ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Περί Αθεΐας των μελών μας. Μύθος ή Πραγματικότητα? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Περί Αθεΐας των μελών μας. Μύθος ή Πραγματικότητα? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

PanosT31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
13/03/2012, 21:40:55
Τους λίγους μήνες που είμαι μέλος του Esoterica παρατήρησα ότι πολλά μέλη δηλώνουν "άθεοι" ενώ δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου αν κάποιο μέλος είναι πιστός της Πατρώας Θρησκείας και όχι.

Η εμπειρία μου από άλλα forums όπου συμμετείχα ήταν ακριβώς το αντίστροφο. Τα περισσότερα μέλη δήλωναν πιστοί στην Πατρώα Θρησκεία και έπεφτε το σχετικό "ξεκατίνιασμα" με τους Χριστιανούς κάτι που έμοιαζε "αναπόφευκτο" και "λογικό" αφού ήταν "διαμάχη θρησκειών".

Αυτό που μου έκανε δεύτερη τρομερή εντύπωση ήταν ότι παρά το γεγονός ότι κάποια μέλη δήλωναν "άθεοι" εν τούτοις η λογική και τα επιχειρήματά τους ταυτίζονταν με αυτά των πιστών της Πατρώας Θρησκείας. Έτσι φυσικώ τω τρόπω βρέθηκα για πρώτη φορά στη ζωή μου να "ξεκατινιάζομαι" με αθέους...

Που είναι το πρόβλημα?
Το πρόβλημα είναι στο ότι λόγω συγκυριών και συνθηκών έτυχε να γνωρίσω στατιστικά υπερβολικά πολλούς αθέους στη διάρκεια της μέχρι τώρα ζωής μου. Οι περισσότεροι μάλιστα από αυτούς δεν ήταν Έλληνες αλλά και οι "συναντήσεις" μας ήταν γενικά εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τη λέξη "συναντήσεις" την έβαλα σε quotes διότι ήταν τυχαίες αφού βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο για εντελώς άσχετο λόγο με θρησκείες και φιλοσοφικές συζητήσεις.
Απλά στο περιθώριο των εργασιών μας ξεκινούσαμε διάφορες συζητήσεις για διάφορα πράγματα.

Επιπλέον ακόμα και ο κολλητός μου (γέννημα-θρέμα Ιταλός που εργάζεται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και έχει παντρευτεί Ελληνίδα) είναι άθεος.

Η κατακλείδα είναι ότι σχεδόν όλοι οι άθεοι που γνώρισα έχουν κάποια κοινά γνωρίσματα που είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα εμφανίζουν οι άθεοι του forum μας.

α) Δεν έχουν εμβαθύνει ιδιαίτερα σε καμμία θρησκεία και δε μισούν κανέναν θεό ή θεά. Τους είναι το ίδιο συμπαθείς καθώς είναι ανύπαρκτοι.

β) Αναγνωρίζουν κοινά ανθρωποκεντρικά μοτίβα σε όλες τις θρησκείες τα οποία και απορρίπτουν γι'αυτό και καταλήγουν να είναι άθεοι και όχι πιστοί κάποιας θρησκείας.

γ) Δεν έχουν πρόβλημα με κανένα πιστό καμμίας θρησκείας τους δέχονται και κατανοούν τη βαθύτερη ανάγκη των πιστών να πιστέψουν σε κάτι ανώτερο αρκεί η θρησκεία αυτού του κάποιου να μη διώκει το δικαίωμα του άλλου να δηλώνει άθεος. Είναι αντίθετοι σε κάθε θρησκευτικό διωγμό που προέρχεται από ή κατευθύνεται προς μια θρησκεία από μια άλλη θρησκεία.

δ) Συμμετέχουν σε όσα μυστήρια θρησκείας τους ζητηθούν (π.χ γάμος, βάπτιση, εξομολόγηση) προκειμένου να ικανοποιήσουν τους γονείς τους τους συζύγους τους ή τα φιλικά τους πρόσωπα που τους το ζητάνε καθώς δεν θεωρούν ότι συμμετέχουν σε κανένα "μυστήριο". Μπορεί να συμμετάσχουν και στο ίδιο μυστήριο (π.χ γάμος) δύο φορές (π.χ Μουσουλμανικός και Καθολικός)

ε) Μπορούν ακόμα και να ορκιστούν σε κάποιο θεό ή θεά αν, ενώ δηλώσουν άθεοι, επιμένουν για κάποιο λόγο οι τοπικές/διοικητικές/δικαστικές αρχές ότι πρέπει να γίνει έτσι καθώς θεωρούν ότι ορκίζονται σ'ένα ανύπαρκτο πρόσωπο.

Υπάρχουν και άλλα, αλλά τα βασικά θεωρώ ότι είναι αυτά για να πάρετε μια γεύση και να συγκρίνετε τους αθέους του forum μας με αυτούς τους άθεους.

Τα ενδεικτικά ερωτήματα είναι:

Αποτελούν τα παραπάνω σημεία χαρακτηριστικά των αθέων ή το στατιστικό μου δείγμα αν και μεγάλο δεν ήταν αντιπροσωπευτικό?

Αν τα παραπάνω σε γενικές γραμμές είναι χαρακτηριστικά των αθέων, τα αναγνωρίζουν οι άθεοι του forum μας για τους εαυτούς τους ή οι υπόλοιποι από εμάς για τους εν λόγω αθέους?

Αν δεν αποτελούν τα παραπάνω σημεία χαρακτηριστικά των αθέων τότε ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα πιο αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά τους?

Επίτηδες δεν έγραψα τους ορισμούς περί Αθεΐας που υπάρχουν στα βιβλία και τα λεξικά αλλά προτίμησα να σας μεταφέρω τις προσωπικές μου εμπειρίες με αυτούς τους ανθρώπους.

Όποιος θέλει, είτε άθεος, είτε πιστός της πατρώας θρησκείας, είτε Χριστιανός είτε οτιδήποτε ας καταθέσει την άποψή του για να ξεκινήσει η συζήτηση.

Ερευνάτε τας Γραφάς

13/03/2012, 22:16:05
quote:
α) Δεν έχουν εμβαθύνει ιδιαίτερα σε καμμία θρησκεία και δε μισούν κανέναν θεό ή θεά. Τους είναι το ίδιο συμπαθείς καθώς είναι ανύπαρκτοι.

αυτό δείχνει ότι δεν είναι άθεοι όχι μετά από ψάξιμο αλλά λόγο αδιαφορίας
τώρα περί συμπαθείας, δεν μπορεί να σου είναι όλοι οι χαρακτήρες των παραμυθιών συμπαθείς
πχ ο τζακ με την φασολιά δεν τον έχω σε εκτίμηση γιατί ήταν ένας κλέφτης

quote:
β) Αναγνωρίζουν κοινά ανθρωποκεντρικά μοτίβα σε όλες τις θρησκείες τα οποία και απορρίπτουν γι'αυτό και καταλήγουν να είναι άθεοι και όχι πιστοί κάποιας θρησκείας.

τώρα πως γίνετε να αναγνωρίζουν κάτι σε όλες τις θρησκείες από την στιγμή που όπως λες δεν έχουν εμβαθύνει μόνο εσύ μπορείς να το ξέρεις αν δεν το ψάξεις πως βγάζεις άποψη;

quote:
γ) Δεν έχουν πρόβλημα με κανένα πιστό καμμίας θρησκείας τους δέχονται και κατανοούν τη βαθύτερη ανάγκη των πιστών να πιστέψουν σε κάτι ανώτερο αρκεί η θρησκεία αυτού του κάποιου να μη διώκει το δικαίωμα του άλλου να δηλώνει άθεος. Είναι αντίθετοι σε κάθε θρησκευτικό διωγμό που προέρχεται από ή κατευθύνεται προς μια θρησκεία από μια άλλη θρησκεία.

μόνο που πάντα οι φανατικοί της μιας θρησκείας, διώκουν τους πιστούς μιας άλλης θρησκείας

quote:
δ) Συμμετέχουν σε όσα μυστήρια θρησκείας τους ζητηθούν (π.χ γάμος, βάπτιση, εξομολόγηση) προκειμένου να ικανοποιήσουν τους γονείς τους τους συζύγους τους ή τα φιλικά τους πρόσωπα που τους το ζητάνε καθώς δεν θεωρούν ότι συμμετέχουν σε κανένα "μυστήριο". Μπορεί να συμμετάσχουν και στο ίδιο μυστήριο (π.χ γάμος) δύο φορές (π.χ Μουσουλμανικός και Καθολικός)

ναι αν θες να κοροϊδέψεις κατάμουτρα κάποιους ανθρώπους τότε κάνεις τον καραγκιόζη και συμμετέχεις, αν όμως θες να έχεις καθαρή την συνείδηση σου τους δηλώνεις ότι είσαι άθεος και δεν κάνεις ούτε θρησκευτικούς γάμους ούτε βαφτίσεις ούτε κηδείες

quote:
ε) Μπορούν ακόμα και να ορκιστούν σε κάποιο θεό ή θεά αν, ενώ δηλώσουν άθεοι, επιμένουν για κάποιο λόγο οι τοπικές/διοικητικές/δικαστικές αρχές ότι πρέπει να γίνει έτσι καθώς θεωρούν ότι ορκίζονται σ'ένα ανύπαρκτο πρόσωπο.

με λίγα λόγια δίνουν ψεύτικο όρκο και μπορούν άνετα να ψευδομαρτυρήσουν

quote:
Αν δεν αποτελούν τα παραπάνω σημεία χαρακτηριστικά των αθέων τότε ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα πιο αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά τους?

το ποιο αντιπροσοπευτικο χαρακτηριστικο εινα ιοτ εξης που σου το ειπα αλλα λογο θρησκευτικου φανατισμου δεν το καταλαβες

γράφω εκεί που δεν πιάνει μελάνι τον κάθε θεο-α τους διαβόλους τους τριβόλους και γενικά ότι χαζομάρα έχουν δημιουργήσει και έχουν βάλει στις θρησκείες του οι άνθρωποι

“«Καταραμένε Έλληνα, τά βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία, τίποτα δέν άφησες γιά εμάς».
Φρίντριχ φον Σίλλερ

13/03/2012, 23:14:25

macedon

13/03/2012, 23:36:04

Άλλο "άθεος" και άλλο "άθρησκος"...μεγάλη η διαφορά. Το ότι κάποιος μπορεί να απορρίπτει ή και να απεχθάνεται το χριστιανισμό -έτσι όπως πλασάρεται από την εκκλησία και από τους "πιστούς"- δεν σημαίνει ντε και καλά ότι είναι και άθεος. Από εκεί και πέρα η προσκόλληση και κατήχηση κάποιων μελών υπέρ του χριστιανικού δόγματος βάζουν σε πειρασμό μέλη "άθεα" ή "ελληνοκεντρικά" να τους αποδείξουν ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα έμαθαν στο σχολείο στα θρησκευτικά...Όπως και τα μέλη αυτά βέβαια συχνά με τη σειρά τους ακολουθούν το δικό τους ελληνοκεντρικό ή αθεϊστικό μοτίβο με αποτέλεσμα μία διαρκή φαγωμάρα που δεν βγάζει πουθενά.

RedArrowZΜέλος
14/03/2012, 04:23:58
Το να είσαι άθεος, κατά τη γνώμη μου, είναι αρκετά πιο ηλίθια στάση από το να είσαι π.χ. χριστιανός.

Όπως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη Θεού ή Θεών (σ' αυτό το σημείο, αν κάποιος/α νομίζει ότι γνωρίζει κάτι παρακαλώ ας μας το τεκμηριώσει), αν συμφωνήσουμε φυσικά ότι μιλάμε για το δημιουργό των πάντων και όχι απλά για το δικό μας δημιουργό, έτσι δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε και την ανυπαρξία του.

Και όχι όχι περίμενε φίλε/η αναγνώστη/στρια που είσαι έτοιμος/η να πεις ότι άθεος δεν είναι αυτός που πιστεύει ότι δεν υπάρχει Θεός αλλά εκείνος που απλά δεν έχει κάποιο Θεό και/ή διαφωνεί με τις υπάρχουσες θρησκείες και μπλα μπλα μπλα γιατί ΟΧΙ άθεοι είναι αυτοί που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη θεού αλλιώς ας δηλώσουν ότι είναι σκεπτικιστές! Και οι σκεπτικιστές μπορούν να μην πιστεύουν σε κάποιον Θεό χωρίς να αποκλείουν την ύπαρξή του.

Και όσο για εμένα που τα γράφω αυτά δηλώνω χριστιανός ορθόδοξος (έτσι βαπτίστηκα) αν και δεν είμαι. Έτσι για να ενισχύσω τη 'φωνή' του ώστε να μην επεκταθούν άλλες πιο παράλογες θρησκείες για αρκετά πιο πυροβολημένους. Πάντα κατά τη γνώμη μου έτσι. Α, και επίσης επειδή όντως μου αρέσουν μερικά διδάγματά του.

Ίσως με καλύπτει ο όρος σκεπτικιστής. Δεν ξέρω...δεν με ενδιαφέρει άλλωστε τι όνομα έχει δωθεί για άτομα με τις δικές μου αντιλήψεις, και σίγουρα δεν με ενδιαφέρει η γνώμη του όποιου Θεού, ούτε και η ύπαρξή του.

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η γνώμη και τα συναισθήματα των συνανθρώπων μου και των αγαπημένων μου προσώπων (+κατ' επέκταση όλων των γήινων όντων).

Το τι ρόλο βαράει ο Θεός, με απασχολεί μονάχα στο κατά πόσο θα επηρεάσει τις σχέσεις μου και την ύπαρξη των παραπάνω σε αυτή τη ζωή και σε ό,τι ακολουθήσει μετέπειτα. (για τον ίδιο και το συνάφι του χέ***** ακόμα και αν είναι ό,τι πιο αγνό υπάρχει στο σύμπαν)

Δεν ξέρω τι άποψη έχουν οι μη άθεοι-members...θα έπρεπε να δίνω δεκάρα;

zoomΜέλος
14/03/2012, 07:24:24
quote:
Τους λίγους μήνες που είμαι μέλος του Esoterica παρατήρησα ότι πολλά μέλη δηλώνουν "άθεοι" ενώ δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου αν κάποιο μέλος είναι πιστός της Πατρώας Θρησκείας και όχι.

Φίλε PanosT πρώτα θα πρέπει να μας διευκρινίσεις όταν λές Πατρώα Θρησκεία, τι εννοείς?

14/03/2012, 09:01:50
Μα φυσικά την Ιουδαϊκή! Τι άλλο;
Ρωμαίος Ιουδαιοχριστιανός είναι...

14/03/2012, 13:15:40
Panos S

Σαν καλός σταυλιζόμενος που είσαι,δεν μπορείς να αντιληφθείς την έννοια της αθείας,της άρνησης πασών των θρησκειών και πάντων των δημιουργών του σύμπαντος!!!!

και εδώ είναι η χαώδης διαφορά σου με έναν άθεο.

Εγγυημένα μπορώ να σου περιγράψω τους άθεους αυτού του συγκεκριμένου φόρουμ,που μας κάνεις την "τιμή" τελευταία να μας ζαλίζεις...

Ξεκινώ απο μένα και δυο τρείς άλλους ακόμη που ξέρω απο τα γραπτά τους.

Δεν δεχόμαστε κανένα όν ανώτερο απο εμάς,αφού δεν έχει ώς τώρα εμφανιστεί.

Δεν ασπαζόμαστε καμμία θρησκεία,παλαιά,νέα,νεκρή ή ζωντανή.

Θεωρούμε τούς πιστούς όλων των θρησκειών,ώς ανθρώπινα όντα περιορισμένου ορθολογισμού και υπαίτιους για την παγκόσμια τροχοπέδη της ανθρωπότητας.

Δεν λατρέυουμε κανέναν θεό,ή ανώτερο όν,επειδή απλώς τα θεωρούμε ανύπαρκτα.

Για την νοημοσύνη μας,η προσκόλληση σε κάποια θρησκεία,είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που θα λές εσύ,για κάποιον που λατρεύει,κτίζει ναούς και προσκυνά,τον...Χάρρυ Πότερ!!!

Οταν μπορέσεις να καταλάβεις αυτά τα λίγα,θα σου πώ κι άλλα,επειδή ο κόσμος σου αρχίζει και τελειώνει στον Γιαχβέ,ενώ ο δικός μου είναι άπειρος!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

14/03/2012, 13:51:42
quote:
Αυτό να λέγεται
14/03/2012, 14:42:57
Nikomaxos

Ξεκινώ απο μένα και δυο τρείς άλλους ακόμη που ξέρω απο τα γραπτά τους.

Δεν ασπαζόμαστε καμμία θρησκεία,παλαιά,νέα,νεκρή ή ζωντανή.

Θεωρούμε τούς πιστούς όλων των θρησκειών,ώς ανθρώπινα όντα περιορισμένου ορθολογισμού και υπαίτιους για την παγκόσμια τροχοπέδη της ανθρωπότητας.

Δεν λατρέυουμε κανέναν θεό,ή ανώτερο όν,επειδή απλώς τα θεωρούμε ανύπαρκτα.

Για την νοημοσύνη μας,η προσκόλληση σε κάποια θρησκεία,είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που θα λές εσύ,για κάποιον που λατρεύει,κτίζει ναούς και προσκυνά,τον...Χάρρυ Πότερ!!!

Οταν μπορέσεις να καταλάβεις αυτά τα λίγα,θα σου πώ κι άλλα,επειδή ο κόσμος σου αρχίζει και τελειώνει στον Γιαχβέ,ενώ ο δικός μου είναι άπειρος!!!
..........

E σε γενικές γραμμές οκ..., εκτός απο το δικός σου! (το δικός σου, δίνει δικαίωμα στον πανό να πει και ο δικός μου, ( γιαχβε, απείρου κλπ κλπ)

Και κάτι που δεν έγραψε ο νικομαχος. 

Η μεγαλύτερη διάφορα, είναι στην ΣΚΈΨΗ (σαν νοοτροπία) 

Είναι η διάφορα που έχει ο Σωκρατης απο τον πιστο (Χριστο) κλπ.

Ενω ο πρώτος με τη ΣΚΈΨΗ λέει δεν γνωρίζω μα ερευνώ, μαθαίνω και κατανοώ.

Ο πιστός λέει δεν γνωρίζω, μα γνωρίζει κάποιος άλλος...(δεν μπορει να μην γνωρίζει αφου τα πάντα τα φτιάχνει αυτος και τα χαλάει αυτός) ο θεός.

Α. Στη φιλοσοφική προσέγγιση 
κυριαρχούν έρευνα, απορία, θαυμασμός, ροή ζωης και ουδεμία σιγουριά,

Β. Στην πιστό παράδοση, 
Κυριαρχει σιγουρια και δύναμη απο κάτι (νοητό, ο θεος με φιλαει κλπ) υποδούλωση, τυφλη πίστη, και φόβος.

Αν το άτομο περάσει απο την Α. Στη Β κατάσταση, (όταν είναι αδύνατος και ψάχνει για σιγουρια) έχουμε καταστασεις σαν τον απ. Παύλο,τον αυγουστινο, και ορισμένους πατέρες...

Αν το άτομο περάσει απο την Β στην Α, είναι και ζει, ελεύθερος και ανεξάρτητος.

Τα περισσότερα άτομα είναι ένα μίγμα.. Λιγο απο το ένα και λιγο απο το άλλο, με % που γέρνει πολυ προς το πιστός.

Ο καθαρά αθεος είναι ένας διαφορετικός πιστός.

14/03/2012, 15:26:45
quote:
Τα περισσότερα άτομα είναι ένα μίγμα.. Λιγο απο το ένα και λιγο απο το άλλο, με % που γέρνει πολυ προς το πιστός.
Ισχύει
14/03/2012, 15:49:44
quote:
Ο καθαρά αθεος είναι ένας διαφορετικός πιστός.

τι είναι πίστη;
"Πίστη είναι το να μάθει και να παραδεχθεί γεγονότα και πράγματα που ούτε τα είδε ούτε τα άκουσε ο ίδιος, αλλ’ οι άλλοι τον πληροφορούν και τον βεβαιώνουν γι’ αυτά."

άρα αν εγώ πω πως στο σπίτι μου υπάρχει ένας μοβ δράκος που είναι άυλος και αόρατος και βγάζει ζελεδάκια από το στόμα του και κάνει διάφορα θαυμαστά πράγματα, τότε θα έχουμε αυτούς που θα το δεχτούν δρακίακοι(πιστοί) και αυτοί που θα βάλουν το μυαλό τους σε λειτουργία και θα δουν ότι, ότι ισχυρίζομαι πως έκανε και κάνει αυτός ο δράκος και η ύπαρξη του είναι ψέματα, αυτοί λοιπόν θα είναι οι άδρακοι (άθεοι) αυτούς λοιπόν δεν μπορούμε να τους κατατάξουμε σε ομάδα πιστών γιατί δεν έχουν τα βασικά γνωρίσματα των πιστών αλλά βάζουν σε λειτουργιά τον εγκέφαλο τους

“«Καταραμένε Έλληνα, τά βρήκες όλα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία, τίποτα δέν άφησες γιά εμάς».
Φρίντριχ φον Σίλλερ

14/03/2012, 16:34:55
Η φιλοσοφική προσέγγιση, δεν είναι αθεια.

Είναι μια κατάσταση, που δεν απορρίπτει.

Η αδρακια (ο μοβ δρακος) στην πράξη μπορει να ερευνηθεί και να αποφανθεις για κάτι, πως δεν βγάζει ζελέδεκια κλπ,

αυτο όμως δεν θα πει πως παντου η (αλλου) δεν υπάρχουν δράκοι και πως αυτο δίνει το δικαίωμα να στηρίξω μια άλλη ιδέα (πιστι) που λέει...

δεν υπάρχουν πουθενά δράκοι.

14/03/2012, 16:53:29
quote:
Η φιλοσοφική προσέγγιση, δεν είναι αθεια.

Είναι μια κατάσταση, που δεν απορρίπτει.

Η αδρακια (ο μοβ δρακος) στην πράξη μπορει να ερευνηθεί και να αποφανθεις για κάτι, πως δεν βγάζει ζελέδεκια κλπ,

αυτο όμως δεν θα πει πως παντου η (αλλου) δεν υπάρχουν δράκοι και πως αυτο δίνει το δικαίωμα να στηρίξω μια άλλη ιδέα (πιστι) που λέει...

δεν υπάρχουν πουθενά δράκοι.

μέχρι στιγμής "υπήρξαν" και "υπάρχουν" δεκάδες χιλιάδες μοβ δράκοι και όλοι αποδείχτηκε ότι ήταν ανύπαρκτοι, αν εσύ θες να συνεχίσεις να πιστεύεις ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει ένας μοβ δράκος είναι δικαίωμα σου, άσε λοιπόν και εμένα να λειτουργώ τον εγκέφαλο μου

Φρίντριχ φον Σίλλερ

14/03/2012, 19:25:18
Αθεος
μέχρι στιγμής "υπήρξαν" και "υπάρχουν" δεκάδες χιλιάδες μοβ δράκοι και όλοι αποδείχτηκε ότι ήταν ανύπαρκτοι, αν εσύ θες να συνεχίσεις να πιστεύεις ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει ένας μοβ δράκος είναι δικαίωμα σου, άσε λοιπόν και εμένα να λειτουργώ τον εγκέφαλο μου
.................

Όπως σου έγραψα άθεε, η φιλοσοφική προσέγγιση δεν πιστεύει, έρευνα. 

Στην έρευνα της, η φιλοσοφία βρίσκει πως σε τέτοιου ιδους ζητήματα, (υπάρχει η δεν υπάρχει δρακος/θεός), δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί, η οχι, Καποια υπαρξη η αρνηση της. 

Αυτός που συνεχίζει (να πιστεύει πως δεν υπάρχει θεός), είσαι εσυ, μα είσαι ακριβώς η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Πίστη, η άρνηση της πίστης, προέρχονται απο το ίδιο λειτουργικό εγκεφαλικό κέντρο. Όπως λειτουργεί λοιπόν, Ο εγκέφαλος και τα κυτταρα ενος χριστιανού, έτσι ακριβώς λειτουργει ο εγγεφαλος και τα κυτταρα ενος Αθεου, απιστου κλπ. 

Τώρα βέβαια μπορει να μου γράψεις πως δεν το δέχεσαι, μα αν βρεθείς σέ ένα κέντρο εγκεφαλικής τακ, με ολογραμικη προέκταση, συνέδεσε ένα χριστιανο, πες του να κάνει μια προσευχή, και συνδέσμου και εσύ, και την ώρα που προσέυχεται πες του, ρε τι μακακιες κανείς εκει...

ε θα διαπιστώσεις πως το όλογραμα σου, ανάβει στο ίδιο ακριβώς μέρος που ανάβει εκείνο του χριστιανού που προσέυχεται!

Τι ειρωνία ε άθεε!

RedArrowZΜέλος
14/03/2012, 20:07:56
Το να είσαι άθεος σημαίνει ότι υποστηρίζεις την ανυπαρξία θεού. Γιατί δεν είναι εξίσου ηλίθια η στάση αυτή με το να πιστεύεις σε κάποιο θεό;

Πολύ περισσότερο ηλίθια αν σκεφτείτε ότι η πίστη στην πλειοψηφία των ανθρώπων τους φορτώθηκε (π.χ. όταν βαπτίστηκαν χριστιανοί ορθόδοξοι), ενώ το μονοπάτι του άθεου ήταν δική τους επιλογή από καρδιάς και λογικής...

Edit:...άραγε πώς η λογική ενός άθεου του λέει ότι δεν υπάρχει/ουν Θεός/Θεοί;

Edited by - RedArrowZ on 14/03/2012 20:08:53

14/03/2012, 20:33:38
RedArrowz

quote:
Το να είσαι άθεος σημαίνει ότι υποστηρίζεις την ανυπαρξία θεού. Γιατί δεν είναι εξίσου ηλίθια η στάση αυτή με το να πιστεύεις σε κάποιο θεό;

Δηλαδή το να πιστεύεις ότι υπάρχουν ροζ ελέφαντες είναι το ίδιο ηλίθιο με το να υποστηρίζεις ότι δεν υπάρχουν;

Φοβερό σόφισμα!

Με την ίδια λογική, ο οποιοσδήποτε πιστεύει σε ό,τι απίθανο του κατέβει στο κεφάλι (π.χ. ύπαρξη του παπουτσωμένου γάτου, της φασολιάς του Τζακ που έφτανε στον ουρανό, τον Ιησού που περπατούσε στο νερό, κτλ.) είναι το ίδιο ηλίθιος με όλους τους υπόλοιπους που υποστηρίζουν πως μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει αλλά απλά φαντασιώνεται.

quote:
το μονοπάτι του άθεου ήταν δική τους επιλογή από καρδιάς και λογικής...

Ακριβώς. Εκεί είναι και η ουσία. Πως ο φανατικός χριστιανός της Ελλάδας (που πολλές φορές δεν ξέρει καν τι πιστεύει και είναι πρόθυμος να πιστέψει ό,τι ανοησία του σερβίρει το ιερατείο (π.χ. "θαύματα", "άγιους", "γεγονότα" που δεν πείθουν κανέναν) και θεωρεί το χριστιανισμό τη μοναδική αλήθεια, θα ήταν ο πλέον φανατικός μουσουλμάνος (με κοινά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά) αν είχε τύχει να γεννηθεί μερικά χιλιόμετρα ανατολικότερα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ή κάθε θρησκεία έχει σαφή γεωγραφική συγκέντρωση.

Αυτό αποδεικνύει ένα πράγμα: Πως ο πιστός ούτε θέλει ούτε μπορεί να θέσει σε λογική δοκιμασία την πίστη του.

quote:
άραγε πώς η λογική ενός άθεου του λέει ότι δεν υπάρχει/ουν Θεός/Θεοί;

Απλά γνωρίζει πως ο θεός αποτελεί ένα νοητικό κατασκεύασμα του πρωτόγονου ανθρώπου στην προσπάθειά του να ερμηνεύσει το φυσικό περιβάλλον και τις φυσικές δυνάμεις που δεν κατανοούσε. Απ' την άλλη, δεν έχει καμία συναισθηματική ανάγκη να σέρνεται στα γόνατα για να του κάνει ο θεός κάποιο χατήρι. Προτιμάει να εμπιστεύεται πιο πρακτικά (και αποδοτικά) συστήματα, όπως π.χ. την επιστήμη.

Του λείπει κι αυτή η φυσική δουλοπρέπεια ώστε να γίνει εθελοντικά δούλος κάποιου φανταστικού όντος και να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους "θεϊκούς" κανόνες που έγραψαν ... άνθρωποι.

macedon

RedArrowZΜέλος
14/03/2012, 21:06:05
macedon

1. Ο Θεός, ως δημιουργός των πάντων, καλείται προς εξέταση από την ίδια τη λογική με σκοπό την απάντηση διάφορων αναπάντητων ερωτημάτων.

Είναι άστοχο να το συνδέεις με άλλες οντότητες (?) που έφερες ως παραδείγματα.

Υπάρχει ανάγκη για θεό σύμφωνα με τη λογική μας και τις παρούσες γνώσεις μας για τον κόσμο, καθώς το σενάριο ανυπαρξίας δημιουργού είναι ακόμα πιο πέρα από τη φαντασία μας απ' όσο είναι εκείνο της ύπαρξής του.

2. Η ουσία είναι επίσης (συμφωνώ με το 2ο κομμάτι που έγραψες), ότι το μονοπάτι αυτό του δώθηκε σε ηλικία που δεν ήταν ικανός να επιλέξει κάποιο μονοπάτι, γι' αυτό και δικαιολογώ π.χ. τον χριστιανό διότι υπέστη πλήση εγκεφάλου.

Ο άθεος όμως έχει αποφάνθει ότι δεν υπάρχει θεός, λες και το γνωρίζει. Πιο ηλίθια στάση, κατά τη γνώμη μου.

3. Ισχύουν όλα αυτά που λες, παρ' όλα αυτά δεν βλέπω πώς γνωρίζει ότι ο θεός είναι ανύπαρκτος.

Edited by - RedArrowZ on 14/03/2012 21:07:11

Edited by - RedArrowZ on 14/03/2012 21:08:46

14/03/2012, 21:17:20
RedArrowz

quote:
1. Ο Θεός, ως δημιουργός των πάντων...

Το ότι ο Θεός είναι "δημιουργός των πάντων" δεν είναι αξίωμα. Είναι θεώρημα και ως τούτου χρήζει απόδειξης.

Εάν ο πρωτόγονος άνθρωπος γνώριζε αυτά που γνωρίζει ο σημερινός για τη δημιουργία του κόσμου, δεν θα έβαζε το θεό στη θέση του δημιουργού. Δυστυχώς δεν τα γνώριζε.

quote:
Είναι άστοχο να το συνδέεις με άλλες οντότητες (?) που έφερες ως παραδείγματα.

Καθόλου. Ανήκουν όλες στη σφαίρα της φαντασίας.

quote:
Υπάρχει ανάγκη για θεό σύμφωνα με τη λογική μας και τις παρούσες γνώσεις μας για τον κόσμο, καθώς το σενάριο ανυπαρξίας δημιουργού είναι ακόμα πιο πέρα από τη φαντασία μας απ' όσο είναι εκείνο της ύπαρξής του.

Καμία ανάγκη δεν υπάρχει, ούτε σε συναισθηματικό ούτε σε κοσμολογικό επίπεδο. Και, όπως ο θεός ήδη εκτοπίστηκε από δημιουργός του κεραυνού, της βροχής, του χιονιού, των σεισμών, έτσι κάποια στιγμή θα εκτοπιστεί και από δημιουργός του σύμπαντος.

quote:
Ο άθεος όμως αποφάνθει ότι δεν υπάρχει θεός, λες και το γνωρίζει.

Ο άθεος γνωρίζει πώς και γιατί (αλλά και πότε) γεννήθηκε ο θεός και ξέρει ότι τον έφτιαξε ο ίδιος ο άνθρωπος "κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση".

Όσο σεβασμό μπορεί να έχει ο άνθρωπος στην τοστιέρα του, που την έφτιαξε κάποιος άλλος άνθρωπος, τον ίδιο σεβασμό έχει προς το θεό που τον έφτιαξε κάποιος άλλος άνθρωπος.

quote:
δεν βλέπω πώς γνωρίζει ότι ο θεός είναι ανύπαρκτος.

Με τον ίδιο τρόπο που γνωρίζει πως είναι ανύπαρκτος ο Μπατμαν.

macedon