ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Οι δερβίσηδες - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Οι δερβίσηδες - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Tsepe Noyon91 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/5
Tsepe NoyonΜέλος
18/02/2005, 15:24:08
Φιλε Moz μην μας μιλατε στον πληθυντικο!!!
Τα οσα εγραψες ηταν σωστα και χρησιμα.
Τα αραβικα σου ειναι απο την Αιγυπτο?
Το shukran εκει παραπεμπει!

ΟΠΟΙΟΣ ΣΠΕΡΝΕΙ ΑΝΕΜΟΥΣ ΘΕΡΙΖΕΙ ΘΥΕΛΕΣ

18/02/2005, 22:38:39

quote:

Πρεπει να εξηγησω, οτι η προσεγγιση μου ειναι καθαρα γνωσιολογικη, ιστορικη. Δεν μιλαω εκ των "εσω".

τοτε περιορισου σε αυτον τον τομεα.

quote:

Εχω δηλωσει οτι δεν πιστευω σε κανενα θεο, αρα τεχνικες προσεγγισης του θεου, μου ειναι αδιαφορες, σαν τετοιες.

αυτα λενε και οι σουφι...

quote:

Οι εκ των εσω αναφορες, στην καλυτερη περιπτωση, αμβλυνουν την κριση και στην χειροτερη γινεται κανεις ενας φανατικος που νομιζει οτι κουβεντιαζει με τον θεο!

μονο φανατικο δεν με εχουν πει ακομη...

quote:

Η αναφορα μου στην ανιστοριτες θεσεις, εχει να κανει με το οτι αν ξεκοπει κατι, απο τις ιστορικες κοινωνικες συνθηκες που το δημιουργησαν, μπορουμε να πουμε οτι θελουμε.

γι αυτο οι σουφι δεν γραφουν!

για να λενε ο,τι θελουν προφανως!!!

quote:

Δεν γινεται να απαξιωνεται το ισλαμ και να εξεταζεται ο σουφισμος μονος του η να συνδεεται, αυθαιρετα, με την αρχαια Ελλαδα.

εχεις φαει κολλημα ή μου φαινεται?

ψαξε τους Ελληνες φιλοσοφους!

quote:

Δηλαδη δεν αναγνωριζουμε στο ισλαμ την δυνατοτητα να δημιουργισει πνευματικα κινηματα. Αν ναι γιατι?

μονος σου ειπες οτι οι σουφι προϋπηρχαν του Ισλαμ!

τι δημιουργησε λοιπον και το αμφισβητω?

το οτι διεσωσαν την Ελληνικη γραμματεια και προοδευσαν στις επιστημες σε σχεση με τους χριστιανους, σημαινει οτι τις δημιουργησαν?

μαθε τι ωρα ειναι!!!

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν

Tsepe NoyonΜέλος
18/02/2005, 22:59:14
Αδυνατω να καταλαβω το πνευμα σου, αν υποθεσουμε οτι υπαρχει τετοιο πραγμα!
Μια ερωτηση μονο: Που ακριβως λεω οτι οι δερβισιδες προυπηρχαν του ισλαμ?

αγνοώνΜέλος
18/02/2005, 23:16:15
Να κάνω μια ερώτηση...
Μπορεί κανείς να δει σήμερα χορούς Δερβίσηδων,έστω και ως τουριστική ατραξιόν ??
Νομίζω στην Κωνσταντινούπολη,όλο και κάτι υπάρχει.
Όσο για τη σχέση χασίς-Δερβίσηδων,είναι άμεση.
Δεν νομίζω όμως να είναι το ίδιο άμεση η σχέση του Χασάν Σαμπάχ με τους Δερβίσηδες.
Tsepe Noyon,
εκτός του ότι θα ήθελα να σε συγχαρώ για το όμορφο θέμα,
θα ήθελα και να μου πεις τι σημαίνει το όνομα που χρησιμοποιείς,αν θες βέβαια.
Tsepe NoyonΜέλος
18/02/2005, 23:41:17
Κανεις δεν ειπε οτι ο Σαμπαχ ειχε σχεση με τους δερβισιδες. Ειχε απλως μια "εταιρια" δολοφονων.
Οσο για το χασις και δερβισιδες, ειπαμε: Αλλοι το χρησιμοποιουσαν κι αλλοι οχι
Subotai, Ogotai, Tsepe Noyon, οι 3 μεγαλοι στρατηγοι του Τσενκις Χαν.

MozΜέλος
19/02/2005, 00:48:54
jonniebegood, ΒΕ GOOD και επέτρεψέ μου
μια ακόμη «παρεμβολή» λόγω... «διαφοράς ώρας»!
(Με όλο το σεβασμό στην απάντηση του ryche.)

<τι ωρα ειναι αδερφε? >
Απάντηση: «Που;...»

(Όχι βέβαια Τ-time στο Λονδίνο, ώρα Μονγκολίας και τα συναφή)
Ελπίζω να κερδίζω τουλάχιστον παστέλι
και χμ... η χαρά της αναζήτησης είναι (χα!) νηστίσιμη, jonniebegood;
(Συνέχισε να γελάς, κάνει καλό, και μη σταματάς να γράφεις.)

Τsepe Noyon, δέξου την ταπεινή μου συγγνώμη
που διέκοψα τη ροή της κουβέντας σας
με την εμπειρικοτεχνικομαδιoλουεσωπροσεγγιστική επισύναψή μου.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι από ιστορικής και γνωσιολογικής άποψης.
(Ξέρω να φτιάχνω παστουρμά... αλλά μάλλον δεν φτάνει.)
Τόσα βιβλία στέκονται στις βιβλιοθήκες... γράφετε κι εσείς...
συνεπώς η σιωπή μου επιβάλλεται.
(Θα κάθομαι στη γωνία και θα σας ακούω.)
Καλή συνέχεια σε όλους.

Shukran (Σπασίμπα)
Moz

20/02/2005, 03:51:23

quote:

jonniebegood, ΒΕ GOOD και επέτρεψέ μου
μια ακόμη «παρεμβολή» λόγω... «διαφοράς ώρας»!

δεν υπαρχει διαφορα ωρας...

διαφορα αντιληψης του χρονου υπαρχει!

quote:

<τι ωρα ειναι αδερφε? >
Απάντηση: «Που;...»

ΕΔΩ!

για να ρωτας, παει να πει οτι να καταλαβες και τι ωρα ειναι παντα, ΕΔΩ!

quote:

Ελπίζω να κερδίζω τουλάχιστον παστέλι

κερδιζεις ο,τι θεωρεις κερδος...

quote:

και χμ... η χαρά της αναζήτησης είναι (χα!) νηστίσιμη, jonniebegood;

μπορει ναι, μπορει οχι...

εξαρταται απο την ωρα!

quote:

(Συνέχισε να γελάς, κάνει καλό, και μη σταματάς να γράφεις.)

πως μπορεις να μη γελας οταν ξερεις τι ωρα ειναι και που εισαι?

πως γινεται να μη γελας οταν βλεπεις οτι ολα τα μονοπατια εχουν τον ιδιο προορισμο?

πως γινεται να μην γελας με το χιουμορ του Θεου???

και πολλες φορες ο μονος λογος που γραφω ειναι για να κανω καποιους να γελασουν!

το θεωρω σημαντικοτερο απο οποιαδηποτε γραπτη διδαχη...

quote:

(Ξέρω να φτιάχνω παστουρμά... αλλά μάλλον δεν φτάνει.)

ΦΤΑΝΕΙ!

αρκει να κανεις καλο παστουρμα με την καρδια σου!

quote:

Τόσα βιβλία στέκονται στις βιβλιοθήκες... γράφετε κι εσείς...
συνεπώς η σιωπή μου επιβάλλεται.

ουτε να το σκεφτεις!!!

δεν υπαρχει στην βιβλιογραφια η κατασκευη του παστουρμα, κι εγω θελω να μαθω!

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν

Tsepe NoyonΜέλος
20/02/2005, 16:34:28
Η θρησκευτικη ποιηση των δερβισιδων ειναι, κατα την γνωμη μου, η καλητερη στο ειδος της. Δεν εχει σχεση με την χριστιανικη υμνογραφια. Εκφραζει εσωτερικες εμπειριες, πραγματα που μπορουν να ειπωθουν μονο με το τραγουδι. Δεν γνωριζω αν "μελοποιουσαν" ολα αυτα τα ποιηματα, αλλα δεν ειναι απιθανο, γιατι ειχαν αναπτυξει και την μουσικη.
Μια αλλη τεχνη που ανεπτυξαν στο επακρο, οι δερβισιδες, ηταν η καλιγραφια.
Μεσω αυτης, παρεκαμψαν την απαγορευση του ισλαμ για την εικονογραφια.
Η αραβικη γραφη ειναι πολυ "πλαστικη" και καλιεργοντας την καλιγραφια απεδωσαν με αριστουργιματικο τροπο προσωπα, απλα χρησιμοποιοντας λεξεις!
Δυστυχως δεν εχω την τεχνολογικη δυνατοτητα να "ανεβασω" μερικα δειγματα.

spiritΜέλος
20/02/2005, 19:04:42
Oι θρησκευτικοι κανονες του Ισλαμ απαγορευουν την απεικονιση του Θεου,αλλα και ανθρωπινων η ζωικων μορφων,και αυτο ωθησε τους καλλιτεχνες του Ισλαμ να αναδειξουν την καλλιγραφια και αλλες παρεμφερεις μορφες ζωγραφικης ως υψηλη τεχνη.

Το ονομα του Αλλαχ ειναι απο τα δημοφιλη θεματα για τους εικαστικους καλλιτεχνες.

http://www.esoterica.gr/articles/religion/korani/korani.htm

MΑΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οι διαφορες ομαδες σουφι σχηματιζονταν με επικεντρο μεγαλους δασκαλους που ονομαζονταν Σειχηδες,και κατειχαν θαυμαστες δυναμεις.

Εφαρμοζαν μυστικες μεθοδους για να επιτυχουν την ενωση με τον Θεο,μεσω της εκστασης και του διαλογισμου,αναπνευστικων τεχνων,χορου και τραγουδιων.

Οι Περιδινιζομενοι Δερβισηδες ηταν μια ομαδα σουφι που ιδρυθηκε απο τους Ρουμι και επεδιωκε την πνευματικη αναταση μεσα απο τον εκστατικο χορο.

Σ αυτην την πρακτικη που βασιζονταν σε προισλαμικες σαμανικες μυστικιστικες τεχνικες,οι σουφι περιστρεφονταν γυρω απο εναν σειχη,αναπαριστωντας με αυτον τον τροπο την κινηση των πλανητων γυρω απο τον ηλιο.

Οι χορευτες αποκαλουνταν εραστες του θεου, και ο σειχης αναφερονταν ως ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ,ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ,ΕΞΑΙΣΙΟ ΡΟΔΟ.

Οι ΡΙΦΑΙΓΙΑ,Η αλλιως οι ΩΡΥΟΜΕΝΟΙ ΔΕΡΒΙΣΙΔΕΣ,ψαλλουν σε κυκλο κινωντας συγχονως βιαια το σωμα τους.
Επιπλεον πυροβατουν,καταπινουν αναμμενα καρβουνα,πιανουν ιοβολα φιδια,πεφτουν επανω σε μαχαιρια και τρωνε σπασμενα γυαλια.

Οι εδω φιλοι μου Ισλαμιστες,φτανουν στην υπερβολη κουβαλωντας παντα ενα μικρο χαλακι για της ημερησιες προσευχες τους.
Χαλακι και κορανι,απαραιτητα αξεσουαρ μεχρι σημερα,για τους συγχρονους Ισλαμιστες.
Shukran!

Tsepe NoyonΜέλος
20/02/2005, 20:49:07

Φιλε spirit μια κι εχω πει οτι δεν εχω ευχερεια στο πληκτρολογιο, μ' αρεσει αυτη η "συνεργασια": Να τα γραφω περιεκτικα κι εσυ να τα αναλυεις!
Μερικες διορθωσεις μονο. Δεν ειναι μονο το ονομα του Αλλαχ, αλλα ολα τα ονοματα/ιδιοτητες του θεου 99 τον αριθμο.
Οι επικεφαλης των τεκεδων δεν λεγονται σειχιδες, αλλα μπαμπαδες. Οι σειχιδες ειναι οι αναγνωστες/εξηγητες του κορανιου. Σειχης μπορει να ειναι οποιοσδηποτε μπορει να διαβασει το κορανι και μπορει να αρθρωσει δυο κουβεντες πανω σ' αυτο!
Το χαλακι δεν ειναι υπερβολη, αλλα απαρετητο για την προσευχη, εκτος τζαμιου (εχω κι εγω ενα!)

spiritΜέλος
20/02/2005, 21:17:59
Η υπερβολη δεν ειναι στο χαλακι,αλλα οτι σε μια Ευρωπαικη χωρα που δεν αποδεχεται τους νομους και τα ωραρια των ισλαμιστων,σταματουν την εργασια τους και οι φοιτητες το ωραριο των σπουδων για να προσευχηθουν,το λιγοτερο 3 φορες,στην περιοδο του ραμαζανιου.

promitheus90Μέλος
15/11/2010, 16:38:10
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...

makforΜέλος
15/11/2010, 19:02:51
τι εννοεις οταν λες οτι " η σκεψη ειναι αναγκαιο κακο?" , χωρις σκεψη θα ειχαμε την επιγνωση της υπαρξης μας ? θα καναμε χρηση καποιας αλλης ιδιοτητας μας ? αυτο εννοεις ? και ποιας ιδιοτητας ?

επισης οταν λες " να απαλαγεις απο τα υλικα δεσμα " δεν δημιουργει (ας το πως ετσι) καποιο προβλημα , οταν η φυση μας ειναι υλικα ? να απαλαγουμε απο το σωμα μας δηλαδη ? χωρις σωμα ομως υπαρχουν και πως ? εγω παντως αντι τις λεξης " απαλαγη " , θα εβαζα την λεξη "κατανοηση" δηλαδη οτι ΠΡΕΠΕΙ (οκ δεν μαρεσει το πρεπει αλλα τι να κανω) να "καταναοησουμε" τα υλικα "δεσμα" μας (οκ δεν με ενοχλει και το τοσο το δεσμα αν και το θεωρω λαθος, ισως το "φυση" να ηταν ποιο καλο)

το να κατανοησουμε την φυση μας λοιπον , μηπως ειναι το ζητουμενο ? και για να βαλω και ολα τα "πνευματικα" που καποιοι πιστευουν (και καλα κανουν λογος δεν μου πεφτει) , μηπως πρωτα πρεπει να κατανοησουμε , καταλαβουμε την φυση μας και μετα να παμε παραπερα ?

αποριες που γεννηθηκαν απο τις δυο προτασεις του φιλου

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]

15/11/2010, 19:24:10
quote:

Το να απαλλαγείς από τα υλικά δεσμά ίσως να είναι το ζητούμενο.

Η σκέψη είναι απλά ένα αναγκαίο κακό.

Ti εν-νοείς..???

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
15/11/2010, 19:25:40
quote:

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα...

Για πέςςςς...

promitheus90Μέλος
15/11/2010, 19:59:31
Εγώ βλέπω την ανάγκη για σκέψη έτσι ώστε να μειωθεί το ενδιαφέρον για τα πρόσκαιρα υλικά αγαθά.

Το κακό πάλι δεν το βλέπω πουθενά.Η πνευματική ανύψωση του ανθρώπου είναι σκοπός "ιερός".Η σκέψη είναι η δίοδος,το μέσον.Η επιφάνεια που όλη αυτή η αναζήτηση θα εκτυλίσσεται είναι η ύλη.Αλλιώς γιατί να κάνουμε λόγο για ήθος,χαρακτήρα,αρετές αν αυτά δεν διαδραματίζονται και δεν παίρνουν σάρκα και οστά στον κόσμο;

Δεν καταλαβαίνω γιατί δαιμονοποιείται έτσι η σκέψη από μερικούς.Αναγκαία είναι,κακιά όμως όχι...απεναντίας θα έλεγα...

makforΜέλος
15/11/2010, 20:08:30
ειχα διαβασει καπου (δεν θυμαμαι που) το εξης

"ο εγκεφαλος ειναι του διαβολου μεσω αυτου ο διαβολος μας επιρεαζει
η καρδια ειναι του θεου , μεσω αυτης επικοινωνει ο θεος μαζι μας

επομενως πρεπει να ακουμε την καρδια και να μη δινουμε σημασια τον εγκεφαλο"

το παραπανω εξηγει (για μενα) αυτο που ισχυριζονται πολλοι

μονο που υπαρχει κατι το παραλογο (παλι για μενα) , η καρδια ΔΕΝ μιλαει , η καρδια ειναι ενας μυς που δεν κανει τιποτα αλλο απο το να τροφοδοτει με αιμα το σωμα , προφανως αυτος που εγραψε/ειπε το παραπανω αγνοουσε την "φυση" του ανθρωπινου σωματος , κατι που αγνοουν ΚΑΙ σημερα ΠΑΡΑ μα ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ που ασχολουνται με τα "εσωτερικα" (οπως τα εννοει ο καθενας) και κατω απο αυτο το πρισμα επιμενω στο οτι εαν ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΜΑΣΤΕ οτι αλλα και εαν υπαρχει ή δεν υπαρχει , δεν θα μπορεσουμε ποτε να το βρουμε

και θα φερω ενα παραδειγμα για χιλιοστη φορα, ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΧΑΠΑΚΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΔΙΩΞΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ πειτε μου που ειναι ο θεος? (και μιλαω για ανθρωπο που απο την μια μερα στην αλλη βρεθηκε να τρεχει στα βουνα και στα λαγκαδια , σε εκκλησιες και μοναστηρια γιατι ηταν ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ και ο θεος του μιλουσε, ενα χαπακι και ηρθε στα ΙΣΙΑ ΤΟΥ ή στα στραβατου εαν θελετε αλλα το ιδιο μου κανει εμενα)

εαν δεν εξηγησω το πως λειτουγρω , το παιζει ολο αυτο το ΠΡΑΜΑ που λεγε ΣΩΜΑ - ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ και πως επηρεαζει - επηρεαζεται , πως θα ειμαι σε θεση να διακρινω τι ειναι η σκεψη? εαν ειναι κακη ή καλη ? και ποιος ειναι αυτος που θα ορισει το καλο και το κακο οταν αυτο ειναι κατι εντελως ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ? (καθως το θεμα μας ειναι το κακο)

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]

strangerz2Μέλος
15/11/2010, 20:44:52
quote:
ο εγκεφαλος ειναι του διαβολου μεσω αυτου ο διαβολος μας επιρεαζει
η καρδια ειναι του θεου , μεσω αυτης επικοινωνει ο θεος μαζι μας

επομενως πρεπει να ακουμε την καρδια και να μη δινουμε σημασια τον εγκεφαλο"

το παραπανω εξηγει (για μενα) αυτο που ισχυριζονται πολλοι

μονο που υπαρχει κατι το παραλογο (παλι για μενα) , η καρδια ΔΕΝ μιλαει , η καρδια ειναι ενας μυς που δεν κανει τιποτα αλλο απο το να τροφοδοτει με αιμα το σωμα , προφανως αυτος που εγραψε/ειπε το παραπανω αγνοουσε την "φυση" του ανθρωπινου σωματος

Σοβαρολογείς τώρα?

Δεν καταλαβαίνεις οτι όταν μιλάει για την καρδιά, δεν εννοεί αυτή που έχουμε στο σώμα μας και που ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος?

Όταν λέει εγκέφαλος,εννοεί την λογική,την σκέψη,τον συλλογισμό κλπ.

Όταν μιλάει για την καρδιά,εννοεί την διαίσθηση,το ανώτερο.

Ασφαλώς η φυσική καρδιά του σώματος δεν έχει καμιά σχέση με την διαίσθηση,έχει όμως ο εγκέφαλος και κάποιες λειτουργίες του για τις οποίες η επιστήμη δεν έχει γνώση.

Ο λόγος που η επιστήμη δεν έχει γνώση για αυτές τις λειτουργίες,είναι επειδή προπαθεί με την λογική να καταλάβει κάτι που η φύση της απο μόνη της δεν το επιτρέπει.Δεν μπορείς να καταλάβεις με την λογική που έχεις κάτι ανώτερο απο αυτήν.

15/11/2010, 21:21:48
quote:

Εγώ βλέπω την ανάγκη για σκέψη έτσι ώστε να μειωθεί το ενδιαφέρον για τα πρόσκαιρα υλικά αγαθά.

Το κακό πάλι δεν το βλέπω πουθενά.Η πνευματική ανύψωση του ανθρώπου είναι σκοπός "ιερός".Η σκέψη είναι η δίοδος,το μέσον.Η επιφάνεια που όλη αυτή η αναζήτηση θα εκτυλίσσεται είναι η ύλη.Αλλιώς γιατί να κάνουμε λόγο για ήθος,χαρακτήρα,αρετές αν αυτά δεν διαδραματίζονται και δεν παίρνουν σάρκα και οστά στον κόσμο;

Δεν καταλαβαίνω γιατί δαιμονοποιείται έτσι η σκέψη από μερικούς.Αναγκαία είναι,κακιά όμως όχι...απεναντίας θα έλεγα...

Έχω την αίσθηση , ότι η σκέψη δεν μπορεί να ορισθεί φίλε μου ως ανάγκη...αλλα ως φυσικό προκύπτον του νού ή αν θές καλύτερα του "είναι" μας το οποίο αναγκαστικά και αναπόδραστα θα πρέπει να επιδράσει με το περιβάλλον στο οποίο καλείται να ζήσει και να καλύψει εξ'αυτού όλες τις ανάγκες του...απο κεί θα βρεί τους πόρους για να στηρίξει την βιωσιμότητά του αλλα και να εκφράσει ή να απολαύσει αυτά που με κοινωνικούς όρους ορίζονται ως ανάγκες...!!!

Όσο για τα πρόσκαιρα υλικά αγαθά , ειλικρινά αδυνατώ να το καταλάβω ως όρο/έννοια...τι σημαίνει πρόσκαιρα..και τι μόνιμα..???

Ενδεχομένως να εν-νοείς βασικά αγαθά -στην σωστή αναλογία- που τα έχει ανάγκη ο οργανισμός του προκειμένου να επιβιώσει και να λειτουργεί ευρύθμως και τα "περιττά αγαθά" τα οποία δεν προσφέρουν ουσιαστικά απολύτως τίποτα παρά προβλήματα στον οργανισμό και εθισμό και εξάρτηση...!!!

Η πνευματική ανύψωση πάλι και δώ μπορώ να πώ τελικά , ότι αποτελεί προσωπική υπόθεση του καθενός...πλέον τα έχω λίγο χαμένα Φιλε μου Προμηθέα...διότι αρχίζω να αμφιβάλλω για πολλά πράματα...κατάντια???

Μπορεί...μπορεί να είναι κι'ετσι...

Προσπαθώ να καταλάβω να ορίσω αν θές , τι σημαίνει "πνευματική ανύψωση" και για ποιόν αλλα και με ποιό μέσο αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί...αλλα και πως αυτό βιώνεται ως συναίσθημα...???

Αυτή η "πνευματική ανύψωση" πρόκειται άραγε για μια μεταβολή-μετάθεση θέσεως ενός ανθρώπου που θα του επιφέρει άραγε τί...???

Καλύτερη εικόνα στην κοινωνία , δια μέσου των χρημάτων ή των αποκτημάτων γενικότερα..???
Ψυχική ηρεμία και ισορροπία..???

Και με ποιό σκοπό αυτό αποφασίζεται απο κάποιον να γίνει..???
Αποτελεί το μέσον άραγε για καταξίωση και αν είναι έτσι αυτή η ανάγκη για καταξίωση και προβολή εντέλλει δεν είναι μιά εξάρτηση που δηλώνει μια αν-ελευθερία και πίεση που συνακολουθείται απο αντίστοιχα συναισθήματα φόβου..???

Κάποιες φορές αναρρωτιέμαι πάλι...
Μηπως οι αποδεδειγμένες ανάγκες και επιθυμίες ενός ανθρώπου , μπορεί να ορίσουν και την πνευματική ανύψωσή του αλλα και την ελευθερία που ορίζεται απο το είναι του ως προς τον ίδιο ή να θεμελιώσουν το αντίθετο..???

Απο την άλλη μεριά ... αναρρωτιέμαι αυτό που ακριβώς και σύ αναρρωτιέσαι...γιατί να δαιμονοποιείται η σκέψη...???
Έχουμε και άλλο μέσον άραγε για να επιδράσουμε με το περιβάλλον μας...???

Αφή..οσμή...ακοή...γεύση...δεν αποτελούν τους αισθητήρες άραγε του μυαλού ή τον σύνδεσμο αν θές αυτού με το περιβάλλον του...???

Και σαν όλες οι αισθήσεις μας , πάρέχουν στον εγκέφαλό μας διάφορες πληροφορίες αυτός δεν τις επεξεργάζεται...δεν σκέπτεται...δεν παράγει σκέψη..???

Και κείνη η καρδιά...

Ποιά καρδιά , που βρίσκεται άραγε...είναι αυτή που χτυπάει στα στήθη μας και αυτή σκέπτεται....???

Ε!!! Όχι βέβαια..

Για το συναίσθημα δεν μιλούν οι άνθρωποι σαν αναφέρουν την καρδιά..???

Και το συναίσθημα αλλα και η λογική δεν βρισκονται στον εγκέφαλό μας...ανώτερος φλοιός -λογική σκέψη- και ιππόκαμπος-αμυγδαλή -συναίσθημα-...???

Άραγε όλα τελικά δεν βρίσκονται και υπάρχουν στο μυαλό μας...σκέφτεται και η λογική αλλα προεξάρχει το συναίσθημα στην σκέψη...

Σάμπως , υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε τούτο τον πλανήτη που παίρνουν αποφάσεις στυγνές με την εννοια του όρου...και σαν μπορούν όντως κάποιοι να πάρουν μια τέτοια απόφαση -δίκαια ή άδικη δεν έχει σημασία- μπορουν να αισθανθούν την χαρά η την λύπη...την αγάπη ή το μίσος...ή όλα τα αισθηματα εκείνα που αισθανεται ο άνθρωπος ως άνθρωπος και τι νόημα άραγε θα είχε μια τέτοια ζωή-ύπαρξη..???

-Λές φίλε μου..."

"

Ως άνθρωπος σκεπτόμενος , το ίδιο και γώ αναρρωτιέμαι...αλλα θα συνεχίσω να σκέπτομαι , θα συνεχίσω να αισθάνομαι...να ελπίζω και να ονειρεύομαι...τι άλλο άραγε δικό μου έχω..???

Κι'αν εγώ δεν μ'αγαπάω και δεν με προσέχω , με ποιό δικαίωμα άραγε θα κατηγορήσω εσένα γι'αυτό που εγώ πρωτίστως δεν το κάνω για τον ίδιο μου τον εαυτό..???

Γειά σου φιλεπρομηθέα...και σένα Makfor...

Edited by - Εαρινός on 15/11/2010 21:23:30

makforΜέλος
15/11/2010, 21:27:46
το εχεις διαβασει ?

αλεξ ο κοσμος δεν το καταλαβαινει ετσι ομως , και αυτο γεννα σοβαρα προβληματα , αυτο ηθελα να πω. μαλιστα το παραπανω αφορουσε μουσουλμανους.

οποτε καποιος με το παραπανω ειναι πολυ ευκολο να ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΩΣ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ ... διαφωνεις ?