ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ - ΕΙΚΟΝΕΣ

- ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ - ΕΙΚΟΝΕΣ

Your Dying Bride71 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/4
Oculatis AbisΜέλος
08/10/2003, 15:28:06
Πολλές φορές λέμε πως κάτι που έχει δημιουργηθεί είναι λάθος της φύσεως. Υφίσταται άραγε τέτοιος χαρακτηρισμός; Τι λέτε;

Sub rosa

08/10/2003, 15:33:43
Πολύ ενδιαφέρον ερώτημα!

Xωρίς να είμαι σίγουρη... η αλήθεια είναι πως δεν το είχα σκεφτεί ποτέ.. μέχρι τώρα που το έθεσες.. νομίζω ότι μάλλον δεν κάνει λάθη.

Iσως αυτό που EMEIΣ θεωρούμε λάθος μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, να αποδειχτεί ότι είναι ένα βήμα προς την εξέλιξη κάποιου είδους.

Tώρα αν μιλάμε για τερατογεννέσεις κ λοιπά, σαφώς κ δεν είναι κάποιο στάδιο εξέλιξης, αλλά σαφώς κ δεν είναι κ λάθος της φύσης.
Λάθος του ανθρώπου είναι κ επακόλουθο του βιασμού της φύσης...

Thothoula γεματούλα
Kόρη Thoth Tρισμέγιστου
Aδερφή TAT Kύβου

08/10/2003, 15:36:18
quote:
Κάνει η Φύση λάθη;

Αν κάνει λέει!!!

Μόνο που τα λάθη της φύσης είναι το υπόβαθρο της ίδιας της τής επιβίωσης...Εκεί βρίσκεται η θεϊκότητά της!

Edited by - durden_alie on 08/10/2003 15:47:03

Astral_Μέλος
08/10/2003, 15:39:47
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, "λάθος" είναι όρος που έχει επινοήση ο άνθρωπος...
Την φύση την φαντάζομαι σαν "μητέρα" και έτσι απορώ αν για κάποια μητέρα τα "παιδιά" της μπορεί να είναι λάθη;

SiraxΝέο Μέλος
08/10/2003, 17:06:11
quote:

Αν κάνει λέει!!!

Μόνο που τα λάθη της φύσης είναι το υπόβαθρο της ίδιας της τής επιβίωσης...Εκεί βρίσκεται η θεϊκότητά της!

Συμφωνω και εγω...

Non spero a niente,non temo nessuno,sono libero(N.K)

08/10/2003, 17:19:28
Μονο εμείς οι ανθρωποι αντιλαμβανόμαστε κατι ως λαθος ή σωστο.
Για τη φυση δεν υπαρχουν τετοιες έννοιες.

Οτι γίνεται μεσα στα πλαισια της φύσης, για μένα, είναι σωστό.

Αυτο που κάναμε και κάνουμε εμείς στη φύση είναι λάθος

09/10/2003, 00:32:52
quote:
Κάνει η Φύση λάθη;

πώς δεν κάνει...

όταν στον εμπριστή που καίει το δάσος δεν ρίχνει πάνω του έναν κορμό να τον αφήσει στον τόπο...

όταν στον εκμεταλευτή που μπαζώνει το ποτάμι γιά να πουλήσει οικόπεδα και να βγάλει ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΛΛΛΕΦΤΑΑΑ δεν τον αρπάζει με ένα δυνατό υδάτινο κύμα να τον στείλει στον πάτο της θάλασσας...

όταν στον "έξυπνο" που οδηγώντας με το αμάΓξι του και περνώντας από ένα παρθένο δάσος, πετά με ύφος Ισπανού κατακτητή στην Αμερική το τσιγάρο του, ή το τενεκεδάκι με το αναψυχτικό του, ή απλά όλη τη σακκούλα με τα σκουπίδια δεν του ρίχνει ένα βράχο από την πλαγιά να του πλακώσει το αμάΓξι...

όταν στον εφοπλιστή που πετά τα απόβλυτα στη θάλασσα και τα πετρέλαια δεν του βυθίζει το ιδιωτικό κρουαζιερόπλοιο σε έναν ύφαλο...

όταν στον έμπορα, που καταστρέφει απέραντα δάση γιά ξυλεία, και φυσικά όλα τα ζωντανά που είχαν το σπίτι τους εκεί δεν κάνει ένα σεισμό να τον πάρει κάτω στα τάρταρα...

ε! πώς δεν κάνει λάθη!!!

ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙ!!!

Λάρα Κροφτ -η αποθέωση!!!
click ^

09/10/2003, 00:46:37
μπορεί η απάντησή μου να μην είναι μέσα στα πλαίσια ακριβώς του θέματος αυτού, αλλά συγχωρήστε με!
με έπιασε το φυσιολατρικό μου με όλα αυτά που διάβασα, και θυμήθηκα και κάτι...
από πέρσι!

πέρσι λοιπόν, δούλευα σε ένα υπέροχο εθνικό δρυμό της Αττικής -το δρυμό Σουνίου-Λαυρίου.
εκεί που πήγαινα μιά μέρα στη δουλειά, και έβλεπα γύρω μου σκουπίδια και πολλούς να πετάνε σκουπίδια από τα αμάξια τους -(βλέπετε, εγώ μόλις είχα πάρει αμάξι, και δεν είχα παρατηρήσει το πόσο συχνά αυτό συμβαίνει)- αποφάσισα να προτείνω την δημιουργία μιάς "οικολογικής ομάδας που να εκδικείται γιά λογαριασμό της φύσης όλους αυτούς που βάζουν το χεράκι τους και την καταστρέφουν".

η ιδέα ήταν απλή...
ο πρώτος στόχος...τα αυτοκίνητα.
ένα site στο internet,
πολλά email γιά να κυκλοφορήσει η ιδέα,
και λίγη οργάνωση γιά να δουλέψει το πράμα...

όποιος ήθελε να συμμετέχει στην ομάδα, θα έπρεπε να καταγράφει όλους τους αριθμούς των αυτοκινήτων, που θα πετάγανε σκουπίδια στο δρόμο, ή γενικότερα θα κάνανε κάτι καταστροφικό γιά το περιβάλλον.
τα αποτελέσματα της καταγραφής -με τους αριθμούς των αυτοκινήτων- θα μαζευόντουσαν στο site.
όταν κάποιος είχε "παρατηρηθεί" 3 φορές γιά ένα τέτοιο παράπτωμα, η "ομάδα δράσης" θα έβρισκε μιά κατάλληλη ώρα, θα εντόπιζε τον ένοχο, και...

θα έγραφε με ανεξήτιλο πράσινο σπρέι στο αμάξι του

δεν θα ξαναπετάξω σκουπίδια από το παράθυρο!!!

δεν ξέρω γιατί δεν έκανα ποτέ πραγματικότητα αυτό το όνειρό μου...
η αλήθεια είναι πάντως, ότι σε όποιον το έλεγα τότε, όλοι ήθελαν να συμμετέχουν! ίσως δεν ήταν η ιδέα ακόμη ώριμη...

κρατήστε το αυτό λοιπόν εδώ σαν μιά ιδέα...που θέλει τον καιρό της...

συγνώμη γιά την άσχετη παρεμβολή!

Λάρα Κροφτ -η αποθέωση!!!
click ^

thothΙδρυτικό Μέλος
09/10/2003, 01:15:34
Ναι, η Φύση κάνει λάθη.

Την πιο φιλοσοφημένη αιτία την βρήκα στις Εννεάδες του Πλωτίνου:

Λέει:

“Εάν κάποιος ρωτούσε την φύση: ένεκα τίνος δημιουργεί, και η φύση ήθελε να ακούσει τον ερωτώντα και να απαντήσει, σίγουρα, θα έλεγε: “Δεν θα έπρεπε να με ρωτάς, αλλά να καταλάβεις από μόνος σου, σωπαίνοντας, όπως κι εγώ σωπαίνω και δεν συνηθίζω να μιλώ. Τί πρέπει λοιπόν να καταλάβεις; Ότι το δημιούργημά μου είναι ένα θέαμα δικό μου, της σιωπούσας, ένα αντικείμενο θέασης που προέκυψε εκ φύσεως, κι έχει λάβει από εμένα - η οποία επίσης προέκυψα από μία τέτοια θέαση - την τάση να θεάται. Και η θέασή μου δημιουργεί το βλεπόμενο, όπως ακριβώς ιχνογραφούν οι μαθηματικοί μόνο εφόσον θεώνται. Κι ενώ εγώ βέβαια δεν ιχνογραφώ, αλλά μόνο βλέπω, προκύπτουν οι γραμμές των σωμάτων κάπως σαν βροχόπτωση. Με εμένα δεν συμβαίνει τίποτε διαφορετικό, από εκείνο που συνέβη με την μητέρα μου και τους γονείς μου. Κι εκείνοι προέκυψαν από μία θέαση, κι έτσι η γέννησή μου συνέβη χωρίς εκείνοι να κάνουν κάποια πράξη, διότι αυτοί είναι ανώτερες διαμορφωτικές δυνάμεις, κι εγώ γεννήθηκα μέσω της αυτοθέασής τους” Το Μεγάλο Βιβλίο, ΙΙΙ 8,4.

“Τί σημαίνουν ετούτα; Σημαίνουν ότι η επονομαζόμενη “φύση” είναι γέννημα μιας ανώτερης ψυχής που ζει εντονότερα, και σωπαίνοντας ασκεί εντός εαυτής τη θέαση όχι στραμμένη προς τα επάνω και ούτε προς τα κάτω, αλλά ιστάμενη εκεί που βρίσκεται μέσα στο εντός εαυτής - σκέπτεσθαι και αυτοσυναισθάνεσθαι. Και μέσα σε αυτή την αυτοκατανόηση και αυτοσυναίσθηση, θεάται όσα είναι μεθύστερα του εαυτού της, κατά τις δυνάμεις της. Και τώρα πια δεν ζητά τίποτε άλλο, μιας κι έχει γεννήσει ένα θέαμα λαμπρό και χαριτωμένο...

...Η θέασή της είναι αθόρυβη, αλλά είναι και πιο θαμπή. Διότι υπάρχει μία άλλη θέαση που είναι σαφέστερη, ενώ η θέαση της φύσης είναι μόνο η απομίμηση μιας άλλης. Γι’ αυτό και το δικό της γέννημα είναι πέρα για πέρα ασθενικό, διότι μια ασθενική θέαση παράγει ένα ασθενικό βλεπόμενο.” ΠΛΩΤΙΝΟΣ, Το μεγάλο Βιβλίο, ΙΙΙ, 8,4.

(...)

“Τα σφάλματα {“αμαρτίαι”} τόσο κατά την γέννηση των πραγμάτων όσο και κατά το πράττειν, προέρχονται από το ότι οι θεώμενοι, απομακρύνονται από το μοντέλο που θεώνται.” ΠΛΩΤΙΝΟΣ, Το Μεγάλο Βιβλίο, ΙΙΙ, 8,7.

(...)

“Τα ανώτερα όντα κινούνται αρμονικά, ως μέρη του σύμπαντος. Τα κατώτερα όντα φθείρονται επειδή δεν έχουν την δύναμη να υποφέρουν την τάξη του σύμπαντος. Είναι σαν μία χελώνα που αν τύχει μέσα στον δρόμο μιας μεγάλης ομάδας χορευτών που προχωρεί εύρυθμα, θα καταπατηθεί, γιατί δεν θα μπορέσει να αποφύγει την τακτικότητα των χορευτικών βημάτων. Εάν όμως, αυτή, μπορούσε να ενταχθεί στον ρυθμό τους, τότε ούτε κι αυτή θα πάθαινε τίποτα από τον χορό.” ΠΛΩΤΙΝΟΣ, Το Μεγάλο Βιβλίο, ΙΙ, 9,7.

Επίσης ο Πλάτωνας λέει:

“Στην αρχή εφαρμόζει ο κόσμος τις οδηγίες του πατρός του και με αρκετή ακρίβεια, αλλά περί το τέλος με μεγαλύτερη χαλαρότητα. Αιτία αυτού ήταν τα σωματικά στοιχεία της συστάσεώς του, κληρονομιά της παλαιάς του φύσης, διότι αυτή έφερε μαζί της αρκετή αταξία προτού να έλθει στην παρούσα κοσμική τάξη. Αληθώς από τον δημιουργό του έλαβε όλα τα αγαθά, αλλά από την προηγούμενη σύστασή του απορρέουν όλα τα δεινά και όλες οι αδικίες που γίνονται στον ουρανό”. ΠΛΑΤΩΝΑΣ, Πολιτικός 273, B,C.

Δηλαδή με πιο απλά λόγια. Η Φύση είναι μια αιθερική απομίμηση-κόρη της Ψυχής. Για αυτό της μοιάζει στην λειτουργία και ζωογονεί τα σώματα.

Αλλά λόγω του ότι είναι επιγέννημα της Ψυχής (που και αυτή είναι επιγέννημα του Νου), χάνει αρκετή από την δύναμη της συνεκτικότητας που έχει η Ψυχή.

Επίσης η Φύση προσπαθεί να χειριστεί μια χονδροειδή ύλη (μιας παλιάς φύσης, ή ίσως μιας ενός παλιού σύμπαντος) και τα άτακτα στοιχεία αυτά δεν υπακούν στην θέληση της Φύσης, κι έτσι στην αναπαραγωγή των αρχετύπων και προτύπων γίνονται λάθη (δες γενετικές αλλοιώσεις και μεταλλάξεις)

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

_Μέλος
09/10/2003, 01:15:36
Κάποια πράγματα που εμένα μου φαίνονται σαν λάθη της φύσης προσπαθώ να πιστέψω ότι τα έκανε γιατί είχε κάποιο λόγο.

Λιλιθ, όταν βλέπω μηνύματα σαν τα δικά σου σκέφτομαι ότι ίσως τελικά να υπάρχει μια ελπίδα.....

Τελικά αν έκανε κάποιο λάθος η φύση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι που επέλεξε τον άνθρωπο για να του χαρίσει μυαλό, αφού δεν το χρησιμοποιεί καθόλου πήγε χαμένο το δώρο, ίσως να το αξιολογούσε κάποιο άλλο είδος με λιγότερο αυτοκαταστροφικό τρόπο και με περισσότερο σεβασμό προς την φύση.

09/10/2003, 02:08:14
Πολύ ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις σου, αγαπητέ Thoth, καθώς και τα αποσπάσματα που μας παρέθεσες.

Θα ήθελα όμως με τη σειρά μου να παρατηρήσω τα εξής :

Η Φύση, μιμούμενη μια αρχέτυπη διαδικασία όπως πχ της Αναπαραγωγής, αναπαράγεται με τη σειρά της, δημιουργώντας καινούργια όντα και πάλι βάσει κάποιου Προτύπου, όμως πολλές φορές ΛΑΘΗ υπεισέρχονται στην όλη διαδικασία λόγω του ότι και η ίδια η Φύση δεν παύει να αποτελεί μια Απομίμηση, ένα Δημιούργημα.

Όμως, το καταπληκτικό πιστεύω είναι πως η Φύση μέσω των «λαθών» αυτών καταφέρνει κι επιβιώνει! Ένα σύστημα που εκτελεί τόσες πολλές λανθασμένες διαδικασίες είναι μοιραίο κάποια στιγμή, όταν τα «λάθη» συσσωρευτούν, να οδηγηθεί στον αφανισμό. Όμως αυτό δεν συμβαίνει με τη Φύση. Στα χιλιάδες, στα εκατομμύρια «λάθη» που θα οδηγήσουν σε «μη συμβατές» μορφές, θα συμβεί και κάποιο ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ, που θα δώσει κάτι καινούργιο, ακόμη καλύτερο από τα προηγούμενα. Εδώ βρίσκεται η μαγεία του πράγματος : Από μια λανθασμένη διαδικασία, μια απόκλιση από το Αρχέτυπο να προκύπτει κάτι ακόμη πιο κοντά σ’ αυτό! Αυτή η πραγματικά θεϊκή αναγεννητική δύναμη είναι που έρχεται με καταπληκτικό τρόπο να συμπληρώσει τα όποια «λάθη» της Φύσης κάνοντάς την κατά κάποιο τρόπο «τέλεια» (όσο αυτό μπορεί να ειπωθεί για ένα Δημιούργημα).

Θα ήθελα την άποψή σου, αλλά και των άλλων φίλων πάνω σ’ αυτό…

thothΙδρυτικό Μέλος
09/10/2003, 09:39:04
Και βέβαια έχεις δίκιο φίλε μου Durden Alie.

Η πλαστικότητα και η συμμετοχή της φύσης, στην αταξία και στο χάος, είναι σημαντικές της ιδιότητες. Μέσα από αυτήν την αβεβαιότητα και τα λάθη υπάρχει και η δυνατότητα (όπως υποστηρίζει η νεοπλατωνική φιλοσοφία) να επέμβει η μητέρα της Φύσης, η Ψυχή (και μέσω αυτής κι ο Νους) και να "υπενθυμίσει" και να "εμφυτεύσει" ένα ανώτερο πρότυπο-σπόρο στην κόρη της.

Αυτή η ελευθερία είναι που κάνει να αλλάζει ο κόσμος. Αυτή η ελευθερία στο λάθος, η επιλογή, η κάθαρση, η ανασυγκρότηση, η αναγέννηση, η εμφάνιση και οικειοποίηση ανωτέρων προτύπων κάνει την Φύση να είναι υπεράνω της μηχανής. Την κάνει ζωντανή.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

spiritΜέλος
09/10/2003, 11:52:39
Kαλημερα σας απο το φθινοπωρινο Ελσινκι!
Μετα απο μια πρωινη βολτα μεσα στο δασος και μεσα απο της απειρες χρωματικες εναλλαγες,μεσα στο θαυμα της φυσης κιτρινο,πορφυρο,χαλκοπρασινο,ο ηλιος φωτιζει μετα απο βροχη τα φυλλα,τοση ομορφια πως μπορεις να την αντεξεις;
Η αρμονια το μεγαλειο,η τελειοτης...

Τα ανώτερα όντα κινούνται αρμονικά, ως μέρη του σύμπαντος. Τα κατώτερα όντα φθείρονται επειδή δεν έχουν την δύναμη να υποφέρουν την τάξη του σύμπαντος...

κρατω αυτο απο τα γραφωμενα του thoth...
Aληθινα το Συμπαν ειναι συνυφασμενο με την Κοσμικη Αγαπη,και οταν το πνευμα ειναι ικανο ν αναπεταξει στα υψη των σφαιρων και ναι θεαθει την πλανητικη ζωη σαν ωραια φαση,τοτε ειναι δυνατον να επιβεβαιωσει κανεις οτι το πνευμα αυτο βρισκεται σε αρμονικο δρομο.
Η εναρμονιση μας με το συμπαν *φυση, ειναι δρομος καθημερινος,η τελειοποιηση της συνειδησης,η ανοδος μας σε ανωτερους κοσμους,ειναι το ζητουμενο.
ΕΙΘΕ!!!!
Ερωτηση αν η φυση κανει λαθη,απαντηση ΟΧΙ

ΟΜ

dsm

Astral_Μέλος
09/10/2003, 12:02:26
Εγώ πάντος θα επιμένω ότι η φύση είναι αλάνθαστη, δεν κάνει ποτέ λάθος... Γιατί για την φύση δεν υφίστατε λάθος. Το τερατούργιμα και η ανωμαλία υφίστατε λάθος απο την πλευρά του ανθρώπου, γιατί έτσι το αντιλαμβάνετε... Γιατί η ανωμαλία ξεχωρίζει απο το σύνολο, για την φύση όμως είναι το δημιουργημά της, και ας έχει στο αποτέλεσμα "βάλει το χεράκι του ο άνθρωπος, διότι είναι μέρος της...

09/10/2003, 12:37:48
Ξέρεις, φίλε μου Thoth,

Αυτή η ικανότητα της Φύσης να δημιουργεί Τάξη μέσα από μια καθαρά χαοτική διαδικασία όπως είναι αυτή των μεταλλάξεων, είναι ένα πολύ σκοτεινό ζήτημα κατά την ταπεινή μου άποψη.

Μου θυμίζει το εκείνο το πολύ γνωστό παράδειγμα με το χαλασμένο ρολόι που λέει ότι αν του δώσουμε ένα χτύπημα με ένα σφυρί, κατά πάσα πιθανότητα θα το διαλύσουμε, αλλά υπάρχει και μια απειροελάχιστη πιθανότητα αυτό να αρχίσει να δουλεύει. Σίγουρα, οι πιθανότητες αυτό λένε. Τι λέει όμως η πραγματικότητα; Όχι μόνο το ρολόι δεν θα διορθώσουμε, αλλά μάλλον είναι πιο πιθανό να σπάσουμε και το δάχτυλό μας, δημιουργώντας περισσότερο χάος από πριν!

Βλέπεις λοιπόν ένα εξωτικό φυτό, ένα υπέροχο φυτό με έντονα χρωματισμένα άνθη, πλησιάζεις να το θαυμάσεις από κοντά, αγγίζεις τα λουλούδια του, αγγίζεις τα φύλλα του και, ω, τι θαύμα, καταλαβαίνεις ότι ένα από τα πλατιά του πράσινα φύλλα είναι στην πραγματικότητα ένα κουρνιασμένο έντομο, που τώρα πετάει μακριά μια και το ενόχλησες και που στη ράχη του διακρίνεις την τέλεια απομίμηση του χρώματος του φύλλου, ακόμη και τα «νεύρα» του φύλλου να διακρίνονται…Και σκέφτεσαι…Είναι δυνατόν Αυτό, αυτός ο μικρός Θεός, ο τέλεια προσαρμοσμένος να προέκυψε από ένα λάθος; Μήπως η Μηχανή που ονομάσαμε «χαοτική» δεν είναι τελικά όσο χαοτική νομίζουμε; Πόσα δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων «λάθη» έπρεπε να συντελεστούν για να γίνουν ΕΝΑ έντομο και φύλλο; Ποια είναι τα «αόρατα» μηνύματα που στέλνει η Φύση στα τέκνα της πριν τους δώσει την τελική μορφή τους; Ποιο είναι το «αόρατο» χέρι που βάζει Τάξη στο Χάος;

nicoleΜέλος
09/10/2003, 16:29:33
Ωραίο θέμα.
Δεν νομίζω όμως ότι υπάρχει σωστό και λάθος.Συμφωνώ με τον φίλο Astral.Αυτά έχουν επινοηθεί από τον άνθρωπο.Για πολλούς λόγους.
Φίλη λίλιθ,μακάρι να μπορούσε η φύση να "αμυνθεί" όπως περιγράφεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει.Και αυτό γιατί η φύση έχει τον ΔΙΚΟ της τρόπο να εκδικείται.
Πάντως η ιδέα που αναφέρεις αμέσως μετά, νομίζω ότι είναι πολύ καλή και ίσως και αποτελεσματική, αν και θα υπήρχαν και άσχημες αντιδράσεις.

thothΙδρυτικό Μέλος
09/10/2003, 16:38:50
Νομίζω ότι υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ καλού-κακού, σωστού-λάθους.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα, το κακό και το λάθος.

Όταν γεννιέται π.χ. ένα παιδί με γενετικές αλλοιώσεις και πεθαίνει, αυτό είναι λάθος ή όχι; Έγινε λάθος στην αντιγραφή του DNA ή όχι;

Αν είναι καλό ή κακό είναι άλλο θέμα.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

AngelosΜέλος
09/10/2003, 20:03:27
Χωρίς δοκιμές και λάθη μπορεί να υπάρξει πρόοδος ?

και το σχετικό ανέκδοτο:
"αν απο τα λάθη μαθαίνουμε, εγώ πρεπει να είμαι πάρα πολυ μορφωμένος"

Αγγελος

Astral_Μέλος
10/10/2003, 11:24:45
quote:

Νομίζω ότι υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ καλού-κακού, σωστού-λάθους.

Δεν είναι το ίδιο πράγμα, το κακό και το λάθος.

Όταν γεννιέται π.χ. ένα παιδί με γενετικές αλλοιώσεις και πεθαίνει, αυτό είναι λάθος ή όχι; Έγινε λάθος στην αντιγραφή του DNA ή όχι;

Αν είναι καλό ή κακό είναι άλλο θέμα.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

Φίλε μου καλέ καλέ μου φίλε ΘοΘ , Δεν αναφερθήκαμε σε καλό ή κακό, απλός σκέψου, Η αμυβάδα που είμασταν πρι κάτι πολλά χρόνια πριν δεν μπορεί να είναι λάθος της φύσης, το παιδί που λές που γεννιέται, δεν είναι λάθος της φύσης, αλλά της μητέρας που είτε κάπνιζε, είτε δεν πρόσεχε κατά την δυάρκεια της εγκημοσίνης είτε 1000 άλλα... Να πώ και ότι αν κάποιος γεννιέτε "διαφορετικός" απο το υπόλιπο "σύστημα" είναι δυνατών να θεωριθή λάθος της φύσης;... 'Οχι είναι του ανθρώπου καθαρά, το AIDS και η πυρινικές δοκιμές και καταστροφές είναι λάθη της φύσης; Κατηγορηματικά όχι, αυτά που τρώμε και μεταλάσει τον μεταβολισμό μας είναι λάθος της φύσης; Αποκλείετε, αν τα προιόντα μεγάλωναν με ήλιο, νερό και χώμα... όπως στην φύση, δεν θα είχαμε αυτά τα καραγκιοζιλίκια... π.χ όταν τα κοτόπουλα που τρώμε τα ταίζουνε με ψάρια, εσύ θέλεις να πεις η επόμενη γενιά απ'αυτα τα κοτόπουλα είναι λάθος της φύσης; Η τερατωγεννήσεις στην Χειροσήμα και Ναγκασάκη και στο Τσερνόμπιλ είναι λάθη της φύσης; Είναι ένα κακό παράδειγμα, γιατί ακόμα και εκεί η φύση είναι αλάνθαστη...

Edited by - Astral_ on 10/10/2003 11:29:45

thothΙδρυτικό Μέλος
10/10/2003, 12:11:18
Astral νά κάνω μια αφελή ερώτηση;

Γιατί τον άνθρωπο και τις δράσεις του τα βγάζεις έξω από την φύση; Δηλαδή ο εγωισμός και η μισαλλοδοξία του ανθρώπου τι είναι;

Όταν ο άνθρωπος νιώθει ότι πρέπει να νικήσει και να κατακτήσει κάτι και αυτό λανθασμένα το εκφράζει με το να σκοτώνει και να εκμεταλλεύεται τους συνανθρώπους του ή τα άλλα πλάσματα της φύσης, δεν είναι στην φύση; Και αν δεν είναι στην φύση που είναι; Στη παρά-φύση; Και που εδράζεται η παρά-φύση; Έξω από τον κόσμο; Που; Σε κάποια εξωκοσμική οντότητα;

Ξαναδιάβασε τα αποσπάσματα των φιλοσόφων που παραθέτω επάνω και θα καταλάβεις ότι η δημιουργία είναι μια εκπόρευση επιπέδων πραγματικόητας. Και όσο πιο κάτω κατεβαίνουμε τόσο περισσότερο η άγνοια, η αδυναμία, η ψευδαίσθηση, κυριαρχούν και οδηγούν σε λάθη δράσης και αποφάσεων. Το λάθος δεν είναι απαραίτητα μια ανθρώπινη έννοια. Δες το πιο γενικά.

Γιατί π.χ. το χέρι του ανθρώπου να μην αναγεννιέται όπως γίνεται με τα άκρα ενός ερπετού; Γιατί χάσαμε αυτήν την ικανότητα; Γιατί η φύση δεν μπορεί να μας την δώσει; Δεν θα ήταν καλό να την είχαμε; Και αν οι επιστήμονες βρουν τον τρόπο να το καταφέρουν, τι θα είναι αυτό; Λάθος ή Σωστό; Κι αν είναι λάθος ποιανού είναι το λάθος; Του επιστήμονα. Ο επιστήμονας όμως δεν είναι στην φύση; Και αν είναι σωστό, γιατί η φύση ως βιολογική οντότητα δεν το κατάφερε μόνη της και έπρεπε να επέμβει ο άνθρωπος ως νοητική φύση για να βρει την λύση;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια αλληλοδιαπλοκή επιπέδων και η φύση ως αισθητή και βιολογική οντότητα χρειάζεται την δύναμη και την γνώση της Ψυχικής και Νοητικής Φύσης (των προγόνων της) για να αποφύγει τα λάθη και να γίνει πιο δυνατή, όπως π.χ. κάνει η Ιατρική. Αν είναι έτσι τότε ο Ιατρός που βρίσκει τρόπο να δει ο εκ γενετής τυφλός και να ακούσει ο κουφός είναι ένας εγκληματίας που προσπαθεί να αποδείξει ότι η παντοδύναμη και πάνσοφη φύση κάνει λάθη !!!

Δεν ξέρω, σκέψεις κάνω. Και η αλήθεια είναι ότι αν δεν με προβλημάτιζαν οι παραπάνω φιλόσοφοι ούτε θα είχα καν κάποια άποψη.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"