- Καινή Διαθήκη και επίμαχα εδάφια; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:Όχι, δεν συμφωνώ με αυτά που λέει. Ο τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένα και ο σκοπός για τον οποίο γράφηκαν είναι καταφανέστατος.
Πρόκειται για καθαρή ανθελληνική προπαγάνδα.
To site στρέφεται κατά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και προσπαθεί, μέσω αυτού, να πλήξει την Ελλάδα. Αυτό είναι αλήθεια, για εμένα και το 95% των Ελλήνων που θαυμάζουμε αυτή την κορυφαία ιστορική φυσιογνωμία, που διέδωσε το φως του Ελληνισμού στην ανατολή( και χάρη στον οποίο διαδόθηκε το Ευαγγέλιο στα ελληνικά, άρα χάρη στον οποίο υπάρχει σήμερα χριστιανισμος. Καμιά φορά, η τάση μερικών ''χριστιανών'' να μην βλέπουν πέρα απο την μύτη τους καταντά εξοργιστική).
Εσύ όμως Ψηλέ, που μας έβγαλες τον Αλέξανδρο ''σφαγέα'' τις προάλες, που διαφωνείς? Καλό είναι να έχουμε το θάρος της γνώμης μας, αγαπητέ, και να μην κάνουμε την πάπια για να μην φάμε το ''κράξιμο'' που θα επισύρουν οι απόψεις μας. Στον εαυτό σου το οφείλεις, όχι σε εμάς...
''μητρός τε και πατρός τε και των
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''
Και άλλη γνώμη! ![]()
Καμιά φορά, όταν βλέπω τέτοια άρθρα για τον Αλέξανδρο, σαν αυτό που παρέθεσε ο Ψηλός, θυμάμαι εκείνη την καταπληκτική ταινία των Monty Pythons, το "Life of Brian".
"-Να διώξουμε του κατακτητές τύραννους Ρωμαίους... γιατί τι κάναν τόσα χρόνια οι Ρωμαίοι για μας?
-Εκτός από την αποχέτευση, τα υδραγωγεία, τους δρόμους, τα στάδια, τα κτίρια, την παιδεία, την ασφάλεια, το κρασί και που έφεραν την ειρήνη? Απολύτως τίποτα!"
Εξάλλου το ανέφερα ήδη (πρέπει να πάρω και εγώ έναν μπαμπινιώτη)
Η απορία μου είναι όμως, γιατί δεν έχει το
σημείο στίξης του ερωτηματικού , εφοσον
το ποταπός χρησιμοποιείται με την έννοια
της ερωτηματικής αντωνυμιάς
( BtW Η λέξη ποταπός με την εννοια του τιποτένιου
χρησιμοποιούνταν και από αρχαίους συγγραφεις...
θυμάμαι μια αναφορά στον Επίκουρο)
Επισημαίνω επίσης :
Κάπου αλλου στην Καινή Διαθήκη διαβάζουμε:
"Ποταπός εστιν ουτος οτι και οι ανεμοι και η θάλασσα αυτω υπακούουσιν;"
Εδώ το ποταπός είναι με την έννοια του "από που?" και όπως βλέπετε
έχει το σημειο στίξης.
Τέλος στον Ιεζεκιηλ διαβαζουμε
"ΘΕΛΕΙ ΕΙΣΘΑΙ ΤΟ ΠΟΤΑΠΩΤΕΡΟΝ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΥΨΩΘΗ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙ ΤΑ ΕΘΝΗ ΔΙΟΤΙ ΘΕΛΩ ΕΛΑΤΤΩΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΕΣΠΟΖΩΣΙΝ ΕΠΙ ΤΑ ΕΘΝΗ"
Εδώ είναι καταφανές ότι το ποταπός σημαίνει τιποτένιος , έτσι???
Τέλος περί της απαλοιφής του χωρίου:
- Το χωρίο υπάρχει στην Ορθόδοξη Καινή Διαθήκη
- Δεν υπάρχει στις Μασσορίτικες εκδόσεις
- Με κάποια επιφύλαξη ούτε στην έκδοση των Χιλιαστών
Αν κάποιος ξέρει κάτι επιπλέον ας μας πεί...
(By the way, είπα και στην αρχή ότι δεν θεωρώ
ότι το συγκεκριμένο χωρίο αξίζει ώς "ατράνταχτο"
επιχείρημα για σκεπτικιστές, κάνει όμως για ενδιαφέρουσα
κουβέντα
)
Στην πρόταση
quote:
"Ποταπός εστιν ουτος οτι και οι ανεμοι και η θάλασσα αυτω υπακούουσιν;"
έχουμε δευτερεύουσα αιτιολογική (δεν το πιστεύω το φιλολογικό που με έπιασε βραδιάτικα
) και ευθύ λόγο, και προφανώς ευθύ λόγο, άρα το ερωτηματικό δεν έχει λόγο να φύγει.
Στην τρίτη πρόταση,
quote:
"ΘΕΛΕΙ ΕΙΣΘΑΙ ΤΟ ΠΟΤΑΠΩΤΕΡΟΝ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΥΨΩΘΗ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙ ΤΑ ΕΘΝΗ ΔΙΟΤΙ ΘΕΛΩ ΕΛΑΤΤΩΣΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΔΙΑ ΝΑ ΜΗ ΔΕΣΠΟΖΩΣΙΝ ΕΠΙ ΤΑ ΕΘΝΗ"
δεν είμαι σίγουρη, αλλά αφού έχουμε συγκριτικό βαθμό, πιστεύω πως έχει την σημασία που του αποδίδεις...
Πάντως αν και λίγο "κουτσουρεμένο" το επιχείρημα περί
διπλής έννοιας στις λέξεις ασπάσμός και ποταπός ισχύει, νομίζω....
Φιλικά
champ
Λοιπόν, ο ασπασμός, σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη πάντα, σημαίνει αφενός το φίλημα και κατ' επέκτασιν(για να μπω και γω λίγο σε συνομωσιολογία) τον εγκάρδιο χαιρετισμό που συνοδεύεται με φίλημα ή με εναγκαλισμό. Οπότε νομίζω πως, μάλλον, ο καθένας δίνει και πάλι ό,τι νόημα θέλει.
Βέβαια, αν ισχύει η όλη θεωρία ότι το "ποταπός" σημαίνει "από πού" και κατ' επέκτασιν "για ποιό λόγο", (ή "από πού και ως πού") χάνει κάθε ... σκοτεινό νόημα και ο ασπασμός, γιατί μιλάμε προφανώς για μια φράση που δηλώνει την ταραχή και απορία της Μαρίας μπροστά στο αλλόκοσμο ον...
Alles klar, λοιπόν...
πιστεύεις πως δεν περίμενα την αντίδρασή σου;; ή μήπως δεν κατάλαβα γιατί με ρώτησες κατ'αυτόν τον τρόπο;;
Διάβασε καλά την απάντησή που έδωσα.
quote:
Ο τρόπος με τον οποίο είναι διατυπωμένα και ο σκοπός για τον οποίο γράφηκαν είναι καταφανέστατος.
Πρόκειται για καθαρή ανθελληνική προπαγάνδα.
Εγώ, στο σπίτι μου, μπορεί να έχω ένα σκασμό διαφορές με τη γυναίκα μου, με το παιδί μου, να σκοτονώμαστε καθημερινά.
Η εικόνα όμως που θα δοθεί προς τον έξω κόσμο, θα προσπαθήσω να είναι πάντα η εικόνα μιας ενωμένης οικογένειας. (δες Ελλάδα)
Τώρα, το τι θα πως εγώ με τη γυναίκα μου και το παιδί μου, καθώς και το αν παραδεχθούμε αμοιβαία τα σφάλματά μας, θα προσδιορίσει και το κατά πόσο θέλουμε ή όχι να δούμε κατάματα τα προβλήματα ελπίζοντας στη λύση τους και στην πρόοδο της οικογένειάς μας.
Δεν πιστεύω πως κλείνοντας τα μάτια, θα πάψουν να υφίστανται οι διαφορές μας και θα λυθούν και τα υπαρκτά προβλήματα;;;
Κάπως έτσι τα βλέπω εγώ τα πράγματα.
Για πες μου λοιπόν, τι είχα πει εγώ τις προάλες και τον έβγαλα σφαγέα;;;
Και να σε ρωτήσω επίσης, που στηρίζεις αυτό που λες “και χάρη στον οποίο διαδόθηκε το Ευαγγέλιο στα ελληνικά, άρα χάρη στον οποίο υπάρχει σήμερα χριστιανισμος”;
Φιλικά όπως πάντα
quote:
Ινβάντερ,
πιστεύεις πως δεν περίμενα την αντίδρασή σου;; ή μήπως δεν κατάλαβα γιατί με ρώτησες κατ'αυτόν τον τρόπο;;
A ρε Ψηλέ...Γάτα με πέταλα είσαι αγορίνα μου, όλα τα πιάνεις με τη μια...
quote:
Εγώ, στο σπίτι μου, μπορεί να έχω ένα σκασμό διαφορές με τη γυναίκα μου, με το παιδί μου, να σκοτονώμαστε καθημερινά.
Η εικόνα όμως που θα δοθεί προς τον έξω κόσμο, θα προσπαθήσω να είναι πάντα η εικόνα μιας ενωμένης οικογένειας. (δες Ελλάδα)
Τώρα, το τι θα πως εγώ με τη γυναίκα μου και το παιδί μου, καθώς και το αν παραδεχθούμε αμοιβαία τα σφάλματά μας, θα προσδιορίσει και το κατά πόσο θέλουμε ή όχι να δούμε κατάματα τα προβλήματα ελπίζοντας στη λύση τους και στην πρόοδο της οικογένειάς μας.
Αν θεωρείς τον Αλέξανδρο ''σφάλμα'' και ''πρόβλημα'', τότε άσε τις συζητήσεις στο esoterica και είτε ψάξου ο ίδιος esoterica ή τράβα για κανά forum της ΚΝΕ.
Και όσο για τις οικογένειες που μου αναφέρεις έχει γεμίσει η κοινωνία μας απο τέτοιες ''βιτρίνες'', για αυτό και πάμε κατα διαόλου...Ο μέσος νεοέλληνας περνάει την εικόνα του άνετου τύπου με τα δύο αυτοκίνητα καλής μάρκας, την όμορφη και πιστή σύζηγο, τον αριστούχο γιο/κόρη, το εξοχικό, τις διακοπές στη Μύκονο κάθε καλοκαίρι, ενώ στην πραγματικότητα είναι καταχρεωμένος, η γυναίκα του τον έχει κάνει τάρανδο απο το κεράτωμα, ο γιός/κόρη του παίρνει ναρκωτικά και ο ίδιος πίνει κάθε βράδυ καμιά δεκαριά ποτήρια ουίσκι...Τις έχω σιχαθεί τις βιτρίνες Ψηλέ. Ας έχουμε την εντιμότητα να παραδεχόμαστε και δημοσίως τα λάθη μας. Τώρα βέβαια, εξαρτάται το τι θεωρεί ο καθένας λάθος, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
quote:
Και να σε ρωτήσω επίσης, που στηρίζεις αυτό που λες “και χάρη στον οποίο διαδόθηκε το Ευαγγέλιο στα ελληνικά, άρα χάρη στον οποίο υπάρχει σήμερα χριστιανισμος”;
Επειδή με κούρασες, και επειδή ακόμα και αν σου παραθέσω σελίδες επι σελίδων απο ιστορικά στοιχεία, ακόμα και μέσα απο την Βίβλο δεν πρόκειται να με ακούσεις, άκου τι έγραψε παλιότερα ένας άλλος ομοιδεάτης σου για τον Αλέξανδρο, το μέλος Just a Man
quote:
Αιώνια ευγνωμοσύνη θα έχω στον Μέγα Αλέξανδρο.Είναι ανεκτίμητο το έργο του. Χάρης τον Μέγα Αλέξανδρο διαδόθηκέ η Ελληνική Γλώσσα σε όλο τον γνωστό κόσμο εκείνης της εποχής.
Έτσι μας δόθηκε η ευλογία να έχουμε το Ευαγγέλιο στα Ελληνικά.
Κρίμα που δεν έχουμε και άλλους οραματιστές της εξάπλωσης της Ελληνικής Γλώσσας. Και όχι επειδή είναι Ελληνική. Αλλά επειδή είναι Tριαδική.
Όλα καλά λοιπόν? Για διάβασε προσεκτικά το παραπάνω quote και εγώ εδώ είμαι για να συνεχίσουμε τη συζήτηση, αν θες...
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''
quote:
Για πες μου λοιπόν, τι είχα πει εγώ τις προάλες και τον έβγαλα σφαγέα;;;
Eδώ, υποκριτή και ανιστόρητε φίλε μου:
quote:
Για ποιον σεβασμό να μιλά εδώ άραγε; για το σεβασμό που καθόριζε η Σάρισα, το σπαθί και η φωτιά;;;;;;;;;;;;;;;;
Για πέστα αυτά στους λαούς απ'όπου πέρασε ο φίλος μας ο Αλέξανδρος και θα δούμε τι θα σου πουν!!!!!!!!!!!!!!!Τι έκανε ο Μέγας Άλέξανδρος;;;;; Τι δουλειά είχε σε εκείνα τα μέρη, να τους μοιράσει καραμέλες ;;;
Μα καλά, τότε τι τα ήθελε τα όπλα;;;Δηλαδή θες να πεις πως και οι αμερικάνοι το ίδιο πράγμα έκαναν και στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, και σχεδιάζουν να κάνουν και στη Συρία στο Ιράν;;;
Καλέ μου φίλε, όταν θες να προσφέρεις και να βοηθήσεις έναν άνθρωπο, ένα λαό, πας στον τόπο του ειρηνικά, όχι δια πυρός και σιδήρου!!!Και όποιος χρησιμοποιεί τέτοια μέσα, όπως και να θέλει να χαρακτηριστεί ή και όποιο πρόσχημα η δικαιολογία να χρησιμοποιήσει, δεν είναι παρά ένας ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ!!
Eγκληματία και σφαγέα μας έβγαλες λοιπόν τον Μέγιστο των Ελλήνων. Αλλά δεν με ενοχλεί τόσο αυτό, αφού είμαι σίγουρος πως οι απόψεις σου αυτές πηγάζουν απο την ασχετίλα σου όσον αφορά τις αρχαίες πηγές( είμαι βέβαιος πως δεν μπήκες στον κόπο να μελετήσεις Πλούταρχο,Αρριανό ή Κούρτιο πριν μας παραθέσεις τα πονήματα σου). Δεν με ενοχλεί καν η προκλητικότητα που συνοδεύει αυτή την ασχετίλα, αφού μου είναι αδιάφορος ο τόνος στον οποίο μιλάν οι συνομιλητές μου, αρκεί να είναι ειλικρινείς και να πιστεύουν αυτά που λένε.
Αυτό που με εκνευρίζει είναι η υποκρισία σου. Λες κάτι και μετά πας να το συγκαλίψεις, όταν δεις οτι οι απόψεις αυτές δεν ''περνάνε'' στους συνομιλητές σου. Λυπάμαι. Παρά τις διαφωνίες μας, είχα την εντύπωση πως είχα να κάνω με έναν έντιμο άνθρωπο, βλέπω όμως οτι έσφαλα.
Μια συμβουλή για το μέλλον: Δυστυχώς για εσένα, ότι γράφεις εδώ μένει. Επομένως, η τακτική του ''λέω κάτι και μετά απο μερικά topic το διαψεύδω'' δεν περνάει στο forum αυτό. Απλά αυτοεξευτελίζεσαι. Αν η χριστιανική σου ηθική δεν σου υπαγορεύει την ανάγκη να είσαι ειλικρινής, ας σου την υπαγορεύσει τουλάχιστον η κοινή λογική...