- ΑΝΕΥΘΥΝΟ-ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ... - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Κλέβουμε ο ενας τον αλλον.
Απο κυβερνήσεις εως πολίτες.
Φτάσαμε το καφεδάκι 5 ευρώ.
Η σαλάτα πωλείται 8 ευρώ.
Μία πίτσα, έχουν το θράσσος και στέλνουν στα σπίτια τιμοκαταλόγους 12 ευρώ. Για δύο πίτσες θέλεις 24 ευρώ.
Τα φασολάκια στην αγορά στοιχίζουν 6,80 το κιλό πιο ακριβά απο το κρέας.
Για ποιά αξιοπρέπεια μιλάς λοιπόν.
Πώς να είμαστε αξιοπρεπείς οταν παρκάρουμε στις ράμπες για τους ανάπηρους. Οταν καίμε τα δάση μας.
Για ποιά αξιοπρέπεια λοιπόν μιλάς οταν βλέπουν οτι είμαστε καταχρεωμένοι, οταν ζούμε με δανεικά και δεν μας νοιάζει..
Ξέρεις καλά,ότι ο πολίτης, δεν ανακαλύπτει τίποτε...Του τα προσφέρουν και τα δέχεται, πιεζόμενος, ως μόδα....Αν ήταν στο χέρι του,δεν θα το έκανε...
Πάρε τη νέα γενιά...Αν δεν φοράει τα "ίν" ρούχα και παπούτσια,δεν νοιώθει ικανός, ένας νέος, μια νέα,για να μπεί σε παρέα, να γίνουν αποδεκτοί....Έτσι το κάναμε...Δεν λέω,όλοι μας,αλλά,είναι μια μηχανή, που μας έχει όλους απο κάτω της, πια...Τώρα, δε,που σφίγγουν πιο πολύ τα ζωνάρια, θα είναι σδυσβάστακτο..Οι αυξήσεις, θα κάνουν τις οικογένειες να μπούν σε νέα λιτότητα και απομόνωση...
Δεν είναι απόφαση κανενός αυτό...Κι αυτοι που "φάγανε"πότε θα πληρώσουν;Όχι φυλακή, ή τρελάδικο...Να πληρώσουν ότι πήρανε..Να τα επιστρέψουν, ώστε να μειωθεί το έλλειμα...
Αυτά δεν τα ξέρουν; Δεν μπορούν να σώσουντην κατάσταση, επαναφέροντας τα ποσά που κλάπησαν;
Αφού τα έχουμε αποδεκτεί,ως υπάρχοντα, δεν κρύβονται..Μόνο δεν επιστρέφονται...Τόσα δις,γιατί δεν γύρισε...κανένα;...
Πολύ υποκρισία και εσκεμμένη...Δεν ειναι τυχαίο, αλλά, προαποφασισμένο...Δεν προέκυψε, δημιουργήθηκε....
quote:
..Οι αυξήσεις, θα κάνουν τις οικογένειες να μπούν σε νέα λιτότητα και απομόνωση...
Εχω πάει για ψώνια σε ενα supermarket Βασιλόπουλος.
Καθώς ψώνιζα πέφτει το μάτι μου σε εναν τύπο, σκυμένο πάνω στα τουρσιά και είχε ανοίξει ενα κουτάκι χταποδάκι ξυδάτο και έτρωγε.
Μούτς μούτς ο δικό σου μασούλαγε, το έκλεισε και έφυγε.
Τον παρακολουθώ![]()
Πάει στις ελιές![]()
Τσίμπησε δύο τρείς.
Πάει στα φυστίκια έφαγε μερικά.
Πάει στα φρούτα.
Τα τάραξε ρε παιδιά, τι φράουλες, τι σταφύλια, μέχρι και κάτι κάστανα.
Ολα αυτά ξεσκπέπαστα και χύμα.
Φεύγει λοιπόν και πάει στα ψωμιά και εκεί άρχισε να τσιμπόλογάει τα ψωμιά.
Δεν άντεξα και το λέω στον υπεύθυνο.
Του κάνει την παρατήρηση λοιπόν και αρχίζει να φωνάζει σαν τρελός.
Δεν θα μου πάρετε ούτε ενα ευρώ ρε λέει.
Κλέφτες, απατεώνες.
Εκεί θα καταλήξουμε τρεχαγύρευε.
Θα αρχίσουμε να έχουμε ανασφάλιστα αυτοκίνητα, θα κόψουμε την ADSL και τον ΟΤΕ. Θα μειώσουμε τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ. Δεν θα ξαναφάμε εξω ποτέ. Δεν θα ξαναπάμε διακοπές, μήπως πάμε δλδ.. θα κόψουμε πολλά φίλε μου..
Ναι ρε φίλε, θα σκεφτεί τρόπους για να ξεφύγει ο Έλληνας, ο πολίτης, αλλά,τα πράγματα σφίγουν πάρα πολύ...Κι εδώ να δούμε την δημοκρατία....Πόσο αντέχει....
Θα γίνουν ακόμα σοβαρότερα και αυτό είναι που φοβάμαι.
Οσο μπορούμε και σγίγγουμε το ζωνάρι καλά είναι.
Αυτό που φοβάμαι είναι το εξής.
Αυτό το 65 είναι που φοβάμαι. Εντάξει εγώ μάλλον τη σκαπουλάρω αλλά ακόμα δεν είναι σίγουρο.
Θα βρεθούν πολλοί άνεργοι φίλε μου καθώς ενας 60άρης δεν έχει ιδιαίτερη ζήτηση στην αγορά.
Σε οτι αφορά τη δημοκρατία πιστεύω οτι ο πολίτης θα ξεσπαθώσει.
Ηδη αρχίζουν να φωνάζουν ``να πληρώσουν αυτοί που τα φάγανε``.
Δεν φοβάμαι, παρά τον ευτελισμό του ανθρώπου, του γέρου που λες, του νέου, της νέας, του ανθρώπου γενικά, που θα είναι ξένος στο σπίτι και στον τόπο του..Που τίποτε δεν θα του ανήκει και θα τα χρωστάει όλα....
Η ανεργία,δεν είναι απλή..Δεν είναι μόνο το νοίκι, το ρεύμα, το νερό..Είναι δυο μισθοί, που χρειάζεται σήμερα ένασπίτι...Με δυο ανέργους, μπορείς να φανταστείς, ποσο "μέσα" θα είναι το μήνα;..
Θα ξεπουλιούνται οικογεςνειακώς, για να μιλήσω άμεσα....
Αυτή την διάσταση, μπορείς να τη σκεφτείς, ειδικά, σε μια ελευθεριάζουσα, ούτως ή άλλως,κοινωνία;
Ο π@@στης, μάγκας, λέμε τώρα, σε λίγο ο καταδότης, κύριος και ούτω καθ εξής....
Αλλάζουν πολλά, δεν μπορεί να περάσουν έτσι...Δεν μπορεί αυτοί που τα κάνουν να νομίζουν ότι θα τη γλυτώσουν...
quote:
allzzaro
Δεν άντεξα και το λέω στον υπεύθυνο.
Την ρουφιανιά την έχουμε μέσα μας εμείς οι έλληνες .![]()
Αν όμως άντεχες και δεν το έλεγες στον υπεύθυνο θα διαπίστωνες αργότερα ,ότι δεν έφταιγε ο πεινασμένος ,αλλά ο κάθε Βασιλόπουλος .
Ο πεινασμένος αν έβρισκε το θάρρος και πήγαινε στον κάθε βασιλόπουλο να ζητήσει να φάει ,θα τον πετούσανε με τις κλωτσιές έξω από το κατάστημα .
Που θα πάει, όταν και συ & εγώ & ο τρέχα …,φτάσουμε να πεινάμε ,όπως αυτός ο συνάνθρωπός μας στο παράδειγμά σου , θα δείχνουμε κατανόηση για αυτές τις συμπεριφορές ,διότι δεν είναι καθόλου απίθανο να πράττουμε το ίδιο .![]()
η πείνα είναι πεινα....Και γι αυτο πρέπει να γίνεται σεβαστή..
Το σώμα πεινάει,έχει αδυναμίες, όχι το πνεύμα....Ήδη ο κόσμος πεινάει.,...
Και μιλάμε για μια εποχή,χειρότερη, που δεν είναι μακρυά...Κοντινή μοιάζει..Πάνω απο 20%, λένε, τα φτωχά νοικοκυριά και κρύβουν ότι είναι άλλα τόσα, που δεν αναφέρονται....Φτώχεια και υποταγή..Το σύνθημα της Νέας Εποχής..Το αυριο που επαγγέλεται.....
Ποιός την πιστεύει;Σίγουρα όχι ο κόσμος...
quote:
Αν όμως άντεχες και δεν το έλεγες στον υπεύθυνο θα διαπίστωνες αργότερα ,ότι δεν έφταιγε ο πεινασμένος ,αλλά ο κάθε Βασιλόπουλος .
Δεν είναι ακριβώς έτσι.
Αυτά που τσιμπολογάει αυτός μετά απο λίγο θα πάω να τα αγοράσω εγώ.
Αυτά λοιπόν είναι έτοιμα ζυγισμένα και εγώ θα τα αγοράσω λειψά.
Εκτός αυτού βουτάει τα βρωμόχερα του ποιός ξέρει τι έχει πιάσει.
Για να προβεί κάποιος σε τέτοιες ενέργειες, ανεξάρτητα αν είναι πεινασμένος ή οχι σίγουρα θα αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και ίσως και να είναι και άρρωστος.Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσο επικίνδυνο είναι ενα τέτοιο άτομο να φτύνει σε αυτό που πρόκειται να φάς..
Εκτός αυτού βέβαια θα πρέπει να ξέρεις οτι εαν κάποιος παραπονεθεί οτι το προιόν αυτό εχει υποστεί αυτή τη λεηλασία θα την πληρώσει ο υπάλληλος.
Δεν είναι λοιπόν έτσι οπως τα λές
quote:
Ο πεινασμένος αν έβρισκε το θάρρος και πήγαινε στον κάθε βασιλόπουλο να ζητήσει να φάει ,θα τον πετούσανε με τις κλωτσιές έξω από το κατάστημα .
Είμαι στο Μοναστηράκι στην πλατεία οταν ενας τύπος με πλησιάζει και μου λέει ``πεινάω`` μου παίρνεις ενα σουβλάκι.
Δίνω δύο ευρώ λοιπόν και του αγοράζω ενα σουβλάκι.
Τον αγριοκοιτά ο υπάλληλος και του λέει ``δώσε αυτό που πήρες τον άνθρωπο``. Κάνει μία έτσι και μου δίνει το κινητό μου.
Μού το είχε πάρει απο την τσέπη μου χωρίς να πάρω χαμπάρι.
Για να φτάσει στο σημείο αυτός να κλέβει το σούπερ μάρκετ θα κλέψει και εμένα εκεί μέσα.
Φυσικά λοιπόν και να τον πετούσαν με τις κλωτσιές.
Ο Βασιλόπουλος και το κάθε μαγαζί δεν είναι υποχρεωμένα να τρέφουν τον κάθε χαμένο. Για αυτό είναι υπεύθυνη η πολιτεία.
Ο κάθε ενας απο αυτούς για να φτάσει στο σημείο που έφτασε δεν έφτασε τυχαία. Ο καλύτερος απο αυτούς εχει σκοτώσει τη μάνα του.
Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά λίγες. Ισως μηδαμινές.
Ασε φίλε μου εχω πληρώσει ακριβά τέτοιου είδους ενέργειες.
Edited by - allzzaro on 10/03/2010 22:16:23
Αλλά,απο Γιάννηδες Αγιάννηδες, θα γεμισουμε,είναι το μόνο βέβαιο...Βλέπω σε άλλες χώρες, να πεθαίνουν άνθρωποι,αο πείνα, αδιαφορία,εγκατάλειψη, απομόνωση...Κι αυτό δεν είναι καλό...
Δράματα, που αφορούν ζωές,παίζονται κάθε μέρα,αλλά,πόσο αδιάφορο μπορεί να είναι αυτό σήμερα, που έχουμε τόσες εικόνες και πορωθήκαμε;
Είναι ένα δειγμα για το πόσο παθητικοί γίναμε..
Ότι και να μας κάνουν, δεν θα αντιδρούμε καθόλου.....ότι;....
Αγαπητέ trexagireve, η απαξίωση της απργίας ως διεκδικητικό μέσο είναι λίγο-πολύ αναμενόμενη, αν λάβουμε υπόψη πως πλέον έχει κατ' ουσίαν το ρόλο της αντιπολιτευτικής (και όχι μόνο;) δημοσκόπησης και του εργατοπατερικού πατροναρίσματος, με ορίζοντα κάποια μέλλουσα εκλογική αναμέτρηση. Σε τέτοιου τύπου διεκδικητικά πλαίσια κι εγω προσωπικά δε συμμετέχω. Χρειάζεται κάτι πιο δραστικό, όσο και αν θα μας πονέσει, αν θέλουμε να διεκδικήσουμε κάτι. Το κακό είναι ότι και το υπάρχον σύστημα είναι πολύ προβληματικό για να επιθυμούμε την εσαεί παραμονή του.
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
quote:Ασε φίλε μου εχω πληρώσει ακριβά τέτοιου είδους ενέργειες.
Edited by - allzzaro on 10/03/2010 22:16:23
Έχεις άδικο .
Είναι μεν πολύ καλά αιτιολογημένη και με λογικά επιχειρήματα τεκμηριωμένη η απογοήτευση σου , αλλά δεν αρκεί φίλε μου για να μένεις (εσύ & εγώ & όλοι μας ) παθητικός στην πράξη του καλού .
Θα γράψω την φιλοσοφία μου για την επιδίωξη & πράξη του καλού και ίσως καταλάβεις τι εννοώ ?
Κάποτε ένας συνάνθρωπός μας που εργαζότανε στα διυλιστήρια έσο πάπας (Θεσσαλονίκη ) έσωσε τέσσερις συνάνθρωπούς του από την φωτιά που είχε αρπάξει το κτίριο όπου εργαζότανε ως εξής :
Έβγαζε ένα , ένα τα άτομα ,τα μετέφερε σε υδραγωγούς και εκεί έσβηνε την φωτιά μέσα στην οποία ήτανε τυλιγμένοι .
Όταν μετέφερε και το τελευταίο άτομο προς διάσωση , ο ίδιος είχε αναφλεχθεί σε επικίνδυνο βαθμό από τις φλόγες .
Άνοιξε τον υδραγωγό ,αλλά το νερό είχε τελειώσει.
Κάποια στιγμή έχασε τις αισθήσεις του .
Όταν ξύπνησε διαπίστωσε ότι βρισκότανε σε νοσοκομείο.
Τα τραύματα ήτανε εσχάτου βαθμού.
Η εταιρεία πλήρωσε τα έξοδα για να μεταφερθεί στο εξωτερικό , όπου υπέστη πάμπολλες πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις .
Όταν γύρισε έκανε αίτηση για συνταξιοδότηση .
Σήμερα παίρνει σύνταξη 2.100 ευρώ .
Τον ρώτησα αν έκανε και πάλι αυτήν την πράξη προς τους συνανθρώπους του ,αν γύριζε πίσω ο χρόνος και είπε :
Μα φυσικά δεν γίνεται αλλιώς .
Δεν θα μπορούσα να τους αφήσω να καούνε και εγώ να κάθομαι άπρακτος .
Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος , για την πράξη του καλού.
Να έχεις έμφυτη την τάση προς το καλό ,την βοήθεια προς τον συνάνθρωπο και να μην στερεύει με τίποτα .
Ακόμη και όταν ,όπως γράφεις , έχεις πληρώσει ακριβά τέτοιου είδους ενέργειες .
Αυτή είναι η δυνατή συναισθηματική πόλωση ,θα μπορούσαμε να πούμε ,για το καλό του συνανθρώπου μας .
Η άλλη πλευρά είναι πολυπλοκώτατη .
Να πράττεις το καλό στην τέλεια μορφή του ,την νοητική & όχι πλέον την συναισθηματική .
Οι γιατροί χωρίς σύνορα θυσιάζουνε την ίδια την ζωή τους , για να προσφέρουνε ανακούφιση στον συνάνθρωπο .
Κάποιοι κάνουνε ανώνυμα δωρεές σε κοινωφελή ιδρύματα ,για να βοηθήσουνε τους άπορους ,η τα ορφανά .
Είναι συναισθηματική πόλωση .
Η λύση είναι προσωρινή .
Η ώριμη λύση ,η αποτελεσματικότερη , είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψεως των συνανθρώπων μας που δημιουργούνε ,η ακόμη συμβάλλουνε στην προώθηση της υλιστικής αντίληψης των πραγμάτων.
Πρώτα βέβαια πρέπει να αλλάξει το ίδιο το άτομο ,που θα επιθυμούσε αρχικά να βοηθήσει τον συνάνθρωπο με αυτόν τον τρόπο.
Να φτάσει στο συνειδησιακό σημείο εξέλιξης ,ώστε να πράττει το καλό για την ανθρωπότητα , όχι ως χρέος ,αλλά ως εξάσκηση του νοητικού του πεδίου ,δηλαδή της διεύρυνσης της συνείδησής του .
Τα πάντα συντελούνται προς την συνειδησιακή διεύρυνση και κυρίως του ανθρώπου.
Όλο το σύμπαν ,ακόμη και αυτό που εμπεριέχει το σύμπαν , εργάζεται με αυτήν την αρχή .
Πρέπει λοιπόν να έχουμε ως αρχή την συνειδησιακή μας διεύρυνση ,να το θέσουμε ως σκοπό στην ζωή μας .
Σημασία έχει να προσπαθούμε .
Δηλαδή να πράττουνε το καλό ,όταν μας δίδεται η ευκαιρία και να προσπαθούμε να μεταφέρουμε τον ορθόν τρόπο σκέψεως και στους συνανθρώπους μας .
Γιατί όμως να επιδιώξουμε & να κάνουνε κάτι τέτοιο ?
Μία αιτία είναι λογική ,αν δεχτούμε ότι είμεθα άνθρωποι με αθάνατες ψυχές .
Ο τρόπος φυσικά για φτάσουμε εκεί ψηλά, δεν είναι απλός .
Θέλει μελέτη .
Όπως μελετάει ένας φοιτητής πανεπιστημίου για να πάρει το πτυχίο του έτσι και πολύ περισσότερο ,θα πρέπει να μελετάμε όλοι εμείς που διαισθανόμαστε την ύπαρξη της ψυχής ,τον τρόπο να επικοινωνήσουμε με αυτήν .
Μήπως μας θέλουν ζώα και γ αυτό κάνουν ότι κανουν,στα πλαίσια μιας μαζικής ψύχωσης, που συντελείται,εις βάρος μας,για να είμαστε δεκτικοί, παθητικοί;;
Φίλε Κωστάκη,η απαξίωση των πάντων, φέρνει τον άνθρωπομόνο και εγκατελειμένο,...Αυτο τον απομονώνει και τον κανει αρκετά ευάλλωτο στα χέρια των αρπακτικών....Είμαστε, εύκολη λεία...Αυτός είναι ο στόχος τους...
Συνεχίζουν και σήμερα,τα ξένα ΜΜΕ,να μιλάνε για αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα..Λίγες μέρες μετά την προσπάθεια στήριξης, απ΄όλους, το τι δώσαμε,γι αυτο με νούμερα που αδικούν την Ελλάδα,παρ όλα αυτά,έχουμε κατάφορες αδικίες εις βάρος μας, σε δανεισμούς και άλλα,ενώ μας κυνηγάνε οικονομικά....Μας θέλουν σε κρίση...Είναι ύποπτο αυτό...
Κάτι ξέρουν, ή κάτι φιάχνουν...
quote:
Θα γράψω την φιλοσοφία μου για την επιδίωξη & πράξη του καλού και ίσως καταλάβεις τι εννοώ ?
Εχω την εντύπωση οτι εσύ δεν κατάλαβες φίλε μου.
Μου παραθέτεις ενα κείμενο με κάποιο ήρωα που έσωσε τους συναδέλφους του.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση εχει αυτό με κάποια κοπρόσκυλα που γυρνούν στα τρένα και ζητούν ενα ευρώ.Μιλάμε για υγιή νεαρά άτομα, τεμπέληδες, κακομαθημένους, αγενείς, που αν κάνεις το λάθος και τους δώσεις ή θα σου ζητήσουν περισσότερα ή θα στα πάρουν με το ζόρι.
Το συγκεκριμένο άτομο που έκλεβε στο σούπερ μάρκετ οπως και οι παραπάνω θα μπορούσαν να εργαστούν οπως εργάζομαι εγώ κάνοντας και δύο και τρείς δουλειές.
Εδώ σου λέω οτι τον βοήθησα και το ευχαριστώ ήταν να μου κλέψει το κινητό.
Μην μπλέκουμε τα πράγματα το να κάνει κάποιος μια ανθρώπινη πράξη για κάποιους που η μοίρα θέλησε να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα ή για κάποιους που κινδυνεύουν είναι πράγματι κάτι πολύ ανθρώπινο.
Το να βλέπεις ομως υγιείς ανθρώπους, κορίτσια απο οκογένεια 20 χρόνων και παληκάρια να συμπεριφέρονται έτσι πραγματικά θλίβεσαι.
Φίλε μου,αυτή είναι η αλήθεια,γιατι, τί κόσμος έρχεται, όταν ο νέος,δεν είναι αισιόδοξος;
Για τα κοπρόσκυλα, συμφωνώ κι επαυξάνω....Άρρωστα άτομα,για την κοινωνία....Πρεζάκια....Κι αυτά αποτελέσματα της σημερινής κατάστασης....
Θέλει ξεκαθάρισμα....
quote:
Για τα κοπρόσκυλα, συμφωνώ κι επαυξάνω....Άρρωστα άτομα,για την κοινωνία....Πρεζάκια....Κι αυτά αποτελέσματα της σημερινής κατάστασης....
Οχι τρεχαγύρευε.. καμμία σχέση.
Καμμία σχέση με ναρκωτικά.
Υπάρχουν και τέτοια βέβαια τα οποία και συμπονώ και βοηθώ.
Μιλάμε για παιδιά που το έχουν κάνει σύστημα.
Περνάς απο την Αιόλου και τα βλέπεις να κάθονται σε ενα καφέ και ξαφνικά σε βλέπει και τρέχει να σου ζητήσει ενα ευρώ.
Κάποια αλλα το έχουν κάνει σύστημα. Ταξιδεύουν με το μετρό και παράλληλα ζητιανεύουν.
Μιλάμε για θράσσος για μεγάλο θράσσος.
quote:
Όταν λέμε, ανευθυνουπεύθυνες καταστάσεις, εννοούμε φυσικά,παράλογα πράγματα, που συνεχίζουν να συμβαίνουν,όπως οι διαρκείς επιθέσεις είς βάρος της χώρας μας απο το εξωτερικό....
Συνεχίζουν και σήμερα,τα ξένα ΜΜΕ,να μιλάνε για αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα..Λίγες μέρες μετά την προσπάθεια στήριξης, απ΄όλους, το τι δώσαμε,γι αυτο με νούμερα που αδικούν την Ελλάδα,παρ όλα αυτά,έχουμε κατάφορες αδικίες εις βάρος μας, σε δανεισμούς και άλλα,ενώ μας κυνηγάνε οικονομικά....Μας θέλουν σε κρίση...Είναι ύποπτο αυτό...
Κάτι ξέρουν, ή κάτι φιάχνουν...
Να τι φτιάχνουνε ρε συ Ευάγγελε .
Μιλάμε για τελειοποιημένη κομπίνα .
ΑΠΟΨΕΙΣ :: ΑΡΘΡΟΓΡΑΦOI :: ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Πώς μας πούλησαν και μας αγόρασαν
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
16/2/2010 9:57:01 πμ
Ανατριχιαστικός είναι ο μηχανισμός με τον οποίον συγκεκριμένοι τραπεζικοί κολοσσοί κερδοσκόπησαν εναντίον της χώρας μας, με αποτέλεσμα αυτοί μεν να κερδίσουν ποσά ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα δε να τεθεί υπό ξένη οικονομική κηδεμονία. Αξίζει να τον περιγράψουμε σε αδρές γραμμές. Το αποφασιστικό εργαλείο στο παιχνίδι που παίχτηκε εναντίον της Ελλάδας είναι ένα εντελώς πρόσφατο χρηματοπιστωτικό προϊόν που ονομάζεται CDS (από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων credit default swaps).
Πρόκειται για ασφάλιση κατά της περίπτωσης μη αποπληρωμής ενός χρέους. Μια τράπεζα π.χ. που αγοράζει ομόλογα ενός κράτους ασφαλίζει το ποσό που έδωσε σε μια άλλη τράπεζα, η οποία είναι υποχρεωμένη να της δώσει αυτή τα λεφτά της, αν το κράτος χρεοκοπήσει και βρεθεί σε αδυναμία να εξοφλήσει τα ομόλογά του όταν λήξουν ή να πληρώσει ενδιαμέσως τους τόκους.
Εννοείται ότι όσο πιο επισφαλής είναι η οικονομική κατάσταση μιας χώρας τόσο υψηλότερα ασφάλιστρα θα απαιτήσει η τράπεζα που ασφαλίζει το χρέος.
Το στοιχείο που σοκάρει είναι ότι τρεις και μόνο τραπεζικοί κολοσσοί, η γερμανική Ντόιτσε Μπανκ και οι αμερικανικές Γκόλντμαν Ζαξ και Τζ. Π. Μόργκαν ελέγχουν τον 75% (!) της παγκόσμιας αγοράς των CDS.
Πάμε τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας. Περί τα μέσα Γενάρη, περίπου δέκα ημέρες πριν η χώρα μας αναζητήσει αγοραστές για το πενταετές ομόλογό της, η Ντόιτσε Μπανκ δημοσιοποιεί μια έκθεση - φωτιά για την ελληνική οικονομία, όπου αναφέρει πως πάμε χάλια και δεν αποκλείεται κατάρρευση.
Αμέσως μετά κινητοποιείται το τμήμα της CDS της Ντόιτσε Μπανκ. Ζητάει πολύ υψηλότερα ασφάλιστρα για το ελληνικό χρέος, αφού υποτίθεται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση, όπως λέει το τμήμα μελετών της... ίδιας τράπεζας!
Αφού το επιτόκιο των CDS για την Ελλάδα ανεβαίνει, περνάει αμέσως το μήνυμα παγκοσμίως στο χρηματοπιστωτικό σύστημα: τα διεθνή ΜΜΕ που δρουν ως «παπαγαλάκια» των κερδοσκόπων ουρλιάζουν ότι η ελληνική οικονομία παραπαίει, η ανενημέρωτη κοινή γνώμη τρομοκρατείται και οι επαΐοντες καταλαβαίνουν ότι στοχοποιήθηκε η Ελλάδα και οδεύει προς οικονομικό «γδάρσιμο».
Εν συνεχεία η ίδια η Ντόιτσε Μπανκ μαζί με την Γκόλντμαν Ζαξ αναλαμβάνουν να... πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα! Να τα προωθήσουν στους υποψήφιους αγοραστές! Ναι, αυτοί ακριβώς που συμμετείχαν ενεργά στην οργάνωση του κλίματος καταρράκωσης της ελληνικής οικονομίας για να διευκολυνθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις!
Δεν πρόκειται περί κακόγουστου αστείου. Μιλάμε εντελώς σοβαρά. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως και πάμπολλες άλλες κυβερνήσεις, υποχρεώνεται αντικειμενικά να προστρέξει στις τράπεζες που ελέγχουν την αγορά CDS, παρ’ όλο που υπονομεύουν την Ελλάδα. Τους πληρώνει ουσιαστικά «προστασία», με τη χυδαία έννοια του όρου, ελπίζοντας να τις εξευμενίσει ώστε να την βοηθήσουν να δανειστεί με ανεκτά επιτόκια.
Η Ντόιτσε Μπανκ λοιπόν ως ανάδοχος τράπεζα μαζί με την Γκόλντμαν Ζαξ και άλλες, που παίζουν πολύ δευτερεύοντα ρόλο, καθορίζουν ουσιαστικά το επιτόκιο με το οποίο θα διαθέσει τα ομόλογά της η κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία στην πραγματικότητα δεν έχει περιθώρια να μη συμμορφωθεί στις υποδείξεις τους.
Εννοείται ότι η Ντόιτσε Μπανκ και η Γκόλντμαν Ζαξ έχουν ενημερώσει τους πελάτες τους, οι οποίοι τρέχουν σαν τρελοί να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα με επιτόκιο 6,2%, γιατί φυσικά οι τράπεζες αυτές γνωρίζουν εκ των ένδον πως έχει στηθεί το παραμύθι της δήθεν επαπειλούμενης χρεοκοπίας.
Η Ντόιτσε Μπανκ και η Γκόλντμαν Ζαξ εισπράττουν παχυλές προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ από τους πελάτες τους, ενώ αγοράζουν και οι ίδιες μεγάλες ποσότητες χρυσοφόρων ελληνικών ομολόγων.
Τώρα ετοιμάζουν τον επόμενο γύρο ελληνικού δανεισμού, στήνοντας σκηνικό για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη φυσικά...
ΤΩΡΑ ΤΡΕΜΟΥΝ
Τα κράτη, όμηροι των τραπεζών
ΚΑΘΥΒΡΙΖΟΥΝ την Ελλάδα οι Γερμανοί. Εχουν όμως ταραχθεί ακόμη και αυτοί από την επίδειξη δύναμης των τραπεζών. «Η Κοινότητα θα έπρεπε να σκεφθεί πώς θα μπορέσει να αποξηράνει αυτόν τον βάλτο (των τραπεζών) που πιάνει ομήρους ολόκληρες χώρες» έγραψε σε πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Η «Μοντ» είναι εξοργισμένη: «Μόλις έναν χρόνο αφότου τα κράτη έσωσαν τις τράπεζες αφιερώνοντας κολοσσιαία ποσά και στις δύο όχθες του Ατλαντικού -25% του ΑΕΠ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- τα χρεωμένα κράτη πέφτουν θύματα επιθέσεων από τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διέσωσαν. Αυτό είναι ένα από τα πικρά μαθήματα της ελληνικής κρίσης» ομολογεί η γαλλική εφημερίδα.