- ΑΣΤΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, 4ο μέρος, επίσημη έκδοση - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Στο σημείο που αναφέρω ότι η μητέρα μου διαβάζει έργα Αρχαίων συγγραφέων, αναφέρομαι παντα σε ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΑ...
1.
"Ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεγάλης Πόλης βρίσκεται 3χιλ. έξω από την σημερινή πόλη της Μεγαλόπολης, κοντά στο δρόμο Μεγαλόπολης-Καρύταινας, και 35 χλμ. από την Τρίπολη. Κοντά κοιλά ο ποταμός Ελισσών που εκβάλει στον Αλφειό.
Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αρχαίο ελληνικό θέατρο, το Θερσίλειο Βουλευτήριο και λείψανα της αρχαίας Αγοράς στην οποία περιέχονται τα Ιερό του Διός και του Σωτήρος, η Φιλίππειος Στοά και η Στοά Μυρόπολις.
Κεντρικό μνημείο είναι το Αρχαίο Θέατρο, το οποίο αποτελεί μεγάλη μαρτυρία της κραταιάς Αρκαδικής Ομοσπονδίας και της πανίσχυρης Μεγάλης Πόλεως, της νεώτερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, που γνώρισε αίγλη και μεγαλείο, αλλά χάθηκε μέσα σε δύο αιώνες. Όπως μας πληροφορεί ο Παυσανίας, “Η δε επέκεινα του ποταμού μοίρα η κατά μεσηβρίαν παρείχετο ες μνήμην θέατρον μέγιστον των εν τη Ελλάδι” (Παυσ. VIII 32.1), το θέατρο ήταν το μεγαλύτερο και αρχαιότερο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας. Κατασκευάστηκε από τον Αργείτη Πολύκλειτο λίγο μετά το 370 π.χ. Το κοίλο είχε διάμετρο 145 μ., ενώ η ορχήστρα του 30 μ. περίπου. Θεωρείται ότι το κοίλο περιελάμβανε δύο διαζώματα, με 20 σειρές εδωλίων στα δύο κατώτερα μέρη του και 17 στο ανώτερο μέρος. Κατόπιν τούτου υπολογίζεται πως η χωρητικοτητά του ήταν 18.200 θεατές περίπου.
To θέατρο είχε σχεδιαστεί τόσο μεγάλο για να εξυπηρετεί τις συγκεντρώσεις των αντιπροσώπων των συνοικισμένων στην Μεγαλόπολη 40 αρκαδικών πόλεων καθώς και όλων των Αρκάδων που ήθελαν να παρευρεθούν σ’ αυτές. Για τις θεατρικές παραστάσεις είχε κατασκευασθεί κινητή ξύλινη σκηνή πάνω σε τροχούς, η οποία συρόταν στη σκηνοθήκη, όπου και φυλασσόταν. Αργότερα έγινε το προσκήνιο με διαστάσεις 31x 7 μ. Την περίοδο της ακμής της Μεγάλης Πόλεως, όταν δηλαδή αυτή αποτέλεσε τον “ομφαλόν των Αρκάδων”, το θέατρο έφθασε στην πλήρη ανάπτυξή του. Ο Παυσανίας βεβαιώνει μάλιστα, ότι στο θέατρο και “αένα ός έστιν ύδατος πηγή”. Τότε κατασκευάστηκε και η λίθινη προεδρία.
Το 1890 αποκαλύφθηκαν από τις ανασκαφές του Βρετανικού Ινστιτούτου (1890 – 1891), η ορχήστρα, το προσκήνιο, μέρος της προεδρίας, οι χαμηλότερες λίθινες κερκίδες, τα επιβλητικά αναλήμματα των παρόδων και τα θεμέλια της σκηνοθήκης. Σήμερα στο χώρο του Θερσυλίου νεώτερες ανασκαφές είναι σε εξέλιξη.
Συνέχεια του θεάτρου, στη βόρεια πλευρά είναι το Θερσίλειο Βουλευτήριο της Αρκαδικής Ομοσπονδίας (Κοινού των Αρκάδων) και η Αρχαία Αγορά. Οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει υπολείμματά τους. Το Θερσίλιο στηριζόταν σε μαρμάρινους στύλους και χωρούσε 6000 άτομα καθιστά και 10000 όρθια. Υπολογίζεται επίσης ότι το το τείχος της αρχαίας πόλης είχε μήκος 8850 μέτρα.
Μετά από πολλά χρόνια αδράνειας της πολιτείας για την υποστήλωση και συντήρηση του θεάτρου - μάλιστα μέρος του κοίλου του υπέστη κατολοίσθηση πριν από μερικά χρόνια - είναι ήδη σε εξέλιξη αναστηλωτικές εργασίες στον χώρο της εισόδου του. Αν και το έργο έχει από πολύ καιρό υπαχθεί σε χρηματοδοτούμενο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (Unesco), οι εργασίες για τη στερέωση των αναλημμάτων έχουν καθυστερήσει."
2.
"Περιγραφή της αρχαίας πόλης
Η Μεγάλη Πόλις είχε γρήγορη ανάπτυξη και γνώρισε ιδιαίτερη ακμή. Συνδεόταν με πολλούς δρόμους με την υπόλοιπη Αρκαδία, όπως και με την Αργολίδα, Μεσσηνία, Ηλεία και Λακωνία.
Την αρχαία πόλη κοσμούσαν πολλά αξιόλογα δημόσια κτίρια, ιερά και έργα τέχνης της εποχής. Στη βόρεια πλευρά του Ελισσώνα υπήρχε η Αρχαία Αγορά, που περιελάμβανε ιερό του Λύκαιου Δία χωρίς είσοδο, με βωμούς του Δία και άγαλμα του θεού Πάνα, που λατρευόταν στην περιοχή. Μπροστά από το ναό υπήρχε χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα ύψους 4 μ. που είχε μεταφερθεί από το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνος. Υπήρχε επίσης άγαλμα της Ήρας και κοντά του ανδριάντες επιφανών ανδρών της πόλης.
Άλλα αξιόλογα μνημεία ήταν ήταν η Φιλίππειος Στοά και γύρω της το Βουλευτήριο, ο ναός του Ακακήσιου Ερμή, το ιερό του Σωτήρα Δία, η Αριστάνδειος Στοά, τα αγάλματα του Πάνα και της Εφεσίας Άρτεμης, ο ιερός περίβολος της Δήμητρας και της Περσεφόνης κ.ά.
Σε απόσταση 1500 μ. από την αρχαία πόλη στην τοποθεσία που ονομαζόταν Μανίες υπήρχε ομώνυμο ιερό. Η ονομασία οφείλεται κατά την παράδοση ότι, εκεί ο Ορέστης καταλήφθηκε από μανία μετά το φόνο της Κλυταιμνήστρας και του εραστή της Αιγίσθου. Κοντά υπήρχε η τοποθεσία Άκη (άκη=θεραπεία), όπου ο ίδιος θεραπεύτηκε από τη μανία. Στη Μεγάλη πόλη υπήρχε επίσης και το ιερό των Ευμενίδων θεών, οι οποίες προκάλεσαν την τρέλλα του Ορέστη, αλλα και που στη συνέχεια τον θεράπευσαν από αυτήν (ας σημειωθεί ότι ο Ορέστης υπό την επίδραση της μανίας του, έκοψε με τα δόντια το ένα του δάκτυλο)."
Πηγή: http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/archsites/xwroi/thmeg.htm
http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/arcadia-hist/topics/megalipolis.html
"Το Θερσίλειο πήρε το όνομά του απ' τον Ορχομένιο Θερσίλα, ο οποίος κατέβαλε τη δαπάνη της ανέγερσής του. Βρισκόταν στην πρόσοψη του θεάτρου και είχε μήκος 66,45 και πλάτος 52,43 μ. Εσωτερικά, έφερε ξύλινα εδώλια, που στηρίζονταν σε κίονες ακτινωτής διάταξης και χωρούσε περίπου 6.000 άτομα."
Πηγή: http://www.tripolis.gr/History/Ancient_Arcadia/ancient9.htm
Αντιπαραβολή με αυτά που είπε η NIKOL26
NIKOL26
"ειδικός είχε και αυτός αποκλείσει την συγκεκριμένη εκδοχή, είπε κάτι σαν Εκκλησία του Δήμου, θέλοντας να μας τονίσει το γεγονός πως πρέπει να είχα ακροατήριο και αρκετούς συνομιλητές."
ΕΙΠΕΣ ΠΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕ.
ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΣΣΕΤΑ ΘΥΜΗΘΗΚΕΣ ΤΙΠΟΤΑ? ΤΗΝ ΔΩΣΑΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ (ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΙΔΙΚΟ) ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙ? ΕΝΑΝ ΑΠΛΟ ΦΙΛΛΟΛΟΓΟ ΙΣΩΣ, ΑΠΛΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ?
Ελπίζω τα παραπάνω κείμενα να βοηθήσουν κάπως στην όλη έρευνα του θέματος.
Μια ερώτηση Νικόλ αν γίνετε στις ηχογραφημένες κασσέτες τι έλεγες;
Δηλαδή αφού τα ηχογραφήσατε τα πήγατε σε κάποιον που γνωρίζει από αρχαία να σας πεί;
Όντως πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας αναφέρεις τα οποία και γνώριζα αλλά μόνο ως αξιοθέατα. Δυστυχώς, δεν μου είχε περάσει απο το μυαλό να ψάξω περαιτέρω, καθώς δεν είχα παραλληλήσει τα βιώματα μου με την συγκεκριμένη τοποθεσία...ανόητο από μέρους μου...
Στο θέμα μας τώρα..Στο Βουλευτήριο που αναφέρεις, δεχόντουσαν γυναίκες; Διότι εγώ εκφωνώ λόγους με γυναικεία φωνή..όχι τη δική μου..πιο βραχνή αλλά παράλληλα και βροντερή..
Δεν ξέρω...έχω μπερδευτεί με το τι να αποκλείσω και τι να κρατήσω...
Νικόλ δεν έχει άδικο στην αρχή η σκέψη μου πήγε στην Λακωνία όπου υπήρχε πλήρη ισότητα για να μην πω μητριαρχία μια και οι άντρες ήταν μόνο πολεμιστές. Η υπόθεση μου δεν έπιασε γιατί στην μάχη των Λεύκτρων το 371 π.Χ. ο σπαρτιατικός στρατός ηττήθηκε κατά κράτος από τους Θηβαίους Επαμεινώνδα και Πελοπίδα. Άρα η πόλη χτίστηκε από Βοιωτούς και μάλλον με τα εθιμά τους.
Ύστερα έκανα μια δεύτερη υπόθεση ότι η γυναίκα όσο και να βαρύνει την φωνή της οι φωνητικές χορδές της ίσως να μην μπορούν να ομοιάσουν την φωνή ενός άντρα. Άρα το βαρύτερο που σου βγαίνει είναι αυτό μιας ώριμης γυναίκας. Δεν μπορώ να δώσω όμως σίγουρη απάντηση μια και δεν γνωρίζω.
Μετά είδα την τελευταία σου απάντηση:
NIKOL26
"διαμαρτυρόμουν για μία άδικη καταδίκη που είχαν κάνει θεοί και άνθρωποι σε ένα αγαπημένο μου πρόσωπο και μάλιστα, σε μια εκ των ηχογραφήσεων, έκανα επίκληση- προσευχή στους θεούς, για λύτρωση του καταδικασμένου. Ονόματα όμως δεν ανέφερα, πλην του Δια "
ίσως αυτό να βοηθήσει
"Όλοι οι γενεαλογικοί και πολλοί θρησκευτικοί μύθοι και λατρευτικά έθιμα των αρχαίων Αρκάδων έχουν την προέλευσή τους στο όρος Λύκαιο που δεσπόζει στα δυτικά της πεδιάδας της Μεγαλόπολης. Από αυτό κατάγονται και όλοι οι ιδρυτές των αρκαδικών πόλεων με πρώτο τον βασιλιά Λυκάονα ο οποίος ίδρυσε την κοντινή Λυκόσουρα. Σύμφωνα με την μυθολογία, στο όρος Λύκαιο η Ρέα γέννησε το Δία στη θέση "Κρητέα" του βουνού, κοντά στο μετέπειτα άλσος του Παρρασίου ή Πυθίου Απόλλωνα, και εμπιστεύτηκε την ανατροφή του στις νύμφες Νέδα, Θεισόα και Αγνώ (μερικοί μύθοι αναφέρουν και τη νύμφη Ιθώμη). Οι νύμφες κράτησαν και ανέθρεψαν το θεϊκό βρέφος και το γλύτωσαν από τα δόντια του πατέρα του Κρόνου. Κατόπιν το βρέφος το πήραν οι Κούρητες για να το διασώσουν από τις ορέξεις του Κρόνου.
Στην αρχαιότητα το όρος Λύκαιο υπήρξε μεγάλο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο και συγκέντρωνε όλα τα Αρκαδικά φύλα, αλλά και κατοίκους από όλη την Πελοπόννησο. Στην κορυφή του, την "ιερή κορυφή των Αρκάδων" που λούζεται από εκτυφλωτικό φώς, λατρευόταν ο Λύκαιος Δίας. Κέντρο λατρείας ήταν το υπαίθριο Ιερό του, κοντά στην κορυφή του βουνού, με το περίφημο βωμό των θυσιών, το τέμενος και τις εγκαταστάσεις του. Εκεί γίνονταν όλες οι θρησκευτικές τελετές αλλά και αθλητικοί αγώνες, τα αρχαία Λύκαια, προς τιμήν του Λυκαίου Διός, πασίγνωστoι κατά την αρχαιότητα, ειδικά στην Πελοπόννησο. Το Iερό του Λυκαίου Διός ήταν το σπουδαιότερο και σεβαστότερο σε όλη την Αρκαδία. Συγχρόνως στο ίδο όρος λατρευόταν και ο θεός Πάν, ο κατ' εξοχή αρκαδικός θεός, ο οποίος σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ερωτοτροπούσε με την Σελήνη σ΄ενα σπήλαιο του βουνού.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Λυκαίου Διός βρίσκεται κοντά στο χωριό Άνω Καρυές, 30 χιλ. από τη Μεγαλόπολη. Τα σημαντικότερα μνημεία του είναι το τέμενος του Λυκαίου Διός με το Βωμό και τον περίβολό του, κοντά στην κορυφή του Λυκαίου, και το Στάδιο, ο Ιππόδρομος, οι Δεξαμενές, οι Κρήνες και οι Ξενώνες που βρίσκονται σε ένα μικρό και γαλήνιο οροπέδιο ("Κάτω Κάμπος" ή "Ελληνικό") 3 χιλ. χαμηλότερα. Οι ανασκαφές στο χώρο του Λυκαίου έγιναν το 1903 από την Αρχαιολογική Εταιρεία, με υπεύθυνο τον αρχαιολόγο Κ. Κουρουνιώτη.
Το Ιερό του Διός, στην κορυφή "Προφήτης Ηλίας" του Λυκαίου, ήταν απέριττο και λιτό. Σώζονται αναλημματικοί τοίχoι και βωμός-τύμβος από χώμα, το "χώμα γής του Παυσανία", όπου γινόντουσαν θυσίες στο Δία, με σχήμα στρογγυλού αλωνιού και διαμέτρου 30 μ. και ύψους 1.5 μ. Κάτω από το βωμό υπάρχουν δύο βάσεις κιόνων οι οποίες στήριζαν κατά την παράδοση δύο χρυσούς αετούς που κοιτούσαν συμβολικά ο ένας προς την ανατολή και ο άλλος προς την δύση. Το τέμενος ήταν άβατο - μόνον ο ιερέας είχε δικαίωμα να εισχωρήσει - αφού η λατρεία και οι μυσταγωγίες εδώ ήταν απόκρυφες.
Στο οροπέδιο υπήρχε μικρός ναός αφιερωμένος στον Πάνα και άλσος δένδρων. Δίπλα, στο Στάδιο και στον Ιππόδρομο γίνονταν τα αρχαία Λύκαια, που περιελάμβαναν αθλητικούς και ιπποδρομιακούς αγώνες. Σήμερα σώζονται διάσπαρτα μερικά λίθινα εδώλια και βάσεις ανδριάντων.
Η οδική πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο γίνεται από ομαλό επαρχιακό δρόμο που περνάει από τα χωριά Λυκόσουρα, Λύκαιο και Άνω Καρυές. Στο στάδιο οδηγεί χωματόδρομος από τις Άνω Καρυές (3 χιλ.), ενώ προς το ιερό υπάρχει διασταύρωση λίγο πρίν από αυτό."
Πηγή:http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/archsites/xwroi/lykdias.htm
Βάση αυτών που μου αναφέρεις GDS1, θα πρέπει να σκεφτώ το ενδεχόμενο πως μπορεί να είχα κάποια σχέση με το Θερσίλειο; Και αν ναι, τότε τι είδους σχέση; Απ’ ό, τι γνωρίζω, οι γυναίκες δεν ελάμβαναν μέρος στις θεατρικές παραστάσεις, παρά μόνον ως θεατές…δεν είμαι σίγουρη βέβαια…
ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΙΓΜΕΝΟ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΝΟΒΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΙΛΗΤΟΥ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ.
ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ, ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ!!!
ΟΠΟΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΣΥΜΒΕΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΗΡΕΜΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝΟ, ΕΣΤΩ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΑ ΠΙΑΣΕΙ ΕΠΙΑΣΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ.
ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΕΙΠΕΣ ΠΩΣ ΠΛΕΟΝ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΩΡΩΝ ΥΠΝΟΥ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΛΙ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΝΩΣΗΣ.
ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ..
"Καλημέρα σε όλους…
Βάση αυτών που μου αναφέρεις GDS1, θα πρέπει να σκεφτώ το ενδεχόμενο πως μπορεί να είχα κάποια σχέση με το Θερσίλειο; Και αν ναι, τότε τι είδους σχέση; Απ’ ό, τι γνωρίζω, οι γυναίκες δεν ελάμβαναν μέρος στις θεατρικές παραστάσεις, παρά μόνον ως θεατές…δεν είμαι σίγουρη βέβαια…"
Καλημέρα Νικόλ και σε όλους,
Βασικά παρουσιάζω κάποια πιθανά ενδεχόμενα ή σενάρια που μπορούν να βοηθήσουν ή να αποκλειστούν.
GDS1
"Νικόλ δεν έχει άδικο στην αρχή η σκέψη μου πήγε στην Λακωνία όπου υπήρχε πλήρη ισότητα για να μην πω μητριαρχία μια και οι άντρες ήταν μόνο πολεμιστές. Η υπόθεση μου δεν έπιασε γιατί στην μάχη των Λεύκτρων το 371 π.Χ. ο σπαρτιατικός στρατός ηττήθηκε κατά κράτος από τους Θηβαίους Επαμεινώνδα και Πελοπίδα. Άρα η πόλη χτίστηκε από Βοιωτούς και μάλλον με τα εθιμά τους.
Ύστερα έκανα μια δεύτερη υπόθεση ότι η γυναίκα όσο και να βαρύνει την φωνή της οι φωνητικές χορδές της ίσως να μην μπορούν να ομοιάσουν την φωνή ενός άντρα. Άρα το βαρύτερο που σου βγαίνει είναι αυτό μιας ώριμης γυναίκας. Δεν μπορώ να δώσω όμως σίγουρη απάντηση μια και δεν γνωρίζω."
Επειδή ύστερα αναφέρεσαι στον Δία υπάρχει στην Μεγαλόπολη ο Ναός του Λυκαίου Δία και ανάφερα κάποια ιστορικά για αυτό.
Όμως στην αρχαία αγορά της Μεγαλόπολης υπάρχει και το Ιερό του Δια του Σωτήρος. Αυτό είναι το τελευταίο που βρήκα για έναν Ναό του Δία Σωτήρος στην Μεσσηνία (δεν ξέρω αν είναι ο ίδιος ναός μια και η Μεσσήνια είναι η περιοχή της Καλαμάτας - σχετικά κοντά στην Μεγαλόπολη):
"Μέχρι τη Σμύρνη φαίνεται πως έφτανε η καλή φήμη των Μεσσήνιων δικαστών. Τούτο τουλάχιστον αποδεικνύει η μία από τις δύο άψογα διατηρημένες ενεπίγραφες στήλες, που αποκαλύφθηκαν με τις βάσεις τους στη βόρεια πλευρά του ναού του Διός Σωτήρος (συνολικά ήρθαν στο φως πέντε βάσεις, αλλά μόνον δύο έσωζαν τις στήλες τους). Στους 60 στίχους της πρώτης λίθινης στήλης, που βρέθηκε ακέραια (το ύψος της είναι σχεδόν 2 μ.), τιμώνται οι δικαστές του «κινούμενου δικαστηρίου» της Μεσσήνης (σώμα που αποτελείτο από δυο-τρεις δικαστές και έναν γραμματέα) για τη μεσολάβησή τους στην εκδίκαση σοβαρής υπόθεσης διακρατικού χαρακτήρα από την πόλη της Σμύρνης. Και στη δεύτερη στήλη, σε 90 στίχους, αναγράφεται τιμητικό ψήφισμα για τους δικαστές από τη Δημητριάδα και το κοινό των Μαγνήτων.
«Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως, διότι πρώτη φορά έχουμε μαρτυρία πόλη της Μικράς Ασίας να τιμά Μεσσήνιους δικαστές», λέει ο κ. Θέμελης για τα ευρήματα που χρονολογούνται τον 2ο αιώνα π.X. «Τέτοιου είδους ψηφίσματα αναγράφονταν σε πάπυρο με την εντολή να μεταγραφούν σε στήλες και τοποθετούνταν σε επιφανή τοπογραφικά και πολιτικά σημεία της πόλεως». "
http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=17736&m=P24&aa=1
"Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι έκρυβε το οβάλ πηγάδι στην καρδιά της Αγοράς της Αρχαίας Μεσσήνης, λίγα μέτρα πιο δίπλα από τον ναό του Διός Σωτήρος, στη βορειοδυτική γωνία της Αρχαίας Αγοράς. Τα πρώτα σπασμένα κομμάτια από μεγάλα πήλινα αγγεία δεν προμήνυαν τι θα ακολουθούσε: οστά από εκατοντάδες νεογέννητα παιδιά, ανακατεμένα με οστά σκύλων, σε βάθος που έφθανε και τα 4 μ. Εύρημα που αποτέλεσε μία από τις μεγάλες εκπλήξεις της φετινής ανασκαφικής περιόδου στην πόλη την οποία ίδρυσε ο Επαμεινώνδας το 369 π.X. και ανασκάπτει από το 1987 ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης. "
http://www.disabled.gr/portal/modules.php?name=News&file=print&sid=2513
Οντως αυτα που σου εχουν πει τα παιδια ειναι πολυ σωστα. Και γω απο τη μερια μου δεν πιστευω οτι εχει να κανει με πνευμα αλλα με γνωσεις μιας προηγουμενης ζωης και σιγουρα πρεπει να μελετησεις περισσοτερο αυτα που λες κατα την κατασταση της υπνωσης...
Αλλα γιατι κοιτας μονο το ενδεχομενο να εισουν γυναικα? Επειδη εισαι τωρα?
Το οτι μιλας με πιο βαρια και ωριμη φωνη δεν σημαινει απαραιτητα οτι εισουν γυναικα, αλλα ισως ειναι μια ασυνειδιτη προσπαθια να παρομοιασεις μια αντρικη φωνη, κατι που οι υπαρχουσες φωνητικες σου φωνες δεν το επιτρεπουν! Οποτε μην ψαχνεις μονο τα μερη και τις περιπτωσεις που θα μπορουσες να παρεμβεις σαν γυναικειο στοιχειο.
Επισης πες στους δικου σου να σε ρωτησουν εκεινη την ωρα ποια/ ποιος εισαι και ποιον υποστηριζεις.
ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙΣ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΖΟΥΣΕ ΤΟΤΕ. Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ profitia ΣΤΕΚΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.
Σε ό,τι αφορά ερωτήσεις κατά την διάρκεια που "είμαι αλλού",
ο πατέρας μου, όταν ήμουν μικρή, παροτρεινόμενος από κάποιον, με ρώτησε
πώς με λένε, να του πω ποια είμαι, ώστε να μάθουμε τι συμβαίνει..
Δυστυχώς όμως, εγώ μόλις άκουσα την φωνή του, λυποθύμισα και τρόμαξαν να με συνεφέρουν. Έκτοτε, δεν διανοούνται να με ρωτήσουν οτιδήποτε, φοβούμενοι μην μου συμβεί κάτι κακό. Δεν ξέρω...Σκέφτομαι να το συζητήσω με το αγόρι μου και να του πω, αν τύχη και συμβεί πάλι, εν όσο είμαστε μαζί, να με ρωτήσει κάτι...
"Σκέφτομαι να το συζητήσω με το αγόρι μου και να του πω, αν τύχη και συμβεί πάλι, εν όσο είμαστε μαζί, να με ρωτήσει κάτι..."
Θα σε συμβούλευα να μην το προτείνεις αυτό στο αγόρι σου γιατί αν σου συμβεί κάτι ίσως να πανικοβληθεί περισσότερο και να συμβούν χειρότερα.
Θα συνιστούσα καλύτερα υπνοτιστή νομίζω ότι ο Μπαλάνος είναι αρκετά έμπειρος για να σε βοηθήση.
ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΟΠΩΣ ΦΟΝΟΣ ΜΑΧΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ Η ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΟΤΕ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΕΙ
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ Η ΝΑ ΝΙΩΣΟΥΝ ΔΥΣΦΟΡΙΑ,ΦΟΒΟ,ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ ΟΣΟ ΠΟΙΟ ΠΑΛΙΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΣΟ ΠΟΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ<<ΔΟΥΝ>> ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ
ΙΣΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟΝ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΠΟΧΗ Η ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΗ
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
Απαντώντας στην ερώτηση του gigeni, θα ήθελα να επισημάνω πως το γεγονός δεν συμβαίνει μόνο όταν είμαι στο εξοχικό, αλλά και εδώ στην Αθήνα. Όπως και παραπάνω έχω αναφέρει, δεν είμαι σε κάποια συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση πριν σημειωθεί, πλην του ότι, λίγο πριν συμβεί, νιώθω σαν να μου πέφτει η πίεση, αισθάνομαι πολύ αδύναμη…κάτι που κρατάει και λίγο αφού τελειώσει…το παραλήρημα. Τώρα, στην ερώτηση που αφορά την εποχή, δεν έχει συγκεκριμένη οριοθέτηση, καθώς όταν ήμουν μικρή υπνοβατούσα περίπου μια φορά ανά δίμηνο. Στην παρούσα φάση, με αυτά που έχουν αρχίσει να μου παρουσιάζονται τους τελευταίους μήνες, δεν μπορώ να ξέρω ακόμη, καθ’ ότι μικρό το χρονικό διάστημα…
Ίσως κάποια άλλη οντότητα (πνεύμα) σε καταλαμβάνει και μιλάει μέσα από σένα, με σκοπό να αναστατώνει εσένα και τους δικούς σου. Τέτοια πνεύματα είναι δαίμονες, οι οποίοι ποτέ δεν ξεκαθαρίζουν την παρουσία τους και τις προθέσεις τους, αλλά θέλουν πάντα να μπερδεύουν και να εξαπατούν, οδηγώντας σε σε διάφορα (αναπόδεικτα πάντα) συμπεράσματα. Σκέφτηκες ποτέ την προσφυγή στην Εκκλησία και τον εξορκισμό;
Ήρα Μητροπούλου
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΛΑΔΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.