ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ορθοδοξία και Παλαιοημερολογίτες - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Ορθοδοξία και Παλαιοημερολογίτες - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Βυζαντινός31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
28/04/2008, 23:52:42
Αγαπητέ μου Samuel1974, η αλλαγή του ημερολογίου, έχει τις
συνέπειες του στο εορτολόγιο, αν σκεφτείς ότι το Πηδάλιο λέει
ότι το Πάσχα εορτάζεται από 23 Μαρτίου έως 25Απριλίου...
Με το νέο ημερολόγιο έχει γιορταστεί και 8 Μαίου. Πέραν
αυτού, υπάρχει και το θέμα τω παραδόσεων που είναι άρρητα συνδεδεμένες με τον χριστιανισμό και οι οποίες υποτίθεται δεν αλλάζουν...
Πέραν αυτού,΄ομως, το θέμα για μένα έχει καθαρά τη μορφή
εξωτερικών παραγόντων που έκαναν την παρέμβαση για να
διχάσουν και χωρίσουν την ορθοδοξία...
Και φυσικά, το ακριβές του εορτολογίου, έχει την δική του απόδοση...
Θα σου θυμίσω μόνο πως άλλο πολιτικό ημερολόγιο κι άλλο
θρησκευτικό...
29/04/2008, 00:10:22
Μέρες είναι μέρες.Πίστη να έχουμε και τα άλλα δεν είναι πρόβλημα.

ΕΛΛΗΝ

29/04/2008, 10:24:42
Εγώ δε βλέπω κανένα διχασμό! Με την ίδια ευκολία που πάω σε ναούς-μοναστήρια νεοημερολογιτών με την ίδια πάω και σε παλαιοημερολογητών.

Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!

29/04/2008, 10:59:16
Ούτε εγώ θεωρώ ότι οι μέρες είναι κάτι το πολύ, αλλά,
μοιάζει σαν αρχή και πό ότι λένε τώρα, πάμε και για κοινό με
τους καθολικούς πάσχα, πράγμα που είναι αδιανόητο, καθώς με συγκεκριμένη ημερομηνία του Πάσχα ( κάτι για 15 Απριλίου,
νομίζω).
Αυτό είναι σοβαρό, καθώς το Πάσχα καθορίζεται ως η πρώτη
Κυριακή, μετά την πανσέληνο, μετά την εαρινή ισημερία. Κι αυτά, βέβαια, γίνονται παό πουλημένους ( όποιοι είναι)κι ο λαός δεν
φταίει, σε τίποτα... Λένε όμως ότι δεν θα προλάβουνε άτι τέτοιο, άλλα γεγονότα θα προλάβουν...
30/04/2008, 08:19:23
quote:
macedon
"...τα υπό των νεοημερολογιτών τελούμενα μυστήρια, ως σχισματικών όντων τούτων, στερούνται της αγιαστικής χάριτος. Ωσαύτως ουδένα νεοημερολογίτην δέον να δέχεσθε εις τους κόλπους της καθ' ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας" (Εγκύκλιος 153 των Γ.Ο.Χ.)

Φίλε macedon , ποτέ δεν ρωτάνε σε ποιο ημερολόγιο ανήκεις για να σε δεχθούν , όταν πρόκειται να αφήσεις λεφτά .
Πριν πολλά χρόνια πέθανε μία καλή μου θεία , και επειδή γιος της που ήταν το μοναδικό της παιδί ήταν αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού και ταξίδευε , ανέλαβα εγώ τόσο τα της κηδείας , όσο και τα του μνημοσύνου στις 40 ημέρες .

Η θεία μου έμενε στο Ίλιον , και η Ευαγγελίστρια που ήταν η ενορία της , την εποχή εκείνη έκανε ομαδικά και όχι ατομικά μνημόσυνα όπως ήθελε ο εξάδελφός μου για την μητέρα του , έτσι λοιπόν επήγα σε μία παλαιοημερολογίτικη εκκλησία ( μοναστήρι) με ορφανοτροφείο πίσω από τον Αγ. Φανούριο , και συμφώνησα με την ηγουμένη για το μνημόσυνο . Η τιμή περιελάμβανε εκτός από το διάβασμα στη εκκλησία , τα κόλυβα και τον καφέ .

Κανένας δεν με ρώτησε αν είμαι ΟΧ , ΓΟΧ ή καν χριστιανός για να μου επιτρέψη να μπω στην εκκλησία , και δεν είδα καμία διαφορά , εκτός του ότι τα άμφια του επισκόπου και των ιερέων ήταν φτωχικά , (δεν έχουν βλέπεις την αβάντα του κράτους ) , υποχρέωσαν τις γυναίκες να φορέσουν μαντήλι στα κεφάλια τους , και μια κα για κακή μου τύχη έπεσα στην Κυριακή της Ορθοδοξίας , έκτός από τους αναθεματισμούς κατά των Ελλήνων , αναθεματιζότανε εν χορώ από όλο το εκκλησίασμα οι «Εικονομάχοι» αυτοκράτορες και πατριάρχες αν θυμάμαι καλά , ενώ εν χορώ πάλι έλεγαν αιωνία η μνήμη αυτών που αναστήλωσαν τις εικόνες .

Υ.Γ.
Από εκεί αγόρασα και το «Ψαλτήριον» που έχω στην βιβλιοθήκη μου .

30/04/2008, 10:20:52
Άχ ρε φίλε Sesostris, ακόμη και καλή κουβέντα να πεις, πρέπει
να βάλεις και λίγη ...στριχνίνη μέσα , σκέτη δεν σου κάθεται...
Αστειεύμαι μωρέ.... Αλήθεια λες και δεν υπάρχει αυτός ο
θρησκευτικός διχασμός που οραματίζεται ο Μακεδόν...
Επίσης καλό είναι να δούμε κάποια στιγμή αν είναι ΄μονο οι 13
μέρες διαφοράς, ή αν έχουν γίνει κι άλλες ...συμφιλιωτικές
προς τους καθολικούς κινήσεις,όπως η άρση των αναθεμάτων, χάρην της ...αγάπης μεταξύ των εκκλησιών, αλλα και ο συνεορτασμός του Πάσχα...
Αναθέματα που γίναν απο μεγάλους αγίους της εκκλησίας και δεν αφορούσαν στα πρόσωπα, αλλά στις βλασφημίες των καθολικών, όπως το filioqve που βλασφημεί το Άγιο Πνεύμα, μετατρέποντας το από το τρίτο μέρος της Αγίας Τριάδος σε ενέγεια του Πατρός και του Υιού... Είναι βασικά ζητήματα πίστεως που ατην light εποχή μας δεν φαίνεται πόσο σημαντικά είναι...
Κιόλα αυτά όταν υπάρχει η Ουνία και οι δολοφονίες ορθοδόξων Σέρβων,
από καθολικους, που συνεχίζονται...
01/05/2008, 01:02:06

quote:
trexagireve
Αγαπητέ μου Samuel1974, η αλλαγή του ημερολογίου, έχει τις
συνέπειες του στο εορτολόγιο, αν σκεφτείς ότι το Πηδάλιο λέει
ότι το Πάσχα εορτάζεται από 23 Μαρτίου έως 25Απριλίου...
Με το νέο ημερολόγιο έχει γιορταστεί και 8 Μαίου.

Η αλήθεια φίλε trexagireve είναι ότι οι Εκκλησία της; Ελλάδος έχει μπερδέψει τα μπούτια της σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα .
Ενώ όλες τις χριστιανικές εορτές τις εορτάζει με το «νέο» ημερολόγιο , όταν έλθει η 21 Μαρτίου που είναι η εαρινή ισημερία , για να εορτάση το Πάσχα μαζί με τους υπόλοιπους ορθοδόξους , γυρίζει το ημερολόγιο 13 ημέρες πίσω και θεωρεί ότι η εαρινή ισημερία είναι στις 3 Απριλίου , και λογαριάζει από εκεί και πέρα την πανσέληνο και τη Κυριακή του Πάσχα .
quote:
trexagireve
Άχ ρε φίλε Sesostris, ακόμη και καλή κουβέντα να πεις, πρέπει
να βάλεις και λίγη ...στριχνίνη μέσα , σκέτη δεν σου κάθεται...
Αστειεύμαι μωρέ.... Αλήθεια λες και δεν υπάρχει αυτός ο
θρησκευτικός διχασμός που οραματίζεται ο Μακεδόν...

Εγώ φίλε trexagireve , γράφω πάντα τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι και δεν έχω τίποτα προσωπικό ούτε με τους Ο.Χ , ούτε με τους Γ.Ο.Χ , στο βαθμό που δεν επεμβαίνουν στη δική μου ζωή . Από εκεί και πέρα εγώ έκλεισα μία (εμπορική) συμφωνία με την εν λόγω εκκλησία (μοναστήρι) , έδωσα αυτά που μου ζήτησαν , και αυτοί εξετέλεσαν τις υποχρεώσεις τους απέναντί μου υποδειγματικά και στην εντέλεια . Δεν είχα κανένα παράπονο .
quote:
trexagireve
Επίσης καλό είναι να δούμε κάποια στιγμή αν είναι ΄μονο οι 13
μέρες διαφοράς, ή αν έχουν γίνει κι άλλες ...συμφιλιωτικές
προς τους καθολικούς κινήσεις,όπως η άρση των αναθεμάτων, χάρην της ...αγάπης μεταξύ των εκκλησιών, αλλα και ο συνεορτασμός του Πάσχα...
Αναθέματα που γίναν απο μεγάλους αγίους της εκκλησίας και δεν αφορούσαν στα πρόσωπα, αλλά στις βλασφημίες των καθολικών, όπως το filioqve που βλασφημεί το Άγιο Πνεύμα, μετατρέποντας το από το τρίτο μέρος της Αγίας Τριάδος σε ενέγεια του Πατρός και του Υιού... Είναι βασικά ζητήματα πίστεως που ατην light εποχή μας δεν φαίνεται πόσο σημαντικά είναι...

Δηλαδή τι θα γίνη φίλε trexagireve αν όλοι οι χριστιανοί συνεορτάσουν το Πάσχα την τελευταία Κυριακή του Απριλίου ;
Θα πέσουν σε λάθος ημερομηνία ;; Μήπως η 25 Δεκεμβρίου που εορτάζονται τα Χριστούγεννα είναι η πραγματική ημερομηνία που υποτίθεται ότι γεννήθηκε ο Χριστός ;
Και γιατί δεν θέλεις να γίνη άρση των «αναθεμάτων» ; Με αυτή σου τη στάση δικαιώνεις το «Ο μη μεθ’εμού φωτιά και τσεκούρι» .
Όσο για τους εντός ή εκτός εισαγωγικών μεγάλους αγίους και των δύο πλευρών , επέτρεψέ μου να σου απαντήσω , ότι ιστορικά οι αναθεματισμοί έγιναν με πρόσχημα την θρησκεία περισσότερο για προσωπικούς λόγους , καθώς και για το ποιός θα είναι ανώτερος ο Πάπας ή ο Πατριάρχης .

MarteΜέλος
01/05/2008, 03:20:43
Εγώ ένα συμπέρασμα βγάζω από το όλο θέμα. Ο "παράδεισος" θα είναι απελπιστικά άδειος...

Σύμφωνα με τους χ.ο οι γ.χ.ο.,οι κ.χ (καθολικοί ντε),οι π.χ.(προτεστάντες),οι χ.μ.τ.ι (μάρτυρες) είναι αιρετικοί.

Σύμφωνα με τους γ.χ.ο. όλοι είναι αιρετικοί εκτός από τους ίδιους.

Σύμφωνα με τους κ.χ. μια από τα ίδια.

Σύμφωνα με τους χ.μ.τ.ι. την έχετε βαμμένη.Εδώ δεν πρόκειται ούτε οι ίδιοι να πάνε. Μόνο αντιπροσώπους θα στείλουν 144000.

Μόνη ελπίδα κάποιες ομάδες π.χ. που δέχονται τους πάντες αλλά και τον διαβολάκο τελικά μέσα αλλά τότε μάλλον θα γίνετε της τρελής οπότε θα την κάνουν όλοι...

"Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω έχω φίλο τον Ήλιο Θεό με του αγέρα το νέκταρ μεθάω αγκαλιάζω και γη κι ουρανό"

01/05/2008, 03:34:41
Φίλε Μάρτε, ομολογώ πως σπάνια έχω διαβάζει τόσα πολλά σε τόσο λίγες γραμμές.

Μόνο μια διόρθωση στην πρώτη γραμμή, αν μου επιτρέπεις.

Ενώ για τους χ.ο. οι γ.ο.χ. και οι κ.χ. είναι σχισματικοί, οι π.χ. και χ.μ.τ.ι. είναι αιρετικοί. Για τους κ.χ. οι χ.ο. είναι σχισματικοί ενώ οι γ.ο.χ., οι π.χ. και χ.μ.τ.ι. είναι αιρετικοί.

Πάντως, όντως για τους γ.ο.χ. όλοι οι άλλοι είναι αιρετικοί (είναι πιο εύκολο, άσε που δεν μπερδεύονται κιόλας).

macedon

01/05/2008, 09:44:26
Αγαπητέ μου Sesostris, οι αναθεματισμοί είχαν να κάνουν
καθαρά με θέματα πίστεως και πιο ειδικά με το ρόλο του Αγίου Πνεύματος , αναπόσπαστο μέρος της Αγίας Τριάδος και που
συγκεκριμένα ο Χριστός όταν τον είχανε ρωτήσει αν συγχωρείται
όποιος βλασφημήσει τον Πατέρα ή τον Υιό , Θεό είπε ότι
συγχωρείται , αλλά πρόσθεσε, προσέξτε, γιατί όποιος βλασφημήσει
το Άγιο Πνεύμα, αυτός δεν σώζεται…
Πέραν αυτού, ο διάβολος επιδιώκει την διαβολή της έννοιας του Θεού, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τον άνθρωπο και να τον κάνει ειδωλολάτρη και υλιστή, αφού μόνο στα γήϊνα έχει εξουσία και ζωή… Αλλά ακόμη ο Πάπας κι η καθολική του εκκλησία έχουν δημιουργήσει πολύ λανθασμένη εικόνα για τον χριστιανισμό κι έχει κάνει
μεγαλύτερο κακό από πολλούς υποτίθεται ενάντιους στον
χριστιανισμό…
Όσο για το Πάσχα, έχει οριστεί να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή , μετά την πανσέληνο , μετά την εαρινή ισημερία, όπως ήταν κι όταν αναστήθηκε ο Κύριος… Για τα Χριστούγεννα, είναι μεγάλη κουβέντα, έχει να κάνει με την πτώση του Αδάμ,.κλπ…Άλλη φορά…
Το θέμα, λοιπόν με τους καθολικούς, δεν έχει να κάνει με τσεκούρια και μπαλτάδες, αλλά με ορισμούς πίστεως και παραπλάνηση ανθρώπων
και οι αναθεματισμοί δεν φέρνουν τίποτα από «φωτιά, φωτιά στ’ αγαρινά σκυλιά…» που θέλεις να πεις…Αναθεματίζονται δεν σημαίνει τους κυνηγάμε, ούτε ότι δεν σώζονται...
Φίλε Μακεδόν έχεις δώσει το νόημα των ανα τον κόσμο χριστιανών, που ήθελαν να πετύχουν οι εβραίοι… Κουλουβάχατα…
sonofzeusΜέλος
01/05/2008, 21:13:49
Φίλε trexagireve
βάλθηκες να μας τρελλάνεις;
quote:

... οι αναθεματισμοί είχαν να κάνουν... με το ρόλο του Αγίου Πνεύματος...και που συγκεκριμένα ο Χριστός ... είπε ότι...
όποιος βλασφημήσει το Άγιο Πνεύμα, αυτός δεν σώζεται…

μα μετά λες
quote:

..Αναθεματίζονται δεν σημαίνει τους κυνηγάμε, ούτε ότι δεν σώζονται...

Για να σπάσουμε πλάκα είναι οι αναθεματισμοί; Και νόμιζα δεν έχεις χιούμορ!
Τελικά ποιός έχει δίκιο εσύ ή ο Χριστός;
φιλικά Γιάννης