- Εκλαΐκευση της εξέλιξης - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Τα νουκλεϊνικά οξέα είναι μακρομόρια οφειλόμενα στον γραμμικό πολυμερισμό σωμάτων που λέγονται "νουκλεοτίδια".
Τα νουκλεοτίδια απαρτίζονται από την συνένωση ενός ζαχάρου με μιαν αζωτούχο βάση αφ’ενός και μια ρίζα φωσφορικού οξέος .
Ο πολυμερισμός γίνεται από τις φωσφορικές ομάδες οι οποίες συνδέουν κάθε προηγούμενο μόριο ζαχάρου με το επόμενο , σχηματίζοντας έτσι μια "πολυνουκλεοτιδική" αλυσίδα .
Στο DNA (δεσοξυριβοζονουκλεϊνικό οξύ) βρίσκουμε τέσσερα νουκλεοτίδια τα οποία διαφέρουν κατά τη δομή της αζωτούχου βάσης που τα απαρτίζει .
Οι τέσσαρες αυτές βάσεις λέγονται : Αδενίνη , Γουανίνη , Κυτοσίνη και Θυμίνη και συμβολίζονται γενικά A , G , C και Τ.
Είναι τα γράμματα του γενετικού αλφαβήτου .
Για λόγους στερεοδομικούς η Αδενίνη (Α) μέσα στο DNA τείνει να σχηματίσει , αυτενεργώς , μη ομοιοπολική ένωση με την Θυμίνη (Τ) , ενώ η Γουανίνη (G) ενώνεται με την Κυτοσίνη (C).
Το DNA απαρτίζεται από δύο πολυνουκλεοτιδικές ίνες , που ενώνονται μέσω αυτών των εξειδικευμένων μη ομοιοπολικών δεσμών .
Στη διπλή ίνα , το Α της μιάς είναι ενωμένο με το Τ της άλλης , το G με το C . Το Τ με το Α και το C με το G . Οι δύο ίνες είναι συνεπώς συμπληρωματικές .
Η δομή μπορεί και συμβιβάζεται με όλους τους δυνατούς ειρμούς ζευγών . Δεν έχει δε κανένα όριο σε μήκος .
Η αντιγραφή αυτού του μορίου συντελείται με αποχωρισμό των δύο ινών , και ακολουθεί η ανασύσταση , νουκλεοτίδιο προς νουκλεοτίδιο , των δύο συμπληρωματικών .
Τα δύο μόρια που έχουν κατ’αυτόν τον τρόπο συντεθεί , περιέχουν το καθένα μια από τις ίνες του μητρικού μορίου και μια ίνα νεοσχηματισμένη με εξειδικευμένη σύζευξη , νουκλεοτίδιο προς νουκλεοτίδιο . Τα δύο αυτά μόρια είναι απαράλλακτα μεταξύ τους και με το μητρικό κύτταρο . Αυτός είναι ο μηχανισμός , πολύ απλός ως προς την αρχή του , της αντιγραφικής αμετατροπίας .
Οι μεταλλάξεις απορρέουν από διάφορες αβαρίες που μπορεί να πάθει ο μικροσκοπικός αυτός μηχανισμός .
Σήμερα εννοούμε αρκετά καλά το χημικό μηχανισμό ορισμένων απ’αυτές .
Αίφνης η υποκατάσταση ενός ζεύγους νουκλεοτιδίων από άλλο οφείλεται στο γεγονός ότι οι αζωτούχες βάσεις μπορούν , εκτός από την "κανονική" τους κατάσταση , να υιοθετήσουν κατ’εξαίρεση και μεταβατικά μια ταυτομερή μορφή , στην οποία η ικανότητα εξειδικευμένης σύζευξης της βάσης , τρόπον τινά , "αντιστρέφεται" (επί παραδείγματι η βάση C , στην "εξαιρετική" της μορφή , ζευγαρώνει με την Α και όχι με την G) .
Είναι γνωστοί χημικοί παράγοντες οι οποίοι αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα , δηλαδή την συχνότητα , αυτών των "αθέμιτων" συζεύξεων .
Οι παράγοντες αυτοί είναι ισχυρά "μεταλλαξιογόνα".
Άλλοι χημικοί παράγοντες , ικανοί να παρεισφρύουν μεταξύ των νουκλεοτιδίων μέσα στην ίνα του DNA , την παραμορφώνουν και ευνοούν έτσι τα απρόοπτα συμβάντα , όπως η έλλειψη ή η προσθήκη ενός ή περισσοτέρων νουκλεοτιδίων .
Τέλος , οι ιονίζουσες ακτινοβολίες (ακτίνες X και κοσμικές ακτίνες) προκαλούν επίσης διαφόρων τύπων παραλείψεις ή "παροράματα" .
Υ.Γ.: Δεν υπολόγισα καλά τον χρόνο που διέθετα, medtech, και για τον λόγο αυτό θα απαντήσω στο μήνυμά σου αργότερα .
Φιλικά
Κηφεύς
Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
quote:
medtech : Ωραία όλα αυτά που γράφετε αλλά μόνο εκλαϊκευση δεν θα τα χαρακτήριζα.
Ποια είναι η πρότασή σου για να περιγράψει κανείς εκλαϊκευμένα την εξέλιξη ;
quote:
medtech : Εγω τα καταλαβαίνω μεν (αλλά σπουδάζω σε βιολογική σχολή).Θεωρώ απίθανο να καταλάβει ατομο που δεν έχει γνώσεις καλής οργανικής χημείας αυτά που λέτε.
Θεωρώ ότι οι γνώσεις Χημείας που έχει ένας απόφοιτος Λυκείου είναι επαρκείς για την κατανόηση όλων των μηνυμάτων που έχουν παρατεθεί σ’αυτό το topic.
quote:
medtech : Βασικά τα λέτε και αρκετά ανακατεμένα.Για να εξηγήσεις την εξέλιξη,πρέπει πρώτα να ξεκινησεις με την δομή και τις ιδιότητες των νουκλεικων οξέων,να εξηγήσεις ΠΩΣ γίνονται αλλαγες στα νουκλεικά οξέα,ποιές αλλαγές είναι αυτές,ποιές αλλαγες μεταβιβάζονται στους απογόνους και ποιος ο μηχανισμός που επιτρέπει σε κάποιες αλλαγές να επικρατουν των υπολοίπων.
Για να καταλάβεις βεβαια την δομή των νουκλεικων οξέων πρέπει να ξέρεις χημεία.
Κάπου πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι ακριβώς θέλεις να πεις μ’αυτή την παράγραφο , διότι το μόνο συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι, κατά τη γνώμη σου, αυτά που παραθέσαμε είναι ανακατεμένα διότι δεν προτάξαμε πληροφορίες για τη δομή και τις ιδιότητες των νουκλεϊκών οξέων .
Στο προηγούμενο μήνυμά μου έδωσα αρκετές πληροφορίες για τα νουκλεϊκά οξέα .
Προσθέτεις όμως , πάλι , ότι : "Ακόμα και κατάθεση πληροφοριών για τα νουκλεϊκά οξέα εάν κάνατε πάλι κανείς δεν θα καταλάβαινε τίποτα" .
Δηλαδή , τι τελικά προτείνεις , ή τι ακριβώς εννοείς με αυτά που γράφεις ;
Φιλικά
Κηφεύς
Δεκτή η παρατήρηση για τη χημεία... Θα αναφερθούμε σε χημεία...
Τίποτα άλλο έχεις να συνεισφέρεις; Κάποια ιδέα για το πώς ακριβώς να τα πούμε; Ο κάθε άνθρωπος τα σκέφτεται διαφορετικά...
Edited by - IndustrialAngel on 05/07/2010 14:23:17
Δεν ξέρω κατα πόσο μπορεί να εκλαικευτει η βιολογία χωρις να αλλοιωθουν/διαστρεβλωθουν τα βασικά της δόγματα..Εννοω φυσικοί δοκίμασαν να εκλαικευσουν την φυσική και δημιουργήθηκαν ενα σωρό παρανοήσεις στον κόσμο.
quote:
Δηλαδή , τι τελικά προτείνεις , ή τι ακριβώς εννοείς με αυτά που γράφεις ;
Μαλλον να αφησεις τις εκλαικευσεις κατα μέρος και να ξεκινήσεις απο το πρώτο σκαλι και μετα να ανεβείς την σκάλα μέχρι το τελευταιο.Αν έχεις όρεξη να διδάξεις δηλαδή.Επίσης αν ειναι να μιλήσεις για χημικά μόρια συνόδευε το λόγο σου με εικόνες (της δομής των μορίων αυτών).
Επίσης συνιστώ να αφήσεις κατα μερος τις αναλογίες με την επιστήμη υπολογιστων-δεν βοηθας στην κατανόηση έτσι,αντιθέτως μπερδευεις ΑΚΟΜΑ περισσότερο τον αναγνώστη.
quote:
ινα DNA
ίνα DNA????παράδοξη ορολογία.Απο που την άντλησες?

The plural of anecdote is not data.
Edited by - medtech on 05/07/2010 15:43:33
Edited by - medtech on 05/07/2010 15:44:20
Edited by - medtech on 05/07/2010 16:00:18
quote:
Μαλλον να αφησεις τις εκλαικευσεις κατα μέρος και να ξεκινήσεις απο το πρώτο σκαλι και μετα να ανεβείς την σκάλα μέχρι το τελευταιο.Αν έχεις όρεξη να διδάξεις δηλαδή.Επίσης αν ειναι να μιλήσεις για χημικά μόρια συνόδευε το λόγο σου με εικόνες (της δομής των μορίων αυτών).
Ανθρωπέ μου δεν χρειάζεται να αυτοδιαφημίζεσαι !
quote:
ίνα DNA????παράδοξη ορολογία.Απο που την άντλησες?
Θα ντρεπόσουνα αν ήξερες από πού την άντλησα.
Συμμαζέψου , είναι το μόνο που μπορώ να σε συμβουλέυσω . Δεν κατεβαίνω στο επίπεδό σου .
Φιλικά
Κηφεύς
quote:
Ανθρωπέ μου δεν χρειάζεται να αυτοδιαφημίζεσαι !
Aνθρωπέ μου ΔΕΝ αυτοδιαφημίζομαι σου επισημαίνω οτι αν πας να διδαξεις βιολογια πρέπει να ξεκινησεις απο τα βασικα και να πας στα πιο περίπλοκα.ΕΣΥ τα εχεις κανει αχταρμα.
quote:
Θα ντρεπόσουνα αν ήξερες από πού την άντλησα.Συμμαζέψου , είναι το μόνο που μπορώ να σε συμβουλέυσω . Δεν κατεβαίνω στο επίπεδό σου .
1.Αχ σε παρακαλω κανε με να ντραπώ.Οκαυ σε ποια εκδοση βρήκες αυτη την ορολογία?
2.Εχεις σπουδάσει βιολογία σε πανεπιστημιακό επίπεδο?Σε κανενα απο τα πανεπιστημιακα συγγραμματα δεν αναφέρεται ο όρος "ινα" DNA.
3.Αυτο το συμμαζέψου ΔΕΝ το έπιασα.Εξέφρασα μια απορία,δεδομένου οτι στα πανεπιστημιακα μου συγγραμματα δεν αναφερεται ο ορος ινα DNA.(ινίδια ΧΡΩΜΑΤΙΝΗΣ ναι,μόριο του DNA ναι.Ποτε δεν εχω διαβασει τον όρο ινα DNA).

Edited by - medtech on 05/07/2010 22:10:10
Medtech, είπα ότι θα ασχοληθώ με χημεία...Αν θεωρείς ότι μπορείς να κάνεις την ίδια δουλειά καλύτερα, be my guest, δείξε μου πώς γίνεται...
Βεβαια σε καποια φαση,είπα να γράψω και εγω μερικες αράδες για τις βασικές αρχές της Δαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης αλλα μετα σκεφτηκα οτι αποκλείεται να κάτσει κανένας να τις διαβάσει,αφου για να φτάσει σε αυτες θα πρέπει να περάσει απο αρκετες σελίδες των δικων σας δημοσιευσεων,οι οποίες δυστυχως δεν εχουν ουτε την κατάλληλη οργάνωση,ουτε την απαιτούμενη κλιμακοποίηση του επιπεδου δυσκολίας των παρεχόμενων γνώσεων και μάλλον οι ενδιαφερομενοι θα κουραστουν και θα τα παρατησουν στην μεση.Αν και σας επαινώ για την πρωτοβουλία σας,σας επιτιμώ (καλοπροαιρετα,δεν παρενεβην στο θεμα για να κοκορευτω για τις γνωσεις μου) για τον τροπο με τον οποιο την υλοποιήσατε.
Εγω προς το παρον προτεινω στους ενδιαφερομενους να προμηθευτουν καποιο επιστημονικό βιβλιο γενικης βιολογίας (υπάρχουν αρκετά καλα βιβλία στα ελληνικα σήμερα-μονο μειονεκτημα η τσουχτερη τους τιμη) και οπλισμένοι με υπομονή,να ξεκινησουν μια συστηματικη μελέτη.
ΥΓ2 καλη τυχη με το πόνημα σας

Edited by - medtech on 05/07/2010 23:39:01
Δεν μου λές IndustrialAngel, εμείς σαν Ελλάδα παρακουλουθούμε την Εξέλιξη; Έχουμε ερευνητές, εργαστήρια κλπ που ασχολούνται;
quote:
Και γιατί σταματήσατε; Δεν δίνετε εξετάσεις... ούτε εμείς είμαστε εδώ για να το..σπουδάσουμε.
Αν ρωτάς γιατί δε γράφω εδώ, είναι λόγω υποχρεώσεων(εξεταστική). Θέλουν δουλειά τα ποστ και δε θέλω να γράφω στο βρόντο. Δε ζητάω από τους ανθρώπους που με διαβάζουν να το σπουδάσουν αλλά να ενημερωθούν και να καταλάβουν. Αυτό είναι το όπλο, η ενημέρωση
quote:
Δεν μου λές IndustrialAngel, εμείς σαν Ελλάδα παρακουλουθούμε την Εξέλιξη; Έχουμε ερευνητές, εργαστήρια κλπ που ασχολούνται;
Έχω ήδη ποστάρει τι διδάσκεται σε 2 ελληνικά πανεπιστήμια (Καποδιστριακό και Αριστοτέλειο). Αν θες μπορείς να ψάξεις εσύ στα υπόλοιπα (Πατρών, Ιωαννίνων και Δημοκρίτειο) και να μας πεις εσύ τι διδάσκουν και εκεί...Υπάρχει το πρόγραμμα σπουδών τους στα επίσημα σάιτ. Υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ αποδοχή της θεωρίας από την ελληνική επιστημονική κοινότητα
Όσον αφορά την έρευνα, η Εξέλιξη είναι κάτι πολύ γενικό...Είναι σαν να με ρωτάς αν κάνουμε έρευνα για τη σχετικότητα. Βεβαίως και την εφαρμόζουμε και βεβαίως γίνονται πειράματα.Συγκεκριμένα κομμάτια ερευνώνται στις αντίστοιχες σχολές...