- Υπάρχει; - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
quote:
Εαρινός -Καλησπέρα Elo , πολύ εύστοχα τα όσα κατέθεσες -κατα την απόψη μου- ...εκείνο όμως που μου κέντρισε το ενδιαφέρον , είναι η φράση "επιδιωκόμενος σκοπός"...και κατα την γνώμη μου αποτελεί μια θεμελιώδη ερώτηση για κάθε πράξη-ενέργεια...
Ποιος λοιπόν είναι ο "επιδιωκόμενος σκοπός" και τι ή ποιός το αντικειμενό του???
Έθεσες ένα πολύ σοβαρό ερώτημα αλλά και εξίσου δύσκολο φίλε μου εαρινέ.
Βλέπεις κάθε θρησκεία και θρησκευτική αντίληψη που υπήρχε και υπάρχει ανεξάρτητα το αν ικανοποιεί κάποιους ή όχι έχει έναν "επιδιωκόμενο σκοπό", το να δώσει ένα σκοπό στην ζωή του άνθρωπου ή και μια λύση ...![]()
Η «ύπαρξη σκοπού» είναι κάτι το οποίο είναι βαθιά αποτυπωμένο μέσα στην ανθρωπινή σκέψη (νου), το ότι μπορεί να είμαστε εντελώς «μόνοι» μας δίχως κάτι ανώτερο, υπερφυσικό, υπέρλογο, να μας περιτριγυρίζει (είτε αυτό είναι θεός, πνεύματα, άυλες οντότητες, κλπ) είναι κάτι που φοβίζει, για πολλούς λόγους που αξίζει κάποια στιγμή να αναφερθούμε.
Ακόμα και αυτοί που δεν πιστεύουν σε όλα αυτά τα υπερφυσικά δεν μπορούν να ξεφύγουν από την «ανάγκη του σκοπού», νοιώθοντας πάντα μια ανάγκη για έρευνα, ανάγκη για γνώση, για κατανόηση, αλλά ανάγκη μέσα από πιο «ορθολογικά πεδία» .

quote:
Εαρινός:
Και έχει δεί κανείς , άνθρωπο γεννημένο στην Αφρική , κάποιον Ζουλού ας πούμε να έχει ιδέες εντυπωμένες ανάλογες με τις εδώ ή στην Ευρώπη ή στην Ινδια , περί αξιολόγησης των πραγμάτων...περί αληθείας ή για επί μέρους θέματα???
Σε ντοκιμαντέρ που έχω παρακολουθήσει, έχω παρατηρήσει ότι ο τρόπος ζωής των δεν είναι ενδεικτικός της διαφορετικότητας μας, όσον αφορά την αξιολόγηση των πραγμάτων και της αληθείας.
Σίγουρα υπάρχουν μεγάλες αποκλείσεις κατ' άτομα, αλλά και μεγάλες ομοιότητες.
quote:
Εαρινός:
Ασφαλώς όχι και καθένας "δέχεται" ως αληθή -αλλα και νοηματοδοτείται εξ αυτού- όλα όσα του επεβλήθησαν και μάλιστα αποτελούν τους "προσωπικούς χάρτες" με του οποίους θα πορεύεται στην ζωή του και θα αποτελεί το "πραγματικό" εντός του ... ικανός ακόμα και να σκοτώσει για την διατήρηση τους!
Φέρε μας ένα παράδειγμα, για να ενισχύσεις την άποψή σου.
quote:
Εαρινός:
Απλά ρώτα έναν Μουσουλμάνο για την αλήθεια.. ρώτα έναν Ινδουϊστή..ή έναν ζουλού...ρώτα και θα δείς να εκστομίζεται η πραγματική και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια του καθενός ...καθενας έχει και μια αληθεια και θα σκοτώσει γι'αυτήν και θα απαρνηθεί ακόμα και την ίδια του την ζωή..!
Ένα παράδειγμα, για να καταλάβω καλύτερα?
quote:
Εαρινός:
Με οργή και μίσος ... και ανεξέλεγκτο φανατισμό θα επιτεθεί -όπως και ιστορικά έχει αποδειχθεί- ο κάθε διαφορετικά θρησκευόμενος στον "άπιστο" και χάριν της αληθείας και του εσωτερικού φόβου θα οπλισθούν τα "δολοφονικά χέρια"....αποκαλύπτοντας την ισχύ αλλα και τον σφιχτό εναγκαλισμό των ανθρωπων απο επιμέρους πίστεις και ιδεολογίες...
Ούτε για να νικήσει ο Αλλάχ μας κατέλαβαν οι Τούρκοι....ούτε για να νικήσει ο Χριστός επαναστατήσαμε εμείς!
Ούτε για κάποια ιδεολογία, πλην αυτής του οικονομικού κέρδους για τους Τούρκους και της ελευθερίας για εμάς!
Ούτε οι Πέρσες ήρθαν εδώ για να μας κάνουν να λατρέψουμε τους θεούς τους, ούτε ο Αλέξανδρος πήγε εκεί για να λατρέψουν τους δικούς μας.....κ.λ.π....
Μικρασιατική καταστροφή-Ξυλούρης-Γαργανουράκης

"Θεριά οι ανθρώποι δεν μπορούν το φως να το σηκώσουν.
Δεν ειν' αλήθεια ποιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής.
Χίλιες φορές να γεννηθείς,
τόσες θα σε σταυρώσουν."
Και επαναλαμβάνω, μπορεί κάποιος να μπερδεύει τις παγανιστικές και ανιμιστικές ειδωλολατρείες με όσα βουντού, ζουλού και μάου μάου,θέλει,διότι, έςτσι βλέπει τις θρησκείες, σαν προκατάλειψη, αλλά, επειδή, οι Μαορί,δεν διδάσκουν θρησκεία, καλά θα ήταν και οι απανταχού θιασώτες τους, να μην πιστεύουν ότι διδάσκουν κι αυτοί σε απολίτιστους, με καμάρι το ότι δεν βλέπουν...
Κατασκευάζει κανείς, κάτι που ακολουθεί αυτόν, δεν μπορεί να κατασκευάσει αυτο απο το οποίο προήλθε ο ίδιος...
Δηλαδή, κάπου να είμαστε και λίγο λογικοί, μην λέμε μπαρούφες για τις ωράιες λέξεις...
quote:
europaios2- Mόνο που όταν σε ρώτησα επί του θέματος.....απάντησες με εξυπνάδα....για γύρνα πίσω να διαβάσεις τι σε είχα ρωτήσει....αλλά και το ερέθισμα για την ερώτηση αυτή που δεν πήρα βέβαια απάντηση και ούτε θα πάρω γιατί ο συγγραφέας σου δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος
Μου φαίνεται ότι τα έχεις μπερδέψει τα πράγματα στο μυαλό σου ευρωπαίε.
Αν θυμάσαι καλά στην πρώτη τοποθέτηση του συγκεκριμένου θέματος δεν ρώτησες, αλλά απαίτησες…![]()
Για να σου θυμίσω τι έγραψες…!!!
quote:
europaios2- Απεστάλη: 29/03/2010, 01:10:11 Επειδή δεν θα μπω στη διαδικασία να τρέχω να διαβάζω τις βλακείες του καθενός, εάν πιστεύεις ότι έχει ουσιώδη επιχειρήματα, μιας και διάβασες τις απόψεις του, δεν έχεις παρά να τα φέρεις να τα δούμε.
Με βάση αυτών που μας έφερες αυτό είναι το συμπέρασμά μου.
Το αστείο πάντως είναι πως άμα διάβαζες το τι έχει γραφτεί εδώ θα έβλεπες ότι δεν υπάρχει η παραμικρή «επίθεση» σε καμία θρησκεία, ακόμα και το λινκ που έδωσα και σε χάλασε (που ούτε αυτό διάβασες) παραμόνο είδες την εισαγωγή του που έγραψα, θα έβλεπες ότι δεν είναι του συγγραφέα (Pascal Boyer), αλλά μετάφραση από τρίτους που αναλύουν κάποια από αυτά που έχει γράψει στο βιβλίο του, ειδικά η εισαγωγή που σε χάλασε αν την διάβαζες καλύτερα και δεν έμενες σε μια λέξη, θα έβλεπες πως η τοποθέτηση του Boyer ειναι διαφορετική
… «Το λεπτομερές μοντέλο που προτείνει ο Boyer παρέχει μια διαφορετικής απόχρωσης εκδοχή της άποψης του εξελικτικού βιολόγου Richard Dawkins , σύμφωνα με την οποία η θρησκεία είναι ένα ιδεολογικό παράσιτο που φωλιάζει στους νόες αθώων ξενιστών (όπως εύπιστα παιδιά) και τα εμβολιάζει εναντίον κάθε μορφής κοινής λογικής.»