- ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ συζητήσεις για κοντινό ή μελλοντικό πόλεμο - Νο. 7 - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Είναι αφελές να λέμε δώστε μας καλύτερη παιδεία, απευθυνόμενοι σε μαριονέτες ενός μισελληνικού καθεστώτος.
Ούτε είναι θεμιτό να απομονώνουμε τα παιδιά μας από την πραγματικότητα, σαν ένα καθηγητή θεολογίας που δεν άφηνε τα παιδιά του να παρακολουθούν τηλεόραση καθόλου και τους έδειχνε slides με λουλούδια, φύση και γραφικές τοποθεσίες. Για να καλλιεργήσουν λέει την ευαισθησία τους. Και να βγουν μετά στη ζωή, ξενέρωτα αρνιά για σφάξιμο στο εβραϊκό μαστρωπείο του ελλαδιστάν.
Η απελευθέρωση από τους Τούρκους γεννήθηκε ιδεολογικά εκτός Ελλάδας.
Έτσι και η απελευθέρωση από τη σιωνιστική λαίλαπα μόνο από το εξωτερικό και με απόλυτη μυστικότητα μπορεί να επιτύχει.
@Macedon:
Μήπως αυτά που λες ισχύουν στη Νέα Υόρκη, που αποτελεί σπάνια εξαίρεση επιτυχώς ολοκληρωμένης πολυ-πολιτισμικής κοινωνίας, και όχι σε μικρότερες πόλεις;
Η ταινία "Γάμος αλά Ελληνικά" (My Big Fat Greek Wedding), όπου οι Έλληνες:
- αλληλοϋποστηρίζονται πολύ
- θέλουν να κρατήσουν την Ελληνικότητά τους πάση θυσία, γενετικά και πολιτιστικά,
σε ποια πόλη να γυρίστηκε; Ποια κοινότητα διακωμωδεί η ταινία; Κάτι τελείως φανταστικό στο κεφάλι της Vardalos, ή μία πραγματική κατάσταση;
Οι συγγενείς της Vardalos μπορεί να μην πολεμήσουν για την Ελλάδα σε μια εισβολή των Τούρκων. Θα πολεμούσαν όμως για την κοινότητά τους αν χρειαζόταν.
Μένει να συνδεθεί αυτή η κοινότητα με όλες τις ελληνικές κοινότητες παγκοσμίως, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με φρέσκες και ανατρεπτικές ιδέες για ένα παγκόσμιο Ελληνισμό. Κάτι σαν τον σιωνισμό των Εβραίων, αλλά χωρίς την σκοτεινή πλευρά και την εγκληματική μισανθρωπία.
Dare To Dream
quote:
gentleman
Η ταινία "Γάμος αλά Ελληνικά" (My Big Fat Greek Wedding), όπου οι Έλληνες:
- αλληλοϋποστηρίζονται πολύ
Όλοι οι Έλληνες που εμφανίζονται στην ταινία υποτίθεται ότι είναι συγγενείς. Οι μετανάστες πρώτης γενιάς στις Η.Π.Α. (ειδικά στη Νέα Υόρκη) είναι πολύ συντηρητικοί (με δεδομένο και την καταγωγή τους). Οι δεσμοί της οικογένειας είναι πολύ στενοί ανάμεσά τους αλλά οι σχέσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους Έλληνες είναι από μηδαμινές έως μηδενικές. Τα πράγματα είναι διαφορετικά στο Los Angeles.
quote:
gentleman
- θέλουν να κρατήσουν την Ελληνικότητά τους πάση θυσία, γενετικά και πολιτιστικά,
Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει θέμα ελληνικότητας για τους Έλληνες μετανάστες των Η.Π.Α., πλην εξαιρέσεων. Η Ελλάδα για τους περισσότερους είναι χώρος διακοπών όπου, όταν πάνε, θα πρέπει να αποδείξουν πόσο πετυχημένοι είναι. ΄
Οι ελάχιστοι που ενδιαφέρονται για τη διατήρηση αυτών που λες, όπως για παράδειγμα ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος, πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου έχουν να αντιμετωπίσουν την έντονη πολεμική της αρχιεπισκοπής εδώ η οποία έχει άλλους στόχους.
Περισσότερες λεπτομέρειες μόλις ολοκληρωθεί το βιβλίο μου που είναι στις διορθώσεις αυτόν τον καιρό.
quote:
gentleman
σε ποια πόλη να γυρίστηκε; Ποια κοινότητα διακωμωδεί η ταινία; Κάτι τελείως φανταστικό στο κεφάλι της Vardalos, ή μία πραγματική κατάσταση;
Γυρίστηκε κατά βάση στο Τορόντο ενώ ελάχιστες σκηνές γυρίστηκαν στο Σικάγο.
Από την προσωπική μου εμπειρία θεωρώ πως δεν είναι φανταστική η ιστορία, αν μιλάμε για τη δεκαετία του '60, όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα μετανάστευσης. Όντως η κατάσταση που επικρατούσε τότε ήταν: Στο κέντρο της κοινότητας η εκκλησία, δίπλα το σχολείο και γύρω τα σπίτια των μεταναστών. Στο τέλος της δεκαετίας αυτής έγινε ονομαστή και η Αστόρια σαν ελληνικό γκέτο - γιατί οι μετανάστες αρχικά γκετοποιούνται, όπως σήμερα γκετοποιούνται οι Ισπανόφωνοι στο Μανχάταν. Το Ισπανικό Χάρλεμ είναι η μόνη περιοχή στις Η.Π.Α. όπου πληρώνει κανείς μόνον μετρητά.
Αργότερα, όταν οι Έλληνες έκαναν χρήματα, έφυγαν από τις κοινότητες προς πιο ακριβές περιοχές. Σήμερα για παράδειγμα η Αστόρια είναι γκέτο Πακιστανών, Αραβοφώνων και ... εργαζομένων στο προξενείο (λόγω της γειτνίασής του με το μετρό).
Με τα σημερινά δεδομένα η ταινία είναι απλά ρομαντική.
quote:
gentleman
Οι συγγενείς της Vardalos μπορεί να μην πολεμήσουν για την Ελλάδα σε μια εισβολή των Τούρκων. Θα πολεμούσαν όμως για την κοινότητά τους αν χρειαζόταν.
Πολύ αμφιβάλω. Πάντως η σύγκριση ανάμεσα στο ταμπεραμένο, τη συμπεριφορά και τις ανθρώπινες σχέσεις Ελλήνων και αγγλοσαξώνων, όπως παρουσιάζεται στην ταινία, είναι απολύτως πραγματική. Το έζησα και στο Los Angeles, και στην Ουάσιγκτον και στη Νέα Υόρκη.

macedon
Dare To Dream
Οι σχέσεις που περιγράφονται στην εν λόγω ταινία είναι σχέσεις της δεκαετίας του '60 δεν είναι σημερινές. Άλλωστε, ταινία είναι δεν είναι ιστορικό ή κοινωνικό ντοκυμανταίρ. Μην τα παίρνεις όλα τοις μετρητοίς.

macedon
Η απόσταση από τη Μητρόπολη, οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν όταν έφτασαν εκεί, η πρακτική διακοπή των δεσμών με την Ελλάδα οδήγησαν στη διαμόρφωση μιας ημιελληνικής (και ενίοτε ανθελληνικής) συνείδησης. Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί και η έκφραση της συνείδησης αυτής επίσης πολυμορφική.
Από την άλλη, οι μετανάστες της Ευρώπης βρισκόταν κοντά στην Ελλάδα, είχαν ελληνική εκπαίδευση σε σχολεία που ανήκαν στο Υπουργείο Παιδείας (τα οποία βέβαια δεν εξυπηρέτησαν την ένταξη αλλά εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς), Έλληνες δασκάλους, και πήγαν εκεί με σκοπό να "φτιαχτούν" και να γυρίσουν. Ελάχιστοι πήγαν στην Αυστραλία ή την Αμερική για το λόγο αυτό. Εκεί πήγαν για να μείνουν. Ήταν και οι πολύ αυστηροί μεταναστευτικοί νόμοι στις Η.Π.Α. που εμπόδιζαν το "σύρε κι έλα" παρανόμων μεταναστών, με αποτέλεσμα από ένα διάστημα και μετά οι σχέσεις με την Ελλάδα να διακοπούν τελείως.
Άκόμη και η γεωγραφική κατανομή των μεταναστών (στην Ευρώπη πήγαν μετανάστες κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα ενώ στις Η.Π.Α. από την Πελοπόννησο) δίνει το δικό της στίγμα στη διαμόρφωση της συνείδησης αυτής.

macedon
quote:
macedon:
Οι Έλληνες μετανάστες της Ευρώπης (Αγγλία, Βέλγιο, Γερμανία) δεν έχουν καμία σχέση με τους μετανάστες της Αμερικής ή της Αυστραλίας (που κυμαίνονται πάνω-κάτω στο ίδιο επίπεδο).
Η Ευρωπαική Ένωση είναι αιτία σε αυτό![]()
Η αλήθεια είναι οτι στην Αμερική και την Αυστραλία τα τελευταία χρόνια η προπαγάνδα εναντίων της Ελλάδας έχει γίνει μεγαλύτερη. Και αυτό επηρεάζει και το Ελληνικό στοιχείο της διασποράς που αισθάνεται και ως έναν βαθμό οικείο με τον τρόπο που κατοικεί.
Q: This is based on your one-woman play. How close was the film's script to what you did on stage?
Nia: The script goes further, much further, [...] In terms of my real life and my real marriage, everything that happened in the movie actually happened either to me, or a cousin, or happened to me 20 years before I even met Ian. I just condensed it all and put it all into the year framework.
Q: What is it about Windex?
Nia: My dad just started using Windex to cure stuff and it just caught on with him. Now he uses it for everything.
Q: John, did you know any families like this family your character was marrying into?
John: I grew up in a town where there was a lot of Italians. It's kind of the same big family feel [...]
Nia: I love that actually. Yeah, it's Italian, it's Jewish… I did an interview with a Jewish guy from Philadelphia and he said, “How did you manage to spy on so many Jewish weddings?” Isn't that great?
Q: How important of a role did the Internet play in promoting this film?
Nia: Very important. There was [...] an email campaign [...] by a group in San Francisco that took it upon themselves to decree the film positive: positive Greek values, positive America values, and positive family values. They sent out this campaign saying, “Don't sit at home and go to this movie three weeks after it opens when it's gone from movie theatres. This is an independent film,” - this was a great email - “that will be yanked from the theatres so please help us out and go on the first Friday.” And people went! They organized groups, churches put buses together, and not just Greeks.
ΥΓ. Αλήθεια πόσοι Έλληνες πήγαν στο πρόσφατο φιλικό μάτς Αυστραλία-Ελλάδα; Χαμός έγινε.
Dare To Dream
Edited by - gentleman on 27/10/2006 21:39:19
δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνήσεις μαζί μου. Εγώ σου είπα αυτό που βλέπω και βιώνω εδώ και 5 χρόνια καθώς και ορισμένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από ποιοτικά δεδομένα που μάζεψα με συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια για τις ανάγκες της μελέτης μου.
Τώρα το τι λέει η Vardalos και τι λένε οι πολιτικοί περί "ελληνισμού της διασποράς" είναι κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

macedon
Άλλο Νέα Υόρκη (και οι άλλες αμερικανικές πόλεις όπου μοίρασες ερωτηματολόγια και έζησες), άλλο Καναδάς (απ' όπου η Vardalos), κι άλλο Αυστραλία.
Ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, εκεί όπου δεν έχουμε προσωπική εμπειρία.
Όχι ότι δεν είναι όπως τα λες, και στην Αυστραλία και τον Καναδά. Απλά δεν μπορείς να είσαι τόσο σίγουρος.
Οι Ελληνίδες της Αυστραλίας τρελλαίνονται για Έλληνες από Ελλάδα, σ' αυτό έχω προσωπικές αναφορές.
Dare To Dream
quote:
gentleman
Ας είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, εκεί όπου δεν έχουμε προσωπική εμπειρία.
Ακριβώς ![]()

macedon

THE HOUSE CAT
...and the Predators will prevail...
quote:
εγώ πάλι πιστεύω ότι ο Ελληνισμός μεταλλάχτηκε σε αυτή την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα από τότε που οι Έλληνες γίνανε χριστιανοί...χάθηκε η εθνική ταυτότητα...ναι,εντάξει,κι εγώ χριστιανή ορθόδοξη βαπτίστηκα και είμαι από τους ανθρώπους που γενικά πιστεύουν.αλλά η ταπεινή μου άποψη είναι αυτή..
Μαράκι καλώς ήλθες,
Τι εννοείς με το "χάθηκε η εθνική ταυτότητα";;
Οι ήρωες του 21, για παράδειγμα, δεν είχαν ελληνική εθνική ταυτότητα;
Λες ότι ο ελληνισμός μεταλλάχτηκε και παρουσιάζει την σημερινή εικόνα. Κατά τη γνώμη σου πώς θα έπρεπε να είναι σήμερα οι Έλληνες για να ομοιάζουν ίσως σε αυτό που λες ότι χάθηκε;;
Μήπως εννοείς την εξωτερική τους εμφάνιση και συμπεριφορά;
Μήπως θα έπρεπε να φορούν μανδύες και χλαμύδες, οι άνδρες όλοι τους να έχουν γένια, να υπάρχει η ιερή πορνεία, να υπάρχει ο θεσμός της δουλείας, τα μαντεία, να λατρεύουν τις χιλιάδες των θεών τους (πρόσωπα, αντικείμενα, ζώα, ....), να θυσιάζουν ζώα ή και ανθρώπους στους διάφορους θεούς, να τρώνε και να πίνουν και να φιλοσοφούν, ......
Αν θες, εξήγησέ μου τι εννοείς;
Καλώς ήλθες και καλή παραμονή.

Γράφεις:
"Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει θέμα ελληνικότητας για τους Έλληνες μετανάστες των Η.Π.Α., πλην εξαιρέσεων. Η Ελλάδα για τους περισσότερους είναι χώρος διακοπών όπου, όταν πάνε, θα πρέπει να αποδείξουν πόσο πετυχημένοι είναι."
Ο πατέρας μου ήτανε το 1979 στο Σαν Φραντσίσκο και μου αφηγήθηκε φάση μέσα σε μία ελληνική ταβέρνα, με έναν 80χρονο γέρο καταγόμενο απο τους Γαργαλιάνους και όπου είχε εργαστεί στο φτιάξιμο του σιδηρόδρομου, όταν οι εργάτες το 1915 δουλεύανε και πολεμούσανε παράλληλα εναντίον των Ινδιάνων...
Αυτός ο γέρος λοιπόν χόρευε ένα τσάμικο μέσα στην ταβέρνα...
Edited by - samuel1974 on 01/11/2006 13:47:25
Κάνε όμως μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της "Ελληνορθόδοξης" αρχιεπισκοπής Αμερικής και ψάξε να βρεις έναν ελληνικό χαρακτήρα ή μια παράγραφο γραμμένη στα ελληνικά. Θα δεις και μόνος σου σε ποιους απευθύνεται και πόσο "Έλληνες" είναι οι "Ελληνορθόδοξοι" της Αμερικής.
Όσο για το San Francisco, δεν έχει ούτε ένα ημερήσιο ελληνοαμερικανικό σχολείο (όπως άλλωστε ολόκληρη η Καλιφόρνια εκτός από ένα κατ'ονομα στο Northridge του Los Angeles). Κανένα σχολείο ελληνικό επίσης δεν υπάρχει στις 13 πολιτείες της Δυτικής Ακτής. Το μοναδικό κατ'όνομα "ελληνορθόδοξο σχολείο" του Los Angeles (όπου κανείς δε μιλάει ελληνικά) δεν γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου "για να μην προσβάλλουμε τους Ιταλούς" και στη γιορτή της 25ης Μαρτίου απαγορεύεται σε ομιλία, θεατρικό, ποίημα, κτλ. να αναφερθεί η λέξη "Τούρκοι" για να μην προσβάλλουμε τους Τούρκους, σύμφωνα με ρητή εντολή του ιερατικώς προϊσταμένου, ιερέα Spencer Kezios.
Η μόνη "ελληνική" εκδήλωση είναι το "greek festival" το οποίο γίνεται για να συγκεντρωθεί ένα μέρος του μισθού των ιερέων για την επόμενη χρονιά. Βλέπεις, το ετήσιο εισόδημά τους είναι της τάξης των 120-130 χιλιάδων δολλαρίων για τον καθένα (μέσος ετήσιος μισθός ομογενών εκπαιδευτικών: 20-23 χιλιάδες).
Οι "Έλληνες" της Αμερικής είναι δυστυχώς μύθος και βασικός υπεύθυνος γι'αυτό είναι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής που πολέμησε και πολεμάει οποιαδήποτε προσπάθεια παροχής ελληνικής παιδείας στις Η.Π.Α. (με εξαίρεση, οφείλω να πω, τον επίσκοπο Ατλάντας που στήριξε και στηρίζει όλες τις προσπάθειες για διάδωση των ελληνικών γραμμάτων).

macedon
Edited by - macedon on 01/11/2006 14:52:09
Αν θες, εξήγησέ μου τι εννοείς;
---------------------------------------------------------------
ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΝΟΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΡΑΝΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΡΑΣΑ ,ΑΠΟΜΥΖΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ,ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΑ…ΚΟΛΙΕΣ ΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
Περισσότερες λεπτομέρειες μόλις ολοκληρωθεί το βιβλίο μου που είναι στις διορθώσεις αυτόν τον καιρό
ΦΙΛΕ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΜΕ ΕΚΠΛΗΣΣΕΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΟΥΝ, ΑΜΑ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥ
Ως σημαντικότερο στοιχείο για τον προσδιορισμό του Ελληνα θεωρώ την μητρική Ελληνική γλώσσα. Η γλώσσα είναι το βασικότερο μέσο επικοινωνίας ενός λαού
ΔΗΛ ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ,ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΑΘΑΝ ΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ?
quote:
Agnostic
Ως σημαντικότερο στοιχείο για τον προσδιορισμό του Ελληνα θεωρώ την μητρική Ελληνική γλώσσα. Η γλώσσα είναι το βασικότερο μέσο επικοινωνίας ενός λαούΔΗΛ ΡΕ ΦΙΛΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ 5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ,ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΑΘΑΝ ΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ?
nik67
Δεν έχει σημασία πώς θα τους πω εγώ, αλλά τι νιώθουν εκείνοι ότι είναι.

Edited by - Agnostic on 03/11/2006 03:43:39
Καταρχήν,ευχαριστώ για την υποδοχή στο forum.
αυτό που έγραψε ο nik67,νομίζω ότι με κάλυψε.Νομίζω ότι παντού και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με χλαμύδες ή ρασα που θα απομυζούν,κλέβουν,εξαπατούν,ψεύδονται και οργιάζουν.
Ναι,οκ,υπήρχε μπόλικη ομοφυλοφιλία τότε στην Ελλάδα.Δεν ήταν όμως κατακριτέα,δεν θεωρούταν αρρώστεια,όπως αποκαλέστηκε από τον σεβασμιώτατο
αρχιεπίσκοπο.Ήταν ένα πολιτικοκοινωνικοθρησκευτικό φαινόμενο που καμία σχέση δεν είχε με αρρώστεια ή ανωμαλία.Ναι,οκ,οι ιερείς των ναών τότε,τρώγανε με χρυσά κουτάλια.Ενώ τώρα οι παπάδες,κυκλοφορούν με SLK και ωγάζουν τους περιβόητους δίσκους ακόμα και μέσα στον επιτάφιο..Τλοτε,οι τέχνες και οι επιστήμες προόδευαν με γοργούς ρυθμούς,χωρίς να παρεμποδίζονται από την θρησκεία.Τώρα,ότι παράξενο και προοδευτικό υπάρχει,το καίνε στην πυρά.Κάθε θαυμαστό και όμορφο δημιούργημα από τότε,έχει γκρεμιστεί κι έχει ένα κακάσχημο κτίσμα από πάνω του που λέγεται εκκλησία.
Πολλά ακόμα θα μπορούσα να γράψω,αλλά φοβάμαι μήπως γίνω κουραστική.
Νομίζω ότι ο χριστιανισμός πήγε πολύ πίσω τον Ελληνισμό.Από εκεί που ήταν φωτισμένος λαός και φώτιζε και τους υπόλοιπους λαούς,έπεσε στο σκοτάδι,την μισαλλοδοξία,την καχυποψία και τον φανατισμό.Και μετά μου αποκαλούν τον Θεοδόσιο-κτήνος,ΜΕΓΑ...