ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

el.elyon30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
21/08/2007, 18:58:53
quote:
el.elyon
Να είσαι καλά! Δεν πειράζει που αποφεύγεις να απαντήσεις, έτσι κι αλλιώς εγώ δεν είμαι ο Sesostris…..

Λάθος κατάλαβες φίλε... τα παιχνίδια αποφεύγω.

Στο φινάλε δεν έγραψα και καμιά διατριβή.

Στράτος

μέτρον άριστον
el.elyonΜέλος
21/08/2007, 22:31:20
quote:
sesostris: quote:

Το τι αποκομήσαμε από αυτά που έγραψε ο συγγραφέας φίλε μου τα αναφέρω πιό πάνω μαζί με την εμπεριστατωμένη απάντησή του σε σένα , από την οποία δεν γνωρίζω τί αποκόμησες .

Δεν πειράζει η επανάληψη κάνει καλό.

Άρνηση και απόρριψη, αυτό ήθελε ο συγγραφέας!

quote:
sesostris: quote:
Για ποιά γνώση μιλάς φίλτατε el.elyon ; Είδες εσύ πουθενά καμία αναφορά που να αφορά το παρόν θέμα ;

Στην άρνηση και στην απόρριψη της πίστης σου ποια γνώση να παρουσιάζεις???????

Φίλε sesostris σε παρακαλώ διάβαζε προσεκτικότερα αυτά που γράφω.

quote:
sesostris: Εκτός και εάν εννοείς ότι υπάρχουν και άλλα θέματα που μας δυσκολεύουν και πρέπει να τιναχτούν στον αέρα .

Αγαπητέ, ΞΕΚΟΛΛΑ!!!!!!!

quote:
sesostris: Από μέρους πάντως θα γίνη προσπάθεια επαναφοράς του θέματος , ελπίζω αυτή τη φορά χωρίς παράσιτα .

Μάλιστα, χωρίς παράσιτα………

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
21/08/2007, 22:36:46
quote:

Αγαπητέ sensum αν μου επιτρέπεις θα ήθελα να σου πω ότι υπάρχουν και αλλά θέματα στο φόρουμ που θα μπορέσεις να προσφέρεις με τη γνώση σου.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

καποιος ζηταει δεκανικια εδω η μου φαινεται;

Από το ένα αυτί σου μπαίνουν και από το άλλο σου βγαίνουν……

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
21/08/2007, 22:44:43
quote:

quote:
el.elyon
Να είσαι καλά! Δεν πειράζει που αποφεύγεις να απαντήσεις, έτσι κι αλλιώς εγώ δεν είμαι ο Sesostris…..

Λάθος κατάλαβες φίλε... τα παιχνίδια αποφεύγω.

Στο φινάλε δεν έγραψα και καμιά διατριβή.

Στράτος

μέτρον άριστον

Φίλε μου όταν θες να αποφύγεις κάτι τότε δεν το αρχίζεις καν!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

03/09/2007, 23:23:56
Φίλοι μου , πριν από καιρό σε μία από τις απαντήσεις μου , σας υποσχέθηκα ότι θα επαναφέρω το θέμα στην αρχική του διάσταση . Άλλαι όμως αι Σωτηρίου βουλαί , και άλλα οι Θεοί κελεύουν , με αποτέλεσμα μία ιογεννής επιπεφυκίτιδα να με βγάλη εκτός μάχης .
Έστω και καθυστερημένα λοιπόν , συνεχίζω τηρώντας την υπόσχεσή μου , με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως οι άνθρωποι προκειμένου να συνεχίσουν την λατρεία της θηλυκής θεότητας η οποία ήταν βαθειά ριζωμένη στις συνήθειές τους , έβγαλαν στο προσκήνιο την λατρεία της παναγίας , με την οποία την αντικατέστησαν .

ΠΩΣ Η ΙΣΙΣ ΕΓΙΝΕ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Βρισκόμαστε στο τέλος του φθινοπώρου του 88 π.Χ. , όπου ο Μιθριδάτης ο ΣΤ’ ο Ευπάτορας πολιορκεί την πόλη της ρόδου από στεριά και θάλασσα , και άρχισε να κάνη διάφορες προσπάθειες για να την καταλάβη , είτε από την στεριά , είτε από τα λιμάνια της .

Οι απόπειρές του όμως δεν καρποφορούσαν , γι’ αυτό μην έχοντας άλλη δυνατότητα οδήγησε τον στόλο του στον όρμο των Τριαντών και ακροβόλισε τον στρατό του κατά μήκος των χερσαίων τειχών της πόλεως ασκώντας παθητική πολιορκία και αντιπερισπασμό , προκειμένου να την χτυπήση από την εκτεταμένη παραθαλάσσια πλευρά της .

Ξεκίνησε λοιπόν για τον σκοπό αυτό μια μεγάλη αμφίβια επιχείρηση , στην οποία χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες πολιορκητικές μηχανές , ανάμεσα στις οποίες ξεχώριζε μία πολύ θεαματική «Ελέπολις» , πανύψηλη και με τεράστιο όγκο , που της έδωσε το όνομα «Σαμβύκη» .

Ήταν ένα γιγάντιο κατασκεύασμα , τοποθετημένο πάνω σε δύο μεγάλα ενωμένα πλοία . Έμοιαζε με κινητή , ιπτάμενη γέφυρα , που πλαισιωνόταν από πολύ μεγάλους καταπέλτες , και που ήταν γεμάτη από ειδικά εκπαιδευμένες δυνάμεις πεζοναυτών και πολιορκητών . Ενώ από την στεριά η επίθεση θα γινόταν στην περιοχή του «Αταβυρίου ιερού» που ήταν αφιερωμένο στον Δία .

Σύμφωνα με το σχέδιο , η «Σαμβύκη» θα προσπαθούσε να προσεγγίση τα τείχη , ώστε από το ύψος της που ήταν ισόμετρο με αυτά , οι ειδικά εκπαιδευμένοι πεζοναύτες θα τοποθετούσαν τα δοκάρια και τις σκάλες τους όπου μπορούσαν για να πηδήσουν μέσα στα τείχη , και όπου δεν μπορούσαν θα έριχναν σχοινιά με γάντζους για τον σκοπό αυτό .

Το μεγαθήριο είχε μπει πια στο λιμάνι της Ρόδου και κατευθυνόταν προς το σημείο όπυ βρισκόταν ο ναός της Ίσιδας . Ήδη πλησίαζε τα ψηλά τείχη , πάνω στα οποία σε λίγο θα ακουμπούσαν τις σκάλες και τα δοκάρια τους οι πεζοναύτες . Η αναπνοή όλων των πολιορκημένων είχε κοπεί καθώς την έβλεπαν να πλησιάζη απειλητικά .

Η «Σαμβύκη» πλησίασε στο σημείο του τείχους όπου βρισκότανε ο ναός της θεάς Ίσιδας , αλλά ξαφνικά συνέβηκε κάτι το εντελώς αναπάντεχο . Όλη εκείνη η τεράστια πολιορκητική μηχανή , μη μπορώντας να αντέξη το βάρος του φορτίου της , άρχισε σιγά σιγά να βυθίζεται προκαλώντας ταυτόχρονα ένα τρομακτικό θόρυβο και βγάζοντας φωτιές από όλες τις μεριές της .

Μετά από την αποτυχία του αυτή ο Μιθριδάτης έλυσε την πολιορκία και έφυγε άπρακτος , οι δε Ρόδιοι απέδωσαν το γεγονός στην θεϊκή παρέμβαση της Ίσιδας την οποία αναγόρευσαν πολιούχο της πόλεως της Ρόδου , και την λάτρευαν με το όνομα «’Ισιδα Σαμβύκη» .

Μετά την επιβολή του Χριστιανισμού και την κατεδάφιση του ιερού της Ίσιδας , οι Ρόδιοι μη μπορώντας να ξεχάσουν την προστάτιδά τους θεά , έχτισαν πάνω στα ερείπια του ναού της Ίσιδας ναό αφιερωμένο στην Παναγία και συνέχισαν να λατρεύουν την αγαπημένη τους θεά μέσω του υποκατάστατού της , την «Παναγία Τσαμπίκα» , στην οποία φρόντισαν να αποδώσουν διάφορα μυθεύματα και θαύματα .

dimitris2Μέλος
06/09/2007, 16:55:40
quote:
Μετά την επιβολή του Χριστιανισμού και την κατεδάφιση του ιερού της Ίσιδας , οι Ρόδιοι μη μπορώντας να ξεχάσουν την προστάτιδά τους θεά , έχτισαν πάνω στα ερείπια του ναού της Ίσιδας ναό αφιερωμένο στην Παναγία και συνέχισαν να λατρεύουν την αγαπημένη τους θεά μέσω του υποκατάστατού της , την «Παναγία Τσαμπίκα» , στην οποία φρόντισαν να αποδώσουν διάφορα μυθεύματα και θαύματα .

αγαπητέ, σεσοτισ ,
οι λαοί πιστεύουν αυτό που θέλουν.
Αν οι αρχαίοι Ρόδιοι πίστευαν αιγυπτιακές θεότητες, καλά έκαναν.
Αν οι νέοι Ρόδιοι πιστεύουν χριστιανικές καλά κάνουν.
Εσένα τι σε κόφτει? Είσαι τροχονόμος θρησκειών;
Γιατί νομίζεις ότι όταν εγώ επισκευτώ την Παναγία της Ρόδου ή κάθε Παναγία είμαι προσκυνητής κάποιας αρχαίας θεότητας?

06/09/2007, 19:08:28
Μάλλον dimitris2, ο Sesostris κάτι άλλο ήθελε να μας πει.

Έτσι τουλάχιστον κατάλαβα εγώ.

Στράτος

μέτρον άριστον
Impious VarmintΜέλος
06/09/2007, 19:34:54
quote:

Μπορούμε όμως αγαπητέ Sesostris να θεωρήσουμε πως πρόκειται απλά για μία αντιστοίχιση Ίσιδος-Παναγίας λόγω επιβολής νέων θρησκευτικών κατεστημένων ή μήπως μπορεί να αποτελεί αλλαγή τρόπου σκέψης και πιστεύω των κατοίκων της Ρόδου?

Impious Varmint

07/09/2007, 17:24:19
quote:
dimitris2
γαπητέ, σεσοτισ ,
οι λαοί πιστεύουν αυτό που θέλουν.
Αν οι αρχαίοι Ρόδιοι πίστευαν αιγυπτιακές θεότητες, καλά έκαναν.
Αν οι νέοι Ρόδιοι πιστεύουν χριστιανικές καλά κάνουν.
Εσένα τι σε κόφτει? Είσαι τροχονόμος θρησκειών;
Γιατί νομίζεις ότι όταν εγώ επισκευτώ την Παναγία της Ρόδου ή κάθε Παναγία είμαι προσκυνητής κάποιας αρχαίας θεότητας?

Λίγο με ενδιαφέρει φίλε dimitris2 , αν επισκεφθής και σαν τι θα επισκεφθής την Παναγία την Τσαμπίκα .
Εγώ απλώς παρέθεσα ένα απτό ιστορικό παράδειγμα βγαλμένο μέσα από την βιογραφία του Μιθριδάτη ΣΤ' του Φιλοπάτορα , για το πως η Ισις Σαμβύκη αναγορεύθηκε από τους Ρόδιους πολιούχος του νησιού , και το πως η αρχαία λατρεία της θηλυκής θεότητας , η οποία ήταν ριζωμένη βαθειά στούς λαούς , έφερε στο προσκήνιο (ενώ αρχικά δεν λατρευόταν) , την Παναγία σαν υποκατάστατο των λατρειών της Γαίας , Ρέας , Δημητρας , Εστίας , Ίσιδας κλπ , την λατρεία της οποίας σε πολλά μέρη συνέχισαν με τα ίδια τοπικά δρώμενα προσαρμοσμένα στην νέα θρησκεία .
Στην Ρόδο η "Παναγία Τσαμπίκα" αντικατέστησε την "Ίσιδα Σαμβύκη", στην Αθήνα η Παναγία αντικατέστησε την Αθηνά κ.ο.κ.
quote:
Impious Varmint
Μπορούμε όμως αγαπητέ Sesostris να θεωρήσουμε πως πρόκειται απλά για μία αντιστοίχιση Ίσιδος-Παναγίας λόγω επιβολής νέων θρησκευτικών κατεστημένων ή μήπως μπορεί να αποτελεί αλλαγή τρόπου σκέψης και πιστεύω των κατοίκων της Ρόδου?

Πιστεύω φίλε Impious Varmint , ότι αρχικά η λατρεία έγινε για να συνεχιστή η λατρεία της προστάτιδας θεάς . Με την πάροδο όμως των αιώνων και όταν έσβυσε πια η παλαιά θρησκεία , δημιουργήθηκαν αρκετοί μύθοι για θαύματα γύρω από την συγκεκριμένη "Παναγία Τσαμπίκα" και διάφορες προστατευτικές παρεμβάσεις της .
Κάποτε σε ένα site είχα βρεί λεπτομέρειες για τα (θαύματα) της , όμως δυστυχώς δεν κράτησα την διεύθυνση .
Πιστεύω ότι αν ανατρέξης σε μια μηχανή αναζήτησης θα τα βρής .
dimitris2Μέλος
08/09/2007, 01:47:34
Αγαπητέ σέσοστρις,
Η διαφορά είναι στην λέξη επιβολή και όχι ασπασμό.

Γράφεις

quote:

και συνεχίζεις

quote:
η αρχαία λατρεία της θηλυκής θεότητας , η οποία ήταν ριζωμένη βαθειά στούς λαούς , έφερε στο προσκήνιο (ενώ αρχικά δεν λατρευόταν) , την Παναγία σαν υποκατάστατο των λατρειών της Γαίας , Ρέας , Δημητρας , Εστίας , Ίσιδας κλπ , την λατρεία της οποίας σε πολλά μέρη συνέχισαν με τα ίδια τοπικά δρώμενα προσαρμοσμένα στην νέα θρησκεία .

Δεν υπάρχει επιβολή χριστιανισμού αλλά αποβολή παλαιάς θρησκείας.
Κάπου βαρέθηκε ο λαός να ποτίζει με αίμα την Δήμητρα και με σπέρμα την Αφροδίτη την Πάνδημο.
Επέλεξε κάτι διαφορετικό.
Κάτι πιο πνευματικό.
Αντί για αίμα και σπέρμα προς την γυναίκα θεά να προσφέρει μια επίκληση καρδίας, να ζητήσει δηλαδή και όχι να προσφέρει.

Με την αρχαία θρησκεία ζητούσε η θεά ύλη από τον άνθρωπο.
Είχαμε εκατόμβες και χιλιόκμβες ανάλογα με τα ζώα που θυσίαζε ο πλούσιος.
Ο πλούσιος είχε και την εύνοια των θεών.
Ο φτωχός δεν είχε ένα αρνί να σφάξει όταν η γυναίκα του Φιλίππου πρόσφερε 1000 αγελάδες.
Θεολογικά, όπου φτωχός και η μοίρα του.
Αν έχεις, όλα πάνε καλά.
Αν δεν έχεις μισείς και τη θεά και τις απαιτήσεις της.

Ετσι ασπάστηκε ο απλός λαός τη νέα θρησκεία που αντί για ύλη η Παναγία προσφέρει ανάλογα με την πρόθεση καρδιάς και όχι με υλικές παροχές.

Ο δυνατός εξυπηρετεί τον αδύνατο.
Ο αδύνατος δεν έχει δυνάμεις να εξυπηρετήσει τον δυνατό.