- Ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα - Μύθος - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Νομίζω πως δεν σκέφτεσαι καθόλου εγωιστικά… μα ορθά!
Οι αρχαίοι δεχόντουσαν μεν την ομοφυλοφιλία….. μα σαν φυσιολογικό… έδειχναν τι ήταν αρμονικό προς τη φύση / ζωή.
Μήπως στην ένωση των αντίθετων δεν είναι η ΖΩΗ? Χωρίς ένα από τα δυο, (αρσενικό / θηλυκό)…τι θα υπάρχει…. σε 100 χρόνια?
quote:
ΠΑΝΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΞΙΓΕΙ.
http://www.geocities.com/athens_5th_century/SYMPOSION.htmΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΩ ΟΛΟ ΕΔΩ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ
quote:
Είπε τότε ο Αγάθων:"Λύσετε, παιδιά, τα σανδάλια του Αλκιβιάδου, για να πλαγιάσει μαζί μας σαν τρίτος".
"Ευχαρίστως" είπε ο Αλκιβιάδης. "Αλλά ποιός είν' αυτός ο τρίτος συμπότης;" και συγχρόνως στρεφόμενος βλέπει τον Σωκράτη. Μόλις τον είδε, πήδησε από την θέση του και φώναξε: "Θεέ μου! τι ήταν αυτό; Ο Σωκράτης εδώ; Καρτέρι πάλι μου είχες στήσει αυτού που ξάπλωσες, όπως συνήθιζες πάντα να προβάλλεις ξαφνικά εκεί που δεν περίμενα διόλου πως θα είσαι; Και τώρα πάλι τι θέλεις εδώ που ήλθες; Και έπειτα τι πήγες και ξάπλωσες εδώ και όχι με τον Αριστοφάνη ή μ' οποιονδήποτε άλλον, που είναι αστείος και του αρέσει να είναι; Μόνον, είχες δεν είχες, τα κατάφερες να πάρεις θέση στο πλευρό του πρώτου εδώ μέσα στην ωραιότητα;"
Και ο Σωκράτης "Αγάθων" είπε "κοίταξε να με προστατεύσεις. Ο έρωτας του ανθρώπου αυτού έχει καταντήσει για μένα βάσανο όχι μικρό. Από τον καιρόν δηλαδή που τον ερωτεύθηκα, δεν έχω πια το δικαίωμα μήτε το βλέμμα μου να στρέψω μήτε τον λόγο ν' απευθύνω σε κανέναν απολύτως, ωραίο νέο. Ει δ' άλλως, αυτός εδώ μου δημιουργεί από ζηλοτυπία και φθόνο απίστευτα πράγματα, και με υβρίζει και μόλις συγκρατείται από το να με δείρει. Κοίτα λοιπόν να μη μου κάμει και τώρα τίποτε. Έλα, προσπάθησε να μας συμφιλιώσεις ει δε μη, αν ζητήσει να βιαιοπραγήσει, βοήθησέ με. Γιατί εγώ τρέμω πολύ την παραφορά αυτού του ανθρώπου και την προσήλωσή του στον εραστή".
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Ο ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΑΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΓΡΑΦΕΙ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ. ΠΕΡΝΑ ΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.
I am no human now
because I choose to know..
Να ξεχωρισουμε λιγο τα πραγματα... Αν το θεμα ειναι πως εβλεπαν οι αρχαιοι ημων προγονοι το θεμα, αυτο ειναι απλο, και φαινεται απο τα κειμενα τους (απο τα λιγα που εχουν απομεινει, με φιλτρο η χωρις...)... ΜΕ ΑΗΔΙΑ!!! Αν ψαχνουμε πως το εβλεπαν σαν κοινωνια, αυτο ειναι με την μεγαλυτερη σκληροτητα, γιατι πολυ απλα το θεωρουσαν οτι σαπιζει την κοινωνια, τοσο απλα... Και βεβαια , με την σημερινη αποψη για τους αρχαιους οτι "τον παιρνεις, τον δινεις δεν παιζει ρολο αρκει να γινεται με φιλοσοφια" ειναι να γελας η να κλαις καλυτερα, γιατι οχι μονο δειχνει ανθρωπους που εχουν φανατικη αποψη με δυο μεζουρες αγνοιας, αλλα και ελλειψη αντιληψης για αυτους που εχουν διαβασει.. Τι πιο καθαρο απο την αντιληψη του οτι οι βρωμικοι ( σεξουαλικως) ειναι αξιοι της ποινης του θανατου... Οχι γιατι τους ενδιεφερε τι κανουν για την παρτη τους, αλλα γιατι απλα τους θεωρουσαν απειλη για την κοινωνια που ηθελαν... Ναι οι αρχαιοι ειχαν μια ελευθερια στη νοηση τους... Την ιδια που εχουν και οι παππουδες μας απο το χωριο, που λενε "κοιτα ενα ωραιο παλληκαρι, πιανει την πετρα και την στιβει..." Χωρις να εχουν απωθημενα σεξουαλικα, και δεν ηταν και ανικανοι... Τοσο δυσκολο ειναι να καταλαβουμε σημερα οτι ο Αχιλλευς θα εδινε τη ζωη του για τον Πατροκλο; Αυτο δεν ειναι λογος να τους αλλαξουμε τη φυση τους, αλλα μαλλον λογος να ντρεπομαστε για τον πολιτισμο μας, η μαλλον για την καταντια μας...
Edited by - thouthou on 01/11/2003 01:48:19
Χιλια συγνωμη...
Λοιπον,παλι απο Σολωνος νομοι,βιβλιο 5 αρθρο 332:
Αν τις Αθηναιος εταιρησει,μη εξεστω αυτω των εννεα αρχοντων γεννεσθαι,
μηδε ιερωσυνην ιερωσασθαι,
μηδε συνδικισαι τω δημω,
μηδε αρχην αρχετω μηδενιαν,μητε ενδημον,μητε υπεροριον,μητε κληρωτην,μητε χειροτονητην,
μηδε επικηρρυκειαν αποστελλεσθω,
μηδε γνωμην λεγετω,
μηδε εις τα δημοτελη ιερα εισιτω,
μηδε εν ταις κοιναις στεφανοφοριαις στεφανουσθω,
μηδε εντος των της αγορας περιρραντηριων πορευεσθω.
Εαν δε τις ταυτα ουποιη,καταγνωσθεντος αυτου εταιρειν,θανατω ζημιουσθω.
-ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ-
quote:
Να ξεχωρισουμε λιγο τα πραγματα... Αν το θεμα ειναι πως εβλεπαν οι αρχαιοι ημων προγονοι το θεμα, αυτο ειναι απλο, και φαινεται απο τα κειμενα τους (απο τα λιγα που εχουν απομεινει, με φιλτρο η χωρις...)... ΜΕ ΑΗΔΙΑ!!!
Ένας άλλος τρόπος να δεις τις αντιλήψεις των αρχαίων πάνω στο θέμα είναι να εξετάσεις τους μύθους. Μέσα από τους μύθους οι έλληνες καταδικάζαν την κλεψιά, την μοιχεία, την ελειψη σεβασμού στους θεούς, την αλλαζονία κ.α. Ξέρετε σε πόσους μύθους καταδικάζετε η ομοφυλοφιλία; ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!!! αντιθέτως υπαρχουν τρεις περιπτώσεις που τον αναφέρουν θετικά:
Ο Γανημήδης απάγετε απο τον Δία και η Ήρα ζηλεύει και κάνει σκηνές στον βασιλιά των θεών.
Ο Αμεινίας ερωτεύετε τον Νάρκισσο και αυτοκτονεί.
Ο Διόνυσσος ερωτεύετε τον Άμπελο και μετά παρακαλεί το Δία να τον μετατρέψει σε φυτό, όπως και έγινε.
I am no human now
because I choose to know..
Τώρα όσο αφορά το θέμα περί ομοφυλοφιλίας στην αρχαία Ελλάδα πρέπει να λάβουμε υπόψη και να εξαρχής να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σημερινές έννοιες ομοφυλόφιλος ,ετροφυλόφιλος και ομοφυλοφιλία δεν υφίσταντο για τους αρχαίους Έλληνες.
Κατα την αποψή μου είναι επιεικώς κλειστόμυαλος και άδικο να προσπαθει ο οποιοσδήποτε να χαρακτηρίζει έναν αρχαίο πολιτισμό (και δη των προγόνων μας) από ένα βιβλίο,το συμπόσιο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα υπόλοιπα βιβλία του Πλάτωνα, εργα του Δημοσθένη, του Ξενοφώντα (και άλλων ,αλλά κυρίως το <Κατά Τιμάρχου> λόγο του Αισχίνου ο οποίος περιγράφει μια Δίκη περι του θέματος που συζητάμε!!!!!!!!!), την τότε υπάρχουσα νονμοθεσία καθώς και τον άγραφο ηθικό νόμο τη; εποχής.
Οποιοσδήποτε έχει διαβάσει το Συμπόσιο και μόνο, πέφτει στη παγίδα να βγάλει εσφαλμένο συμπέρασμα.:
1) Ένας κύριος λόγος είναι η παραφθορά των αρχαίων ελληνικών λέξεων με το πέρασμα των χρόνων. Είναι σπαζοκεφαλιά και απαιτεί ανοιχτό μυαλό απο έναν σύγχρονο μας να καταλάβει τι σήμαινε εραστής, ερωμένος,ερωτοτροπώ,έρωτας(που έχει ριζα έρω: μέλλοντας του λέγω εξού και ερώτηση,ερωτώ) και να μην το αντιληφθεί με τη σημερινή έννοια.Η αρχαία Ελληνική ήταν σημειολογική ενώ τα νεοελληνικά εννοιολογική.
Ένα μικρό παράδειγμα παραφθοράς μιας λέξεως που συντέλεστηκε ίδη στα αρχαία χρόνια είναι η λέξη καταστροφή που η αρχική της έννοια είναι η περιγραφή της σταδιακής επαναφοράς της παλλόμενης χορδης της λύρας σε σημείο ακινησίας και ισορροπίας, αφού το εγχόρδιο έχει πάψει να ηχεί.
Οι δύο έννοιες απέχουν παρασάγγας.Αλλ.α σε ποιές άλλες λέξεις συμβαίνει αυτό? Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πέσουμε σ'αυτή την παγίδα?
2) και ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι αγνοεί παντελώς αρχαία νομοθεσία , αρχαία ηθική(που διαφέρει πολύ από τη σύγχρονη), προφανέστατα αγνοεί βιβλία όπως: Νόμος,Πολιτεία του Πλάτωνα,Συμπόσιο και Λακεδαιμονίον Πολιτεία του Ξενοφώντα,επιστολές και Λόγοι του Δημοσθένη στα οποία γίνονται σαφείς αναφορες για την ομοφυλοφιλία( ή κατα τους αρχαίους παραφύσιν έρωτας)
Η ομοφυλοφιλία ή μάλλον για να ακριβολογήσουμε η παιδεραστία στην αρχαία Ελλάδα , ήταν ένας θεσμός που αναπτύχθηκε από τους Δωριείς και όχι από τους Ίωνες , οι οποίοι στους ιστορικούς χρόνους την καταδίκαζαν (βλέπε Συμπόσιο) . Βέβαια κανένας δεν μπορεί να ισχυριστή ότι δεν προϋπήρχε αν θυμηθούμε την αρπαγή του Γανυμήδη από τον Δία , και τον έρωτα του Αχιλλέα για τον Πάτροκλο , ούτε και ότι δεν υπήρχαν τέτοια συμπτώματα στην Ιωνία . Στην αυλή του Πολυκράτη για παράδειγμα αναφέρεται η ύπαρξη ωραίων νέων , οι οποίοι ικανοποιούσαν τις ερωτικές επιθυμίες του ίδιου ή των φιλοξενουμένων του . Όμως όλα αυτά ήταν κατακριτέα , καταδικαστέα και εθεωρούντο διαστροφές . Αυτά όμως μεταξύ των Ιώνων της Ασίας , γιατί στις Ιωνικές πόλεις της Ελλάδας η παιδεραστία μαζί με άλλα Δωρικά έθιμα έγινε μόδα στην αριστοκρατία και στις τάξεις του πληθυσμού που είχε την άνεση να συχνάζη στα Λουτρά και τα Γυμναστήρια όπου η θέα των γυμνών σωμάτων έδινε συχνά τέτοιες αφορμές .
Στις Δωρικές πόλεις όμως , καθώς και στις αποικίες τους η παιδεραστία ήταν θεσμός και η σχέση μεταξύ εραστή και ερωμένου δημόσια γνωστή . Μάλλον θα πρέπη να αναπτύχθηκε μεταξύ των πολεμιστών στα στρατόπεδα ή στις εκστρατείες απ’όπου έλειπαν οι γυναίκες ή ήταν λιγοστές , και εξελίχθηκε να θεωρείται ότι ήταν η ολοκλήρωση της φιλίας και της μέχρι θανάτου αφοσιώσεως μεταξύ των συμπολεμιστών , και αργότερα της αγάπης και της αφοσιώσεως μεταξύ μαθητή και δασκάλου , υπάρχουν μελανόμορφα αγγεία με τέτοιες παραστάσεις , όπου απεικονίζονται σκηνές μεταξύ δασκάλου και μαθητή , μεταξύ συμπολεμιστών , αλλά και ο βιασμός Πέρση αιχμαλώτου από Έλληνα πολεμιστή προκειμένου να τον εξευτελ.ιση ..
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ιερός Λόχος των Θηβαίων , όπως και οι Ναΐτες Ιππότες κατά τον Μεσαίωνα , αποτελείτο από ζευγάρια εραστών και ερωμένων οι οποίοι δεσμευόντουσαν μάλιστα με όρκο στο ιερό του Ιόλαου του αγαπημένου συντρόφου του Ηρακλή , γι’αυτό και τον ονόμαζαν Ιερό Λόχο . Η ανδρεία και ο ηρωισμός των Ιερολοχιτών όπως την έδειξαν στις μάχες των Λεύκτρων όπου σώζεται και το τρόπαιο του Επαμεινώνδα καθώς και στην Μαντινεία και την Χαιρώνεια είναι αναμφισβήτητα . Άλλωστε και ο ίδιος ο Επαμεινώνδας είχε όπως λέγεται δύο ερωμένους , τον Ασώπιχο και τον Καφισόδωρο ο οποίος μάλιστα σκοτώθηκε στην μάχη της Μαντινείας και ετάφη μαζί με τον Επαμεινώνδα . Κάπου άκουσα ότι και ο Χίτλερ θέλησε να δημιουργήση ή δημιούργησε ένα τέτοιο λόχο δεν μπορώ όμως να το πω με βεβαιότητα γιατί δεν το έχω διαβάσει ο ίδιος .
Αυτά τα λίγα εν περιλήψει φίλοι μου , όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην Ερωτική Εγκυκλοπαίδεια , στην Αρχαίων Ελλήνων Ερωτολογία .
Θα συνεχείσω με ένα μύθο του Αισώπου: Ο Δίας πλάθοντας τους ανθρώπους , έβαλε μέσα τους όλες τις ψυχικές αρετές εκτός από την ντροπή.Γι αυτό μη έχοντας άλλο δρόμο να την τοποθετήσει , την πρόσταξε να μπεί από τον πσινό των ανθρώπων .Εκείνη αρνήθηκέ αλλα μετά από την πίεση του Δία δέχτηκε με τον όρο να μην μπεί ο έρωτας από εκεί ,γιατί αν τύχει και μπει θα έβγαινε η ίδια.(Σύνολο των μύθων του Αισώπου,Εμίλ Σαμπρύ,Σειρά Γκιγιομ Μπιντέ)
Επίσης θα διφωνήσω με τα γραφομενά σου περι ιερού λόχου ....κλπ με δύο επιχειρήματα α) ακόμα και στις μέρες μας οι αιχμή των στρατών ,οι μονάδες τύπου ΟΥΚ,SAS..κλπ λειτουργούν με βάση τα ζευγαρια ή ταιρια και δινουν όρκο μεταξύ τους β)κατα την περίοδο εκστρατειών ,τον στράτο τον ακολουθούσαν πλήθος πολιτών ,΄μεταξύ των οποίων σύζυγοι στρατιωτών και ιερόδουλες.
Επίσης θα διαφωνίσω μαζί σου και περι παιδεραστίας, για την Αθήνα δεν χρειάζεται να αναφέρω τίποτα ,αναγράφονται αναλυτικά στους Λόγους του Αισχίνη νόμοι για την προστασία των παίδων από ΥΒΡΙΝ
Θα ανφερθώ λίγο όμως στη Σπάρτη(Δωριείς).Ο Ξενοφών αποδίδει στον Λυκουργο σχετικό νόμο ,που απαγόρευε αυστηρά την παιδεραστία:<Ει δε τις παίδος σώματος ορεγόμενος φανείη ,αίσχιστον τούτο θεις εποίησεν (δηλ ο Λυκούργος) εν Λακεδαίμονι μηδέν ήττον εραστάς παιδικών απέχθεσθαι ή γονείς παίδων απέχονται>(Ξενοφώντος Λακεδαιμόνιων Πολιτεία 11,13)
Ο Πλούταρχος διασαφηνίζει ότι ο ψυχικός δεσμός μεταξύ των νέων δεν είχε καμμιά σχέση με σωματικές επαφές και ότι στερέιτο τα πολιτικά του δικαιώματα δυνάμει νόμου όποιος επιχειρόυσε να ασελγήσει εις βάρος άλλου.
Ανάλογη μαρτηρία σχετικά με το πόσο παρεξηγημένο θέμα ήταν ο ψυχικός δωρικός έρωτας και οτι αυτος δεν είχε καμία σωματική σχέση καταθέτει και ο Μαξιμος Τύριος λέγοντας :<Ο Σπαρτιατικός έρωτας δεν είχε σχέση με αισχρότητες.Εαν ποτέ καποιος έφηβος τόλμησε να ανεχθεί ασέλγεια εις βάρος τουείτε αν κάποιος έφηβος επιχειρήσει να ασελγήσει σε βάρος άλλου ,δεν συνέφερε κανέναν από τους δύο να καταντροπίασουν τη Σπάρτη .Και σε τέτοια περίπτωση ,κρούσματος δηλαδή, ή εξορίστηκαν ή κατι χειρότερο , έχασν τη ζωή τους>(Ποικιλ.Ιστορ.111,12)
quote:
Η ομοφυλοφιλία ή μάλλον για να ακριβολογήσουμε η παιδεραστία στην αρχαία Ελλάδα , ήταν ένας θεσμός που αναπτύχθηκε από τους Δωριείς και όχι από τους Ίωνες , οι οποίοι στους ιστορικούς χρόνους την καταδίκαζαν (βλέπε Συμπόσιο)
Ε, όχι και θεσμός...
quote:
Ο Ξενοφών αποδίδει στον Λυκουργο σχετικό νόμο ,που απαγόρευε αυστηρά την παιδεραστία
Αν μια πολιτεία αναγκάζεται να φτιάξει νόμο για να ελέγξει μια κατάσταση, παναπεί οτι η κατάσταση έχει ξεφύγει απ’ τον έλεγχο και δημιουργεί πρόβλημα.
Κι όσο πιό αυστηρός ο νόμος, τόσο πιό μεγάλο (θεωρείται) το πρόβλημα.
Νομίζω;
α)Έλεγξε την σημερινη νομοθεσία , τι θα δεις? Π'αμπολους νομους για ληστείες ,δολοφονίες,βιασμοί κλπ. ζούμε δηλαδή σε μια χώρα άναρχή? Νοιώ8εις δηλαδή οτι φοβάσαι να κυκλοφορήσεις εξω γιατί θα σε σκοτώσουν?
β)πρέπει να λάβεις υπόψην ότι η αρχαία ηθική ήταν αυστηρή,παρόσα προβάλονται στις μέρες μας περι ανηθικότητας στην αρχαία Ελλάδα.Να σου θυμήσω ότι η υπέρτατη τιμή για τους ολυμπιονίκες ήταν στην μάχη να πολεμουν μπροστα από το βασιλιά, αλλα υπήρχε και νόμος αυστηρότατος για την λιποταξία, όπως και ο νόμος για την προδοσία ηταν αυστηρός αλλα στην ιστορία μας μόνο ήρωες υπάρχουν(με ελάχιστες εξαιρέσεις για να επιβεβαιώσουν τον κανόνα).oi νόμοι αυτοί δεν έρχονται σε αντίφαση με τις πράξεις?
Η αποψή μου είναι ότι η αυστηρότητα του νόμου δεν είναισυναρτήση του κατα πόσο έχει ξεφύγει η κατάσταση. Κάποιοι νόμοι λειτουργουν αποτρεπτικα και σαυτήν την περίπτωση η αυστηρότητα του νόμου δείχνει την ηθική της.Να σου θυμήσω ΄και κάτι άλλο, πως λειτουργούσαν και σε πιο απλά παραπτώματα. Μια απλη κλοπή ,εφόσον διαπράτοταν σε ιδιωτικό χώρο η ποίνη ήταν παρα πολύ πιο ελαφρυα από μια κλοπή η οποία συντελέστηκε σε δημόσιο χώρο.
πάντως επειδή πιστεύω ότι τα πάντα είναι εφικτα και πιθανά θα έλεγα ότι η πίστη είναι το κίνητρο και αναλόγως με τη θέληση και την αποφασιστηκότητα καταφέρνουμε το θαύ΄μα που ίσως να μην είναι καθόλου θαύμα .
"Οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει και να πιστέψει ο ανθρώπινος νους μπορεί και να το καταφέρει"
Σε κάποια συζήτηση με ένα άτομο που δεν πιστεύει, μου είπε ότι η θεωρία του χάους αποδυκνείει ότι τυχαία υπάρχουμε, τυχαίες είναι και οι εκβάσεις που αποδίδονται σε θαύμα.
Ξέρετε βέβαια ότι το πέταγμα μιας πεταλούδας σε μια μακρινή γωνιά του κόσμου, μπορεί να αλλάξει την ροή της ιστορίας. Απορρίπτει τα θαύματα και την επίτευξη μέσω της πίστης σε κάτι, ή μήπως τα κάνει να φαίνονται πιο διάφανα και κατανοητά;
Ποιά η γνώμη σας;
ΦΙΛΗ ΑΜΑΛΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ
ΜΕΣΩ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΤΗΝ ΤΥΧΑΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.
ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΩΣ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ / ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ (ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ) ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΙΝΙΜΑΤΑ.
Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΕΧΘΕΙ Η ΤΑΞΗ.
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΓΥΡΟ ΜΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΑΕΝΑΟ ΚΥΚΛΟ ΧΑΟΥΣ ΤΑΞΗΣ.
ΑΥΤΟ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
** FWS PERISSOTERO FWS **
** EAN NIOSEIS THN SKIAS SOU NA FEYGEI MHN GYRISEIS PISW NA THN KOITAXEIS **
Το πέταγμα είναι κίνηση, άρα ενέργεια, ότι δηλαδή υπάχει και ΕΙΝΑΙ στο σύμπαν.
ΦΙΛΕ ΠΛΩΤΙΝΟ ΣΥΜΦΟΝΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ...
quote:
3)Αυτοί που ερευνούν, και τελικα "πιστεύουν" σε αυτό που ανακάλυψαν..
ΝΟΜΙΖΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΟΥΜΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΟΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ (ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ)
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
και πάλι ξανά στο "πίστευε και μη ερεύνα".
Που καταλήγει;
Αν δηλαδή κάποιος, πιστεύει ή μη, και αρχίσει την έρευνα, για να μην καταλήξει πουθενά (σε ένα σωστό ή λάθος), τότε τι γίνεται;
Αυτός που πιστεύει θα πάψει να πιστέυει; Και αυτός που δεν πίστευε δεν θα πιστεί ποτέ;
Πολλά πράγματα δεν αποδυκνείονται. Κι όμως νιώθουμε ότι υπάρχουν. Πολλές φορές, και η ίδια μας η έρευνα φοβίζει την εμφάνισή τους.
Γενικά, διερωτόμαι:
Οταν η έρευνα για κάποιο λόγο τελειώσει (ή σταματήσει), η πίστη που πάει; Μένει; Φεύγει; Και τελικά ποιος ο λόγος ύπαρξης της έρευνας, αφου δεν μας βοήθησε να μάθουμε τι κρύβει αυτό που πιστεύουμε;
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΑΜΑΛΙΑ....
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.
ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ.
ΤΙ ΕΜΑΘΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ?????
ΤΙ ΕΙΔΕΣ ????
ΤΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΗΡΕΣ ????
ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ .....
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ....
ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ........
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
quote:
ΤΙ ΕΜΑΘΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ?????
ΤΙ ΕΙΔΕΣ ????
εν είδα:
οτι ουδεν οίδα...
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΑΜΑΛΙΑ ...
ΑΠΑΝΤΑΣ ΕΝΑ ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ.
ΔΕΝ ΟΙΔΕΣ...
ΔΕΝ ΕΝΟΙΟΣΕΣ ????
ΔΕΝ ΕΜΑΘΕΣ ????
ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ ΠΗΓΕ ΧΑΜΕΝΟ ????
ΑΝΑΜΕΝΩ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Δυστυχώς από ότι είδα η συζήτηση που είχαμε ΑΒΑΤΑΡ, την άφησα και πάλιωσε. Ισως δεν είχα προσέξει ότι είχες απαντήσει.
Επανήλθα βέβαια, για άλλο όμως λόγο. Μου συνέβη κάτι (ίσως ασήμαντο) σήμερα, και ήθελα να το μοιραστώ. Σκέφτηκα αυτό το τόπικ, γιατί το κάτι αυτό, είχε σχέση με την πίστη μου έναντι στην έρευνα.
Η μηχανή με την οποία συνήθως κυκλοφορώ, έχει δύο χρόνια προβλήματα: Μένει από βενζίνη στα καλά του καθουμένου (δηλαδή κάθε φορά που τελειώνει η βενζίνη κι εγώ φυσικά ξεχνάω πάντα να βάλω άλλη...)και έχει πρόβλημα μπαταρίας. Με πάνω από 5-6 προσπάθειες εκκίνησης, η ηλεκρική τροφοδότηση της μίζας είναι σχεδόν ανύπαρκτη και η μηχανή δεν παίρνει με τίποτε μπρος, όσο μάγκας κι αν είναι ο μηχανικός που προσπαθεί να το κάνει. Ειδικά, αν μείνω από βενζίνη και κάνω το λάθος να πατήσω τη μίζα μερικές φορές, ελπίζοντας να εμφανιστεί βενζίνη στο έρημο τεπόζιτο, το μόνο που καταφέρνω είναι εκτός από βενζίνη να μην έχω και μίζα, οπότε, και βενζίνη να βάλω, η μηχανή νεκρή.
Αυτά, λέει η έρευνα, αυτά συνέβησαν και σήμερα το απόγευμα.
Είμαι στην Αλεξάνδρας, πτώμα, θέλω να πάω σπίτι μου, και το μπουκαλάκι της βενζίνης που κουβάλησα από το κοντινότερο βενζινάδικο ήταν αρκετό μόνο για να μου αποδείξει ότι και πάλι την έκανα τη βλακεία με τη μίζα! Ενα ετοιμοθάνατο τσ-----αφ! ακούγεται μόνο. Πάιρνω τηλέφωνο ένα φίλο μηχανικό που με επαναδιαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει μπρος η μηχανή. Καλώ ωδική προστασία. Καλώ αδελφούλα που είναι στο κρεββάτι άρρωστη. 3 τέταρτα αναμονή στην καλύτερη. Καλώ και την ενέργειά μου. Ενοιωθα κάπως ηλίθια. Αλλά πίστευα!
Και πήρε μπρος κανονικότατα...
αυτή...που τα κατάφερε!