- ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΦΙΜΩΣΑΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ-ΚΟΙΛΙΟ-ΔΟΥΛΟΙ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Εγώ δηλαδή είμαι ... που κάθισα χθες και θα κάτσω και σήμερα;
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
αυτή...που τα κατάφερε!
Για η=3 3 τηλ
Για ν=4 4 τηλ
απο δω και περα αρχιζει το δυσκολο
amalia μερικα απο τα παραδειγματα ειναι λάθος
TAket or leaveIT είσαι πολύ μακρυά.
ΔΕΣΤΕ ΛΙΓΟ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΤΙΣ ΛΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΙΦΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΔΩΣΑ:
1ο ΣΠΙΤΙ: ΝΟΡΒΗΓΟΣ, ΚΙΤΡΙΝΟ, ΝΕΡΟ, DUNHILL, ΓΑΤΕΣ
2ο ΣΠΙΤΙ: ΔΑΝΟΣ, ΜΠΛΕ, ΤΣΑΪ, BLEND, ΑΛΟΓΟ
3ο ΣΠΙΤΙ: ΑΓΓΛΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΓΑΛΑ, PALL MALL, ΠΟΥΛΙΑ
4ο ΣΠΙΤΙ: ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΑΦΕ, PRINCE, ΨΑΡΙ
5ο ΣΠΙΤΙ: ΣΟΥΗΔΟΣ, ΑΣΠΡΟ, ΜΠΥΡΑ, BLUE MASTER, ΣΚΥΛΟ
1ο ΣΠΙΤΙ: ΝΟΡΒΗΓΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΑΦΕ, PALL MALL, ΠΟΥΛΙΑ
2ο ΣΠΙΤΙ: ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΜΠΛΕ, ΝΕΡΟ, PRINCE, ΨΑΡΙ
3ο ΣΠΙΤΙ: ΑΓΓΛΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΓΑΛΑ, BLEND, ΑΛΟΓΟ
4ο ΣΠΙΤΙ: ΔΑΝΟΣ, ΚΙΤΡΙΝΟ, ΤΣΑΪ, DUNHILL, ΓΑΤΕΣ
5ο ΣΠΙΤΙ: ΣΟΥΗΔΟΣ, ΑΣΠΡΟ, ΜΠΥΡΑ, BLUE MASTER, ΣΚΥΛΟ
ΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΡΑ:
1ο ΣΠΙΤΙ: ΝΟΡΒΗΓΟΣ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΚΑΦΕ, PALL MALL, ΠΟΥΛΙΑ
2ο ΣΠΙΤΙ: ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ΜΠΛΕ, ΝΕΡΟ, PRINCE, ΓΑΤΕΣ
3ο ΣΠΙΤΙ: ΣΟΥΗΔΟΣ, ΑΣΠΡΟ, ΓΑΛΑ, BLEND, ΣΚΥΛΟ
4ο ΣΠΙΤΙ: ΑΓΓΛΟΣ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΜΠΥΡΑ, BLUE MASTER, ΑΛΟΓΟ
5ο ΣΠΙΤΙ: ΔΑΝΟΣ, ΚΙΤΡΙΝΟ, ΤΣΑΪ, DUNHILL, ΨΑΡΙ
ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟ 2%??
ΕΧΩ ΑΛΛΕΣ 2 ΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ ΝΑ ΤΙΣ ΓΡΑΨΩ... ΤΟ ΨΑΡΙ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ!
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Η ΛΥΣΗ??? (ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΞΕΡΩ)
ΦΟΙΝΙΞ
Αν και σε μισώ αφάνταστα, γιατί με κόοοοοοολλησες άσχημα,
ο αριθμός που ζητάς είναι: x=(ν-2)+ν/2, και ισχύει για όλους τους ζυγούς αριθμούς.
Ετσι, αν το εφαρμόσουμε για τον αριθμό 8, θα έχουμε x=(8-2)+8/2...x=6+4...x=10 (πράγμα το οποίο προκύπτει και από τον πειραματικό υπολογισμό)
Για την προσαρμογή του τύπου στους περριτούς αριθμούς, θα επανέλθω εάν το θεωρείς αναγκάιο, αργότερα.
Πόνεσε ήδη το κεφάλι μου! ![]()
αυτή...που τα κατάφερε!
x=ν-2+(ν+1)/2
αυτή...που τα κατάφερε!
Σου βγάζω το καπέλο ρε Αμαλία...ΜΠΡΑΒΟ...
Δεν ξέρω αν είναι αυτό που ζητά ο Ωρίωνας πάντως πειραματικά στέκουν και οι δύο σου τύποι..
Παντώς τσαντίστηκα λιγάκι...ήμουν κοντά στη λύση..βλέπω last message sent by amalia...δεν άντεξα...xexex
Ένα πολύ εύκολο του λεπτού..
Ένα νούφαρο διπλασιάζεται κάθε μέρα.
Σε 58 μέρες έχει καλύψει όλη τη λίμνη.
Σε πόσες μέρες έχει καλύψει τη μισή...?
(Γελίο είναι, απλά να λέμε ότι λύνουμε και τίποτα...μιάς και τα περισσότερα θέλουν αρκετά ξενύχτια να λυθούν..)
**Take It or Leave It**
Μην το παίρνεις κατάκαρδα - όχι σαν εμένα που όλο το πρωί είχα αληθωρήσει και μιλούσα δυνατά μόνη μου...(χμ...έχουμε λοιπόν ν και έναν μια μεταβλητή η οποία ρεγαμώτο!...φτου, δεν πάει έτσι...για να δούμε)
. Μόλις το έλυσα δε, άλλο ρεζίλι να ψάχνω ελέυθερο κομπιούτερ στο κτίριο που δουλέυω για να προλάβω να το γράψω πριν το βρεις εσύ!!!
Λίγο πριν μπω στο τόπικ, αλήθεια σου λέω, κόντεψα να πάθω εγκεφαλικό από την αγωνία...![]()
![]()
![]()
Ενα άλλο εύκολο επίσης:
10 άτομα σε 10 μέρες σκάβουν έναν λάκκο.
Πόσα άτομα, σε 5 μέρες θα σκάψουν μισό λάκκο;
αυτή...που τα κατάφερε!
ακόμη ένας γρίφος παλιός, αλλά αρκετά καλός:
Ενα άτομο θέλει να πάει σε μια πόλη, βρίσκεται μπροστά από μία διχάλα, αλλά δεν ξέρει ποιος από τους δύο δρόμους είναι ο σωστός. Ο ένας πάει στην πόλη, ενώ ο άλλος οδηγεί σε γκρεμό.
Εφαρμόζοντας το ρητό "ρωτώντας πας στην πόλη", βρίσκει μπροστά του δύο άτομα.
Ο ένας είναι ψεύτης, και ο άλλος λέει πάντα αλήθεια.
Δεδομένου ότι μπορεί να κάνει μόνο μια ερώτηση στον έναν από τους δύο (δεν ξέρει ποιος είναι ο ψεύτης), τι πρέπει να ρωτήσει για να βρει το σωστό δρόμο;
αυτή...που τα κατάφερε!
Άσε...και ήμουν τόσο κοντά..
Δεν πειράζει θα ακολουθήσουν και άλλοι γρίφοι..
Αυτό με το νούφαρο το έλυσες..? Είναι πολύ εύκολο αν το σκεφτείς καλα...
10 δεν είναι οι εργάτες πάλι..?
**Take It or Leave It**
Ήμουν σίγουρος ότι ο Ωρίωνας δεν θα συμφωνούσε!!!...γιαυτό και είπα ότι μπορεί ο Ωρίωνας να μην ζητούσε αυτό..
Θυμάμαι ένα παρόμοιο γρίφο που είχα λύσει παλαιότερα και ο τρόπος μου δεν ήταν ο "σωστός" αν και πειραματικά ίσχυε..
Ομοίως Ωρίωνα δεν μπορείς να απορρίψεις τη λύση αφού πειραματικά έχει εφαρμογή. Και εγώ αυτό είχα βρει ( με ένα μικρό λαθάκι...απλά με πρόλαβε η αμαλία...) και ο τρόπος δεν είναι λάθος..
quote:Ενα άτομο θέλει να πάει σε μια πόλη, βρίσκεται μπροστά από μία διχάλα, αλλά δεν ξέρει ποιος από τους δύο δρόμους είναι ο σωστός. Ο ένας πάει στην πόλη, ενώ ο άλλος οδηγεί σε γκρεμό.
Εφαρμόζοντας το ρητό "ρωτώντας πας στην πόλη", βρίσκει μπροστά του δύο άτομα.
Ο ένας είναι ψεύτης, και ο άλλος λέει πάντα αλήθεια.Δεδομένου ότι μπορεί να κάνει μόνο μια ερώτηση στον έναν από τους δύο (δεν ξέρει ποιος είναι ο ψεύτης), τι πρέπει να ρωτήσει για να βρει το σωστό δρόμο;
Δεν ξέρω αν αυτή είναι η λύση αλλά μου είχε τεθεί και παλαιότερα το αίνιγμα αυτό και είχα σκεφτεί το παρακάτω:
( ΕΣΤΩ ότι δεξιά είναι η πόλη και αριστερά ο γκρεμός )
Εαν ρωτήσει ( όποιος από τους δύο και να είναι ) :
Εαν είχα ρωτήσει τον αδελφό σου που είναι ο γκρεμός τι θα μου είχε πει..?
Ο Ψεύτης θα απαντήσει ότι ο αδελφός του θα του έλεγε να πάει Αριστερά. ( ψέμματα δηλαδή.. )
Αυτός ο οποίος θα έλεγε την αλήθεια θα του έλεγε ότι ο αδελφός του θα του έλεγε να παέι Αριστερά.
Και στις δύο περιπτώσεις ο οδηγός πρέπει να πάει αντίθετα από αυτό που του υποδεικνύουν τα δύο αδέλφια...δηλαδή να πάει δεξιά..
Βέβαια αυτό δεν είναι καμία απόδειξη μιάς και ο ψεύτης θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ο οδηγός θα σκεφτόταν ότι ανέφερα και για να τον μπερδέψει θα του έλεγε ότι ο αδελφός του θα του έλεγε να πάει δεξιά..
Άρα η λύση αυτή είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα...αν και προσωπικά δεν θα ρίσκαρα να το κάνω....xexex
Εαν υπάρχει καμία άλλη πιο έγκυρη λύση θα ήθελα πολύ να την ακούσω, Αμαλία...
**Τake It or Leave It**
Εαν επροκειτο να σε ρωτησω εαν το δεξι μονοπατι οδηγει στη πολη θα ελεγες ναι;
Το οτι υπαρχουν δυο ατομα ειναι περιττο.
Για το νουφαρο 57
χωρίζω τους 8 σε δυο τετράδες για κάθε τετραδα χρειαζονται 4 τηλ ωστε ο καθενας να ξερει τα παντα. Τωρα χρειαζονται άλλα 4 τηλ. για να επικοινωνισουν οι δυο τετραδες άρα συνολο 12 τηλ και οχι 10. Η λυση ειναι μια για αρτιους ή περιττους αριθμους.
Τωρα με αυτο που εγραψα ισως να εχω μισοπει τη λυση
quote:
amalia μου λυπαμαι αλλα οχι
Οχι;;;![]()
Πως όχι;;;![]()
Καλημέρα Ωρίωνα.
Δεν θα σε συναντήσω, είπαμε;...![]()
Λοιπόν, γράφεις έναν τρόπο με τον οποίο οι 8 θα χρειαστούν τελικά 12 τηλεφωνήματα. Περισσότερα; Γιατί;
Το ζητούμενο δεν είναι να γίνουν όσα λιγότερα τηλεφωνήματα γίνεται;
Στα 16 άτομα πόσα τηλεφωνήματα προκείπτουν; Εγώ τα έχω υπολογίσει 22 με τον τύπο που σου έδωσα.
Αν θες γράψε τη λύση, να δούμε το σκεπτικό της, αυτό άλλωστε θα είναι πολύ ενδιαφέρον από μαθηματικής πλευράς.
Αν τελικά η λύση που έχεις δίνει περισσότερα τηλεφωνήματα, αλλά γενικεύεται και σε άρτιους και περιττούς, είναι πιοσωστή από αυτήν την άποψη. Οχι όμως από την άποψη του μικρότερου αριθμού.
Δεν έχει σημασία τελικά. Το ενδιαφέρον θα είναι να δούμε τους τύπους...έτσι θα πλησιάσουμε περισσότερο στο γοητευτικό μυστήριο...των αριθμών!![]()
![]()
![]()
αυτή...που τα κατάφερε!
1 τηλεφ. για η=2
3 τηλεφ. για η=3
2η-4 τηλεφ. για η>=4
Το προβλημα μπορεί να λυθεί ως εξής: διαλέγω 4 άτομα (Α,Β,Γ και Δ) τα οποία ονομάζω "κεντρική ομάδα " . Κάθε άτομο έξω από την κεντρικη ομαδα τηλεφωνει σε κάποιο μελος της ομάδας ,δεν έχει σημασία σε ποιο, ετσι θα έχω η-4 τηλεφωνήματα. Τώρα τα μελη της κεντρικής ομάδας κανουν 4 τηλεφωνήματα: Α-Β, Γ-Δ, Α-Γ και Β-Δ. Σ' αυτό το σημείο, κάθε μέλος της κεντρικής ομάδας ξέρει τα πάντα. Τώρα καθένας έξω από την κεντρική ομάδα τηλεφωνει σε οποιοδήποτε από τα μέλη της ομάδας τα οποια ξερουν τα πάντα ετσι έχω η-4 τηλεφωνήματα.
η-4+4+ν-4=2η-4 τηλεφ.![]()
![]()
![]()
Αγαπητέ μου Ωρίωνα!
Χωρίς να θέλω να φανώ εγωίστρια (φαντάζομαι όμως ότι και ο φίλος μας TaKeIT or LeaveIT θα συμφωνήσει μαζί μου), η λύση που παραθέτεις εδώ, είναι προφανώς η λύση που έχει σκαρφιστεί ο Ο.Τ.Ε., ώστε να ανεβάζει το κόστος που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί μια εργασία που σχετίζεται με τηλεφωνικές συνδιαλλαγές...
Δηλαδή, για ν=40, με τη λύση του Ο.Τ.Ε., θα χρειαζόντουσαν 2ν-4=76 (!!!) τηλεφωνήματα. Ενώ με τον τύπο που έδωσα (και πρόλαβα τον δύστυχο "πάρτο ή άστο" γιαυτό και έκλαψε γοερά - το ξέρω...)για ν=40, ν-2+ν/2 = 58. Φαντάσου, 18 τηλεφωνήματα λιγότερο!!!
Κι αν αυτό ήταν ένα σπουδαίο εθνικό ζήτημα; Που αφορούσε π.χ. 1 εκατομύριο άτομα; Με τον Ο.Τ.Ε. θα γινόντουσαν 1.999.996 τηλεφωνήματα, ενώ με την εταιρία "Amalia + Takeitorleaveit Co. Ltd" θα γινόντουσαν 1.499.998 τηλεφωνήματα. Διαφορά 499.998 τηλεφωνημάτων, που εάν κάθε τηλεφώνημα χρεωνόταν 1 ευρώ (αν ήταν σε Cosmote) φαντάσου τι θα κέρδιζε ο Ο.Τ.Ε.!!!![]()
![]()
Τέλος πάντων.
Που τη βρήκες αυτή τη λύση, και το πρόβλημα γενικότερα;![]()
![]()
![]()
αυτή...που τα κατάφερε!
αυτό με τον μισό λάκκο, σκέψου το λίγο ακόμα.
Κάπου υπάρχει ένα λάθος...λογικής!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
αυτή...που τα κατάφερε!
Συμφωνώ με την Αμαλία.... Και δεν κοίταξα καθόλου την ορθότητα του τύπου αφού και εγώ στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξα.
Σύμφωνα με τον τύπο της Αμαλίας ( και δικός μου
!!! ) να δούμε τι συμβαίνει...
quote:
Και η προσαρμογή του τύπου για τους περριτούς αριθμούς...x=ν-2+(ν+1)/2
Έστω ν = 3
3-2 + 3 + 1 / 2 = 5 / 2 = 2,5 τηλεφωνήματα...?
Ή είμαι πολύ κουρασμένος και δεν ξέρω τι λέω...?
Ναι δίκιο έχεις με το νούφαρο.΄..
Σε 57 μέρες θα έχει κάνει ένα κομμάτι της λίμνης- την επόμενη θα διπλασιαστεί.. αφού όμως την ημέρα 58 θα καλύψει όλη τη λίμνη..την 57 θα έχει καλύψει τη μισή..
Όσο για αυτό με το λάκκο..
Αφού 10 εργάτες σε 10 μέρες κάνουν το λάκκο. Ο ένα εργάτης κάνει το 1/10 και κάθε μέρα γίνεται το 1/10 του έργου...
άρα ο κάθε εργάτης κάθε μέρα κάνει το 1 / 100 του έργου.
Άρα για να συμπληρωθεί ο μισός λάκκος θέλουμε να γίνουν τα 50/100
Έχουμε 5 μέρες, άρα ένας εργάτης κάνει τα 5/100 σε αυτό το χρονικό διάστημα..
Για να πάμε από τα 5 / 100 στα 50 / 100 μας χρειάζονται 10 εργάτες...
Εκτός έαν οι εργάτες δεν είναι ισότιμοι, ή όταν είναι περισσότεροι δουλεύουν με διαφορετικούς "ρυθμούς" από το όταν είναι λιγότεροι...
Μπορεί να λέω μεγάλη βλακεία...συγχωρέστε με..είμαι πάρα πολύ κουρασμένος απλώς θέλω οπωσδήποτε να μην χάσω τη συνέχεια αυτού του ενδιαφέροντος subject..και να συμμετέχω ενεργά
**Τake It or Leave It**