- ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:Παραλογισμός είναι, να είναι το θέμα μας "ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΙΑ" και να ασχολείσαι με δογματικά ζητήματα (που κανένας δεν έθεσε) μιας θρησκείας που ομολογείς πως δεν καταλαβαίνεις...
Η νεκρανάσταση μετά από αιώνες, η ακύρωση των φυσικών νόμων («άμωμος σύλληψη»), η ιδέα της ανάστασης ενός νεκρού ανθρώπου, η μοιρολατρική αποδοχή της δημιουργίας από ένα «εξωκόσμιο Όν», η άκριτη πίστη σε ένα «Όν» που θα με μεταθέσει εις τον Παράδεισο ένεκα της «χριστιανικής μου αγωγής» και πολλά άλλα, ΑΠΑΙΤΟΥΝΕ την ακύρωση της λογικής σκέψης και της γνώσης.
Εάν όλα τα παραπάνω δεν είναι ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ, τότε ΤΙ ΕΙΝΑΙ?
Μήπως παραλογισμός είναι να συμβαίνει το ίδιο πράγμα σε τόσα topics ταυτόχρονα χωρίς ουσιαστικό λόγο κι αποτέλεσμα...?
Μήπως παραλογισμός είναι η ειρωνία κι η προσβλητική μας διάθεση έναντι κάποιου συνανθρώπου μας με διαφορετικά πιστεύω κι όταν μας τίθεται ως ερώτημα το "γιατί" να αποποιούμαστε των ευθυνών μας...?

In anticipation of my resurrection...
φανταστικού γέροντα απο την φανταστική ιστορία που βρήκες.
quote:
Κοιτα,και εσυ ο ιδιος θεωρεις οτι καποιος μπορει να πιστευει ειτε σε κατι αυλο,υπερφυσικο που να το ονομαζει Θεο,ειτε να πιστευει (με η χωρις εισαγωγικα) στην φυση,στο χρημα η οτιδηποτε.
Ε,αυτη η δευτερη κατηγορια θεωρει ο γεροντας εδω ως ειδωλολατρες και εν γενει συμφωνω.Βεβαια αυτη ειναι ισως μια απλουστευτικη θεωρηση που βγαζει απεξω καποια δεδομενα αλλα η γενικη ιδεα νομιζω ειναι αυτη.
Νομιζω οτι καλο ειναι να αδραξουμε τις περιγραφες και τις λεξεις του κειμενου και να τις επεξεργαστουμε εδω. :)
Λοιπό, παμε πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει "Πιστέυω".
Η μία ένοια είναι η έννοια του "Πιστέυω εις ένα θεο. κ.τ.λ." το οποίο είναι
και η βάση της θρησκείας. Συμπεριλαμβάνει την λατρεία και την αποδοχή
της Απολυτης αλήθειας.
Υπάρχει και η κάπως διαφορετική έννοια της "Πιστης". Ας πούμε,
"Πιστέυω οτι η απόσταση Αθήνας Πάτρας είναι 210 Χιλιομετρα"
Αυτό σημαίνει οτι έχω κάνει την Εθνική οδο Αθηνών-Πατρών "θεό" μου ?
"Πιστέυω οτι αν προσθέσεις το 5 και το 7 θα βγάλει 12."
Αυτό σημαίνει οτι έχω κάνει την αριθμητική "θεό" μου ?
"Πιστέυω οτι η Επιστήμη μπορεί να δώσει λύσει σε πολλά προβλήματα της ανθρωπότητας"
Αυτό σημαίνει οτι έχω κάνει την επιστήμη θεό μου ?
"Πιστέυω οτι η Ανθρωπότητα θα καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες της και
να ζήσει ειρηνικά στο μέλλον"
Αυτό σημαίνει οτι έχω κάνει "θεό" μου τον άνθρωπο ?
Ολοι πιστεύουμε σε χιλιάδες πράγματα.
Στο νομο της βαρύτητας, Στην ύπαρξη χταποδιών, Στην ύπαρξη του αριθμου 128,
Αυτό δεν σημαίνει οτι τα δεχόμαστε σαν την υπέρτατη και απόλυτη αλήθεια,
ούτε σημαίνει οτι εκτελούμε λατρευτικές τελετές προς τιμήν τους.
Συμφωνώ οτι αν είχα στο σαλόνι μου είκόνες απο χταπόδια, και άναβα απο κάτω τους
κεράκια, και προσευχόμουνα καθημερινά να με συγχωρήσουν που είμαι αναξιος
διοτι δεν έχω 8 πόδια τότε θα ήμουν ειδολολάτρης (ή παγανιστής, η χταποδιστής).
Αλλα το οτι "Ολοι, ακόμα και οι άθεοι πιστεύουνε σε κάτι" Δεν τους καθιστά ειδολολάτρες,
ή "Πιστούς" (με τη θρησκευτική έννοια)..
Πρέπει να εξετάσεις
1) τι έννοια έχει η λέξη "Πιστη" σε κάθε περίπτωση.
2) Αν στη διαδικασία υπάρχει ο παράγοντας "Λατρεία" που έιναι βασικό χαρακτηριστικό
κάθε θρησκέιας.
Θα δεχτώ οτι μερικοί "αθεοι" "κομουνιστές" και "Πιστεύουν" και "Λατρεύουν". (Και
οι στατιστικές δείχνουν οτι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ έχουν το μικρότερο ποσοστό άθεων). Αλλά το να λές οτι "Ολοι κάπου πιστέυουν, αρα δεν υπάρχουν ουσιαστικά άθεοι" δεν είναι
επιχείρημα, είναι άνέκδοτο.
Τώρα, Νίκο, καταλαβαίνεις γιατί το κείμενο που παρέθεσες είναι ένα συνοθύλευμα απο
σοφιστείες ?
Αγγελος.
«Παραλογισμός είναι, να είναι το θέμα μας "ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΙΑ" και να ασχολείσαι με δογματικά ζητήματα (που κανένας δεν έθεσε) μιας θρησκείας που ομολογείς πως δεν καταλαβαίνεις...»
Πρώτον, ο διάλογος δεν διεξάγεται σε περιβάλλον θερμοκοιτίδας, και επομένως τίθενται ερωτήματα όταν η συζήτηση το απαιτήσει.
Δεύτερον, ΠΟΤΕ δεν ομολόγησα ότι «δεν καταλαβαίνω» την θρησκεία που αναφέρεσαι, καθώς ΥΠΗΡΞΑ ένθερμος μελετητής και πιστός της, αλλά αντιθέτως ακριβώς επειδή ΓΝΩΡΙΖΩ, σχολιάζω τα κατά την άποψη μου κακώς κείμενα.
Ως συνήθως, ΒΙΑΖΕΣΑΙ……
«Παραλογισμός είναι, να είναι το θέμα μας "ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΙΑ" και να ασχολείσαι με δογματικά ζητήματα (που κανένας δεν έθεσε) μιας θρησκείας που ομολογείς πως δεν καταλαβαίνεις...»
Και μια «λεπτομέρεια» ακόμα: επειδή είναι εξόχως ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ να κατακρίνουμε ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΟΥΖΟΜΑΣΤΕ, ας δούμε τον τελευταίο σου σχολιασμό……επί του θέματος πάντοτε (!), σε ένα topic που ως επικεφαλίδα έχει Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
anchor: {Σωστό, η ύλη είναι μια "διακύμανση του κενού".}
Τι έλεγες αγαπητέ? Ότι…..παραλογισμός είναι να είμαστε ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ????![]()
![]()
![]()
![]()
quote:Αν ήξερες ότι η μαγεία έχει σχέση "κύματα" (πες το, συχνότητες, λόγο, δονήσεις κτλ.), άρα και με διακύμανση δεν θα αναρωτιόσουν. Η ίδια η πράξη "ευχών" και επικλήσεων που συναντάμε και σε λειτουργίες έχει βάση "κυματική": τα ηχητικά κύματα.
Και μια «λεπτομέρεια» ακόμα: επειδή είναι εξόχως ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ να κατακρίνουμε ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΟΥΖΟΜΑΣΤΕ, ας δούμε τον τελευταίο σου σχολιασμό……επί του θέματος πάντοτε (!), σε ένα topic που ως επικεφαλίδα έχει Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΑΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
anchor: {Σωστό, η ύλη είναι μια "διακύμανση του κενού".}
Τι έλεγες αγαπητέ? Ότι…..παραλογισμός είναι να είμαστε ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ????
«Αν ήξερες ότι η μαγεία έχει σχέση "κύματα" (πες το, συχνότητες, λόγο, δονήσεις κτλ.), άρα και με διακύμανση δεν θα αναρωτιόσουν.»
Ενώ ΕΣΥ το ξέρεις έ???![]()
Κάτι σαν το «μάτι» δηλαδή……..
anchor:
«Η ίδια η πράξη "ευχών" και επικλήσεων που συναντάμε και σε λειτουργίες έχει βάση "κυματική": τα ηχητικά κύματα.»
Καμία……επιστημονική εργασία τότε????![]()
![]()
![]()
quote:Οποιοδήποτε σχολικό βιβλίο φυσικής θα σε βεβαιώσει για την κυματική φύση του ήχου και του λόγου (άρα και των λόγων/ευχών/επικλήσεων). Για τη μαγεία ψάξε τη σχέση μαγείας-δονήσεων, και ρώτα τους σχετικούς.
anchor:
«Η ίδια η πράξη "ευχών" και επικλήσεων που συναντάμε και σε λειτουργίες έχει βάση "κυματική": τα ηχητικά κύματα.»
Καμία……επιστημονική εργασία τότε????
«Οποιοδήποτε σχολικό βιβλίο φυσικής θα σε βεβαιώσει για την κυματική φύση του ήχου και του λόγου (άρα και των λόγων/ευχών/επικλήσεων).»
Άντε!!! Βρε για δες τι μαθαίνει κανείς στο esoterica……![]()
![]()
![]()
anchor:
«Για τη μαγεία ψάξε τη σχέση μαγείας-δονήσεων, και ρώτα τους σχετικούς.»
Και….εσύ δεν είσαι «σχετικός»? Τότε ΠΩΣ αποφαίνεσαι ως μη-σχετικός?
Άλλο λόγια να αγαπιόμαστε αγαπητέ, ΕΑΝ το πήρες χαμπάρι!
Όπως λέμε, ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ……![]()
![]()
quote:Αν σ' ενδιαφέρει να μάθεις θα ρωτήσεις, αν βαριέσαι δεν σημαίνει ότι έχω άδικο.
anchor:
«Οποιοδήποτε σχολικό βιβλίο φυσικής θα σε βεβαιώσει για την κυματική φύση του ήχου και του λόγου (άρα και των λόγων/ευχών/επικλήσεων).»
anchor:
«Για τη μαγεία ψάξε τη σχέση μαγείας-δονήσεων, και ρώτα τους σχετικούς.»