ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Όρος Πεντελικόν - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- Όρος Πεντελικόν - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

KaFriLa79 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/4
catΜέλος
22/07/2003, 15:56:36
Χριστέεεεεεε μου ....βογγάνε και τα πεύκα τώρα !!!!!!!!!!!

"ΚΑΙ μη ΧΕΙΡOΤΕΡΑ να ΛΕΜΕ"

Ntavelis666Μέλος
22/07/2003, 19:19:10
Καλό μου Γατάκι, γιατί αντιμετωπίζεις την πεζοπορεία με τόση "απέχθεια" ; Απο τη στιγμή που θέλεις να γνωρίσεις το Βουνό, πως θα το καταφέρεις πάνω σε ένα σκουτεράκι ή μέσα σε ένα αυτοκίνητο ; Έλα, θέλω ηθικό ακμαιότατο και τα πόδια σε λειτουργία ! Για αυτό άλλωστε μας τα'δωσε ο Θεός.
Αγαπητή AVALLON, καλωσόρισες και πάλι ! Λοιπόν, σχετικά με το πεύκο που βογγάει, ή μάλλον που βογγούσε γιατί μάλλον κάηκε και αυτό, έχω να σου πώ τα εξής.
Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα συνέβη ένα τραγικό γεγονός : η φοβερή επιδρομή των πειρατών στην αρχαία Μονή Ταώ ( Παντοκράτορος ) Πεντέλης. Την καταστροφή που ακολούθησε, στην παραθέτω ακριβώς όπως την διηγήται στα "Απομνημονεύματα" του, ο τότε ηγούμενος της Ι.Μ Πεντέλης, Κύριλλος Δεγλέρης :

"Καθ' ην εποχήν οι πειραταί Αλγερινοί ελεηλάτον και ερήμωνον τα παράλια μέρη, είχον ελλιμενισθεί μετά των κατέργων αυτών είς την Ραφίνα κατά τας ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδος. Την ημέραν δε της Αναστάσεως υπηρέτης τις της Μονής έχων έχθραν κατά των μοναχών, συνεννοηθείς μετά των πειρατών εισήγαγαν αυτούς εν τη Μονή, καθ' ην ώραν οι μοναχοί εώρταζον την Ανάστασιν, τους οποίους κατέσφαξαν άπαντας. Λεηλατήσαντες δε και ερημώσαντες την Μονήν ανεχώρησαν, εσώθη δε είς μόνος ιερεύς μεθ' ενός υποτακτικού, όστις είχεν υπάγει είς το μετόχι Γεροτσακούλι και έκαμεν ανάστασιν των κολλήγων,ο οποίος επιστρέφων το εσπέρας της Κυριακής εύρεν έξωθεν και μακρύτερα της Μονής δύο εκ των μοναχών φονευμένους, ανήλθε δε και διανυκτέρευσεν είς το άνωθεν της Μονής όρος, την δε πρωϊαν είδε τα κάτεργα αναχωρούντα εκ Ραφίνος και κατελθών εν τη Μονή εύρεν άπαντας τους μοναχούς φονευμένους, μετέβη δε είς την Μονήν Πεντέλης και παραλαβών μοναχούς επήγε και ενεταφίασε τους φονευμένους".

Όταν λοιπόν οι πειρατές εισέβαλαν εκείνη τη νύχτα μέσα στη Μονή και έσφαξαν όλους τους καλόγερους ο ηγούμενος προσπάθησε να διαφύγει αλλά τον πρόλαβαν έξω απο τον περίβολο και τον έσφαξαν δίπλα σε ένα πελώριο πεύκο. Απο τότε όσοι περνούσαν δίπλα απο εκείνο το πεύκο, άκουγαν τα βογγητά του καλόγερου να βγαίνουν μέσα απο τις ρίζες του δέντρου. Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί θρύλο του Βουνού αλλά είναι αληθινό. Έχω ακούσει μαρτυρίες ανθρώπων που ισχυρίζονται οτι πράγματι υπάρχει ένα πεύκο στη Μονή Ταώ που βογγάει.

Υ.Γ : ΑVALLON !!! Παράτα τα δικάβαλα και περπάτα.

O (ελπίζω) φίλος σας
Νταβέλης666

666

22/07/2003, 19:59:42
Kαλά ντε!
Ενα αστειάκι έκανα

"Τάδε έφη Avallon"
old tigerΜέλος
22/07/2003, 20:28:07
Φίλε Ntaveli καλησπέρα,
quote:
στην αρχαία Μονή Ταώ ( Παντοκράτορος ) Πεντέλης

Προφανώς αναφέρεσαι στην Μονή Νταού Πεντέλης.

Μπορείς να δώσεις κάποια επιπλέον στοιχεία γι'αυτήν; Κυρίως που βρίσκεται στην Πεντέλη (πόσο μακριά από την σπηλιά για να καταλάβω), αλλά επίσης και εάν έχεις κάποια στοιχεία για τον χαρακτηρισμό "αρχαία" που χρησιμοποιείς. Τι εννοείς αρχαία;

Ρωτάω ειδικά το τελευταίο γιατί, ΤΑΩΣ στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει το Παγώνι. Μήπως υπονοείς ότι η Μονή χτίσθηκε πάνω σε κάποιον προγενέστερο αρχαίο ναό; π.χ. σε κάποιον ναό αφιερωμένο στην θεά Ήρα, καθώς ως γνωστόν το Παγώνι ήταν ένα από τα βασικά ζωικά της σύμβολα.
Εάν βέβαια δεν γνωρίζεις εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε από που μπορεί να προήλθε η ονομασία Μονή Ταώ Πεντέλης;

Ευχαριστώ

Tiger! Tiger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye,
Dare frame thy fearful symmetry?
WILLIAM BLAKE

22/07/2003, 22:37:20
quote:

Ρωτάω ειδικά το τελευταίο γιατί, ΤΑΩΣ στα αρχαία Ελληνικά σημαίνει το Παγώνι. Μήπως υπονοείς ότι η Μονή χτίσθηκε πάνω σε κάποιον προγενέστερο αρχαίο ναό; π.χ. σε κάποιον ναό αφιερωμένο στην θεά Ήρα, καθώς ως γνωστόν το Παγώνι ήταν ένα από τα βασικά ζωικά της σύμβολα.
Εάν βέβαια δεν γνωρίζεις εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε από που μπορεί να προήλθε η ονομασία Μονή Ταώ Πεντέλης;

Πάντως στον Χριστιανικό Συμβολισμό, ο ταώς συμβολίζει την αθανασία, όταν ανοίγει τα φτερά του και την Αγία Μετάληψη -μέσω της οποίας πάλι οι πιστοί αποκτούν την αθανασία-,όταν πίνει από φιάλη.

Μπορεί αυτός ο συμβολισμός να έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα εκεί πάνω;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

ΠΑΥΛΟΣΝέο Μέλος
22/07/2003, 23:59:23
Αγαπητοί φίλοι λίγο πριν τα μεσάνυχτα, έριξα μια μια ματιά στο θέμα που μας ενδιαφέρει και πρόσεξα την λέξη Ταώς - Παγώνι, σε σχέση με το νοσοκομείο Νταού Πεντέλης και την φημολογούμενη ύπαρξη αρχαίου ναού της Ηρας...Δεν αποκλείεται...
Η ΟΣΤΡΙΑ στάθηκε σ'αυτή την λέξη και μας θύμισε την Χριστιανική συμβολική της. Αλήθεια σας λέει τίποτα άλλο η αναφορά στο Παγώνι; Και μάλιστα σε σχέση με την Πεντέλη;
Ισως να πρόκειται για τυχαία ονοματοθεσία, αν και όταν συζητάμε για παρόμοια θέματα ο παράγοντας τύχη είναι σχεδόν ανύπαρκτος...Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται...
Παγώνι...σύμβολο αθανασίας...

Για να ξεφύγουμε λίγο απ'όλα αυτά, θέλω να σας πω, ότι στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν ως φοιτητής Ιατρικής στο πτυχίο, πηγαίναμε συχνά στο παιδιατρικό νοσοκομείο Νταού, στο μάθημα της Ψυχιατρικής, βιώναμε εφιαλτικές καταστάσεις μπροστά στο απερίγραπτο θέαμα ψυχικά και σωματικά ανάπηρων παιδιών κάθε ηλικίας...Ενα άσυλο-αποθήκη "άχρηστων" και ανίατων νοσημάτων με ανύπαρκτη κτιριακή υποδομή και συνθήκες νοσηλείας κυριολεκτικά φρικτές! Ανθρώπινα ράκη πεταμένα στο πάτωμα σε κουρελούδες ή σε παγωμένα τσιμέντα, γυμνά ή ημίγυμνα, βρώμικα, λερωμένα με τον χώρο διαποτισμένο άπό την γνώριμη οσμή της αμμωνίας (ούρα) σε υπερθετικό βαθμό...Συγνώμη για την αθέλητη εικόνα, όμως αυτή έμεινε βαθιά χαραγμένη μέσα μου...Σήμερα ελπίζω η κατάσταση να έχει βελτιωθεί, όμως τότε ζήσαμε την παγερή, κρυμμένη όψη του πανέμορφου Πενετελικού τοπίου. Αν υπήρχε ναός της Ηρας, νομίζω πως η θεά θα έμενε άναυδη από το θέαμα που φιλοξενούνταν στον άλλοτε δικό της χώρο...

ΠΑΥΛΟΣ

catΜέλος
23/07/2003, 00:14:09
Σίγουρα καλύτερο ειναι το περπάτημα ...
γιατί τα μέρη που υπάρχουν ειναι δυσπρόσιτα με οχημα ....
και δεν εχω καμία ορεξη να διαλύσω το καινούργειο μου ....κάτι τέλος πάντον ..δεν το εχω ακόμα ψυχολογίση το δικυκλό μου

"ΚΑΙ μη ΧΕΙΡOΤΕΡΑ να ΛΕΜΕ"

Ntavelis666Μέλος
23/07/2003, 19:58:20
Καλέ μου Φίλε Παλιοτίγρη, δεν φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι που έκανες πάλι αισθητή την παρουσία σου εδώ, ύστερα απο τόσο καιρό. Να'σαι καλά !
Λοιπόν Αγαπητέ, μου έθεσες δύσκολη ερώτηση για την οποία μπορώ να πώ οτι δεν έχω βρεί ακόμα την απάντηση, καθότι αποτελεί μέγα αίνιγμα, αλλά έχω προχωρήσει αρκετά πρός αυτή. Εγώ το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να σου πώ πόσο έχω προχωρήσει. Ελπίζω πραγματικά τα παρακάτω, να σου φανούν χρήσιμα.
Εν αρχή σου παραδίδω την ιστορία της Μονής ώς έχει. Θα ήθελα, πρίν ξεκινήσω να σου τονίσω κάτι. Πιθανώς να έχεις διαβάσει στο site των ΙRANON οτι η Μονή Ταώ, είναι αυτή που σήμερα λέγεται Αγ.Παντελεήμωνας. ΤΡΑΓΙΚΟΤΑΤΟ ΛΑΘΟΣ !!!
Η Μονή Ταώ βρίσκεται σε ένα απο τα πέντε βουνά της Πεντέλης, τη Μαυρηνόρα, απο την πλευρά που βλέπει πρός Ραφήνα. Όχι Φίλε, δεν έχει καμία σχέση με την περιοχή της Σπηλιάς. Είναι πάρα, μα πάρα πολύ μακριά απο'κεί. Και τώρα, λίγα λόγια για την ιστορία της :
Η αρχική Μονή κτίστηκε πρίν απο το 10ο αιώνα πάνω απο αρχαίο Ιερό αγνώστου μέχρι στιγμής θεού και καταστράφηκε απο επιδρομή των Νορμανδών. Μετά απο πολυετή ερήμωση, ξανακτίστηκε τον 12ο αιώνα απο το Νικόλαο Καματηρό που προερχόταν απο μεγάλη βυζαντινή οικογένεια. Τότε ο Ναός αφιερώθηκε στον Παντοκράτορα. (σημ. Όταν είπα για "αρχαία" μονή, απλώς χρησιμοποίησα ένα όρο που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί ερευνητές, λαογράφοι για τα παλιά μοναστήρια όπως ο "θεϊκός" Δημήτρης Καμπούρογλου. Και φυσικά η εν λόγω μονή είναι χτισμένη πάνω απο αρχαίο ναό, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε να μάθει σε ποιόν θεό ή θεά ήταν αφιερωμένο. Δεν έμεινε σχεδόν τίποτα που να μαρτυρά κάτι απο την αρχαία λατρεία ) Συνεχίζουμε :
Όταν όμως οι Φράγκοι κατέλαβαν την Αττική και ολόκληρη την Ελλάδα το 1204, έδιωξαν τους μοναχούς απο το Μοναστήρι ενώ λίγο αργότερα, ο Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄, το προσήρτησε στην Ρωμαιοκαθολική Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Έτσι η Μονή έμεινε στους Φράγκους μέχρι το 1456, οπότε ήρθαν οι Τούρκοι. Στη νέα αυτή επιδρομή, καταστράφηκε εντελώς ο Ναός.
Ο χώρος έμεινε έρημος για ένα αιώνα, ίσως και περισσότερο. Τον 16ο αιώνα, μερικοί Χριστιανοί αποφάσισαν να ξανακτίσουν το Ναό όπως μας πληροφορεί ένα πατριαρχικό έγγραφο του 1614 :

"Οι εν τη αγιωτάτη Μητροπόλει Αθηνών ευσεβέστατοι άνδρες Δημήτριος Αναδρομάρης
και Ιωάννης Ντούζης ο Αλεξηνάς θείω ζήλω κινηθέντες πρό χρόνων ούκ ολίγων
ανήγειραν εκ βάθρων τον εν τη θέσει Ταώ ευρισκόμενον θείον ναόν του
Παντοκράτορος Σωτήρος Χριστού".

Η ανέγερση αυτή έγινε απο τους δύο πλούσιους γαιοκτήμονες της Αττικής γύρω στα 1575 με την άδεια του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία Β'. Η Μονή ονομάστηκε τότε Σταυροπηγιακή. Στην ανοικοδόμηση βοήθησαν με δωρεές ο Μητροπολίτης Αθηνών Σωφρόνιος, ο Επίσκοπος Σισανίου Λαυρέντιος και ο ιερομόναχος Θεοφάνης Καρύκης, ο κατόπιν Οικουμενικός Πατριάρχης. Μετά την ανοικοδόμηση, πλήθη μοναχών πήγαν να εγκατασταθούν εκεί δια βίου. Ο αριθμός τους ήταν εντυπωσιακός μιάς και είχε ξεπεράσει τους 180.
Καθώς η Μονή άνθιζε και προόδευε, κατά τα τέλη του 17ου αιώνα συνέβη το αιματηρό γεγονός με τη φοβερή επιδρομή των πειρατών την οποία σας διηγήθηκα στο προηγούμενο μύνημα.
Μετά απο αυτό το μακάβριο τέλος, η Μονή της Νταού έγινε μετόχι της Ι.Μ Πεντέλης και ερήμωσε. Η Μονή του Παντοκράτορος έμεινε έρημη και ακατοίκητη για 273 χρόνια. (1680 - 1953) Το 1963 εγκαταστάθηκε σε αυτήν, γυναικεία αδελφότητα έντεκα μοναχών. Η επανελειτουργία της Μονής Νταού οφείλεται στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο.

Τώρα, σχετικά με την απορία σου για το όνομα ΤΑΩ. Λοιπόν, στο πολύπλοκο αυτό μνημείο (απο άποψης αρχιτεκτονικής) έχουμε τρία στοιχεία αρχιτεκτονικού ρυθμού :
1. ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ, όπως είναι οι τρούλλοι.
2. ΦΡΑΓΚΙΚΑ όπως είναι ο εξωτερικός νάρθηκας.
3.ΙΒΗΡΙΚΑ.

Εκτός απο τον Βυζαντινό ρυθμό και τα Φραγκικά στοιχεία υπάρχει πράγματι μια επίδραση Ιβηρικής τέχνης. Αυτό υποδηλώνουν δύο επιγραφές του 12ου αιώνα χαραγμένες πάνω σε κατάλευκο Πεντελικό Μάρμαρο οι οποίες βρίσκονται εντοιχισμένες σε διάφορα σημεία του Ναού. Η πρώτη, είναι αυτή που μας απασχολεί :

" Ο ΚΤΙΣΑΣ ΤΗΝ ΤΑΩ ΤΑΥΤΗΝ. ΑΜΗΝ ."

Η δεύτερη, είναι το όνομα του κτίτορα της Μονής :

" ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΚΑΜΑΤΗΡΟΣ "

Όπως καταλαβαίνεις, οι δύο επιγραφές αυτές, ήταν μία αλλά με τις μεταγενέστερες επισκευές του Ναού, τοποθετήθηκαν σε διαφορετικά σημεία.
Η επιγραφή αυτή, κατά τον καθηγητή Σωτηρίου, εξηγούν τις σχέσεις της Αττικής με την Ιβηρία.
Απο τον ίδιο καθηγητή, θεωρήται, χωρίς βέβαια να είναι τεκμηριωμένο, οτι το όνομα αυτό της μονής προέρχεται απο τα μέρη της Ιβηρίας και Αρμενίας ( χώρα των Ταώ ). Αργότερα κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας και ιδίως απο τους αλβανόφωνους χωρικούς, το αρχικό όνομα ΤΑΩ έγινε ΝΤΑΟΥ.
Πέραν αυτών όμως Φίλτατε OLDTIGER, υπάρχουν κι'άλλες ερμηνείες. Μία απο αυτές υποστηρίζει οτι η λέξη ΝΤΑΟΥ προήλθε απο αντίστοιχη αλβανική ή τουρκική ή γαλλική λέξη. Άλλοι πάλι, διαβάζουν στην αρχαία επιγραφή τα γράμματα Τ Ω Π και λένε οτι σημαίνει ΤΩ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΙ. Οι κατά καιρούς επισκέπτες της Μονής, βλέποντας τα γράμματα αυτά, διάβαζαν ΤΑ - Ω και το Π το θεωρούσαν οτι εννοούσε την Πεντέλη. Έτσι επικράτησε Ταώ Πεντέλης και σιγά-σιγά Νταού Πεντέλης.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.
Η Μονή αποτελεί ένα απο τα μεγαλύτερα μυστήρια του Πεντελικού Όρους διότι ουδείς γνωρίζει το παραμικρό για την πρό της Μονής, ιστορία της περιοχής. Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Καμπούρογλου θέτει και αυτός με τη σειρά του ερωτήματα που ουδέποτε θα βρούν απάντηση :

" Τι ήτο πρίν γίνει μοναστήρι ; Είς ποίον ιερόν, είς ποίον μνημείον να ανήκον τα πολλά και ωραία του μάρμαρα, τα εντοιχισμένα ή σκόρπια ; Πότε ιδρύθη το παμπάλαιο, μοναστήρι, επί των ερειπίων του οποίου ανυψώθη το είς ερείπια και αυτό σωζόμενον τώρα, και του οποίου είναι γνωστός οπωσδήποτε ο χρόνος της ιδρύσεως ; Ποιός ήτον ο αγνώστου επωνύμου Πιγκέρνης, όστις, κύριος όλων των πέριξ εκτάσεων είς τας οποίας έδωσε το εν χρήσει μέχρι σήμερον όνομα του τίτλου του, θα είχεν ως φαίνεται, και το Μοναστήρι Ταώ - έτσι το ονομάζουν τα Πατριαρχικά χαρτιά- υπό την προστασίαν, ίσως και την κυριότητα της γενεάς του ; "

Όσο για τις διάφορες απόψεις που έγραψα παραπάνω σχετικά με την ερμηνεία του ονόαματος ΤΑΩ ο Καμπούρογλου είναι κάθετα αντίθετος πρός αυτές και τις χαρακτηρίζει κάπως έτσι αυτές, αλλά και αυτούς που τις επιννόησαν :

" ...η ερμηνεία μας αυτή προσέκορουσεν είς συμβολικάς αντιρρήσεις".

" μιά και αυτή απο τας αμαρτίας των επιλύδων."

" Αυτά όλα θα ημπορούσαν ίσως να κλονίσουν την ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΕΙΑΝ της Μονής."

" Πρόκειται περί ηχητικών συμπώσεων και μας οδηγεί και είς την πρό το Βυζάντιον άγουσαν, απο την οποία κακώς, φαίνεται, απεμακρύνθημεν."

Οπότε, ίσως και να μην είναι υπερβολή, όχι να ισχυριστούμε, αλλά τουλάχιστον να υποθέσουμε οτι εκεί κάποτε υπήρχε Ναός της Ήρας. Σημαντικό να πούμε επίσης, οτι πλησίον της Μονής, υπάρχει ένα ερημοκκλήσι του Προφήτη Ηλία και αυτό με τη σειρά του χτισμένο πάνω απο αρχαίο ναό, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Πεντέλης, Τιμόθεος Κιλίφης.
Α, και το κερασάκι στην τούρτα. Η Μονή Ταώ είναι απ'όσο ξέρω η ΜΟΝΑΔΙΚΗ μονή σε ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία δεν μπόρεσε να ποτέ να στεριώσει εδώ και πολλούς αιώνες. Συνεχείς λεηλασίες και εμπρησμοί. Σαν να την κυνηγούσε μια αρχαία (;) κατάρα. Μήπως εκείνη της Ήρας άραγε, εναντίον εκείνων των εξαθλιωμένων λειτουργών του Γιαχβέ θέλησαν να βεβηλώσουν τον Ιερό Ναό Της, είς το όνομα της νέας θρησκείας ; Θα μου πείτε, "τότε αυτό γιατί να μην συμβαίνει και σε άλλες περιοχές" ; Μην ξεχνάτε όμως, οτι μιλάμε για την ΠΕΝΤΕΛΗ και η ΠΕΝΤΕΛΗ είναι ένα Βουνό το οποίο κρύβει μέσα του μυστικά, - τολμώ να πώ - ίσως ιερότερα απο οποιασδήποτε άλλης περιοχής για το λόγο οτι δεν έχουν αναφερθεί ΠΟΤΕ απο ΚΑΜΙΑ αρχαία πηγή. Η σιγή ιχθύως που τήρησαν οι Προγόνοι μας για την Πεντέλη είναι, θα έλεγα, "ύποπτη".
Το τελευταίο χτύπημα κατά της μονής, αλλά δυστηχώς και ολόκληρου σχεδόν του Βουνού, ήταν η πυρκαγιά του 95'. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε. Άγνωστο όμως, ως πότε θα είναι ακόμα έτσι.

Με εκτίμηση
Νταβέλης666

666

old tigerΜέλος
24/07/2003, 00:43:24
Καλέ μου φίλε Ntaveli καλησπέρα.
Σε ευχαριστώ κατ’αρχήν για την άμεση απάντησή σου, η οποία προσθέτει άλλη μία ψηφίδα, σε αυτό το τεράστιο ψηφιδωτό που λέγεται Πεντέλη. Το ότι έχω αρκετό καιρό να γράψω στο topic, δεν σημαίνει ότι δεν το παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή. Όπως είχαμε κουβεντιάσει και στο Πάρτι των διδύμων, θεωρώ ότι το βουνό είναι ιδιαιτέρως “Zωντανό”. Ετσι προσπαθώ να το αντιμετωπίζω με τον ανάλογο Σεβασμό. Από την στιγμή που δεν έχω κάτι να γράψω για αυτό…απλά δεν γράφω. Ξέρεις στην σιωπή μπορεί κανείς να μάθει πολλά περισσότερα….
Ηρθε όμως μάλλον η ώρα να γράψω και εγώ κάποια πραγματάκια..

Επέτρεψέ μου να κάνω μία άλλη προσέγγιση επί της ονομασίας Ταώ. Δεν ξέρω εάν είναι σωστή ή λάθος, αλλά κατά την προσωπική μου γνώμη περιέχει αν μη τι άλλο αρκετές “συμπτώσεις”. Ως αφετηρία θα ξεκινήσω με δεδομένη την ετυμολογία της λέξης ΤΑΩ ως ΠΑΓΩΝΙ.

Oπως πολύ σωστά ανέφεραν οι φίλοι Ostria και Παύλος, το Παγώνι συμβολίζει στον Χριστιανισμό (και όχι μόνο) την Αθανασία, την Ανάσταση της Ψυχής.
Σύμφωνα με το Λεξικό Συμβόλων του J.C. Cooper, το Παγώνι είναι ένα Ηλιακό σύμβολο (άρα και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που αναφέρεις φίλε Ntaveli πρέπει να έχει σχέση, αφού αν δεν κάνω λάθος ο Προφήτης Ηλίας έχει ουσιαστική σχέση με τον Θεό Ήλιο), που συμβολίζει την Αθανασία.. Αρχικά ήταν γνώρισμα του Πάνα, ο οποίος στην συνέχεια το παραχώρησε στην Ηρα ως σύμβολο του Αστρικού στερεώματος.
Επίσης ο χορός της βροχής του Παγωνιού σχετίζεται με την Σπείρα. Αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό στοιχείο καθώς η Σπείρα, είναι αυτή που σχετίζεται με την Δίνη, η οποία είναι η Δημιουργία/Εκδήλωση της Ζωής, η Φυσική Ενέργεια ή Μαγεία. Σύμφωνα τώρα με τον Αποκρυφισμό, αλλά και την Σύγχρονη Φυσική, η Δίνη εάν φθάσει σε ένα κατάλληλο ενεργειακό επίπεδο, δημιουργεί μία Πύλη. Μία πύλη που όποιος την περνά, μπορεί και επικοινωνεί με άλλους κόσμους. Αν θυμάμαι καλά η ετυμολογία της λέξης Πεντέλη, πρέπει να έχει σχέση με Πύλη, δεν είναι έτσι;

Ας δύμε τώρα (από τα βιβλία “Secret Societies” του Arkon Daraul και “H Σκιά του Κθούλου” του Γιώργου Μπαλάνου) κάποια στοιχεία για τους Γεζίντι (μία παράξενη Κουρδική φυλή στο Ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια της Μοσούλης) οι οποίοι λατρεύουν έναν θεό που ονομάζεται Μalak Taus ή Μalιk Taus ή Μelek Taus, που σημαίνει ο Άγγελος Παγώνι (Angel Peacock),. Ουσιαστικά πρόκειται για μία Εωσφορική Θεότητα, με την έννοια που προσδίδουμε στον Προμηθέα, καθώς υποτίθεται ότι ήταν αυτός που έδωσε την Γνώση στον άνθρωπο. Είναι και αυτός Ηλιακή Θεότητα, ενώ οι οπαδοί του πιστεύουν στην μετενσάρκωση αλλά και στο ότι καλό και κακό είναι ένα και το αυτό (περισσότερο με την έννοια της τάξης και του χάους θα έλεγα).
O Melek Taus τώρα ταυτίζεται τώρα με την καμπαλιστική ημι-σεφίρα του Ντάαθ (πύλη του Ντάαθ στον Αποκρυφισμό, με ότι σημαίνει), αλλά και με τον τρομερό θεό της Μυθολογίας Κθούλου του Lovecraft, Yog Sothoth. O τελευταίος συμβολίζει το σώμα του Χάους, το ίδιο το διάστημα (θυμάσαι τι ανάεφερα παραπάνω για την Ηρα και το Αστρικό στερέωμα;). Ως οντότητα εκφράζει την δύναμη για αμφίδρομη πρόσβαση από τον έναν κόσμο σε ένα άλλο, είναι δηλαδή μία Πύλη.

Ο Μελέκ τώρα, μας παραπέμπει στον ….Έλληνα Μελικέρτη. Από οποιοδήποτε βιβλίο Ελληνικής Μυθολογίας μπορούμε να δούμε ότι ήταν υιός της Ινούς. Την Ινώ αγάπησε ο συνήθης ύποπτος….Δίας, ως εκ τούτου γνώρισε την ζήλια της Ηρας. Ετσι η Ηρα ανέθεσε στον Άργο να την επιτηρεί. Με τα πολλά ο Ερμής κατ’εντολή του Δία, σκότωσε τον Αργο, τον οποίο η Ηρα έκανε αθάνατο αφού την είχε υπηρετήσει τόσο καλά.. Ετσι έβαλε τα μάτια του (είχε συνολικά 100 μάτια) στα φτερά του πτηνού που της είχε αφιερωθεί, στο Παγώνι δηλαδή.
Ενας άλλος μύθος λέει επίσης ότι επειδή η Ηρώ έπεισε τον σύζυγό της Αθάμαντα να δεχθούν τον μικρό Διόνυσο για να τον αναθρέψουν , προκάλεσε τον θυμό της Ηρας πάλι, η οποία τους τρέλανε. Ετσι η Ινώ έπεσε στην θάλασσα με τον υιό της Μελικέρτη και πέθαναν (κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές για τον θάνατό τους). Η Ινώ τότε μεταμορφώθηκε στην Νηρηίδα Λευκοθέα και ο Μελικέρτης στον θεό Παλαίμονα. Μάλιστα αναφέρεται ότι ο Μελικέρτης μεταφέρθηκε νεκρός στην στεριά όπου και κρεμάσθηκε πάνω σε ένα πεύκο από ένα Δελφίνι.
Εδώ έχουμε δύο ενδιαφέροντες συμβολισμούς:
Tο δελφίνι που συμβολίζει τον ψυχοπομπό και
Το Πεύκο που συμβολίζει εκτός των άλλων την ζωτικότητα ενώ είναι και ένα φαλλικό σύμβολο (σύμβολο αναγέννησης που ταυτίζεται με τον Φοίνικα και αυτός με την σειρά του με το Παγώνι). Το ωραίο πάλι εδώ είναι ότι ο Μπάστιους εξομοιώνει το κουκουνάρι του Πεύκου, με την σβούρα σαν στρόβιλο ή σπείρα, δηλαδή με τις μεγάλες δημιουργικές δυνάμεις!!! Πάλι δηλαδή πέσαμε σε Πύλη….
Προς τιμή του Παλαίμονα-Μελικέρτη καθιερώθηκε μία λατρεία και διοργανώνονταν ταφικοί αγώνες στα Ίσθμια (μου είναι παντελώς άγνωστο τι αγώνες ήταν και δεν ξέρω εάν υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για αυτό. Το σίγουρο είναι ότι “κάποιοι“ έχουν ταυτίσει τα αρχαία Ίσθμια με την πόλη Iσμουθ της Μυθολογίας Κθούλου!!! Μάλιστα σε συγκεκριμένο χωριό της Κορινθίας, όντως γίνονται πολλά παράξενα και ανεξήγητα….που θυμίζουν πολύ Lovecraft….)
Συνεχίζοντας…ο θεός Παλαίμονας εξομοιώθηκε με μία πολύ αρχαία Ρωμαική Θεότητα…τον Portunus. Αυτός λέει στην αρχή ήταν ο θεός των ….”περασμάτων”….(Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής και Ρωμαικής Μυθολογίας του Pierre Grimal).

Όπως βλέπεις φίλε Ntaveli, πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά στοιχεία σε πολλές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο, που συνδέουν το Παγώνι με την Πύλη.
Kαι σίγουρα η Πεντέλη είναι μία Πύλη…και μάλιστα ισχυρή. Πρέπει λοιπόν όλοι μας να φερθούμε ανάλογα στον χώρο, γιατί μόνο έτσι θα μας αποκαλύψει εάν είμαστε τυχεροί…τα μυστικά του.
Το θέμα τώρα βέβαια είναι εάν η λέξη Ταώς αναφέρεται για το σύνολο της Πεντέλης ή ιδιαίτερα για την Μονή, όπου ενδεχομένως να υπάρχει μία πολύ ισχυρή Πύλη…. Εάν όντως υπάρχει ισχυρή πύλη στην μονή, λαμβάνοντας υπ’όψη αυτά που λες φίλε μου, περί "κατάρας", μάλλον θα έχουν σχέση με εκδήλωση χαοτικών δυνάμεων στο συγκεκριμένο σημείο.
Εδώ μάλλον χρειάζεται έρευνα…
Μία τελευταία ερώτηση φίλε μου Ntaveli. Η Μονή αυτή λες ότι είναι μακριά από την σπηλιά. Μπορούμε να πούμε ότι είναι σε αντιδιαμετρική κατεύθυνση αυτά τα δύο μέρη;

Tiger! Tiger! burning bright
In the forests of the night,
What immortal hand or eye,
Dare frame thy fearful symmetry?
WILLIAM BLAKE

Edited by - old tiger on 24/07/2003 08:19:24

Snack PackΝέο Μέλος
24/07/2003, 10:27:25
Αγαπητοί φίλοι γεια σας. Είμαι καινούργιος στο φόρουμ αλλα όχι στο θέμα του. Εχω παρακολυθήσει απο καιρό την ενδιαφέρουσα συζήτηση και υπάρχουν πολλά που θέλω να πω και να ακουσω. Αφορμή για το πρωτο μου αυτό μήνυμα στάθηκε κάτι που διαβασα

quote:

Όσο για τις διάφορες απόψεις που έγραψα παραπάνω σχετικά με την ερμηνεία του ονόαματος ΤΑΩ ο Καμπούρογλου είναι κάθετα αντίθετος πρός αυτές και τις χαρακτηρίζει κάπως έτσι αυτές, αλλά και αυτούς που τις επιννόησαν :

" ...η ερμηνεία μας αυτή προσέκορουσεν είς συμβολικάς αντιρρήσεις".

" μιά και αυτή απο τας αμαρτίας των επιλύδων."

" Αυτά όλα θα ημπορούσαν ίσως να κλονίσουν την ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΕΙΑΝ της Μονής."

" Πρόκειται περί ηχητικών συμπώσεων και μας οδηγεί και είς την πρό το Βυζάντιον άγουσαν, απο την οποία κακώς, φαίνεται, απεμακρύνθημεν."

Ομως νομίζω πως αυτό δεν ευσταθεί γιατί ο Καμπούρογλου στο βιβλιο του ΑΝΑΔΡΟΜΑΡΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ απο οπου προέρχονται αυτές οι αποσπασματικες προτάσεις γραφει

..Αυτά ημερώνουν την ψυχήν και πλησιάζετε ποιητικότεροι εις το ιστορικόν και τεχνικόν μυστήριον που ονομάζεται Ταώ μεν από τους λογίους, Νταού δε από τον λαόν.

Κάποιον σύμπλεγμα απο ένα Τ και ένα Ω (Ταώ δηλαδή)που παρατηρείται εκεί, προσεπαθήσαμεν να το ερμηνεύσωμεν ως σχετιζόμενον με το Παντοκράτωρα - Σωτήρα, επ ονόματι του οποίου τιμάται η Μονή, αλλ' η ερμηνεία μας αυτή προσέκρουσεν εις συμβολικάς αντιρρήσεις.

Άλλοι προσπαθουν ν' αποδείξουν ότι είναι Φραγκική η προέλευσις του ονόματος και άλλοι θέλουν την Ταώ ως εξελλήνισιν του λαϊκου ονόματος Νταου - μια και αυτή απο τας αμαρτίας των επηλύδων. Προσκαλούν μάλιστα συνεπικούρους τον Ντουσην και τον Ντάβον και προπάντων κάποιον Νταούτην.

Αυτά όλα θα ημπορούσαν ίσως να κλονίσουν κάπως την αρχαιοπρέπεια της Ταώς.

Μια φράσις όμως παρατηρούμενη ευτυχώς εις την τοπογραφικώς αμαθέστατην επιστολήν του Πάπα Ινοκεντίου κατά τα πρώτα της Φραγκοκρατίας έτη, πείθει, ότι πρόκειται περί ηχητικών συμπτώσεων και μας οδηγεί εις την προς το Βυζάντιον άγουσαν, από την οποίαν κακώς, φαίνεται, απεμακρύνθημεν.

Ουσιαστικά δηλαδή ο Καμπούρογλου πιστεύει στην Βυζαντινή προέλευση του ονόματος Ταω, δηλαδή Παγώνι και το βασίζει στην εμφανιση του ονοματος Ταω που υπήρχε στην επιστολή του Πάπα που αφού γράφτηκε στα χρόνια της φραγκοκρατίας δε μπορει να βασίζεται στις ηχητικές συμπτώσεις τυπου Νταουσης.

Θα παρακαλούσα να μην αναφέρονται αποσπασματικες φράσεις που μπορουν εύκολα να χρησιμοποιηθουν ώστε να οδηγησουν σε συμπερασματα αντίθετα απο το νόημα αλλά ολόκληρα εδάφια καθώς και οι πηγή τους.

Τέλος θα συμφωνούσα με τον Old Tiger ότι η ονομασία Ταως και η συμβολική σημασία του Παγωνιού, μπορουν να οδηγησουν πολύ βαθιά στο θέμα της Πεντέλης.

Ευχαριστω.

Τώρα ή Ποτέ

23/07/2004, 03:43:56
quote:
Βλέπω κατ’ αρχήν πως εστιάζεις την κριτική σου κυρίως στο ότι η οπτική μου είναι εγωιστική. Δηλαδή αυτό που βλέπεις σε μένα μέσα από τα λεγόμενά μου είναι κάποιος βαθμός εγωισμού.

Όχι φίλε Δημήτρη.. δεν εννοώ πως η οπτική σου είναι εγωιστική....εξάλλου ποιά είμαι εγώ για να σε κρίνω?
απλά προσπαθώ να τονίσω την τάση των ανθρώπων να βλέπουν τα πάντα με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο.. απλά μίλησα για ανθρωποκεντρικότητα.. σύνηθες φαινόμενο στις θρησκείες..

quote:
Είναι όμως και αυτό μέσα στη φύση. Αν παραβιάσει νόμους της φύσης είναι βέβαιο ότι θα τιμωρηθεί το όποιο δημιούργημα και μετά θα μάθει να τους σέβεται εφόσον έχει πίστη σ’ αυτούς. Θα έχει γνώση.

Σε αυτό δεν μπορώ να σου απαντήσω... Δεν ξέρω εάν πρόκειται για τιμωρία ή για κάτι άλλο..

quote:
Δεν καταλαβαίνω από πού βγάζεις αυτό το συμπέρασμα μέσα από τα λεγόμενά μου.
Φυσικά και δεν έχουμε ανακαλύψει τα πάντα σε αυτό τον κόσμο και γνώμη είναι ότι ουδέποτε (ή έστω ούτε στο πολύ μακρινό μέλλον) θα τα ανακαλύψουμε. .

Μιλάω και εδώ για την τάση στην ανθρωποκεντρικότητα..

quote:
Η πίστη όμως ότι θα τα ανακαλύψουμε όλα μας παρακινεί στην έρευνα.

Συμφωνώ.. η πίστη μας οδηγεί στην έρευνα...
quote:
Και τι νομίζεις πως είναι αυτό που ερευνούμε αν όχι εκείνο που αποκαλούμε θεό

Δεν ξέρω εάν όλοι το αποκαλούν θεό ή γιατί? πάντως ψάχνουμε για απαντήσεις σε ένα σωρό ερωτήματα...
quote:
Αγαπητή μου αν ο άνθρωπος γνώριζε πώς να μην καταστρέφει δεν θα υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει οτιδήποτε. Θα έμενε άπρακτος/ακίνητος. Δημιουργία και καταστροφή πάνε μαζί, χέρι-χέρι.

Κι όμως η καταστροφή που έχει κάνει δεν έγγειτε στην τάση του για δημιουργία αλλά για απληστία..

quote:
Το βλέπεις και στη φύση.

Όταν μιλάμε για φύση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για καταστροφές.. ακόμα και αυτά που εμείς βλέπουμε ως καταστροφές... εκείνη τα προσδιορίζει σε δημιουργία και αναγέννηση.. οτι εμείς δεν καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα δεν σημαίνει πως είναι και έτσι όπως τα αντιλαμβανόμαστε..
quote:
Δε νομίζω πως το αποτέλεσμα είναι το ίδιο τουλάχιστον σε επίπεδο συμπεριφοράς και σεβασμού απέναντι στη φύση για την οποία ενδιαφέρεσαι. Το να αμφισβητείς εκείνο που γενικά αποκαλούμε θεό είναι σα να αμφισβητείς το νόμο που γνωρίζεις. Η ασέβεια στο νόμο θα επιφέρει την τιμωρία/νέμεση. Πολλές από τις παραβιάσεις που αναφέρεις παραπάνω οφείλονται σ’ αυτήν την ασέβεια. Γνωρίζω το νόμο αλλά δεν το σέβομαι...

Μα ακριβώς γι αυτό τον λόγο δεν εμμένω στον θεό αλλά στο δημιουργημά του... Από εκεί πρέπει να ξεκινάει κανείς.. και όχι από φόβο!
Δηλαδή να γίνουμε ευσεβείς γιατί φοβάμαστε την τιμωρία? Δεν ξέρω εάν κατάλαβα καλά... αν ναι, νομίζω πως εκεί βρίσκεται ένα μεγάλο λάθος.. ίσως το πιο μεγάλο..!!!

Από την άλλη όμως λές πως χωρίς καταστροφή δεν υπάρχει δημιουργία.. και όμως αναφέρεις πως οι παραβιάσεις αυτές γίνονται από ασέβεια.. Δηλαδή η δημιουργία ίσως να μην είναι συνετή γιατί επιφέρει καταστροφές και παραβιάσεις που ωφείλονται στην ασέβεια..???? Νομίζω πως υπάρχει μια αντίφαση εδώ..
Αλλά ίσως κάτι να μην κατάλαβα καλά.. το αφήνω σε εσένα να με βοηθήσεις να καταλάβω..

quote:
Σαφώς και είναι υποκειμενικό. Τι είναι όμως αντικειμενικό; Ο φυσικός νόμος μήπως; Τα μαθηματικά βεβαίως. Η αδογμάτιστη λογική ίσως

Δεν σε κατηγορώ για την υποκειμενικότητα.. γενικώς δεν κατηγορώ.. κανέναν για τις αντιλήψεις του... απλά εγώ προσπαθώ να την ξεπερνάω.. όσο φυσικά είναι ευφικτό..
quote:
Εδώ δεν είναι ξεκάθαρη η άποψη σου. Θυμίζει χρησμό. Αισθάνεσαι ότι χρείαζεσαι το θεό, δεν τον αρνείσαι αλλά τον αμφισβητείς… Περίεργη σχέση είναι αυτή…Δε μας τα λες καλά…

ήθελα να πω.. πως ψάχνω και σκέφτομαι και με τον δικό μου τρόπο ερευνώ.. να τονίσω πως η λέξη αμφισβήτηση δεν σημαίνει άρνηση..

Τα λεγόμενά μου ήταν ακριβώς αυτά: όχι πως αισθάνομαι ότι δεν μου χρειάζεται ο θεός απαραίτητα, όχι πως αρνούμε απαραίτητα την ύπαρξή του, αλλά πως την αμφισβητώ..

quote:
Αν αμφισβητείς τους τρόπους που έχουμε μάθει να πιστεύουμε, δεκτόν και υποκειμενικό βεβαίως.

Μα πες μου με ποιόν άλλον τρόπο θα μπορούσα να δω, αν όχι με το να κοιτάξω και γύρω μου? Δεν μιλάμε για υποκειμενικότητα εδώ.. αλλά για αδογμάτιστη σκέψη, όπως και αναφέρεις....
quote:
Δυστυχώς, αλλά ποιος είμαι εγώ που θα τους κρίνω. Μήπως είμαι θεός; Είναι αυτό εγωιστικό; Υπό προϋποθέσεις σαφώς και δεν είναι εγωιστικό. Αλλά δεν καταλαβαίνω πως ακριβώς το εννοείς.

Και βέβαια θα τους κρίνω... εφόσον δεν κάνουν κακό μόνον στους εαυτούς τους!!!
quote:
Μάλλον έκανα λάθος εκτίμηση. Νόμιζα πως ήθελες να κατευθύνεις τη συζήτηση κάπου συγκεκριμένα ή προσδοκούσες από τους άλλους συζητητές να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε κατηγορίες εναντίων των θρησκειών.

Δεκτόν..

φιλικά....

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

23/07/2004, 04:16:56
quote:
simori χρησιμοποίησα τον όρο ψυχή έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο Athakandr, απλά για να συνεννοούμαστε.
Δεν πιστεύω στην ύπαρξη της ως ξεχωσιστή οντότητα άυλη, αιώνια, άφθαρτη κλπ. Το πολύ πολύ να την δεχτώ ως συνώνυμο της ζωής ή το προσδίδον ιδιότητα σε κάτι υπαρκτό. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Ναι... κατάλαβα και μου φάνηκε και ενδιαφέρουσα η σκέψη σου.. ή η κοσμοθεωρία σου...
Την ερώτηση δεν την έκανα αποκλειστικά σε εσένα... αλλά γενικότερα... αν και δεν υπάρχει κάποια απάντηση προς το θέμα.. απλά είναι κάποια ερωτηματικά δικά μου... που ίσως να έχετε και εσείς μία γνώμη.. όπως αυτή που μας παρέθεσες...

quote:
Δεν ξέρω αν έχει άκρη αυτό το νήμα αλλά είμαι σίγουρος πως έχει πολλούς κόμπους.
Αν όντως έχεις βρει την άκρη, για λύσε μερικούς να δούμε πόσο ακόμα μακριά μπορεί να φτάσει.

Μα τί με πέρασες φίλε notis_29... Επειδή βρήκες την θεά..(εννοώ εμένα) νόμιζες πως θα με καταφέρεις να μου αποσπάσεις και πληροφορίες?
!!!
(Μεταξύ μας όμως, δεν έχω βγάλει ούτε και εγώ άκρη με το νήμα)

Φιλικά...

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

athakandrΜέλος
23/07/2004, 04:19:54
quote:

athakandr πως οριζεις εσυ την ψυχη?

<<Ως το αντικείμενο που έχει την δυνατότητα να αισθάνεται κατ' αρχήν(αισθήσεις, συναισθήματα, θυμικό) αλλά και να σκέφτεται λογικά. Η φύση της ψυχής δεν μπορεί να είναι από ύλη γιατί η ύλη δεν μπορεί να αισθανθεί ούτε να σκεφτεί. Αν θα μπορούσε θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω το πως..!>>

αυτο που μου λες ονομαζετε νοημοσυνη

Είπα και να αισθάνεται και να αντιλαμάνεται.. Αλλά για να μην κολλάμε στις λέξεις και φεύγουμε από την ουσία, το ερώτημα που έθεσα ήταν νομίζω σαφές.

ath

athakandrΜέλος
23/07/2004, 05:13:20
Γειά σου Ελεύθερε,

Στο επιχείρημά σου περί κλώνων:

Η κανονική διαδικασία δεν διαφέρει και πολύ από την διαδικασία κλωνοποίησης. Και στις δύο περιπτώσεις χονδρικά το ίδιο είναι ως προς το σημείο που επικεντρώνεις την κριτική σου. Ειδικά για το κύταρρο που λες ότι δεν έχει ψυχή (έστω ότι ισχύει.., γιατί υπόθεση κάνεις)' ισχύει κάτι διαφορετικό στην κανονική διαδικασία;;

ath.

athakandrΜέλος
23/07/2004, 05:37:11
Θεός υπάρχει, η λογική αυτό λέει, οι φιλόσοφοι αυτό λένε (οι μεγαλύτεροι τουλάχιστον -- Αριστοτέλης, Πλάτων).

Στην πρώτη φράση στο Κατά Ιωάννη πολύ ωραία περιγράφεται τι είναι Θεός (Εν αρχή ην ο λόγος ...).

ath.

MCΜέλος
23/07/2004, 11:13:52
quote:

Και εγω ξερω φιλε μου χιλιαδες ανθρωπους σε ολο τον κοσμο που ποτε δεν βρηκαν το φως τους,που ποτε δεν περπατησαν,ποτε δεν θεραπευτηκαν απο μια αρρωστια ακομη και μετα απο ωρες προσευχης.Καθε χρονο χιλιαδες βρεφη σε ολον τον κοσμο πεθαινουν απο καποια αρρωστια.Εκει
που ειναι αγαπητε φιλε ο Θεος της αγαπης;Μηπως κρυβεται;
Οταν γινεται ενα θαυμα τοτε μιλατε για τον Θεο της αγαπης και οτι γνωριζετε την βουληση του,οταν ομως πεθαινει κανενα βρεφος απο αγνωστη ασθενεια τοτε λετε "αγνωστη η βουληση του Κυριου".

Αν ειναι να αποδιδει κανεις τα θαυματα σε καποιο Θεο τοτε δεν θα επρεπε να αποδιδετε και τα κακα πραγματα σε αυτον(σεισμους,θανατο βρεφων που δεν οφειλεται συμφωνα με την επιστημη σε ανθρωπινους παραγοντες);

Σας ερωτω λοιπον,γιατι μιλατε μονο οταν γινεται κατι καλο και με τα χιλιαδες αμετρητα περιστατικα δυστυχιας σιωπειτε;Σας ερωτω να μαθω και εγω;

VICKING μην τα βλέπεις τα πράγματα έτσι. Το οτι υπάρχει δυστυχία στον κόσμο δε σημαίνει οτι δεν υπάρχει Θεός. Το γεγονός οτι γίνονται θαύματα μέσα στη δυστυχία αποδεικνύει οτι ναί υπάρχει Θεός. Τώρα το άν τα θαύματα δε γίνονται σε όλους τους ανθρώπους μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί μπορεί πχ να είσαι άρρωστος και να μην ζήτησες την βοήθεια του Θεού. Μπορεί ακόμα να πεθαίνουν τα παιδιά όπως λες από αρρώστιες, αλλά μην ξεχνάς οτι ο Θεός οσο και να'χει, έχει αφήσει τον άνθρωπο ελεύθερο!!! Σεβεται την ελευθερία του. Αν επιλέγει λοιπόν ο άνθρωπος να ψεκάζει τα τρόφιμα, άν επιλέγει να μολύνει την ατμόσφαιρα, άν επιλάγει η έγκυος μάνα να παίρνει ναρκωτικά κτλ. κτλ., τότε ο Θεός σε τί μας φταίει? Δηλαδή κάτσε, αλλά να λέμε και του στραβού το δίκιο! Για κάθε άνθρωπο ο Θεός πέρα από όλα αυτά, έχει το σχέδιό του. Για την σωτηρία της ψυχής του είτε μπορούμε να το αντιληφθούμε είτε όχι. Ενας κουτσός για παράδειγμα, ένας κουλός, ένας άρρωστος άνθρωπος που παλεύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, είναι ο άνθρωπος που ο Θεός είναι πιο κοντά του από κάθε άλλο υγιή άνθρωπο. Και αυτός ο άνθρωπος φτιάχνει το στεφάνι του για εκεί που θα πάει μετά θάνατον. Υπάρχει πολύ σοφία μέσα από όλα αυτά. Και όσο για τα θαύματα, δε νομίζω οτι οι πιστοί που πηγαίνουνε στον Αγ. Εφραίμ με καρκίνο στον εγκέφαλο ή δεν ξέρω πού αλλού και βάζουνε το λαδάκι του με το σχήμα του σταυρού γίνονται από αυθυποβολή καλά. Αν μπορείς εσύ να θεραπεύσεις τον καρκίνο στο κεφάλι σου από μόνος σου γιατί αυτοσυγκεντρώθηκες, τότε σου βγάζω το καπέλο! Και άν δεν τα πιστεύεις όλά αυτά, διάβασε τα θαύματα του Αγ. Εφραίμ. Υπάρχουν τόμοι με μαρτυρίες ανθρώπων και άμα τα διαβάσεις θα συγκλονιστείς και θα αρχίσεις να σκέφτεσαι λίγο διαφορετικά για τον ρόλο του Θεού και την ύπαρξή του. Καθώς και την καλοσύνη του. Και μην ξεχνάς πόσοι ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ γεροντες παρακαλούσαν τον Θεό να τους δώσει αρρώστια!! Ο Πάϊσιος βλέποντας έναν άρρωστο άνθρωπο με καρκίνο,και παρακαλώντας τον κάποιοι άνθρωποι να ζητήσει από τον Θεό να θεραπεύσει τον άρρωστο, τους λεέι, "εντάξει λοιπόν παιδιά μου, ας προσευχηθούμε ο Θεός να μοιράσει το 30% της ασθένειας σε όλους μας". Και τρομοκρατήθηκαν. Και είπε "εντάξει το 70% σε μένα". Κάπως έτσι διατυπώθηκε. Λοιπόν μήπως μέσα από τις αρρώστιες κρύβονται πράγματα που δεν έχουμε την φώτιση να γνωρίζουμε? Και στο ξαναλέω. Διάβασε τα θαύματα του Αγ. Εφραίμ και θα καταλάβεις πολλά. Δεν ξέρω ποιό να σου πρωτοαναφέρω!!

(ΘΑ ΛΕΙΠΩ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΟΥΛΑ)

junk95Μέλος
23/07/2004, 13:52:45
quote:

VICKING μην τα βλέπεις τα πράγματα έτσι. Το οτι υπάρχει δυστυχία στον κόσμο δε σημαίνει οτι δεν υπάρχει Θεός.

Συμφωνώ. Όμως είναι ένα ισχυρό επιχείρημα ενάντια στο ότι ο Θεός είναι
και Παντοδύναμος και Πανάγαθος. Ή τουλάχιστον ενάντια
στο ότι ο άνθρωπος έχει κάποια ειδική σχέση με το Θεό σε σχέση με το
υπόλοιπο Σύμπαν.

Πολλοί προσπαθούν να "αποδείξουν" την ύπαρξη ή μη ύπαρξη του Θεού με τη λογική. Μεγάλο λάθος. Ένας Θεός που βρίσκεται υπέρ της λογικής ή πέρα από τη λογική πολύ απλά είναι εκτός του πεδίου περιγραφής της.

Εξάλλου τα περισσότερα επιχειρήματα τέτοιου τύπου απλά δε στέκουν.
Π.χ. για το αξιοθαύμαστο της δημιουργίας. Το θεϊστικό επιχείρημα είναι
ότι εφ' όσον το σύμπαν είναι τόσο πολύπλοκα και ωραία φτιαγμένο, δε
μπορεί η ύπαρξή του να εξηγηθεί παρά με την παραδοχή ενός ανώτερου
νου. Αυτό όμως δε στέκει για τρεις κυρίως λόγους:
1ον) το Σύμπαν δεν είναι στην πραγματικότητα ιδιαίτερα πολύπλοκο. Απ' ό,τι φαίνεται έχει καμιά εκατοστή φυσικούς νόμους οι οποίοι πιθανόν
ανάγονται σε λιγότερους από 3-4, ίσως και σε έναν. Υπάρχουν Σύλλογοι Συνταξιούχων Παιχτών του Ιπποδρόμου με περισσότερους κανόνες στο καταστατικό τους .
2ον) υποτίθεται ότι τίποτα δε δημιουργείται από το τίποτα, συνεπώς ο
Θεός πρέπει να προϋπήρχε του σύμπαντος. Αναρωτιέμαι γιατί να μην πάμε
το ερώτημα ένα βήμα πιο κει: ποιος προϋπήρχε του Θεού; Κανένας; Άρα
δεχόμαστε ότι υπάρχουν πράγματα που δημιουργούνται από μόνα τους. Συνεπώς γιατί να μη το δεχθούμε κατ' ευθείαν για το Σύμπαν;
3ον) αν υποτεθεί ότι η αιτιολόγηση πίσω από την παραδοχή ενός Θεού
που δημιούργησε το Σύμπαν οφείλεται στο ότι είναι πιο "οικονομικό" να
παραδεχθούμε έναν αυθύπαρκτο "άπειρο και παντοδύναμο νου", αυτό πράγματι ήταν πιθανόν αλήθεια πριν από 50 χρόνια. Τώρα όμως οι ανακαλύψεις της Πληροφορικής, της Βιολογίας, των γνωσιακών επιστημών κλπ έχουν δείξει ότι κατά κανόνα νοημοσύνη υπάρχει μόνο σε τερατωδώς
πολύπλοκα συστήματα (όπως ο εγκέφαλος). Άπειρος νους = άπειρα πολύπλοκο σύστημα. Πιο απλά, ο Θεός έχει μεγαλύτερο βαθμό πολυπλοκότητας από το Σύμπαν (αφού άλλωστε υποτίθεται ότι το κάνει ό,τι γουστάρει), συνεπώς δεν είναι καθόλου πιο "οικονομικό" να παραδεχθούμε ότι είναι αυθύπαρκτος, σε σχέση με το να παραδεχθούμε
κάτι τέτοιο για το Σύμπαν.

Όσο για την ψυχή, νομίζω κάνουμε το λάθος να δίνουμε "ουσία" και
οντότητα σε μία διαδικασία. Δεν ξέρω ακριβώς πώς η ύλη σκέφτεται, αισθάνεται, κάνει ράνει, αλλά δεν έχω δει ΠΟΤΕ μου κάτι
που δεν είναι ύλη να σκέφτεται, να αισθάνεται κλπ.

Υποθέστε ότι έχουμε ένα μπρίκι με νερό. Το βάζουμε πάνω από το μάτι
και αρχίζει να βράζει. Μετά από λίγο σβήνουμε το μάτι και σταματάει
να βράζει. Αν το πάμε όπως με την ψυχή, η "μόνη" εξήγηση που μπορούμε
να δεχθούμε είναι ότι τα πάντα οφείλονται σε μια απροσδιόριστη ουσία
-ας την ονομάσουμε "βραστοκάρμα"- που για πέντε λεπτά πέρασε με
μαγικό τρόπο από το μάτι στο μπρίκι και μετά στο νερό. Το κανονικό, άψυχο νερό, μόλις ο Θεός (εμείς) του εμφυσήσαμε το βραστοκάρμα για λίγο έπαψε να είναι απλό νερό και έγινε βραστό νερό. Μετά του το πήραμε πίσω και ξανα"πέθανε".

Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι γελοίο. Δεν υπήρξε καμία ανταλλαγή κάποιας ουσίας από το μάτι στο μπρίκι. (Μην πείτε 'θερμότητα'! Η θερμότητα δεν είναι ουσία. Η θερμότητα είναι κινήσεις των μορίων της
ύλης). Ούτε το βραστό νερό διαφέρει ιδιαίτερα από το κανονικό. Απλά
βρίσκεται σε διαφορετική κινητική κατάσταση. Ο βρασμός είναι μία
διαδικασία, όχι ένα "πράγμα"
.

Νομίζω ότι η ελλιπής μας γνώση ως προς το πώς ακριβώς δουλεύει ο
εγκέφαλος και τι είναι νοημοσύνη κλπ, μας έχει κάνει να δώσουμε
υπόσταση σε άλλες διαδικασίες και ιδιότητες, όπως η ζωή, η αυτοσυντήρηση, τα συναισθήματα, οι σκέψεις. Το πρόβλημα αυτής
της προσέγγισης φαίνεται όταν δε μπορούμε να απαντήσουμε το πιο
απλό ερώτημα: τι είναι Χ; (όπου Χ=ζωή, σκέψη, συναίσθημα). Αντιθέτως
το ερώτημα "δείξε μου κάτι που να έχει Χ" απαντιέται πολύ πιο
εύκολα. Αυτό θα έπρεπε να μας υποψιάζει ότι το "Χ" δεν είναι πράγμα,
αλλά διαδικασία ή ιδιότητα.

Να το πάω πιο πέρα: ενδεχομένως κάτι τέτοιο είναι και ο Θεός. Μία
ανθρωπομορφική προσωποποίηση της "κεντρικής" διαδικασίας του Σύμπαντος.

VIKINGΜέλος
23/07/2004, 15:12:24
quote:

VICKING μην τα βλέπεις τα πράγματα έτσι. Το οτι υπάρχει δυστυχία στον κόσμο δε σημαίνει οτι δεν υπάρχει Θεός.

Γεια σου φιλε MC.
Φυσικα και ολα αυτα που ειπα πριν δεν αποδεικνυουν οτι δεν υπαρχει Θεος αλλωστε δεν ειναι στοχος μου να αποδειξω οτι δεν υπαρχει Θεος,θα ηταν κουτο διοτι ειναι κατι που δεν μπορει να γινει οπως λεει και ο φιλος junk.

quote:
Πρώτον γιατί μπορεί πχ να είσαι άρρωστος και να μην ζήτησες την βοήθεια του Θεού. Μπορεί ακόμα να πεθαίνουν τα παιδιά όπως λες από αρρώστιες, αλλά μην ξεχνάς οτι ο Θεός οσο και να'χει, έχει αφήσει τον άνθρωπο ελεύθερο!!! Σεβεται την ελευθερία του. Αν επιλέγει λοιπόν ο άνθρωπος να ψεκάζει τα τρόφιμα, άν επιλέγει να μολύνει την ατμόσφαιρα, άν επιλάγει η έγκυος μάνα να παίρνει ναρκωτικά κτλ. κτλ., τότε ο Θεός σε τί μας φταίει? Δηλαδή κάτσε, αλλά να λέμε και του στραβού το δίκιο! Για κάθε άνθρωπο ο Θεός πέρα από όλα αυτά, έχει το σχέδιό του. Για την σωτηρία της ψυχής του είτε μπορούμε να το αντιληφθούμε είτε όχι.

Κοιταξε εχω δεν αναφερθηκα στα εγκληματα της ανθρωποτητας που καποιοι τα φορτωνουν σε εναν οποιοδηποτε Θεο.Εγω αναφερθηκα σε αλλα ασχημα πραγματα(στα οποια ειναι αποδεδειγμενο ή φανερο οτι δεν εχει ευθυνη ο ανθρωπος π.χ σεισμους) στα οποια οι θρησκευομενοι ανθρωποι συνηθως απαντανε με την φραση "αγνωσται βουλαι Κυριου".Θελω να πω δηλαδη οτι για οτιδηποτε καλο(θαυματα) γινεται τα αποδιδετε στον Θεο και λετε πως ολα αυτα γινονται λογω της αγαπης του Θεου προς τον ανθρωπο.Οταν ομως γινει κατι πολυ ασχημο(για το οποιο ειναι αποδεδειγμενο ή φανερο οτι δεν εχει ευθυνη ο ανθρωπος π.χ σεισμους)
τοτε(και το ακουσει πολλες φορες απο βαθια θρησκευομενους ανθρωπους αλλα και απο ιερεις)
τοτε ξαφνικα μην μπορωντας να δικαιολογησετε το γιατι συμβαινουν αυτα
υπαρχει η δικαιολογια οτι η βουληση του Θεου ειναι αγνωστη ή οτι καποιος δαιμονας προξενησε κατι κακο.

Προσεξε τωρα φιλε,δεν προσπαθω να αποδειξω τιποτα αλλα προσπαθω να καταλαβω οχι το γιατι πιστευετε σε καποιο Θεο(αυτο δεν ειναι τοσο περιεργο) οσο το γιατι πιστευετε οτι εκδηλωνεται η αγαπη του Θεου προς τον ανθρωπο.Δηλαδη δεν θα μπορουσε π.χ να υπαρχει Θεος που ομως δεν αγαπαει ας πουμε τον ανθρωπο;Tι σε κανει να πιστευεις οτι ο Θεος ειναι Παναγαθος και Παντοδυναμος;

Οσο για αυτο που λες οτι ο Θεος εχει αφησει τον ανθρωπο ελευθερο
προφανως στηριζεσαι σε αυτα που λεει η Βιβλος,ετσι δεν ειναι;
Ας υποθεσουμε οτι η Βιβλος ειναι Θεοπνευστη.
Πραγμα που θα σημαινει οτι οι προφητειες ειναι αληθινες και που υποτιθεται οτι αφορουν το μελλον,δεν νομιζω να διαφωνεις σε αυτο,η Εκκλησια παντως δεν διαφωνει και μαλιστα δεχεται οτι ο Θεος γνωριζει το μελλον.
Πως γινεται λοιπον να λετε πως ειναι ελευθερος ο ανθρωπος και απο την αλλη να λετε οτι ο Θεος γνωριζει το μελλον(αρα οποιοσδηποτε π.χ σεισμος γινεται το γνωριζει και οσοι σκοτωθουν εκει ηταν προδιαγεγγραμενο να πεθανουν χωρις την ελευθερια επιλογης);Εχω ακουσει Ιερεις πολλους να λενε πως ο Θεος γνωριζει ακομη και την τριχα της κεφαλης που θα πεσει.Αρα προφανως θα γνωριζει με την ιδια λογικη και το ποτε θα πεθανει καποιος(σου θυμιζω οτι ο Ιωαννης της Αποκαλυψης αναφερεται σε καποιο σεισμο που υποτιθεται οτι θα συμβει στο μελλον).

"Η δική μου θρησκεία θέλει να κατέβει ο παράδεισος εδώ στη γη, ώστε να μπορούν να τον απολαύσουν όλοι"

MCΜέλος
23/07/2004, 16:41:00
quote:

προσπαθω να καταλαβω οχι το γιατι πιστευετε σε καποιο Θεο(αυτο δεν ειναι τοσο περιεργο) οσο το γιατι πιστευετε οτι εκδηλωνεται η αγαπη του Θεου προς τον ανθρωπο.Δηλαδη δεν θα μπορουσε π.χ να υπαρχει Θεος που ομως δεν αγαπαει ας πουμε τον ανθρωπο;Tι σε κανει να πιστευεις οτι ο Θεος ειναι Παναγαθος και Παντοδυναμος;

ο Θεος γνωριζει το μελλον.
Πως γινεται λοιπον να λετε πως ειναι ελευθερος ο ανθρωπος και απο την αλλη να λετε οτι ο Θεος γνωριζει το μελλον(αρα οποιοσδηποτε π.χ σεισμος γινεται το γνωριζει και οσοι σκοτωθουν εκει ηταν προδιαγεγγραμενο να πεθανουν χωρις την ελευθερια επιλογης);Εχω ακουσει Ιερεις πολλους να λενε πως ο Θεος γνωριζει ακομη και την τριχα της κεφαλης που θα πεσει.Αρα προφανως θα γνωριζει με την ιδια λογικη και το ποτε θα πεθανει καποιος(σου θυμιζω οτι ο Ιωαννης της Αποκαλυψης αναφερεται σε καποιο σεισμο που υποτιθεται οτι θα συμβει στο μελλον).

Γειά σου VIKING, βασικά δεν είμαι φίλος, είμαι φίλη..Πρέπει να αλλάξω το ψευδώνυμό μου..γκρρρ πώς γίνεται αυτό όμως? Αν ξέρεις πες μου...
Στο θέμα μας. Απαντάω σε αυτό που ρώτησες. Τι με κάνει δηλ. να πιστεύω οτι ο Θεός είναι πανάγαθος και παντοδύναμος...Καταρχήν το απάντησες μόνος σου, γιατί χωρίς να το καταλάβεις, ασυναίσθητα ίσως, έγραψες το πανάγαθος και παντοδύναμος με κεφαλαίο Π. Επομένως αναγνωρίζεις και σύ κάτι που δεν έχεις παραδεκτεί ακόμα. Το γιατί πιστεύω οτι είναι παντοδύναμος το γνωρίζω από πολλά πράγματα. Το γνωρίζω γιατί μία γυναίκα κάποτε έμεινε έγκυος παρθένα, το γνωρίζω γιατί ...δεν ξέρω ΄τι να πώ. Κοίτα έναν άνθρωπο απέναντί σου και δες τί έφτιαξε ο Θεός...
Ο Θεός όλα τα γνωρίζει για το μέλλον. Τώρα γιατί εσύ να φύγεις άδοξα με έναν σεισμό, αυτός το ξέρει. Μην ψάχνεις. Κοίτα μέσα από τη ζωή σου και θα καταλάβεις.
Δυστυχώς π΄ρπει να φύγω!! Σε μια βδομάδα θα επικοινωνήσω για΄τι πάω Μύκονο. Οταν γυρίσω θα σου εξηγήσω πολλά!
! Φιλιά τα λέμε

VIKINGΜέλος
23/07/2004, 18:19:45
quote:

Γειά σου VIKING, βασικά δεν είμαι φίλος, είμαι φίλη..

ουπς.

Γενικα αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι σχεδον ολες οι γυναικες του Φορουμ ειναι θρησκευομενες.Μηπως εχουμε πολλες ξανθιες στο φορουμ;

Καμια αθεη δεν υπαρχει ρε παιδια;Ειμαι
σιγουρος οτι αν γινοταν κανενα γκαλοπ θα ηταν πολυ περισσοτεροι οι ανδρες που θα ηταν αθεοι απο τις γυναικες.

quote:
Πρέπει να αλλάξω το ψευδώνυμό μου..γκρρρ πώς γίνεται αυτό όμως? Αν ξέρεις πες μου...

Δεν ειμαι βεβαιος αν κατι τετοιο μπορει να γινει.Στειλε κανενα e-mail
στο esoterica.gr και ρωτησε αν γινεται και πως και μετα πες μου και σε μενα πως γινεται.

quote:
Τι με κάνει δηλ. να πιστεύω οτι ο Θεός είναι πανάγαθος και παντοδύναμος...Καταρχήν το απάντησες μόνος σου, γιατί χωρίς να το καταλάβεις, ασυναίσθητα ίσως, έγραψες το πανάγαθος και παντοδύναμος με κεφαλαίο Π. Επομένως αναγνωρίζεις και σύ κάτι που δεν έχεις παραδεκτεί ακόμα.

Ομολογω οτι δεν το καταλαβα αυτο.
Παντως ο λογος που εβαλα κεφαλαια ειναι επειδη στα βιβλια οι λεξεις αυτες οταν χρησιμοποιουνται ως επιθετα για να χαρακτηρισουν τον Θεο ειναι με κεφαλαια.

quote:
Το γιατί πιστεύω οτι είναι παντοδύναμος το γνωρίζω από πολλά πράγματα. Το γνωρίζω γιατί μία γυναίκα κάποτε έμεινε έγκυος παρθένα, το γνωρίζω γιατί ...δεν ξέρω ΄τι να πώ. Κοίτα έναν άνθρωπο απέναντί σου και δες τί έφτιαξε ο Θεός...

Βλεπω αδυνατεις να απαντησεις.Λογικο ειναι,εδω δεν μπορει η Εκκλησια να απαντησει.Ειναι προφανως κατι που αισθανεσαι,δηλαδη νιωθεις οτι ο Θεος ειναι Παναγαθος.Okay,σεβαστο.

quote:
Δυστυχώς π΄ρπει να φύγω!! Σε μια βδομάδα θα επικοινωνήσω για΄τι πάω Μύκονο. Οταν γυρίσω θα σου εξηγήσω πολλά!
! Φιλιά τα λέμε

KAΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΥΧΕΡΟΥΛΑ!

"Η δική μου θρησκεία θέλει να κατέβει ο παράδεισος εδώ στη γη, ώστε να μπορούν να τον απολαύσουν όλοι"

Edited by - VIKING on 23/07/2004 18:20:41

Edited by - VIKING on 23/07/2004 18:23:06