ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Τι γνωρίζουμε για τη δημιουργία του Κόσμου - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Τι γνωρίζουμε για τη δημιουργία του Κόσμου - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ36 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
09/01/2013, 14:14:23
Πυθαγόρα

Με ενδιαφέρει πολύ να συνεχίσεις το σκεπτικό σου.

Για όλα όσα υπόσχεσαι να αναλύσεις και ειδικά για μένα περι << Συμπαντικού Ορίζοντα >>.

Ο Συμπαντικός ορίζοντας είναι η αρχή και το τέλος όλων των συμπαντικών προβλημάτων κατανόησης της δημιουργίας.

Για να δούμε τι μπορούμε να "τσιμπήσουμε" εδώ!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

09/01/2013, 15:59:21
quote:
Πυθαγόρα

Για όλα όσα υπόσχεσαι να αναλύσεις και ειδικά για μένα περι << Συμπαντικού Ορίζοντα >>.

Ο Συμπαντικός ορίζοντας είναι η αρχή και το τέλος όλων των συμπαντικών προβλημάτων κατανόησης της δημιουργίας.

Θα το κάνω, μόλις βρω λίγο περισσότερο ...χωρόχρονο

Μέχρι τότε να δώσω μερικά λινκς, ώστε τουλάχιστον να έχουμε μια βάση εννοιών/ορισμών/συζήτησης.

http://physics4u.wordpress.com/2011/02/01/%CF%8D-%CE%AF-%CE%AF-250-%CE%ADsigma/

http://physicsgg.me/2013/01/06/%CE%BF-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AD%CE%B3%CE%BF%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD/

http://www.blackstate.gr/10_mysteries.htm

"2. Το πρόβλημα του συμπαντικού ορίζοντα
Το σύμπαν μας φαίνεται πως είναι απροσμέτρητα ομοιογενές. Εάν κοιτάξει κανείς το διάστημα από τη μία άκρη του ορατού σύμπαντος έως την άλλη άκρη, θα δει ότι η μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου που γεμίζει τον κόσμο έχει παντού σχεδόν την ίδια θερμοκρασία. Αυτό ίσως δε φαίνεται παράξενο εκτός εάν σκεφτεί κανείς ότι οι δύο άκρες απέχουν μεταξύ τους περίπου 28 δισεκατομμύρια έτη φωτός και πως το σύμπαν μας έχει ηλικία μόνο 14 δισεκατομμύρια χρόνια.

Τίποτε δεν μπορεί να ταξιδέψει γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός, έτσι δεν υπάρχει κάποιος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να έχει ταξιδέψει η ακτινοβολία της θερμότητας μεταξύ των δύο οριζόντων, ώστε να εξομαλύνει τα ψυχρά και τα θερμά σημεία που δημιουργήθηκαν από τη μεγάλη έκρηξη και να αφήσει την θερμική ισορροπία που παρατηρούμε σήμερα.

Το 'πρόβλημα του ορίζοντα' είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τους κοσμολόγους, τόσο μεγάλος που κατέληξαν σε κάποιες αρκετά τολμηρές λύσεις. Όπως για παράδειγμα η θεωρία του 'πληθωρισμού'. "

και η φιλενάδα μας η "Σταθερά Hubble", που δεν είναι (και ίσως ποτέ δεν ήταν) "σταθερά"
( -είναι μάλλον λίγο αλανιάρα....)

http://physicsgg.me/2012/10/06/%CE%B1%CF%85%CE%BE%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-hubble/

http://www.astronomia.gr/wiki/index.php?title=%CE%A3%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%AC_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%97ubble

Προσέξτε κάπου αυτό που (περι)γράφεται ως "όγκος Hubble".

Επίσης τη σημαντική διαφορά στα 13,6 δις ετη και στα 40τόσα δις έτη από το μακρυνότερο παρατηρηθέν αντικείμενο.

Φρεσκάρετε επίσης και τον "οριζοντα γεγονότων" της Μαύρης Τρύπας.

Αν υποθέσουμε ότι το CMBR (κοσμικη ακτινοβολια υποβαθρου) είναι απλώς ένας άλλου είδους ορίζοντας γεγονότων του "Απ Έξω", και εμείς, εντός του όγκου Hubble, είμαστε το "Από Μέσα"

Θα τα ξαναπούμε σύντομα

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "

09/01/2013, 21:47:47
Πυθαγόρα το...άρπαξες στον αέρα το θέμα!!

Θα περιμένω να τοποθετηθείς και θα γράψω τα...δικά μου!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

09/01/2013, 22:59:42
Πυθαγόρα

Με ενδιαφέρον περιμένω την ανάλυση αλλά και τη . . . σύνθεση, των όσων προανέφερες στα μηνύματά σου .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

10/01/2013, 12:58:26
Αν και καθυστερημένα,χρόνια πολλά σε όλους.
Ευχές για εποικοδομητικό νέο έτος και καλές συζητήσεις.

Διαβάζω προς το παρόν αυτά που έχασα κατά την απουσία μου.
Θα με υποστείτε ξανά, λίγο αργότερα.

Προς το παρόν,ανασυντάσσω τις προμήθειές μου σε κονσέρβες για το 2018...

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

10/01/2013, 15:28:01
quote:
Πυθαγόρα

έννοια σου ...και σού'ρχεται

Αλλά δεν το κάνω για σένα βασικά, πρώτα απ'όλα το κάνω για μένα.
Νομίζω αυτή είναι και η υγιής διαδικασία.
Να δω τι γίνεται γύρω, να βάλω ερωτήματα στον εαυτό μου, να δω άμα τυχόν τα έχουν απαντήσει άλλοι, αν ναι πώς και γιατί, αν όχι μάλλον πέσαμε σε φλέβα χρυσού υπό την έννοια ότι εκεί κρύβεται περισσότερη ή άγνωστη "γνώση" και άρα έχουμε έναν προσανατολισμό και ένα στόχο (κοινό).

Τελοσπαντων, για να μη μακρυγορώ με αυτά,
κατευθείαν στο ζουμί:

Θα δωσω μερικά ακόμα λινκ
(σχετικά με το παράδοξο του Olbers)

http://www.sfak.org/page/%CE%93%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF%20%CE%BF%20%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82%20%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9%20%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%82%20%CF%84%CE%B7%20%CE%BD%CF%8D%CE%BA%CF%84%CE%B1/390

http://tinanantsou.blogspot.gr/2012/10/new-scientist.html

και με εύκολη και γρήγορη αναζητηση μπορείτε να βρείτε πολλά περισσότερα.
Το κάνω απλώς και μόνο για να αποφύγω περιττές επαναλήψεις και να ξαναακαλύπτουμε τον τροχό (χαριν οικονομίας της συζητησης δηλαδή).

Το ερώτημα/παράδοξο με είχε απασχολήσει κι εμένα πριν κάποια χρόνια, αλλά όχι ακριβώς με αυτή τη μορφή. Το είχα δεί τότε λίγο πιο "φαντασιακά". Λέω όταν έχουμε νύχτα, απλώς η Γη μας έχει γυρισμένη την "πλάτη" της στον Ηλιο (δηλαδή τον antimeridian του τόπου που βρισκόμαστε εμείς).
Αλλά ας υποθέσουμε ότι μπαίνουμε στο διαστημικό μας Porsche Cayenne να κόψουμε μια βόλτα "παραέξω". όχι πολύ μακριά, δηλαδή, μεχρι το φεγγάρι ή τον Αρη, ή εν πάση περιπτώσει σε ένα σχετικά κοντινό range περί του δικού μας Ηλιου σε αποστάσεις κυμαινόμενες από 0.5 έως και 4-5 AU

αν βγάλουμε έξω τις περιπτώσεις που μας κόβει τη θέα κανας πλανήτης ή κανας αστεροειδής ή κανας δορυφόρος ή ο,τιδήποτε άλλο (και μας κάνει 'έκλειψη' δηλαδή), τότε στη συντριπτική πλειονότητα των θέσεων μας θα έχουμε φάτσα-κάρτα τον Ηλιο (δηλαδή θα υπάρχει ευθυγραμμο τμήμα που να μας ενώνει απευθείας χωρίς εμπόδιο με τον Ηλιο).

Δηλαδή θα έχουμε "μέρα" όλη την ώρα... Τι είδους "μέρα" θα είναι αυτή όμως?
Πώς θα τον βλέπουμε τον Ηλιο δηλαδή? Με τι φωτεινότητα? Με τι λαμπρότητα?
Ίδια, παρόμοια, μικρότερη ή μεγαλύτερη από αυτή που τον βλέπαμε στη Γη?
Και αν για το τι βλέπουμε στη Γη παίζει κεφαλαιώδη ρόλο η ατμόσφαιρα (από το χρώμα του ουρανού μέχρι και το χρώμα των Άστρων) παραέξω τί γίνεται?
Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά? Ή μήπως ασπρη πέτρα ξέξασπρη?

Γιατί αν μεταξύ άλλων η ατμόσφαιρα παίζει και το ρόλο του φίλτρου τότε τί είδους φίλτρο είναι ως προς τη λαμπρότητα του Ηλιου? Φίλτρο που την ενισχύει ή που την ελλατώνει?

Το ερώτημα του Olbers το θέτουν ακόμα και κάποια παιδιά. Οχι όλα και ίσως όχι πολλά.
Αλλά την απάντηση στο ερώτημα του Olbers την δίνουν αβίαστα (και σωστά) όλα τα παιδιά!
Σε πρόχειρο "γκάλοπ" που έκανα μεταξύ συγγενικών-φιλικών προσώπων με παιδιά ηλικίας 4-7 χρονών,
με την απλή και μοναδική ερώτηση γιατί η νύχτα είναι μαύρη (ή σκοτεινή επεξηγηματικά, κλπ), και δεν είναι πχ. όπως η μέρα που βλέπουμε,

άκουσα "προφανείς" απαντήσεις του τύπου:

• Γιατί δεν έχουμε ...Ηλιο,
  • Γιατί δεν έχουμε πολλά αστεράκια,
  • ή δεν φτάνουν τα αστεράκια

• ή είναι πολύ μικρά τα φωτάκια/αστεράκια
  • Γιατί έχουμε πολύ ...σκοτάδι.

και λίγο πολύ όλες οι απαντήσεις περιστρέφονταν γύρω από αυτή τη λογική.
Που είναι και σωστή, by the way.

Δεν έχουμε αρκετά αστέρια...(ωστε να έχουμε τόσο φως και να φύγει όλη η μαυρίλα της νύχτας και του μεσοδιαστημικού χώρου)

Άρα τα Αστέρια δεν είναι άπειρα σε αριθμό.
Είναι ένα πεπερασμένο σύνολο.
Ευμεγέθες μεν και ασύλληπτο, αλλά πεπερασμένο!

Άστρα λοιπόν μη με μαλώνετε που τραγουδώ τη νύχτα (φίλε Ελάχιστε )

Αυτό είναι η μια όψη του νομίσματος...

Αλλά υπάρχει και η άλλη, που την έθεσε ένας "εξυπνάκιας" ανιψιός μου.
Η νύχτα είναι μαύρη λέει, γιατί είναι ...πολύ το σκοτάδι!
Ουάου! Εκ πρώτης όψεως ταυτοσημία αυτονόητη, όμως για να το δούμε αυτό, τι υπονοεί?
Τι σημαίνει "πολύ σκοτάδι"? Βάλαμε μήπως 1 κιλό Φως και 5 κιλά σκοτάδι απάνω και το ...έπνιξε? Ρε μπας και....

και ύστερα έρχονται και οι θεωρίες του 'μέσου' και του 'αιθέρα'
και ο ορίζοντας, και το ενυδρείο του Αμεινία (φοβερό παράδειγμα από καθε άποψη!).

Είσαι το ψάρι στη γυάλα. Η Γη και η ατμόσφαιρά της είναι το νερό. Το γυαλί του ενυδρείου, πιθανόν να είναι η εξώτερη δυνατή Εξώσφαιρα αυτού που περιβάλλει τη Γη. Το όριο με τον μεσοπλανητικό, μεσοδιαστημικό "χώρο", ότι κι αν είναι αυτός, από "κενό" και "σκότος" μέχρι άγνωστο ρευστό ή άγνωστο τσουνάμι ενέργειας, δηλαδή ο αέρας του δωματίου του σπιτιού που βρίσκεται το ενυδρείο. Το ψάρι βλέπει φώτα και χρώματα απ'έξω. Πολλά σήματα και διάφορα. Από τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δεντρου στην απέναντι γωνία, μέχρι το φακό του μικρού σκανταλιάρη που τον πλησιάζει στη γυάλα στα κλεφτά.
Καμιά φορά ανοίγουν και οι πόρτες άλλων δωματίων και φαίνονται κι άλλα φώτα άλλων εντάσεων και χρωμάτων, συνήθως πιο αμυδρά.
Σε όλα όμως φαίνεται να υπάρχει ένα όριο.

Σαν το κρεμμύδι του Κηφέα, αλλά αυτή τη φορά πάμε από μέσα προς τα έξω. Από εμάς (παρατηρησιακά - Γεωκεντρικά) προς τα όρια του όγκου της σφαίρας Hubble .

Και παραέξω?
Μήπως υπάρχει και παραέξω? και τί και πώς....
Κάτσε, κάτσε, εδώ καλά καλά δεν μάθαμε το παραμέσα, πώς να πάμε στο παραέξω...

quote:
επιφυλάσσομαι για απαντησεις με βαση τα παραπάνω, στοχευμένα σε 4 κατηγορίες/άξονες κυρίως:

1) Το παράδοξο του Olbers που εθίχθη παραπάνω
2) To ενυδρείο του Αμεινία

3) Τα απλά δομικά στοιχεία (ατομα, κουάρκ) και τις "μικροδιαταραχές" της "αυστηροχαλαρής τάξης" που (φαίνεται να) υπάρχει σε αυτά και στη συμπεριφορά τους.
4) Τον δρόμο χωρίς επιστροφή προς το θερμοδυναμικό θάνατο, που αναχαιτίζεται φαινομενικά μόνο κατά μικρά διαστήματα και πρόσκαιρα, όπως το περιέγραψε ο Κηφέας

Στο τέλος θα προσπαθήσω να τα συνδυάσω όλα αυτά και να τα αντιπαραβάλω με τις διπολικές θεωρίες των θρησκειών και καποιες εννοιες που χρησιμοποιούμε όπως καλό ή κακό, Θεός ή Διαβολος, Ζωή ή Θάνατος
αλληγορικά.

Εδώ θα κάνω απαραίτητα ένα half-break
μιας και εν γένει κάλυψα τα 1 και 2 (και φυσικά περιμένω τοποθετήσεις γιατί εδώ δεν είναι Γιαννης κερνά και Γιάννης πίνει...)

Στο "σποτάκι" για το 2ο ημίχρονο θα έλεγα ότι όσον αφορά τα 3 και 4 θα ασχοληθώ κυρίως βασιζόμενος στα σχετικά γραπτά και αναλυση του Κηφέα, σχετικά με την διαρκώς υποβαθμιζόμενη "ποιότητα ενέργειας"
αλλά και σε μια θεωρία ενός φίλου μου (περί διαρκούς καύσης των πάντων -ακόμα και των ανθρώπων αφού αναπνέουμε Οξυγόνο!), που όταν μου την πρωτοανέφερε με παραξένεψε λίγο, αλλά εν τέλει ίσως τίποτα να μην είναι παράξενο, αλλά όπως είπαμε όψεις της μιας αληθειας.

Θα χώσουμε στη συζήτηση και ολίγον από Βιολογία, με τα Τελομερή οπότε καλό είναι να ξέρετε ...τι σας περιμένει

(Το κάνω για πρόσκληση βασικά, δεν το παίζω "φωστήρας", μην παρεξηγηθούμε....
στο διαρκές ψάξιμο είμαι και καμιά φορά χαμένος στη μετάφραση... )

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "

Edited by - PY8AGORAS on 10/01/2013 15:41:32

10/01/2013, 19:33:45
έχω φάει τον κόσμο να βρω κάτι παλιές μου σημειώσεις και δεν μπορώ.
θα τις βρω όμως, μου το υπόσχομαι.
Θυμάμαι κάτι που υπήρχε μέσα στις σημειώσεις, μια απορία που είχα:
"μήπως δεν υπάρχει σκοτάδι; μήπως σκοτάδι είναι απλά η έλλειψη φωτός;"

Διότι πρέπει το φθαρτόν τούτο να ενδυθή αφθαρσίαν, και το θνητόν τούτο να ενδυθή αθανασίαν
10/01/2013, 23:33:14
Πυθαγορα

εκείνος ο μικρός 7χρονος σου είπε την απόλυτη αλήθεια!!!

σου απάντησε << γιατι έχουμε πολύ...σκοτάδι >>.

Βέβαια ο μικρός δεν έχει ιδέα,αλλά να που λένε:Απο μικρό και απο τρελό μαθαίνεις την αλήθεια.

Once upon a tιme, ένας δάσκαλός με νομπέλ φυσικής μας είπε στο σχολείο,ότι δεν είμαστε τίποτα άλλο,παρά ηλίθια πρωτόνια.
Και αφού μας έβαλε να γυρίσουμε τα κεφάλια μας γύρω-γύρω, μας ρώτησε τι παρατηρούμε.Ενας έξυπνος μαθητής σήκωσε δειλά-δειλά το χέρι του,πήρε την ανάλογη άδεια και απάντησε,ότι βλέπει γύρω του 4 ακόμη πιο ηλίθια ηλεκτρόνια,δείχνοντας τους συμμαθητές του.
Κόκαλο ο δάσκαλος!!Ο μαθητής απτόητος συνέχισε, λέγοντας ότι βλέπει και κάτι ακόμη.Τι ρώτησε ο δάσκαλος.Ενα πανηλίθιο άτομο,είπε ο μαθητής δείχνοντας τον δάσκαλο,που συγκρατεί τα ηλίθια πρωτόνια και τα πανηλίθια ηλεκτρόνιά τους.
Βουβαμάρα στην αίθουσα,η οποία εξελίχθηκε σε εναν ατελείωτο γέλωτα.Μετα απο εκείνη την ημέρα, ο ηλικιωμένος δάσκαλος και ο μαθητής έγιναν οι καλύτεροι φίλοι,μέχρι το τέλος της ζωής του δασκάλου.

Εχω πολλές φορές φίλε μου Πυθαγόρα,φέρει στην μνήμη μου εκείνη την ημέρα και εκείνα τα γεμάτα σημασία λόγια που ειπώθηκαν.Ολα τα χρόνια που πέρασαν, δεν έκαναν τίποτα περισσότερο,απο το να επιβεβαιώσουν την αλήθεια αυτών των λόγων.

Στο προκείμενο τώρα.

Και βέβαια ο ανηψιός σου έδωσε την σωστή απάντηση.Περι σχεδόν απολύτου σκοταδιού πρόκειται.
Στο σύμπαν οπως ήδη γνωρίζετε οι περισσότεροι, υπάρχει το 4% της γνωστής ύλης και το 96% της σκοτεινής ύλης και ενέργειας.Αυτο το 96% μας είναι παντελώς άγνωστο και φυσικά σκοτεινό στην κυριολεξία.Απο το υπόλοιπο 4%, το 2,4% είναι ετερόφωτη ύλη και μόλις το 1,6% είναι αυτόφωτη ύλη.( ενεργά αστρα,νόβα,σουπερνόβα ).

Επομένως στο Σύμπαν υπάρχει 98,4% σκοτάδι και 1,6% φώς!!!
Αρα λοιπόν ο μικρός σου είπε αυτο που πραγματικά είναι:ΠΟΛΥ ΣΚΟΤΑΔΙ.

quote:
Πυθαγόρας
Γιατί αν μεταξύ άλλων η ατμόσφαιρα παίζει και το ρόλο του φίλτρου τότε τί είδους φίλτρο είναι ως προς τη λαμπρότητα του Ηλιου? Φίλτρο που την ενισχύει ή που την ελλατώνει?

Η λαμπρότητα του κεντρικού άστρου είναι πάντα η ίδια.Αυξομειώνεται αναλόγως των εκλάμψεων,αλλά στιγμιαία,επανερχόμενη στα φυσιολογικά επίπεδα σχεδόν άμεσα.Ο λόγος της απόστασης του παρατηρητή,απο το άστρο και το τείχος προστασίας του (ατμόσφαιρα ),διαμορφώνουν την "φαινομενική" λαμπρότητα,ώς προς τον λόγο της απορόφησης.
Σε μια φυσιολογική ημέρα,η λαμπρότης του ηλίου μας είναι η ίδια εκατομμύρια χρόνια,είτε βρισκόμαστε κάτω απο πυκνή ατμόσφαιρα ( πεδινά ),είτε σε αραιή ατμόσφαιρα ( ορεινά ).Εκείνο που αλλάζει είναι μόνο η ακτινοβολία του.Δεν πρέπει να συγχέουμε την λαμπρότητα με την ακτινοβολία.

Η θέαση της ηλιακής λαμπρότητας,δυνατόν να επηρρεαστεί απο ατμοσφαιρικούς παράγοντες,απο γωνίες οπτικής και απο γεωγραφικές θέσεις.Ομως αυτο δεν σημαίνει ότι αλάζει η ίδια η λαμπρότητα,αλλά μόνο η αντίληψή της απο εμας.

Η ατμόσφαιρά μας δεν παρέχει φίλτρο προστασίας απο την λαμπρότητα, αλλά απο την ηλεκτρομαγνητική επίδραση του άστρου μας,ειδικά δε όταν ο ήλιος ευρίσκεται σε έξαρση όπως τώρα.Οι στεματικές εκλάμψεις στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις φορτισμένα ηλεκτρόνια, με ταχύτητα φωτός.Ως γνωστόν οι ταχύτητες αυτές δημιουργούν γύρω απο τα ταχέως κινούμενα ηλεκτρόνια,μαγνητικά πεδία.Τα "εισερχόμενα" πεδία συγκρούονται με αυτα του γήϊνου πεδίου,άλλα απωθούνται,άλλα διαπερνούν.Αυτα που διαπερνούν το πεδίο μας,αναλαμβάνει η ατμόσφαιρά μας να τα πεδίσει,ή να το εξοστρακίσει.Μέχρι τώρα τα καταφέρνει καλά...!!

quote:
Πυθαγόρας
αλλά και σε μια θεωρία ενός φίλου μου (περί διαρκούς καύσης των πάντων -ακόμα και των ανθρώπων αφού αναπνέουμε Οξυγόνο!),

Αυτο Πυθαγόρα,σίγουρα δεν έχει να κάνει με το Σύμπαν.Είναι τοπικής εμβέλειας και όχι και τόσο εξακριβωμένο.Επειδή ο πλανήτης υπήρχε εκατομμύρια χρόνια, πριν τον σχηματισμό οξυγόνου και φυσικά δεν έκαιγε κανείς τίποτα.Εχω ακούσει περι αυτής της θεωρίας,αλλά την έβαλα στην άκρη επειδή αφορά το έμβιο κομάτι του πλανήτη, καθώς και το χρονικό διάστημα, μετα τον σχηματισμό ατμόσφαιρας.Πριν δηλαδή δεν γινόταν καύση υλικών?Δεν υπήρχε οξείδωση υλικών?Δεν απαντά σε αυτά,οπότε στο...καλάθι!!

Ας δούμε τώρα λίγο τον Συμπαντικό Ορίζοντα.
Ποιόν συμπαντικό ορίζοντα όμως?
Μέχρις εκεί που φθάνει το μάτι των τηλεσκοπίων μας?
Μέχρις εκεί που λέει η σταθερά του H?
Μέχρις εκεί που προσδιορίζει η διατομή των 46 δις ετών?
Μέχρις εκεί που υπάρχει το 4% της ύλης?

Οποιο απο αυτά και να χρησιμοποιήσουμε, ώς σημείο αναφοράς,είμαστε λάθος.Ολα όσα εξάγουμε, θα είναι υποθέσεις και τίποτα με σιγουριά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Συμπαντικός ορίζοντας ισούται με το μήκος και το πλάτος του ιδίου του Σύμπαντος.

Αν υπάρχει κάποιος σοφός να μας προσδιορίσει το ένα απο τα δύο,τότε ευχαρίστως να του πώ κι εγώ το άλλο!!!

Οσο η επιστήμη της φυσικής κινείται με την βεβαιότητα,ότι η ανώτερη υπαρκτή ταχύτητα είναι αυτη του φωτός,όλα τα συμπεράσματά της θα είναι αμφίβολα και ατελή.Είναι μεγάλη τροχοπέδη η ταχύτητα σε όλους τους υπολογισμούς της κοσμολογίας μας.Ολα τα μοντέλα υπάγονται στην σχετικότητα και αυτη με την σειρά της στην ταχύτητα.Κι άν δεν είναι έτσι?Αν υπάρχει π.χ. ακαριαία ταχύτητα,περιορισμένης εμβέλειας έστω, τι συμπεράσματα θα εξαχθούν και ποιά απο τα υπάρχοντα θα αναθεωρηθούν?

Ας δούμε μια πιθανότητα, θεωρητική πάντα, της προηγούμενης παραγράφου.
Εστω ότι συνέβη η ΜΕ πριν 13,7 δις έτη.Σήμερα ο χώρος του σύμπαντος που αυτή περιλαμβάνει θα έχει μια έκταση διαμέτρου 13,7 δις ετών.Μέσα σε αυτη μόνον την περίμετρο,η ανωτάτη ταχύτητα δεν μπορεί να είναι αυτη του φωτός.Γιατί?
Επειδή η αρχική έκρηξη,απο την πηγή της εξέπεμψε φωτόνια προς όλες τις κατευθύνσεις.Τα φωτόνια αυτά,αφού προέρχονται απο την ίδια πηγή,έχουν ενα χαρακτηριστικό.Είναι ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΕΝΑ!!!

Για όσους γνωρίζουν τι σημαίνει αυτο,είναι εύκολο να καταλάβουν τι εννοώ, όταν διατείνομαι ότι η ταχύτητα του φωτός δεν είναι η ανωτάτη,τουλάχιστον όχι στο χώρο μας των 13,7 δις ετων.
Κβαντικός εναγκαλισμός.Ακαριαία μετάδοση.Η επιστήμη μας σήμερα κάνει ήδη τα πρώτα δειλά βήματα,προς αυτη την κατεύθυνση.Προσπαθεί να μεταφέρει ακαριαία πληροφορίες και σωματίδια.Κάποτε θα μπορεί να τηλε-μεταφέρει περισσότερα!

Ετσι,κατα την προσωπική μου πάντα άποψη,ο Συμπαντικός ορίζοντας, απλά δεν υπάρχει και πολύ πιθανόν να μην υπάρξει ποτέ.!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

11/01/2013, 00:50:02
quote:
Η ατμόσφαιρά μας δεν παρέχει φίλτρο προστασίας απο την λαμπρότητα, αλλά απο την ηλεκτρομαγνητική επίδραση του άστρου μας

Σωστό αυτο φίλτατε , αλλα ο PY8AGORAS εχω την εντύπωση οτι αναφέρετε στο πως φαίνεται ο ήλιος απο άλλους πλανήτες ,
για παράδειγμα, δεν έχουμε αυτη την εικόνα του άστρο μας απο την σελήνη
η οποία δεν έχει ατμόσφαιρα.
εχω την αισθηση οτι απο την σεληνη, θα βλέπαμε μεν το άστρο μας ,
θα μας παρείχε ομως ενα "παγωμένο" λευκό φωτισμό
και δεν θα είχαμε αυτη την διάχυση φωτός που έχουμε πανω στη Γη εξαιτίας της ατμόσφαιρας.

not asked to learn how deep the secrets ... there are no
11/01/2013, 02:50:56
Φίλτατε Αιθήρ

Εδωσα ήδη την απάντηση στον Πυθαγόρα μας λέγοντας:Η θέαση της ηλιακής λαμπρότητας,δυνατόν να επηρρεαστεί απο ατμοσφαιρικούς παράγοντες,απο γωνίες οπτικής και απο γεωγραφικές θέσεις.Ομως αυτο δεν σημαίνει ότι αλάζει η ίδια η λαμπρότητα,αλλά μόνο η αντίληψή της απο εμας.

Αυτο περιλαμβάνει οποιαδήποτε θέση εντος ή εκτός πλανήτη,αρκει να είναι σε οπτική επαφή με το αστρο και εντός του λόγου απόστασης-αντίληψης.

Η λαμπρότητα του ηλίου μας μετριέται σε Watt και είναι 4χ10(26) και δεν αλάζει ανάλογα με τον παρατηρητή,επειδή αποτελεί μονάδα μέτρησης.
Ετσι δεν έχει σημασία για την λαμπρότητά του,η διάχυση που συμβαίνει στην ατμόσφαιρά μας.Αν τον βλέπαμε απο την Σελήνη θα ήταν το ίδιο εκτυφλωτικός,με μόνη διαφορά την κίτρινη απόχρωση.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

11/01/2013, 09:58:13
Νικόμαχε,

Μένω προς το παρόν στην ταχύτητα.

Τι λες να το πάρουμε λίγο ανάποδα.

Ας υποθέσουμε ότι έχεις δίκιο στον συλλογισμό σου ότι δεν υπάρχει το όριο της ταχύτητας του φωτός.(το χωνεύω κι εγώ σιγά-σιγά)

Ποια είναι λοιπόν η τροχοπέδη που στις παρατηρημένες περιπτώσεις εξαναγκάζει τα σωματίδια να ταβανιάζουν σε αυτήν την ταχύτητα;
(Το έχεις ήδη απαντήσει επιμέρους,σε διάφορες αναρτήσεις, αλλά καλό θα ήταν να δούμε μια αυτοτελή απάντηση σε αυτό το topic.)

Καλημέρα και καλή χρονιά και επί προσωπικού.

11/01/2013, 11:03:45
Πυθαγόρα,

Όπως συμφωνούμε όλοι,στο υποθετικό ενυδρείο είμαστε έλλογα ψάρια.

Όταν ήμουν μικρότερος,χρησιμοποιούσα ως παράδειγμα πλάνης των περιορισμένης αντίληψης έλλογων,την τροφή που έριχνα στο ενυδρείο.Με λίγο κουτοπόνηρο σπρώξιμο,η τροφή ήταν μάνα εξ ουρανού,και αυτός που κρατούσε το βαζάκι, ....

Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι η ύπαρξη ενός υποσυνόλου δεν αποκλείει την ύπαρξη πολλαπλών υποσυνόλων και υπερσυνόλων με τομές ή και όχι μεταξύ τους.

Αυτό ως θεώρηση,μου λύνει όλα τα παράγωγα παράδοξα.Δεν μου καθιστά βέβαια πιο κατανοητές τις έννοιες απείρου και μηδενός.Εδώ βέβαια δεν μου φταίει η θεώρησή μου, αλλά το μικρό μου το μυαλό.

Μου θυμίζει κι όλας, ότι τα ψάρια του ενυδρείου μπορεί να έχουν λάθος(άλογα ή έλλογα) για τη θεοποίηση αυτού που κρατάει το βαζάκι,αλλά μόνο και μόνο επειδή τον τοποθετούν "χωροταξικά",στο υποσύνολο Β.

Αν τον θεωρήσουμε ότι "κατοικεί" στο υπερσύνολο F (δηλαδή στο σύνολο που περιλαμβάνει το δικό μας σύμπαν αλλά και τα παράλληλα) τότε βλέπουμε λίγο πιο μακριά.

Όμως ακόμη και τότε φίλε μου, θα έρθει π.χ. ο φίλτατος Νικόμαχος και θα μας πει:

και το F προφανώς, είναι υποσύνολο ενός άλλου ακόμα μεγαλύτερου υπερσυνόλου.
Εκεί ίσως υπάρχει κάποιος που κρατάει μεγαλύτερο βαζάκι από το "θεό" του F.

Και πάει λέγοντας...

Στο είδος του δικού μου αγνωστικισμού,αν δεν βρω-καταλάβω, ποιο (αν υπάρχει...), είναι το υπέρτατο υπερσύνολο και ποιος κρατάει το αρχέγονο "βαζάκι" δεν υπάρχει περίπτωση να θεοποιήσω κανέναν ενδιάμεσα,όσο ψηλότερα κι αν είναι από εμένα.
Αν υπάρχουν τέτοιοι ενδιάμεσοι,κι αν ποτέ ασχοληθούν με μένα ας με πατήσουν σα μυρμήγκι.
Εγώ την ώρα που θα με πατούν, θα σκέφτομαι ότι αν είχα λίγο χρόνο ακόμα, ίσως έβρισκα τον δικό τους θεό.
Και ίσως να μην θεοποιούσα ούτε καν αυτόν.
Αυτή θα ήταν η "εκδίκησή" μου.

*Α είναι το ενυδρείο,Β το σύμπαν μας κλπ.

Τις καλύτερες ευχές μου και σε σένα προσωπικά, αγαπητέ μου Πυθαγόρα.

Edited by - @ΑΜΕΙΝΙΑΣ on 11/01/2013 11:06:31

11/01/2013, 13:43:40
ΑΜΕΙΝΙΑ τις καλύτερες ευχές μου επι προσωπικού και της οικογενείας σου.
Σου έστειλα ευχετήριο mail,αλλά φαίνεται δεν το έλαβες.Επίσης έστειλα την ίδια μέρα στον Πυθαγόρα, τον DSM και τον Aitherovamon.Μόνο ο τελευταίος απάντησε.Πιθανόν να τα σκάτωσα στην αποστολή.

quote:

Ποια είναι λοιπόν η τροχοπέδη που στις παρατηρημένες περιπτώσεις εξαναγκάζει τα σωματίδια να ταβανιάζουν σε αυτήν την ταχύτητα;

θα σου δώσω την απλούστερη απάντηση φίλε μου.

Αν αφαιρέσεις το c απο όλες τις εξισώσεις τι αποτελέσματα θα πάρεις?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Edited by - ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ on 11/01/2013 13:46:46

11/01/2013, 15:10:00
Όντως δε το έλαβα,αλλά η πρόθεση μετράει

quote:
Αν αφαιρέσεις το c απο όλες τις εξισώσεις τι αποτελέσματα θα πάρεις?

Να το αφαιρέσω ή να το θεωρήσω άπειρο;

11/01/2013, 15:59:28
Να το αφαιρέσεις.Απειρη ταχύτητα δεν ειναι δυνατόν να υπάρχει.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

11/01/2013, 18:39:11
1

Διότι πρέπει το φθαρτόν τούτο να ενδυθή αφθαρσίαν, και το θνητόν τούτο να ενδυθή αθανασίαν
12/01/2013, 14:29:10
Πυθαγόρα

Τελικά τι θα γίνει μαζί σου !!!

Όλο υπόσχεσαι να κάνεις αναλύσεις επί το λεχθέντων από τους συνδικτύους σου και τίποτε δεν κάνείς !!!

Ούτε αναπτύσεις τίποτε επί του θέματος που . . . θέλεις (υποτίθεται να συμμετάσχεις) !!!

Τελικά έχεις άποψη γι' αυτά που γράφονται ::

Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ !!!

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

12/01/2013, 15:13:52
Κηφέα

Μη το μαλώνεις το παιδί!!!

Εχει τον τρόπο του.Αναρωτιέται κι αυτός.

Σιγά-σιγά θα απαντήσει,που θα πάει θα τον στριμώξουμε!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

12/01/2013, 18:03:56
Βρήκα τις σημειώσεις μου 11 ετών.
ΝΑ ανεβάσω κάποιες να τις σχολιάσετε ή θα χαμηλώσω το επίπεδο της συζήτησης;
Έχουν να κάνουν με την αρχική δημιουργία των Πάντων σε εντελώς θεωρητικό και μη επιστημονικό επίπεδο.
Κάποιες σκέψεις μόνο είναι.

12/01/2013, 18:12:58
Φυσικά και θα τις ανεβάσεις, αλλά μετά την...τοποθέτηση του Πυθαγόρα!!!

Πώς είναι δυνατον να χαμηλώσεις τι επίπεδο φίλε ΕΛΑΧΙΣΤΕ?
Θα τα κουβεντιάσουμε όλα.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.