ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τι δημιουργήθηκε πρώτα ο Θεός ή η ανάγκη για τον Θεό; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Τι δημιουργήθηκε πρώτα ο Θεός ή η ανάγκη για τον Θεό; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Dying_Incubus30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
23/03/2007, 11:18:17
Φίλε μου elo, πολύ καλά έκανες και παρέθεσες τα αποσπάσματα αυτά!

Τι καταλαβαίνουμε μέσα απ' αυτά?
Θα ήταν πολύ χρήσιμο να αναλογιστούμε λίγο επάνω στα συγκεκριμένα αποσπάσματα.
Αυτό που εκλαμβάνω εγώ είναι ότι όλα είναι σχετικά.
Πιστεύουμε ότι αυτό που αντικρύζουμε είναι και το μόνο πραγματικό την στιγμή που η πραγματικότητα μπορεί να απέχει παρασάγγας από αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ή να ανταποκρίνεται σ' αυτήν σε ένα ποσοστό.
Όχι όμως απόλυτα.
Επίσης, διαβλέπω μια ενότητα στα πάντα.
Ακόμη και μέσα σε εκ διαμέτρου αντιθετικά ζεύγη.
Εμείς ως άνθρωποι μένουμε μόνο στο ένα σκέλος από αυτή την κατάσταση.
Ξεχωρίζουμε τα αντιθετικά ζεύγη, καταλαβαίνουμε τι ρόλο επιτελεί το καθένα απ' αυτά αλλά χάνουμε τη μεταξύ τους σύνδεση - που είναι και το σημαντικότερο ίσως σημείο - και το πως αλληλεπιδρά το ένα με το άλλο.

quote:
Όπως επίσης χαίρομαι που χρησιμοποίησες την κατάλληλη λέξη « ρέει » , μια λέξει όλο νόημα , όπως νόημα είχαν και τα πάντα , από όσα γνωρίζουμε από τον - σκοτεινό φιλόσοφο- , Ηράκλειτο .

Δε νομίζω να το είπε τυχαία!

In anticipation of my resurrection...

el.elyonΜέλος
23/03/2007, 14:28:28
Καλησπέρα φίλε elo!

Φίλε elo δεν έχω μπερδέψει τίποτα! Εγώ προσπαθώ να σε βοηθήσω να τα ξεμπερδέψεις και εσύ τα μπερδεύεις χειροτέρα! Από την μια λες να τα πω με δικά μου λόγια και από την άλλη μου κατεβάζεις τον Δαμασκηνό! Αντί να απαντάς άμεσα στις ερωτήσεις μου λες τα δικά σου πάλι! Τα πράγματα είναι πολύ απλά και νομίζω ότι επιτελούς θα πρέπει να απαντήσεις άμεσα, σαφώς αν το θέλεις! Πάμε πάλι από την αρχή.

Πρώτη ερώτηση: ο Θεός είναι πρόσωπο η κατάσταση?
Δεύτερη ερώτηση: ποιο είναι ανώτερο, το πρόσωπο ή η κατάσταση?
Τρίτη ερώτηση: τι είναι αυτό το Πνεύμα για σένα?

Και εδώ θα σε παρακαλέσω για άλλη μια φορά να μην διαστρέβλωσης την Αγία Γραφή! Δεν μπορείς φίλε elo από την μια να χρησιμοποιήσεις τα χωρια της Αγίας Γραφής και τους χριστιανούς συγγραφείς οπός εσύ θέλεις και από την άλλη να απορρίπτεις αλλά χωρια της Αγίας Γραφής και τα πιστεύω των χριστιανών συγγραφών !

τι θα πει αυτό που γραφείς: elo « Και αναφέρεις ότι «ο Άνθρωπος είναι πλασμένος συμφωνά με την εικόνα του Θεού»
Πως είναι δυνατόν να εννοηθεί ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο σύμφωνα με την δικιά του εικόνα .
Δηλαδή μου λες ότι ο Θεός έχει ανθρώπινα χαρακτηρίστηκα , δηλαδή σάρκα , δηλαδή υπάγεται και αυτός στον νόμο της ανθρώπινης φύσης ΄ΦΘΟΡΑ’
Βέβαια εδώ είναι και η απαντήσει για το πρόσωπο που αναφέρεις συνεχεία , το Πνεύμα ποτέ δεν μπορείς να το κατανοήσεις κάτω από μια συγκεκριμένη περιγραφή .»

Συμφωνά με ποιανού εικόνα θα έπρεπε ο Θεός να δημιουργήσει τον Άνθρωπο! Φίλε elo δεν ανέφερα μονό αυτό αλλά και άλλα που μάλλον δεν τα κατάλαβες! Ανέφερα ότι ο Θεός έγινε σάρκα, έγινε Άνθρωπος! Κάτι που δεν το κατάλαβες γιατί δεν θα ρωτούσες αυτό: elo «Δηλαδή μου λες ότι ο Θεός έχει ανθρώπινα χαρακτηρίστηκα , δηλαδή σάρκα , δηλαδή υπάγεται και αυτός στον νόμο της ανθρώπινης φύσης ΄ΦΘΟΡΑ’»

Σαφώς και δεν σου λέω ότι ο Θεός έχει ανθρώπινα χαρακτηρίστηκα αλλά ο Άνθρωπος έχει Θεϊκά χαρακτηρίστηκα! Ο προφήτης θα πει αυτός που δημιούργησε τα ματια δεν βλέπει, αυτός που δημιούργησε τα αυτιά δεν ακούει, αυτός που δημιούργησε την λαλιά δεν μιλάει! Εκτός αν θες να πεις ότι ο Θεός ούτε βλέπει, ούτε ακούει και ούτε μιλάει! Που μάλλον για σένα θα είναι και κάτι λογικό αφού το Συμπάν είναι ο Θεός για σένα! Και όσο για το Άγιο Πνεύμα η καινή διαθήκη είναι ξεκάθαρη! Δεν αφήνει περιθώρια για αυτά που λες! Αγαπητέ στο νόμο της φθοράς, του θανάτου υπάγεται η σάρκα του πρώτου Αδάμ αλλά όχι και του δευτέρου Αδάμ ο οποίος νίκησε το νόμο της φθοράς και του θανάτου! Αυτό είναι που διακηρύττει η καινή διαθήκη! Την ανάσταση! Στην Α’ προς Κορινθίους επιστολή στο 15 κεφάλαιο μιλάει για αυτό το νόμο της φθοράς!

Φίλε elo δυσκολεύομαι να σε καταλάβω! Από τη μια λες ότι ο Θεός δεν είναι πρόσωπο και από την άλλη λες αυτό: elo «Ταυτόχρονα τα τρία πρόσωπα έχουν μία ουσία ή φύση.» λοιπόν αγαπητέ αποφάσισε τελικά ποιος είναι ο Θεός? Το Συμπάν, ο Τριαδικός, η κάτι άλλο?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

23/03/2007, 18:22:39
Καλησπέρα el.elyon .

Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω όσο μπορώ ποιο σωστά στις ερωτήσεις σου , φυσικά περιμένοντας να μου απάντησης και εσύ , ώστε να κατανοήσω και εγώ τις απορίες που έχω από τα δικά σου λεγόμενα .
Και έτσι να μπορέσουμε να εντοπίσουμε αυτό το μπέρδεμα στις σκέψεις μας , που δεν μας αφήνει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον .
Το αν η αντίληψη μας στο τέλος βρεθούν εντελώς αντίθετες , πιστεύω δεν είναι κάτι που θα μας εμποδίσει να έχουμε έναν ωραίο διάλογο .
Ευχαριστώ .

quote:
Πρώτη ερώτηση: ο Θεός είναι πρόσωπο η κατάσταση?

Λέγοντας πρόσωπο , αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ είναι μια ανθρώπινη κατάσταση , δηλαδή ότι ο Θεός έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά .
Βέβαια κάτι τέτοιο προσωπικά εμένα σαν Σωτήρης ( Elo ) , είναι κάτι που δεν μπορώ να το δεχτώ , όχι γιατί το αναφέρεις εσύ ή τα ιερά εδάφια που πιστεύεις χωρίς καμία αμφιβολία ( και καλά κανείς ) αλλά για τον λόγο ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό ο άνθρωπος να πλάθει τον Θεό μέσα στο μυαλό του , σύμφωνα με τα δικά του ανθρώπινα χαρακτηριστικά .
Βλέπεις είναι παρά πολύ δύσκολο να ξεπεράσουμε το περιορισμένο του μυαλού μας , και να φανταστούμε την πραγματική υπόσταση και ( εμφάνιση ) του Θεού .Θα μου ήτανε ποιο κατανοητό αν μου έλεγες ότι ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο κατά εικόνα του , δηλαδή μέσα στην θνητή σάρκα του ,του( έβαλε )ένα κομμάτι από το αθάνατο θεϊκό του πνεύμα .

quote:
Δεύτερη ερώτηση: ποιο είναι ανώτερο, το πρόσωπο ή η κατάσταση?

Πιστεύω σου απάντησα ποιο πάνω .
Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω αυτά τα δυο , επειδή το πρόσωπο για εμένα εκφράζει κάτι το ανθρώπινο .

quote:
Τρίτη ερώτηση: τι είναι αυτό το Πνεύμα για σένα?

Κάτι το ανώτερο , κάτι που ο άνθρωπος δεν μπορεί να το φανταστεί , παρά μόνο να το βιώσει , βάζοντας έναν σκοπό στην ζωή του .
Το να φτάσει σε αυτό που λέμε πνευματική τελειοποίηση .
Και όταν λέω πνευματική τελειοποίηση δεν εννοώ το να γίνει Θεός , αλλά το να φτάσει ξανά από εκεί που προήρθε , στην αιώνια Αρχή .
Και αυτό γίνεται εφικτό μόνο ανακαλύπτοντας και κατανοώντας τον ίδιο μας τον εαυτό ( πάθη ) .
Άλλωστε και η Βίβλος δεν το αναφέρει φίλε μου « Και έπλασε ο Κύριος ο Θεός τον ανθρωπον από χώματον εκ της γής και ενεφύσησεν εις τους μυκτήρας αυτού πνοήν ζωής , και εγεινεν ο άνθρωπος εις ψυχή ζώσαν » . Τι είναι αυτό που έκανε κάτι άλογο σε εν λογο Ον , Το Θεϊκό πνεύμα φίλε μου .
Δηλαδή μας έδωσε ένα κομμάτι από την ( Πνευματική ) του υπόσταση.

quote:
Σαφώς και δεν σου λέω ότι ο Θεός έχει ανθρώπινα χαρακτηρίστηκα αλλά ο Άνθρωπος έχει Θεϊκά χαρακτηρίστηκα! Ο προφήτης θα πει αυτός που δημιούργησε τα ματια δεν βλέπει, αυτός που δημιούργησε τα αυτιά δεν ακούει, αυτός που δημιούργησε την λαλιά δεν μιλάει! Εκτός αν θες να πεις ότι ο Θεός ούτε βλέπει, ούτε ακούει και ούτε μιλάει! Που μάλλον για σένα θα είναι και κάτι λογικό αφού το Συμπάν είναι ο Θεός για σένα!

Τα ανθρώπινα ( θεϊκά χαρακτηριστικά ) που έχει ο άνθρωπος δεν είναι το σάρκινο όχημα , αλλά αυτό που υπάρχει μέσα του , το θεϊκό πνεύμα .
Ένα πνεύμα που βλέπει , μιλάει , και ακούει . Και έχει σκοπό το να (παλεύει) με την ψυχή( πάθη ) του ανθρώπου .
Πόσες φορές όταν κάνουμε κάτι άσχημο δεν λογοδοτούμε πρώτα στον ίδιο μας τον εαυτό μας .
Πόσες φορές όταν βλέπουμε κάτι άσχημο δεν νιώθουμε κάτι να μας βαραίνει μέσα μας .
Πόσες φορές όταν κάνουμε κάτι καλό δεν ακούμε την εσωτερική μας φωνή να μας σιγοτραγουδάει όλο αγάπη .

quote:
Και όσο για το Άγιο Πνεύμα η καινή διαθήκη είναι ξεκάθαρη! Δεν αφήνει περιθώρια για αυτά που λες! Αγαπητέ στο νόμο της φθοράς, του θανάτου υπάγεται η σάρκα του πρώτου Αδάμ αλλά όχι και του δευτέρου Αδάμ ο οποίος νίκησε το νόμο της φθοράς και του θανάτου!

Σε όλοι την διδασκαλία του ο Χριστός δεν μιλάει για σάρκινη ανάσταση , αλλά για πνευματική ανάσταση .
Η νίκη δεν είναι το πώς θα καταφέρει η σάρκα μας να γίνει αιώνια και τέλεια , αλλά το πνεύμα μας .
Η πραγματική φθορά και θάνατος δεν είναι εκεί που αναφέρεις φίλε μου , στο σώμα αλλά στο πνεύμα .
Άλλωστε αν θέλουμε ο Χριστός να είναι παράδειγμα προς μίμηση , το αν αναστήθηκε σωματικά είναι το τελευταίο που πρέπει να μας νοιάζει .
Μην ξεχνάς ότι είναι κάτι που μας μάθανε να το πιστεύουμε , και κέρδος από αυτό δεν έχει κανείς από εμάς , έχουν μόνο τα ιερατεία .
Οπότε καλύτερα να βλέπουμε την ποιο βαθιά ουσία .

quote:
Και εδώ θα σε παρακαλέσω για άλλη μια φορά να μην διαστρέβλωσης την Αγία Γραφή! Δεν μπορείς φίλε elo από την μια να χρησιμοποιήσεις τα χωρια της Αγίας Γραφής και τους χριστιανούς συγγραφείς οπός εσύ θέλεις και από την άλλη να απορρίπτεις αλλά χωρια της Αγίας Γραφής και τα πιστεύω των χριστιανών συγγραφών !

Δεν διαστρεβλώνω τίποτε .
Απλά έχω μάθει να διαβάζω τα πάντα , να συγκρίνω τα πάντα , και να απορρίπτω αυτά που δεν με γεμίζουνε με τα ψέματα τους ή που δεν μου γεμίζουν την καρδιά μου .
Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη βίβλο , αλλά σε κάθε σύγγραμμα που έρχεται στα χέρια μου .
Το να επισυνάψω μπροστά σε όλους κάποια κείμενα από χριστιανούς συγγραφείς , που φανερώνουν μια διαφορετική άποψη από αυτό που θέλουν κάποιοι να μας περάσουν , δεν πάει να πει ότι εγώ χρησιμοποιώ όπως θέλω την Αγια γραφή .
Αλλά ότι κοιτάω τα πάντα σφαιρικά και όχι μονόπλευρα .

Βέβαια φίλε μου el.elyon όλα αυτά είναι προσωπικές μου αντιλήψεις , και ποτέ δεν πρόκειται να πω ότι γνωρίζω την αλήθεια .
Εν αντίθεση την ψάχνω .

vasiliskosΜέλος
23/03/2007, 20:49:31
Αγαπητέ elo καλησπέρα,
Κατ'αρχήν θέλω να σου πω συγχαρητήρια για τον τρόπο που έχεις εκφραστεί και καταθέσει τις σκέψεις σου σε όλη τη πορεία του θέματος. Αν μου επιτρέπεις μια ίσως αυθαίρετη παρατήρηση όλα σου τα μηνύματα δείχνουν μια γαλήνη σκέψης, που αν όντως την έχεις, θα πρέπει να έχεις δώσει μεγάλες μάχες.

Αυτή ήταν μια προσωπική μου αποψη παρακολουθώντας τον τρόπο που σκέφτεσαι.
Τώρα στο γενικότερο θέμα. Οι άνθρωποι με εσωτερικές ανησυχίες και μιλώ εντελώς γενικά, στη πλειοψηφία τους, πιστεύω ότι ξεκινούν από μια λάθος αρχή για να μπορέσουν να προχωρήσουν πιο πέρα.

Υπάρχει το συναίσθημα ότι για να φθάσεις κάπου πιο κει από το σημείο που βρίσκεσαι σήμερα θα είναι μια "άνοδος". Μια πορεία προς τα πάνω. Γενικώτερα ο άνθρωπος αισθάνεται μικρός και ανίσχυρος και οι θεοί τους και η γνώση αυτών το πρωταρχικό συναίσθημα που τους καλύπτει είναι αυτό της ανόδου. Είμαι εδώ και θα φθάσω ψηλά, όσο πιο ψηλά γίνεται.

Κοιτάω προς τα πάνω. Για να φθάσω εκεί πρέπει να προσθέσω περισσότερα πράγματα απ'ότι έχω. Πρέπει να βρω πράγματα που μου λείπουν και να τα γνωρίσω. Μια συνεχής αγωνία ότι είμαι ελλειπής και πρέπει να προσθέσω τα κομμάτια που λείπουν. Στη δική μου αντίληψη εκεί ξεκινάει το λάθος.

Η πορεία για μια πρώτη γνωριμία με αυτό που ο ανθρώπινος νους έχει ξεχάσει είναι καθοδική. Ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη να προσθέσει, έχει ανάγκη να αφαιρέσει. Δεν θα γνωρίσει τον θεό που ψάχνει αποκτώντας νέες εξαιρετικές ιδιότητες, ταχυδακτυλουργικές ικανότητες, κανόνες, δόγματα, τυπικά λατρευτικά. Δηλαδή κι άλλες αλυσίδες.

Θα αρχίσει να μαθαίνει όταν θα αρχίσει να κατεβαίνει βαθειά μέσα του. Η αρχική γνώση των πραγμάτων (του ευατού μας) δεν είναι φως και χαρούμενα αγγελάκια που μας περιβάλλουν και μας ψέλνουν. Είναι ένα αδυσώπητο δικαστήριο που θα μας υποβάλλει ποινές. Οχι ποινές σαν αυτές που μας έχουν μάθει οι θρησκείες. Πολύ χειρότερες.

Γιατί για να μπορέσεις να περάσεις πέρα από το δάσος πρέπει να είσαι εσύ και το δάσος σκοτεινό και άγνωστο. Χωρίς έξωθεν βοηθειες, χωρίς εφόδια πολυτελείας, χωρίς εφεδρικές λύσεις.

Ο δρόμος της αρετής έχει ορισμένους κανόνες. Υπάρχουν πράγματα που δεν αρμόζουν με την αρετή του πνεύματος. Και εμείς όλοι όταν ξεκινάμε αυτή την αναζήτηση είμαστε ένα ελάχιστο τριαντάφυλλο σκεπασμένο από εκατοντάδες σάπια, άχρηστα, βλαβερά αντικείμενα. Ολα αυτά που συνθέτουν την καθημερινή μας προσωπικότητα, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, οι νοοτροπίες και τα ψέμματα που έχουμε δημιουργήσει για να επιβιώνουμε.

Ασχετα από το αν ο θεός υπήρξε πρώτος ή αν υπήρξε η ανάγκη γι'αυτόν για να έχουμε μια ελάχιστη πιθανότητα να το γνωρίσουμε πρέπει πρώτα να περάσουμε από το σκοτεινό δάσος του εαυτού μας. Και να βγούμε από εκεί γυμνοί, άοπλοι και μόνοι. Πόσοι άνθρωποι άραγε ξεκινούν με την αντίληψη ότι γνωρίζοντας τον πραγματικό τους ευατό το μόνο που θα βρουν στην αρχή θα είναι ένα σκουπίδι? Πόσοι είναι διατεθειμένοι να ταπεινώσουν το σαρκοβόρο θηρίο που λέγεται "εγώ" για να μπορέσουν να φθάσουν στην πίσω μεριά του λόφου? Μήπως οι περισσότεροι επιθυμούν να μάθουν ορμόμενοι άλλη μια φορά από ένα συναίσθημα εγωισμού και φιλοδοξίας?

Προσωποποιούμε τα πάντα μέχρι και τους θεούς μας γιατί είναι το στήριγμα μας για να μην χρειαστεί να ψάξουμε με κόπο την αλήθεια που κρύβεται από πίσω. Εχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε έτοιμες λύσεις γιατί ποιός θυμάται άραγε τι είναι οι σωστές?

Η κάθοδος στα βάθη του εαυτού μας είναι η μεγαλύτερη κόλαση. Κι ο άνθρωπος την πήρε την έβαλε κάπου μακριά και βαυκαλίζεται να πιστεύει ότι θα την αποφύγει ελπίζοντας σε ένα θεό που θα πιστέψει τα πονηρά του τρικ για να τον κοροιδέψει και να τη γλυτώσει.

Ο θεός μπορεί να συγχωρέσει, ο ευατός μας όμως ποτέ.

Για μας λοιπόν δεν θα έπρεπε να έχει τόση σημασία αν έγινε πριν ο οποιοσδήποτε θεός ή αν έγινε η ανάγκη μας γι'αυτόν, αλλά ίσως θα έπρεπε να μας απασχολεί εντόνως πότε θα πάρουμε την απόφαση αν πραγματικά λέμε ότι αυτό επιθυμούμε να "ταπεινωθούμε" για να το μάθουμε.

Και να γίνει η κάμπια πεταλούδα. Το κουκούλι όταν σπάσει πονάει. Τα φτερά όταν φτάσουν πολύ ψηλά καίγονται. Αυτό που θα βγει από την άλλη μεριά του δάσουν δεν έχει καμμιά σχέση με αυτό που μπήκε.

Ναι μπορούμε αν θέλουμε να ονομάσουμε το δάσος Γολγοθά για να είναι πιο οικείο. Οι συνειρμοί που έχεις περιγράψει σε τόσα μηνύματα είναι όντως εικόνες από την επίπονη ειλικρινή αναζήτηση.

Ομως είναι δύσκολο πολύ. Μπορεί να βαδίζει κανείς αιώνες και να κάνει γύρω βόλτες βόλτες από το σταυρό βάζοντας άλλους εκεί πάνω χωρίς να μπει σ'αυτή τη θέση ποτέ. Τα αγκάθια, τα καρφιά, ο σταυρός είναι για κάποιον που μπήκε σ'αυτή τη θέση ακριβώς για να μην χρειαστεί εμείς να περάσουμε τίποτα, λέει ο πάντα πονηρά σκεπτόμενος ανθρωπος και γίνεται και δόγμα αυτή η αντίληψη. Ο αίρων τις αμαρτίες του κόσμου.

Αλήθεια ποια είναι η ακριβής ανάλυση αυτής της φράσης?
Πως έφθασε να αίρει τις αμαρτίες του κόσμου? Και όλοι όσοι σήκωσαν στις πλάτες τους το βαρύ φορτίο που προηγείται της ανάστασης τι ακριβώς ήθελαν να μας δείξουν?

Να πάρουμε ένα ευαγγέλιο, να κάνουμε προσευχές από το πρωί ως το βράδυ και να περιμένουμε τη τελική κρίση?

Μήπως κάτι παραπάνω πρέπει να κάνουμε εδώ που είμαστε τώρα? Και όχι λόγια αλλά "πράξεις"? ΕΡΓΟ?

Τον θάνατο που τόσο φοβόμαστε τον ζούμε. Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν ότι είμαστε νεκροί και τότε ίσως να έχουμε ελπίδα να αναστηθούμε.

Ελπίζω το μύνημά μου να μην φανεί σαν μια ομολογία κανενός οσιομάρτυρα που αυτομαστιγώνεται γιατί πολύ απέχω από αυτό Απλά μίλησα για μια επανεκτίμηση της αφετηρίας μας.

24/03/2007, 00:09:18
quote:
Κατ'αρχήν θέλω να σου πω συγχαρητήρια για τον τρόπο που έχεις εκφραστεί και καταθέσει τις σκέψεις σου σε όλη τη πορεία του θέματος. Αν μου επιτρέπεις μια ίσως αυθαίρετη παρατήρηση όλα σου τα μηνύματα δείχνουν μια γαλήνη σκέψης, που αν όντως την έχεις, θα πρέπει να έχεις δώσει μεγάλες μάχες. Αυτή ήταν μια προσωπική μου αποψη παρακολουθώντας τον τρόπο που σκέφτεσαι.

Ελπίζω το μύνημά μου να μην φανεί σαν μια ομολογία κανενός οσιομάρτυρα που αυτομαστιγώνεται γιατί πολύ απέχω από αυτό Απλά μίλησα για μια επανεκτίμηση της αφετηρίας μας

Ευχαριστώ καλή μου Βασιλική . απλά πρέπει να σου πω , ότι πολλές φορές δεν είναι ότι καλύτερο το ζεις μέσα σε έναν δικό σου Όνειρο(κόσμο) , για τον λόγο ότι δεν μπορείς να επικοινωνήσεις αληθινά με τίποτα, αφήνοντας τα πάντα απλά να σε προσπερνάνε .
Το μόνο που με ξαναφέρνει στην πραγματικότητα είναι το 22 μηνών αγοράκι μου .

Όσο για το μήνυμα σου είναι πραγματικά μια ομολογία , μια ομολογία όμως που βγαίνει από την καρδιά σου .
Μια ομολογία γεμάτη συναίσθημα , αλλά και ορμή , οπότε γλυκιά μου μην απολογείσαι για το πώς θα μας φανεί το μήνυμα σου .
Αυτοί που πραγματικά αισθάνονται , κατανοούν , και αγαπούν να μισούν την σκοτεινή πλευρά του εαυτού τους ,θα καταλάβουνε απόλυτα όλα αυτά που γράφεις .

Σε ευχαριστώ για το συναίσθημα που μου άφησες με όλα αυτά που έγραψες .

Ο ένας για μένα αξίζει μυριάδες αν είναι άριστος .

Με την επιθυμία ν' αντιμάχεσαι είναι δύσκολο, γιατί αυτό που θέλει το αγοράζει η ψυχή .

24/03/2007, 10:26:06
quote:
Αγαπητέ elo καλησπέρα,
Κατ'αρχήν θέλω να σου πω συγχαρητήρια για τον τρόπο που έχεις εκφραστεί και καταθέσει τις σκέψεις σου σε όλη τη πορεία του θέματος. Αν μου επιτρέπεις μια ίσως αυθαίρετη παρατήρηση όλα σου τα μηνύματα δείχνουν μια γαλήνη σκέψης, που αν όντως την έχεις, θα πρέπει να έχεις δώσει μεγάλες μάχες.

Θα συμφωνήσω μαζί σου, καλή μου Vasiliskos!

Σχετικά με το μήνυμα σου, δε μου φαίνεται ως ένα μήνυμα από κάποιον οσιομάρτυρα που αυτομαστιγώνεται () αλλά ως ένα μήνυμα ενός ανθρώπου που προβληματίζεται και προσπαθεί να πάρει κάποιες απαντήσεις που να είναι ειλικρινείς.

quote:
Η κάθοδος στα βάθη του εαυτού μας είναι η μεγαλύτερη κόλαση. Κι ο άνθρωπος την πήρε την έβαλε κάπου μακριά και βαυκαλίζεται να πιστεύει ότι θα την αποφύγει ελπίζοντας σε ένα θεό που θα πιστέψει τα πονηρά του τρικ για να τον κοροιδέψει και να τη γλυτώσει.

Έχεις πολύ δίκιο σ' αυτό.
Τελικά, ίσως να είναι αυτή η Κόλαση στην οποία αναφερόμαστε.
Τα καζάνια, οι δαίμονες κι όλα αυτά τα οποία θα μας ταλαιπωρούν σύμφωνα με την Χριστιανική εκδοχή, ίσως να μην είναι τίποτα άλλο από τις σκοτεινές πλευρές του εαυτού μας που έχουμε καταχωνιάσει βαθιά μέσα μας.
Όλα τα ταπεινά μας ένστικτα, οι φοβίες, οι αρνητικές όψεις μας κτλ.
Αν τα αφήσεις εκεί θα συνεχίζουν να υπάρχουν.
Εάν τα οδηγήσεις προς το φως θα τα ξεδιαλύνεις και θα τα φωτίσεις.

Φίλε μου elo, να χαίρεσαι τον γιο σου!
Εύχομαι τα καλύτερα για αυτόν!

vasiliskosΜέλος
24/03/2007, 12:36:44
Αφού είσαι μπαμπάς (να χαίρεσαι το μικρούλι elo έχεις μια θαυμάσια ευκαιρία αφετηρίας. Πόσα ψέμματα μπορείς να πεις στον μικρούλι? Πόσες αλήθειες? Πόσο μπορείς να αφουγκραστείς αυτά που θα σου λέει και πόσα θέλεις να του επιβάλλεις χωρίς να τον ρωτήσεις? Κάπως έτσι είναι και η θέση μας ανάμεσα στους συνανθρώπους. Μαζί τους ή απέναντι?
Ας κλείσουμε τη μικρή παρένθεση για να μην χαλάσουμε το όμορφο θέμα

Αγαπητέ dying incubus φαντάζεσαι να είμαστε όλοι σαν τον μπρους γουίλις στην έκτη αίσθηση και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι ? Για να ελαφρύνω την ατμόσφαιρα μελαγχολίας

el.elyonΜέλος
24/03/2007, 12:57:36
Φίλε elo καλησπέρα!

quote:
elo: Βέβαια φίλε μου el.elyon όλα αυτά είναι προσωπικές μου αντιλήψεις , και ποτέ δεν πρόκειται να πω ότι γνωρίζω την αλήθεια .
Εν αντίθεση την ψάχνω .

Καλή αναζήτηση αγαπητέ elo!

Επίσης την καλησπέρα μου στην αγαπητή Vasiliskos και στον αγαπητό Dying_Incubus!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

24/03/2007, 13:14:16
Καλημέρα και σε σένα, αγαπητέ el.elyon!

quote:
Αγαπητέ dying incubus φαντάζεσαι να είμαστε όλοι σαν τον μπρους γουίλις στην έκτη αίσθηση και να μην το έχουμε πάρει χαμπάρι ? Για να ελαφρύνω την ατμόσφαιρα μελαγχολίας

"I can see dead people..."

Τώρα που το λες όμως, καλή μου, καταλαβαίνω ότι αυτή η πιθανότητα είναι που έκανε να μου αρέσει τόσο πολύ αυτή η ταινία όσο και το The others...

25/03/2007, 00:14:19
quote:
Αφού είσαι μπαμπάς (να χαίρεσαι το μικρούλι elo έχεις μια θαυμάσια ευκαιρία αφετηρίας. Πόσα ψέμματα μπορείς να πεις στον μικρούλι? Πόσες αλήθειες? Πόσο μπορείς να αφουγκραστείς αυτά που θα σου λέει και πόσα θέλεις να του επιβάλλεις χωρίς να τον ρωτήσεις? Κάπως έτσι είναι και η θέση μας ανάμεσα στους συνανθρώπους. Μαζί τους ή απέναντι?

vasiliskos έχεις απόλυτα δίκιο.

Αυτή η αφετηρία που αναφέρεις , η βάσεις που πρέπει να δώσουμε σε ένα παιδί , στα πρώτα του γιατί ; ( ερωτήσεις ) .
Το κατά πόσο πρέπει να του περάσουμε τις δικές μας αντιλήψεις ή να αφήσουμε τους πρώτους ψίθυρους( σχολείο ) που αναφέρεις και στο θέμα σου να δημιουργήσουνε αυτοί , της πρώτες ελεγχόμενες ανάγκες του .
Ποιο είναι το σωστό και το λάθος , ειλικρινά δεν το γνωρίζω .
Και αν του περάσω εγώ τα δικά μου πιστεύω , αλήθεια τι διάφορα θα έχω από όλους αυτούς που ελέγχουνε το μυαλό μας ;

Δύσκολες ερωτήσεις φιλαράκια .
Και ακόμα ποιο δύσκολες οι απαντήσεις .

el.elyonΜέλος
25/03/2007, 17:47:35
Αγαπητέ elo καλησπέρα.

quote:
elo: Δύσκολες ερωτήσεις φιλαράκια .
Και ακόμα ποιο δύσκολες οι απαντήσεις .

Το ποιο δύσκολο από όλα είναι το ένα και μοναδικό γεγονός.
«Το χτες έφυγε και το αύριο δεν μας ανήκει. Μονο το Σήμερα υπάρχει!»

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el. elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

25/03/2007, 23:47:59
quote:

Φίλε μου el.elyon αυτό που αναφέρεις έχει πολλές πλευρές , γίνε ποιο σαφείς και συγκεκριμένος στις σκέψεις σου όταν γράφεις , ώστε να μπορώ να κατανοήσω το σκεφτικό σου .

Ευχαριστώ .

el.elyonΜέλος
26/03/2007, 11:17:17
Φίλε elo καλημέρα!

quote:
elo: Φίλε μου el.elyon αυτό που αναφέρεις έχει πολλές πλευρές , γίνε ποιο σαφείς και συγκεκριμένος στις σκέψεις σου όταν γράφεις , ώστε να μπορώ να κατανοήσω το σκεφτικό σου .

Να γίνω ποιο σαφείς και συγκεκριμένος, αυτό μου ζητάς. Γιατί το γεγονός που αναφέρω έχει πολλές πλευρές. Λοιπόν αγαπητέ elo ήμουν σαφείς και συγκεκριμένος! Γιατί αγαπητέ δεν σου διαβάζω τις σκέψεις μου αλλά σου παρουσιάζω το γεγονός! Γιατί το γεγονός είναι αποδεχτό από όλους, είναι το αντικειμενικό κομμάτι. Ενώ η ερμηνεία μου για το γεγονός, με αλλά λόγια οι σκέψεις μου, είναι το υποκειμενικό κομμάτι. Αγαπητέ μου elo παρουσίασα το γεγονός παράλληλα με τις ερωτήσεις σου γιατί θεωρώ ότι αυτό το γεγονός είναι η αιτία των ερωτήσεων που ανέφερες! Η μηχανή του χρόνου παραμένει μια επιθυμία του ανθρώπου. Είναι μια επιθυμία για να αλλάξει το γεγονός. Είναι μια επιθυμία για να απαντήσει στις ερωτήσεις σου. Μια επιθυμία που την είχανε πολλοί αλλά η επιθυμία παρέμεινε επιθυμία και το γεγονός παρέμεινε γεγονός!
Αγαπητέ elo το παρελθόν είναι το ίδιο μακριά όσο και το μέλλον! Έτσι οπός το παρελθόν έφυγε, το μέλλον μπορεί να μην έρθει ποτέ! Άρα ούτε το χτες και ούτε το αύριο μας ανήκει. Αυτό που είναι δικό μας, αυτό που μας ανήκει είναι το σήμερα, το τώρα, το παρόν! Για αυτό αγαπητέ μου elo ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

26/03/2007, 17:11:01
quote:
Αγαπητέ elo το παρελθόν είναι το ίδιο μακριά όσο και το μέλλον! Έτσι οπός το παρελθόν έφυγε, το μέλλον μπορεί να μην έρθει ποτέ! Άρα ούτε το χτες και ούτε το αύριο μας ανήκει. Αυτό που είναι δικό μας, αυτό που μας ανήκει είναι το σήμερα, το τώρα, το παρόν! Για αυτό αγαπητέ μου elo ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Φίλε μου el.elyon για φαντάσου τον άνθρωπο στην πορεία της ζωής του , τι θα είχε καταφέρει με το σκεφτικό , πως το αύριο μπορεί να μην έρθει ποτέ , οπότε πρέπει να μάθουμε να ζούμε για το σήμερα .
Άραγε σε τη κατάσταση θα ήτανε ο άνθρωπος , τι θα είχε προσφέρει η επιστήμη σε όλους εμάς ;

Εσύ el.elyon μέχρι στιγμής από της συνομιλίες που έχουμε κάνει , δεν μου έχεις δείξει κάτι τέτοιο .
Και μόνο το γεγονός ότι υπερασπίζεσαι το προσωπικό πιστεύω , πάνω στο θέμα της θρησκείας , πάει να πει ότι κοιτάς και το αύριο , αλλιώς θα ακολουθούσες το γνωστό ρητό « ότι φάμε , ότι πιούμε , και ότι αρπάξει ο κ…..ς μας » .

Και το ποιο σημαντικό φίλε μου είναι ότι , τα λάθη του χθες είναι για να τα αναγνωρίζουμε ( θυμόμαστε ) σήμερα , ώστε να μην τα επαναλαμβάνουμε αύριο .

27/03/2007, 09:26:58
quote:

Αγαπητέ μου el.elyon, στην ουσία δε μας ανήκει ούτε το παρόν.
Μπορεί αυτή την στιγμή που μιλάμε και σκεπτόμαστε να συμβεί κάτι τόσο απρόβλεπτο που να καταλάβουμε ότι εμείς διαδραματίζουμε έναν μικρό ρόλο σ' αυτό.
Κι η βασικότερη αιτία είναι πως το παρόν δεν το διαμορφώνουμε μόνο εμείς αλλά είναι μια αλληλεπίδραση πολλών καταστάσεων που απλά βιώνουμε.
Σημασία δεν έχει να κάνουμε το παρόν να μας ανήκει, σημασία έχει να διευρύνουμε την αντίληψη μας ώστε να το κατανοήσουμε και να συνειδητοποιούμε τι κάνουμε εμείς είτε μόνοι μας είτε σε σχέση με το περιβάλλον μας.

Και φυσικά το παρόν δεν είναι αυθύπαρκτο...
Διαμορφώθηκε από το παρόν και "πλάθει" το μέλλον.
Εξηγείται από το παρελθόν και με την σειρά του θα εξηγήσει το μέλλον.
Εμείς είμαστε αυτοί που το ερμηνεύουμε και μαθαίνουμε.

el.elyonΜέλος
27/03/2007, 10:59:44
quote:
elo: Φίλε μου el.elyon για φαντάσου τον άνθρωπο στην πορεία της ζωής του , τι θα είχε καταφέρει με το σκεφτικό , πως το αύριο μπορεί να μην έρθει ποτέ , οπότε πρέπει να μάθουμε να ζούμε για το σήμερα .
Άραγε σε τη κατάσταση θα ήτανε ο άνθρωπος , τι θα είχε προσφέρει η επιστήμη σε όλους εμάς ;

Αγαπητέ μου elo, είπα ότι το γεγονός παραμένει γεγονός και η επιθυμία παραμένει επιθυμία. Η επιθυμία για την μηχανή του χρόνου! Άρα αγαπητέ πριν μου πεις: για φαντάσου τον άνθρωπο στην πορεία της ζωής του, σου είπα για αυτήν τη πορεία. Αυτή η πορεία δεν αλλάζει το γεγονός!

quote:
elo: Εσύ el.elyon μέχρι στιγμής από της συνομιλίες που έχουμε κάνει , δεν μου έχεις δείξει κάτι τέτοιο .
Και μόνο το γεγονός ότι υπερασπίζεσαι το προσωπικό πιστεύω , πάνω στο θέμα της θρησκείας , πάει να πει ότι κοιτάς και το αύριο , αλλιώς θα ακολουθούσες το γνωστό ρητό « ότι φάμε , ότι πιούμε , και ότι αρπάξει ο κ…..ς μας » .

Αγαπητέ elo σου έδειξα το γεγονός και όχι το πώς αντιμετωπίζω αυτό το γεγονός! Είναι δυο διαφορετικά πράγματα φίλε μου. Για μένα αυτό το γεγονός θα πει ότι κάθε μέρα μπορεί να είναι και η τελευταία. Θα πει ότι κάθε μέρα βλέπω το χθες σαν δάσκαλο μου, θα πει ότι σχεδιάζω το αύριο ακόμη και αν δεν έρθει. Αγαπητέ elo άλλοι ζούνε επειδή υπάρχουν και άλλοι υπάρχουν επειδή επέλεξαν την ζωή! Για μένα αυτό το γεγονός δεν είναι το τέλος της ζωης αλλά η αρχή της αωνιας ζωης!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
27/03/2007, 11:32:18
quote:
Dying_Incubus: Αγαπητέ μου el.elyon, στην ουσία δε μας ανήκει ούτε το παρόν.
Μπορεί αυτή την στιγμή που μιλάμε και σκεπτόμαστε να συμβεί κάτι τόσο απρόβλεπτο που να καταλάβουμε ότι εμείς διαδραματίζουμε έναν μικρό ρόλο σ' αυτό.
Κι η βασικότερη αιτία είναι πως το παρόν δεν το διαμορφώνουμε μόνο εμείς αλλά είναι μια αλληλεπίδραση πολλών καταστάσεων που απλά βιώνουμε.
Σημασία δεν έχει να κάνουμε το παρόν να μας ανήκει, σημασία έχει να διευρύνουμε την αντίληψη μας ώστε να το κατανοήσουμε και να συνειδητοποιούμε τι κάνουμε εμείς είτε μόνοι μας είτε σε σχέση με το περιβάλλον μας.
Και φυσικά το παρόν δεν είναι αυθύπαρκτο...
Διαμορφώθηκε από το παρόν και "πλάθει" το μέλλον.
Εξηγείται από το παρελθόν και με την σειρά του θα εξηγήσει το μέλλον.
Εμείς είμαστε αυτοί που το ερμηνεύουμε και μαθαίνουμε.

Φίλε μου Dying_Incubus ότι έχει αρχή έχει και τέλος. Ότι γεννιέται, πεθαίνει.
1)Αρχή + τέλος 2) γεννιέται + πεθαίνει = χρόνος!
Θα μπορούσα να πω άνθρωπος = χρόνος!

Το γεγονός αγαπητέ μου είναι για όλους το ίδιο! Αλλά όλοι δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο το γεγονός! Για αυτό αγαπητέ μου το γεγονός παραμένει και η αντιμετωπίσει του ειναι αυτο που αλλάζει! Αλλά και η επιθυμία του ανθρώπου παραμένει επιθυμία! Η μηχανή του χρόνου! Αλλά και αυτή η επιθυμία είναι πολύ ανθρώπινη και δεν μπορεί να ξεφύγει από το γεγονός : άνθρωπος = χρόνος!

Αγαπητέ μου αν σήμερα γνώριζες ότι σήμερα είναι η τελευταία σου μέρα τι θα έκανες?

Καλή σου μέρα φίλε μου Dying_Incubus.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

28/03/2007, 00:26:03
Το πραγματικό γεγονός φίλε μου el.elyon είναι πως ότι γεννήθηκε οφείλει να πεθάνει , άλλωστε αυτός είναι ο νόμος της φύσης ( χρόνος ) .
Αν τίποτε δεν τελείωνε, δε θα υπήρχε παρελθόν. Αν τίποτε δεν πλησίαζε, δε θα υπήρχε μέλλον. Αν τίποτε δεν υπήρχε, δε θα υπήρχε και παρόν.

Πρέπει να μάθουμε να μην βλέπουμε τον χρόνο ( βιολογική γήρανση = θάνατος ) με φόβο , αλλά σαν ένα καινούργιο ξύπνημα μετά από έναν αλλιώτικο ύπνο .
Και για να το κατανοήσουμε αυτό πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο θάνατος δεν είναι παρά η γέννηση της ψυχής .

Συμφωνώ απόλυτα ότι το χθες είναι ο μεγαλύτερος δάσκαλος , για αυτό και ο άνθρωπος έχει χρέος κάθε μέρα που περνάει από επάνω του να γίνεται και ποιο σοφός .

Θάνατος είναι όσα βλέπουμε ξύπνιοι, και ύπνος όσα κοιμισμένοι . ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ

Ο χώρος κι ο χρόνος είναι πραγματικότητα για τον άνθρωπο που είναι ακόμα ανολοκλήρωτος , και γι' αυτόν ο χώρος είναι διαιρεμένος σε διαστάσεις κι ο χρόνος σε παρελθόν, παρόν και μέλλον . ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ

28/03/2007, 10:33:07
Καλημέρα, αγαπητέ μου el.elyon!

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να συμφωνήσω πως άνθρωπος = χρόνος.
Αν κοιτάξουμε τον άνθρωπο θα δούμε ότι υπήρξε μια στιγμή δημιουργίας του.
Για τον χρόνο μπορούμε να πούμε το ίδιο?
Ποιά είναι η αρχή του χρόνου και ποιό το τέλος του?

quote:
Αγαπητέ μου αν σήμερα γνώριζες ότι σήμερα είναι η τελευταία σου μέρα τι θα έκανες?

Θα προετοιμαζόμουν για την επόμενη ημέρα...

el.elyonΜέλος
28/03/2007, 13:14:48
Καλημέρα φίλε μου Dying_Incubus.

quote:
Dying_Incubus: Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να συμφωνήσω πως άνθρωπος = χρόνος.
Αν κοιτάξουμε τον άνθρωπο θα δούμε ότι υπήρξε μια στιγμή δημιουργίας του.
Για τον χρόνο μπορούμε να πούμε το ίδιο?
Ποιά είναι η αρχή του χρόνου και ποιό το τέλος του?

Τι είναι αυτό αγαπητέ μου που μόλις πεις το όνομα του παύει να υπάρχει? Η Σιωπή!

Ο μεγάλος σκεπτικιστής είπε: σκέπτομαι άρα υπάρχω. Εγώ λέω το έξις: σκέπτομαι επειδή υπάρχω για να σκέπτομαι και δεν υπάρχω επειδή σκέπτομαι!

Άνθρωπος = χρόνος είναι γιατί ο άνθρωπος είναι ο ορισμός του χρόνου!
Η αρχή του χρόνου είναι η γέννηση του ανθρώπου ενώ το τέλος του είναι ο θάνατος του ανθρώπου! Η ιστορία είναι η μηχανή του χρόνου. Όσο ο άνθρωπος κατά σάρκα θα γεννιέται και θα πεθάνει τόσο θα υπάρχει και ο χρόνος άρα και η μηχανή του χρόνου! Ο άνθρωπος επειδή έχει αρχή και τέλος άρα περιορίζεται από το χρόνο δεν μπορεί να δει αυτό που δεν έχει αρχή και τέλος άρα δεν περιορίζεται από το χρόνο! Και το θέμα αυτό είναι μια απόδειξη για αυτό που λέω! Τι δημιουργήθηκε πρώτα? ο χρόνος και το δημιουργημα εγειναν ταυτόχρονα. Όσο το δημιούργημα θα έχει αρχή και τέλος θα υπάρχει και ο χρόνος ! όταν το δημιούργημα θα πάψει να έχει τέλος τότε θα πάψει και ο χρόνος!

quote:
Dying_Incubus: Θα προετοιμαζόμουν για την επόμενη ημέρα...

Κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει η επόμενη μέρα αγαπητέ μου, τότε τι θα κανεις?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!