ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- "Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του" Ηράκλειτος. Απο την άλλη μεριά ο Μάρκος Αυρήλιος... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- "Η μοίρα του ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του" Ηράκλειτος. Απο την άλλη μεριά ο Μάρκος Αυρήλιος... - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Κηφεύς30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
felosialΝέο Μέλος
04/11/2010, 00:25:17
quote:
Γιατί η πολιτεία -η δική μας εν προκειμένω- δεν έχει συμπεριλάβει όλη αυτην την σοφία , για την νοηματοδότηση των νέων ανθρώπων..προκειμένου να θεμελιώσει μια νεα κοινωνία???

Την θεωρεί ως προβληματική...ως λάθος...ως ανεπαρκή...???

Ή για άλλους λόγους..???

Δεν ξέρω αν έχω παρερμηνεύσει κάτι από όσα λες.. αλλά αυτοί ακριβώς οι λόγοι ποιοι πιστεύετε ότι μπορεί να είναι;
Συμφέρον ή απλά για να μην ξυπνήσουμε από τη λήθη και διεκδικήσουμε αυτά που στην ουσία δικαιούμαστε;

υποταγή συνειδήσεων...

καλημέρα .. και ελπίζω να μην σας βγάζω από το θέμα.

04/11/2010, 01:08:06
quote:
Εαρινός : Και αναρρωτιέμαι φίλε Κηφέα , τόσες σπουδαίες επισημάνσεις ... γιατί άραγε εμειναν εκεί στην λήθη και κανείς μα κανεις δεν γνωρίζει σχεδόν...???

Γιατί η πολιτεία -η δική μας εν προκειμένω- δεν έχει συμπεριλάβει όλη αυτην την σοφία , για την νοηματοδότηση των νέων ανθρώπων..προκειμένου να θεμελιώσει μια νεα κοινωνία???

Ή για άλλους λόγους..???

Συγγνώμη , που σε αποσπώ απο τα όσα -πάντα- όμορφα λές και ενδεχομένως σε απο-προσανατολίζω αλλα μου προξενεί εντύπωση...

Το διετύπωσε και ο καλός μας φίλος Makfor με τον δικό του τρόπο και θα ήθελα να συζητηθεί...διότι θεωρώ , ότι θα οδηγηθούμε σε κάποιες πολύ σημαντικές επισημάνσεις και έχουσες σχέση με τα "όλα όσα συμβαίνουν" αλλα και θα συμβούν αναπόφευκτα..!!!

Και μένα μου προξενεί εντύπωση, φίλε μου. Μ'έχει απασχολήσει πολύ, κι'έχω, αποσπασματικά, αναφερθεί παλαιότερα στο θέμα, χωρίς, όμως, να μείνω ευχαριστημένος με τις εξηγήσεις που έδωσα. Τα ερωτήματα που έθεσες είναι και δικά μου ερωτήματα. Συμφωνώ μαζί σου ως προς το ότι θέλω και εγώ να το συζητήσουμε. Μόνο που θα ήθελα να το εξετάσουμε από αύριο. Αυτή τη στιγμή αισθάνομαι λίγο κουρασμένος για τέτοιου είδους σκέψεις . Τα λέμε αύριο .

Προς το παρόν καλή σου νύχτα ...

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

04/11/2010, 01:36:01
quote:

quote:

Ή για άλλους λόγους..???

Δεν ξέρω αν έχω παρερμηνεύσει κάτι από όσα λες.. αλλά αυτοί ακριβώς οι λόγοι ποιοι πιστεύετε ότι μπορεί να είναι;
Συμφέρον ή απλά για να μην ξυπνήσουμε από τη λήθη και διεκδικήσουμε αυτά που στην ουσία δικαιούμαστε;

υποταγή συνειδήσεων...

Καλημέρα φίλε μου και καληνύχτα ταυτόχρονα και καλώς ήρθες στο θέμα ... αύριο , όπως είπε και ο συνδίκτυος Κηφέας θα το συζητήσουμε ελπίζω , με την ησυχία μας...καληνύχτα και πάλι...

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
felosialΝέο Μέλος
04/11/2010, 01:39:56
απλά για την διευκρίνηση.. "φίλη"

αναμένω τις απόψεις σας

makforΜέλος
04/11/2010, 08:37:18
εαρινε, συμφωνω , με το ζορι δεν γινεται τιποτα, απλα (εαν δεν το διατυπωσα σωστα) θελω να πω οτι υπαρχουν ανθρωποι που δεν εχουν ερθει ποτε σε επαφη με τα κειμενα αυτων των ΜΕΓΑΛΩΝ , και θεωρω θετικο το να τους κανω μια αναφορα , οχι με το ζορι , φυσικα και οχι , απλα μπορει να τους "τσιγκλισει" και να το ψαξουν και μπορει απο αυτους να βγει κατι εξισου ΜΕΓΑΛΟ... (θα με πεις τωρα το εξηγησες? δε ξερω ασε με χαχα)

στον ορο κατασκευεη βαζω τα "παντα" και δυστυχως για μενα η σημερινη κατασταση του κοσμου επαληθευει το συλογισμο μου , χωρις να συμαινει οτι το αποδεχομαι και παραδειδω τα οπλα οκ? !!! ... η αδυναμια να βρεθουν ανθρωποι ικανοι να οδηγησουν την αγελη μας σε κατι καλυτερο δειχνει οτι μαλλον δεν θα συμβει ποτε και οτι ισως ηρθε η ωρα να παψουμε να ειμαστε αγελη χαχαχαχα και πολυ περισσοτερο να παψουμε να ΘΕΛΟΥΜΕ αρχηγο , αλλα αυτο μαλλον ειναι ενα αλλο μεγαλο θεμα χαχα

επισης φιλε εαρινε , δεν θα μου την βγαινεις και θα ρωτας αυτο που ρωταω ποιο ομορφα και ποιο σωστα απο μενα ... ΑΙΝΤΕ χαχα (σε πειραζω , αλλα το ερωτημα σου προς τον κυφεα ειναι απλα και δικο μου ερωτημα, ευχαριστω)

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]

promitheus90Μέλος
04/11/2010, 11:26:46
quote:

η αδυναμια να βρεθουν ανθρωποι ικανοι να οδηγησουν την αγελη μας σε κατι καλυτερο δειχνει οτι μαλλον δεν θα συμβει ποτε και οτι ισως ηρθε η ωρα να παψουμε να ειμαστε αγελη χαχαχαχα και πολυ περισσοτερο να παψουμε να ΘΕΛΟΥΜΕ αρχηγο , αλλα αυτο μαλλον ειναι ενα αλλο μεγαλο θεμα χαχα

Στην Πολιτεία του ο Σωκράτης,δια της πένας του Πλάτωνος λέει ότι οι πόλεις γενικά δεν διακυβερνούνται σωστά και με αρετή γιατί κυβερνούν λάθος άνθρωποι.Κι αυτό γιατί αυτοί που όντως έχουν αρετές που τους καθιστούν ικανούς να κυβερνήσουν σωστά φοβούνται,αρνούνται να αναμιχθούν με τα πολιτικά και χάνουν τον καιρό τους.
Ο φιλόσοφος πάλι λέει ότι αυτούς πρέπει με το ζόρι να τους ανεβάσουμε στην εξουσία για να πάμε μπροστά.
Ταπεινή μου άποψη είναι ότι χρειάζονται ΗΓΕΤΕΣ,όχι πρωθυπουργοί,αρχηγοί,πρόεδροι και προπονητές.Αυτοί οι ηγέτες πρέπει να γνωρίζουν το σωστό και νομίζω το γνωρίζουν.Λέω "νομίζω".Για κάτι άλλο είμαι σίγουρος όμως.Ότι υπάρχουν ανάμεσά μας...
Και αν υπάρχει αδυναμία στο να βρεθούν οφείλεται σε μας.Εμείς είμαστε αδύναμοι στο να τους βρούμε.Και τα καλόκαρδα ΜΜΕ βοηθούν και εντείνουν πιο πολύ αυτή την αδυναμία.
Μια καλή λύση είναι εμείς οι ίδιοι να καλλιεργήσουμε την αρετή μέσα και προσπαθήσουμε να αλλάουμε τον κόσμο μέσα μας πρώτα.Τώρα για μια σωστή διακυβέρνηση από ενάρετους είναι κομμάτι πιο δύσκολη...δεν έχω απάντηση σε αυτό αλλά τίποτα δε μου λεει ότι δεν μπορεί να γίνει κι αυτό.

promitheus90Μέλος
04/11/2010, 11:37:30
quote:

quote:

Ή για άλλους λόγους..???

υποταγή συνειδήσεων...

Καλωσόρισες και από μένα!Δες το έτσι λίγο.Μια φιλοσοφία σε τέτοιο βάθος ενταγμένη στο "Εθνικό Σύστημα Παιδείας" νομίζω πως πάνω από όλα απαιτεί εκπαιδευτικούς μετέχοντες αυτής της σοφίας.
Ελάχιστοι τέτοιοι υπάρχουν.Και δεν κατηγορώ κανέναν.Η φιλοσοφία σε καλεί να λάβεις τη ζωή ως εμπειρία και όχι ως γνώση.Ο καθηγητής σου βιάζεται να βγάλει την ύλη για να σου βάλει βαθμό στο 4μηνο και να σε προετοιμάσει για τις πανελλήνιες.
Αφορμή για τη φιλοσοφία και την εμπειρία της υπάρχει στο σχολείο.Αλλά δεν είναι ούτε ο καθηγητής,ούτε κάποιο βιβλίο απαραίτητα.Είναι το προαύλιο,η τάξη και οποιοδήποτε άλλο μέρος της ζωής μας που μπορούμε να συνυπάρχουμε με άλλους ανθρώπους.Αυτοί μας διδάσκουνε ασυναίσθητα και μεις τους διδάσκουμε με τη σειρά μας ασυναίσθητα.Με λίγο ψάξιμο,διάβασμα από μόνοι μας αλλά κυρίως με πάααρα πολλή σκέψη,το "ασυναίσθητα" αυτό καταργείται.
Εκεί αρχίζει κάπου η πορεία μας ως φιλοσόφων.Αρκεί να κάνουμε ό,τι κάνουμε για δικό μας καλό,χωρίς επιδείξεις και τάσεις ελιτισμού.
Αν μίλησα πολύ κράτα αυτά που θεωρεις πιο σημαντικά.Αυτό ξεκίνησε ως απάντηση στη δικιά σου ερώτηση αλλά κατέληξε να απαντά και σε άλλες τοποθετήσεις.

makforΜέλος
04/11/2010, 11:46:29
και εαν αυτοι βρισκονται αναμεσα σε αυτους που δεν εχουν διαβασει ποτε τον σωκρατη και ολους τους αλλους και δεν μπηκαν ποτε στην διαδικασια να το "ψαξουν" ή να το "προβαλουν" , τι γινεται? πως θα τους βρουμε? φταιμε εμεις ή το συστημα ? αχ αυτο το συστημα !!!

φοβαμαι οτι το ολο προβλημα ειναι ενας φαυλος κυκλος ... που αρχιζει και τελειωνει στο χρημα = πλουτο = εκμεταλευση ανθρωπου!!!!

και συμφωνω οτι η μονη λυση ειναι εμεις να γινομαστε λιγο καλυτεροι καθε φορα, προσθετοντας την διασπορα των οσων γνωριζουμε ωστε να ερχονται σε επαφη ολο και ποιο πολλοι (με την θεληση τους παντα)!!!

να πω οτι ξερω ? οχι δεν ξερω χαχα !!

[ΠΕΡΙ ΠΙΣΤΗΣ - Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει «πιστεύω».]

promitheus90Μέλος
04/11/2010, 12:03:40
Και ποιος ξέρει αν όχι εσύ,εγώ,καθένας;Αν αμφισβητείς ανά πάσα στιγμή τον εαυτό σου χωρίς φόβο και ψυχαναγκασμούς αλλά έχοντας μια συνεχή τάση να βελτιώνεσαι και να λες ότι πάντα υπάρχει καλύτερο είσαι στο σωστό δρόμο.Το θεωρώ δύσκολο μέσα σε έναν τέτοιο άνθρωπο να μη γεννηθεί η καλοσύνη,η ανιδιοτέλεια,η τιμιότητα και η αρετή.Αν υπάρχει αυτή η σπίθα μέσα σε κάποιον,τότε έχει τη δυνατότητα να διαβάσει πολλά βιβλία που θα τον φωτίσουν.Το καλύτερο και το πιο έγκυρο για μένα είναι ένα.Ο κόσμος γύρω του,μια κουβέντα με έναν άνθρωπο,το διπλανό μας,από την πιο ανούσια ως την πιο κοσμοθεωρική.Νομίζω ότι έτσι κάπως γίνεσαι συγγραφέας του δικού σου βιβλίου,ένας νέος Αριστοτέλης,Πλάτονας,Μάρκος Αυρήλιος...

04/11/2010, 16:57:52
Tι να πρωτο-πώ φίλοι μου είναι πράγματι κάτι στιγμές που έχεις απέναντί σου , υπέροχους ανθρώπους ...ελεύθερους..αμφισβητίες και με διάθεση να διεμβολήσουν το "είναι τους" διαπραγματευόμενοι το καθε τι που θεμελιώνει κάθε υιοθετημένο ηθικό προστακτικό κώδικα και κώδικα πεποιθήσεων εν γένει....πώς αλλοιώς εξ'αλλου επέρχεται η βελτιωση του ανθρώπου , αν δεν είναι η δυναμική εκείνη που αναπτύσει ένα ψυχολογικό υποκείμενο και που το θετει απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό και δημιουργώντας όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθεσεις για συνεχεις "μεταθέσεις θέσεων" αποτέλεσμα μιας συνεχους διορθωτικής διαδικασίας..????

-"Η γνώση της αγνοιάς μας , είναι η αρχή της σοφίας"
Κλεόβουλος.

Και είναι το κάθε τι άραγε στην ζωή μας , προϊόν λεκτικής διατυπώσεως..λέμε άραγε σε έναν άνθρωπο "σ'αγαπώ" και αυτό συνιστά "ορισμό και αλήθεια"...ή ακόμα και προ τον ιδιο μας τον εαυτό..???

Μπορεί άραγε ο οποιοσδήποτε άνθρωπος -κυριολεκτικά- να δωσει κάτι που δεν έχει..."σεβασμό" ... "αγάπη"..."εκτίμηση"...ή οτιδήποτε άλλο και φθάνει απλά να το δηλώνει...???

Αλλοίμονο , αν ήταν έτσι...τότε προφανώς η αγάπη δεν θα ήταν το διαρκώς "εναγωνίως αναζητούμενο"....

Μόνο ο άνθρωπος που έχει θεμελιώσει δικαίωμα στην δυνατότητα αυτή και πρωτίστως έναντι του εαυτού του -ανεξάρτητος άνθρωπος- μπορεί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση...της εκδήλωσης "αγάπης" ΚΑΙ πέραν του εαυτού του...!!!

Συνήθως οι άνθρωποι υποκειμενικοποιούνται επι μιας φαντασίωσης παραληρηματικού τύπου που φανταζει ως η πραγματικότητα...αλλοίμονο όμως , έρχονται και περνούν οι μέρες και αυτό ουδέποτε αποδεικνύεται στην ζωή τους και το χειρότερο...???

Η όποια άρρωστη εξέλιξη , αποδίδεται ελαφρα τη καρδία...πάντα στους απέναντί τους...και το "ηθικό δίδαγμα" κοινό για όλους αυτούς...

"Κανείς δεν με καταλαβαίνει..."

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

Edited by - Εαρινός on 04/11/2010 17:22:01