το 1856 αναφέρει τα
ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ηπειρο και κάνει πάμπολλες αναφορές στον Κοσμά τον Αιτωλό, μέσα σε
μία έκταση περίπου 100 σελίδων. Απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε "προφητείες".

Ένα από τα σημαντικότερα έργα περί Κοσμά του Αιτωλού που υπάρχει στον 19ο αιώνα είναι το έργο του
Σαπφείρου Χριστοδουλίδη "Ακολουθία και Βίος του Οσίου (τότε ήταν ακόμη όσιος ο Κοσμάς, το 1961 πήρε
προαγωγή από το πατριαρχείο) και θεοφόρου πατρός ημών Κοσμά του Ιερομάρτυρος και ισαποστόλου" που
εκδόθηκε το 1878.

Δεν μειώνω τους παραπάνω συγγραφείς.Αντιθέτως είναι άνθρωποι άξιοι θαυμασμού και γενικά όποιος αφήνει έργο πίσω του.Το οτι δεν αναφέρουν προφητείες όμως δεν μας λέει τίποτα(για κάποιους λόγους δεν αναφέρουν πιθανόν να ασχολήθηκαν αυστηρά με τον βίο και το κύρηγμα του Αγίου ,να μην είχαν οι ίδιοι πηγές που να επιβεβαιώνουν προφητικό του έργο και άλλοι γιατί είδαν το θέμα μόνο ιστορικά).Για τα δεκάδες άλλα βιβλία που αναφέρουν προφητείες λοιπόν καμμία ενόχληση;

«Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». μητροπ. Αυγουστίνου Καντιώτη
«Οι προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού μέσα στην Ιστορία»,Ευθυμίας Μοναχής
«Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ, Βίος και Προφητείες»,του θεολόγου
κ. Τριανταφύλλου
<<Κοσμάς ο Αιτωλός. Οι προφητείες>> Εκδοτική Θεσσαλονίκης
<<Οι προφητείες και το έργο του Πατροκοσμά του Αιτωλού>> Στεφόπουλος Σ., Γεωργιάδου Α., Καλπάκη Μ.

Αυτοί όλοι είναι ηλίθιοι ε;;;

Άρα ξαναρωτάω.Ίδια μέθοδος ίδια επιχειρηματολογία.
Τι κάνει τις δικές σας πηγές πιο αξιόπιστες;
Ήταν αυτόπτεις μάρτυρες;Γιατί οι δικές μας κατηγορούνται οτι δεν ήταν.
Αν ήταν οι δικές ρε παιδιά οκ ,πάσο.

Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσω τον διάλογο.Πλέον στο εξής συντάσσομαι με τους υπόλοιπους και θα αγνοώ τα ποστς σας.

Καλημέρα

"Του ανδρειωμένου ο θάνατος
...θάνατος δεν λογιέται "

Marco_Hietala_Μέλος
18/05/2008, 06:15:35
quote:
μηπως 'αισθανομαστε' πολυ σιγουροι οτι δεν θα κανουν τιποτα οι τουρκοι, επειδη ειμαστε στην ΕΕ και γιναμε και φιλαρακια με τους ρωσσους;
Θελω να πω, ειναι μιας πρωτης ταξεως ευκαιρια, να μας πιασουν στον 'υπνο'!!!

Εγώ δεν θεωρώ ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο (επανάπαυση λόγω Ρώσων), αλλά έστω ότι συμβαίνει... και τι θα γίνει δηλαδή; Θα μας φάνε λάχανο οι Τούρκοι;
Με τι, με τα κονσερβοκούτια τα M-60; Παίρνουν άραγε καν μπρος αυτά τα σαράβαλα; Ή θα σκορπίσουν σε χίλια κομμάτια μόλις προχωρήσουν 400 μέτρα; Δεν αναφέρομαι καν στα καρυδότσουφλα τις Perry.

(Σε όλα μου τα post παρακαλώ να θεωρείται δεδομένο ότι εξαιρείται η περίπτωση πολιτικής προδοσίας και δειλίας).

-----------

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
May the Force be with you...