ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

nst30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
30/05/2008, 09:50:41
quote:
Dying μου εάν κάποιος έχει την παραμικρή ιδέα όχι μόνο για την Παλαιά και Καινή Διαθήκη αλλά γενικώς, δεν πρόκειται ποτέ να πει διάφορα (δεν θέλω να συγκεκριμενοποιήσω)

pyramid μου, πως μπορείς να εξάγεις ένα τόσο γενικευμένο συμπέρασμα και μάλιστα με τόση σιγουριά;
Εγώ θα κρατούσα και μια πισινή πάντως...

quote:
Η δική μου ένσταση είναι ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του eidos και τα διάφορα δυσαρμονικά, άμεσα ή έμμεσα, για τον τρόπο με τον οποίο έρχεται ο κάθε άνθρωπος σε επαφή με το θείο.

Εννοείς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο eidos την επαφή με το θείο ή τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον eidos κάποιοι συνομιλητές του ως προς το θέμα της επαφής του ανθρώπου με το θείο;

Καταρχάς ο τρόπος με τον οποίο έρχεται κάποιος σε επαφή με το θείο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Δεν θεωρώ λοιπόν χρήσιμο να βγω εγώ και να πω σε κάποιον πως να επιχειρήσει αυτήν την επαφή διότι είναι μια δική του υπόθεση, έχει τα δικά του "εργαλεία", την δική του κοσμοθέαση, τις δικές του εμπειρίες κλπ.
Εγώ έχω άλλα όπως ενδεχομένως κι όλοι μεταξύ μας.

quote:
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το θέμα είναι εξαιρετικό, εγώ δεν έχω κάτι ενδιαφέρον να πω εκτός εάν θέλετε να παραθέσω όλη την Καινή Διαθήκη!!!

Μα η ηθική δεν προσεγγίζεται μόνο μέσω της Καινής Διαθήκης, σίγουρα μπορείς να μοιραστείς μαζί μας πολλά άλλα πράγματα για το ζήτημα αυτό.
Όπως είπες εξάλλου, δεν είναι αυτά τα κείμενα και τα άλλα.

quote:
Αυτό που εννοώ είναι ΄ότι κάποια στιγμή, κάποια πράγματα πρέπει
να μας ενώνουν κι όχι να μας χωρίζουν... Ένα από αυτά έπρεπε να
είναι κι η ηθική...

Συμφωνώ απόλυτα, φίλε trexagireve!
Ειδικά με την πρώτη σου πρόταση.
Όσο για την δεύτερη, ίσως να πρέπει να είναι κι η ηθική ένα από αυτά που θα μας ενώσουν.
Ας βρούμε όμως πρώτα τι είναι αυτή η ηθική...

In anticipation of my resurrection...

eidosΜέλος
30/05/2008, 11:29:04
Ελο

δεν έχω καμμία αντίρηση στο να ψάψει καποιος και να μάθει τον εαυτό του, αυτό εξάλλου επιβάλλεται,
αλλά,
σε ερωτήματα όπως:
γιατί υπάρχουμε, γιατί εκδηλώνουμε αισθήματα, γιατί όλοι υποκεινται σε ένα γενικό κανόνα ηθικής, γιατί πεθαίνουμε;
γιατί έχουμε ένα εγκέφαλο που χαρακτηρίζεται το περιπλοκότερο εργαλείο στο σύμπαν; κ.α,

όσο και να ψάχνουμε δεν θα βρούμε τις απαντήσεις,
γιατί;;;
γιατί όταν ψάχνεις σε λάθος τόπο, δεν μπορείς να βρεις το θησαυρο...
αυτό εννοούσα όταν είπα οτι η συζήτηση έχει τεθεί σε σαθρά (λάθος) θεμέλια, και ο Δ_Ι το παρεξήγησε...

εν κατακλείδι, όταν έχεις ένα πρόβλημα με κάποια ηλεκτρική συσκευή, θα ανατρέξεις στις οδηγίες του κατασκευαστη, για να βρεις τη ζημιά.
το ίδιο συμβαίνει και με τον προβληματικό άνθρωπο, μόνο αν ανατρέξουμε στις οδηγίες του Κατασκευαστή, θα βρούμε τη ζημιά.

όλες οι απαντήσεις υπάρχουν εκεί, (στην Βίβλο) και μόνο εκεί,
εφόσον λοιπόν δεν στρέφουμε την προσοχή μας σε αυτον τον οδηγό, και κουβεντιάζουμε με βάση προσωπικές εμπειρίες, τι κάνουμε τελικά;;

τίποτα!!!

θυμάμαι μια φράση της Νστ, ότι ο ανθρωπος, είναι ένα, ...αριστούργημα αρχιτεκτονικής (κάπως έτσι το είχε γράψει)
ας ρωτήσουμε λοιπόν τον Αρχιτέκτονα...

30/05/2008, 11:40:35
quote:

Ας βρούμε όμως πρώτα τι είναι αυτή η ηθική...

Δεν το βλέπω να γίνεται ....οι αντιπαραθέσεις σας είναι προσωπικές και θυμίζουνε άτομα με αγνοια ΨΥΧΉΣ .
Εν πάσει περιπτώση ας γίνει μία ακόμη προσπάθεια .

Ηθική είναι η επιστήμη που μελετά τους κανόνες συμπεριφοράς των ανθρώπων στην κοινωνική τους συμβίωση.

...ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ .....

Ο καθένας έχει την δική του ηθική και την υποστηρίζει(τυολάχιστον εδώ μέσα ) με την προσωπική άποψή του ,μέχρι να την αποδεχτούνε οι υπόλοιποι, η τουλάχιστον η πλειοψηφία των συνομιλητών του .

Και γιατί συμβαίνει ?
Για να εμπεδώσει ο νινητής ( των αντιπαραθέσων ) ,ότι αυτός μόνο έχει δίκαιο .

Ξεκολείστε απο την προσωπικότητά σας .
Ανακαλύψτε την ψυχή σας .
Αλιώς τσάμπα καίει η λάμπα .

Αφού σας αρέσει να έχεται προσωπική άποψη για όλα ,τότε μπείτε στον κόπο και προσπαθείστε τουλάχιστον μία φορά στην ζωή σας βρε αδελφέ ,να συμπεριφερθείτε ΑΠΡΟΣΩΠΑ .
Ίσως να σας αρέσει .

ΜΑ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ

Τέλος πάντων ,αν δεν μπορείται αλιώς συνεχείστε να θυρυβείτε .

30/05/2008, 12:17:12
Αγαπητέ Alfa-omega, έχεις δίκιο, απόλυτο δίκιο...
Εμένα η υπόθεση μου θυμίζει παιδιά.Εγωιστικά παιδιά,
ή άτομα νεόπλουτα που έχουν το απόλυτο του σωστού..
Αυτό το απρόσωπο που λές πολύ σωστό.. Πιστεύω΄οτι έτσι θα
δούμε πιο νηφάλεια και πιο αντικειμενικά, μια ηθική που
δεν είναι κανενός και που όλοι πρέπει να την προσεγγίσουμε
κι όχι να την ορίσουμε,επιμένω...
30/05/2008, 13:07:29
Dying μου εσύ θα κρατούσες μια πισινή, και καλά κάνεις, γιατί πιθανόν έχεις συγκεκριμένη προσέγγιση που σε οδηγεί σε αυτή την πισινή. Εγώ πάλι δεν κρατάω καμία πισινή γιατί έχω μια άλλη προσέγγιση.

Επαναδιατυπώνω
"Η δική μου ένσταση είναι ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του eidos
Επίσης έχω ένσταση και για τα διάφορα δυσαρμονικά, άμεσα ή έμμεσα, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έρχεται ο κάθε άνθρωπος σε επαφή με το θείο."

Δεν θα παρέθετα την Καινή Διαθήκη λόγω του ότι πιστεύω πως μόνο μέσα από εκεί προσεγγίζεται η ηθική, ήταν ένα σχόλιο κάπως σκανταλιάρικο για την φιλενάδα μου την nst που ενώ δεν ανέφερα τίποτα για θρησκείες άρχισε να μου λέει ότι αυτά δεν τα λέει μόνο η χριστιανική θρησκεία αλλά και άλλες δοξασίες.
Φταίω τώρα εγώ να της βάλω C στην μελέτη του Κρισναμούρτι?

Nst μου
Όταν μιλάς στον eidos για πλύση εγκεφάλου μιλάς σε μένα, όταν του λες για κτυπήματα κάτω από την ζώνη το λες σε μένα, όταν του λες ότι είναι βαθιά νυχτωμένος και ούτε με εκσκαφέα δεν πρόκειται να βγει το λες σε μένα.

Ξέρεις τι σημαίνει η φράση
"Ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν, η γαρ τον ένα μισήσει και τον έτερον αγαπήσει, η ενός ανθέξεται και του ετέρου καταφρονήσει, ου δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά."

Σημαίνει ότι δεν γίνεται να είσαι θετικός με κάποιον άνθρωπο και αρνητικός με κάποιον άλλον, δεν γίνεται να σέβεσαι τα ιερά κείμενα μιας συγκεκριμένη θρησκείας και να μην σέβεσαι της άλλης, δεν γίνεται να μην σέβεσαι τον τρόπο που έρχεται σε επαφή κάποιος άνθρωπος με το θείο και να μιλάς για Θεό της καρδιάς.
Αυτό που είναι η φύση σου αυτό θα βγάλεις, θα εκδηλώσεις.

Δεν θα μπω στην διαδικασία της περαιτέρω ανάλυσης, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε σταυροφορίες, είπαμε τις απόψεις μας, εκφράσαμε τις ενστάσεις μας, λέω να το τελειώσουμε.
Εάν όμως χρειαστεί εγώ θα ξανακάνω ένσταση, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

Και για να υποστηρίξω την άποψη του alfa omega θα δηλώσω ότι έχω άγνοια ψυχής
(μουμπλε μουμπλε …… νομίζω ότι η προσωπικότητά μου θα αντέξει αυτή τη δήλωση)

Alfa omega είδα ότι έβαλες φατσούλες που σημαίνει μια πειρακτική χαρούμενη διάθεση και δεν έχασα την ευκαιρία.

Πέρα από την πλάκα, αντιλαμβάνομαι ότι είναι σημαντικό για σένα αυτό το απρόσωπο και χαίρομαι που μάλλον βρήκες την άκρη.

30/05/2008, 19:08:58
EIDOS ανέφερες:"όμως ακριβώς έτσι νοιώθω και εγώ, ο Δημιουργός στον οποίο πιστεύω είναι Αυτός που χρεώθηκε τα εγκλήματα του ιερατείου του Μεσαίωνα, χωρίς ο Ίδιος να τα επιδοκιμάζει...".ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΤΑ ΧΡΕΩΘΗΚΕ,ΤΑ ΧΡΕΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΠΡΑΞΕ.Άν έχεις διαβάσει κατά καιρούς αυτά που έγραψα,πιστεύω στήν ύπαρξη ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ με τήν έννοια του ΟΛΟΥ του ΠΑΝΤΟΣ,της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ,σέβομαι βεβαίως τους αθέους,όπως και τους θρησκευόμενους.Αυτό που με βρίσκει αντίθετο είναι η εμμονή στήν Βίβλο,όταν αυτή χρησιμοποιείται σάν αποδεικτικό στοιχείο και όχι ώς στοιχείο πίστεως.Διότι τα σύμβολα τής πίστεως αφορούν τήν πίστη,η οποία και δέν αποδέχεται καμίαν απόδειξη{γιά μένα σεβαστή απολύτως η πίστις του καθενός}.Όταν όμως αυτά φέρονται στο τραπέζι του διαλόγου ώς αποδεκτικά στοιχεία,τότε δέν μπορώ να μήν αντιδράσω.Η ΠΙΣΤΙΣ ΔΕΝ ΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΤΕ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ,ΠΑΡΑΜΕΝΗ ΠΙΣΤΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΒΛΟ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ.ΤΟ ΝΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΒΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΔΙΟΤΙ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΗΡΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ.

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 30/05/2008 19:14:04

30/05/2008, 23:15:26
quote:
Δεν θα μπω στην διαδικασία της περαιτέρω ανάλυσης, δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε σταυροφορίες, είπαμε τις απόψεις μας, εκφράσαμε τις ενστάσεις μας, λέω να το τελειώσουμε.

Oui!! Oui!! To αυτό ...και για μενα...

30/05/2008, 23:25:43
quote:
Σε μία ελικρινή και άνευ όρων, ορίων και φραγμών αναζήτηση της αληθείας δεν υπάρχει τίποτα ή δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα "Non-touched", βλέπετε αλλά μη εγγίζετε. Πρέπει ίσως να αναρωτηθούμε γιατί
καθόμαστε και συζητάμε εδώ μέσα. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άψυχο (και εκνευριστικό) πληκτρολόγιο αντί για να βρισκόμαστε κάπου αλλού και να διασκεδάζουμε με φίλους που έχουν σάρκα και οστά, που τους βλέπουμε και μας βλέπουν, που βλέπουμε και νοιώθουμε τις αντιδράσεις τους. Ζωντανούς τέλος πάντων και όχι virtual. Γιατί?

Συμφωνώ απολύτως. Δυστυχως αυτού του είδους οι συζητήσεις δεν είναι ευκολα ανεκτές σε προσωπικό επίπεδο. Εκτός αυτού για να γίνουν πρέπει να ενδιαφέρονται και οι φίλοι μας για αυτές και κυρίως να είναι υποψιασμένοι η πληροφορημένοι. Αρα επιλέγουμε το διαδίκτυο..
Επίσης, οσον αφορά εμένα [ για τους άλλους δεν ξέρω] δεν θεωρώ οτι είναι εύκολο να ανοιχτούμε αληθινά οταν υπάρχει συναισθηματική δέσμευση με τον άλλο ιδίως αν αρχίσει να επέρχεται ένταση. Η φιλία είναι ενας δονητικός συντονισμός ψυχής και οχι προσωπικότητας και για μενα είναι πολύ πιο σημαντική απο κάθε δόγμα, θρησκεία, πεποίθηση κλπ.

Πάντως θα ήταν όμορφο αν μπορέσουμε να αναφερόμαστε αποκλειστικά στις έννοιες και όχι σε αυτόν που τις παραθέτει...χωρίς να χαρακτηρίζουμε. Λεω να προσπαθήσω...

30/05/2008, 23:57:19
quote:
Ποιος είναι ο κίνδυνος αν επιλέγουμε μόνοι μας τι περιλαμβάνει το να «είμαστε καλοί»;
Όλοι έχουμε κληρονομήσει την τάση (από τους γονείς μας) να ενεργούμε ιδιοτελώς. Η ίδια μας η καρδιά μπορεί να μας εξαπατήσει.
Θα μπορούσαμε εύκολα να υποβαθμίσουμε τη σπουδαιότητα θεόδοτων απαιτήσεων τις οποίες εμείς θεωρούμε δυσεφάρμοστες ή περιοριστικές.

Εφ όσον η θεότητα μας εδωσε με τις ικανότητες να σκεφτόμαστε, να θέλουμε και να πράττουμε σημαίνει οτι αυτό ακριβώς περιμένει και απο εμας. Εχουμε την δυνατότητα επιλογής και με αυτή εξελίσουμε τον εαυτό μας και το Θεϊκό στοιχείο.
Αν σκεφτούμε οτι μας εδόθησαν οι δυνάμεις για να τις ''ξεχάσουμε'' και όχι να τις επεξεργαστούμε τότε θα πρέπει να σκεφτούμε οτι υπάρχει αντίφαση. Για πιο λόγο να δημιουργήσει ενα τέτοιο τέλειο όν αν είναι για να το εχει υπο πλήρη υποταγή και κατεύθυνση..
Μήπως το ''μυστικό '' είναι το ακριβως αντίθετο?
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει κάτι που δεν ανήκει μεσα στο περιεχόμενο της σκέψης του η της μνήμης του. Αρα αν οι κανόνες είναι ''γνωστοί'' τότε το πιο λογικό και πιθανό είναι να προέρχονται απο ανθρώπινο εγκέφαλο και οχι απο κάτι υπερβατικό. [ προς αποφυγη παρεξηγήσεως, οι κανόνες διαβιώσες κλπ δεν είναι το ίδιο με τους νόμους της φύσεως].

quote:
π.χ., δύο ανύπαντρα άτομα ίσως επιλέξουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις, σκεπτόμενοι ότι εφόσον δεν περιλαμβάνεται κανένας άλλος, αυτό είναι καθαρά προσωπικό ζήτημα.
Μπορεί να αναγνωρίζουν ότι οι πράξεις τους δεν ανταποκρίνονται στους Γραφικούς κανόνες αλλά ίσως συμπεραίνουν ότι αφού «κανένας δεν ζημιώνεται», πιθανότατα ο Θεός δεν το αποδοκιμάζει αυτό.
Οι επιθυμίες τους θα μπορούσαν να τους κάνουν να μη διακρίνουν την πλήρη σημασια και τις συνέπειες των πράξεών τους.
Η Βιβλος προειδοποιεί: «Υπάρχει οδός που φαίνεται ορθή στον άνθρωπο, έπειτα όμως το τέλος της είναι οδοί θανάτου».—Παροιμίες 14:12.

Ας το πάρω σοβαρά.... Αν είναι δυνατόν να ισχύει όλο αυτό, θα ήθελα μια εξήγηση σχετικά με το πως πολλαπλασιάστηκαν οι πρώτοι άνθρωποι , οπως εσύ την κατανοείς.
Να υποθέσω οτι ο Θεός επέτρεπε την αιμομιξία? Να σκεφτώ οτι άλλο είπε στους χριστιανούς και άλλο στους μουσουλμάνους ...άλλο στους παπούα και άλλο στους ινδουιστές? Μήπως οι διδασκαλίες είναι εντελώς άσχετες απο αυτά τα προγράμματα και σχεδιαγράμματα ?
Μήπως ο γάμος είναι μια εφέυρεση ανθρώπινη που ναι μεν εξυπηρετεί την κοινωνία αλλά ουδεμία σχέση εχει με την αλήθεια της ψυχής μας?
Μήπως ο εσωτερικός συμβιβασμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία που μπορούμε να κάνουμε ως προς τον Θεό μέσα μας?

quote:
Όλοι οι νόμοι του Δημιουργου αντικατοπτρίζουν την αγάπη του για εμας και την επιθυμία που έχει να μας βλέπει να μην υποφέρουμε. Η απόρριψη των κανόνων του Θεού σχετικά με τη σεξουαλική ηθική ή άλλου είδους διαγωγή δεν έχει οδηγήσει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερη ευτυχία και επιτυχία στη ζωή.
Για πολλούς, έχει περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή τους.
Από την άλλη πλευρά, το να ακολουθούμε τους νόμους του Θεού μάς βοηθάει στις προσπάθειες που κάνουμε να διάγουμε καλή ζωή και να αποφεύγουμε την άσκοπη πρόκληση βλάβης τόσο στον εαυτό μας όσο και σε άλλους.

Πιθανώς πολλοί απο αυτούς τους κανόνες να είναι σωστοί αλλά για να καταΛλήξουμε εκεί πρέπει να πειραματιστούμε, να δοκιμάσουμε , να σκεφτούμε. Η περίπλοκη ζωή είναι πιο ηθική αφου καθε αρχή είναι και αγνή και πιο ενδιαφέρουσα απο τον στρατό ... θα έλεγα...

Φιλικά

eidosΜέλος
31/05/2008, 11:01:36
λομβαρδ.

κι όμως ο Θεός τα χρεώθηκε,
με την εξης λογική:
αφού οι 'αντιπρόσωποι' του, είναι αιμοσταγείς δολοφόνοι, ο Ιδιος είναι επίσης δολοφόνος και άδικος

έτσι σκεπτώμενοι οι ανθρωποι, αρχίζοντας απο τον 19ο αιώνα, και έως σήμερα, προσπάθησαν να απαλαγουν από ένα τέτοιο κακό Θεό, τόσο κακό όσο και οι υποτιθέμενοι αντιπρόσωποι του.

η μομφή συνεχίζει να πέφτει στον Δημιουργό, γιατί σκέψου απλά, ότι αν οι 'αντιπρόσωποι' του αν ήταν πραγματικά όπως Εκείνος τους ήθελε, θα ήταν όλοι σαν τον Χριστό, και αντί να διώκουν και να σκοτώνουν, θα συνέβαινε το αντίθετο (θα τους δίωκαν και θα τους σκότωναν)

για αυτό το λόγο η οργανωμένη και αποστατική χριστιανοσύνη, είναι υπόλογη απέναντι στον Ενα Δημιουργό (και οχι σε μια τριάδα θεού η θεών)

θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας εξηγήσεις πως κατέληξες στην άποψη, ότι ο Δημιουργός είναι η έννοια του ολου, του παντός, και ότι άλλο εσύ πιστεύεις για τον Δημιουργό...

με ενδιαφέρουν τα δικά σου αποδεικτικά στοιχεία περί ενός Δημιουργού, που να έχουν να κάνουν όχι με την πίστη, (εσύ είπες ότι πιστεύεις σε ένα Δημιουργό, αλλά αφαιρείς τη Βίβλο σαν σημείο αναφοράς)
περιμένω λοιπόν αποδείξεις απτές (όχι γραπτές)

πραγματικά θα είχε πολύ ενδιαφέρον το που στηρίζεις την αποψη σου...

σου παραθέτω τον ορισμό της πίστης:
(βεβαίωση για πράγματα που δεν βλέπεις, σιγουριά ότι η ελπίδα θα γίνει πραγματικοτητα)