- ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ..... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
"Μαθήματα χρηστής Διακυβέρνησης προς άπαντες τους πολιτικούς"
"Πρόκειται για ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό που κατάφερε μετά από συστηματική προσπάθεια, όχι μόνο να σταθεί όρθιο, αλλά να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Για τη μεγάλη ανατροπή που έρχεται από την Ανάβρα του νομού Μαγνησίας.
Στις δυτικές πλαγιές της Οθρυος, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την κοντινότερη κωμόπολη (τον Αλμυρό), οι 700 κάτοικοι, όλοι τους κτηνοτρόφοι, απολαμβάνουν εισοδήματα από 30 έως 100 χιλιάδες ευρώ και μια ποιότητα ζωής που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πλούσια Ελβετία. Εδώ ο κόσμος δεν φεύγει προς τα αστικά κέντρα, αλλά επιστρέφει στο χωριό του. Με ποσοστό ανεργίας στο μηδέν και με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, ο πληθυσμός διπλασιάστηκε μέσα στα τελευταία 15 χρόνια.
Οι υποδομές του υποδειγματικές: Το αιολικό πάρκο, που δίνει έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα, τα τρία υπερσύγχρονα κτηνοτροφικά πάρκα που στεγάζουν το χειμώνα (όταν η Ανάβρα αποκλείεται από τα χιόνια) 25.000 ζώα, το πρότυπο σφαγείο, που θυμίζει χειρουργείο, το διώροφο πάρκινγκ των 60 θέσεων, το γυμναστήριο με τα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, το λαογραφικό μουσείο και φυσικά το περιβαλλοντικό-πολιτιστικό πάρκο, έκτασης 240 στρεμμάτων.
Η κοινωνική μέριμνα κατέχει πρώτιστη θέση: νηπιαγωγείο και δημοτικό του «κουτιού», αγροτικό ιατρείο (πάντοτε στελεχωμένο), δωρεάν στέγαση για τους δασκάλους και τους γιατρούς, «Βοήθεια στο σπίτι», σχεδιασμός για γηροκομείο, ακόμα και για πισίνα!
Πoιο είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας; Πώς μια μειονεκτική περιοχή κατάφερε το «θαύμα»;
Η μάχη με τη μιζέρια άρχισε τις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν τα ηνία της κοινότητας πήρε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, ένας άνθρωπος που άφησε την Αθήνα για να γυρίσει στο χωριό του και να προσφέρει στη γενέτειρά του. Με ένα διάλειμμα 4 χρόνων, είναι από τότε κοινοτάρχης της Ανάβρας.
Η κατάσταση που συνάντησε ήταν απελπιστική. Τα γελάδια, οι χοίροι και τα πρόβατα κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο χωριό. Στους χωματόδρομους. Δεν υπήρχε πουθενά άσφαλτος. Το χειμώνα περπατούσες μέσα στη λάσπη, το καλοκαίρι η σκόνη σε έπνιγε.
«Προτεραιότητά μας ήταν η κατασκευή κτηνοτροφικών πάρκων, για να μπει τέλος στην αναρχία που επικρατούσε. Με φως, νερό και σωστή δόμηση, σταβλίζουν τα ζώα τους το χειμώνα. Τους υπόλοιπους μήνες βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Αυτός είναι και ο λόγος που το κρέας τους φημίζεται για την ξεχωριστή γεύση του. Η κτηνοτροφία είναι η πηγή των εισοδημάτων στην Ανάβρα», λέει ο πρόεδρος της
> κοινότητας. «Ίσως εγώ είμαι ο πιο φτωχός του χωριού, αφού η σύνταξη που παίρνω από τη ΔΕΗ, όπου έφυγα με το βαθμό του επιθεωρητή, κυμαίνεται στα 2.500 ευρώ».
Βάσεις ανάπτυξης
Η πρόοδος συνεχίστηκε με την κατασκευή του σφαγείου βιολογικής γραμμής, το μοναδικό δημόσιο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση από τη ΔΗΩ. Έτσι μπήκε τάξη και δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη της βιοκτηνοτροφίας, με συνέπεια οι παραγωγοί να κερδίζουν σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με χρήματα της οποίας έγιναν οι παραπάνω υποδομές.
Ξύπνιος, σχολαστικός και με όραμα ο πρόεδρος παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε κοινοτικό πρόγραμμα και το εκμεταλλεύεται δεόντως. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, όπως λέει ο ίδιος, είναι ότι κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία των συγχωριανών του. Στην αρχή έφεραν αντιρρήσεις στα σχέδιά του, αλλά με επιμονή και υπομονή τούς έπεισε.
Τώρα τους καλεί να δημιουργήσουν τυποποιητήρια για τα προϊόντα τους, ώστε να ολοκληρωθεί το φάσμα της βιολογικής παραγωγής.
Η Ανάβρα δεν βάσισε την ανάπτυξή της στο κράτος. Ήθελε έσοδα δικά της. Έτσι, πριν από τρία χρόνια ολοκλήρωσε το έργο του αιολικού πάρκου, με τις 20 ανεμογεννήτριες και ανάδοχο την ισπανική εταιρία Gamesa.
Έσοδα
Το ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ, ενώ η κοινότητα για τη χρήση του χώρου, που της ανήκει, εισπράττει έως και 100..000 ευρώ το χρόνο. Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και η ανάπτυξη υδροηλεκτρικού εργοστασίου, από το νερό των πηγών της Ανάβρας. Από εκεί θα εισπράττονται άλλες 100.000 ευρώ.
Η επιστροφή στις ρίζες είναι μια σταθερή πολιτική για τον κ. Τσουκαλά. Για να ενισχυθεί κι άλλο ο πληθυσμός, έκανε επέκταση του οικισμού και δίνει οικόπεδα σε άστεγους δημότες στο μισό της αντικειμενικής τους αξίας και με αποπληρωμή σε 5 δόσεις.
Μετανάστες σε... ορεινό παράδεισο
«Δεν μας λείπει τίποτα. Εγώ, παρόλο που γεννήθηκα στην Αθήνα, ήρθα στο χωριό των γονιών μου, μόλις γνώρισα εδώ, κατά τη διάρκεια των διακοπών, το σύζυγό μου τον Παναγιώτη. Κάναμε τρία παιδιά. Δουλεύουμε με τον άνδρα μου φροντίζοντας τα 100 γελάδια που έχουμε. Πηγαίνουμε γυμναστήριο, πίνουμε τα τσιπουράκια μας στις 5 ταβέρνες του χωριού και αν θέλουμε νυχτερινή ζωή πεταγόμαστε μέχρι τον Δομοκό ή τον Αλμυρό», λέει η Νίκη Μηλιώνη.
Οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ασφάλεια με τη μόνιμη παρουσία της αγροτικής γιατρού. Η Ελένη Τριανταφύλλου δέχεται 8 με 9 άτομα καθημερινά στο ιατρείο. Πήγε στην Ανάβρα στις 5 Αυγούστου και για τους επόμενους 9 μήνες που θα μείνει εκεί νιώθει τυχερή που βρέθηκε σε ένα τόσο φιλικό περιβάλλον. Μάλιστα, δεν επιβαρύνεται από την τσέπη της, γιατί μένει σε διαμέρισμα που της παραχώρησε η κοινότητα (όπως και οι τρεις δάσκαλοι).
Ο Αποστόλης Καπέλος και ο Πολύζος Κανατούλης είναι δυο νέοι κτηνοτρόφοι. Παίκτες στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού (Α.Ο. ΟΘΡΥΣ), κάθονται στο καφενείο και συζητούν πώς θα αντιμετωπίσουν τον ΔΟΜΟΚΟ, την ισχυρότερη ομάδα της περιοχής. Περηφανεύονται για την προαγωγή στην Α' Ερασιτεχνική, αλλά και για τα επιτεύγματα του χωριού τους. «Να πάτε να δείτε το περιβαλλοντικό πάρκο», μας λένε.
Συναντάμε έναν παράδεισο. Αιωνόβια πλατάνια, σε μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, με γεφύρια, παιδικές χαρές, πετρόκτιστη διακόσμηση και με τους λαγούς και τα ελάφια να ξεπετάγονται μέσα από τα ξέφωτα, με φόντο τον υδάτινο κόσμο του Ενιππέα (παραπόταμου του Πηνειού).
Εδώ κρατάει ακόμα το έθιμο της δρυστέλας, όπου οι νοικοκυραίοι πλένουν ρούχα και χαλιά με τα ορμητικά νερά των πηγών. Μια περιφραγμένη έκταση, συνολικού εμβαδού 240 στρεμμάτων, που αποτελεί ταυτόχρονα και μουσείο παράδοσης. Άλλη μια ευκαιρία για να εισπράττει η κοινότητα έσοδα, καθώς πολλά σχολεία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επίσκεψη και αναμένεται να μπει συμβολικό εισιτήριο για τα έξοδα συντήρησής του.
Το πλέον μεγαλόπνοο σχέδιο, αυτή την περίοδο, είναι η επικείμενη εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης. Με προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ (από ευρωπαϊκά κονδύλια) και με μελέτη από το ΤΕΙ Κοζάνης η Περιφέρεια έχει πει ήδη το «ναι».
Ένας κεντρικός λέβητας θα τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του χωριού και από εκεί θα διοχετεύονται υπόγειοι αγωγοί από τους δρόμους της Ανάβρας με καυτό νερό. Το κάθε σπίτι θα συνδέεται με το σύστημα και θα έχει ολόκληρο το χειμώνα ζεστό νερό και θέρμανση, με μια ελάχιστη επιβάρυνση. Θα λειτουργεί με την καύση βιομάζας (κοπριές των ζώων, ξερά φύλλα, άχυρο κ.ά)."
Έχω σιχαθεί να ακούω γύρω μου μίζερους ανθρώπους να αναθεματίζουν την κακιά τους τύχη.
Δεν μιλάω από την σκοπιά του αλλάζονα υσχηρού.
Ένας ιδιωτικός υπάλληλος είμαι που σήμερα είμαι καλά και κονομάω, αύριο όμως μπορεί στην κυριολεξία να βρεθώ στους δρόμους. Και επειδή είμαι υπάλληλος, δεν έχω να προσφέρω κάτι στο παιδί μου, πέρα από προτάσεις και ιδέες....
Πιστεύω ακράδαντα πως το μέλλον της Ελλάδας είναι ο ίδιος της ο τόπος.
Ένας τόπος ευλογημένος και προικισμένος που δυστυχώς κατοικείται από ηλιθίους...
Καλοπερασάκηδες και επαναστάτες του κώλου που τα περιμένουν όλα στο πιάτο και ενώ έχουν λύσεις και διεξόδους, τις αφήνουν και ρημάζουν....
Σκεφτείτε λιγάκι τους τόπους των παππούδων σας, τα κτήματα που κάποιοι ενδεχωμένως έχετε και δεν καταδέχεστε καν να δείτε τι είναι και που βρίσκονται... Που ενδεχωμένως να περιμένετε πότε θα περάσουν στα χέρια σας για να τα πουλήσετε προκειμένου να αγοράσετε εκείνο το διαμμέρισμα που ζαχαρώνετε σε κάποιο σικ προάστειο, ή εκείνο το 4x4 θηρίο που ονειρεύεστε από παιδί, ή να ξεχρεώσετε το γ@#$μενο τα καταναλωτικό που δεν λέει να μαζευτεί.....
Σκεφτείτε πόσες Ανάβρες βρίσκονται διάσπαρτες στην Ελλάδα και ρημάζουν από την ερήμωση, από την αδιαφορία και από την κακοδιαχείριση κοινωτικών κονδυλίων από κάποια λαμόγια....
Edited by - KERRY KING on 04/03/2009 10:04:45
Σε κάθε ατόφιο κομμάτι της φύσης αντικρίζουμε την βούληση του Θεού για την ευημερία μας και ο πλανήτης μας προσφέρει απλόχερα τα αγαθά του. Το μόνο που ζητάει από τους ανθρώπους είναι σεβασμό και αγάπη. Σε αντίθεση αυτό που έχει εισπράξει ως τώρα ο πλανήτης μας από την πλειονότητα των ανθρώπων είναι η ασέβεια και η έλλειψη εκτίμησης για όλα τα δώρα που απολαμβάνουμε σε αυτόν, καταπατώντας και καταστρέφοντας ολόκληρη την φύση με μοναδική έγνοια το κέρδος ( ποιο το κέρδος τελικά; ). Εμείς με την σειρά μας έχουμε μετατραπεί σε εξαρτήματα λειτουργίας αυτού του συστήματος που καταβροχθίζει τον πλανήτη και τις ίδιες μας τις ζωές και με κάθε μας ανάσα και με κάθε μας σκέψη το τρέφουμε γιατί δεν μάθαμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Αυτό το ίδιο το σύστημα που στηρίζουμε μας οδηγεί σε αδιέξοδο όσον αφορά την ίδια μας την επιβίωση.
Όμως τελικά είναι παρήγορο το γεγονός ότι υπάρχουν τόποι που αναπτύσσονται κοινότητες ανθρώπων που επιλέγουν να αναπτύξουν τον τόπο τους σε αρμονία με την φύση και με γνώμονα το συλλογικό όφελος. Είναι παρήγορο ότι αρχίζουν να αναπτύσσονται από πολλές πηγές κύματα αφύπνισης των ανθρώπων επειδή διαισθανόμαστε ότι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Στο χέρι μας είναι να γυρίσουμε την πλάτη στις απάνθρωπες συνθήκες ζωής των πόλεων - φυλακών που ζούμε και να αποφασίσουμε να ενταχθούμε σε οικολογικές κοινότητες που σιγά, σιγά αναπτύσσονται. Προσωπικά αισθάνομαι έτοιμος να ενταχθώ σε μια τέτοιου είδους κοινότητα.
Μια τέτοια οικολογική κοινότητα σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο δήμο Νέσσωνα στον νομό της Λάρισας. Μπορείτε να πληροφορηθείτε από εδώ:http://www.cob.gr/content/view/68/1/lang,el/
Επίσης η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι σχεδιάζει την δημιουργία μιας οικολογικής κοινότητας: http://www.peliti.gr/peliti.htm
Εκτός από αυτές υπάρχουν πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα για τις οποίες θα παρουσιάσω πληροφορίες εν καιρώ.
•Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο.
έφερες, ενδεικτικό του τι μπορεί να γινει και χωρίς να
"φιλήσεις κατουρημένες ποδιές" που λέμε...
Εδώ,λ οιπόν, κολλάει και το απλούστατο ερώτημα: Γιατί είναι
μόνο δειγματοληπτικές οι περιπτώσεις κι όχι μεγάλου ποσοστού;
Πιστεύω ότι είναι σκόπιμο αυτό που γινεται...Δεν μπορεί
κανείς κυβερνητικός παράγοντας, να μην έχει δει ότι με αυτό τον τρόπο θα λυτρωθεί ο μέσος πολίτης της υπαίθρου και με αυτόν κι η
χώρα ή ίδια...Γίνεται τότε εν γνώσει των συνεπειών των πράξεων των
των εχόντων και κυβερνώντων....
Δεν μπορεί κανένας να μην βλέπει την οικονομική ευρωστεία τέτοιων
λύσεων, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον κλίμα και πρόοδος προς την
κατεύθυνση του εκσυγχρονισμόυ της υπαίθρου και με κοινοτικά λεφτά...
Πιστεύω ότι γίνεται σκοπίμως, ώστε να μην υπάρχει δυνατή οικονομικά
Ελλάδα..Και είναι εθνική προδοσία όλων των πολιτικών που αυτή τη
στιγμή λυμαίνονται το παρόν και το μέλλον του τόπου μας...
Κι ο πολίτης, μπορεί να επηρεάσει αυτή την κατάσταση, προς το καλυτερο; Να πιέσει για ΑΝΆΠΤΥΞΗ;...
http://www.peliti.gr/P_Arbanitis.htm
•Πρέπει να είσαι η αλλαγή που εύχεσαι να δεις στον κόσμο.
Edited by - αθεος on 04/03/2009 21:59:14
quote:
Ανοίγω ένα θέμα προκειμένου να αναδείξουμε τέτοια παραδείγματα.
Έχω σιχαθεί να ακούω γύρω μου μίζερους ανθρώπους να αναθεματίζουν την κακιά τους τύχη.
Δεν μιλάω από την σκοπιά του αλλάζονα υσχηρού.
Ένας ιδιωτικός υπάλληλος είμαι που σήμερα είμαι καλά και κονομάω, αύριο όμως μπορεί στην κυριολεξία να βρεθώ στους δρόμους. Και επειδή είμαι υπάλληλος, δεν έχω να προσφέρω κάτι στο παιδί μου, πέρα από προτάσεις και ιδέες....Πιστεύω ακράδαντα πως το μέλλον της Ελλάδας είναι ο ίδιος της ο τόπος.
Ένας τόπος ευλογημένος και προικισμένος που δυστυχώς κατοικείται από ηλιθίους...
Καλοπερασάκηδες και επαναστάτες του κώλου που τα περιμένουν όλα στο πιάτο και ενώ έχουν λύσεις και διεξόδους, τις αφήνουν και ρημάζουν....Edited by - KERRY KING on 04/03/2009 10:04:45
- απο λαθος , εγραψα αλλου . . . . .
- οπως και να 'χει ομως ...
- Λυσεις υπαρχουν πολλες και για πολλα και απο πολλους μαλιστα ...
- Κριση για τα πολλα και για τους πολλους δεν υπαρχει ακομη ΚΑΜΙΑ και απο ΚΑΝΕΝΑΝΕ ...
- ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΑΓΕ αιφνιδιασμενοι ... ;
-
Εκτός από αυτό το μέρος και σε άλλες περιοχές της χώρας μας γίνονται προσπάθειες για να αναβαθμιστεί η επαρχία. Ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις δοκιμάσουν νέα προγράμματα δράσης σε συνεργασία με κοινότητες.
Είναι παρήγορο το ότι δεν έχουν χάσει όλοι οι άνθρωποι την ελπίδα αλλά και το ενδιαφέρον τους. Γιατί έχει γίνει κάτι παραπάνω από σίγουρο, στις μέρες μας, ο καθένας να φροντίζει μόνο για τη πάρτη του και όταν έχει κάποιος σκοπό να κάνει κάτι για το σύνολο (ή την κοινότητα) να προσπαθούν ορισμένοι να τον εκμεταλευτούν για δικό τους όφελος.
Εάν υπήρχε και ενθάρρυνση από κρατικούς παράγοντες θα ήταν ακόμα καλύτερα.
Αλλά εδώ στη χώρα της ρεμούλας, του συντηρητισμού, της οπισθοδρόμησης, της φοβίας προς κάθε καινοτομία και των οργανωμένων συμφερόντων που δρουν με την ανοχή κάθε κυβέρνησης που να βρεθεί άτομο σε κυβερνητική θέση που θα ενθαρρύνει τέτοιες κινήσεις.
Αυτό κρατάω εγώ ως πρώτο σημείο από το άρθρο που ανάρτησες KERRY ενώ το δεύτερο είναι η πληροφόρηση.
Τέτοιες δράσεις μένουν στην αφάνεια από τα κραταιά τηλεοπτικά ΜΜΕ και από ορισμένα έντυπα.
Δεν "πουλάει" το να δίνεις ελπίδα και ιδεές για να βελτιωθεί ο τρόπος ζωής αλλά "πουλάει" η τρομολαγνεία και η καταστροφολογία.
Δεν δέχονται κάτι φωτεινό για θέμα.
Προτιμούν τα σκοτεινά...
Άμα βάλουν και μια ωραία μουσική υπόκρουση από καμμία ταινία θρίλερ στα δημοσιογραφικά θέματα τους θα είναι ταμάμ...
Έτοιμα για το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Εφόσον γεννήθηκες με σώμα θνητό, φρόντισε να αφήσεις πνεύμα αθάνατο.
Αριστοτέλης speaking
Εχω και λινκ, αν θες το στέλνω αλλά βαριέμαι τώρα να το βρω.
Και ψάξτε να βρείτε και για τους αναρχοπρωτογονιστές όποιοι ενδιαφέρεστε
quote:
Αθεε, αν δεν ξέρεις μη μιλάς, οι αναρχικοί στηρίζουν τέτοιες προσπάθειες και μάλιστα κάποιοι έχουν δημιουργήσει μια παρόμοια κοινότητα.
παράξενο θες να μου πεις ότι τα ρεμάλια που αποκαλούνται αναρχικοί που μπαίνουν στις τράπεζες και κλέβουν και δηλώνουν ότι κάνουν ένοπλη απαλλοτρίωση
που καταστρέφουν κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών
που ζουν σε υπό κατάληψη πανεπιστημιακές εστίες και τους παρέχει το κράτος νερό ρεύμα
αγόρασαν γη και εξοπλισμό και έφτιαξαν παρόμοια κοινότητα;
μάλλον και αυτός ο χώρος υπό κατάληψη θα τελεί και μάλιστα θα περίμεναν πρώτα να λειτουργήσει και μετά θα έκαναν κατάληψη
Φτού!!! πιπέρι...!!!
quote:
Συμφωνώ απόλυτα με τον άθεο!!!!!!
Φτού!!! πιπέρι...!!!
πρέπει να κάνεις ένα ευχέλαιο γρήγορα δεν ξέρεις που θα φτάσει αυτό![]()
![]()
![]()
Όσον αφορά την κτηνοτροφία, είναι μια γνωστή πηγή εσόδων – παρόλα τα παράπονα που κατά καιρούς διατυπώνουν διάφοροι κτηνοτρόφοι
.
Όπως και να έχει, μπράβο τους αλλά αμφιβάλλω αν θα μπορούσε αυτό το μοντέλο να εφαρμοσθεί σε ένα real-life σενάριο, δηλαδή σε ευρύτερου μεγέθους και μεγαλύτερης ανομοιογένειας κοινωνίες με διαφορετικά τοπογραφικά και δημογραφικά δεδομένα.
Edited by - XD on 10/03/2009 09:27:03
λύσεις, που θα έκανα τη χώρα να ευημερεί, δεν τις ξέρουν οι ιθύνοντες και ότι κατα λάθος γίνεται ότι γίνεται;
Μα γίνετια πολύ καιρό τώρα, συνεχώς και τρώγωνται εκατομμύρια
ευρώ...Δεν είναι χθεσινό...
Μπορούμε, όμως, να δούμε ότι γίνεται σκόπιμα, για να μας περάσουν
δικά τους πιστεύω και τρόπους ύπαρξης και βιωσης του ανθρώπου;
Μπορούμε να δούμε ότι μας θέλουν εξαθλιωμένους, ώστε να μας ελέγχουν
πιο καλά;
Τότε θα καταλάβουμε και τι γίνεται...
«Πρόπερσι τον χειμώνα, μου τηλεφώνησε η αδελφή μου που βρισκόταν στην Ελβετία και μου είπε ότι είχε φάει οκτώ σαλιγκάρια (xoχλιούς)και τα είχε πληρώσει 37 ευρώ. Αυτομάτως σκέφτηκα ότι έξω από την πόρτα μου υπήρχαν εκατοντάδες σαλιγκάρια. Ήξερα ότι ήταν νόστιμα, όχι όμως τόσο ακριβά. Το συζήτησα με τον πατέρα μου και από την επόμενη στιγμή άρχισα να καταστρώνω τα σχέδιά...
μου».
Η 28χρονη Παναγιώτα Βλάχου όταν πήρε το πτυχίο της στην Ιταλική Φιλολογία, πριν από τρία χρόνια, δεν μπορούσε- όπως λέει- να φανταστεί τον εαυτό της δημόσιο υπάλληλο. «Εδώ στο χωριό μου, την Πουλίτσα Κορινθίας, οι επιλογές είναι λίγες, αλλά όταν διαπίστωσα έπειτα από μια μικρή έρευνα ότι θα μπορούσα να γίνω εκτός από εκτροφέας σαλιγκαριών και επιχειρηματίας, είπα ότι μπορώ να δοκιμάσω», λέει. Λίγες ημέρες αργότερα, «οικογενειακώς ξεκινήσαμε για την Ιταλία- εδώ με βοήθησε το πτυχίο- και επισκεφτήκαμε το Διεθνές Ινστιτούτο Σαλιγκαροτροφίας στο Κεράσκο. Το πρώτο ταξίδι ήταν εκπαιδευτικό και άρχισα να ενημερώνομαι».
Η νεαρή πτυχιούχος φιλόλογος και πλέον επαγγελματίας εκτροφέας σαλιγκαριών διαπίστωσε στη συνέχεια ότι το να ξεκινήσει κανείς μια επιχείρηση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ακόμη και αν πρόκειται για τομείς που αναπτύσσονται σημαντικά το τελευταίο διάστημα. Μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών παίρνουν τη θέση καπνοκαλλιεργειών και εξαπλώνονται από την Κόρινθο στη Λάρισα, τη Φθιώτιδα, το Κιλκίς. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εξάγονται, ενώ η τιμή τους καθορίζεται από το ιδιότυπο «χρηματιστήριο» των εστιατόρων του Παρισιού, της Μαδρίτης, του Μιλάνου και του Τορίνου.
«Τα δέκα χιλιάδες ευρώ που χρειάζονται για μια επένδυση εκτροφής σαλιγκαριών σε τρία στρέμματα μπορεί να μη φαίνονται αρκετά χρήματα, αλλά εγώ δεν τα είχα», λέει η κ. Βλάχου. «Απευθύνθηκα στον ΟΑΕΔ - ήμουν 26 χρονών και έκανα αίτηση για χρηματοδότηση μέσω των ειδικών προγραμμάτων, αλλά απορρίφθηκε. Η τύχη όμως ήταν με το μέρος μου και έπειτα από πολλά ξενύχτια στο Διαδίκτυο και μαζεύοντας πληροφορίες, εκτός από παραγωγός έγινα και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας, αφού οι Ιταλοί ξέρουν ότι το κλίμα στη χώρα μας βοηθάει στην ανάπτυξη των σαλιγκαριών και μέχρι σήμερα με έχουν επισκεφτεί 300 υποψήφιοι παραγωγοί για να πάρουν πληροφορίες».
Για να γίνει ένα εκτροφείο, λέει η 28χρονη επιχειρηματίας, χρειάζονται «δίχτυα εσωτερικής περίφραξης, οι σπόροι που είναι μαρούλι, ηλίανθος, κοκκινογούλι, ιταλικό τριφύλλι- από αυτά τα φυτά τρέφονται τα σαλιγκάρια- οι μάνες αναπαραγωγής, καλή ανάλυση του εδάφους. Από τον δεύτερο χρόνο και μετά, το μόνο που πληρώνει ο παραγωγός είναι... τους σπόρους», καταλήγει. Το κύριο μέλημα του παραγωγού είναι το «δρόσισμα» των σαλιγκαριών: θα πρέπει καθημερινά να ποτίζει το εκτροφείο για 10 λεπτά της ώρας. «Τρία στρέμματα εκτροφής σαλιγκαριών μπορεί κάποιος να τα έχει και ως ημιαπασχόληση», προσθέτει η κ. Βλάχου, «ενώ ένα εκτροφείο πέντε στρεμμάτων, ο ιδιοκτήτης μόνος του μπορεί να το φροντίσει, αρκεί να προσέχει αν το φαγητό είναι αρκετό και αν υπάρχει κάποια ζημιά στα δίχτυα της περίφραξης».
Πλούσια σε απόδοση
Κάθε στρέμμα δίνει 1.000 με 1.200 κιλά σαλιγκαριών τον χρόνο και η σημερινή τιμή στο χωράφι είναι 3,70 ευρώ το κιλό. Η σημερινή παραγωγή διεθνώς καλύπτει μόλις το 10% της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ εκτός από την Κρήτη και τη Μάλτα, απαγορεύεται η συλλογή και η εμπορία σαλιγκαριών από την ύπαιθρο.
Τα οικονομικά δεδομένα και κυρίως το γεγονός ότι πρόκειται για μια δυναμική παραγωγή με εξασφαλισμένη διάθεση των προϊόντων ήταν αρκετά για την 25χρονη Γεωργία Γκούμα από τον Άγιο Σεραφείμ της Φθιώτιδας, ώστε μαζί με τον άνδρα της να αφήσουν την Αθήνα και να αποφασίσουν να κάνουν εκτροφείο στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. «Ξεκινήσαμε με όρεξη», λέει η πρώην εποχική υπάλληλος ξενοδοχείου. «Θέλαμε να ασχοληθούμε με τη νέα γεωργία, βάλαμε στόχους λίγο πιο πάνω από εμάς, δεν πέσαμε σε λαβύρινθο. Είμαστε καλά και στο τέλος του μήνα το εκτροφείο μας θα είναι έτοιμο», καταλήγει.
Η εκτροφή σαλιγκαριών είναι πλέον ενταγμένη στον αναπτυξιακό νόμο και προβλέπεται επιδότηση ανάλογα με το ύψος της κάθε επένδυσης.
Θρεπτική τροφή με λίγες θερμίδες
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εκτρέφεται το είδος Ηelix Αspersa. Πρόκειται για σαλιγκάρια μεγάλου μεγέθους που προσαρμόζονται εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου. Η χονδρική του τιμή είναι υψηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Τα σαλιγκάρια γεννούν αυγά. Αν σπάσει το κέλυφός τους, έχουν την ικανότητα να το επανασχηματίζουν. Αποτελούν εξαιρετικά θρεπτική τροφή και ταυτόχρονα χαμηλή σε θερμίδες, αφού τα 100 γραμμάρια ήπια μαγειρεμένων σαλιγκαριών δίνουν 90 θερμίδες και περιέχουν μόνο 1,4 γραμμάρια λιπαρά. Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων, έχουν περισσότερο σίδηρο από το κόκκινο κρέας, κάλιο και μαγνήσιο. Βεβαίως, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος τα λιπαρά και οι θερμίδες αυξάνονται."
ΠΗΓΗ:TA NEA

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
Ενέργεια : Προβολική, δεκτική
Πλανήτες : Όλοι οι πλανήτες
Στοιχεία : Όλα τα στοιχεία
Θεότητα : Έρως
Δυνάμεις : Αστρική προβολή, ψυχισμός, ομορφιά, χρήματα, καλή τύχη, δύναμη.
Μαγικές ιδιότητες και χρήσεις :
Το Οπάλιο περιέχει τα χρώματα καθώς και τις ιδιότητες κάθε πέτρας. Ως τέτοιο μπορεί να φορτιστεί σχεδόν με κάθε είδους ενέργειας και να χρησιμοποιηθεί ανάλογα με τις ανάγκες.
Είναι το πετράδι της ελπίδας και των επιτευγμάτων και έχει χαρακτηριστεί σαν "ο πολύτιμος λίθος των Θεών". Στο παρελθόν χρησιμοποιούταν για να προκαλούν αορατότητα.
Το Οπάλιο φοριέται κατά την διάρκεια της αστρικής προβολής για προστασία και για να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.
Επίσης βοηθάει για να μπορεί κανείς να θυμάται προηγούμενες ενσαρκώσεις. Αυτή η πέτρα θεωρείται κατάλληλη για την ανάπτυξη των ψυχικών δυνάμεων και φοριέται, επίσης συχνά, στα κοσμήματα για αυτό το λόγο.
Μια άλλη ιδιότητά του είναι στο να βοηθάει στην εξωτερίκευση της εσωτερικής ομορφιάς. Τα πυρρόχρωμα Οπάλια, χρησιμοποιούνται για να ελκύουν χρήματα.
Λόγω των φανταχτερών χρωμάτων και της ωραίας, μοναδικής εμφάνισής τους φέρνουν σε όποιον το φοράει, καλή τύχη...
Καλή τύχη λοιπόν, και στις δικές σας προσπάθειες να γνωρίσετε τον μαγικό κόσμο αυτού του πετραδιού!!!