- Ινδοευρωπαίοι – πως, γιατί και πότε No1 - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
καθώς και κάποια αλλά ευρήματα που βρεθηκαν βορεια της σημερινης Ελλαδος.
Επειδή γίνεται ένας μικρός χαμός αυτή την εποχή στην βιβλιοθήκη μου και καθότι το σκανερ δεν δουλεύει πλέον με win xp κάποια στιγμή θα σας της δειξω,νομίζω ότι βρέθηκαν μέσα σε τάφους"
Αν τις βρεις... σίγουρα έχουν ενδιαφέρον!
Εγώ βρήκα το βιβλιαράκι που πήρα από το Stonehedge και είναι έκδοση του English Heritage (το επίσημο δηλαδή).
Στην σελίδα 14 έχει την φωτογραφία μιάς πέτρας από το μπλοκ με δύο χαραγμένες εικόνες, η πρώτη μάλλον παριστάνει ένα μυκηναϊκό ξίφος και η δεύτερη το κεφάλι ενός χάλκινου πέλεκυ. Ετσι τουλάχιστον λέει η λεζάντα.
Το κείμενο λέει τα εξής:
"Τα περισσότερα χαραγμένα σχέδια είναι αναπαραστάσεις χάλκινων κεφαλών τσεκουριών της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, το ίδιο είδος με αυτά που κατασκευάστηκαν στην Βρετανία και την Ιρλανδία μεταξύ του 1800 και του 1500 πΧ. Αλλά υπάρχει και ένα χαραγμένο σχέδιο πάλι ενός χάλκινου ξίφους, που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα ξένο ξίφος, του είδους των ξιφών που βρέθηκαν στους τάφους των Μυκηνών στην Ελλάδα, αν και έχουν εκφραστεί αμφιβολίες. Τουλάχιστον μία τοποθεσία (barrow) της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, κοντά στο Stonehedge που είναι της ίδιας περιόδου, δείχνει μία παρόμοια συσχέτιση, αλλά η αναγνώριση του σχεδίου πάνω στην πέτρα του Stonehedge δεν έχει εξακριβωθεί."
Εψαξα και βρήκα κάτι σχετικό στο
http://csweb.bournemouth.ac.uk/stonehenge/section3a.html
"Εχει συζητηθεί αρκετά το θέμα των επαφών με την Μυκηναική Ελλάδα
(see Renfrew 1968; 1997, 5-6), όπως και οι πιθανές επιρροές από την
Armorica (Burl 1997; Scarre 1997).
Η έκθεση "International Millennium Exhibition" που στεγάστηκε το 2001 στην Νυρεμβέργη υπό τον τίτλο "Μυκήνες, Νυρεμβέργη, Stonehedge"
δείχνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιάφερον στις επαφές πολύ μακρινών αποστάσεων που εκπροσωπούνται με κατασκευές του τέλους της Νεολιθικής Εποχής και καθ όλη την διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, σε ολόκληρο τον Αρχαίο Κόσμο.
Πιό τοπικά, υπάρχουν σημαντικά νήματα αυτού του θέματος που συνδέουν
την υπόθεση αν οι κτίστες (του Stonehedge) ήταν ντόπιοι εν μέρει ή καθολικά, και/ή σε ποιόν βαθμό ανακατεύθηκαν ξένοι από αλλού, την νότια Βρετανία ή και από πιό μακριά."
Πάντως στην βόρειο Σκωτία σε ένα χωριό, οι ντόπιοι γέροι όταν έμαθαν ότι είμαστε Ελληνες μας είπαν περήφανα ότι "εμείς έχουμε σχέσεις από παλιά, αφού μια μυκηναία πριγκίπισσα σας, παντρεύτηκε τον αρχηγό μιάς φυλής μας και από αυτήν πήρε η χώρα μας το όνομα Σκοτία"! ![]()
Βασικά βρήκα ότι δέχονται ότι υπήρχαν εμπορικές σχέσεις και κυρίως ότι πρέπει να υπήρχε επαφή με την Κορνουάλη.
Το 1873 στην Κορνουάλη βρέθηκε ένας προϊστορικός τάφος στο Rillaton barrow. Εκεί βρέθηκε ο σκελετός ενός ανδρός, ένα χάλκινο ξίφος, ένα χρυσό κύπελο μυκηναικής τεχνοτροπίας, κομμάτια από ελεφαντόδοντο και γυάλινες χάντρες. Ολα αυτά εξαφανίστηκαν, εκτός του ξίφους και του κυπέλου που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. (είναι η τοποθεσία που έλεγα παραπάνω)

http://www.meynmamvro.co.uk/article2.htm
Επίσης διάβασα για το Βιβλίο των Εισβολών (The Book of Invasions of Irland) που περιγράφει την μυθολογία-προιστορία του τόπου. Εκεί υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στις επαφές με τους Ελληνες.
http://home.att.net/~genfiles/IreBirth/ire_his1.htm
Ακόμα βρήκα στην βιβλιογραφία το εξής
Peters, Ellis. Death Mask. Garden City, NY: Doubleday, 1960. [Archaeologists in England looking for Mycenean artifacts.]
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Η μονομέρεια του Schoch δε φαίνεται μόνο στην αποκλειστικά γεωλογική στήριξη της απίθανης θεωρίας του, αλλά και στο ότι αγνοεί βασικά πράγματα που είναι γνωστά σε αρχαιολόγους, μηχανικούς καθώς και σε όποιον έχει διδαχθεί έστω και μία φορά αριστοτέλεια λογική. Π.χ. μια πολύ απλή εξήγηση για το γιατί οι περισσότεροι αρχαίοι πολιτισμοί έχτιζαν ίδιες πυραμίδες, είναι ότι 1ον αρχιτεκτονικά οι πυραμίδες του Μεξικού π.χ. διαφέρουν ΠΑΡΑ πολύ από αυτές της Αιγύπτου και 2ον αν δεν είσαι προηγμένος πολιτισμός για να έχεις χαλύβδινους σκελετούς ή άλλα καλά υλικά, ο μόνος τρόπος να φτιάξεις κτήριο ψηλότερο από 50μ και να μην έχει γκρεμιστεί την επομένη είναι να του δώσεις πυραμιδοειδές σχήμα ώστε τα κάτω φαρδύτερα στρώματα να δίνουν στατική επάρκεια στα πάνω. Το ξέρει ακόμα και το μωρό που παίζει με τα κουβαδάκια του στην άμμο.
Επιπλέον δεν ξέρω γιατί δε διακρίνεις το λογικό σφάλμα πίσω από το συλλογισμό:
Σφίγγα 2 χιλιετίες παλιότερη από την παλαιότερη πυραμίδα =>
Υπήρχε αρχαίος πολιτισμός που έφτιαχνε πυραμίδες.
Να έλεγε για αρχαίο πολιτισμό που έφτιαχνε Σφίγγες, ΟΚ. Αλλά οι πυραμίδες από πού κι ως πού;
Για εμένα είναι τόσο προφανής η λογική ασυνέπεια, που οι μόνες εξηγήσεις που μπορώ να δεχθώ είναι είτε μειωμένος καταλογισμός (==>σαλεμένος) είτε κακοπροαίρετη ψευδοεπιστήμη (==>απατεώνας).
Θα διάβαζα και το βιβλίο του, αλλά βλέπεις το μοσχοπουλάει και δε βάζει ούτε καν ένα καλό απόσπασμα στο site του, το οποίο άλλωστε είναι Copyrighted και απαγορεύεται κάθε αναπαραγωγή αν δεν είναι αυτούσια και δεν παραπέμπει στο site.
Όσο για το δικό σου συλλογισμό (ότι αυτός ο πολιτισμός ήταν ελληνικός και η Σφίγγα original είχε άλλη φάτσα και το όνομά της δόθηκε για να κοροϊδέψουν την "ιεροσυλία"), πώς να τον χαρακτηρίσω;
Λογικό άλμα επί κοντώ; Κολλάω λιγάκι στο "λογικό". Είναι βλέπεις μεταξύ άλλων ότι το ελληνικό όνομα της Σφίγγας χρησιμοποιούνταν βασικά από τους Έλληνες, ενώ οι Αιγύπτιοι προτιμούσαν το Hor-Em-Akhet.
Επιπλέον δεν έκανα μόνο μία ανάγνωση, ξόδεψα 2 ώρες από το χρόνο μου και μην ξεχνάς ότι εμείς οι μηχανικοί είμαστε εκπαιδευμένοι στην απορρόφηση και αξιολόγηση τεράστιου όγκου πληροφοριών. Επιπλέον φαίνεται πως μερικοί από εμάς καταλαβαίνουν και λίγο καλύτερα ό,τι διαβάζουν, είτε είναι σωστό είτε λάθος.
Βρήκα και μία "γεωλογική" απάντηση:
http://groups.google.com.gr/groups?q=Schoch+pyramids&hl=el&lr=&ie=UTF-8&inlang=el&selm=4mrq16%24a7r%40doc.zippo.com&rnum=3
καλό διάβασμα.
Επίσης το να θεωρείται η χωριζόμενη σε 9 περιόδους ιστορία του (καθαρά) Αιγυπτιακού πολιτισμού μία διαρκής πτώση, τη στιγμή που π.χ. στο Νέο Βασίλειο έχουμε "παιδικές κατασκευές" όπως αυτή:
ή αυτή:
εκτός του ότι δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα (π.χ. δεν υπάρχει ανοδική εξέλιξη ανάμεσα σε αυτό:
και αυτό;)
, θέλει και τους Αιγύπτιους άβουλα ηλίθια μαυρομούρικα μυρμηγκάκια που δε μπόρεσαν να μεγαλουργήσουν ούτε μια σταλίτσα μόλις τους άφησαν οι ξέρω-γω-τι εκπολιτιστές τους.
Όστρια, οι επαφές του Μυκηναϊκού πολιτισμού σχεδόν με όλη την Ευρώπη και τη Μ. Ανατολή δε χρειάζονται κάποιο μυκηναϊκό εύρημα στο Στόουνχετζ για να επαληθευθούν, υπεραρκετά είναι τα ευρήματα στους Θολωτούς Τάφους των Μυκηνών, που περιλαμβάνουν αγαθά από τη Νουβία μέχρι τη Λιθουανία και από τη Μεσόγειο μέχρι την Περσία.
Αυτό απλά επιβεβαιώνει ότι η εποχή του Χαλκού ήταν πιο παγκοσμιοποιημένη απ' όσο μας βολεύει να φανταζόμαστε. Ενδεχομένως, αν πάμε το συλλογισμό στα άκρα -κάτι που δεν είμαι ιδιαίτερα πρόθυμος να κάνω-, οι ΙΕ των βρεττανικών νήσων να διατηρούσαν κάποια αίσθηση συγγένειας με τους ΙΕ της Μεσογείου. Μία νύξη για αυτό υπάρχει στους αρχαίους ιρλανδικούς μύθους (Tuatha Del Dannah), αλλά οι μύθοι της Ιρλανδίας είναι εξαιρετικά μπερδεμένο κουβάρι, το περισσότερο από το οποίο σχηματίστηκε σε μεταχριστιανικά χρόνια.
ηλικία < αρχ. ήλιξ = συνομήλικος, ομόρριζο με το ηλίκος = "τόσο μεγάλος" και με το πηλίκο, καθώς και με τα εκκλ. σλαβικά jelicu = πόσος και telicu = τόσος. Πρόκειται για ΙΕ ρίζα που για όποιον ενδιαφέρεται είναι swalik(o)s.
Θεσσαλία < Θεσσαλός του οποίου ο αρχαιότερος τύπος είναι Πετθαλός και βέβαια η ετυμολογία είναι άγνωστη. Πάντως δεν προκύπτει από το
"θέσιν αλός". Στα ελληνικά το "θέσιν αλός" θα είχε γίνει Θεσίναλος ή κάτι τέτοιο, μην ξεχνάτε ότι είμαστε οι πιο κατάλληλοι για γλώσσα των Η/Υ
.
Σφίγγα < αρχ. (+)Σφίγξ < αρχαιότερο Σφιξ και Φιξ (πιθανόν αιγυπτιακό δάνειο, πάντως σίγουρα συνδέεται με το "Φίκιον Όρος" της Βοιωτίας όπου κατά παράδοση καθόταν η Σφίγγα του Οιδίποδα). Το επιπλέον "γ" στον τύπο (+) οφείλεται στην παρετυμολογική σύνδεση με το ρήμα "σφίγγω".
2) Αφηρημάδα ; Επιπλέον δεν ξέρω γιατί δε διακρίνεις το λογικό σφάλμα πίσω από το συλλογισμό: Σφίγγα 2 χιλιετίες παλιότερη από την παλαιότερη πυραμίδα =>Υπήρχε αρχαίος πολιτισμός που έφτιαχνε πυραμίδες. Δεν βασίζομαι σε συλλογισμούς κανενός, και δεν ΑΝΕΦΕΡΑ συγκεκριμένους συλλογισμούς κανενός. ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ τον παραπάνω λανθασμένο συλλογισμό. Ούτε ακολουθώ, ούτε καταδικάζω συλλήβδην θεωρίες χωρίς να τις αναλύσω. Αν είχες μπει στον κόπο να διαβάσεις προσεκτικά την εισαγωγή μου στο θέμα της Σφίγγας θα έβλεπες ότι στο ΜΟΝΟ που στηρίχτηκα είναι αυτό που ήταν γραμμένο με κόκκινα γράμματα : δηλαδή τα αποτελέσματα των γεωλογικών ερευνών, και φυσικά ότι μπορώ να δω με τα μάτια μου σήμερα…τίποτε άλλο. Μετά παρέθεσα τον ΔΙΚΟ μου συλλογισμό.
3): Παράνοια: Όσο για το δικό σου συλλογισμό (ότι αυτός ο πολιτισμός ήταν ελληνικός και η Σφίγγα original είχε άλλη φάτσα και το όνομά της δόθηκε για να κοροϊδέψουν την "ιεροσυλία"), πώς να τον χαρακτηρίσω; Λογικό άλμα επί κοντώ; Κολλάω λιγάκι στο "λογικό". Είναι βλέπεις μεταξύ άλλων ότι το ελληνικό όνομα της Σφίγγας χρησιμοποιούνταν βασικά από τους Έλληνες, ενώ οι Αιγύπτιοι προτιμούσαν το Hor-Em-Akhet. Σε κανένα σημείο δεν υπενόησα ότι ο πολιτισμός που έφτιαξε τον Λέοντα ήταν Ελληνικός !! Αντίθετα επανέλαβα και σε δεύτερο μήνυμα ότι ΔΕΝ υπονοώ κάτι τέτοιο. Το ότι η ‘Σφίγγα’ original είχε άλλη φάτσα, είναι ακριβώς η ουσία του όλου ζητήματος, αλλά ταυτόχρονα και μια τρανταχτή ένδειξη !! Ύστερα ποιος είπε ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το όνομα Σφίγγα ; Είπα ότι Ελληνομαθείς –όχι Έλληνες- ιερείς κωδικοποίησαν την επέμβαση με ένα ΞΕΝΟ γι΄αυτούς όνομα για να πληροφορήσουν όσους δικούς τους θα κατείχαν την Ελληνική παιδεία άρα και την απαιτούμενη ανώτερη μόρφωση, σχετικά με αυτήν την επέμβαση !
ξανά και ο συλλογισμός μου που βεβαίως τόνισα ότι είναι υποθετικός, με τονισμένα όσα σημεία δεν φαίνεται να έδωσες σημασία :
Η Σφίγγα είναι ένα μνημείο που ανήκει στην προκατακλυσμιαία εποχή, και προέρχεται από έναν άγνωστο σε εμάς αναπτυγμένο πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου, η απαρχή του οποίου πρέπει να υπερβαίνει τις 10.000 π.Χ. Η σημαντική διαφορά ανάμεσα στις αναλογίες του σώματος με του κεφαλιού, -που είναι αισθητά δυσανάλογο και αντιαισθητικά μικρότερο από το σώμα-, δείχνει ότι οι γλύπτες του Φαραώ Χεφρήνου, -οπωσδήποτε κατ΄εντολή του- κατέστρεψαν το κεφάλι του μνημείου που ήταν προφανώς μέχρι τότε ένας λέων με κανονικές αναλογίες, και με τα περιθώρια που έδινε η μάζα του κεφαλιού του, -δεδομένου του μεγάλου όγκου που προσφέρει η χαίτη του συγκεκριμένου ζώου- τους επέτρεψε να λαξεύσουν επί του μνημείου την προτομή του εντολέα τους, ο εγωισμός του οποίου μάλλον δεν θα επέτρεπε την ύπαρξη μνημείου πιο μεγαλειώδους των δικών του κατασκευών.
Η πράξη αυτή αυτονόητο είναι ότι αφαίρεσε μαζί με την χαίτη, και την αντίστοιχη με το υπόλοιπο σώμα φθορά του κεφαλιού, που είχε συσσωρευθεί χιλιετίες πριν από την μεταμόρφωση που υπέστη το μνημείο από τον βάναυσο σφετερισμό του Χεφρήνου.
Στη συνέχεια οι ελληνομαθείς Αιγύπτιοι ιερείς, γνωρίζοντας την πρωθύστερη μορφή του λέοντος και βλέποντας το φαιδρό αποτέλεσμα αυτής της καπηλείας, τον ονόμασαν Σφίγγα, θέλοντας έτσι έμμεσα να διακωμωδήσουν αυτήν την παρά την θέληση τους γενομένη παραμόρφωση, αλλά επίσης και να πληροφορήσουν κατά κάποιο τρόπο για το τι συνέβη τους έχοντες αντίστοιχη ελληνική παιδεία.
Κωδικοποίησαν λοιπόν με αυτό το ξένο για το λαό τους όνομα αυτήν την παράλογη και εγωιστική επέμβαση, γνωρίζοντας ότι ο –προγενέστερος της εποχής τους- Ελληνικός μύθος θέλει την σφίγγα να φέρει διαφορετικό κεφάλι και μέλη από τελείως διαφορετικά ζώα, παντελώς ασύνδετα από κάθε βιολογική συγγένεια ή άλλη λογική σχέση, πιθανόν για να καταδείξουν το ασύμβατο του σουρρεαλιστικού αυτού συνδυασμού.
Δεν ξέρω αν παραφράζεις ηθελημένα ή αθέλητα τα γραφόμενα μου. Αν όμως επιμείνεις να το κάνεις δεν θα ασχοληθώ άλλο μαζί σου.
Θα ήμουν τελείως εκτός θέματος εάν προσπαθούσα μέσα από αυτήν τη συζήτηση να σου αποδείξω την φθίνουσα πορεία του Αιγυπτιακού πολιτισμού. Αν όμως το προσπαθούσα, θα έκανα κάτι καλύτερο από το να συγκρίνω φωτογραφίες από τις πυραμίδες της Σακκάρα με αυτήν της Γκίζα. Το θέμα είναι μεγάλο. Αν σε ενδιαφέρει και μπορείς άνοιξε ένα καινούριο topic. Μελέτησε το όμως καλά πρώτα.
Α και κάτι άλλο… όταν κάνεις απόπειρες ετυμολόγησης, κάνε μου μια χάρη… δώσε μας μία ερμηνεία ανά μήνυμα… όχι πολλές μαζί… στην πορεία μου στις γλωσσολογικές και ετυμολογικές αναζητήσεις, έχω κινδυνέψει πολλές φορές να πάθω συγκοπή από τα γέλια, από αστείες απόπειρες πολύ πιο ειδικών από σένα ανθρώπων στο συγκεκριμένο άθλημα..
Φύκιον όρος μα η..ας και ...μεταξωτές κορδέλες !!
----------------------------------------------------------------------------------------
Ζητώ ειλικρινά συγνώμη για τις εκτεταμένες αντιπαραθέσεις από όλους τους συζητητές, και ειδικά από τους φίλους Κώστα και Ostria, οι οποίοι έχουν παραθέσει πολλά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που λόγω των αντιπαραθέσεων δεν βρήκα το χρόνο να σχολιάσω. Δεν θα ήθελα να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα αγνοώ. Ελπίζω σύντομα να τα αναλύσουμε και το κυριότερο: να τα συνδέσουμε λογικά με το θέμα μας, που παρ΄όλη την –όχι άσχετη- παρέκκλιση με την ιστορία της Σφίγγας, εξακολουθεί να είναι η επίδραση των ινδοευρωπαίων στον Ελληνικό χώρο.
Φιλικά
Πελασγός
(=|=)
Edited by - Πελασγός on 12/06/2004 01:31:26
quote:
ηλικία < αρχ. ήλιξ = συνομήλικος, ομόρριζο με το ηλίκος = "τόσο μεγάλος" και με το πηλίκο, καθώς και με τα εκκλ. σλαβικά jelicu = πόσος και telicu = τόσος. Πρόκειται για ΙΕ ρίζα που για όποιον ενδιαφέρεται είναι swalik(o)s.Θεσσαλία < Θεσσαλός του οποίου ο αρχαιότερος τύπος είναι Πετθαλός και βέβαια η ετυμολογία είναι άγνωστη. Πάντως δεν προκύπτει από το "θέσιν αλός". Στα ελληνικά το "θέσιν αλός" θα είχε γίνει Θεσίναλος ή κάτι τέτοιο, μην ξεχνάτε ότι είμαστε οι πιο κατάλληλοι για γλώσσα των Η/Υ .
Θα τα θεωρούσα πιο έγκυρα αν υπήρχε ταυτόχρονα και μια λογική ερμηνεία πού να δικαιολογεί τις ιδιότητες της λέξης, όπως αυτές που έδωσα στις δικές μου εκδοχές.
ηλίκος = τόσο μεγάλος
Το "ηλίκος" είναι παράγωγο της λέξης "ηλικία" που φανερώνει μια ποσότητα δηλαδή το "χρόνο" που στα μαθηματικά θεωρείται ότι εκτείνεται στο άπειρο.
Στο πολυτονικό που δυστυχώς δεν μπορούμε να πληκτρολογήσουμε φαίνεται καλύτερα η συγγένεια των δυο λέξεων.
θέσις + αλός = Θεσισαλία = Θεσσαλία (αυτό δικαιολογεί το διπλό σίγμα)
κατά τα:
παρά + αλός = παραλία
αίγες + αλός = αιγιαλός, Αιγιαλία
quote:
Για του λόγου το αληθές, θα δώσουμε στη συνέχεια ένα απλό οικείο παράδειγμα. Το τοπωνύμιο “Θεσσαλία” δεν είναι ένα τυχάρπαστο όνομα , μια λέξη χωρίς νόημα, αλλά ένας κώδικας ο οποίος μας μεταφέρει από τα βάθη των χιλιετηρίδων αναλλοίωτη μια πληροφορία.Ποια είναι αυτή η πληροφορία ; Μα φυσικά το ότι στο χώρο αυτό κάποτε υπήρχε θάλασσα.
Θεσσαλία = θέσις αλός.
Πριν από εκατό χιλιάδες χρόνια η Θεσσαλική λεκάνη ήταν μια τεράστια λίμνη της οποίας απομεινάρι ήταν αργότερα η λίμνη Βοιβηίδα ή Κάρλα. Το πιθανότερο είναι πως η εξαφάνιση της λίμνης έγινε περί το 8,000 π.χ. μετά από κάποιο μεγάλο σεισμό , ο οποίος δημιούργησε και το ρήγμα των Τεμπών.
http://www.med.uth.gr/gr/asklipios/6.htm

Edited by - κώστας on 13/06/2004 11:51:23
quote:
Α και κάτι άλλο… όταν κάνεις απόπειρες ετυμολόγησης, κάνε μου μια χάρη… δώσε μας μία ερμηνεία ανά μήνυμα… όχι πολλές μαζί… στην πορεία μου στις γλωσσολογικές και ετυμολογικές αναζητήσεις, έχω κινδυνέψει πολλές φορές να πάθω συγκοπή από τα γέλια, από αστείες απόπειρες πολύ πιο ειδικών από σένα ανθρώπων στο συγκεκριμένο άθλημα..
Αγαπητέ Κληρονόμε Ανώτατου Πνεύματος,
Δεν κάνω ποτέ απόπειρες ετυμολόγησης, γιατί δεν είμαι ειδικός. Σε αντίθεση με πάρα πολύ κόσμο, θα έλεγα. Απλά ανοίγω λεξικά. ΟΚ; Και μια και το 'φερε η κουβέντα (Κώστα), ο "αιγιαλός" δε βγαίνει από το "αίγες+αλός". Δεν υπάρχει τίποτα στη λέξη αιγιαλός που να σημαίνει "κατσίκα". Άνοιξε ένα λεξικό, μην αυτοσχεδιάζεις. Σε παρακαλώ.
Και τώρα θα είμαι ειλικρινής μαζί σου (Πελασγέ), παρ' όλο που ελάχιστα το αξίζεις. Το αξίζει όμως το τόπικ σου για το οποίο έχω ξοδέψει πάρα πολύ χρόνο και κόπο που δε μου περισσεύουν καθόλου. Μου έχεις σπάσει τα νεύρα. Όλο τσούκου-τσούκου το πας για Μινύες και Ατλαντίδες και @@ μύδια κουκουρίδια και όταν σε ξεφτιλίζω μου τα μασάς και "δε με κατάλαβες καλά" και "δείχνεις την αμάθειά σου και το επίπεδό σου" και "εγώ το μόνο που είπα ήταν...". Λοιπόν: Μέχρι στιγμής μας έχεις πει σίγουρα για ιπτάμενα ρομπότ στην Αρχαία Κρήτη, για ΙΕ του 10.000π.Χ., για ελληνομαθή αιτιολόγηση του ονόματος της Σφιγγός, για Ετεοκλήδες στο Χάττι και για Μινύες εκπολιτιστές της Ευρασίας. Όσο και να χτυπιέσαι, τα έχεις πει. Scripta manent που λες κι εσύ. Και όταν σου λένε ότι ενδεχομένως όλα αυτά να μη στηρίζονται σε ιδιαίτερα στέρεα θεμέλια, ή κλαψουρίζεις σα γυναικούλα ή χύνεις με ηλιθιωδέστατη κακία το φαρμάκι μιας κουτσομπόλας, ή προσπαθείς να μιμηθείς το ύφος γραφής μου δήθεν για να με κοροϊδέψεις (χαζούλι, παρά 25 χρόνια και μπορεί να το πετύχαινες). Οτιδήποτε, εκτός από το να παραδεχθείς ότι ενδέχεται να είπες μία πατάτα στη ζωή σου.
Δεν είσαι εθνικιστής ούτε κακόβουλος, αλλά είσαι από τους πιο μικρονοϊκούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Απλώς τη μικρονοϊκότητά σου την ονομάζεις "ευρύτητα πνεύματος". Μόνο που για να διευρυνθεί το πνεύμα πρέπει να υπάρχει πρώτη ύλη(πνεύμα), αλλιώς ξεχειλώνει. Αει παράτα μας λοιπόν. Ναι, μην ξανασχοληθείς μαζί μου. Τόσο το καλύτερο. Εγώ πάντως για μεγάλη σου δυστυχία θα συνεχίσω να ασχολούμαι μαζί σου μόνο όταν λες απίστευτες βλακείες, κάτι που σε γενικές γραμμές συμβαίνει 9 στα 10 μηνύματα. Βλέπεις εδώ μας διαβάζουνε και παιδάκια και δεν έχω όρεξη να μου τα κάνεις πελάτες του Νταίνικεν και του Σοχ και του Πλεύρη. Γιατί εγώ θα βγω στη σύνταξη σε 50 χρόνια και ως τότε προτιμώ να έχω να κάνω με λογικούς ανθρώπους.
quote:
Και μια και το 'φερε η κουβέντα (Κώστα), ο "αιγιαλός" δε βγαίνει από το "αίγες+αλός". Δεν υπάρχει τίποτα στη λέξη αιγιαλός που να σημαίνει "κατσίκα". Άνοιξε ένα λεξικό, μην αυτοσχεδιάζεις. Σε παρακαλώ.
Το είδα όμως στην Πάπυρος Larousse Britannica.
αιγιαλός = αίγες (αίγαι = κύματα) + αλός
Από εκεί μάλλον και το "Αιγαίο",

Edited by - κώστας on 13/06/2004 15:17:39
Η γνώση συνήθως αφαιρεί τον στόμφο από τον άνθρωπο, ενώ η άγνοια τον προσθέτει. Στην περίπτωσή σου όμως έχουμε και έλλειψη στοιχειώδους γνώσης της τρέχουσας Ελληνικής ! Δεν ξέρω τι είδους λεξικά ανοίγεις, αλλά πες μου ειλικρινά… απο τί βγαίνει αλήθεια κατά τη γνώμη σου ; Περιμένεις να σε πάρει κανείς στα σοβαρά όταν τόσο επιτιμητικά και με ύφος επτά καρδιναλίων προτείνεις στον άλλο να ανοίξει κάποιο λεξικό επειδή εσύ δεν βρίσκεις τίποτα στη λέξη αιγιαλός που να σημαίνει "κατσίκα" !!! Εδώ θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι! Δεν μιλάμε για καμιά παράξενη και ποιητική Ομηρική λέξη, αλλά ‘αίγα’ είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται και σήμερα από τους Έλληνες !! Εσύ δηλαδή τι πρέπει να ανοίξεις για να σταματήσεις να αυτοσχεδιάζεις ! το αλφαβητάριο ;!!
Μου έχεις σπάσει τα νεύρα. Όλο τσούκου-τσούκου το πας για Μινύες και Ατλαντίδες και @@ μύδια κουκουρίδια και όταν σε ξεφτιλίζω μου τα μασάς και "δε με κατάλαβες καλά" και "δείχνεις την αμάθειά σου και το επίπεδό σου" και "εγώ το μόνο που είπα ήταν...".
πράγματι με τα ξεσπάσματα σου δείχνεις πως όντως θα πρέπει να έχεις και κάποιο προβληματάκι υγείας…αν όμως το βρίσκεις ανθυγιεινό, θα σου έλεγα καλύτερα μην ασχολείσαι με θέματα που σου προκαλούν άγχος…μάλλον σου συμβαίνει επειδή δεν τα γνωρίζεις σε βάθος…δεν μπορεί να σταματήσουμε όμως να ερευνάμε επειδή εσύ έχεις νευρολογικά προβλήματα !! …αν θέλεις να συνεχίσεις να συμμετέχεις όπως λες, τουλάχιστον μάθε να αντιμετωπίζεις τους άλλους με νηφαλιότητα…όσο για το ότι με έχεις 'ξεφτιλίσει', ότι τα 'μασάω' κλπ.. αυτά είναι ευσεβείς πόθοι !! θα το ΄θελες πολύ αλλά δεν φθάνει να το λες μόνο !! μάθε να αιτιολογείς αυτό που λες … είναι βασική αρχή στην έρευνα. Δείξε μου λοιπόν πότε με ξεφτίλισες..μην το περιγράφεις έτσι γενικά !! Αντίθετα εσύ ποτέ δεν απαντάς σε κρίσιμα ερωτήματα που θέτω, αλλά κοιτάς ψηλά σφυρίζοντας! (θα σου τα απαριθμήσω αμέσως μόλις το αμφισβητήσεις, αλλά μετά να είσαι έτοιμος και να τα απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές!)
Μέχρι στιγμής μας έχεις πει σίγουρα για ιπτάμενα ρομπότ στην Αρχαία Κρήτη, για ΙΕ του 10.000π.Χ., για ελληνομαθή αιτιολόγηση του ονόματος της Σφιγγός, για Ετεοκλήδες στο Χάττι και για Μινύες εκπολιτιστές της Ευρασίας. Όσο και να χτυπιέσαι, τα έχεις πει. Scripta manent που λες κι εσύ
Δεν έχω αναφέρει ποτέ την λέξη Ατλαντίδα μέχρι τώρα, ούτε έχω καν υπονοήσει ποτέ κάτι για ΙΕ του 10.000 π.Χ. (μου αρέσει που λες 'σίγουρα ' κιόλας) Είναι μια ακόμη καθαρή κακοήθεια από μέρους σου. Τα υπόλοιπα αφαιρώντας τη διαστροφή, φυσικά και τα έχω πει, και θα τα πω και εκτενέστερα στο μέλλον. Τι να κάνουμε ; υπάρχουν και αναπάντητα ζητήματα, πράγμα απαράδεκτο για τους παντογνώστες και τους φωστήρες!! Τα στοιχεία που υπάρχουν μου δίνουν κάθε δικαίωμα να πιθανολογώ. Δεν είπα όμως ποτέ ότι κατέχω την απάντηση στα πάντα όπως φροντίζεις εσύ να τα τακτοποιείς στο μυαλό σου ! Και δεν φθάνει μόνο ότι δεν μπορείς να χωνέψεις οτιδήποτε δεν εξηγείται από το ευρύτατο πνεύμα σου, αλλά έχεις και την αυταπάτη ότι θα σώσεις και τους άλλους από τους Σοχνταινικενπλευρικούς εμπόρους της φαντασίας των φτωχών αδαών 'παιδιών' που παραμυθιάζεσαι πως είναι παρακατιανοί σου :
Βλέπεις εδώ μας διαβάζουνε και παιδάκια και δεν έχω όρεξη να μου τα κάνεις πελάτες του Νταίνικεν και του Σοχ και του Πλεύρη.
Να ΣΟΥ τα κάνω πελάτες ; τι λες ρε μεγάλε !! δικά σου είναι όλα πνευματικέ πατέρα και προστάτη των παιδιών ;!!! μάθε πρώτα να αρθρώνεις λόγο και μετά το παίζεις σωτήρας !! πως λογαριάζεις να τα σώσεις αλήθεια τα 'παιδάκια' με link και παραπομπές ; πέρα από την παραπλάνηση τις ύβρεις και τις συνεχείς απόπειρες απομυθοποίησης με κίτρινη λαϊκίστικη γραφή δεν έχεις προσφέρει τίποτα εποικοδομητικό να μας ανοίξεις τα μάτια !!
Εγώ πάντως για μεγάλη σου δυστυχία θα συνεχίσω να ασχολούμαι μαζί σου
Σύμφωνοι … κι εγώ το ίδιο αφού το θέλεις.. με μια προϋπόθεση όμως… να συνεχίσεις να με διασκεδάζεις !!
(=|=)
Edited by - Πελασγός on 14/06/2004 00:50:44
Εξ άλλου όσο οι έρευνες σε όλους τους τομείς συνεχίζονται, δεν μπορούμε να μιλάμε με απόλυτη σιγουριά για τίποτα, παρά μόνο για τα ήδη επιστημονικώς αποδεδειγμένα (και αυτά ελέγχονται κάθε μέρα)!
Από κει και πέρα, όλα τα υπόλοιπα είναι ΘΕΩΡΙΕΣ προς απόδειξη!
Ναι, ο Σουμεριακός πολιτισμός υπάρχει αλλά δεν ξέρουμε αν είναι όντως ο αρχαιότερος πολιτισμός της γης, όπως πιστεύουμε σήμερα. Αύριο μπορεί να βρεθεί ένας αρχαιότερος και να αλλάξει το σκηνικό.
Δεν γνωρίζουμε αν η Ατλαντίδα όντως υπήρξε, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μπορεί αύριο να βρούμε ατράνταχτα στοιχεία για την ύπαρξη της.
Η θεωρία περί ΙΕ, θα παραμείνει θεωρία, μέχρι να αποδειχτεί ή να καταρριφθεί μέσω της αρχαιολογικής έρευνας.
Η Σφίγγα θα συνεχίσει να μας απασχολεί μέχρι να καταφέρουμε να την χρονολογήσουμε αυτόνομα από τα υπόλοιπα κτίσματα.
Οι Ελληνες δεν έφτασαν στην Αμερική, εκτός κι αν βρούμε κάποια στιγμή αποδείξεις για το αντίθετο. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια,
πιστεύαμε ότι ο Κολόμβος ήταν ο πρώτος ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στην Αμερική και σήμερα ξέρουμε ότι είχαν φτάσει πριν από αυτόν οι Βίκινγκς.
Ολα μπορούν να αλλάξουν όσο συνεχίζονται οι έρευνες... Και εμείς δεν μπορούμε να μένουμε μονολιθικοί τις απόψεις μας λες και κατέχουμε την απόλυτη αλήθεια. Ούτε βέβαια και να πιστεύουμε αβασάνιστα την κάθε παλαβή θεωρία επειδή μας ταιριάζει. Αλλά δεν θα πάθουμε τίποτα, αν κάτσουμε γιά λίγο και την εξετάσουμε. Ισως έτσι την απορρίψουμε και πιό εύκολα.
Και καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις προσωπικές επιθέσεις. Δεν βοηθούν σε τίποτα.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 14/06/2004 00:42:00
quote:
Αλλά δεν θα πάθουμε τίποτα, αν κάτσουμε γιά λίγο και την εξετάσουμε. Ισως έτσι την απορρίψουμε και πιό εύκολα.
Όστρια, το τελευταίο εξάμηνο έχω μάθει Γραμμική Β, συγκριτική γλωσσολογία, φωνολογία της αρχαίας της αλεξανδρινής και της νέας, μερικά σανσκριτικά και γενικά νομίζω ότι ελάχιστοι τεταρτοετείς φοιτητές της Γλωσσολογικής κατεύθυνσης του τμήματος Φιλολογίας του ΚΠΑ ξέρουν -ή έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν- με τα πράγματα που έχω αναγκαστεί να διαβάσω. Ξέρω καλύτερα αρχαία από την αδερφή μου και η αδερφή μου εκτός από φιλόλογος υπήρξε και απίστευτο φυτό. Νομίζω το PhD στα υπολογιστικά συστήματα πάει σκατά, αλλά ένα μαστεράκι στη Γλωσσολογία κάλλιστα θα το έβγαζα...
Επίσης έχουν μαλλιάσει τα δάχτυλά μου να ψάχνω στο Google τι διάολο είναι η θερμοφωταύγεια ή πώς-σκατά-τη-λένε, σε τι οφείλονται τα ελληνικά δάνεια των Χαβανέζων, απαντήσεις στον Schoch με όρους όπως "rain-induced wheathering" κλπ και γενικά τρέχα γύρευε.
Θέλω να γίνει σαφές: ΠΟΤΕ δεν απορρίπτω (ή αποδέχομαι) κάτι χωρίς να το μελετήσω αρκετά, αν και αυτό είναι πολύ καλύτερη αντιμετώπιση από αυτήν που έχουν οι περισσότερες επιστημονικές εργασίες στα peer-reviewed περιοδικά.