ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Το όπιο και το μαρούλι - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

- Το όπιο και το μαρούλι - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

ming-lee62 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/4
ming-leeΜέλος
30/07/2005, 17:07:41
Ξανά μαζί λοιπόν...

Νομίζατε ότι θα γλιτώνατε έτσι εύκολα από μένα;

Σήμερα σας έχω ένα θέμα που θα αλλάξει τον τρόπο που θα κοιτάτε τους πάγκους με τα μαρούλια στη λαϊκή...

Τώρα θα μου πείτε τί μου φταίξαν τα καημένα τα μαρούλια. Είναι όμως τόσο απλά και αθώα τα πράγματα; Για να δούμε.

Η αρχαία ελληνική ονομασία του μαρουλιού είναι θρίδαξ, ενώ η λατινική lactuca (συγκεκριμένα lactuca sativa είναι το ήρεμο μαρούλι που -φευ- καταναλώνουμε ανυποψίαστοι και μετά βουλιμίας στις σαλάτες μας).

Τί νιάζουν όμως όλα τα παραπάνω τον μέσο σημερινό νεοέλληνα, αφού δεν αφορούν ούτε την ομαδάρα του, ούτε το αυτοκίνητο ή την γκόμενα των ονείρων του;

Μια στιγμή, μη βιάζεστε. Είπαμε ότι το μαρούλι ονομάζεται θρίδαξ. Αν ανοίξετε μια οποιαδήποτε μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θα διαπιστώσετε ότι από τον θρίδακα (το μαρούλι που τρώμε στη σαλάτα μας δηλαδή) προέρχεται το θριδάκιον.

Το θριδάκιον δεν είναι παρά ο γαλακτώδης οπός, το ζουμί πιο απλά, που περιέχεται μέσα στα φύλλα του μαρουλιού. Αυτό ακριβώς το ζουμί είναι διεθνώς γνωστό υπό τον όρο "όπιο του μαρουλιού" (lettuce opium).

Το θριδάκιον λοιπόν ή όπιο του μαρουλιού είναι όντως όπιο. Το λήμμα της εγκυκλοπαίδειας είναι σαφές: "Το θριδάκιον χρησιμοποιείται ως ναρκωτικόν".

Το όπιο του μαρουλιού, μία σαφώς ναρκωτική ουσία που ανήκει ξεκάθαρα στην οικογένεια των ισχυρώς εξαρτησιογόνων οποιοειδών, κυκλοφορεί ΕΛΕΥΘΕΡΑ στους πάγκους των λαϊκών αγορών, σε εξευτελιστικές τιμές και προσιτό ακόμη και σε παιδιά του δημοτικού!!!!!

Είναι άραγε τυχαίο ότι όσοι τρώνε μαρούλι (και ως εκ τούτου και τον οπιούχο οπό που περιέχεται στα φύλλα του φυτού) δεν σταματούν να το καταναλώνουν ΠΟΤΕ σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους;

Μήπως πρέπει η πολιτεία να ενσκύψει στο μεγάλο αυτό θέμα και να προχωρήσει στις αναγκαίες μετατροπές του νόμου περί ναρκωτικών ουσιών ώστε να υπάρξει πρόβλεψη και για το όπιο του μαρουλιού (θριδάκιον) ώστε να προστατευτεί ο πληθυσμός και ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ τα παιδιά από τις συνέπειες του χρόνιου εθισμού στην εν λόγω οπιούχο ουσία;

Υ.Γ. Η αποκάλυψη για το όπιο του μαρουλιού είναι η πρώτη μιας σειράς άλλων αποκαλύψεων σχετικά με πολλά "αθώα" λαχανικά και σαλατικά. Αμέσως μετά θα ασχοληθούμε με την ΕΞ ΑΜΕΡΙΚΗΣ εισαχθείσα στην Ευρώπη τομάτα και της επίσης ΕΞ ΑΜΕΡΙΚΗΣ πατάτα και τις πολιτικές προεκτάσεις που συνόδεψαν ιδιαιτέρως την ΕΠΙΒΟΛΗ της πατάτας στη χώρα μας.

I have some things to settle before I go legit.

Edited by - ming-lee on 30/07/2005 17:14:49

Deva_ParinitoΜέλος
30/07/2005, 17:22:35

Βρε καλώς τα, τα παιδιά τα ενήλικα...

Όπως όποιο, όπιο...

Νομίζω πως υπερβάλεις κομματάκι ming-lee.

quote:
"Το θριδάκιον χρησιμοποιείται ως ναρκωτικόν".

Ναι, ίσως, αλλά κατόπιν ειδικής επεξεργασίας. Μέχρι να βρεις αυτήν την επεξεργασία, το μαρουλάκι, έτσι και το πλύνεις με άφθονο νεράκι, είναι σαλατικό άλφα...

Σαν είναι αιώνια το φλας σου αναμμένο /
είναι και το χωράφι σου βαριά χορταριασμένο /
Ας γίνω χώμα ελαφρύ, να σκεπαστούνε ούλοι /
να τους θυμίζω επίμονα, καλό είναι το μαρούλι...

Έγινε, τα λέμε...

Edited by - Deva_Parinito on 30/07/2005 17:42:07

30/07/2005, 17:54:15
Για να πω την αλήθεια λατρεύω το μαρούλι.
Και όσοι το αγαπούν μένουν πιστοί του, για όλη τους τη ζωή.
Δεν ξέρω αν αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γαλακτώδους χυμού που περιέχει
ή αν απλά είναι γευστική προτίμηση(περί ορέξεως-που λένε-κλπ).
Αλλά πριν καταδικάσουμε αυτό το κατά άλλα,νοστιμότατο και γεμάτο βιταμίνες λαχανικό(κυρίως βιταμίνη C),μήπως θα έπρεπε πρώτα να δούμε και να ζυγίσουμε τα θετικά και τα αρνητικά?
Αν αυτή η ουσία που περιέχει και μπορεί να εθιστεί κανείς,δε βλάπτει,δεν οδηγεί σε άλλους εθισμούς,παρά μόνο στον εθισμό προς το μαρούλι,αν δεν προκαλεί νοσήματα,προβλήματα υγείας,αλλά αντίθετα βοηθάει στην άμυνα του οργανισμού,είναι αντιόξειδωτικό,χορταίνει προσφέροντας βιταμίνες αλλά όχι θερμίδες..και πόσα ακόμα θα μπορούσα να γράψω.
Η άποψή μου είναι πως περισσότερο τελικά κινδυνεύουμε από τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που περιέχει παρά από την ουσία(όπιο),που ίσως να είναι μηδαμινή και ακίνδυνη σε λογικές καθημερινές ποσότητες που θα καταναλωθούν.
ming-lee, ανέλυσε λίγο αν θες το θέμα της εξάρτησης και της ποσότητας.
Ευχαριστώ.

<<Διότι η άγνοια φέρνει αλόγιστο θάρρος, ενώ η γνώση δισταγμό>>

ALFΜέλος
30/07/2005, 19:38:38
οποτε θα πρεπει η διωξη ναρκοτικον να τρεχει στης λαικες και να μαζεβει τους λεγομενους μαρουλαδες χιχι.
ειναι ομως απιστευτο οτι βγαινει οπιο απο μαρουλι ...
περιμενο και αλλα σχολια να ειδω περι του θεματος αν και προσοπικη μου αποψη ειναι οτι το μαρουλι ειναι καλο δεν μας κανει κακο.
i love maruli and now i love it more!
Deva_ParinitoΜέλος
30/07/2005, 20:16:46
Μην ξεχνάτε πως τα ονόματα πολλών λαχανικών όπως "μαρούλι", "λάχανο", "πράσσο" κ.α, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ως κώδικες επικοινωνίας στην εποχή του Μάρκου και εμπεριέχονται σε στίχους ρεμπέτικων τραγουδιών ως συμβολικές αναφορές σε "χάϊ" καταστάσεις...

Άρα, το ξέραμε αυτό ming-lee, από τότε που η Ρόζα τραγουδούσε :

Εμείς τρώμε τα λάχανα* /
τσιμπούμε τις παντόφλες* /
για να μας βλέπουν τακτικά /
της φυλακής οι πόρτες.

Το είχαν ανακαλύψει δηλ. τα παλικάρια, και δεν μπορεί, κάτι θα ήξεραν παραπάνω. Επαναλαμβάνω όμως, πως για να χρησιμοποιηθεί το ζουμί του μαρουλιού ως ναρκωτικό, πρέπει να υποστεί κατάλληλη επεξεργασία, βρασμό σε συγκεκριμένη θερμοκρασία δηλ. και να γίνει η πρόσμιξή του με άλλες ουσίες που έχουν "συντηρητικό" χαρακτήρα...

Συνεπώς, φάτε άβοφα μαρούλι. Ιδιαίτερα αν είναι pure βιολογικό...

Deva

Y.Γ. *Στο συγκεκριμένο τραγούδι το "λάχανο" είναι το πορτοφόλι και η "παντόφλα", το χοντρό πορτοφόλι. Κάτσε να ψάξω και ένα με το "μαρούλι"...

Έγινε, τα λέμε...

Edited by - Deva_Parinito on 30/07/2005 21:30:24

PuriomΝέο Μέλος
30/07/2005, 20:53:54
Γεια σας φίλοι! Καλές διακοπές σε όλους. Και επειδή είναι ντάλα καλοκαίρι είπα και γω να ξεκινήσω τη συμμετοχή μου στο φόρουμ από δω.
Έκανα ένα μικρό ψάξιμο και στο Internet, και θα μοιραστώ μαζί σας αυτά που βρήκα για το μαρούλι:

Ασφαλώς και το μαρούλι περιέχει οπιούχες ουσίες, αν και σε μικρές ποσότητες. Άλλωστε, για του λόγου το αληθές, δεν έχει κανείς παρά να μπει στο Διαδίκτυο για να βρει ένα πλήθος διαφημίσεων από σκευάσματα μαρουλιού που πωλούνται φανερά για το σκοπό αυτό: σαν νόμιμα –σε εισαγωγικά ή μη– υποκατάστατα της μαριχουάνας ή της μορφίνης. Οι πιο τολμηροί, εκτός από την κλασική μορφή της μαρουλοσαλάτας, φαίνεται να έχουν πειραματιστεί και με κάπνισμα ή ενέσεις του συμπυκωμένου χυμού του! Μεταξύ άλλων, αναφέρονται και δηλητηριάσεις ή και θάνατοι – αλλά ίσως αυτά είναι λίγο παρατραβηγμένα.
Αν και οι σχετικές ηρεμιστικές και ευφορικές ιδιότητες του μαρουλιού (και ιδίως του αγρίου Lactuca virosa) είναι γνωστές από την αρχαία Αίγυπτο, μόλις το 1940 εντοπίστηκαν οι σχετικές δραστικές ουσίες του, η λακτουκίνη και η λακτουποπικρίνη – αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες για τις ιδιότητες και τις ενδεχόμενες παρενέργειές τους.
Προσωπικά, δεν έχω καμία πείρα από… ενέσεις μαρουλιού, ούτε και σκοπεύω να κάνω τέτοια πειράματα. Απλώς, η μαρουλοσαλάτα είναι από τις αγαπημένες μου, με μπόλικο αγνό παρθένο λάδι και ξύδι. Δεν ξέρω αν κάνεις κεφάλι έτσι, αλλά σίγουρα νιώθεις πολύ ευχάριστα τρώγοντάς τη.
Λέτε να είμαι τοξικομανής και να μη το ξέρω; Κοίτα, ρε, από πού μπορεί να την πάθει κανείς!

Deva_ParinitoΜέλος
30/07/2005, 21:23:16
quote:
μόλις το 1940 εντοπίστηκαν οι σχετικές δραστικές ουσίες του, η λακτουκίνη και η λακτουποπικρίνη – αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει επαρκείς έρευνες για τις ιδιότητες και τις ενδεχόμενες παρενέργειές τους.

Έχω βάσιμες και ισχυρές ενδείξεις, πως αυτές οι έρευνες δεν έχουν γίνει ακόμη, ούτε και από την/τον συντάκτη του παρόντος θέματος.

Καλώς όρισες Puriom.

Έγινε, τα λέμε...

Edited by - Deva_Parinito on 30/07/2005 21:24:22

PuriomΝέο Μέλος
30/07/2005, 21:58:01
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!
Φαίνεται τρελό το θέμα, αλλά για δέστε αυτά τα Links:

http://healthyherbs.about.com/cs/herbfaqs/p/aa051800.htm
(αυτό έχει και οδηγίες χρήσης!!)
Preparation / Recommended Dosage:
Tincture - 30 - 60 drops, powder - 10 - 20 grains, leaf extract - 1/4 to 1 drachm [1].
Infusion - 1 cup water per 1-2 teaspoons leaves, steep 10 - 15 minutes [2].

Άλλο: http://healthyherbs.about.com/gi/dynamic/offsite.htm?zi
=1/XJ&sdn=healthyherbs&zu=http%3A%2F%2Fwww.botanical.com%2Fbotanical%2Fmgmh%2Fl%2Flettuc17.html
---Medicinal Action and Uses---The drug resembles a feeble opium without its tendency to upset the digestive system. It is used to a small extent as a sedative and narcotic.

Θεόκουφο: http://www.marijuanaalternatives.com/wild-lettuce.htm (!!)

Άλλο: http://www.healthtouch.com/bin/EContent_HT/
altCareMedShowLfts.asp?fname=00176&title=Lettuce+Opium%2C+See+%7CWILD+LETTUCE+%7C+&cid=HTALT
Warnings:
Before taking Wild Lettuce, tell your doctor if you are pregnant or breastfeeding
Taking too much can cause poisoning with slow breathing, passing out or loss of consciousness (not able to wake), and death (3).

Κι άλλο: http://www.erowid.org/plants/lactuca/

Μπορεί να μην τα αποδεχτεί κανείς, αλλά ...όχι και ανύπαρκτα...

Λευτεριά στους εξωγήινους αγωνιστές

30/07/2005, 23:54:29
ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ FOR EVER!

ΜΑΡΟΥΛΙ,
ΜΕΘΥΣΙ,
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ!

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "

31/07/2005, 11:13:04
Και τόσο καιρό αναρρωτιόμουν τι έφταιγε! Τα μαρούλια ήταν.Τώρα που το έμαθα ησύχασα.
Απο αύριο θα τρώω σκέτα τα κρεμμύδια και τον άνιθο.
Γιά τα μανιτάρια τι γνώμη έχετε?
01/08/2005, 08:52:25
΄Ασε τα μανιτάρια τώρα, μιλάμε γιά τα μαρούλια βρε χαρά μου!
Περί μαρουλιού...

Κόβω μαρούλι τρυφερό.
Βεβαίως τ΄αλατίζω!!!
Τη γεύση του ρυθμίζω
μ΄αλατοπίπερο χονδρό...

Κορμί και δέρμα καθαρό
κι η σκέψη μου φευγάτη,
αχ μαρουλάκι δροσερό,
μ΄αυτά π΄ακούω τι να πω;
Κάνω και λίγο...κράτει!

Τρώω μαρούλι συνεχώς
κυρίως μεσημέρια
εις το εξής ανελλιπώς,
φυτεύω και...παρτέρια.

Υ.Γ. Αμάν! Δηλαδή συγκαταλέγεται στα φυτά και βότανα που αναφέρονται ως ιερά;
Π.χ την -papaver somniferum, ώπα, την ίσκα -AMANITA MUSCARIA- ή τον εχινόκακτο; -Lophofora williamsii- μην επεκταθώ...

[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
Φοράω τα διάφανα...
Ξανθά λυτά μαλλιά μου!
Στη μοναξιά του δειλινού,
δώστε άρωμα βυθού.
Αστέρι,φως και άναμμα φεγγάρι βασιλιά μου!
Θαρρώ πως είμαι αλλουνού
αθάνατου θνητού...

01/08/2005, 12:45:33
quote:
Τρώω μαρούλι συνεχώς κυρίως μεσημέρια
.

Καλα ...εχει βέβαια και βιταμίνες αλλα...Συνεχως. Περι ορέξεως..
Να΄σαι καλά ξεκαρδίστηκα στα γέλια με το ποιημά σου.
Αχτύπητο

01/08/2005, 21:10:40
Τα μεσημέρια του δίνω και καταλαβαίνει. Κάνει ωραίο δέρμα.
Και πολύ αλατισμένο, είναι αχτύπητο. ΄Οσο γιά το γιαούρτι γιά δοκίμασέ το. Είναι πολύ γευστικό μαζί με ολοζώντανα φύλλα μαρουλιού.
Το τρώω το μαρούλι μου
νυχθημερόν μα πάντα
δίνω και του γατούλη μου,
που βγαίνει στη βεράντα.

Κι ίσως φυτέψω μαρουλιά
κάπου που να΄χει άπλα,
ίσως και λίγη αντηλιά
θέα αλλά και ξάπλα.

[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
Φοράω τα διάφανα...
Ξανθά λυτά μαλλιά μου!
Στη μοναξιά του δειλινού,
δώστε άρωμα βυθού.
Αστέρι,φως και άναμμα φεγγάρι βασιλιά μου!
Θαρρώ πως είμαι αλλουνού
αθάνατου θνητού...

02/08/2005, 10:29:26
Τί να αντιληφθώ πρώτα... το χιούμορ του θέματος ή τη σοβαρότητα του?

...μάλλον το εσωτερικό του υπόβαθρο...

...μια τοματοσαλάτα στο 3! ...και σβέλτα!

.
.
.
@rwen the Guardian...

Είμαι ο Λόγος και το Πυρ
Είμαι ζενίθ, είμαι ναδίρ

Ανάβω γίνομαι πυρσός
Πνίγω το ψέμα μες στο φως

02/08/2005, 16:11:40

.

αν το θεμα κρυβει την ειρωνια που εγω φανταζομαι περι του νομου των "ναρκωτικων" ουσιων, ειμαι μεσα!

αν στοχευει στην απαγορευση και των τελευταιων φυτικης προελευσης ουσιων, ειμαι καθετα, οριζοντια, υπτια και μπρουμυτα αντιθετος (και πεταλουδα ισως).

ωστοσο μην μπερδευουμε το μαρουλι με το αγριομαρουλο.

αυτο περιεχει κατευναστικες ουσιες (οχι οπιοειδη ομως) και χρησιμοποιειται ευρεως στην βοτανοθεραπεια ως ηπιο ηρεμιστικο και υπναγωγικο.

και φυσικα Δεν προκαλει εξαρτηση, ποσο μαλλον θανατους.

αν φας κανα στρεμα, μπορει...

.

επομενο βημα να απαγορευθει το λιβανισμα στις εκκλησιες - το λιβανι μαστουρωνει!

χαχαχα!

.

ναστε καλα

.

.

ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr

MozΜέλος
02/08/2005, 18:21:05
[Μαρούλι (Lactuca sativa) Λακτούκα η καλλιεργούμενη-Οικ. Συνθέτων (compositae).//...Κατά τον Διοσκουρίδη το μαρούλι κατευνάζει τη «λαγνεία»... ωφελεί το νευρικό σύστημα... κατά του ικτέρου και ωφέλιμο στο σικότι... κατά του Ερυσιπέλατος, κατά των αποστημάτων και εγκαυμάτων... θεωρείται ακόμη ότι είναι αποστελεσματικό κατά της νευρασθένειας... Οι κατευναστικές ιδιότητες του μαρουλιού, οφείλονται στο συστατικό του, που λέγεται «Λακτουκάριο». Το συστατικό αυτό είναι κατευναστικό των νεύρων και του βήχα. Η ναρκωτική ιδιότητά του πάντως, δεν είναι τοξική όπως συμβαίνει με το όπιο και τα όμοια, γι αυτό συνίσταται και για μικρά παιδιά... Κατά την ιατρική, το «Λακτουκάριο» είναι «αναφροδισιακό». Σε τέτοια ανάγκη συνιστάται μίγμα λακτουκάριου και λουπουλίνης (extrait de lactucarium 0,05 μαζί με λουπουλίνη 0,10 για ένα χάπι, 2-6 ημερησίως)...]

Ιγνάτιου Μ. Ζαχαρόπουλου-Ειδικού Γεωπόνου Καθηγητού, «Σύγχρονη πλήρης θεραπευτική με τα Βότανα». Εκδ. ΨΥΧΑΛΟΥ

alexilexosΜέλος
02/08/2005, 18:25:20
Ο φίλος ming-lee μου έδωσε το ερέθισμα να ψάξω και εγώ σχετικά με το τι τρώμε. Ανακάλυψα λοιπόν ότι και οι πατάτες έχουν κάποιες περίεργες ιδιότητες. Στην ιστοσελίδα http://www.brown.edu/Students/Catalyst/pre2001/archive/spring98/articles/potato.html
όπου υπάρχει άρθρο με την ιστορία της πατάτας, αναφέρεται ότι η λευκή πατάτα ανήκει στην οικογένεια των Solanaceae σε αντίθεση με την γλυκοπατάτα που ανήκει στην οικογένεια των Convulvulaceae.
Στην οικογένεια των Solanaceae ανήκουν επίσης ο καπνός, ο μάνδρακας και ο στρύχνος, φυτά που περιέχουν ισχυρά αλκαλοειδή και έχουν ναρκωτικές ιδιότητες.
Στο ίδιο άρθρο αναγράφεται πως στην Αγγλία η πατάτα πρωτοφυτεύθηκε και κατόπιν παρουσιάσθηκε στην βασίλισσα το έτος 1590. Η βρώση όμως των βολβών της είχε ναρκωτικές επιδράσεις και έτσι τότε χρησιμοποιήθηκε σαν ζωοτροφή για τα βόδια.
Ας μήν ξεχνούμε βέβαια ότι και η πατάτα έχει εισαχθεί από την Αμερική.

'Η έκφραση "γυμνή αλήθεια" έχει εφευρεθεί για να μπορεί ο καθένας να την ντύνει όπως τον συμφέρει'

05/08/2005, 18:35:24
Μάλιστα...

μαρούλια..

σε αυτή την περίπτωση να θυμήσω τα συναισθήματα "ευεξίας" και "ζαλάδας" που δημιουργούνται αν πάρουμε γρήγορες και βαθιές εισπνοές....

η υπεροξυγόνωση του εγκεφάλου δημιουργεί κάτι τέτοια...

να μην πούμε βέβαια τίποτα για τον καφέ, το τσάι, το κάπνισμα και όλα τα υπόλοιπα ευρέως καταναλισκώμενα "ναρκωτικά"...

τέσπα, ας ξεκινήσουμε απαγορεύοντας τις εισπνοές και βλέπουμε...

Galadriel

in God we trust

PuriomΝέο Μέλος
05/08/2005, 22:35:05
quote:
τέσπα, ας ξεκινήσουμε απαγορεύοντας τις εισπνοές και βλέπουμε...

...απαγορεύοντας;
Απαγορεύοντας;

Γι' αλλού κινήσαμε γι' αλλού,
κι αλλού η ζωή μας πάει!

Λευτεριά στους εξωγήινους αγωνιστές.

07/08/2005, 13:38:34

quote:

Puriom

Λευτεριά στους εξωγήινους αγωνιστές.

μαζι σου συντροφε!

γιανκις γκοου χοουμ - λετ δε μαρς φρη

χαχαχα!